標題: [國際新聞評論] G7峰會|默克爾:不能坐視中國在全球推行基建計劃 [打印本頁]

作者: tomlee021239     時間: 2021-6-13 10:53 AM

七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的全球基礎設施計劃「為世界重建美好未來」(Build Back Better World,B3W),對抗中國「一帶一路」計劃。拜登希望G7各國通力合作,遏止中國影響力。
白宮指,這項計劃涉及40萬億美元,針對氣候、衛生、數碼科技、性別公平與平等進行投資,範圍遍及全球,從拉美和加勒比地區(Latin America and the Caribbean)到非洲,再到印度洋-太平洋(印太)地區。
一位美國高級官員説,「這不僅僅是關於對抗或是接受中國,而是關於為世界提供一個肯定的、積極的替代願景」。
德國總理默克爾6月12日對此表示,基建計劃是為應對非洲目前....

中國終於可以解脫,希望G柒可以講得出做得到
幫窮國搞基建,根本係個大坑
邊個幫窮國都冇所謂,反正對大家有利
窮國好多都係爛泥,我都好想睇下歐美點搞,不過應該多數都係個吹字

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/637583/g7峰會-默克爾-不能坐視中國在全球推行基建計劃

圖片附件: 342.jpg (2021-6-13 10:53 AM, 54.92 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: ichthys2     時間: 2021-6-13 10:55 AM

G7好像愈來愈少影響力了。
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-13 10:57 AM

中國係全球推行基建計劃都唔啱??
作者: mancheonghoho     時間: 2021-6-13 10:58 AM

七國要傾十幾年才開工嗎?
作者: tomlee021239     時間: 2021-6-13 10:58 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-6-13 10:55 AM 發表

口號宣傳多於行動
一個meeting講埋d平時掛係嘴邊口號,都唔知開會來做咩? 純粹做show掛
作者: vvoy     時間: 2021-6-13 10:59 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:53 AM 發表

七國集團(G7)峰會聚焦中國挑戰和新型冠狀病毒肺炎(COVID-19)疫情大流行,對於G7公布全球基建計劃以抗衡中國的一帶一路倡議,德國總理默克爾(Angela Merkel)6月12日表示,不能坐視中國在全球推行基建計劃。

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的 ...
1樓英女王張相
係咪無左日本 ?
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-13 11:01 AM

不能夠坐視,咪拿拿臨幫第三世界起基建囉
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-13 11:02 AM

中國真係牽住歐美走
作者: starr     時間: 2021-6-13 11:03 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-13 10:59 AM 發表

1樓英女王張相
係咪無左日本 ?
故意key走左奸二偉
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:04 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-13 10:59 AM 發表

1樓英女王張相
係咪無左日本 ?
應該有.........他們拍攝不止一張...........換個位再拍攝..........之後選自己喜歡那張在國內發報.....!!
日本多數在後排位置.........應該無得坐....!!
作者: skyeyes     時間: 2021-6-13 11:04 AM

自身難保點樣攪呀     邊個俾錢
有陣時真係忍唔住笑架 豬柒大聯盟
作者: cwilson1     時間: 2021-6-13 11:05 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-13 11:02 AM 發表

中國真係牽住歐美走
同意, 中國樣樣都走先世界領頭, 美國就照抄中國, 中國做乜佢就照做

G柒, 而家又話要學中國攪基建

真係一班跟尾狗
作者: siuhung     時間: 2021-6-13 11:05 AM

當初老美就話中共一帶一路在全球貧窮國推行基建,會令世界各貧窮國的債務加劇,到時就可以用債務去控制貧窮國架喎!
子曰:「己所不欲,勿施於人!」,G7 你們現在又想作甚麼呢?
作者: ansonkpl     時間: 2021-6-13 11:05 AM

嗱,中國一帶一路係有遠見㗎,西人都要跟風學嘢,之前就嘲笑中國,依家就話要做埋一份,證明西人唔係高人一等㗎
作者: chaolininin     時間: 2021-6-13 11:06 AM

>>但G7的目標是為世界上一些仍然落後的國家制定積極的議程

即是又想干預他國內政,在非洲,歐美殖民國曾吃了非洲人幾多血?

但G7有幾多國有錢幫他國搞基建先,只是鐵路運輸,要搞幾多年??
作者: vvoy     時間: 2021-6-13 11:06 AM

引用:
原帖由 starr 於 2021-6-13 11:03 AM 發表

故意key走左奸二偉
膚色唔夾
影衰女王
作者: banjo.     時間: 2021-6-13 11:09 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-13 10:57 發表

G7只係唔鍾意, 中國將基建白菜價, 搞到啲鬼佬冇啖好食.
作者: 2282008     時間: 2021-6-13 11:09 AM

🐷7嘴砲治國天下毛敵 做就毛能為力🧐 民💩自由只是口號 政棍呃神騙鬼謀財害命就叻🤭
作者: paulchen     時間: 2021-6-13 11:12 AM

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-13 10:59 發表

1樓英女王張相
係咪無左日本 ?
可能俾樓主p走咗

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-6-13 11:12 AM, 177.88 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 豆芽生     時間: 2021-6-13 11:13 AM

肯定搞唔掂啦你個所謂嘅七個國家幾年後換一個人幾年後又換一個人點搞得掂呀!你所謂七個國家今年講完嘅下年換人又可以反口
作者: ppkokki     時間: 2021-6-13 11:14 AM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-13 11:05 AM 發表

嗱,中國一帶一路係有遠見㗎,西人都要跟風學嘢,之前就嘲笑中國,依家就話要做埋一份,證明西人唔係高人一等㗎
洋人性格見到有好野重唔去搶咩
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:15 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-13 11:09 AM 發表

G7只係唔鍾意, 中國將基建白菜價, 搞到啲鬼佬冇啖好食.
不是主要原因........!!
如果中國的一帶一路成功............西方先進國家就不能再進口便宜的原材料......及廉價的勞動力.......!!
所以西方國家要阻止中國的一帶一路...........先來抹黑.......再之後搞破壞........!!
印度鐵路建設就是最好例子...........日本接了印度的鐵路工程..........卻遲緩地發展.......近期已經停工.....!!

中國是帶你走上富人之路...........西方是帶你走入債務地獄..........根本是一個天堂一個是地獄....!!
作者: siupercy     時間: 2021-6-13 11:15 AM

自己國家完全控制下都搞唔好基建,仲話柒個各懷鬼胎既國家可以合作?繼續打飛機啦!
作者: freemind1     時間: 2021-6-13 11:16 AM

引用:
原帖由 starr 於 2021-6-13 11:03 AM 發表

故意key走左奸二偉
又話冇歧視
作者: cll4793     時間: 2021-6-13 11:17 AM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:53 AM 發表

正在英國康沃爾郡舉行的G7領導人峰會6月12日進入第二天,美國總統拜登(Joe Biden)正努力團結美國的盟友,以應對中國和俄羅斯的挑戰。G7領導人6月12日宣布一項新的 ...
以往慣例,替代中國之後就係霸住屎坑唔疴屎,小國請鬼容易驅鬼難。
作者: vvoy     時間: 2021-6-13 11:18 AM

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-6-13 11:12 AM 發表

可能俾樓主p走咗

人有三急
抽支煙先
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:18 AM

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-6-13 11:13 AM 發表

肯定搞唔掂啦你個所謂嘅七個國家幾年後換一個人幾年後又換一個人點搞得掂呀!你所謂七個國家今年講完嘅下年換人又可以反口
拜登一定不可能連任..............本身年齡問題..........加上近年身體情況........能完成任期不死已經要還神....!!
看守人的尾國總統...........!!
作者: robin09     時間: 2021-6-13 11:18 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-13 10:57 AM 發表

大好事,
在中国的带动下,美国和欧洲终于肯放下身段,表示要帮助第三世界。
这是大好事。
不过第三世界国家需要牢牢记住:他们能得到美欧的帮助,不是因为美欧突然变成好人,而是因为中国人在这里。
作者: freemind1     時間: 2021-6-13 11:18 AM

嘥氣,班西人可以廉價起高鐵丶大橋丶公路咩?呢的係中國用血同汗“淚”積
作者: 烈火雄雄     時間: 2021-6-13 11:18 AM

G7知唔知咩野係基建呀?
G7可以嘅話咪自己搞基建咯,大家一起推行基建,都算係造福天下呀。
作者: friendchanli     時間: 2021-6-13 11:19 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-6-13 11:06 AM 發表

>>但G7的目標是為世界上一些仍然落後的國家制定積極的議程

即是又想干預他國內政,在非洲,歐美殖民國曾吃了非洲人幾多血?

但G7有幾多國有錢幫他國搞基建先,只是鐵路運輸,要搞幾多年??
同起大公司開會一q樣,開會講一套,做出來已經係第二樣野。有時拖下拖下就影都無 。
作者: 大柴油机     時間: 2021-6-13 11:19 AM

為監聽世界重建美好未來
作者: 人之初大大     時間: 2021-6-13 11:20 AM

G7有鬼錢咩?—味靠印?
作者: hundredhundred     時間: 2021-6-13 11:20 AM

引用:

佢地所講全球可能祇包括7國呢!
7國代表全球 😎
作者: 豆芽生     時間: 2021-6-13 11:20 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-13 11:18 AM 發表

拜登一定不可能連任..............本身年齡問題..........加上近年身體情況........能完成任期不死已經要還神....!!
看守人的尾國總統...........!!
所以我先覺得佢地肯定搞唔掂
作者: ntworks     時間: 2021-6-13 11:21 AM

中國一帶一路何止係基建建設。
中國一帶一路係為打通全世界貿易經脈,減少貿易上太則重美國。無可否認,中國一帶一路亦會增加中國對一帶一路國家嘅影響力。
特朗普一上台就已經話要打造另一個一帶一路以壓抑中國。
而家歐洲國家想進一步入中國投資,又何嘗不是中國一帶一路過部份。
G7嘅一帶一路,最終得益者只係美國。
作者: 突然想起     時間: 2021-6-13 11:23 AM

吹咪勁,到做果陣咪推黎推去
我諗傾都傾十9幾年,仲話做wo
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:24 AM

引用:
原帖由 大柴油机 於 2021-6-13 11:19 AM 發表

為監聽世界重建美好未來
老千大會............個個都是老奸巨滑..........誰都不是善莊..........!!

可憐的澳洲被人割肉割剩一棚骨.........欲哭無淚的慘樣.........唉.....!!
作者: ifung5     時間: 2021-6-13 11:24 AM

依招好毒,既可以俾幻想窮國,又可以拖住窮國支持大陸,又可以增加大陸的付出,自己又買了時間對付大陸
作者: 曲明     時間: 2021-6-13 11:25 AM

全球劃一企業稅
作者: tomymt     時間: 2021-6-13 11:25 AM

但卻坐視佢老美竊聽單嘢?完全唔譴責?
作者: banjo.     時間: 2021-6-13 11:27 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-13 11:15 發表

不是主要原因........!!
如果中國的一帶一路成功............西方先進國家就不能再進口便宜的原材料......及廉價的勞動力.......!!
所以西方國家要阻止中國的一帶一路...........先來抹黑.......再之後搞破壞........!!
印度鐵路建設就是最好例子...........日本接了印度的鐵路工程..........卻遲緩地發展.......近期 ...
想當年, 中國仲係好窮嘅時候, 中國請西方搞基建時, 西方獅子開大口, 中國深受其害.
到依家中國富強, 用較平價錢嚟幫助有需要國家, 啲鬼佬咪唔順眼囉.
作者: galaxychen     時間: 2021-6-13 11:27 AM

引用:

不如講中國挑戰到你班人嘅領導地位,而你班人又有咩資格去決定全世界嘅人點走?
作者: waltzno2     時間: 2021-6-13 11:27 AM

G7 只佔全球1/3 工業,憑乜對全世界指指點點
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-13 11:28 AM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-6-13 10:58 AM 發表

計劃涉及40萬億美元...........................個個都係吹住先,落台之後就關人 L 事
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:29 AM

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-6-13 11:20 AM 發表

所以我先覺得佢地肯定搞唔掂
這樣的巧立名目..........主要是吸引傻仔上釣..........你真認為他們想做救世主........!!
澳洲在中東跟尾國殺人放火.......搶奪伊拉克人民的財富..........爽過之後就被7G打劫.........!!
現在澳洲即使叫破喉嚨........世界各國都唔會同情澳洲.........會認為澳洲該死........這就是西方的手段....!!
作者: C09088     時間: 2021-6-13 11:30 AM

中國幫助發展中國家又唔啱﹖你地班孤寒自私既白皮豬,你地咁多資本,但一直唔肯幫助非洲發展,根本就係想非洲人一直為你班白皮豬做奴隸,假仁假義。
作者: 33Chris     時間: 2021-6-13 11:30 AM

老美自己啲基建都落後到不得了,仲話幫人哋搞基建?

即係等於有個考第尾嘅人話幫你補習?有冇咁搞笑?

拜登:美國基建遠落後中國‎  需要的不只是重建
https://www.hk01.com/article/619 ... utm_medium=referral

作者: heyworld     時間: 2021-6-13 11:32 AM

不是自吹要領導全球??
現今要學習/跟中國??咁節墮??好冇面喎!!
作者: chan_fongwah     時間: 2021-6-13 11:32 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-6-13 11:05 發表

同意, 中國樣樣都走先世界領頭, 美國就照抄中國, 中國做乜佢就照做

G柒, 而家又話要學中國攪基建

真係一班跟尾狗
G7是食屎狗,自己无能更妒忌中国。
作者: 香港空氣好     時間: 2021-6-13 11:34 AM

係啦中國令到“人心不古”, 將原本生存喺古代嘅國家,帶到現代。
所謂種族滅絕,即係呢一個文化滅絕。人哋原本身存在古代石器時代,你無端端又要將人帶到去現代。 改變咗人哋嘅生活模式!
人哋原本要食慣樹根, 你令人哋有正餐食。

作者: louis789     時間: 2021-6-13 11:35 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-6-13 10:55 AM 發表

七大工業國,這七國現在仲有幾多工業在本國做緊?
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:35 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-6-13 11:27 AM 發表

想當年, 中國仲係好窮嘅時候, 中國請西方搞基建時, 西方獅子開大口, 中國深受其害.
到依家中國富強, 用較平價錢嚟幫助有需要國家, 啲鬼佬咪唔順眼囉.
對呀......
西方國家死性不改.........唉........!!
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-13 11:35 AM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-13 11:05 AM 發表

當初老美就話中共一帶一路在全球貧窮國推行基建,會令世界各貧窮國的債務加劇,到時就可以用債務去控制貧窮國架喎!
子曰:「己所不欲,勿施於人!」,G7 你們現在又想作甚麼呢?
老尾說好的債務陷阱
作者: smalleagle     時間: 2021-6-13 11:37 AM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-13 11:04 AM 發表

應該有.........他們拍攝不止一張...........換個位再拍攝..........之後選自己喜歡那張在國內發報.....!!
日本多數在後排位置.........應該無得坐....!!
係囉,後面嗰幾個做企鵝,乜咁衰㗎,一個蚊型圍爐口水會都要分庄閒?
作者: bike1997     時間: 2021-6-13 11:37 AM

引用:

白皮猪只会抢夺别国资源 帮人地搞基建 发白日梦。
作者: 123people     時間: 2021-6-13 11:38 AM

中國令世界幸福是反對的,必須由G7去推行?
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-6-13 11:38 AM

引用:

G7唔會出錢搞全球嘅基建,無着數兼要G7出錢嘅嘢佢哋唔會做,吹完就收得工了。
作者: 韓風黃色神童     時間: 2021-6-13 11:38 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-13 10:57 AM 發表

中國全球基建有乜唔啱? x2

R爆頭+黑人問號
作者: 樹下深情的P圖     時間: 2021-6-13 11:39 AM

引用:

白皮猪吾去幫人,但又吾扺得中國人去幫人
作者: 瑪卡     時間: 2021-6-13 11:40 AM

引用:

有名你叫豬柒,柒頭可以。。。。。😅
作者: 樹下深情的P圖     時間: 2021-6-13 11:41 AM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-6-13 10:58 AM 發表

西九文化用地都傾十九幾年,依家幾隻猪傾幫人地國家,無幾十年傾吾成
作者: 門前送行     時間: 2021-6-13 11:43 AM

引用:

西方好民主的,開會!批淮!開會!不批准!開會!批准!開會!不批准!十幾年應該唔夠
作者: vvoy     時間: 2021-6-13 11:43 AM

引用:
原帖由 香港空氣好 於 2021-6-13 11:34 AM 發表

係啦中國令到“人心不古”, 將原本生存喺古代嘅國家,帶到現代。
所謂種族滅絕,即係呢一個文化滅絕。人哋原本身存在古代石器時代,你無端端又要將人帶到去現代。 改變咗人哋嘅生活模式!
人哋原本要食慣樹根, 你令人哋有正餐食。
有無睇《黑鷹15小時》Black Hawk Down(真人真事改編)
d美軍以為非洲好落後
hea 住去打
點知非洲人人有手機(多謝中國)
手提導彈滿天飛
作者: 都没有     時間: 2021-6-13 11:43 AM

終於學識咗當仁不讓嘅道理?
作者: FX2036     時間: 2021-6-13 11:44 AM

作為知名國家領袖,連口罩怎樣放都搞不好,可以放心了!

圖片附件: D7960220-25C1-438A-869E-C8F508D91A52.jpeg (2021-6-13 11:44 AM, 203.11 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: mancheonghoho     時間: 2021-6-13 11:45 AM

引用:
原帖由 門前送行 於 2021-6-13 11:43 AM 發表

西方好民主的,開會!批淮!開會!不批准!開會!批准!開會!不批准!十幾年應該唔夠
西方不停開會,中國不停開工!
作者: 106     時間: 2021-6-13 11:45 AM

G七真係雞柒
作者: 香港偽民為患     時間: 2021-6-13 11:46 AM

不能坐視,但又唔想承擔投資風險
作者: bryan7138     時間: 2021-6-13 11:47 AM

口爽荷包立,一到科水個個即閃😂😂
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:48 AM

引用:
原帖由 smalleagle 於 2021-6-13 11:37 AM 發表

係囉,後面嗰幾個做企鵝,乜咁衰㗎,一個蚊型圍爐口水會都要分庄閒?
其實拜登當年同奧黑闖世界............與老太婆都有牙齒印........拜登也心知肚明.....!!
這群老江湖都不是吃素.........當初小鮮肉的加拿大都成精了.....!!

約翰遜當上英國首相.......都是因為有特朗普的強力支持.........因此拜登也不能太親近約翰遜....!!
加上約翰遜的老婆不是一個級數...........所以被其他人看輕..........!!

日本倒核污水落海..........加拿大已經很不滿.......拜登也是主力推環保........!!
加上日本前首相同特朗普私交極好.........當年第一個國家元首走去拜賀特朗普就是日本...!!
作者: stabber     時間: 2021-6-13 11:48 AM

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-6-13 10:58 發表

到開工前某國又話要退出,民主國家當然要公投!一攪幾年才決定是否脱7,有結果之前乜7都做唔到,唉!攪來攪去G7得個桔!
作者: gogoaway     時間: 2021-6-13 11:49 AM

引用:

7角自己基建都爛容容,咪搞笑啦!
作者: 相當熱情的樓主     時間: 2021-6-13 11:50 AM

呢啲咪為反而反囉!你地有基建就梗係咁講啦,幾多非洲國家無?你又唔幫人又唔俾人幫,就係想維持你哋白人嘅主導世界既地位, 司馬昭之心路人皆見!
作者: Peter_H     時間: 2021-6-13 11:53 AM

正呀~~白宮直播搭建就織禮台同布置中 
作者: brian2921     時間: 2021-6-13 11:53 AM

淨講出錢都傾十年
作者: 秋風秋雨     時間: 2021-6-13 11:54 AM

引用:

德國打算好似中國咁
預留 600億美元大禮包
送比非洲國家?

作者: 自在放下     時間: 2021-6-13 11:54 AM

引用:

只是幾條傻撚自己圍爐自high only, 以為自己係神
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-6-13 11:56 AM

講就容易,在民主制度下,不可能出現雷厲風行的重大建設,現在我們所景仰讚嘆的政績,都是專政時期的產物。
作者: st105     時間: 2021-6-13 11:56 AM

引用:

未傾完,哩班領導都已經落台😂  開工?....  講笑咩!  大家打完飛機就返屋企啦。
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2021-6-13 11:56 AM

引用:

有人努力興建
有人盡情破壞
作者: 高達0.1     時間: 2021-6-13 11:57 AM

引用:

八國豬柒種族世界點解唔肯配合幾千年文化四大發明國家中國?同支持一帶一路計劃!?
因為豬柒人種:
自私。。。
自悲。。。
小器。。。
霸權。。。
落後。。。
封建。。。
妒忌。。。
卑鄙。。。
人渣。。。
仇視。。。
劣根。。。
歪理。。。
歧視。。。
心毒。。。
懶惰。。。
愚蠢。。。
白痴。。。
無聊。。。
攪事。。。
搗亂。。。
破壞。。。
挑撥。。。
離間。。。
仆街。。。
。。。。。。。
最仆街就係『侵略』!!!!
八國豬柒國家最喜歡侵略人哋國家。。。
搶奪財富。。。
殺人無數。。。
https://youtu.be/8DedN7Q4QH4
https://youtu.be/EXBc1ZBoXpA
作者: st70     時間: 2021-6-13 11:57 AM

X!拜山又話債務陷阱既?
作者: mancheonghoho     時間: 2021-6-13 11:58 AM

引用:
原帖由 st105 於 2021-6-13 11:56 AM 發表

未傾完,哩班領導都已經落台😂  開工?....  講笑咩!  大家打完飛機就返屋企啦。
打飛機都要約埋一齊?  默克爾幫各人吹,各人奶默克爾!
作者: 熱情的湯圓     時間: 2021-6-13 11:58 AM

觀奇洋服,講一套做一套!
作者: 清風水靜     時間: 2021-6-13 11:59 AM

引用:
原帖由 自在放下 於 2021-6-13 11:54 AM 發表

只是幾條傻撚自己圍爐自high only, 以為自己係神
主要是呃入世未深的國家入坑..........例如...印度及澳洲等國家....!!
當初俄羅斯加入G7後被人割肉吸血.......直到俄羅斯離開G7後才發現被人脫了一層皮........G7成個老千局......!!
作者: kgoal     時間: 2021-6-13 11:59 AM

G7不嬲既角色係發動戰爭暴亂去破壞窮國基建, 藉口以援助之名, 背後操控呢啲國家, 中國太可惡了, 一心想幫窮國脫貧, 呢種想法是歐洲國家不會接受的, 默克爾一定要狠狠教訓下中國, 乜野叫打狗睇主人
作者: 007kk     時間: 2021-6-13 12:00 PM

柒國冇利益的事只霸不會做!唔霸又驚蝕底。
作者: Henry1268     時間: 2021-6-13 12:00 PM

引用:

從拉美和加勒比地區(Latin America and the Caribbean)到非洲,再到印度洋-太平洋(印太)地區。歐美國家進入了1,2百年,有幫他們做過什麼基礎建設嗎?只拿他們當值民地,中國來幫他們,歐美國家還不讓幫,這是什麼道理?
作者: 123火車頭     時間: 2021-6-13 12:01 PM

中國點做先岩,攪基建都是錯
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-13 12:01 PM

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-6-13 11:56 AM 發表

有人努力興建
有人盡情破壞
中國去到邊,建設到邊老尾去到邊,破壞到邊
作者: 學到老     時間: 2021-6-13 12:01 PM

為慈禧太后平反當年禍國之說法
作者: 自在放下     時間: 2021-6-13 12:01 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-13 11:59 AM 發表

主要是呃入世未深的國家入坑..........例如...印度及澳洲等國家....!!
當初俄羅斯加入G7後被人割肉吸血.......直到俄羅斯離開G7後才發現被人脫了一層皮........G7成個老千局......!!
係人都知,但好多都自甘墮落摶埋堆,狐假虎威自high 感,一隻北極熊會咁易比佢攞著數,美國佬太天真了
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-6-13 12:02 PM

垃圾白皮豬
作者: jlam829     時間: 2021-6-13 12:02 PM

等西方表演什麼是對落後小國的真正債務陷阱。
作者: 海灣捉高峰     時間: 2021-6-13 12:03 PM

YC明明話一帶一路係無腦同無恥,咁究竟係中國無腦?G7無腦?定YC無腦呢?不過見十個被捕YC有9個都失業漢,就知YC係最優秀!去到歐美肯定即刻做CEO!
作者: K_F     時間: 2021-6-13 12:03 PM

笑死人,幫人做基建?非洲d窮國話你侵略我地少陣都偷笑啦,而家學人扮救世主
作者: choopper     時間: 2021-6-13 12:05 PM

不能坐視,但叫佢地做,一講到錢人力,個個就縮沙,正廢能
作者: SkyBlue2046     時間: 2021-6-13 12:05 PM

總G7免費幫全球起基建咪得囉! 到時邊有人夠你鬥呀!
作者: 想出聲     時間: 2021-6-13 12:06 PM

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-6-13 10:58 AM 發表

口號宣傳多於行動
一個meeting講埋d平時掛係嘴邊口號,都唔知開會來做咩? 純粹做show掛
民主政府要換屆,下屆政府話上屆講嘅唔算數.....