標題: 一個廣州漂亮少婦說法唔可怕(因為唔知佢有無講過)但最可怕係造謠作文嘅人 [打印本頁]

作者: 閒人清風     時間: 2021-6-10 20:11

咁啱上星期睇到有帖文話:
我認為十個億是中國能夠承受的數目。

但咁啱今日又睇到「上個星期在海邊,大約五米以外有一個漂亮的少婦對她的男性朋友談起最近廣州的疫情。
她說:‘’雖然我20年前從廣州來,但是我不關心。大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」嘅帖文。

又咁啱嘅係發帖文時:「我認為十個億是中國能夠承受的數目。」嘅又唔記得加上漂亮廣州少婦奇遇記事件?

又咁啱俾佢係海邊聽到廣州漂亮少婦同男性友人傾偈。又咁啱度過係五米距離。(但五米大約係多少?應該係二架對頭私家車左右長。)咁都俾你聽到?

重點又來了:
漂亮廣州少婦講嘢嘅時候一定係好大聲,如果唔係點可能五米外可以聽到漂亮廣州少婦講嘢?
廣州少婦又會無啦啦講自己落咗嚟咗香港二十年?
咁啱廣州少婦又會行行下海邊會講:我不關心。大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多?

我的評論:
漂亮廣州少婦講咩都唔恐佈(因為無證據)最恐怖嘅係造謠嘅人。

本來討論區作下文都係好平常嘅事。但點都要有個譜呀!

一個廣州少婦同男性友人行海邊、唔係卿卿我我?話題竟然唔係一陣去邊度食飯。
反而係講自己落咗嚟咗香港二十年?(難道嗰男性友人唔知她來自廣州,所以要嗰位漂亮廣州少婦特登再申報一次?)
仲要話中國人口太多?
重點係又咁啱俾你聽到嗰下抵死。
咁啱你認為十個億是中國能夠承受的數目帖文時竟然提都唔提有漂亮廣州少婦事件。
你唔記得咗?定係你老作呀!

作者: 神經箭     時間: 2021-6-10 21:11

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 20:11 發表

但咁啱今日又睇到「上個星期在海邊,大約五米以外有一個漂亮的少婦對她的男性朋友談起最近廣州的疫情。
她說:‘’雖然我20年前從廣州來,但是我不關心。大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」嘅帖文。

又咁啱嘅係發帖文時:「我認為十個億是中國能夠承受的數目。」嘅又唔記得加上漂亮廣州少婦奇遇記事件?

又咁啱俾佢係海邊聽到廣州漂亮少婦 ...
去屌七佢啦!
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-10 21:30

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-6-10 09:11 PM 發表

去屌七佢啦!
人到去使你教咩?條友見到我見鬼咁。
佢根本唔係嚟討論。旨在造謠。

求其作個廣州少婦之嘛!
係海邊講疫情喎合邏輯咩?五米外聽到人哋交談內容,仲要個女嘅無端端話自己嚟咗二十年。

作都作好啲啦
作者: DocHolliday     時間: 2021-6-11 03:22

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 09:30 PM 發表

人到去使你教咩?條友見到我見鬼咁。
佢根本唔係嚟討論。旨在造謠。

求其作個廣州少婦之嘛!
係海邊講疫情喎合邏輯咩?五米外聽到人哋交談內容,仲要個女嘅無端端話自己嚟咗二十年。

作都作好啲啦
我就算當真有其事,一個八婆九up幾句有乜代表性? 唔通羅湖聰講乜代表大部份大陸人?
作者: caorenjie

作者: 剛峰     時間: 2021-6-11 07:26

特刀劫道,有名你叫.
作者: Yanie     時間: 2021-6-11 07:35

引用:
原帖由 剛峰 於 2021-6-11 07:26 AM 發表
特刀劫道,有名你叫.
哪裡有刀,隻野叫

持(嘴)炮刧道
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-6-11 08:37

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-6-11 03:22 AM 發表

我就算當真有其事,一個八婆九up幾句有乜代表性? 唔通羅湖聰講乜代表大部份大陸人?
條友認為發現咗寶藏呢,我地夠話曱甴死全家啦,唔見有人覺得係執到寶既?
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-11 08:57

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2021-6-11 03:22 AM 發表

假設性人物,可以係學者、教授、專業人士。
今次主角係漂亮廣州少婦帶出「大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」言論。
就算係都只能講係廣州少婦個人諗法。
將自己嘅諗法套係一個虛構人物身上。

過去嘅165個月都被人貶損不無原因。

作者: vvoy     時間: 2021-6-11 09:41

我估事發地點
應該係廟街
作者: 貓男     時間: 2021-6-11 09:52

我覺得條友可能係人格分裂,
咩國州少婦講嘢,
似係佢自己嘅患聽多啲。

我仍然係中大禁言術中,
問唔到佢嘢。

作者: 閒人清風     時間: 2021-6-11 09:55

引用:
原帖由 貓男 於 2021-6-11 09:52 AM 發表
咩國州少婦講嘢,
似係佢自己嘅患聽多啲。

我仍然係中大禁言術中,
問唔到佢嘢。
你唔可能係佢口中問到啲咩嘢!
況且佢一直如此何來人格分裂?
作者: 貓男     時間: 2021-6-11 09:56

其實真有其事嘅話,
喺香港住咗廿年,應該叫香港人啦!
俾香港嘅教育塗毒咗廿年,
會如此口出狂言,一啲都唔奇。
不過我更相信佢係幻聽多啲——講嘅嘢似係佢諗出嚟多啲。
作者: vvoy     時間: 2021-6-11 09:57

引用:
原帖由 貓男 於 2021-6-11 09:52 AM 發表
咩國州少婦講嘢,
似係佢自己嘅患聽多啲。

我仍然係中大禁言術中,
問唔到佢嘢。
佢又點知人地係少婦呢 ?
所以我的廟街設定
更合理
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-11 10:17

引用:
原帖由 貓男 於 2021-6-11 09:56 AM 發表
其實真有其事嘅話,
喺香港住咗廿年,應該叫香港人啦!
俾香港嘅教育塗毒咗廿年,
會如此口出狂言,一啲都唔奇。
不過我更相信佢係幻聽多啲——講嘅嘢似係佢諗出嚟多啲。
咁就要梳理一下佢嘅最近嘅帖文。
先係....我認為十個億是中國能夠承受的數目開始。
該帖在無理據下被網友插得體無完膚。
之後一星期後再來廣州漂亮少婦,不難搵到缺口。
海邊與友人交談,談話中竟然講自己係20年前來港。
「大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」
剛好為(我認為十個億是中國能夠承受的數目)做佐證?
一星期前佢唔提呢件事?
唔難解讀為虛構。

本來討論區作文平常事,但太多咁啱喇。

作者: 33Chris     時間: 2021-6-11 11:27

自己虛構一段說話出嚟,然後再就住呢段虛構嘅說話套落全中國人度,再去叫人評論。

啲人可以仆街成咁。
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-11 12:17

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-6-11 11:27 AM 發表
自己虛構一段說話出嚟,然後再就住呢段虛構嘅說話套落全中國人度,再去叫人評論。

啲人可以仆街成咁。
呢個就係165個月嚟網友對佢嘅貶損原因。
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-11 12:18

亂咁作一個虛構嘅人仲要配埋音已經係反黨。
呢啲咪佢成日掛係口唇邊嘅愛國囉!

作者: 黃金肥牛     時間: 2021-6-11 12:42

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-11 12:18 PM 發表
亂咁作一個虛構嘅人仲要配埋音已經係反黨。
呢啲咪佢成日掛係口唇邊嘅愛國囉!
其實那網友已犯咗版規:
1c. 嚴禁發借題發揮挑釁性主題,包括但不限於內容空泛只是為了發洩挑釁不同意見的會員;【故意虛構事實】;超越道德底線等等…版主有絕對的詮譯決定權。有關主題將會被移走,違規者扣20分, 屢犯者將被禁言處理
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-11 12:58

好嘅一篇作文應該要有起承轉合。
該帖文我嘅評語係連小學都不如。

先嚟將自己嘅諗法,老屈一個未能證實存在與否廣州少婦身上,(點解我用上老屈一詞?因為不能核實,可以方便天馬行空去創作。)繼而引伸為其他人會同佢有一樣諗法。

所以我講廣州漂亮少婦一啲都唔恐怖,最恐怖嘅係口裡說自己如何愛國。一邊不斷誣衊,作虛弄假嘅禽獸。
作者: 良心打白條     時間: 2021-6-11 14:02

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-11 08:57 AM 發表

假設性人物,可以係學者、教授、專業人士。
今次主角係漂亮廣州少婦帶出「大陸人都不稀罕其他同胞死亡與否,反正人口太多」言論。
就算係都只能講係廣州少婦個人諗法。
將自己嘅諗法套係一個虛構人物身上。

過去嘅165個月都被人貶損不無原因。
其實,佢成日話人(貶損)佢,我就認為用(ko)
會更貼切。
作者: 直線國國王     時間: 2021-6-11 14:29

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-11 12:58 PM 發表
好嘅一篇作文應該要有起承轉合。
該帖文我嘅評語係連小學都不如。

先嚟將自己嘅諗法,老屈一個未能證實存在與否廣州少婦身上,(點解我用上老屈一詞?因為不能核實,可以方便天馬行空去創作。)繼而引伸為其他人會同佢有一樣諗法。

所以我講廣州漂亮少婦一啲都唔恐怖,最恐怖嘅係口裡說自己如何愛國。一邊不斷誣衊,作虛弄假嘅禽獸。
其實這位🙊🙈🙉的這篇老作,跟以前的作品保持很一貫的水平發揮,看多你便不會驚訝。
對比去年肆无忌惮的造謠,現在鬼鬼祟祟彈出個少婦說,曲線証明已淆底了。
作者: highmax     時間: 2021-6-12 12:41

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 08:11 PM 發表

5毛係咁
為左幫中共主人殺哂漢族,作篇ON9文
黑名單咪算
作者: oyear     時間: 2021-6-12 18:27

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-12 12:41 PM 發表

5毛係咁
為左幫中共主人殺哂漢族,作篇ON9文
黑名單咪算
你就真正係被害人
中國由4億去到14億人口
作者: 神經箭     時間: 2021-6-12 22:13

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 20:11 發表

衭浪裏打白条果条废卵,根本上系屎窟痕,想揾的理由畀成班人争住小而已。
作者: highmax     時間: 2021-6-12 22:43

引用:
原帖由 oyear 於 2021-6-12 06:27 PM 發表

你就真正係被害人
中國由4億去到14億人口
1940年,漢族係向上
中共一話事咪殺4億漢族BB LO
漢族係向下

而家人口基數得返3-4億tim
無錯,而家漢族仲衰過1940,香港獨立已成事實
=======
第1句唔明你講咩
作者: oyear     時間: 2021-6-13 01:02

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-12 10:43 PM 發表

1940年,漢族係向上
中共一話事咪殺4億漢族BB LO
漢族係向下

而家人口基數得返3-4億tim
無錯,而家漢族仲衰過1940,香港獨立已成事實
=======
第1句唔明你講咩
你比人洗晒腦,味係受害人咯。
呢一百幾二百年,只有中共接管後中國人愈後愈多
作者: 黃昏死神     時間: 2021-6-13 02:29

引用:
原帖由 oyear 於 2021-6-13 01:02 發表

佢哋為咗抹黑天朝,會忘記國民黨積弱時期,軍閥互片,黑幫橫行,外國任意劃下租界,先會引至日本趕走德國,霸佔東三省,打開日本侵華戰爭

ps:二個國民黨管治時期死嘅人比文化大革命還要多,但佢哋會鮮有提及還幫手開脫

作者: oyear     時間: 2021-6-13 07:19

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2021-6-13 02:29 AM 發表

佢哋為咗抹黑天朝,會忘記國民黨積弱時期,軍閥互片,黑幫橫行,外國任意劃下租界,先會引至日本趕走德國,霸佔東三省,打開日本侵華戰爭

ps:二個國民黨管治時期死嘅人比文化大革命還要多,但佢哋會鮮有提及還幫手開脫
仲有佢地永遠都唔會認真想下文革既根本性質
就係一班年輕人自以為救國干涉政事做成既災難。即係等同今日佔中,文鬥(和理非文宣),武鬥(打爛地鐵,燒馬安山阿叔,磚頭扔死阿伯), 大字報 (連農牆).
作者: highmax     時間: 2021-6-13 13:25

引用:
原帖由 oyear 於 2021-6-13 01:02 AM 發表

請睇漢族歷代生育率(今日就算中共造假多3千萬BB都只係1.1)講野,5毛黑名單,88
今時今日,仲幫中共,我睇,傻ge已經無,全部都係良心值0.5ge
作者: 黃昏死神     時間: 2021-6-13 13:31

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 13:25 發表

請睇漢族歷代生育率(今日就算中共造假多3千萬BB都只係1.1)講野,5毛黑名單,88
今時今日,仲幫中共,我睇,傻ge已經無,全部都係良心值0.5ge
你組織吓你嘅嘢先啦,講到一舊舊,正常人好難明你講咩
作者: oyear     時間: 2021-6-13 13:35

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 01:25 PM 發表

你甘勁架?
歷代生育率都睇到架?你仲話你唔係比人洗腦?
唔幫中共唔通幫美國人英國人國民黨民進黨呀
作者: highmax     時間: 2021-6-13 13:38

引用:
原帖由 閒人清風 於 2021-6-10 08:11 PM 發表

太多中共5毛,我直接俾結論算:
==================漢族人口合理數量同根據實力(全力)所應得分額為:
漢地:20億
新彊地區:1億
呼羅珊地區:1億
蒙古至打耳班關:1億

南洋群島(印尼菲律賓等):3億
中南半島:3億
北美:3億
南美:10億以上
西南非:5億
阿拉伯半島:2千萬(由回族抽人強制移民)
假設愛好和平,唔主動征服全世界,漢族亦最少要57億
少過E條數,講咩"應該10億",通常都係D中共派來ge打手
結論完畢,唔就E個帖再回5毛
作者: highmax     時間: 2021-6-13 13:50

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 01:38 PM 發表

太多中共5毛,我直接俾結論算:
==================漢族人口合理數量同根據實力(全力)所應得分額為:
漢地:20億
新彊地區:1億
呼羅珊地區:1億
蒙古至打耳班關:1億

南洋群島(印尼菲律賓等):3億
中南半島:3億
北美:3億
南美:10億以上
西南非:5億
阿拉伯半島:2千萬(由回族抽人強制移民)
假設愛好和平,唔主動征服全世界,漢族亦最少要5 ...
請注意紅字部分
(1646年):88,486,000人(趙文林、謝淑君《中國人口史.第五卷》)
(1912年)戶口調查統計有92,699,185戶,341,423,867
(1913年),432,000,000
(1948年),461,000,000
==========
年份中國大陸生育率其他開發中國家生育率世界生育率
1950-19556.026.074.96
1955-19605.406.154.89
1960-19656.206.145.03
1965-19706.255.984.92
1970-19754.775.694.46
1975-19803.005.283.87

年份中國大陸生育率其他開發中國家生育率世界生育率年份
1981/822.6144.923.601980-1985
1986/872.3654.473.441985-1990
1989/902.295
19941.6024.013.021990-1995
19951.456
3.632.751995-2000
19961.546
19971.489
19981.488
19991.475
20001.218
3.342.632000-2005
20011.387
20021.383
20031.398
20041.444
20051.333
3.142.572005-2010
20061.379
20071.430
20081.468
20091.364
20101.181
2.972.522010-2015
20111.040
20121.257
20131.236
20141.278
20151.054
2.842.472015-2020

中共搞漢族一胎,係唔可以原諒ge
作者: highmax     時間: 2021-6-13 13:53

引用:
原帖由 黃昏死神 於 2021-6-13 01:31 PM 發表

你組織吓你嘅嘢先啦,講到一舊舊,正常人好難明你講咩
33,34樓,講哂,唔明無計
作者: vvoy     時間: 2021-6-13 15:48

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 01:50 PM 發表

請注意紅字部分
(1646年):88,486,000人(趙文林、謝淑君《中國人口史.第五卷》)
(1912年)戶口調查統計有92,699,185戶,341,423,867人
==========
年份中國大陸生育率其他開發中國家生育率世界生育率1950-19556.026.074.961955-1960 ...
清世祖順治三年(1646):88,486,000人(趙文林、謝淑君《中國人口史.第五卷》)
清遜帝宣統三年(1912年)戶口調查統計有92,699,185戶,341,423,867人。

幾時有講明
係漢族 ?
作者: 良心打白條     時間: 2021-6-13 17:15

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-13 03:48 PM 發表

清世祖順治三年(1646):88,486,000人(趙文林、謝淑君《中國人口史.第五卷》)
清遜帝宣統三年(1912年)戶口調查統計有92,699,185戶,341,423,867人。

幾時有講明
係漢族 ?
條友都神神化化!
總之,現在全國漢族人口超過12億。
有那個朝代可以多過現在?
作者: vvoy     時間: 2021-6-13 17:21

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-6-13 05:15 PM 發表

條友都神神化化!
2020年
全世界人口78億
佢話漢族最少要57億  ... #33
真係O晒嘴  
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-6-13 20:14

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 01:50 PM 發表

請注意紅字部分
(1912年)戶口調查統計有92,699,185戶,341,423,867人
==========
年份中國大陸生育率其他開發中國家生育率世界生育率1950-19556.026.074.961955-1960 ...
咁講法,最毒應該係中華民國,祗比咁少人登陸台灣島,又唔狂生育令自己叠馬啲,可能跟本從無反攻大陸打算,祗不過用口號去禺惑民眾吧。
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-6-13 20:18

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-6-13 05:15 PM 發表

條友都神神化化!
多鳩魚,以佢講法,廣東應屬南蠻添啦,祗不過係比人吞拼咗之嘛。
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-13 21:16

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-6-13 08:18 PM 發表

多鳩魚,以佢講法,廣東應屬南蠻添啦,祗不過係比人吞拼咗之嘛。
理鳩得呢啲人丫,唔鐘意嘅就話人係五毛。
邊有咁多五毛丫。
佢哋中意講乜咪由得佢哋囉!
作者: highmax     時間: 2021-6-13 22:59

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-6-13 08:14 PM 發表

咁講法,最毒應該係中華民國,祗比咁少人登陸台灣島,又唔狂生育令自己叠馬啲,可能跟本從無反攻大陸打算,祗不過用口號去禺惑民眾吧。
"又唔狂生育令自己疊馬啲"
人地無搞漢族一胎就合左格,仲未計子宮結紮
==========
"可能跟本從無反攻大陸打算,祗不過用口號去禺惑民眾吧。"
1961年之後無左最後機會,以前就一直搵位入
作者: highmax     時間: 2021-6-13 23:02

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-13 05:21 PM 發表

2020年
全世界人口78億
佢話漢族最少要57億  ... #33
真係O晒嘴  
1911年,全世界得20億上下,漢族4億,有25%,
今日,2021年,漢族幾多%???
用漢族絕對數量,而唔計比例,係5毛常用手段
作者: highmax     時間: 2021-6-13 23:03

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-6-13 08:18 PM 發表

"以佢講法"
又屈9人,又一隻5毛黑名單
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-6-13 23:43

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 10:59 PM 發表

"又唔狂生育令自己疊馬啲"
人地無搞漢族一胎就合左格,仲未計子宮結紮
==========
"可能跟本從無反攻大陸打算,祗不過用口號去禺惑民眾吧。"
1961年之後無左最後機會,以前就一直搵位入
中共如果聽你支笛,咁就肯定實仆硬街,要解决幾拾億人既温飽問題,肯定變成天大難題囉。宜家14億人口都攪到拉低晒啲工資水平,比班濺種去恥笑大陸人工低,如果變成糧食危機,更加樂翻天就真,你呢條計仔,果然唸得好撚毒呢。
作者: vvoy     時間: 2021-6-14 09:30

引用:
原帖由 highmax 於 2021-6-13 11:02 PM 發表

1911年,全世界得20億上下,漢族4億,有25%,
今日,2021年,漢族幾多%???
用漢族絕對數量,而唔計比例,係5毛常用手段
漢族57億÷全世界人口78億x100%=73%

作者: highmax     時間: 2021-6-14 20:11

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-14 09:30 AM 發表

漢族57億÷全世界人口78億x100%=73%

1.將"非漢族人"一胎化37年咪得lo,一人超生全村結紮果隻
========
2.同個明顯5毛一唱一和,唱咩"12億漢人"都知咩事,黑名單,88
======
中共5毛常用手段:扮唔識"生育率"係咩,天真過啊嬌
作者: 閒人清風     時間: 2021-6-14 21:38

傻人特別多
作者: sheung1009     時間: 2021-6-15 04:54

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-6-11 09:57 AM 發表

佢又點知人地係少婦呢 ?
所以我的廟街設定
更合理
無論如何,住在香港20年的小婦,到達香港時應該不是成年人。

超過38歲還甚麼小婦。

在香港成長,居住又較長的人,算是香港人而非廣州人了,沒甚麼資格用廣州人身份發言。