標題: 疫苗計劃擴至非港居民清防疫「死角」 築防疫屏障共建「人類命運共同體」 [打印本頁]

作者: 秋天肥沃的雞翼     時間: 2021-5-27 21:48

「世界大同」嘅「地球村」曾係人類共同追求嘅夢想,2012年中國亦向世界發出共建「人類命運共同體」嘅倡議。 5月25日,香港特區政府公佈,基於公共衛生考慮自2月底開展嘅疫苗接種計劃將由5月28日起擴展至約4万名因疫情而滯留香港嘅中國大陸居民,同時特區政府計劃自7月起向1.3万名在港尋求庇護者與已確認難民提供疫苗。人類只有一個地球,各國共處一個世界,喺呢場席捲全球嘅疫情面前,冇人能夠獨善其身,特區政府嘅呢個決定,既喺客觀上清掃香港抗疫死角,更體現了特區政府作為國際大都市擔當,同時亦都係對中央政府倡導嘅「人類命運共同體」意識最佳註釋。
   疫情仍喺肆虐防疫不可鬆懈,擴大疫苗接種人群清防疫「死角」。香港本地疫情喺特區政府嘅有力領導下,透過社會各界嘅共同努力疫情趨於穩定。 香港已經多日冇出現本地源頭未明個案,經過一年幾全社會奮力抗疫,香港有望達成「清零」目標。但係放眼世界疫情現狀卻讓人無法安心,5月27日全球確診病例數已經達到1.68億人,印度單日新增病例20萬,美國單日新增2萬,巴西新增7萬...... 病毒仲喺以令人心驚嘅速度傳播變異。雖然特區疫情管控政策嚴謹,卻依然有零星變異病毒襲港,喺成個社會疫苗接種人數足以形成「群體免疫」之前,政府與民眾都不能鬆懈。 此次特區政府擴大接種人群,係對非本港人士嘅人文關懷,更係對市民生命健康負責,把防疫可能存在嘅「死角」一應清除。

美英領跑疫苗接種數據証效果,「後疫情時代」經濟發展主動權競賽已開啟。本港疫苗接種率到目前為止,為市民接種約220萬劑疫苗,16歲以上人口接種疫苗率僅為19%。 離建立起免疫保護屏障最底嘅70%以上嘅目標相差甚遠。 冇疫苗接種形成嘅保護屏障,香港社會於疫情流行嘅世界而言宛如冇任何防護措施嘅普通人裸露喺病毒環境中,只能靠切斷與外界聯繫來自保。香港對印度禁飛禁航禁旅遊,限制人群聚集等方式雖然有效,但終究唔係長久之計。 當香港民眾還在為打唔打疫苗而猶豫不決嘅時候,歐美國家早就開足馬力領跑世界接種率:全美接種率約50%,英國為40%,新加坡超過25%。
   喺呢場多咗疫情障礙嘅經濟跑道上,世界各國邊個先將疫苗接種率達到形成群體免疫嘅比例,邊個就擁有優先打開國門嘅機會,爭搶到「後疫情時代」經濟發展主動權。現今世界各國疫苗接種嘅數據證實咗疫苗嘅安全性和有效性。 以英國和以色列為例,目前英國疫苗接種率為55%,以色列接種比率62%。 接種後英國新增嘅病例由年初每日最高新增62000余人降至每日新增2410人,以色列由年初每日最高新增8400余人降至每日新增22人。 香港係人口密集嘅貿易型都市,人多地少資源匱乏,能成為聞名世界嘅「东方之珠」關鍵在於食到經濟全球化嘅花紅。當前閉關防疫嘅方式只係不得已嘅臨時措施不可持續,根本解決之道仲係接種疫苗,一旦進度落後將喪失現有嘅優勢,喺「後疫情時代」經濟競賽中敗北。

病毒世界大流行顯人類命運相連,無人能獨善其身;共築防疫屏障,構建「人類命運共同體」同進退。與香港疫苗接種率唔理想所面臨嘅狀況唔同,如今世界唔少國家和地區面臨的卻係無疫苗可打。 5月24日,拉美同加勒比海地区嘅六位國家領導人向國際社會呼籲,確保所有國家公平獲得疫苗嘅渠道。 25日晚間,台北市長柯文哲喺Facebook發文,呼籲台當局盡快讓疫苗進口,醫療系統已經瀕臨崩潰。然而,26日「美國在台協會」台北辦事處處長酈英傑表示,美國嘅疫苗分配標準仲喺擬定,而台灣確診數相比全世界仍算低。簡單嚟講就係「你哋死亡人數仲少,唔洗心急」。當日下晝,柯文哲表示「萊豬都食咗,軍火都買咗,所以呢? 佢嘅(酈英傑)意思係話,你哋先死11個人,仲唔算多啊?」。

孟子云:「窮則獨善其身,達則兼濟天下」。 中國政府喺做好自身防疫嘅同時,向世界多國提供疫苗,特區政府亦將非本港人士納入接種範圍。越嚟越多醫學專家達成共識:病毒有流感化嘅傾向,人類將與新冠病毒長期共存,只有做到全民接種,才能有望控制住病毒。 背靠強大祖國嘅香港,早就擁有足夠全香港兩劑接種嘅疫苗儲量,如今半數以上仲存放喺倉庫,特區政府除當前將為非本地留港人士接種外,唔排除把疫苗捐贈畀更需要嘅國家或地區。變異病毒唔止一次輸入香港,本港「清零」目標達成一直拉鋸,相信市民朋友都有親身感受,大層面上國家喺度為全人類戰勝病毒努力,回到微觀每位市民積極接種疫苗亦係為共建「人類命運共同體」作貢獻,共築防疫屏障「護人護己」,唔成為病毒感染者、傳播者,全人類與病毒鬥爭嘅勝利亦都有你我一分力。

圖片附件: mmi.jpg (2021-5-27 21:48, 103.4 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: ews.gtimg.jpg (2021-5-27 21:48, 121.74 KB) / 該附件被下載次數 12

圖片附件: 9808073.png (2021-5-27 21:48, 535.3 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: hinanews.jpg (2021-5-27 21:48, 46.26 KB) / 該附件被下載次數 9

圖片附件: 126.jpg (2021-5-27 21:48, 25.34 KB) / 該附件被下載次數 13

作者: 樹下Cute更新

作者: 馬路遠方的天才     時間: 2021-5-27 21:54

截至目前,全港約128萬人完成第一針,約92萬人完成第二針,接種率均未突破20%,距離70%以上嘅標準尚遠。
作者: 古老主題

作者: 韓風善良的羊

作者: 片刻地獄金童

作者: 9個遇考試

作者: 夜扁扁的神童

作者: 家中扁扁的現實

作者: 家中怕魚蛋

作者: 一頁小幻象

作者: 海灣活潑的魚

作者: 崖上來了樓盤

作者: 即刻外圍的綿羊

作者: 山邊不安的牛

作者: 冬寒失控的心事

作者: 高大回收的薯仔     時間: 2021-5-27 22:11

賽馬會將向完成接種任務嘅員工提供3日時間嘅「帶薪休假」。
作者: 9個遇考試

作者: 古老主題

作者: 韓風善良的羊

作者: 家中扁扁的現實

作者: 片刻地獄金童

作者: 樹下Cute更新

作者: 夜扁扁的神童

作者: 高大回收的薯仔     時間: 2021-5-27 22:20

中文大學研究團隊最近一項抗體抽樣檢測結果表明,22歲至82歲嘅市民,當完成第二針疫苗接種之後,均能呈現「中和抗體呈陽性」,表明港區目前正喺使用嘅兩款疫苗都安全有效。
作者: 馬路遠方的天才     時間: 2021-5-27 22:21

下一步,政府為推進全民接種計畫,勢必要放棄依靠強制檢測維持「清零」嘅措施,更多嘅檢測中心將被接種中心所取代。
作者: 崖上來了樓盤

作者: 即刻外圍的綿羊

作者: 冬寒失控的心事

作者: 海灣活潑的魚

作者: 一頁小幻象

作者: 家中怕魚蛋

作者: 山中肥肥隊長

作者: 山下高象棋

作者: 天天中心的金童

作者: 古肥沃的大樹

作者: 旺季加加速心事