標題: [國際新聞評論] 法國總統指歐盟不應為中國附庸 不針對中國而與美國結盟 [打印本頁]

作者: charlir2005     時間: 2021-6-11 04:57 PM

法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸,亦不會針對中國與美國結盟;又指北約要認清誰是敵人,中國不應成為北約戰略議題的核心。

法國總統馬克龍啟程前往英國出席七大工業國峰會前,在巴黎愛麗舍宮召開記者會,闡述法國的內政和外交立場。他說在印太戰略上,法國不會針對中國跟任何國家結盟,期望歐盟亦採取同樣立場。

法國總統馬克龍表示:「我們的印太戰略是不會跟任何國家結盟,法國的立場,我期望歐盟及其他盟友也一樣,不要成為中國的附庸,也不會就涉及中國議題,跟美國結盟。」

馬克龍又提到,下周在布魯塞爾召開的北約會議,認為中國並非處於大西洋範圍,不是北約要優先應對的問題。

馬克龍說:「我們要認清誰是敵人及他們在哪。我們跟中國的關係,在我而言,中國地理上並非大西洋一部分,否則就是我的地圖出了問題,我不認為那(中國)是問題核心。」

馬克龍表示,有需要釐清北約的跨大西洋戰略,首要是制訂應對俄羅斯的策略,包括軍備控制條款。

路透社上月報道,北約計劃動用200億美元,以更彈性應對中國崛起以及氣候變化等挑戰,遭法國反對,認為會破壞法國防衛重點。

另外,馬克龍又談及對非洲的戰略,指法國部隊將結束在非洲薩赫勒地區的行動,逐步減少駐軍。目前法國有五千士兵在馬里和鄰近地區,未來將加強跟當地軍方合作,集中打擊極端主義,具體時間表本月底公布。

馬克龍說:「我們要認清誰是敵人及他們在哪。我們跟中國的關係,在我而言,中國地理上並非大西洋一部分,否則就是我的地圖出了問題,我不認為那(中國)是問題核心。」

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/world/60c2e3d1335d195224b989fc/法國總統指歐盟不應為中國附庸-不針對中國而與美國結盟
作者: charlir2005     時間: 2021-6-11 05:00 PM

靚仔總統唔驚黃背心又嚟過?

作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-6-11 05:02 PM

法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸

歐盟自己講, 大陸幾時有咁講.......唔好叫歐盟啦, 改叫屈字堆la diu

作者: 神殿老子     時間: 2021-6-11 05:04 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 04:57 PM 發表

法國總統馬克龍表示,歐盟不應是中國的附庸,亦不會針對中國與美國結盟;又指北約要認清誰是敵人,中國不應成為北約戰略議題的核心。

法國總統馬克龍啟程前往英國出席七大工業國峰會前,在巴黎愛麗舍宮召開記者會,闡述法國的內政和外交立場。他說在印太戰略上,法國不會針對中國跟任何國家結盟,期望歐盟亦採取同樣立場。

法國總統馬克龍表示:「我們的印太戰略是不會跟任何國家結盟,法國的立場,我期望歐盟及其他 ...
歐盟應該要有獨立的外交政策,不要聽曬美國老點,自備狗糧做美狗。
作者: 伍皓昌     時間: 2021-6-11 05:07 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 04:57 PM 發表

法國總統馬克龍表示:「我們的印太戰略是不會跟任何國家結盟,法國的立場,我期望歐盟及其他 ...
被人打幾巴後, 果然清醒左....
作者: Peter_H     時間: 2021-6-11 05:09 PM

摑一巴掌後~變了黃師的戰狼 
作者: cskch     時間: 2021-6-11 05:11 PM

歐洲佬最想係中國係度做美國的敵人. 自己就可以取代美國.

如果中國衰左, 美國目標又會去番歐盟. (美國搞中國前其實搞左歐豬一次). 所以歐盟目標係由得中美鬥.
作者: liuche01     時間: 2021-6-11 05:13 PM

冚你一巴果條友係民族英雄
作者: ooqq3     時間: 2021-6-11 05:16 PM

馬hi 窿咁大膽 想比老尾搵人打多兩巴 ?
作者: postman1618     時間: 2021-6-11 05:16 PM

當然不做中國的附庸國,世界只有美國的同盟國是真正的附庸國。
作者: 棧道     時間: 2021-6-11 05:17 PM

講招積,一陣老尾又揾人星巴你
作者: 冰風蓋天     時間: 2021-6-11 05:17 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 05:00 PM 發表

佢係咪講錯呀?歐盟現在係美國附庸。
作者: 香港雞蟲     時間: 2021-6-11 05:19 PM

比人摑醒左??
作者: robin09     時間: 2021-6-11 05:20 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-6-11 05:11 PM 發表

如果中國衰左, 美國目標又會去番歐盟. (美國搞中國前其實搞左歐豬一次). 所以歐盟目標係由得中美鬥.
鹬蚌相争渔翁得利,大家何尝不知?
美国就是靠欧洲二次内战才发了家。
日本靠朝鲜战争发家,四小龙靠越南战争发家。
全世界都想中美斗得你死我活,日本最积极在拨火。
作者: ifung5     時間: 2021-6-11 05:20 PM

煽火都冇用,中尾都係睇住你歐洲佬嚟食嘅啦
作者: 百李挑一     時間: 2021-6-11 05:20 PM

唔摑你都唔醒
作者: EJ20     時間: 2021-6-11 05:23 PM

歐盟不應為中國附庸 冇人要你做 你為錢自己跪低就咪on9 但歐盟一早已經係美國淫威之下隻哈巴狗
作者: snooboy     時間: 2021-6-11 05:23 PM

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-6-11 05:17 PM 發表

佢係咪講錯呀?歐盟現在係美國附庸。
我估佢係講反話, 暗諷其他歐盟國家做美國附庸

😉
作者: 普通話太難學     時間: 2021-6-11 05:23 PM

中國好似從來都冇要求過歐盟做中國的附庸,中國亦都養不起他們,不過他其他說話還是可取的。
作者: caihk     時間: 2021-6-11 05:24 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-6-11 05:19 PM 發表

比人摑醒左??
啱啱想講比你搶先一步
作者: snooboy     時間: 2021-6-11 05:25 PM

引用:
原帖由 百李挑一 於 2021-6-11 05:20 PM 發表

唔摑你都唔醒
可能查到摑佢個條友同黃背心都係CIA策動

🤣
作者: freemind1     時間: 2021-6-11 05:27 PM

大西洋指美國?
作者: 貝才貝才     時間: 2021-6-11 05:27 PM

法國仔幾時變得咁清醒? 其他成員國幾時醒?
作者: alvinm     時間: 2021-6-11 05:29 PM

意思系叫歐盟吾好認錯中國系我地的主人,美國先系我地主人
作者: 山山山風     時間: 2021-6-11 05:29 PM

引用:

中國冇諗過要招收蛀蟲
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-6-11 05:31 PM

引用:

馬克龍呢次又禍從口出
作者: 台灣小榴槤     時間: 2021-6-11 05:31 PM

醒目
作者: isaacmadtk     時間: 2021-6-11 05:32 PM

他被摑後話暴力解決吾到問題,不配有民主。
其實係一場自編自導的戲,目的就是要訓話老尾。
作者: 後天紅色的羊     時間: 2021-6-11 05:32 PM

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-6-11 05:25 PM 發表

可能查到摑佢個條友同黃背心都係CIA策動

🤣
CIA 連佢幾時幾日幾點鐘同老婆同情婦扑野都一清二楚, 黃背心果D算得係乜
作者: 踏入神的領域     時間: 2021-6-11 05:32 PM

睇地圖明示緊敵人是美國嗎 
作者: 富加美     時間: 2021-6-11 05:33 PM

狗餅始終係美國出品好?中國人邊養得起你班大帝。
作者: no_ic     時間: 2021-6-11 05:33 PM

亞龍哥畀摑咗一巴,好似清醒咗D。
作者: 人之初大大     時間: 2021-6-11 05:35 PM

引用:

理智,做美狗只有眨低法國及歐盟
作者: Heha_ChRis     時間: 2021-6-11 05:35 PM

以而家嘅邏輯
法國唔聲討中國, 佢就變成美國嘅敵人
而全世界嘅邪惡軸心就係美國了
佢一個唔滿意中國掘起, 就可以連同日本南韓澳洲印度, 
總之圍住中國嘅國家, 除咗俄羅斯佢都拉攏晒
法國要小心啦!!
作者: k1l     時間: 2021-6-11 05:36 PM

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-6-11 17:04 發表

歐盟應該要有獨立的外交政策,不要聽曬美國老點,自備狗糧做美狗。
把口就咁講其實歐盟同狗盟冇乜分別的
狗盟比美國頭號愛犬(英犬過左兩楝都冇聲出就知丫)

作者: ivanhohoho2     時間: 2021-6-11 05:36 PM

又屈中國,歐盟是老尾附庸才是真
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-6-11 05:38 PM

尾狗作反了
作者: 一個討論者3.0     時間: 2021-6-11 05:40 PM

引用:

馬仔俾人摑咗一巴摑醒咗🤭🤭🤭
作者: stephenlawhk     時間: 2021-6-11 05:40 PM

現今世界敵人只有一個, 就是邪惡軸心帝國..."尾角"。😎
作者: sweetandsour     時間: 2021-6-11 05:41 PM

白皮內鬨!正
作者: stephenlawhk     時間: 2021-6-11 05:41 PM

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2021-6-11 05:40 PM 發表

馬仔俾人摑咗一巴摑醒咗🤭🤭🤭
莫非摑佢一巴嘅係CIA, 還是FBI? 相信唔會係KGB吧。😅
作者: 莫小問     時間: 2021-6-11 05:42 PM

既然中國唔係敵人,咁要認清誰是敵人?唔係中,就係美啦
作者: 普京大帝     時間: 2021-6-11 05:43 PM

其實歐盟應該對付美國 取代美國
作者: ikeafoot     時間: 2021-6-11 05:43 PM

法國是美國附庸國
作者: yimroy88     時間: 2021-6-11 05:43 PM

呢啲撚樣咪抵打囉!
作者: ansonkpl     時間: 2021-6-11 05:43 PM

即係要保持中立啦
作者: acacac     時間: 2021-6-11 05:43 PM

法德又點會同你癲
作者: 一個討論者3.0     時間: 2021-6-11 05:44 PM

引用:
原帖由 stephenlawhk 於 2021-6-11 05:41 PM 發表

莫非摑佢一巴嘅係CIA, 還是FBI? 相信唔會係KGB吧。😅
摑馬仔嘅係一個勇敢法國人🤭,佢有一顆法國心
作者: snooboy     時間: 2021-6-11 05:44 PM

係人都知道中國只會為歐洲帶來經濟, 美國就係想搵著數

😉
作者: cll4793     時間: 2021-6-11 05:44 PM

歐盟點樣覺得是中國附庸?橫睇掂睇歐盟都係佢老美嘅附庸啦。
作者: ckn929     時間: 2021-6-11 05:45 PM

即係歐盟鐘意做老尾條🐶改不了食💩既本性
作者: 焦急熱情的主席     時間: 2021-6-11 05:46 PM

無政積唯有指鹿為馬🤭🤭🤭
作者: man152     時間: 2021-6-11 05:50 PM

歐洲貨出口既量,中美都差不多
但美國開始窮 ,中國富起來
阿龍又點會傻
作者: nstungh     時間: 2021-6-11 05:50 PM

好快又要俾人打。
作者: Man208     時間: 2021-6-11 05:50 PM

ok,法國應該只做美國附庸,對嗎?!
作者: numan123     時間: 2021-6-11 05:52 PM

黃背心好快又來😅
作者: 快樂迪迪尼員工     時間: 2021-6-11 05:52 PM

要對付馬克龍實在太容易!!! 此人比較不會左搖右擺!!!如果他認定你是好人你就永遠是好人!!! 他心底可能好敬重習大大及社會主義 見佢上次開視像會議對著屏幕揮手及傻笑真情流露(成個聽話男孩一樣)!!!真係笑死!!!

作者: ray99hk     時間: 2021-6-11 05:52 PM

引用:

法國總統脫離美國控制搞歐獨
作者: 冷漠的香港人     時間: 2021-6-11 05:53 PM

問題的核心不是中國,是老美,是老美為了稱霸世界而拉幫結派。
作者: tommy414     時間: 2021-6-11 05:55 PM

引用:

馬龍都蠢唔晒,因為地緣關係,歐盟/北約o既最大敵人永遠都係俄佬。同時老美又想離間中俄關係,但係對普京表現太友好又好難面對歐盟,呢次堅頭痕
作者: howevera     時間: 2021-6-11 05:56 PM

比人打醒左
作者: 大雀躍的作業     時間: 2021-6-11 05:56 PM

國家比別人軍隊進駐,自由航行,誰是附庸?
自己領䄂更比人任意監聽,都要當盟友

作者: pqrdownloader     時間: 2021-6-11 05:58 PM

引用:

將“中”國換做“美”國就差不多:

法國總統馬克龍表示,歐盟不應是“美”國的附庸…
作者: 三碌木     時間: 2021-6-11 05:58 PM

段野係講俾美帝聽嘅
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-6-11 05:59 PM

撚咩,得罪美國連總統都冇得你做。
作者: 急焦正金童     時間: 2021-6-11 06:00 PM

中國幾時叫歐洲佬做佢契弟,自說自話。佢想歐盟做法國附庸就真。
作者: peter925     時間: 2021-6-11 06:01 PM

法國的名牌產品靠中國市場搵大錢,玩針對傻的媽。
作者: 搞搞震無幫襯     時間: 2021-6-11 06:02 PM

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-6-11 05:00 PM 發表

啱啱先俾條黃背心摑咗一巴,唔爭在。
作者: 呢個深情的高峰     時間: 2021-6-11 06:02 PM

尾國:黃背心隊,準備出動
作者: 慶之     時間: 2021-6-11 06:02 PM

因為法國已經係美國嘅附庸
作者: leslielo     時間: 2021-6-11 06:05 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-6-11 05:02 PM 發表

歐盟自己講, 大陸幾時有咁講.......唔好叫歐盟啦, 改叫屈字堆la diu
佢唔敢講不應成為美國嘅附庸,所以將美國改為中國
作者: 6seven     時間: 2021-6-11 06:05 PM

引用:

假如沒有老美玻璃心, 搞什麼貿易戰, 帶頭玩制裁, 誰要你靠邊站呢?

中國到今日都沒有要求任何國家靠邊站, 只係某國要威脅你, 要你作出選擇.(看似有得揀)

你喜歡同老美做生意咪幫襯佢0羅!

中國只係給世界多一個選擇, 實行緊"真.資本意義, 自由市場".
作者: k_minolta     時間: 2021-6-11 06:07 PM

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-6-11 05:07 PM 發表

被人打幾巴後, 果然清醒左....
🤣
作者: kks668     時間: 2021-6-11 06:08 PM

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-6-11 05:02 PM 發表

佢攪錯咗,歐盟不應該是美國的附庸才對,也不要常跟著中國的屁股轉。
作者: 寒冬小老闆     時間: 2021-6-11 06:12 PM

引用:

自卑心作祟😎
作者: 海邊強勁的香蕉     時間: 2021-6-11 06:12 PM

馬仔準備比老美攪了!!
作者: kks668     時間: 2021-6-11 06:13 PM

死鬼佬成日都話人哋打你左面,應該右面都要給他一齊打才對,點解唔係咁嘅?
作者: productdesigner     時間: 2021-6-11 06:15 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-11 05:09 PM 發表

好似鄉講忽然比黑暴一巴掌摑醒後👋👹,變了要實行國安法
作者: 黃狗蘇     時間: 2021-6-11 06:17 PM

引用:
原帖由 ooqq3 於 2021-6-11 05:16 PM 發表

馬hi 窿咁大膽 想比老尾搵人打多兩巴 ?
馬西窿

圖片附件: snicker.gif (2021-6-11 06:17 PM, 191.6 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: rayrayccw     時間: 2021-6-11 06:18 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-6-11 17:11 發表

我都覺得歐洲想中美打大交,自己餘人得利,歐洲心底點會屈服美國之下
作者: rayrayccw     時間: 2021-6-11 06:20 PM

其實歐盟都不鍾意美國,只是實力關係挑唔到機,依家有中國做馬前卒,梗希望中美打到五勞七傷
作者: 古默默的魚蛋     時間: 2021-6-11 06:21 PM

非我族類其心必異
作者: 等埋首副     時間: 2021-6-11 06:22 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2021-6-11 06:01 PM 發表

法國的名牌產品靠中國市場搵大錢,玩針對傻的媽。
如果法國唔賣名牌嘢俾中國,大媽發癲都似!
作者: siupercy     時間: 2021-6-11 06:24 PM

呢兩年歐盟好似食錯藥咁,唔撚明點解要做尾狗做得咁明顯,咁撚多個國家一 d 國格都無。感覺佢地自己內部都明爭暗鬥,兩班人狗咬狗,但事實係尾國既傀儡始終係好多。

作者: WongChoi168     時間: 2021-6-11 06:24 PM

中美相爭,歐盟得利。
醒目仔
作者: 淫蟲肥     時間: 2021-6-11 06:27 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-11 05:09 PM 發表

胡言亂語
作者: fruitboy     時間: 2021-6-11 06:28 PM

法國總統強硬回應中國反制裁法
作者: 金光大盜     時間: 2021-6-11 06:32 PM

比人摑懞咗呀?幾時要你做附庸?
作者: fruitboy     時間: 2021-6-11 06:32 PM

西班牙,法國先后表態 
估計德國選完后都會有徫論
最后會輪到英國佬講中英是好朋友
作者: 急焦勁花貓     時間: 2021-6-11 06:33 PM

引用:

法國!依個先至係總統!清醒,有理據,更有邏輯!👍
呆湾菜種筒厄九人民!🤬
作者: 海邊的快樂小魚     時間: 2021-6-11 06:35 PM

睇來法國又想俾老美背後支持的黃背心搞下
作者: omega33     時間: 2021-6-11 06:36 PM

俾人打咗一把掌仲未醒反而有後遺症⋯⋯可憐
作者: rosemary1216     時間: 2021-6-11 06:36 PM

咁講就合情合理嘞,敗登先食一嘢悶棍。
作者: _JoN_     時間: 2021-6-11 06:37 PM

唔怪得你會俾人掌摑
作者: ke2011     時間: 2021-6-11 06:38 PM

紅白藍 算吧啦
作者: 大林林     時間: 2021-6-11 06:38 PM

引用:

up乜春
作者: cwilson1     時間: 2021-6-11 06:39 PM

小心黃衫軍及那批所謂退休將領又出黎攪你呀,馬總統!
作者: 急焦勁花貓     時間: 2021-6-11 06:39 PM

引用:
原帖由 snooboy 於 2021-6-11 05:23 PM 發表

我估佢係講反話, 暗諷其他歐盟國家做美國附庸

😉
他其實說得算幾好啦!起碼法國人有吉士!👍
作者: andysan4     時間: 2021-6-11 06:39 PM

法國總統指歐盟不應與中國結盟
不針對中國而做美國附庸
作者: 200888     時間: 2021-6-11 06:39 PM

法国总统马克龙遭扇耳光! - YouTube