標題: [趣聞評論] 【Emily】同6月生日 許智峯念獄中戰友尹爸爸 - 20210610 - 港聞 [打印本頁]

作者: pugbb     時間: 2021-6-10 05:31 AM

【明報專訊】立法會前議員尹兆堅同許智峯分別喺6月7日同8日生日,但今年過生日嘅地點截然不同。阿峯目前流亡澳洲,前日喺異地度過39歲生辰,話最開心收到女兒親手畫嘅生日卡,但當諗起喺香港嘅戰友,難免感到心酸,「有多少個獄中過生日的爸爸,不能如此緊抱女兒的手?」阿尹早前喺獄中過生日,兩個仔女要去探監為爸爸慶生。

【明報專訊】立法會前議員尹兆堅同許智峯分別喺6月7日同8日生日,但今年過生日嘅地點截然不同。阿峯目前流亡澳洲,前日喺異地度過39歲生辰,話最開心收到女兒親手畫嘅生日卡,但當諗起喺香港嘅戰友,難免感到心酸,「有多少個獄中過生日的爸爸,不能如此緊抱女兒的手?」阿尹早前喺獄中過生日,兩個仔女要去探監為爸爸慶生。
稱唯一願望是自由地回家
阿峯噚日喺facebook出帖,回憶起仲做緊議員時,立法會辦公室嘅同事總會買蛋糕,為佢同阿尹一齊慶生,仲會開玩笑將阿峯嘅名字寫成「許智勇」。物是人非,阿尹如今已在獄中,阿峯嘆道:「有多少個孩子以淚洗面,每日期待爸爸回家?」佢話自己想念阿尹、同事、手足,希望對方一切安好。至於生日願望,阿峯話唯一希望係「自由地回家,回到光復的香港」。
民主黨林卓廷亦因初選案被還押,嚟緊嘅周日就踏入44歲。阿廷寫咗一封信畀大家,將會由黨友冼卓嵐拍片讀出,片段可於周日晚上阿廷嘅YouTube頻道睇到。

許智峯...但當諗起喺香港嘅戰友,難免感到心酸...
貓哭老鼠假慈悲...過咗海峯流快活...
棄保潛逃「逃兵」
打「國際戰線」得閑打幾隻字做「鍵盤戰士」...
噏幾句峯涼話:想念阿尹、同事、手足,希望對方一切安好。當支持鼓勵
番嚟香港一齊坐監...與「手足」同甘共苦...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210610/s00002/1623262627648
作者: 宇宙可愛的採購     時間: 2021-6-10 05:39 AM

峯的凉話吹到阿尹及手足的痱子即刻好返,多謝!
作者: 豆腐魚腩     時間: 2021-6-10 05:52 AM

貓哭老鼠,懦夫
、廢柴
作者: MarkIV     時間: 2021-6-10 06:22 AM

咁L狗閪嘅生物,真係存在喺世上
作者: 古變出了金童     時間: 2021-6-10 06:25 AM

尼件羊顛瘋做人竟然做到如些無恥,擺明風涼話,連基本責任都吾敢負去逃亡還要說出這種話,直頭無恥之極,
作者: 胡姫爸爸     時間: 2021-6-10 06:33 AM

懦夫
作者: 呼吸也會肥的人     時間: 2021-6-10 06:37 AM

仲唔同昨日戰友在監獄中團聚
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-6-10 06:37 AM

齊上齊落昆儍仔走佬著草跑第一……手足撑著呀…

圖片附件: discuss2_1614862147285.png (2021-6-10 06:37 AM, 465.94 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 海灣捉高峰     時間: 2021-6-10 06:43 AM

智峯真係有心,嘆住紅酒,住緊洋樓,都仲識出黎抽抽水,抵你又有課金收!當日無通知埋尹爸爸一齊走既決定好正確!唔係今日就無得幫伊爸爸賣慘!喂喂喂YC快捐錢呀
作者: alx604725     時間: 2021-6-10 06:51 AM

許生,你仲係男人就返香港,你都無做錯任何事(喺你自己請)怕什麼呢!
作者: uturn2     時間: 2021-6-10 06:54 AM

自兩年前的6月,我每次見手足做嘢。
我都在電視機旁為你們打氣。
啤酒,花生都飲食不少🍻
近大半年🍻花生食少很多。
祝各人安好!天氣不至於太熱!
希望政府為監獄內安裝冷氣,提供雪糕不限食🙏
作者: 育馬者     時間: 2021-6-10 07:36 AM

幾10歲人重講生日?
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-6-10 08:00 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-6-10 05:31 AM 發表

https://fs.mingpao.com/image/mingpao_logo_200.png ...
返來香港就可以一齊喺獄中渡過了
作者: 幪面超人     時間: 2021-6-10 08:02 AM

你係人嘅快啲返黎承擔番責任,唔好再做縮頭龜
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2021-6-10 08:30 AM

返嚟團聚吧!
作者: 叻B仔     時間: 2021-6-10 08:41 AM

真係有心就返黎探佢囉,一定會全力幫你爭取同倉,等你地可以完成倉柢之約
作者: 龍虎風雷     時間: 2021-6-10 08:52 AM

引用:
原帖由 海灣捉高峰 於 2021-6-10 06:43 AM 發表

智峯真係有心,嘆住紅酒,住緊洋樓,都仲識出黎抽抽水,抵你又有課金收!當日無通知埋尹爸爸一齊走既決定好正確!唔係今日就無得幫伊爸爸賣慘!喂喂喂YC快捐錢呀
慶生食完大餐,晚上開住冷氣同老婆砌番鑊!
作者: 公園冰凍的核心     時間: 2021-6-10 08:58 AM

尹國駒??
作者: michael     時間: 2021-6-10 09:16 AM

兩隻死黑暴漢奸
作者: miumiujorden     時間: 2021-6-10 09:18 AM

呢個弱智仔係度猫哭老鼠呀.??
作者: ji2912     時間: 2021-6-10 09:33 AM

擦存在感,留番澳洲種車厘子啦
作者: longgun67     時間: 2021-6-10 09:42 AM

嘩....啲風涼話凍過北極呀
夏天唔使開冷氣呀弱智峯
淨係講風涼話都夠凍
作者: leshui     時間: 2021-6-10 09:46 AM

真係死剩把口
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-6-10 09:51 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-6-10 05:31 AM 發表

https://fs.mingpao.com/image/mingpao_logo_200.png ...
我會照顧好阿嫂同你嗰女㗎啦!
作者: 鼠貓     時間: 2021-6-10 09:53 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-6-10 06:37 AM 發表

12414566 齊上齊落昆儍仔走佬著草跑第一……手足撑著呀…
佢哋一家一齊享受外國民主自由,別人就一齊人生精彩坐監。呢種齊上齊落嘛。
作者: 你封我唔到     時間: 2021-6-10 09:57 AM

弱智瘋個心笑緊你班犯狗戇鳩!
作者: 二叔公     時間: 2021-6-10 10:00 AM

呢D人渣有事先走不負責任,今日還有顏面說話,仲要大講風涼說話!唔知幾位過氣立會議員在監裏有乜感受呢?
作者: wk221ab     時間: 2021-6-10 10:06 AM

引用:

貓哭老鼠
作者: Joeycky     時間: 2021-6-10 10:06 AM

離棄手足,仲扮關心手足,漢奸無恥。
作者: 空空奇談     時間: 2021-6-10 10:37 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-6-10 06:37 AM 發表

12414566 齊上齊落昆儍仔走佬著草跑第一……手足撑著呀…
幅圖真係超正!峯峯風流快活,手足抵死。
作者: vanga     時間: 2021-6-10 10:43 AM

許生繼續講多 D 野喇 
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-6-10 10:51 AM

引用:
原帖由 vanga 於 2021-6-10 10:43 AM 發表

許生繼續講多 D 野喇 
班手足就坐耐d
作者: 惡魔9394     時間: 2021-6-10 10:53 AM

貓哭老鼠, 假仁假義, 咁有心就返黎香港啦
又手足, 又戰友, 但你又第一個走佬
作者: vanga     時間: 2021-6-10 10:54 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-6-10 10:51 AM 發表

班手足就坐耐d
YES
作者: Chobis     時間: 2021-6-10 10:57 AM

開口埋口戰友,但自己做逃兵
作者: TheVirgo     時間: 2021-6-10 10:57 AM

許生你食尹生的人血饅頭?
作者: woodydavid     時間: 2021-6-10 11:07 AM

自己私下制定逃生路線,唔單聲俾戰友,同你做兄弟死得。
作者: kwma     時間: 2021-6-10 11:33 AM

引用:

年年有今日.抵撚死杏+惨
作者: fn20172017     時間: 2021-6-10 11:45 AM

峯峯LEE句說話係泛淫耳中仲難聽過粗口
逃兵同落鑊舊戰友講而家自己過得幾咁風流
作者: eliskw2000     時間: 2021-6-10 11:46 AM

假到呢。
作者: ppkokki     時間: 2021-6-10 11:54 AM

走狗風驚被人遺忘又走出嚟擦存在感
作者: janjanjanus     時間: 2021-6-10 06:54 PM

好想知呢班戰友係獄中有冇問候弱智峯全家
作者: big3624     時間: 2021-6-10 07:04 PM

許智峯返香港陪手足踎監啦
作者: 返工會暈     時間: 2021-6-10 07:05 PM

隔岸觀火講風涼話
作者: fai0503     時間: 2021-6-10 07:13 PM

講風涼說話,真係唔使腰骨的😎
作者: solarsystem     時間: 2021-6-10 07:19 PM

什麼叫厚顏無恥,弱智峯表露無遺!
作者: 痴漢電梯     時間: 2021-6-10 07:29 PM

走路去咗外國仲講風涼話
作者: 十月四     時間: 2021-6-10 07:32 PM

許九笑九尹九。。。。全是九。。。
作者: _JoN_     時間: 2021-6-10 07:34 PM

鱷魚淚
作者: 何紅申     時間: 2021-6-10 07:35 PM

正契弟 講風涼話
作者: 膠面鵬     時間: 2021-6-10 09:28 PM

逃犯契弟
作者: bigmouth2006     時間: 2021-6-10 10:36 PM

咁似王丹既?