標題: 董敏莉移民台灣三個月遇制水又地震 疫情生活最唔慣停電 [打印本頁]

作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 01:17 AM

三個月內就可以經歷四十年從未在香港發生的事。
台灣疫情變得嚴峻,今年2月同律師老公莊耀金,帶着兩歲囡囡Martha移居高雄的董敏莉(Monie)報平安,她表示全台灣都升到第3級警戒區,要遵守限聚令及保持社交距離等。抵台3個月,她先後試過大停電、制水及地震,在香港生活40年從來未經歷過的事一次過經歷晒。

睇完條片覺得佢好低能 智障黄畜千奇咪返香港呀

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8489009/

作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 01:26 AM

如果為咗細佬⋯將來你哋會後悔一世!我在台灣二十年睇透台人性!我哋在髙雄的朋友返曬香港。你哋的後代要的係安穩同學習環境唔係政治意識!去髙雄⋯不如到梅窩住😊祝福要戴眼識人,對你越好越要小心!
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 01:27 AM

好去唔去 去台灣?實屬下策,不值。
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 01:28 AM

一个痴痴呆呆的家庭😂😂😂
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 01:30 AM

千奇咪返香港呀
作者: goaheadman2300    時間: 2021-6-7 07:25 AM

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2021-6-7 01:17 AM 發表

台灣疫情變得嚴峻,今年2月同律師老公莊耀金,帶着兩歲囡囡Martha移居高雄的董敏莉(Monie)報平安,她表示全台灣都升到第3級警戒區,要遵守限聚令及保持社交距離等。抵台3個月,她先後試過大停電、制水及地震,在香港生活40年從來未經歷過的事一次過經歷晒。

https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2021/05/facebook_704x369__2021052019513470189.jpg
假如係香港發生, 港巨嬰屌到仆街啦, 人離鄉賤你先講到咁既,夠西膽屌七鷹聞, 晒九氣啦
作者: 學民高潮~黃之瘋    時間: 2021-6-7 07:34 AM

走得好!香港離黃畜病毒清零又走近一小步!重點係千期咪撚返黎!
作者: daniel47877    時間: 2021-6-7 07:36 AM

十年前去過台北旅行,超級落後,打死都唔會再去呆島。
作者: 睇天做人    時間: 2021-6-7 07:36 AM

在台灣 總有更多奇怪事等你地
作者: 三級警司    時間: 2021-6-7 07:53 AM

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2021-6-7 01:26 AM 發表

如果為咗細佬⋯將來你哋會後悔一世!我在台灣二十年睇透台人性!我哋在髙雄的朋友返曬香港。你哋的後代要的係安穩同學習環境唔係政治意識!去髙雄⋯不如到梅窩住😊祝福要戴眼識人,對你越好越要小心!
2003年去過高雄,仲衰過當年粵D
作者: 三級警司    時間: 2021-6-7 07:57 AM

引用:
原帖由 daniel47877 於 2021-6-7 07:36 AM 發表

2003年的粵A好過同期的台北😒當日由自強隧道去「故宮博物院」見到仲有木屋

比多少少錢去宇宙國/南朝鮮好過啦
作者: 香港內戰火焚城    時間: 2021-6-7 08:03 AM

瘋狂做愛咪有電囉

高速持久不斷抽插,磨擦生熱生電,夠環保

謊島獨創,世界看好了,荒島民只表演一次

作者: fifa20    時間: 2021-6-7 08:06 AM

而家病毒都狗叫咁,遲d戰爭未仆晒街
作者: 輪皇    時間: 2021-6-7 08:09 AM

香港係第一世界,台灣係第二世界,人往高處走,水往低處流。
作者: maygii    時間: 2021-6-7 08:18 AM

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2021-6-7 07:25 AM 發表

假如係香港發生, 港巨嬰屌到仆街啦, 人離鄉賤你先講到咁既,夠西膽屌七鷹聞, 晒九氣啦
講一講小蠅學歷做假果個
而家被綠營傳媒圍剿
作者: simpson777    時間: 2021-6-7 08:19 AM

想像永遠是美好的
現實永遠是很殘酷
作者: 清風水靜    時間: 2021-6-7 08:45 AM

最慘害死兩個女...............生仔去台灣最多學壞..........生女去台灣害死個女一世.....!!
作者: man152    時間: 2021-6-7 08:56 AM

箂島,除了中文水平比較高,一無是處
作者: chimingchan2014    時間: 2021-6-7 09:06 AM

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2021-6-7 01:17 AM 發表

https://media-proc.bastillepost.com/wp-content/uploads/hongkong/2021/05/facebook_704x369__2021052019513470189.jpg
所以咪話啲人囉,好信唔信去信埋啲人講,講到台灣好好咁,根本就係啲人嘅偏見同台灣啲大外宣。
我2006年去過台灣環島遊,基本上啲設施同我2006年前去過嘅大陸旅遊嘅地方都無乜分別,仲要係無乜嘢名勝古蹟或者名山大川可以遊下,所以去一次就已經唔駛預我再會去。要移居嘅現在我揀都揀大陸啦,如果係廣東省以內尤其係深圳,仲可以用返廣東話唔駛一定要講普通話添。再加上現在中國大陸的鐵路系統咁完善,要喺假期去下啲名山大川、名勝古蹟遊下都話咁易啦。
作者: woodydavid    時間: 2021-6-7 09:18 AM

其實台灣,就算係台北,都好鄉下,無大城市風範,將來班細佬長大,成個鄉下仔,未見過世面。
作者: ricolau88    時間: 2021-6-7 09:34 AM

引用:

根本呢D先至係台灣嘅日常咯
作者: caihk    時間: 2021-6-7 09:36 AM

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2021-6-7 01:26 AM 發表

就算我呢啲未係台灣生活過既人

都覺得台灣個環境咩野都係政治

個情況應該仲厲害過未有國安法之前既香港
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 09:40 AM

引用:
原帖由 caihk 於 2021-6-7 09:36 AM 發表

就算我呢啲未係台灣生活過既人

都覺得台灣個環境咩野都係政治

個情況應該仲厲害過未有國安法之前既香港
香港犯民狗都系学呆湾的 由黄肉民在议会破口大骂开始
作者: 幪面超人    時間: 2021-6-7 09:42 AM

民主自由咪就係咁囉
作者: siuhung    時間: 2021-6-7 09:44 AM

台灣,只適合香港人去退休,過一d 清靜無為的生活!
作者: luckyma    時間: 2021-6-7 09:57 AM

狗西咪x返香港呀...
作者: 真。理性的牛牛    時間: 2021-6-7 10:03 AM

最唔慣停電,即沒有不停用愛
作者: kid_a    時間: 2021-6-7 10:10 AM

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-6-7 09:06 AM 發表

所以咪話啲人囉,好信唔信去信埋啲人講,講到台灣好好咁,根本就係啲人嘅偏見同台灣啲大外宣。
我2006年去過台灣環島遊,基本上啲設施同我2006年前去過嘅大陸旅遊嘅地方都無乜分別,仲要係無乜嘢名勝古蹟或者名山大川可以遊下,所以去一次就已經唔駛預我再會去。要移居嘅現在我揀都揀大陸啦,如果係廣東省以內尤其係深圳,仲可以用返廣東話唔駛一定要講普通話添。再加上現在中國大陸的鐵路系統咁完善,要喺假期去下 ...
CHING 你唔可以咁講架。。。。
咁講D 黃人一醒。。。香港又受罪架喇。。
台灣好好架!! 由佢地去享福丫嘛!!!!!
作者: 必佬    時間: 2021-6-7 10:24 AM

引用:

好好享受民主,唔返嚟即係支持香港,多謝
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 10:31 AM

引用:
原帖由 必佬 於 2021-6-7 10:24 AM 發表

好好享受民主,唔返嚟即係支持香港,多謝
垃圾清走左 空气就会清新
作者: 大滾友    時間: 2021-6-7 10:50 AM

係呆灣生活,你可以經歷現代文明無可能經歷既事,體驗第三世界民主既特色,相信陸續有來,恭喜恭喜
作者: lttsang888    時間: 2021-6-7 10:51 AM

個名好熟不過唔知邊個,千奇唔好返黎。
作者: ansonkpl    時間: 2021-6-7 10:54 AM

律師老公,應該喺香港都揾到下錢,大把地方可移民,點會選擇台灣,到兩岸統一時你係咪要再一次移民呢
作者: dtw    時間: 2021-6-7 10:55 AM

千祈唔好返嚟!
理西你仆街。who fuxking care
作者: isaacmadtk    時間: 2021-6-7 10:58 AM

快d學黃偷生
作者: accheunghk    時間: 2021-6-7 11:10 AM

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-6-7 08:09 AM 發表

'be water'
作者: 樓上中心的山羊    時間: 2021-6-7 11:13 AM

「抵台3個月,她先後試過大停電、制水及地震,在香港生活40年從來未經歷過的事一次過經歷晒。」

有民主普選都咁扑街?
作者: 海灣捉高峰    時間: 2021-6-7 11:14 AM

點解要抹黑台灣?咩居心?間諜?要小心扮黃人進行滲透
作者: michellelm    時間: 2021-6-7 11:17 AM

引用:
原帖由 daniel47877 於 2021-6-7 07:36 AM 發表

唔使10年前,我19年去台北影婚紗相,除咗得棟101,啲基建真係落後到冇朋友😂
作者: marawong    時間: 2021-6-7 11:21 AM

呆灣以前4條龍而家係4條蟲好L落後的說。。台中台南更加。。地震方面不嬲呆灣係地震帶不是今天的事。。繼續小確幸返黎做乜春
作者: jiao886    時間: 2021-6-7 11:21 AM

引用:

依家都糸差唔多
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-6-7 11:26 AM

台灣人未又系大陸人去,特別系福建一帶。幾十年前過去。。台灣會高等得去邊?個人覺得比唔上香港同大陸一,二線咯
作者: 烈火雄雄    時間: 2021-6-7 11:30 AM

嘩,係香港遇事發晒癲嘅人,在台灣遇到同樣既事竟然純如羔羊!標準,話變就變。
作者: gspqr    時間: 2021-6-7 11:48 AM

引用:
原帖由 lttsang888 於 2021-6-7 10:51 AM 發表

個名好熟不過唔知邊個,千奇唔好返黎。
消失左十幾年的奀星,冇任何代表作.
個名容易同港姐冠軍曹敏莉混淆
作者: shearerfung    時間: 2021-6-7 11:51 AM

引用:

樓主,我表姐夫高雄人,嚟咗香港二十幾年,打死唔番佢,經濟差就算,民住黨十幾年,貪污好嚴重,好多工程豆腐渣,好多公司要賄賂地方里長,民意代表,先有運行,同市政府攞到牌照,批文,工程,犯咗事,搵d政棍做說項,遊说政府,法庭。隨時原告變被告
作者: numan123    時間: 2021-6-7 11:57 AM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-7 10:54 AM 發表

律師老公,應該喺香港都揾到下錢,大把地方可移民,點會選擇台灣,到兩岸統一時你係咪要再一次移民呢
有x社會背景嘅人未必可以移民去美、加😏不過我唔係話佢老公
作者: PKdickson    時間: 2021-6-7 12:02 PM

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 7/6/2021 01:30 發表

千奇咪返香港呀
x10
作者: siupercy    時間: 2021-6-7 12:04 PM

一個玩政治玩到六親不認既地方 其實黃屍有無諗過,有日到國民黨執政,引導條例又可能會復活?
作者: 天下唯攻2.0    時間: 2021-6-7 12:06 PM

引用:

民進黨票倉喎,啲人係咪黃到七彩政治上腦架?
作者: dhammika2    時間: 2021-6-7 12:11 PM

引用:

黃畜開心到無人有。。。。世界看好了,台灣只示範一次。民主是不能抗疫的。
作者: 台灣小榴槤    時間: 2021-6-7 12:13 PM

曱甴自由西
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-6-7 12:14 PM

引用:

台灣而家仍然好落後、污糟,大陸好佢多多聲。睇睇深圳,你就知台灣幾咁落後。·
作者: 三級警司    時間: 2021-6-7 12:16 PM

引用:
原帖由 man152 於 2021-6-7 08:56 AM 發表

箂島,除了中文水平比較高,一無是處
一個香港中文教習到福爾摩沙可以幹什麼?
作者: 三級警司    時間: 2021-6-7 12:18 PM

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-6-7 12:14 PM 發表

台灣而家仍然好落後、污糟,大陸好佢多多聲。睇睇深圳,你就知台灣幾咁落後。·
唔好講粵B,粵E/F/L/R/S都好過佢
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-6-7 12:18 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-7 09:44 AM 發表

台灣,只適合香港人去退休,過一d 清靜無為的生活!
大澳咪得囉。平日入大澳睇吓,退休一流。使乜去台灣咁遠。
作者: gspqr    時間: 2021-6-7 12:20 PM

引用:
原帖由 清風水靜 於 2021-6-7 08:45 AM 發表

最慘害死兩個女...............生仔去台灣最多學壞..........生女去台灣害死個女一世.....!!
在澳門賭場見到唔少台灣年青人來做侍應,收入應該好過22K.
作者: babyna    時間: 2021-6-7 12:23 PM

呆灣進入打風季節,又要開始習慣水浸防洪了
作者: st105    時間: 2021-6-7 12:27 PM

乜水啊?
作者: 12345六    時間: 2021-6-7 12:28 PM

呢條柒婆冇上街抗議閙台灣政府咩。
作者: gspqr    時間: 2021-6-7 12:28 PM

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-7 12:16 PM 發表

一個香港中文教習到福爾摩沙可以幹什麼?
考個導遊牌,接廣東團,舔共.
作者: 香港地盤佬    時間: 2021-6-7 12:31 PM

傳說中既天剎孤星?去到台灣,成個台灣都出事
作者: 香港偽民為患    時間: 2021-6-7 12:31 PM

引用:

台灣sell係古祖味
作者: 三級警司    時間: 2021-6-7 12:34 PM

引用:
原帖由 gspqr 於 2021-6-7 12:28 PM 發表

考個導遊牌,接廣東團,舔共.
或者係手信店
作者: boymeetsgirl    時間: 2021-6-7 12:35 PM

就算未去過呆灣,睇新聞或旅遊節目都可看到呆灣社會基建的落後,依家出哂名的台北萬華區,就好似回到七十年代的香港一樣,北部已經是這樣,南部更加不用說了,好聽的可以叫文化保留
作者: ep905    時間: 2021-6-7 12:37 PM

有乜所謂,最緊要有民主自由,停電啫,停停下就慣㗎啦
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-6-7 12:38 PM

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-7 12:18 PM 發表

台灣根本係垃圾
唔明咁多人死過去
作者: 三級警司    時間: 2021-6-7 12:39 PM

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-6-7 12:38 PM 發表

台灣根本係垃圾
唔明咁多人死過去
去過一次就唔想再去,當然比天竺好得多
作者: ep905    時間: 2021-6-7 12:40 PM

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-7 07:53 AM 發表

2003年去過高雄,仲衰過當年粵D
粵D係唔係江門果邊啲地區?
作者: 人之初大大    時間: 2021-6-7 12:40 PM

要做萊人自然付代價
作者: 金光大盜    時間: 2021-6-7 12:41 PM

白痴婆一條
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-6-7 12:42 PM

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-7 12:39 PM 發表

去過一次就唔想再去,當然比天竺好得多
台灣……我連旅行都唔去。一毫子都唔益佢。
作者: tam_n    時間: 2021-6-7 12:43 PM

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-6-7 08:09 AM 發表

黃人往低處流。
作者: lamaislander    時間: 2021-6-7 12:45 PM

低智蛙
作者: 夜來人    時間: 2021-6-7 12:45 PM

過兩年咪回歸中國
作者: 台灣小榴槤    時間: 2021-6-7 12:45 PM

曱甴🪳
作者: andysan4    時間: 2021-6-7 12:49 PM

蔣雅文條臭西呢
作者: robin09    時間: 2021-6-7 12:51 PM

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-6-7 10:54 AM 發表

律师老公还必须在香港工作吧,走不远。
作者: christ201430    時間: 2021-6-7 12:52 PM

Cancel her HKID la
作者: robin09    時間: 2021-6-7 12:57 PM

引用:
原帖由 numan123 於 2021-6-7 11:57 AM 發表

有x社會背景嘅人未必可以移民去美、加😏不過我唔係話佢老公
去到美加都只是最下等的“亚裔”,就连林书豪这样出色的美籍土华都被歧视得要命,
未来10-20年中美都会恶斗,美国社会反华的气氛会非常浓厚,美国屁民哪里分得清“中国人,台蛙“。
美华未来会很辛苦。
作者: 理+誠    時間: 2021-6-7 01:02 PM

最憎呢啲假移民,唱衰香港,但又唔願意取消港人身分,外地撈唔掂又死返嚟。
作者: kof2002um    時間: 2021-6-7 01:13 PM

引用:

x2, 去羅湖好過。 30蚊車錢vs3000蚊機票。
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2021-6-7 01:21 PM

小事一宗千祈吾好學秋生,衰衰鼠返香港
作者: 烈火雄雄    時間: 2021-6-7 01:47 PM

引用:
原帖由 shearerfung 於 2021-6-7 11:51 AM 發表

樓主,我表姐夫高雄人,嚟咗香港二十幾年,打死唔番佢,經濟差就算,民住黨十幾年,貪污好嚴重,好多工程豆腐渣,好多公司要賄賂地方里長,民意代表,先有運行,同市政府攞到牌照,批文,工程,犯咗事,搵d政棍做說項,遊说政府,法庭。隨時原告變被告
高雄,明知民進黨貪污,高雄政府欠債幾千億,錢去左官商的口袋,地陷6000個洞,地底氣爆,每逢下雨變水國,高雄人完全知道,但高雄人仍然照樣支持貪污的政權。
有立場就係咁,完全唔會理會對錯,唔再有良知,有的只係靠分化的敵對關係,只有自己友或敵人。

作者: siuhung    時間: 2021-6-7 02:06 PM

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-6-7 12:18 PM 發表

大澳咪得囉。平日入大澳睇吓,退休一流。使乜去台灣咁遠。
但係假日就會嘈死迫死搭車排餐死,好難平平安安咁退休!
作者: denniscwip    時間: 2021-6-7 02:26 PM

引用:

記住唔好靜靜雞返來。
作者: mc4870    時間: 2021-6-7 02:33 PM

都係果句啦, 過左去千祈唔好死返來就得啦. 
作者: 與我無關    時間: 2021-6-7 02:35 PM

唔好帶病毒回香港
作者: bigmouth2006    時間: 2021-6-7 02:37 PM

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-6-7 01:02 PM 發表

最憎呢啲假移民,唱衰香港,但又唔願意取消港人身分,外地撈唔掂又死返嚟。
太多呢D扒街
作者: yctbmcl    時間: 2021-6-7 03:10 PM

原來佢已經四十歲。
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-6-7 03:14 PM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-6-7 02:06 PM 發表

但係假日就會嘈死迫死搭車排餐死,好難平平安安咁退休!
係。你要注意星期六、日,假期不能外出。

不過已經退休,咪喺屋企休息吓,星期一至五先出去。
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-6-7 03:37 PM

引用:
原帖由 denniscwip 於 2021-6-7 02:26 PM 發表

記住唔好靜靜雞返來。
好难啦 曱甴只只都会罗着数
作者: 傷心尋回犬    時間: 2021-6-7 03:42 PM

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-6-7 12:18 發表

2012,2017去過,機場完全無變過,市區跟胡志明市差不多
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-6-7 03:48 PM

超市貨架幾乎掃清
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-6-7 03:52 PM

引用:
原帖由 真忠心的鞋抽 於 2021-6-7 01:28 AM 發表

一个痴痴呆呆的家庭😂😂😂
黃人曱甴,諗野唔同正常人
作者: alan280204    時間: 2021-6-7 03:53 PM

垃圾地方啱班垃圾住
作者: 誰說我無堅不催    時間: 2021-6-7 03:54 PM

信民進黨得永生。
無論幾唔開心幾絕望都好,只要睇到1450 既文宣,人生就會又充滿希望。

萊灣高官唔似HK D 官。HK D 官比人鬧極都唔道歉,唔似萊島D官,成日都出黎道歉,為左比市民信心,乜都唔做都要走出黎道歉................................
作者: Visita    時間: 2021-6-7 03:59 PM

引用:

最卑鄙無恥的就是拿子女來做移民藉口,回歸時移民的,幾多落得妻離子散,家庭破裂,子女在異鄉受人欺凌歧視,長大後找不到工作,結果又要回流香港搵食,但中文卻搞不好。 口稱為子女好,實質個人選擇,無問過子女,結果是害苦子女。虛偽!
作者: ricowong2503    時間: 2021-6-7 04:05 PM

去台灣除咗搵囡食真係諗唔到有乜吸引力
作者: 西部鬆弛的通道    時間: 2021-6-7 04:14 PM

引用:

傻閪
作者: bigmouth2006    時間: 2021-6-7 04:25 PM

引用:
原帖由 西部鬆弛的通道 於 2021-6-7 04:14 PM 發表

傻閪
傻人先會由先進地方
移去落後