標題: [本港新聞評論] 葉健民:換特首可重塑政府公信力 稱林鄭難挽市民信任 倡減國安系統「能見度」 - 20210611 - 港聞 [打印本頁]

作者: 巴巴先生     時間: 2021-6-11 05:46 AM

【明報專訊】2019年反修例運動的餘波猶在,香港城市大學公共政策學系教授葉健民受訪時說,政府的公信力破產,施政事倍功半,矛頭直指特首林鄭月娥,認為她已無法挽回市民信任,「換特首」才能為香港帶來新開始。針對當前的信心危機,他期望下屆政府恢復「法治傳統」,提倡建立健全的問責文化;顧及市民觀感,減低國安系統的「能見度」;官員應自律,避免隨意警告市民「可能違法」。

反修例風波後,葉健民認為,公信力破產是港府當前最大的管治危機,矛頭直指林鄭月娥。他稱,如不能還原以往的選舉制度,「換特首」亦是重塑政府公信力的辦法,新政府應把握上任後的「蜜月期」,建立較順暢的官民關係。
被問到對林太的評價,葉健民說「如果她現在離任,我會給一分」。他稱反修例風波引發香港動盪、中央高度介入、國際社會質疑「一國兩制」,一切歸咎於當日林太的錯誤判斷,「就算按國內那一套,抗疫不力都要『人頭落地』……市民不關心(林太)如何挽回信心,只是在問:點解你仲喺度?」
葉健民希望來屆政府應盡量減少國安系統的「能見度」,平衡實際需要與市民觀感,不能讓國安成為生活的一部分,否則不利社會健康發展。另外,他期望政府建立健全問責文化,並尊重傳媒等對公權力的監察,「其他的我都不敢再有太多要求」。

佢抗疫不力?響黃黑友響度搞亂檔之下,都可以做到依家兩個月只有3宗不明源頭個案,咁都話"抗疫不力"?

呢D黃到爆的蛋頭學者仲以為可以同中央講數...仲響度想向中央"奪權"...

"點解你仲喺度"?因為你地想搞港獨,有搵人睇住你囉蛋頭學者.....

呢D所謂"學者"真係死不悔改.....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210611/s00002/1623350391769/葉健民-換特首可重塑政府公信力-稱林鄭難挽市民信任-倡減國安系統「能見度」

作者: gogoaway     時間: 2021-6-11 07:27 AM

條蛋散口事生非,想選個泛狗來統治香港。
作者: behappy1997     時間: 2021-6-11 07:54 AM

我钟意cy多过林郑。
作者: s-chris     時間: 2021-6-11 07:56 AM

換屍歪做對提高公信力應該無咩幫助
作者: dhammika2     時間: 2021-6-11 07:58 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-11 05:46 AM 發表

【明報專訊】2019年反修例運動的餘波猶在,香港城市大學公共政策學系教授葉健民受訪時說,政府的公信力破產,施政事倍功半,矛頭直指特首林鄭月娥,認為她已無法挽回市民信任,「換特首」才能為香港帶來新開始。針對當前的信心危機,他期望下屆政府恢復「法治傳統」,提倡建立健全的問責文化;顧及市民觀感,減低國安系統的「能見度」;官員應自律,避免隨意警告市民「可能違法」。

反修例風波後,葉健民認為,公信力破 ...
含撚公豬。
作者: 夜來人     時間: 2021-6-11 08:00 AM

邊個做都得啦,黎黎去去都係講得到中央支持,感謝中央,全部阿爺落order,駛鬼咁高人工咩
作者: 香港內戰火焚城

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: songsong17     時間: 2021-6-11 08:02 AM

今日既香港, D反中白痴以為仲到佢地理??
作者: caorenjie     時間: 2021-6-11 08:03 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-6-11 05:46 AM 發表

顾及香港人感观,
我的大6人感观就不会了喔
作者: 香港內戰火焚城

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 安迪2000     時間: 2021-6-11 08:22 AM

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2021-6-11 08:01 AM 發表

凸手成功讓 星火 燎原

全港年輕人大學生變恐怖份子
凸手 居功至偉

即系要在香港有教育營先得?
作者: triumphal_ark     時間: 2021-6-11 08:26 AM

事實上國安法落實後,香港人出街先開始唔怕被黑暴恐怖分子滅口
作者: 港式片皮鴨     時間: 2021-6-11 08:32 AM

支持换CY做,有勇有謀,犯民剋星
作者: 港式片皮鴨     時間: 2021-6-11 08:36 AM

國安警幾時捉呢個煽惑年輕人搞黑暴嘅幕後黑手?
作者: galaxychen     時間: 2021-6-11 08:37 AM

引用:

俾你做好無,白撚痴
作者: markodick     時間: 2021-6-11 08:38 AM

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-6-11 07:54 發表

我钟意cy多过林郑。
我要煙仔何
作者: fstephen     時間: 2021-6-11 08:42 AM

我見到越來越多頭面人物坐牢或者封口而消失,宜家卻搵呢個我平日都少聽過的素人黎評論 ... 可見喪屍革命真係江河日下,但仍係陰魂不散 ...

香港仲要咁多評論,不如想想如何配合政府,合作恢復香港走向未來 ... 而唔係只識大空講啲政府都唔聽,或聽左做唔到的嘢啦 ...
作者: ron11     時間: 2021-6-11 08:50 AM

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-6-11 07:54 AM 發表

我钟意cy多过林郑。
x2, 對付曱甴要夠硬,一腳踩死佢!
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-6-11 08:56 AM

何君堯做最好硬打曱甴
作者: 扎鐵工人2     時間: 2021-6-11 08:58 AM

根本解決不到任何問題
作者: andysan4     時間: 2021-6-11 09:00 AM

引用:

香港城市大學
公共政策學系教授葉健民
作者: andysan4     時間: 2021-6-11 09:01 AM

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2021-6-11 08:01 AM 發表

凸手成功讓 星火 燎原

全港年輕人大學生變恐怖份子
凸手 居功至偉

全港年輕人
聽日6.12啊
作者: kingkong_hk     時間: 2021-6-11 09:06 AM

邊個做都1樣
作者: 清晨純情的賤嘴     時間: 2021-6-11 09:06 AM

而家咪施政暢通無阻囉,相信冇乜人想變返以前咁,日嘈夜嘈,一事無成
作者: 肥肥白白的膠樽     時間: 2021-6-11 09:08 AM

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2021-6-11 08:04 AM 發表

凸手成功保住 依法辦事
卻犧牲了幾代 年輕人大學生
點樣依法辦事?真係依法辧事嘅,班乞兒垃圾曱甴一早就全部拉咗坐監啦!
犧牲咩年輕人大學生?一間二間暴大搞到香港污穢不堪,烏煙瘴氣,到處破壞放火殺人.
係呀.班乞兒曱甴堅係有犧牲,佢地犧牲咗香港上幾代人嘅努力建設,犧牲咗香港正常人嘅福祉
成班乞兒廢渣做得出又無膽認,19年係威係勢,到處圍打砸燒殺
話唔割席.互叫手足.又話齊上齊落,又話永不篤灰.
21年喇.呢班畜牲有無堅守諾言呢?又話革命?!乜咁就係革命架喇?
作者: banjo.     時間: 2021-6-11 09:08 AM

支持換特首, 睇見港台已經眼火爆.
作者: disclaimer18     時間: 2021-6-11 09:15 AM

引用:

取消特手,改為市長。

香港由廣東省直接管轄
作者: leshui     時間: 2021-6-11 09:17 AM

葉賤民9 up d乜?
作者: 賢豬     時間: 2021-6-11 09:20 AM

漢奸話要減國安系統喎,方便你呢班漢奸賣國賣港,真係忽上腦,支持加強國安系統,愈嚴愈好
作者: 高興高興     時間: 2021-6-11 09:20 AM

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2021-6-11 08:32 AM 發表

x2講得好👍👍👍
作者: 高興高興     時間: 2021-6-11 09:21 AM

支持換CY做,有勇有謀,犯民剋星
作者: 崖上委屈的豬豬     時間: 2021-6-11 09:22 AM

賤婦當權
作者: siuhung     時間: 2021-6-11 09:24 AM

各人有各人意見,是「某些市民信任」還是「中央政府信任」重要d呢?當然係後者啦,至少,有錢佬可以安心留係香港,幸加富貴扮中產果班咪移民走很開囉,無力移民嘅窮忍就留返係香港,等班幸加富走晒,班窮忍就有位可以上,又有得發展架喇。
作者: 習總囊囊     時間: 2021-6-11 09:25 AM

引用:
原帖由 gogoaway 於 2021-6-11 07:27 AM 發表

條蛋散口事生非,想選個泛狗來統治香港。
咪係囉,啲仆街成日搞能搞震,無常識仲要出嚟9吹,飯狗米話選啦,連閘都入唔到啦.Anyway,啲仆街忠唔忠誠就唔知,不過1定係廢物
作者: fung123b     時間: 2021-6-11 09:29 AM

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-6-11 07:56 AM 發表

換屍歪做對提高公信力應該無咩幫助
根本冇需要在意黃畜既感受
作者: samsampigpig     時間: 2021-6-11 09:31 AM

換特首真係有用?
董伯 - 話唔掂, 換貪曾.
貪曾 - 話唔掂, 換狼英.
狼英 - 話唔掂, 換淋病.
淋病 - 話唔掂...

換咗三次, 情況改善咗? 
只係一蟹不如一蟹.
香港整體政治環境, 邊個上都係死. 
換人...都只係買個希望.
成箱都係爛橙, 點揀都唔會有太大分別.
作者: 貝才貝才     時間: 2021-6-11 09:32 AM

林鄭的確唔係好掂, 支持CY或其他有能者居之
作者: 希夷     時間: 2021-6-11 09:32 AM

支持林太做特首
作者: 丁常唔多旺     時間: 2021-6-11 09:33 AM

引用:

抗疫不力嗰個叫菜英文。
作者: 奇異果博士     時間: 2021-6-11 09:37 AM

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 2021-6-11 09:08 AM 發表

點樣依法辦事?真係依法辧事嘅,班乞兒垃圾曱甴一早就全部拉咗坐監啦!
犧牲咩年輕人大學生?一間二間暴大搞到香港污穢不堪,烏煙瘴氣,到處破壞放火殺人.
係呀.班乞兒曱甴堅係有犧牲,佢地犧牲咗香港上幾代人嘅努力建設,犧牲咗香港正常人嘅福祉
成班乞兒廢渣做得出又無膽認,19年係威係勢,到處圍打砸燒殺
話唔割席.互叫手足.又話齊上齊落,又話永不篤灰.
21年喇.呢班畜牲有無堅守諾言呢?又話革命 ...
Exactly, 個教授又唔講吓班YC、泛民當日咩態度、去到幾盡?唔好講到另一邊好似毫無責任咁啦!
作者: 土瓜灣雙刀     時間: 2021-6-11 09:40 AM

唔好意思,香港好在有國安法,

唔係就仍然有汽油彈放題
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-6-11 09:40 AM

有港獨就有國安,國安出台都係因為黃畜造成
作者: fstephen     時間: 2021-6-11 09:42 AM

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-6-11 09:31 AM 發表

換特首真係有用?
董伯 - 話唔掂, 換貪曾.
貪曾 - 話唔掂, 換狼英.
狼英 - 話唔掂, 換淋病.
淋病 - 話唔掂...

換咗三次, 情況改善咗? 
只係一蟹不如一蟹.
香港整體政治環境, 邊個上都係死. 
換人...都只係買個希望.
成箱都係爛橙, 點揀都唔會有太大分別.
所以都係果句,試吓未來25年香港新玩法,試吓跟政府玩,製造新的人才和信心處理將來 ....

689都話: 咁你哋思想吓要乜嘢特首先啦 ... 佢冇講錯,香港人要個支持喪屍革命,對中央不抗命的特首,但不現實也無可能之下,what should we do next? 好多人就揀離開香港移民遠去,即係真逃避,香港跟著佢哋行會有未來? 正常人想到要乜嘢特首未?!
作者: Sprewall     時間: 2021-6-11 09:44 AM

換左特首之後黑暴又唔滿意咁點呀,呀學者
作者: cll4793     時間: 2021-6-11 09:44 AM

林鄭確係一無是處,特別係一上場就要同犯民大和解,簡直係低B,不過,就係因為佢低能,所以犯民才有機會在佢任期內爭取到國安法,呢條國安法就係林鄭任內嘅(政績),因為咁,所以我就唔再x林鄭嘞。
作者: lionking9     時間: 2021-6-11 09:46 AM

能夠遏制泛狗班賤種作惡,能給予正常巿民過安逸平靜生活嘅,都可支持。暫時看來,CY係適合人選;林鄭?她原來既唔打得,又軟弱不堪,不了!
作者: 公你贏,字我輸     時間: 2021-6-11 09:47 AM

而家係特首施政問題,個個特首都放生收錢停起樓8年既貪曾,咁換邊個都冇意思
作者: 世界仔2.0     時間: 2021-6-11 09:49 AM

葉健民

幫兇

潘小姐好快會黎搵你
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-6-11 09:51 AM

支持林鄭打死曱甴
作者: 百家樂研究生     時間: 2021-6-11 09:53 AM

林鄭,葉劉,振英。都好
作者: fcw99     時間: 2021-6-11 09:53 AM

有首
着數就搶唔合心意就反嘅野蠻黃畜,換邊個特首都一樣反
作者: estceque     時間: 2021-6-11 09:55 AM

林太搞到一獲泡,阿爺其實好憎佢,邊有可能比佢連任
作者: 前來純情的老闆     時間: 2021-6-11 09:57 AM

支持藍屍打科興,但唔知點解仲好少人打, 到底係藍屍少定藍屍唔愛國唔抗疫
作者: kxkx     時間: 2021-6-11 09:57 AM

引用:
原帖由 夜來人 於 2021-6-11 08:00 AM 發表

邊個做都得啦,黎黎去去都係講得到中央支持,感謝中央,全部阿爺落order,駛鬼咁高人工咩
特首人工高過所有中國政府官員
作者: 遊鯤     時間: 2021-6-11 09:59 AM

按照這些所謂學者的邏輯,民意夠大聲中央就應放棄香港管治權,讓民主派當政了。
很多年輕學生信以為真,社會上很大一部人亦天真地相信,鬧得厲害能就心想事成。
結果成功爭取了港區國安法和優化了的選舉制度。
治港的一定是愛國愛港者,泛民口中的所謂公信力根本不是指標。不管你接不接受。
作者: bnqmaksir8     時間: 2021-6-11 09:59 AM

引用:

呢隻獨狗為美主吠
作者: andysan4     時間: 2021-6-11 10:00 AM

葉健民移民未?
作者: ricowong2503     時間: 2021-6-11 10:00 AM

今時今日仲咁天真想同阿爺講數?公信力?話知你哋走9晒阿爺都唔會再理,就係你班友咁攪先會提早收回管治權,就係司法系統出問題而家擺明整治,中美而家已經明刀明槍反晒面,仲會怕咩
作者: 新丁2015     時間: 2021-6-11 10:01 AM

呢條柒頭完美示範咩撚嘢都係人哋錯
作者: pkowen     時間: 2021-6-11 10:03 AM

引用:

学者正面分析,西環要理性考慮
作者: 滋陰小小賤嘴     時間: 2021-6-11 10:05 AM

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2021-6-11 08:32 AM 發表

CY條牆頭草兼自私𨶙叫做好?無野呀你?佢老婆又串又仆街又自大我見到佢直情會𨳒爆佢老母啦!泛民同建制派都一樣唔係為香港人好而係各自想借勢為自己爭取最佳利益啫!扮晒嘢為乜柒民主社會吖?唔比薪津做議員又肯唔肯?自肥而搵市民笨柒抬高自己就會!
作者: NG3814     時間: 2021-6-11 10:05 AM

引用:

中央唔消滅呢D畜牲漢奸,香港永冇太平呀
作者: andy92     時間: 2021-6-11 10:05 AM

香港啲大學同教授嘅公信力都破產啦
點解唔炒哂啲教授 整肅校風  重塑大學形像
作者: 生果金     時間: 2021-6-11 10:06 AM

換肥佬黎做特首好嗎?
呢d濕鳩黃畜教授都戇撚鳩鳩!

香港應該恢復打藤同埋死刑作為國安法刑罰至啱!!

又要出圖
🤭

圖片附件: 20210223_50698cf4151fc54283f7lOg2d5zz0SOB.jpg (2021-6-11 10:06 AM, 39.17 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 12345六     時間: 2021-6-11 10:06 AM

個人來講想要換特首係原因林鄭太淋成日扮中立唔夠強硬,
另外官員警告罪犯違法有咩問題。
作者: 深海珍惜綿羊     時間: 2021-6-11 10:06 AM

引用:

大把漢奸扮學者!死x去英國喇!!

圖片附件: Screenshot_20210611_100459_com.tkww.hk.jpg (2021-6-11 10:06 AM, 120.11 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: SunnyDay2017     時間: 2021-6-11 10:07 AM

引用:
原帖由 behappy1997 於 2021-6-11 07:54 AM 發表

我钟意cy多过林郑。
支持CY
作者: chichunlo     時間: 2021-6-11 10:08 AM

剩係換林鄭就得?根本就要將成個政府機構重組、之後就係你地呢班教畜黑社工監管、成日係度煽動違法活動、你地本身就係一個笑話毫無教德可言、亦將家長子女帶上一條不歸路!!!
作者: 恩23     時間: 2021-6-11 10:08 AM

引用:

佢唔話系學者,我仲以為小學記者港台節目笑話節目,無分析力、無理據,只是睇狗主狗餅資料吠,如果林鄭拿一分,我比葉手足0.1分,希望他可更生做人。明報是否法輪费報?質素可比蘋果。
作者: NG3814     時間: 2021-6-11 10:08 AM

引用:
原帖由 ron11 於 2021-6-11 08:50 AM 發表

x2, 對付曱甴要夠硬,一腳踩死佢!
x2
作者: kxkx     時間: 2021-6-11 10:09 AM

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-6-11 09:47 AM 發表

而家係特首施政問題,個個特首都放生收錢停起樓8年既貪曾,咁換邊個都冇意思
係香港人都知係老董引入孫九招停居屋, 曾在位7年, 停了6年多再復建
唔好係度創造歷史
作者: NG3814     時間: 2021-6-11 10:09 AM

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-6-11 09:20 AM 發表

漢奸話要減國安系統喎,方便你呢班漢奸賣國賣港,真係忽上腦,支持加強國安系統,愈嚴愈好
支持死刑
作者: Ming917830     時間: 2021-6-11 10:10 AM

林鄭的確唔適合做特首...
作者: chancc77     時間: 2021-6-11 10:10 AM

引用:

識條鐵咩。。。。。正如所有經濟學者都唔會係有錢佬一樣。 

學者都沒有能力成為政治人物。。。。
作者: pkowen     時間: 2021-6-11 10:10 AM

引用:

ceo帶領下面,令公司业绩好,冇誠信仲係到做咩,香港再财赤落去唔係好事
作者: ninebirds     時間: 2021-6-11 10:11 AM

"不能讓國安成為生活的一部分"

冇國安法, 依家仲亂緊呀. DLLM.
作者: 胡姬爸爸     時間: 2021-6-11 10:13 AM

又係乜水嚟架???
作者: 專買上盤     時間: 2021-6-11 10:14 AM

黃屍狗時時都自以為是,以為自己代表全部人,黃屍狗覺得林鄭無公信力?!唔係喎,我覺得林鄭好好,好有公信力喎。當然CY做特首就更好啦。呢啲腦殘黃屍狗都可以做教授,唔怪得城大國際排名越來越低,政府應該cut佢funding。
作者: 吾係黃興桂     時間: 2021-6-11 10:14 AM

支持林鄭連任,支持習主席,當初誰勸退梁振英,今日支持梁振英選特首的人都是別有用心,支持中央將兩面人抽出來,將想拖習主席後腿的抽出來
作者: mega001     時間: 2021-6-11 10:17 AM

引用:

緊係689好啦👍🏻。
作者: pig00083     時間: 2021-6-11 10:17 AM

引用:

換CY啦!
作者: kwokk2014     時間: 2021-6-11 10:17 AM

又係D隻黃畜孽賤民在搞風搞雨亂9up, 
莫非又收L咗錢!
作者: 20381766     時間: 2021-6-11 10:18 AM

政府威望大升,連689競選都有好多人支持,皆因經過黃畜牲漢奸跟美賊恐襲香港後,更多人支持林鄭成功捱到國安法救宇宙萬民,同時滅了畜牲漢奸,今日文宣又唱反調,又可以拉得入獄通櫃。
作者: s-chris     時間: 2021-6-11 10:18 AM

引用:
原帖由 fung123b 於 2021-6-11 09:29 AM 發表

根本冇需要在意黃畜既感受
黃畜又好藍畜又好,中國都不會在意。
所以777同屍歪都無分別。
作者: captkkk

作者: 港式片皮鴨     時間: 2021-6-11 10:22 AM

引用:
原帖由 滋陰小小賤嘴 於 2021-6-11 10:05 AM 發表

CY條牆頭草兼自私𨶙叫做好?無野呀你?佢老婆又串又仆街又自大我見到佢直情會𨳒爆佢老母啦!泛民同建制派都一樣唔係為香港人好而係各自想借勢為自己爭取最佳利益啫!扮晒嘢為乜柒民主社會吖?唔比薪津做議員又肯唔肯?自肥而搵市民笨柒抬高自己就會!
敵人反對,我就支持,就咁簡單
作者: er007     時間: 2021-6-11 10:23 AM

沒有大學生,只有廢青
作者: 三碌木     時間: 2021-6-11 10:24 AM

中央立得國安法,拉Q晒你班泛民,就無諗住同你和解。
作者: maygii     時間: 2021-6-11 10:24 AM

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-6-11 10:20 AM 發表

OK 呀, 換吖, 我鐘意 CY, 亦要繼續大力打壓殺盡民主邪教黨, 信徒, 黃黑妓, 屍髮.
CY在位   犯氓話只要佢肯退落嚟   就可以大和解
結果係黑暴禍港
唔可以對班仆街有幻想
作者: 讓球達人     時間: 2021-6-11 10:25 AM

算吧啦!自己無份就邊一個選到出黎,你都唔會滿意啦!

香港嘅大學形象夠破產啦,你地係裡面工作嘅老師教授又唔辭職?唔好雙標好喎!

作者: paul-lo     時間: 2021-6-11 10:25 AM

被問到對林太的評價,葉健民說「如果她現在離任,我會給一分」。他稱反修例風波引發香港動盪、中央高度介入、國際社會質疑「一國兩制」,一切歸咎於當日林太的錯誤判斷,「就算按國內那一套,抗疫不力都要『人頭落地』……市民不關心(林太)如何挽回信心,只是在問:點解你仲喺度?」
葉健民希望來屆政府應盡量減少國安系統的「能見度」,平衡實際需要與市民觀感,不能讓國安成為生活的一部分,否則不利社會健康發展。另外,他期望政府建立健全問責文化,並尊重傳媒等對公權力的監察,「其他的我都不敢再有太多要求」。

這位葉先生很明顯用西方國家角度評香港,叫人如何信服?
[國際社會質疑「一國兩制」,一切歸咎於當日林太的錯誤判斷]....我同意,應該不徹回引渡條例堅決推行.
[不能讓國安成為生活的一部分,否則不利社會健康發展]....自覺奉公守法又何須懼,看西方大國沒有保障國家的法例嗎!
[他期望政府建立健全問責文化,並尊重傳媒等對公權力的監察]....唯一認同葉先生只有這句問責文化;但是傳媒的監察亦有質疑,假如某些傳媒本身公信力已被質疑,如何呢?
作者: kim168     時間: 2021-6-11 10:26 AM

葉教授, 換邊個好?
作者: 司徒永石     時間: 2021-6-11 10:26 AM

林鄭係愛國愛港冇錯,但領導能力確實差的離譜,加上其團隊沒有問責制,無法令市民滿意,不過制暴上佢有奉獻,中央很大機會俾佢連任
作者: 沉睡大貓奴     時間: 2021-6-11 10:27 AM

搞撚掂D曱甴頭同卜街傳媒先啦!柒頭!
作者: 桑下樽前     時間: 2021-6-11 10:30 AM

換特首可重塑政府公信力?!
乜原來你咁信新選委會
就當你信
犯民同支持者有冇你咁信先?

作者: tomymt     時間: 2021-6-11 10:31 AM

拉晒班走狗,社會便會安定!政府自然便有公信力!
作者: eliskw2000     時間: 2021-6-11 10:32 AM

香港每一個特首上台都俾人鬧到PK,換特首根本無分別。香港最重要係政府要企硬,唔好怕刁民,咩公信力破產全部可以不理。總之一定要壓到班黃人全部離開香港為止,香港先會有希望。
作者: 16610joey     時間: 2021-6-11 10:41 AM

换返CY仲好
作者: fstephen     時間: 2021-6-11 10:44 AM

引用:
原帖由 paul-lo 於 2021-6-11 10:25 AM 發表

葉健民希望來屆政府應盡量減少國安系統的「能見度」,平衡實際需要與市民觀感,不能讓國安成為生活的一部分,否則不利社會健康發展。另外,他 ...
呢兩年傳媒的所作所為,我已看穿了不能高舉"第死權" ... 否則死路一條!
作者: ttyiu     時間: 2021-6-11 10:45 AM

一於推舉 pk 人做特首啦,反正要佢係市民面前悔改,一定無問題