標題: 仗義執言:醫生霸權 - 東方日報 [打印本頁]

作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 07:32

現時全球各地均出現醫生荒,惟香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。目前本港每1,000人有兩名醫生,相比於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3名)和澳洲(3.8名),表現明顯遜色。而本港1.5萬名醫生當中,45%於公院工作,卻處理九成醫療服務,2020年醫院管理局和衞生署分別欠缺660名和49名專科醫生和準專科醫生,很多醫生因不勝負荷而離職,形成惡性循環。隨着人口老化日趨嚴重,公營醫療系統更接近壓力爆煲邊緣。

轉載~

鑑於醫生人手短缺日益嚴重,政府將於下月2日向立法會提交《2021年醫生註冊(修訂)條例草案》,讓合資格的非本地培訓醫生執業。筆者認為公營醫療人手緊絀早已不是罕見的事,患者由小病等到大病、大病拖至冇命屢見不鮮,單靠增加本地培訓醫生學額未能解決問題,故引入合資格境外醫生不啻是其中一個可行方法。

惟部分醫學界人士的「保護主義」亦再次浮上水面。陳沛然議員表示,港府忙於抗疫仍推此修例,「除了政治外,我想不到其他任何原因」。他又提到,基本上政府未曾就政策游說業界或計劃游說。公共醫療醫生協會會長馬仲儀則稱,曾接觸過部分非本地醫生,雖然他們懂得英語,但只限於書面溝通,認為只有考試才能真正評估醫生水平。

上述評論明顯是故意刁難,港府並非沒有游說,而是過往業界堅持不接受、用各種方法延緩境外醫生在港取得正式執照。其實已有國家(如新加坡、英國及澳洲)設有不同機制引入非本地培訓醫生,滿足條件後便能取得正式註冊,顯然考試並不是唯一取得正式註冊的條件。何況相關人才即使有資歷、屬專科醫生,來港後仍要於公營醫療機構服務5年,醫人無數,相信已有足夠把關。

最重要的是公院專科門診的輪候時間動輒以年計,不少病人含恨而終,箇中痛苦這些醫生是否明白?常把專業掛在口邊,但只顧維護專業霸權和自身利益的醫生正是自我踐踏專業。正所謂醫者父母心,希望醫生們能反思當中意義,盲拒境外醫生,最終受苦的只是全港大眾。

根據政府的「醫療人力推算2020」,醫生人手由目前到長期均會持續短缺,到2030及2040年,分別會短缺1,610名和1,949名醫生,修例或未能完全解決上述問題。港府必須敢於突破現時的思想框框,考慮再增加本地培訓醫生學額,並把引入境外專科醫生之門再打開一點,向全球招聘醫生人才,讓所有合資格的境外醫生均可來港服務,以紓解香港醫生荒的危機。

如果大家去過公立醫院睇醫生,就知道專科係要排好幾個月甚至上年先至有得睇,根本就係醫生唔夠。亦有好多醫院佢開唔足病房,因為醫護唔夠。正正就係噉嘅原因,需要輸入外地醫生,衹要佢達到應有水準,再喺公立醫院工作五年。透過這五年去評核工作水準,我覺得絕對冇問題。

立法會議員 葛珮帆

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210523/00184_005.html

作者: gakoduck     時間: 2021-5-23 08:31

一個法卵西馬E牲,一個十九會長菜癲………必須清除呢啲E療系統毒瘤
作者: pompas     時間: 2021-5-23 08:32

國內醫療素質一早超越香港很多
作者: tailo88     時間: 2021-5-23 08:35

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 07:32 AM 發表
現時全球各地均出現醫生荒,惟香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。目前本港每1,000人有兩名醫生,相比於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3名)和澳洲(3.8名),表現明顯遜色。而本港1.5萬名醫生當中,45%於公院工作,卻處理九成醫療服務,2020年醫院管理局和衞生署分別欠缺660名和49名專科醫生和準專科醫生,很多醫生因不勝負荷而離職,形成惡性循環。隨着人口老 ...
香港垃圾醫生 除左識開止痛藥外, 根本乜差都唔識
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 08:45

篇文章唔講埋中國每一千人有幾多位醫生嘅?
如果中國醫生比例比香港高
咁作為同一個國家
中國有責任為香港解決醫生短缺問題
改善香港醫療水平
相反,若中國醫生比例仲差過香港
香港用錢去掠奪中國醫療資源
咁就好唔道德及比較無恥咗
作者: krolik     時間: 2021-5-23 08:50

醫狗禍港,挾專業喺度作威作福
作者: denis789     時間: 2021-5-23 08:56

香港,好醫生同黃6醫生比例  1:99
作者: banjo.     時間: 2021-5-23 08:56

黑醫又係為咗個'錢'字.
作者: 黃昏進擊的香腸     時間: 2021-5-23 09:03

所以要打疫苗
作者: 全宇宙     時間: 2021-5-23 09:10

香港醫生大多數都係傲慢白袍
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-5-23 09:12

引用:
原帖由 pompas 於 2021-5-23 08:32 AM 發表
你指中醫師?
作者: 為香港人鼓掌     時間: 2021-5-23 09:13

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2021-5-23 09:03 AM 發表
所以要打疫苗
係咪之後中招唔洗睇醫生?
作者: shichendao     時間: 2021-5-23 09:17

睇醫生都要自己上網對下症狀先搵專科睇.
睇普通科嘅晒鳩氣,而家有呼吸道唔舒服去驗.
驗完之後冇嘢去藥房配藥好過睇醫生.
有朋友鼻竇炎睇醫生成個月唔好都話感冒未清.
作者: 正美     時間: 2021-5-23 09:20

就係啲香港醫護界固步自封,搞到啲老人家吓吓要等4,5個鐘先睇到醫生,仲話醫者父母心,馬仲儀,蔡堅有冇父母心?
作者: fiogermi     時間: 2021-5-23 09:22

香港醫療比班醫畜帶領下,已經變成盤生意。醫生意見就係睇你有冇買保險而提供相對既醫療 plan, 冇錢的話就唔好意思啦,排3年8個月等政府啦,如果到時個病人仲未死的話
作者: sunday8999     時間: 2021-5-23 09:24

比大陸醫全面取代香港醫生
作者: IdoUdo     時間: 2021-5-23 09:49

香港好多醫生都好缺德,為求令病人覺得佢有料到,就亂開啲有類固醇止痛藥畀人,但其實完全醫唔到個病,仲有副作用添
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:51

引用:
原帖由 gakoduck 於 2021-5-23 08:31 AM 發表
一個法卵西馬E牲,一個十九會長菜癲………必須清除呢啲E療系統毒瘤
有呢兩個人真係死得。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:52

引用:
原帖由 pompas 於 2021-5-23 08:32 AM 發表
我認同你所講,上面有好多醫療系統儀器,都比香港不遑多讓。因為上邊地大物博,見多識廣,衹要個醫生本身做得好,經驗比香港唔會少。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:52

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-5-23 08:35 AM 發表

冇辦法!香港醫生少,病人多。佢一定係噉樣做。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:55

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 08:45 AM 發表
咁作為同一個國家
改善香港醫療水平
文章冇講到中國,噉點解你要講中國呀?你有冇睇過香港要引入外地醫生,有啲乜嘢條件呀?
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:56

引用:
原帖由 krolik 於 2021-5-23 08:50 AM 發表
醫狗禍港,挾專業喺度作威作福
其實香港亦有d好醫生,只係一小撮人搞衰個計畫。早兩年黑醫護事件,大家可見一斑。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:56

引用:
原帖由 denis789 於 2021-5-23 08:56 AM 發表
香港,好醫生同黃6醫生比例  1:99
起碼都有真正嘅好醫生吖!
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 09:56

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 09:55 AM 發表

文章冇講到中國,噉點解你要講中國呀?你有冇睇過香港要引入外地醫生,有啲乜嘢條件呀?
唔可以講中國咩?
你又立咗新例?
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:58

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-5-23 08:56 AM 發表
黑醫又係為咗個'錢'字.
因為佢哋需要長時間嘅訓練,先至可以成為一個醫生。做咗醫生之後,如果冇犯錯!噉就一世,錢途無可限量。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:58

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2021-5-23 09:03 AM 發表
所以要打疫苗
每個人最緊要身體健康。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 09:59

引用:
原帖由 全宇宙 於 2021-5-23 09:10 AM 發表
香港醫生大多數都係傲慢白袍
冇辦法架!佢哋讀咗咁多書,要訓練左咁多年,先至可以做醫生。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:00

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-5-23 09:17 AM 發表
睇醫生都要自己上網對下症狀先搵專科睇.
睇普通科嘅晒鳩氣,而家有呼吸道唔舒服去驗.
驗完之後冇嘢去藥房配藥好過睇醫生.
有朋友鼻竇炎睇醫生成個月唔好都話感冒未清.
因為有啲症狀,需要長時間觀察同檢查。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:00

引用:
原帖由 正美 於 2021-5-23 09:20 AM 發表
就係啲香港醫護界固步自封,搞到啲老人家吓吓要等4,5個鐘先睇到醫生,仲話醫者父母心,馬仲儀,蔡堅有冇父母心?
大家心照!
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:01

引用:
原帖由 fiogermi 於 2021-5-23 09:22 AM 發表
香港醫療比班醫畜帶領下,已經變成盤生意。醫生意見就係睇你有冇買保險而提供相對既醫療 plan, 冇錢的話就唔好意思啦,排3年8個月等政府啦,如果到時個病人仲未死的話
你完全識嘢!如果你去專科私家醫生睇,一入門口個登記護士就問你,你睇過未?有冇買醫療保險。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:02

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-5-23 09:24 AM 發表
比大陸醫全面取代香港醫生
香港有好多出名嘅醫生,上咗國內培訓緊國內嘅醫生。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:02

引用:
原帖由 IdoUdo 於 2021-5-23 09:49 AM 發表
香港好多醫生都好缺德,為求令病人覺得佢有料到,就亂開啲有類固醇止痛藥畀人,但其實完全醫唔到個病,仲有副作用添
你正正帶出問題,類固醇的止痛藥,唔可以捶扁食用。
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:03

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 09:56 AM 發表

唔可以講中國咩?
你又立咗新例?
當然可以講中國啦!但係文章裏面無提及吖嘛。佢都冇講到醫生同病人嘅比例。又冇話特登引入國內嘅醫生來港工作。
作者: shichendao     時間: 2021-5-23 10:04

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 10:00 AM 發表

因為有啲症狀,需要長時間觀察同檢查。
傷風感冒十日八日自己好返啦.使唔使觀察成個月呀.
過咗十日八日是咪應該朝其它方向諗呀.
咪又喺開D感冒藥呃錢.
作者: tommyn     時間: 2021-5-23 10:04

醫者父母心就假嘅,我陪家人睇私家專科,老人家問多兩句都串串共咁,正仆街黎
作者: unico     時間: 2021-5-23 10:11

支持香港引入海外醫生,打倒醫委會自私自利垃圾醫生
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 10:14

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 10:03 AM 發表

當然可以講中國啦!但係文章裏面無提及吖嘛。佢都冇講到醫生同病人嘅比例。又冇話特登引入國內嘅醫生來港工作。
明白!
我知佢有規定要香港永久居民先可以合符資格
我只覺得點都唔應該向比香港醫療資源更缺乏嘅國家招手
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-5-23 10:15

醫畜最叻罷工
作者: chaolininin     時間: 2021-5-23 10:28

引用:
原帖由 s-chris 於 23/5/2021 08:45 發表
咁作為同一個國家
改善香港醫療水平
香港醫療行咗幾十年,國內只是近二十年,但水平已追平香港,不要忘記國內還有中醫的。
作者: erickiki     時間: 2021-5-23 10:31

醫醫相衛
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 10:32

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-5-23 10:28 AM 發表

香港醫療行咗幾十年,國內只是近二十年,但水平已追平香港,不要忘記國內還有中醫的。
中醫得啖笑啫
不談也吧
作者: micmic3003     時間: 2021-5-23 10:41

霸權都係講錢遮,今次係攞命。
作者: dinodragon     時間: 2021-5-23 10:41

黑醫護死全家!
作者: jumboleung     時間: 2021-5-23 10:43

港府推海外醫生免試執業,張建宗指為解決人手嚴重短缺。

本港公營醫護人手長期短缺,港府擬容許合資格的海外醫生免試執業,政務司司長張建宗今日(23日)在網誌上表示,醫生人手嚴重短缺,公營醫療系統長期超負荷,專科服務輪候時間頗長,部分需求殷切的服務輪候時間超過兩年,醫護人員疲於奔命,影響醫療服務的質素。公營醫療醫生人手短缺尤其嚴重。2020年醫管局和衞生署欠缺共710名專科醫生和準專科醫生。根據本港人口結構變化推算醫療服務需要,醫生人手由目前到長期均會持續短缺。到2030及2040年,分別會短缺1,610名和1,949名醫生

張建宗續稱,為解決醫生人手短缺問題,政府將於6月2日向立法會提交《2021年醫生註冊(修訂)條例草案》(《條例草案》),讓合資格且為香港永久性居民的非本地培訓醫生在香港執業,希望立法會及社會各界全力支持。
他同時指出,政府已將醫管局第一個十年醫院發展計劃下的14項工程計劃全面或部分提升為甲級,總承擔額合共701多億元,佔2,000億元的35.1%。計劃在今年第二季就三項醫院工程計劃申請撥款,包括在啟德發展區興建新急症醫院;北區醫院擴建計劃—工地平整及地基工程;及瑪嘉烈醫院荔景大樓擴建計劃—工地平整及地基工程。如建議的三項擬議醫院工程計劃獲立法會財務委員會批准,累計核准承擔額將為1,095多億元,佔2,000億元的54.8%。醫管局亦會逐步展開第二個十年醫院發展計劃的籌備工作。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0523_00822_001.html
作者: estateman     時間: 2021-5-23 10:43

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 07:32 AM 發表
現時全球各地均出現醫生荒,惟香港人均醫生比例遠遠落後於其他先進經濟體。目前本港每1,000人有兩名醫生,相比於新加坡(2.5名)、日本(2.5名)、美國(2.6名)、英國(3名)和澳洲(3.8名),表現明顯遜色。而本港1.5萬名醫生當中,45%於公院工作,卻處理九成醫療服務,2020年醫院管理局和衞生署分別欠缺660名和49名專科醫生和準專科醫生,很多醫生因不勝負荷而離職,形成惡性循環。隨着人口老 ...
政府引入海外醫生
黑醫護乜嘢居心?
作者: estateman     時間: 2021-5-23 10:43

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-5-23 08:35 AM 發表

重要好L貴專科醫生
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 10:50

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 08:45 AM 發表
咁作為同一個國家
改善香港醫療水平
講緊香港又賴去大陸做乜先?咪搬龍門啦!
你眼中中國係第三世界國家嚟架啦!差過香港係應份,唔使假好心!
講返香港!而家要做9班香港黑醫!
正視香港問題啦
作者: sam1681818     時間: 2021-5-23 10:51

香港政府應盡快引入中國及外地醫護取替香港黑醫護。
作者: walkera2006     時間: 2021-5-23 10:53

大陸醫生英文水準未到位,睪丸(testes)會寫成高院(high court )
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 10:53

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 10:50 AM 發表

講緊香港又賴去大陸做乜先?咪搬龍門啦!
你眼中中國係第三世界國家嚟架啦!差過香港係應份,唔使假好心!
講返香港!而家要做9班香港黑醫!
正視香港問題啦
你太多負能量了
請你還是多多保重好
否則香港有再多嘅醫生
都可能幫不了你
作者: 崖上失控的神童     時間: 2021-5-23 10:53

為港人健康着想,所有醫生想在港(不論公私营)行醫,均需攷執業試。决不能像張宇人般意圖帮佢女婿冇牌返港行醫。
作者: cosmo     時間: 2021-5-23 10:53

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 09:59 AM 發表

有辦法,開放個醫療市場,引入競爭,自然無得傲慢。
作者: pkowen     時間: 2021-5-23 10:53

引用:
其实香港好多医生,去旺中大把,只係太多旅客來港睇病,同樓一樣国內人可買導致價有承接,出面收入比公立高所致,所以增加本地医生学額才是正確做法。等同疫苗冇臨床數據,副作用不得以知,香港考試也不能通過,同考車牌一樣,受害最终也是市民
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 10:53

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 10:14 AM 發表

明白!
我知佢有規定要香港永久居民先可以合符資格
我只覺得點都唔應該向比香港醫療資源更缺乏嘅國家招手
邊度請來都好!只要合資格就應該放俾佢地來!
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 10:55

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 10:53 AM 發表

邊度請來都好!只要合資格就應該放俾佢地來!
掠奪人哋醫療資源就是不道德
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 10:55

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 10:53 AM 發表

你太多負能量了
請你還是多多保重好
否則香港有再多嘅醫生
都可能幫不了你
哈!負能量嗰個係你喎!
我愛我國家又愛香港,而且在香港生活得寫意!
你呢?你仇中又要黐仲中國香港,又離唔開!負能量嗰個係你囉!🤣
作者: bambi1     時間: 2021-5-23 10:59

香港睇醫生,專科果啲係貴到天價,去私家醫院根本只有富豪級先可以負擔到。公立醫院又唔夠醫生,護士。醫學界一路把關,將醫療費用抬到天咁高,佢哋就可以做月球人,星球人。咁仲唔夠咩?香港人辛苦工作,為層樓,捱到老周身病痛,又驚無錢睇醫生。人生為咩而活呢?
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 10:59

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 10:55 AM 發表

掠奪人哋醫療資源就是不道德
挑!資本主義就係市場價格決定資源分配,只要香港人出得起錢請外地醫生,而外地醫生又自願來港執業,又唔係揸枝槍迫佢嚟,何來唔道德!
你唔相信資本主義嗎?
你食泰國米算唔算係掠奪他國資源?😆
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 10:59

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 10:55 AM 發表

哈!負能量嗰個係你喎!
我愛我國家又愛香港,而且在香港生活得寫意!
你呢?你仇中又要黐仲中國香港,又離唔開!負能量嗰個係你囉!🤣
我無仇中呀
要離開我點會離唔開
但香港咁好我點捨得走
係你仇恨香港人
仇恨香港多元文化啫
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:01

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 10:59 AM 發表

挑!資本主義就係市場價格決定資源分配,只要香港人出得起錢請外地醫生,而外地醫生又自願來港執業,又唔係揸枝槍迫佢嚟,何來唔道德!
你唔相信資本主義嗎?
你食泰國米算唔算係掠奪他國資源?😆
食泰國米當然不是掠奪
因為佢量多
有多餘可以出回
作者: 泛民假仁假義     時間: 2021-5-23 11:01

引用:

仲有識 claim 盡保險落佢條數到!
作者: Porkypig1234     時間: 2021-5-23 11:01

應該一視同仁。本地或其他地方訓練嘅都考同一個試。合格就可以執業。
作者: Henrywu18     時間: 2021-5-23 11:03

一個專業性的工作,若要以政治立場考慮去執行其專業性工作,這樣的專業就不是甚麼了
作者: tim30     時間: 2021-5-23 11:04

香港各行各業都唔夠人手 應該引入大陸勞動力口 自由出入香港 香港人亦可以借機返大灣區 我相信大把愛國者同意
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 11:06

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 10:59 AM 發表

我無仇中呀
要離開我點會離唔開
但香港咁好我點捨得走
係你仇恨香港人
仇恨香港多元文化啫
香港多元文化包唔包括自由行同大陸新移民來港人士?🤣🤣🤣
作者: 另一個天堂     時間: 2021-5-23 11:06

香港最好嘅福利就係醫療同教育

垃圾
作者: 珍貴榴槤     時間: 2021-5-23 11:08

pk
作者: kauser     時間: 2021-5-23 11:08

引用:
原帖由 gakoduck 於 2021-5-23 08:31 AM 發表
呢兩個真係自私黑醫護。。。
作者: 用回鄉咭去台灣     時間: 2021-5-23 11:12

原來香港人有三個肺六個腎兩個胃,所以外地醫生唔可以嚟香港執業.
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:13

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 11:06 AM 發表

香港多元文化包唔包括自由行同大陸新移民來港人士?🤣🤣🤣
有咩問題?
點解你會覺得唔應該包括其類人?
你真係唔應該再散播歧視及仇恨的負能量了
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 11:13

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 11:01 AM 發表

食泰國米當然不是掠奪
因為佢量多
有多餘可以出回
錯,問題不是"掠奪" or "非掠奪" …
多多少少都係市場價格決定!人哋就算量少都有權繼續出口
資本主義就係咁,你情我願,並不存在所謂掠奪嘅道德批判!
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 11:14

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 11:13 AM 發表

有咩問題?
點解你會覺得唔應該包括其類人?
你真係唔應該再散播歧視及仇恨的負能量了
你肯接受咪得囉!
估你唔到!怕你仇中會發癲
作者: bhotspur     時間: 2021-5-23 11:15

公院專科醫生個個做到死,一個醫生對幾十病人、私家醫生就一個對幾個病人、人工就是公院醫生起碼十倍、個制度真係差到無可再差......
作者: 天地會陳浩南     時間: 2021-5-23 11:15

無論點都好,而家事實係唔夠醫生服務市民。無理由爲了佢地醫生的權益去犧牲其他人,況且只係希望佢地賺少d,唔係無得賺。
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:15

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 11:14 AM 發表

你肯接受咪得囉!
估你唔到!怕你仇中會發癲
係你仇視香港人啫!
作者: disclaimer18     時間: 2021-5-23 11:15

引用:
新加坡醫院睇醫生要收費架。

香港醫院收費向新加坡睇齊啦。

‼️
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:19

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 11:13 AM 發表

錯,問題不是"掠奪" or "非掠奪" …
多多少少都係市場價格決定!人哋就算量少都有權繼續出口
資本主義就係咁,你情我願,並不存在所謂掠奪嘅道德批判!
人唔應該咁無人性
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 11:21

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 11:15 AM 發表

係你仇視香港人啫!
我自己係香港人,何來仇視香港人?
記住:仇中嘅人不能代表香港人,仇中嘅香港人只係病人,佢只代表部份香港人嘅心聲
作者: andysan4     時間: 2021-5-23 11:22

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 09:59 AM 發表

月球人星球人
收稅少,
成行可以巧妙地keep住人手不足
咁筍全世界邊度搵

附件: share_2019071015560580061.jpeg (2021-5-23 11:22, 168.02 KB) / 該附件被下載次數 10

圖片附件: ONS170712-14362-201-2M.jpg (2021-5-23 11:22, 70.71 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: 天地會陳浩南     時間: 2021-5-23 11:22

引用:
原帖由 bhotspur 於 2021-5-23 11:15 AM 發表
公院專科醫生個個做到死,一個醫生對幾十病人、私家醫生就一個對幾個病人、人工就是公院醫生起碼十倍、個制度真係差到無可再差......
就係因爲醫生數量唔夠先搞到私家咁高人工,何況香港醫生的制度好明顯係刻意刁難非本地醫生,唔俾外人分一杯羹。

平時無事無幹的話都算,但而家真係搞唔掂啊嘛,無可能再爲了保障你地一少數人而犧牲大多數市民。

仲有之前社會事件同肺炎疫情,你地當中都唔少人竟然要罷工。。。。。。。

真係好難怪政府要決心整治香港醫學界,佢地已經慢慢變成一粒毒瘤
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 11:23

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 11:19 AM 發表

人唔應該咁無人性
唔識就唔該讀多啲書
作者: waiwaid     時間: 2021-5-23 11:23

引用:
過去廿年幾乎每年都有一單等急症人仕失救,希望曾經幫助醫生霸權既人有應得報應
作者: x201191     時間: 2021-5-23 11:26

香港大部份都係醫畜
支持全面打破醫畜霸權
作者: tam_n     時間: 2021-5-23 11:26

引用:
有人以為香港好先進,但大陸平均為1萬人服務嘅醫生數目同香港都係兩個,可以喺世衞網頁查到。
https://www.who.int/data/gho/dat ... -10-000-population)
作者: tomymt     時間: 2021-5-23 11:27

引用:
原帖由 正美 於 2021-5-23 09:20 AM 發表
所以必須要引入海外醫生!
作者: haogaoye     時間: 2021-5-23 11:28

醫德、責任心呢D野明顯地係唔能夠從當前香港醫生醫護既考試中評核得到出來。否則唔會有醫護罷工可以救病人既荒唐行為出現。
作者: tko_investor     時間: 2021-5-23 11:29

引用:
引入全球醫生, 可以讓市民有更多選擇, 更便宜的服務, 香港有好多不同種族人群, 港產黃綠醫生只係學過點醫港人土著.
醫生問題係港另一毒瘤, 可以話係又貴又垃圾, 必需解決.
作者: sam1681818     時間: 2021-5-23 11:29

引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-5-23 11:22 AM 發表

就係因爲醫生數量唔夠先搞到私家咁高人工,何況香港醫生的制度好明顯係刻意刁難非本地醫生,唔俾外人分一杯羹。

平時無事無幹的話都算,但而家真係搞唔掂啊嘛,無可能再爲了保障你地一少數人而犧牲大多數市民。

仲有之前社會事件同肺炎疫情,你地當中都唔少人竟然要罷工。。。。。。。

真係好難怪政府要決心整治香港醫學界,佢地已經慢慢變成一粒毒瘤
說得對,絕對讚成引入中國及外地醫護為香港市民服務。
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-5-23 11:31

係我哋黃屍眼中,做醫生只係一份職業,我哋只愛其社會地位和金錢,只於病人死活,從不是我哋黃屍醫護工會考慮的範疇內囉。。。
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:32

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 11:21 AM 發表

我自己係香港人,何來仇視香港人?
記住:仇中嘅人不能代表香港人,仇中嘅香港人只係病人,佢只代表部份香港人嘅心聲
仇視心態無論目標係咩人都唔好
你可能係香港人
但你不一定不仇視香港人
作者: 減肥唔准減對波     時間: 2021-5-23 11:34

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-5-23 11:32 AM 發表

仇視心態無論目標係咩人都唔好
你可能係香港人
但你不一定不仇視香港人
既然你識講仇視唔好,咁你自己搞搞你仇中嘅心魔吧!
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:34

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 11:23 AM 發表

唔識就唔該讀多啲書
你讀好多書都唔代表你有人性
看來你讀幾多書都不會增加你嘅人性了
作者: juniorcow     時間: 2021-5-23 11:34

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-5-23 09:56 AM 發表

其實香港亦有d好醫生,只係一小撮人搞衰個計畫。早兩年黑醫護事件,大家可見一斑。
香港太多披著醫生外衣的政治組織係度攪攪震,十幾廿年前就開始反對引入海外醫生,前幾年就更利用反中情緒來揾國內醫生過橋,又可以成功擱置引入海外醫生方案
作者: s-chris     時間: 2021-5-23 11:36

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-23 11:34 AM 發表

既然你識講仇視唔好,咁你自己搞搞你仇中嘅心魔吧!
我從來不仇中
我只係以客觀事實
表達我嘅觀點
作者: 正美     時間: 2021-5-23 11:36

引用:
原帖由 tomymt 於 2021-5-23 11:27 AM 發表

所以必須要引入海外醫生!
盡量同盡快俾多啲合資格嘅海外或國內醫生嚟做嘢,實乃基層貧病之福
作者: limax     時間: 2021-5-23 11:39

引用:
開放後比大陸庸醫醫死唔好問點解
作者: hli9     時間: 2021-5-23 11:40

陳沛然都比較好,馬仲儀簡直咩都反,基本上所有政策,佢都係唔同意
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-5-23 11:44

陳沛然
作者: WOLVESNOTFAR     時間: 2021-5-23 11:48

香港醫生人工全世界最高,專科更有唔少係星球人,利之所至就算而家只是有限度開放給外來醫生,佢哋都一定會同政府死過
至於香港市民要排幾年先至可以做到手術,佢哋真係話之你死.....
作者: guccirodney

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽