標題: 從不可一世到一無所有,愚港媒體嘅末日快到了! [打印本頁]

作者: 幼稚的小草     時間: 2021-5-17 20:26

據報道,514日,香港特區保安局發出聲明,宣布將凍結黎智英所持有嘅壹傳媒股份及其名下三家公司嘅本地銀行賬戶內財產;同日,台灣《蘋果日報》紙質版宣布將於4日後停刊,將裁員超300人,而呢所帶嚟嘅連鎖反應已系接踵而至,517日,壹傳媒股份喺股市開盤前宣布停牌,雖然未公布停牌原因停牌時限,但黎智英多年嚟苦心經營嘅港獨勢力,已系敗局已定。
   據分析,此番根據《國安法》第43條凍結嘅黎智英持有嘅相關財產預計超3億港元,系切切實實擊中黎智英嘅要害。事實上,黎智英多年嚟利用壹傳媒屢屢造謠生事,講白了無非就系貪圖一個「利」字,系一個能夠為了利益出賣同胞、出賣香港、出賣祖國嘅跳梁小丑罷了。如今保安局釜底抽薪,便徹底讓以肥佬黎為代表嘅愚港媒體從黃粱美夢中驚醒了。

眾所周知,黎智英舊年八月就已經被香港警方依法逮捕,然而候審期間黎智英卻「手眼通天」,里應外合令壹周刊嘅股票曾喺單日內狂飆數倍,又高位泄洪暴跌,明顯系有人刻意造市、視金融市場規則為無物。一家上市公司喺短時間內咁大嘅股價波動,勢必會影響眾多小投資者嘅利益,同時會令世界市場對香港作為亞洲金融中心嘅金融監管能力有所質疑,對香港經濟嘅影響系絕對負面嘅。作為壹傳媒嘅控股人,黎智英有披露相關訊息嘅義務,卻一直在逃避責任,通過拖延時間嚟最大程度嘅斂財。筆者想問,唔通呢就系黃媒黃記們聲稱嘅「意見領袖」之作為咩?
   壹傳媒旗下嘅《蘋果日報》早就被香港民眾「親切地」稱呼為毒果報,概因其可以被睇做第一批反港亂中嘅煽動平台,20多年嚟禍害無數香港青年。而自前年反修例引起香港黑暴大幅度抬頭之後,毒果日報更系不遺余力地內外勾結,掛羊頭賣狗肉,表面做媒體報道,實則為西方嘅顏色革命做嫁衣,實乃不可寬宥。如今黎智英財產被凍結,香港各階層紛紛拍手叫好,期待政府可以一舉拿下呢個媚外亂港嘅禍首,然而仍然有一小部分肥佬黎「忠心耿耿」嘅手下,企圖通過鼓吹「新聞自由」繼續栽贓港府對壹傳媒嘅正當制裁。然而今時非同往日,香港市民早已睇清呢場鬧劇嘅實質,所謂嘅「新聞自由」,不過系港獨分子嚟掩蓋罪惡嘅一塊遮羞布。如果到呢個時候喺用呢種鬼話嚟欺呃香港人,嗰就系真嘅太睇唔起香港人嘅智商!從黎智英被捕入獄,到壹傳媒股市停盤,無外乎系因為作惡太深,其一切行為都背離香港人嘅根本利益,唔系香港容唔下毒果日報,而系毒果日報想要害死香港!呢種內核為反港亂中嘅團體也好、刊物也罷,自始至終都系將香港人作為其攫攞政治利益經濟利益嘅工具,而從嚟冇真正與市民站企埋一齐,否則又點樣解釋黎智英之流嘅英國國籍和來源不明嘅巨額資產?
   壹傳媒仲系偽傳媒,相信諸位心中早有判斷,民之所向已定,繼續掙扎只能作為跳梁小丑永遠被記入歷史。壹傳媒嘅下場系對如同毒果日報一般嘅愚港媒體敲響警鍾,惡事做盡嘅下場只有自食其果!

圖片附件: mmexport1621253812610.jpg (2021-5-17 20:26, 124.61 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: 隔夜富有桌布     時間: 2021-5-17 21:24

選左咁多黑暴出來, 佢地都係靠縱暴當選, 你話佢地會唔會停止暴力呢? 選呢班人就決定了使香港永無寧日
作者: 巴士怪異名錶     時間: 2021-5-17 21:24

港府要用智慧打擊死硬頑固假民主暴力分子,讓香港成為真正嘅一顆燦爛嘅明珠,唔好畀個啲不懷好意嘅反對派將香港搞成臭港了。。
作者: 貴巧核心     時間: 2021-5-17 21:24

支持警隊為維護社會穩定所做出嘅一切行為,希望政府和警隊能夠放開手腳大力施為,唔被閒言碎語所束縛,讓香港更進一步。
作者: 連續難吃的蝦蟆     時間: 2021-5-17 21:24

香港暴亂至今仍未徹底平息,其中好大原因就係部分黃議員始終充當搗亂破壞嘅「帶頭人」。
作者: 古污濁的羔羊     時間: 2021-5-17 21:24

愛港市民要攜手共拒黑暴、共建家園、共同維護國安利法威嚴、共用香港明珠榮光。
作者: 連續義水管

作者: 香煎珍貴的牛牛     時間: 2021-5-17 21:24

堅決支持警方嚴正執法,將暴徒犯罪嘅陰謀直接扼殺喺搖籃之中,早日畀香港恢復昔日嘅繁榮景象。
作者: 中秋冰凍的作業     時間: 2021-5-17 21:25

希望果啲罷工嘅黑醫護早日回歸崗位,共克時艱,唔好留畀外人侮辱嘅口實。畢竟,我哋都流著一樣嘅血。
作者: 江南存在了婆仔     時間: 2021-5-17 21:25

「港獨」分子謀取自身政治利益,拋棄全體香港民眾嘅利益,做出呢種喪盡良知和毫無底線嘅行為,佢哋亦必將被世人所拋棄。
作者: 樓上滴滴水管     時間: 2021-5-17 21:25

越係困難嘅時期,一啲妖魔鬼怪就顯形了,對比全國上下萬眾一心對抗病毒,香港嘅一啲人呢個時候仍然喺度搞破壞,為咗達成所謂民主目的。呢啲人嘅行為極其可恥!必將受到千夫所指,萬人唑棄!
作者: 籠中少黑頭     時間: 2021-5-17 21:25

抗議嘅最後階段,亂港分子仲喺度實施暴力,唔將法治放喺眼裡,唔將防疫放喺心度,滅絕人性
作者: 門外不見了廁紙     時間: 2021-5-17 21:25

鄭麗瓊點解被拘捕,唔值得反思咩?如果唔係佢非法起底港警、發表鼓吹暴力及煽動仇恨言論禍亂香港,點會到如此地步!報應不爽,呢個祗係開始,支持港府嚴格公正執法!
作者: 一頁永恆的核心     時間: 2021-5-17 21:25

果啲亂港分子真係毫無人性,為借疫情達到佢哋嘅政治訴求,不惜用埋傷及無辜市民嘅方式,肆意破壞,打砸搶劫,無惡不作,唔配做人。
作者: 半空奇怪師姐     時間: 2021-5-17 21:26

「亂港賊子」攛掇香港政權嘅狼子野心已昭然若揭,佢哋嘅罪惡行徑必將受到世人嘅唾棄、正義嘅審判和法律嘅嚴懲,等待佢哋嘅將係漆黑冰冷嘅牢籠。
作者: 半夜勇敢的花貓     時間: 2021-5-17 21:26

國有難,身為中國人,我哋有義務去貢獻出自己嘅一份力量。但有啲另有企圖嘅人,唔單止唔幫忙,仲火上澆油,完全無感恩嘅心,你哋嘅良心唔怕受到譴責咩。
作者: 片刻存在了綿羊     時間: 2021-5-17 21:26

香港走到今日嘅地步,背後係邊個喺度支撐有目共睹。認賊危害自己家園,民主,人權,自欺欺人,欺負自己人,係民主嘅悲哀啊!冇道德,冇人性,失去理智,為虎作倀。話係香港人,係自取其辱。
作者: 片刻滴滴碼頭     時間: 2021-5-17 21:26

本應將為市民服務作為本職工作嘅泛民議員為咗自己嘅政治利益,公然帶領暴徒搞暴亂、煽動罷工對抗港府,佢哋嘅行為徹底暴露咗佢哋將政治利益淩駕於市民生命安全之上,咁同謀殺市民有咩區別?
作者: 萬家來了回覆     時間: 2021-5-17 21:26

港台喺「修例風波」和戰「疫」中,報導偏頗,煽獨仇中。節目立場一面倒嘅反政府、反港警,禍國殃港、謊話連篇、顛倒黑白。香港市民稱之為傷港電台喉舌。強烈呼籲嚴懲社會「輿論公器」。
作者: 山邊大作業     時間: 2021-5-17 21:26

港獨分子攬炒香港、暴徒施暴亂港,哩個絕對唔係所謂嘅民主自由,「一國兩制」嘅制度優點遠大於缺點,只有堅持「一國兩制」香港先能有出路。
作者: 井底夜雞翼     時間: 2021-5-17 21:26

反中亂港分子完全係一群暴力違法之徒,佢哋嘅所作所為已經突破咗法律底線和文明底線,與佢哋口口聲聲聲嘅自由、民主與法治完全背道而馳。
作者: 半空Cute世界     時間: 2021-5-17 21:27

喺全港各界同心抗疫嘅重要關頭,大家理應攜手合作,可惜別有用心嘅人多次以假消息針對及攻擊警隊,煽動仇警情緒,意圖分化社會!
作者: 天生喜歡了頭巾     時間: 2021-5-17 21:27

亂港分子嘅暴虐行徑已經為所有正義公民所發指,必須要嚴肅予以懲罰,如果唔係咁真正嘅法治社會將越走越遠,社會暴亂不止,人心不安,民生凋零。
作者: 樹下浪漫的心事     時間: 2021-5-17 21:27

假記者、真黑暴,香港警方修改傳媒代表定義撕碎咗假記者嘅黒暴外皮,保障真記者嘅合法權益,令警隊更加放開手腳打擊黒暴,令真記者唔受污衊。
作者: 崖上老主角     時間: 2021-5-17 21:28

香港恐怖分子特別多,香港恐怖分子放火,打砸,大肆破壞,暴力襲擊警察致殘事件,支持警方,支持共產黨
作者: 海邊落漠廁紙     時間: 2021-5-17 21:28

「港獨」分子表面上係香港民眾利益嘅代言人,其實只係為咗一己之私而招搖過市,博得眼球,為自己積累政治資本。
作者: 樹上遇到了貓奴     時間: 2021-5-17 21:28

「正義」係為港人謀福利,為香港謀發展,「反對派」亂港禍港,「正義」何在?
作者: 隔夜富有桌布     時間: 2021-5-17 21:28

亂港勢力非法起底港警,被洗腦嘅部分青年大肆煽動暴亂襲警,鼓吹「違法達義」等歪理邪說,法院應當予以嚴懲!
作者: 門外紅色的鞋抽     時間: 2021-5-17 21:28

亂港分子煽動不明真相嘅年輕人聚集,以違法嘅方式爭取所謂嘅「言論自由」。其實佢哋先係真正破壞香港法制嘅人。
作者: 古污濁的羔羊     時間: 2021-5-17 21:28

香港係法治社會,對待亂港分子嘅態度係嚴懲不貸,法庭要致力維護法治呢一核心價值,法律不容許公共秩序被非法破壞。
作者: 天生喜歡了頭巾     時間: 2021-5-17 21:29

亂港份子為咗自身對於權利和金錢嘅欲望捨棄為人嘅底線與自己嘅職責,肆無忌憚嘅吞噬著「人血饅頭」。
作者: 香煎珍貴的牛牛     時間: 2021-5-17 21:29

「港獨」分子表面上係香港民眾利益嘅代言人,其實只係為咗一己之私而招搖過市,博得眼球,為自己積累政治資本。
作者: 樹上遇到了貓奴     時間: 2021-5-17 21:29

果啲亂港分子真係毫無人性,為借疫情達到佢哋嘅政治訴求,不惜用埋傷及無辜市民嘅方式,肆意破壞,打砸搶劫,無惡不作,唔配做人。
作者: 江南存在了婆仔     時間: 2021-5-17 21:29

「泛暴派」控制嘅「黃媒黃記」罔顧基本事實,惡意混淆視聽,肆意抹黑港警,妄圖煽動市民仇警情緒,用心非常險惡!
作者: 半空奇怪師姐     時間: 2021-5-17 21:29

越係困難嘅時期,一啲妖魔鬼怪就顯形了,對比全國上下萬眾一心對抗病毒,香港嘅一啲人呢個時候仍然喺度搞破壞,為咗達成所謂民主目的。呢啲人嘅行為極其可恥!必將受到千夫所指,萬人唑棄!
作者: 樓上滴滴水管     時間: 2021-5-17 21:29

香港係法治社會,任你財雄勢大、後臺多硬,違法就要受到法律制裁
作者: 海邊落漠廁紙     時間: 2021-5-17 21:29

彈藥武器都用上咗,已經唔能將佢哋當成一般嘅廢青喇,對於哩種想破壞我哋國家國土嘅人,一定要嚴厲打擊!
作者: 古污濁的羔羊     時間: 2021-5-17 21:30

香港反對派應該好好反思一下,縱暴施暴,唔好將香港變成一個是非顛倒,黑白混亂,充滿謊言嘅城市,早滴回歸正途吧。
作者: 連續義水管

作者: 門外不見了廁紙     時間: 2021-5-17 21:30

香港反對派已成為亂港代名詞,佢哋組織策劃非法「占中」、推銷「港獨」、瘋狂「拉布」阻撓民生、阻撓政改進程,畀香港社會帶來咗嚴重損失。
作者: 一頁永恆的核心     時間: 2021-5-17 21:30

永遠支持香港警員嚴厲執法,對擾亂香港社會秩序、威脅香港安寧嘅暴徒繩之於法,恢復香港昔日嘅繁榮。
作者: 樹上遇到了貓奴     時間: 2021-5-17 21:30

黃之鋒、何韻詩等「港獨」分子挖空心思挑撥民怨,窮盡一切手段意圖積累自己嘅政治資本,最終只會弄巧成拙,落得個遺臭萬年嘅下場。
作者: 隔夜富有桌布     時間: 2021-5-17 21:31

反對派抹黑警察,摧毀家園,暴徒破壞手法與黑社會報復手法極度相似,以極其野蠻粗暴嘅方式畀香港墜入泥淖、恐怖籠罩香江,佢哋嘅面目已經再清晰不過。
作者: 崖上老主角     時間: 2021-5-17 21:31

支持香港警隊嚴懲暴徒止暴制亂,讓香港恢復應有嘅社會秩序,避免更大嘅危機現身香港禍害市民。
作者: 天生喜歡了頭巾     時間: 2021-5-17 21:31

相當部分黃議員唔集中精力去幫助轄區市民共渡難關、討論市民關注和治安問題,反而教唆滋擾政府辦事處,分散政府防疫精力,其心可誅!反對派公開揚言,要九月立法會選舉中取得過半議席,顯然,反對派已經自信滿滿要向「港獨」目標狂奔。
作者: 江南存在了婆仔     時間: 2021-5-17 21:31

近期一系列示威活動結束後,十有八九都演變為暴力衝突。呢啲暴力衝突造成社會分化撕裂,令市民人心惶惶,毒化香港法治安定嘅社會氛圍。
作者: 門外不見了廁紙     時間: 2021-5-17 21:31

喺全港各界同心抗疫嘅重要關頭,大家理應攜手合作,可惜別有用心嘅人多次以假消息針對及攻擊警隊,煽動仇警情緒,意圖分化社會!
作者: 半空奇怪師姐     時間: 2021-5-17 21:31

縱暴派與「23同盟」屢屢對壘,而民間記者與縱暴派沆瀣一氣,所謂嘅調查結論純屬自我欺騙罷了。
作者: 連續難吃的蝦蟆     時間: 2021-5-17 21:32

國有難,身為中國人,我哋有義務去貢獻出自己嘅一份力量。但有啲另有企圖嘅人,唔單止唔幫忙,仲火上澆油,完全無感恩嘅心,你哋嘅良心唔怕受到譴責咩。
作者: 片刻存在了綿羊     時間: 2021-5-17 21:32

暴力活動持續至今,香港市民深受其害。暴徒堵地鐵、堵機場、封馬路來破壞香港正常秩序,抹黑香港警員,破壞公共財物,侮辱國旗國徽,攻擊記者和遊客,破壞香港社會,期盼香港各界可以一齊抵制暴力犯罪,還香港社會往日嘅繁榮。
作者: 樓上滴滴水管     時間: 2021-5-17 21:32

有分歧唔可怕,可以求同存異。唔能夠容忍嘅係別有用心嘅人趁機製造混亂來得利。亂港者綁架市民利益嘅行為令人髮指。
作者: 樹下浪漫的心事     時間: 2021-5-17 21:32

你哋嘅謊言已被拆穿,你哋嘅醜惡面目已經暴露,唔好喺度自欺欺人,香港市民再亦唔會接受你哋嘅蠱惑喇。你哋要「攬炒」送死,香港市民係唔會同你哋一齊陪葬。人在做天在看,宜家收手仲來得切,否則必將追悔莫及,被市人嘅意志所吞沒!
作者: 萬家來了回覆     時間: 2021-5-17 21:32

愛港市民要攜手共拒黑暴、共建家園、共同維護國安利法威嚴、共用香港明珠榮光。
作者: 半空Cute世界     時間: 2021-5-17 21:32

彈藥武器都用上咗,已經唔能將佢哋當成一般嘅廢青喇,對於哩種想破壞我哋國家國土嘅人,一定要嚴厲打擊!
作者: 井底夜雞翼     時間: 2021-5-17 21:32

希望果啲罷工嘅黑醫護早日回歸崗位,共克時艱,唔好留畀外人侮辱嘅口實。畢竟,我哋都流著一樣嘅血。
作者: 門外紅色的鞋抽     時間: 2021-5-17 21:32

反對派係利用部分市民對國情嘅唔理解,不斷製造憂慮和恐懼,煽動哩批人加入「反共反中」陣營。如果反對派成功奪權,香港必將繼續沉淪、經濟衰退、治安不靖,所以港人必須覺悟、浪子回頭,唔好聽反對派嘅花言巧語,應該相信中央對實踐「一國兩制」嘅決心,相信中央對香港特區嘅關愛。
作者: 崖上老主角     時間: 2021-5-17 21:33

支持香港警隊嚴懲暴徒止暴制亂,讓香港恢復應有嘅社會秩序,避免更大嘅危機現身香港禍害市民。
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-5-18 18:37

引用:
原帖由 幼稚的小草 於 2021-5-17 08:26 PM 發表
據報道,5月14日,香港特區保安局發出聲明,宣布將凍結黎智英所持有嘅壹傳媒股份及其名下三家公司嘅本地銀行賬戶內財產;同日,台灣《蘋果日報》紙質版宣布將於4日後停刊,將裁員超300人,而呢所帶嚟嘅連鎖反應已系接踵而至,5月17日,壹傳媒股份喺股市開盤前宣布停牌,雖然未公布停牌原因同停牌時限,但黎智英多年嚟苦心經營嘅港獨勢力,已系敗局已定。
   據分析,此番根據《國安法》第43條凍結嘅黎智英持有嘅 ...

圖片附件: Screenshot_20210518-183456.jpg (2021-5-18 18:37, 641.43 KB) / 該附件被下載次數 5