標題: [國際新聞評論] 莫里森求助G7與WTO對抗中國 遭國內省長警告或成最大輸家 [打印本頁]

作者: crazymannnnn    時間: 2021-6-10 07:13 PM

中澳關係持續緊張,澳洲總理莫里森(Scott Morrison)求助七國集團(G7)和世界貿易組織(WTO)對抗中國,遭省長警告將成最大輸家。據美國彭博社報

呢啲咪叫做型到盡頭便是柒囉

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/636 ... utm_medium=referral
作者: ansonkpl    時間: 2021-6-10 07:17 PM

求G7同澳洲做生意咪得囉,唔使同中國對抗喎,無生意往來自然無衝突
作者: 冰風蓋天    時間: 2021-6-10 07:21 PM

歐澳對中國嘅行為,根本只是為咗捍衛美國自身利益及霸權,對自己國家毫無好處,反而損失龎大。而美國卻從中蠶食原本歐澳利益🤭🤭🤭
作者: Peter_H    時間: 2021-6-10 07:21 PM

當果個是省長
唔怪之得求其搵男人做拜拜登~就當是拜登
人哋簽名出嚟嘅都唔同啦~

作者: alex33hewlett    時間: 2021-6-10 07:21 PM

[摸你心] 有得去 "知柒" 叨陪末席 (事實係"旁聽生") 以為好了不起, 一朝得志語無倫次, 似足嘔像侵侵.
作者: K2020    時間: 2021-6-10 07:26 PM

森哥一定有大量衰野係美帝手上 , 而美帝就係靠最出名既稜鏡計劃收集各國高層既黑材料用來威脅用既
作者: wilsonts    時間: 2021-6-10 07:27 PM

一時想同中國做生意, 一時又對抗到底想點
作者: oyear    時間: 2021-6-10 07:29 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-6-10 07:13 PM 發表

中澳關係持續緊張,澳洲總理莫里森(Scott Morrison)求助七國集團(G7)和世界貿易組織(WTO)對抗中國,遭省長警告將成最大輸家。據美國彭博社報

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210519/471705072036745216482673.jpeg/rUKGqqcKraoh3l2fW1Llm_9cLZ6etlRHu1HSJ7tR0ic?v=w1280r16_9
選舉制度就係最破壞社會
因為莫里森就係做美國擦鞋仔
佢落左台之後,味又係下任政府受咯。佢仲有一年任期。

搞衰左澳洲經濟係下任政府既問題
作者: 阿乜水    時間: 2021-6-10 07:35 PM

我淨係幫趁惠康, 唔再幫趁百佳, 咁百佳就先話要打7我, 跟住仲要去幾個政府部門告9我?
作者: snoopy_fa    時間: 2021-6-10 07:38 PM

反對黨省長警告無效 
作者: kwma    時間: 2021-6-10 07:39 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-6-10 07:13 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210519/471705072036745216482673.jpeg/rUKGqqcKraoh3l2fW1Llm_9cLZ6etlRHu1HSJ7tR0ic?v=w1280r16_9
有老尾保佢做G7肥缺
作者: snoopy_fa    時間: 2021-6-10 07:42 PM

WTO 本身已被廢, WTO裁定美國加徵中國關稅違反規定 結果呢, 美國廢咗WTO 啋你都有味
作者: iamsamuel    時間: 2021-6-10 07:42 PM

講咁耐點解屎眼聯盟唔幫襯自己友?
作者: 幪面超人    時間: 2021-6-10 07:43 PM

條白痴佬仲荒死死得唔救,越玩越大,佢唔係諗點同中國修補關係,仲要搞惡化。
點解澳洲人搵個智障做總理
作者: ~JustinBeaver~    時間: 2021-6-10 07:47 PM

引用:
原帖由 K2020 於 2021-6-10 07:26 PM 發表

森哥一定有大量衰野係美帝手上 , 而美帝就係靠最出名既稜鏡計劃收集各國高層既黑材料用來威脅用既
森哥可能喺國會度扑嘢俾cia影咗
作者: 冰風蓋天    時間: 2021-6-10 07:48 PM

引用:

佢好似唔係普選選出,而係逼宫得返來!
作者: 金澤台    時間: 2021-6-10 07:48 PM

就算求助上帝都冇用,甘心做美國嘅寵物,睇佢唔起。
作者: 阿努阿圖阿圖    時間: 2021-6-10 07:49 PM

引用:

一條大柒頭!
作者: 寒冬富有蝦仁    時間: 2021-6-10 07:50 PM

死白皮豬又出來吠
作者: arhon009    時間: 2021-6-10 07:53 PM

引用:

傻仔, 七國正在侵蝕澳洲佬同中國嘅貿易額....
作者: 阿聞    時間: 2021-6-10 07:54 PM

引用:

佢只系美國的狗。
作者: max3306kin    時間: 2021-6-10 07:56 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-10 07:21 PM 發表

當果個是省長
王速低智語無論次
作者: chichunlo    時間: 2021-6-10 07:57 PM

要求助已經夠能哂肉酸、呢家重要比自己人小、莫里森真係柒過核爆!!!!
作者: chiangmaiwolf    時間: 2021-6-10 07:58 PM

WTO 已被美國廢左武功
作者: 綠腳趾    時間: 2021-6-10 07:59 PM

中國喺國際上素有「贏國」美譽,澳洲輸得唔冤枉啊
作者: hwwong    時間: 2021-6-10 07:59 PM

澳洲袋鼠人同中國玩貿易對抗, 結果就是比晒機會班老外西毛盟友把握機會搶走生意貿易, 澳洲袋鼠人還在發夢戇膠膠以為班所謂盟友會出手幫忙, 真係低能又弱智...
作者: K2020    時間: 2021-6-10 08:02 PM

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2021-6-10 07:47 PM 發表

森哥用毀滅澳洲既方法對抗中國, 取悅美國, 佢既罪證一定係可以令到佢下半細都係坐監, 連最親美既英國都唔會用呢種令自己國家毀滅既外交同中國抗衡, 你就知森哥D罪應該好大下, 美帝一爆佢罪證森哥即刻玩完, 佢求生欲真係好強!

作者: 流晶花園    時間: 2021-6-10 08:05 PM

引用:

人地有生意唔做陪你七咩
作者: pedro45    時間: 2021-6-10 08:05 PM

引用:

我有條女係澳洲妹,近來佢唔高興唔比我搞,係咪我又可以去G7同WTO投訴?
作者: Boomber123    時間: 2021-6-10 08:05 PM

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-6-10 07:21 PM 發表

歐澳對中國嘅行為,根本只是為咗捍衛美國自身利益及霸權,對自己國家毫無好處,反而損失龎大。而美國卻從中蠶食原本歐澳利益🤭🤭🤭
咪係。呢D死蠢國家總統,俾他國利用完仲佔埋佢哋份額,唔死都冇用。
作者: wkkenneth    時間: 2021-6-10 08:07 PM

咁柒嘅小學雞總理真係少見,周圍求人但又無人理🤣
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-6-10 08:08 PM

莫裏森正柒碌
作者: kikola    時間: 2021-6-10 08:09 PM

老尾附庸國
作者: laws168168    時間: 2021-6-10 08:13 PM

呢種就是白皮侵略性迫中國強買強賣,
幸好國家船堅炮利,不怕野蠻白皮。
作者: 跛喬峰    時間: 2021-6-10 08:13 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-6-10 07:21 PM 發表

當果個是省長
其實你講緊乜野....?
其實你成日講野都語無倫次咁...你又有無諗過要去睇下醫生...又食下藥咁呢....!
作者: bambi1    時間: 2021-6-10 08:15 PM

莫里森呢條On 9 仔叫 WTO, 同G7 對付果啲經濟脅迫行為喎。美國就係最鍾意用呢啲手段去威嚇其他國家㗎嘛?莫里森係咪痴Q咗線呀? 美國成Q日加人關稅,又禁止入口、又以禁運去制裁脅迫人就範㗎嘛。

作者: andysan4    時間: 2021-6-10 08:15 PM

佢(中國)唔同我做生意!
你地(契哥)快d幫我出頭!
作者: kwan1516    時間: 2021-6-10 08:15 PM

莫里森做美狗可以反抗咩?求助?直接制裁你哋啦
作者: K2020    時間: 2021-6-10 08:16 PM

引用:
原帖由 跛喬峰 於 2021-6-10 08:13 PM 發表

其實你講緊乜野....?
其實你成日講野都語無倫次咁...你又有無諗過要去睇下醫生...又食下藥咁呢....!
我都留意佢好耐, 講野完全唔通, 懷疑係精神病好重個隻
作者: 我愛四版    時間: 2021-6-10 08:16 PM

引用:

當果個是省長

係咪打到你个脑?

圖片附件: discuss2_1622960451038.png (2021-6-10 08:16 PM, 70.18 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: ufotonyyu    時間: 2021-6-10 08:17 PM

咁邊個係最大嬴家?
作者: 我愛四版    時間: 2021-6-10 08:18 PM

引用:
原帖由 K2020 於 2021-6-10 08:16 PM 發表

我都留意佢好耐, 講野完全唔通, 懷疑係精神病好重個隻

咁样打个脑想正常都难

圖片附件: discuss2_1622960451038.png (2021-6-10 08:18 PM, 70.18 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 光棍man    時間: 2021-6-10 08:18 PM

莫里森咁L憎中國,就咪同中國做生意啦!自己打壓中國在先,就反話自己係受害者,扮可憐
作者: jone_kuok    時間: 2021-6-10 08:19 PM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-6-10 07:35 PM 發表

我淨係幫趁惠康, 唔再幫趁百佳, 咁百佳就先話要打7我, 跟住仲要去幾個政府部門告9我?
G7唔係政府部門囉,G7係另一間更大嘅超巿,可以食埋百佳巿場嘅超巿。但佢指使百佳鬧你唱你。
作者: 淫蟲肥    時間: 2021-6-10 08:20 PM

引用:

當果個是省長
語無倫次
作者: jone_kuok    時間: 2021-6-10 08:20 PM

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-6-10 07:43 PM 發表

條白痴佬仲荒死死得唔救,越玩越大,佢唔係諗點同中國修補關係,仲要搞惡化。
點解澳洲人搵個智障做總理
佢唔咁做,可能某一日會為情自殺(新聞會咁講。
命仔緊要,國家嘅事等等先。
作者: snoopy_fa    時間: 2021-6-10 08:20 PM

莫里森只係揾人狀膽, 圍爐取暖 佢最關心從來只係大選連任, 澳洲人食屎WFC 
作者: jlam829    時間: 2021-6-10 08:22 PM

引用:
原帖由 K2020 於 2021-6-10 07:26 PM 發表

對, 其實其他所謂盟友包括日本韓國亦然, 如違反美國利益, 隨時有醜聞至下台危機。
作者: 阿乜水    時間: 2021-6-10 08:23 PM

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-6-10 08:19 PM 發表

G7唔係政府部門囉,G7係另一間更大嘅超巿,可以食埋百佳巿場嘅超巿。但佢指使百佳鬧你唱你。
Ching, 差唔多既意思啦.
作者: jone_kuok    時間: 2021-6-10 08:24 PM

引用:
原帖由 jlam829 於 2021-6-10 08:22 PM 發表

對, 其實其他所謂盟友包括日本韓國亦然, 如違反美國利益, 隨時有醜聞至下台危機。
最差係為情自殺

好似上一任漢城巿長

作者: L.T.E    時間: 2021-6-10 08:29 PM

澳洲狗不知所謂
作者: eliskw2000    時間: 2021-6-10 08:29 PM

掉番轉,中國可唔可以干涉澳洲內政,然後又迫澳洲繼續同中國做生意,俾錢中國賺?
作者: jipyrbo    時間: 2021-6-10 08:30 PM

引用:

咩野邏輯思維,迫中國一定要入澳洲貨?
澳洲都有權同可以唔買中國貨,大家係對等公平,世界係自由平等喎。
作者: simon_mme    時間: 2021-6-10 08:31 PM

引用:

on 9
作者: jlam829    時間: 2021-6-10 08:31 PM

引用:
原帖由 jone_kuok 於 2021-6-10 08:24 PM 發表

最差係為情自殺

好似上一任漢城巿長
記憶中有一個日本高官, 佢大力推動中日韓貨幣互換機制, 結果唔知為乜突然自殺, 之後日本就出現咗購買釣魚島鬧劇, 中日關係迅速惡化, 結果那機制會談便停頓至今。
作者: Mich281963    時間: 2021-6-10 08:35 PM

引用:

好簡單,你賣野比客人想做人地生意,又鬧九客人樣衰呢樣吾岩個樣吾惦,客人吾再同你買好正常化?
作者: 冰風蓋天    時間: 2021-6-10 08:37 PM

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2021-6-10 08:07 PM 發表

咁柒嘅小學雞總理真係少見,周圍求人但又無人理🤣
梗係無人理啦!莫理森去求嗰D國家,正正就係去蠶蝕澳洲原本利益嘅國家嚟。梗係唔想嘔番出來!
作者: 迷失的族裔    時間: 2021-6-10 08:38 PM

引用:

得個澳省長系正常人,但警告個總理都冇用,佢一日唔醒,都未知自己系炮灰
作者: 34304    時間: 2021-6-10 08:38 PM

走了一個傻侵.又黎一個傻森
作者: Chobis    時間: 2021-6-10 08:39 PM

呢條儍佬唔會唔知同中國交惡之後D訂單去咗邊
作者: snoopy_fa    時間: 2021-6-10 08:40 PM

引用:
原帖由 迷失的族裔 於 2021-6-10 08:38 PM 發表

得個澳省長系正常人,但警告個總理都冇用,佢一日唔醒,都未知自己系炮灰
省長係反對黨, 係反莫里森, 一樣係反華
作者: SkyBlue2046    時間: 2021-6-10 08:42 PM

都係嗰句!人哋唔買你啲嘢你可以逼人買做咩? 奇那怪的思想!
作者: Rasputin    時間: 2021-6-10 08:42 PM

得罪中國冇乜好處,遲啲聯同東盟國家解放白澳,將啲監犯後代趕返去小不列癲
作者: gorky    時間: 2021-6-10 08:43 PM

老闆話講乜咪講乜,佢都唔知係乜!
作者: SkyBlue2046    時間: 2021-6-10 08:44 PM

引用:

當果個是省長
澳洲呢啲咪叫做自己攞嚟衰囉!不自量力的小國!
作者: 深海珍惜綿羊    時間: 2021-6-10 08:44 PM

蠢狗!!

圖片附件: Screenshot_20210610_140928_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-6-10 08:44 PM, 124.2 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: SkyBlue2046    時間: 2021-6-10 08:45 PM

引用:
原帖由 wilsonts 於 2021-6-10 07:27 PM 發表

一時想同中國做生意, 一時又對抗到底想點
呢啲人思想十分奇怪,一路鬧自己嘅大客仔!一路要大客仔同佢落大order ,腦有病!
作者: SkyBlue2046    時間: 2021-6-10 08:46 PM

引用:
原帖由 阿乜水 於 2021-6-10 07:35 PM 發表

師兄比喻得好好!
作者: chenflie    時間: 2021-6-10 08:50 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-10 07:17 PM 發表

求G7同澳洲做生意咪得囉,唔使同中國對抗喎,無生意往來自然無衝突
澳洲:我有靚紅酒出,買返多少呢?
法國:咁橋啊,我都有靚紅酒賣喔。
澳洲:好……,咁龍蝦買返多少呢?
美國:咦,我都係出龍蝦喔!
澳洲:賣牛扒!澳牛!
美國:我無牛肉啊?
澳洲:咁我賣奶粉得啦掛!?
全歐洲:我地都係賣奶粉個喔!

想點做?

作者: 62448958    時間: 2021-6-10 08:51 PM

澳州衹係三流國家,台灣佬都話可以打贏佢,條茄喱啡成日想扮主角。
作者: alvinm    時間: 2021-6-10 08:53 PM

澳肿呢條友,損人利已
作者: 曲明    時間: 2021-6-10 08:57 PM

圖片附件: 你們怎說請隨便.jpg (2021-6-10 08:57 PM, 23.92 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 蝦蟆仔    時間: 2021-6-10 08:59 PM

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 10-6-2021 07:13 PM 發表

鬼佬嘅虛偽,有要鬧人,又有人比生意佢做,都黐線
作者: nelsonnew18    時間: 2021-6-10 09:00 PM

講到底,呢個世界都係利益行先,同埋睇邊個國力強就邊個話事,是非黑白只係任你講。

美國依家就係擺到明自己食完有剩,先益下班契弟,重要同你講你今日重生存未死都係因為有我。Anyway, 白人本性上覺得自己比較優越,唔跟黃種人做大佬呢個心理包伏,應該要多一段時間先可以克服
作者: cooltea8118    時間: 2021-6-10 09:01 PM

豬柒真喺冇改錯名、有個🐷隊友!
作者: paulchen    時間: 2021-6-10 09:01 PM

睬你都on9
G7自己都要開飯
作者: andyyyy    時間: 2021-6-10 09:01 PM

早排國防部長先話隨時做好同中國作戰嘅準備,都就打仗啦,仲想人同你做生意?
作者: danny.chai    時間: 2021-6-10 09:03 PM

呢啲咪就係柒,你主人老美都唔會正面同中國硬碰,條袋鼠佬就企起最前面,諗住認叻
作者: ricowong2503    時間: 2021-6-10 09:04 PM

引用:

自己撩鬼攞命搵交打但又冇料到,而家就周圍搵人幫手,都唔知呢條友攪乜?做咁多野全部唔合邏輯嘅,佢堅係痴唔係扮架wor
作者: 小窮鬼    時間: 2021-6-10 09:05 PM

原來唔幫你買嘢可以令到個人痴線嘅🤭
作者: sng850    時間: 2021-6-10 09:06 PM

引用:
原帖由 ~JustinBeaver~ 於 2021-6-10 07:47 PM 發表

中咗CIA美色陷井!
作者: LYT-C    時間: 2021-6-10 09:10 PM

當你對中國禁運龍蝦紅酒咪得咯,橫店你老大咁鐘意玩制裁,贏咗啦你!
作者: 0qazwsxedc0    時間: 2021-6-10 09:11 PM

唔怪得老美可以唔交WTO會費 成班𡃁衝出黎幫大佬出聲
作者: 丫巴癲    時間: 2021-6-10 09:12 PM

都有好多人講鐘各會爆煲講左好耐都死唔斷氣,或到幾時先中
作者: HeiHeiClara    時間: 2021-6-10 09:13 PM

一個咁撚岸鳩嘅人都可以做總理,真係澳洲之光
作者: 春雨彎刀    時間: 2021-6-10 09:13 PM

引用:

柒到尽頭💀精神病發作🤯
作者: cwilson1    時間: 2021-6-10 09:14 PM

莫里森這個廢物害到澳洲慘淡都唔洗落台, 真係唔明民主要來黎把銀, 澳洲政客連涉嫌強姦都仲可以坐在其位都有問題, 真係

民主自由是班惡霸製造出來的大騙局!!
作者: DZDD    時間: 2021-6-10 09:18 PM

引用:

白痴監躉仔
作者: hahawin@    時間: 2021-6-10 09:18 PM

引用:

你都好吖, 我只飲法國紅酒冇買O洲紅酒, 而家驚要上國際法庭呀
作者: k_minolta    時間: 2021-6-10 09:19 PM

引用:
原帖由 K2020 於 2021-6-10 08:02 PM 發表

森哥用毀滅澳洲既方法對抗中國, 取悅美國, 佢既罪證一定係可以令到佢下半細都係坐監, 連最親美既英國都唔會用呢種令自己國家毀滅既外交同中國抗衡, 你就知森哥D罪應該好大下, 美帝一爆佢罪證森哥即刻玩完, 佢求生欲真係好強!
分析得好好
作者: jone_kuok    時間: 2021-6-10 09:24 PM

引用:
原帖由 jlam829 於 2021-6-10 08:31 PM 發表

記憶中有一個日本高官, 佢大力推動中日韓貨幣互換機制, 結果唔知為乜突然自殺, 之後日本就出現咗購買釣魚島鬧劇, 中日關係迅速惡化, 結果那機制會談便停頓至今。
係呀,嗰個好似係高官,當時嘅總理亦醜聞下台
作者: crazymannnnn    時間: 2021-6-10 09:31 PM

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-6-10 07:58 PM 發表

WTO 已被美國廢左武功
呢啲咪叫霸權囉
作者: 老虎都要翻生    時間: 2021-6-10 09:36 PM

引用:

當果個是省長
其实你有无觉得,你生存世上无甚意义?
作者: 阿乜水    時間: 2021-6-10 09:36 PM

引用:
原帖由 hahawin@ 於 2021-6-10 09:18 PM 發表

你都好吖, 我只飲法國紅酒冇買O洲紅酒, 而家驚要上國際法庭呀
Ching 睇路呀, 澳洲佬第一步係先話要打7你.
作者: 米當股神係廢人    時間: 2021-6-10 09:38 PM

引用:

最無用總理,扮叻仔,點知成個澳洲一齊輸,政治真係衰野黎
作者: foxhode    時間: 2021-6-10 09:40 PM

阿莫真係柒出國際
作者: 袋中落漠路人    時間: 2021-6-10 09:40 PM

為什麼疫情期間的領導人都是那麼低B,香港亦然。
作者: 大林林    時間: 2021-6-10 09:41 PM

引用:

支持莫理心做多幾年總理
作者: 莫小問    時間: 2021-6-10 09:41 PM

對抗中國,咁d佢地自己d貨賣比邊個呀?
你澳洲做傻仔關我地咩事?
作者: 大林林    時間: 2021-6-10 09:42 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-10 07:17 PM 發表

用龍蝦同台灣菠蘿交換,大家都有生意做