標題: [本港新聞評論] 美媒指台山核電廠洩漏 位於香港以西 營運商:威脅迫在眉睫 [打印本頁]

作者: supremeabc     時間: 2021-6-14 06:28 PM

美國見黑暴搞唔到香港居然又做謠話大陸漏幅射了 !

美媒周一(14日)報道指,美國收到報告指,中國廣東省台山核電廠有放射性物質外洩,過去一周正分析有關報告。共同營運核電廠的法國核反應堆製造企業法馬通(Framatome)警告,指「放射性威脅迫在眉睫」,又提及中國為求掩飾洩漏危險問題,不斷調高可接受的核洩漏的標準,以避免核電廠關閉。
報道取得法馬通去信美國能源部的警告信件,但消息人士指美國總統拜登認為有關核電廠仍未到「危險水平」。法馬通的首封信件是在本月3日發出,要求華府允許它們分享美方的技術支援,以解決台山核電廠正洩漏核裂變氣體的緊急安全問題。至上周二(8日)法馬通再次去信美國能源部,要求加快批准共享技術支援。

美國國家安全委員會(NSC)過去一星期就此問題多次開會;拜登政府團隊向法國和相關專家了解情況,亦有接觸中方。美方未有回應評估結果,NSC、國務院和能源部的官員強調,如果中國民眾面臨任何風險,美國是受條款約束有必要公開核事故。

法馬通事後回應稱,指他們目前所得的資料,有關核電廠目前仍在安全運作中,但對相關信件則不願回應。而香港天文台網站的香港環境伽馬輻射水平未見異常。台山核電合營有限公司周日(13日)晚就傳媒關注情況在官網發表回應,指經過連續監測環境數據顯示,核電站及周邊環境指標正常;另強調核電站自投入商運以來嚴格按照運行執照文件、技術程序控制機組運行,兩台機組各項指標均滿足核安全法規和電廠技術規範要求。

台山核電廠位於香港以西,在今年4月8日,廣東省核應急委員會辦公室向香港保安局通報1則有關台山核電廠的運行事件,指工作人員在4月6日按計劃執行台山核電廠1號機組廢氣處理系統的專項操作期間,監測系統顯示有極小量氣體短暫釋放,事件已及時處理。根據香港天文台的輻射監測結果,自事件發生以來,香港的環境輻射水平一直維持正常。

事件經檢查後證實,該次短暫排放的氣體量只佔每年許可限值的0.00044%,而根據國際核事件分級表以及核安全法規,事件於當日確定為0級偏差,對機組安全運行、員工健康、周邊公眾和環境並沒有影響。

香港的環保團體「綠惜地球」總幹事劉祉鋒表示,由於台山核電廠位於香港以西方向,故需要留意最近風向,若洩漏時吹西風,香港則較易受影響,核輻射會隨風到港。他指出,本港與內地有就核事故設立通報機制,但認為即使洩漏情況不嚴重,亦應主動向市民公布,以免令市民感到憂慮。他強調,政府有責任保障市民生命健康,市民亦有知情權了解有關情況。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210614/bkn-20210614133601525-0614_00822_001.html
作者: sam0010     時間: 2021-6-14 06:29 PM

睇你點計啫, 美國都可以係香港以西
作者: andysan4     時間: 2021-6-14 06:30 PM

大紀元 / 郭文貴:嘩屌,作得仲跨過我地
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-14 06:31 PM

老尾最 L 多謠言
作者: montejo     時間: 2021-6-14 06:40 PM

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-6-14 06:28 PM 發表

美媒周一(14日)報道指,美國收到報告指,中國廣東省台山核電廠有放射性物質外洩,過去一周正分析有關報告。共同營運核電廠的法國核反應堆製造企業法馬通(Framatome)警告,指「放射性威脅迫在眉睫」,又提及中國為求掩飾洩漏危險問題,不斷調高可接受的核洩漏的標準,以避免核電廠關閉。
報道取得法馬通去信美國能源 ...
多謝樓主出呢個貼
作者: testfriend     時間: 2021-6-14 06:43 PM

點會關美國事?中國核電廠運作關美國事,日本核電廠上次意外美國有無關?
作者: rosemary1216     時間: 2021-6-14 07:26 PM

老美又嚟造謠?
作者: eliskw2000     時間: 2021-6-14 07:29 PM

不如作大D啦,反正都無正常人會信。
作者: Peter_H     時間: 2021-6-14 07:33 PM

重係咁話日本
自己咁乸渣

作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-6-14 07:34 PM

支爆了
甲甴買左機票走人未?
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-6-14 07:35 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-6-14 07:29 PM 發表

不如作大D啦,反正都無正常人會信。
連登甲甴
話自己頭暈,作嘔,出血
醫生話: 你來了M
作者: 风继续吹     時間: 2021-6-14 07:36 PM

美媒一定係流料
作者: Peter_H     時間: 2021-6-14 07:39 PM

搞唔掂就改個數字:自我感覺良好就算~你哋都得架啦~從來無向解決問題的方向行 而是搬龍門
作者: 小朋友JJ     時間: 2021-6-14 07:39 PM

美國又想潑污水給中國, 將來日本的核廢水污染其它國家, 美國就會屈是中國隱瞞核輻射泄漏
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-6-14 07:43 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-14 07:33 PM 發表

重係咁話日本
自己咁乸渣
謠言果然只有智障曱甴信
作者: consult997     時間: 2021-6-14 07:44 PM

法國公司出事唔係上報法國,而係美國?!
作者: eliskw2000     時間: 2021-6-14 07:46 PM

美媒,下次作野用吓腦啦。
作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 07:55 PM

引用:
原帖由 supremeabc 於 2021-6-14 06:28 PM 發表

『法馬通的首封信件是在本月3日發出,要求華府允許它們分享美方的技術支援,以解決台山核電廠正洩漏核裂變氣體的緊急安全問題。至上周二(8日)法馬通再次去信美國能源部,要求加快批准共享技術支援。』....好大一件奶酪
作者: eos888

作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-6-14 08:03 PM

Fake news
作者: INVOY     時間: 2021-6-14 08:03 PM

美國佬又開始用核電抹黑中國,佢老味,日本排核洩漏廢水,屁都唔放個
作者: 都没有     時間: 2021-6-14 08:03 PM

法國公司去信美國能源部講台山核電廠?呢間法國公司會唔會係間諜機構?
作者: 半夜可愛的西瓜     時間: 2021-6-14 08:11 PM

Diu梨腦冇,福島有冇出個聲!
作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 08:20 PM

好等錢使,逼不得已

https://www.hk01.com/即時國際/637918/美媒引述華府消息-台山核電廠被指或有泄漏-惟稱未至危機水平

圖片附件: 01.png (2021-6-14 08:20 PM, 45.43 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 08:21 PM

引用:
原帖由 都没有 於 2021-6-14 08:03 PM 發表

法國公司去信美國能源部講台山核電廠?呢間法國公司會唔會係間諜機構?
鬼佬嘅嘢,你當佢兄弟,佢當你契弟
作者: djimavic     時間: 2021-6-14 08:23 PM

美媒夠作武漢燒屍空氣質素變差!佢有無講佢本土燒咗五十萬差咗幾多?印度又差咗幾多?
信美國妓者,個腦都蠢過人!
作者: Dark_Shark     時間: 2021-6-14 08:24 PM

作完故仔未
作者: edmond0000     時間: 2021-6-14 08:24 PM

引用:

樓主只有9巨講沒人講,出POST就會封人,完全沒有言論自由。
作者: djimavic     時間: 2021-6-14 08:25 PM

日本核廢水排海,美媒及肥女做咗?

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-6-14 08:25 PM, 144.61 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-6-14 08:27 PM

事件經檢查後證實,該次短暫排放的氣體量只佔每年許可限值的0.00044%,而根據國際核事件分級表以及核安全法規,事件於當日確定為0級偏差,對機組安全運行、員工健康、周邊公眾和環境並沒有影響。

<a href="https://img.in-en.com/upload/202003/23/113406877.jpg" target="_blank">
</a>

作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 08:27 PM

美歐加日澳,幾十個國家,個個輪流嚟中傷你,真係沒完沒了...
作者: edmond0000     時間: 2021-6-14 08:28 PM

引用:
原帖由 edmond0000 於 2021-6-14 08:24 PM 發表

樓主只有9巨講沒人講,出POST就會封人,完全沒有言論自由。
是另一個同樣嘅POST的樓主,佢肯定是打手。
作者: 米當股神係廢人     時間: 2021-6-14 08:30 PM

引用:

信?
作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 08:31 PM

https://www.hko.gov.hk/tc/radiation/monitoring/index.html

圖片附件: Screenshot 2021-06-14 at 20-29-30 輻射監測、評價及防護.png (2021-6-14 08:31 PM, 142.83 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 米當股神係廢人     時間: 2021-6-14 08:31 PM

引用:
原帖由 testfriend 於 2021-6-14 06:43 PM 發表

點會關美國事?中國核電廠運作關美國事,日本核電廠上次意外美國有無關?
日本咁大鑊又唔講!美國自己咁多衰嘢又唔講
作者: MarkIV     時間: 2021-6-14 08:32 PM

點解美媒會知得快過國際原子能組織?
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-6-14 08:32 PM

死尾狗柒少陣當幫忙, 無憑無據, 話你殺咗人都得啦
作者: ie7     時間: 2021-6-14 08:33 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-14 06:31 PM 發表

老尾最 L 多謠言
甘都要有人夠蠢先比佢呃到架,香港至少有一半人會信
作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 08:33 PM

https://www.hk01.com/熱爆話題/637920/台山核電廠被指或泄漏-即睇港天文台輻射水平監測數字-附連結

作者: judylam651     時間: 2021-6-14 08:34 PM

香港的環保團體「綠惜地球」總幹事劉祉鋒表示,由於台山核電廠位於香港以西方向,故需要留意最近風向,若洩漏時吹西風,香港則較易受影響,核輻射會隨風到港。他指出,本港與內地有就核事故設立通報機制,但認為即使洩漏情況不嚴重,亦應主動向市民公布,以免令市民感到憂慮。他強調,政府有責任保障市民生命健康,市民亦有知情權了解有關情況。

小日本倒核廢水又唔見呢個仆街劉祉鋒死出來鬼叫 ?

老尾搞香港賤招層出不窮,預咗,最仆街係呢d假環保,真漢奸,吃裏扒外正人渣 !
作者: 911Hero     時間: 2021-6-14 08:34 PM

墨西哥北部大量居民疴💩唔出,請美國派國際警察救救小平民🇺🇸💩
作者: 等埋首副

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ED1988     時間: 2021-6-14 08:36 PM

引用:

乜解美國情報忽然咁醒?
之前又話連疫情,如果中國唔通報都唔知既?
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-6-14 08:37 PM

引用:
原帖由 等埋首副 於 2021-6-14 08:34 PM 發表

https://youtu.be/RXIIEdziBSc
Level 0 Deviation
作者: 曲明     時間: 2021-6-14 08:37 PM

作者: 奶露神街     時間: 2021-6-14 08:38 PM

作者: kenwong131415     時間: 2021-6-14 08:39 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-14 07:39 PM 發表

搞唔掂就改個數字:自我感覺良好就算~你哋都得架啦~從來無向解決問題的方向行 而是搬龍門
你嘅前老闆Trump Trump 都唔信美國傳媒,做乜你突然又信?

作者: kenwong131415     時間: 2021-6-14 08:41 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-14 07:39 PM 發表

自己呃自己好似係你地班昆蟲嘅專利
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-14 08:42 PM

引用:
原帖由 ie7 於 2021-6-14 08:33 PM 發表

甘都要有人夠蠢先比佢呃到架,香港至少有一半人會信
香港人真係越黎越蠢,網民號召就去衝
作者: behappy1997     時間: 2021-6-14 08:44 PM

最近美国佬偷懒,讲好每4日出一份报告黑中国,但最近来来去去都系新疆香港冇嗮新意。
作者: okla3     時間: 2021-6-14 08:48 PM

引用:

出事就大家一鑊熟
作者: civic11111     時間: 2021-6-14 08:50 PM

長江水壩冧咗未。
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-6-14 08:50 PM

引用:

乜嘢叫共同營運🤔有無人可以答下我
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-6-14 08:51 PM

即係又支爆?
作者: rayrayccw     時間: 2021-6-14 08:51 PM

又話危險迫在眉睫,又話安全運作中,即係法國佬思覺失調
作者: 抗毒果勇士     時間: 2021-6-14 08:51 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-14 07:33 PM 發表

重係咁話日本
自己咁乸渣
人哋日本311 都唔驚啦peter哥
作者: dhammika2     時間: 2021-6-14 08:52 PM

引用:

綠惜地球就含撚啦!日本排核癈水你地有無出過聲?
作者: 無盡宇宙     時間: 2021-6-14 08:54 PM

引用:

無錯, 哩個行為而家終於都有個正式官方嘅名啦, 叫「校正回歸」
作者: rayrayccw     時間: 2021-6-14 08:55 PM

最新黑才料係拜登去見普京途中失去知覺
作者: stephen009     時間: 2021-6-14 08:55 PM

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2021-6-14 08:50 PM 發表

乜嘢叫共同營運🤔有無人可以答下我
。。。。。
台山核電廠一期工程建設兩台單機容量為1,750MW的歐洲壓水反應爐(EPR)核電機組,由中國廣核集團法國電力公司共同投資設立,負責建設和運營。台山核電廠是台山核電合營有限公司合資公司擁有,其中中國廣核集團(CGNPC)占70%,法國電力公司(EDF)占30%,由後者旗下公司法馬通(Framatome)提供EPR技術支援
。。。。。

安全標準由國際標準,轉為中國標準,彰顯祖國處於先進水平,有話語權。
作者: 911Hero     時間: 2021-6-14 08:57 PM

引用:

疑爆核洩漏咁緊張,講明排核廢水就無問題,哩D真係仆街國家☺️🇺🇸
作者: ono119394     時間: 2021-6-14 08:57 PM

引用:

穿崩啦,法国佬要老美技术指导?法国佬玩核电果阵,老美都未出毛啦。
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-6-14 08:58 PM

美狗最叻講大話
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-6-14 08:58 PM

引用:
原帖由 stephen009 於 2021-6-14 08:55 PM 發表

。。。。。
台山核電廠一期工程建設兩台單機容量為1,750MW的歐洲壓水反應爐(EPR)核電機組,由中國廣核集團與法國電力公司共同投資設立,負責建設和運營。台山核電廠是台山核電合營有限公司合資公司擁有,其中中國廣核集團(CGNPC)占70%,法國電力公司(EDF)占30%,由後者旗下公司法馬通(Framatome)提供EPR技術支援。
。。。。。

安全標準由國際標準,轉為中國標準,彰 ...
法馬提供技術支援🥺點解又要問美國😩
作者: kgoal     時間: 2021-6-14 08:58 PM

又想將日本核廢水懶落中國了
作者: 滴滴流彈     時間: 2021-6-14 09:01 PM

老尾你你完全覺得自己係超級白痴,瘋言瘋語,胡說八道,一個超級大蟈,竟淪落至這樣,情何以堪⋯⋯
作者: 123people     時間: 2021-6-14 09:01 PM

美國今次要求賠幾多億?
作者: 叫我馬神     時間: 2021-6-14 09:04 PM

连登仔用来打飞机✈️

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-6-14 09:04 PM, 143.08 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: mobile_2.jpg (2021-6-14 09:04 PM, 114.86 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 慌失失     時間: 2021-6-14 09:04 PM

美國黃石公園大爆發啊
作者: zambo     時間: 2021-6-14 09:04 PM

香港的傳媒就是on 9到一個點,人地話你就當係真?有無去求證然後才報道?妓者仲以為係寶?淪落至此真係垃圾。
作者: winghing007     時間: 2021-6-14 09:04 PM

收L到喇
作者: Alcohol618     時間: 2021-6-14 09:05 PM

班高官都未走

驚咩姐😂😂

係都澳門死先啦,近咁多
作者: 最強大腦沙維     時間: 2021-6-14 09:06 PM

同太子站有人死一樣啦
有人敢作就有人會信
阻唔到人的
作者: bambi1     時間: 2021-6-14 09:06 PM

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2021-6-14 07:39 PM 發表

美國又想潑污水給中國, 將來日本的核廢水污染其它國家, 美國就會屈是中國隱瞞核輻射泄漏
嘩,呢招真係毒喎,估佢唔到。一早已經屈定你泄漏,過兩年响日本海附近驗出輻射,仲唔係中國漏過去嘅?
作者: 小窮鬼     時間: 2021-6-14 09:07 PM

引用:

你講緊台灣確診數字?🤭
作者: 半夜強勁的樓奴     時間: 2021-6-14 09:10 PM

美國咁得閒,應該攪掂日本福島核電廠先。
作者: 東方忽然水樽     時間: 2021-6-14 09:11 PM

引用:
原帖由 testfriend 於 2021-6-14 06:43 PM 發表

美國最關心就係中國,最想幫就係香港同新疆
作者: 吾係黃興桂     時間: 2021-6-14 09:12 PM

信政府唔使驚
作者: payday     時間: 2021-6-14 09:13 PM

等緊佢爆呀!
作者: some1     時間: 2021-6-14 09:14 PM

我班黃色朋友又借題發揮
作者: lung_block     時間: 2021-6-14 09:14 PM

引用:

0.00044%百萬份之4.4,每年排放23萬次先超標!
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-6-14 09:14 PM

引用:
原帖由 payday 於 2021-6-14 09:13 PM 發表

等緊佢爆呀!
還不買定機票?
咁多時間上香討?
作者: chiangmaiwolf     時間: 2021-6-14 09:15 PM

引用:
原帖由 some1 於 2021-6-14 09:14 PM 發表

我班黃色朋友又借題發揮
是的
又又又又支爆
YC 又中
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-6-14 09:16 PM

引用:

美國佬信得過,月球都會撞地球。
作者: tomymt     時間: 2021-6-14 09:16 PM

剛聽TVB新聞講了,佢話仲係在安全水平喎!
作者: 七點鐘     時間: 2021-6-14 09:16 PM

引用:

香港以東核污水危險經已在前面
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-6-14 09:21 PM

引用:
原帖由 七點鐘 於 2021-6-14 09:16 PM 發表

香港以東核污水危險經已在前面
你癲少陣啦好唔好?
而家係零級偏差,唔涉及堆芯熔毀,邊度有核污水呀?
作者: lung_block     時間: 2021-6-14 09:22 PM

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-6-14 09:16 PM 發表

剛聽TVB新聞講了,佢話仲係在安全水平喎!

0.00044%,百萬份之4.4
每年排放23萬次才超標,
每天630次,
每小時26次!
作者: DSOM     時間: 2021-6-14 09:23 PM

引用:

重係咁話日本
自己咁乸渣
咁福島一定安全過香港,你出發咗未?
作者: Essentials     時間: 2021-6-14 09:23 PM

見到美媒2個字巳吾洗睇落去,依家重會呃到正常人咩,黃蓄就吾同,重吾除哂褲打哂飛機咩!
作者: montejo     時間: 2021-6-14 09:24 PM

引用:
原帖由 edmond0000 於 2021-6-14 08:24 PM 發表

你講那個好似係另一條曱甴出相同貼
作者: ATA0075     時間: 2021-6-14 09:24 PM

香港今日重有好多美國人!
唔洗怕
作者: laws168168     時間: 2021-6-14 09:24 PM

幫日笨轉移視線。
尾賊禁所有日本貨賣尾國。。。
作者: icantstop     時間: 2021-6-14 09:25 PM

引用:
原帖由 supremeabc 於 14-6-2021 06:28 PM 發表

係咪真架!?
作者: macaukit2014     時間: 2021-6-14 09:25 PM

一話美媒即是作野!
作者: 中午地獄膠樽     時間: 2021-6-14 09:25 PM

引用:

美國不如講下日本輻射水傾倒, 對各國有咩影響?
作者: Chobis     時間: 2021-6-14 09:26 PM

引用:

重係咁話日本
自己咁乸渣
渣極都唔及日本仔,D核污水仲偷偷倒落海
作者: edbe     時間: 2021-6-14 09:30 PM

風繼續吹。jpg
作者: zxcvv     時間: 2021-6-14 09:31 PM

老作都作呆丸核洩漏可信尐
作者: chenflie     時間: 2021-6-14 09:32 PM

引用:
原帖由 eos888 於 2021-6-14 07:56 PM 發表

大亞灣核電廠起左20幾年啦咁近香港又唔見有事
台山核電廠10幾年貨仔攞嚟老作?

老尾西媒作大抹黑最叻
台山核電廠話:有坡咁樹?我都卯有知哇!