標題: 移民英國|公務員拒宣誓舉家移英 寧棄升職機會6萬錢途 「想個女接受英國教育」 | 蘋果日報 [打印本頁]

作者: cskch     時間: 2021-5-5 06:51

辛勤工作,營營役役,為了甚麼?不外乎是升職加薪、一展抱負,過一些更好的生活吧?但你又可曾想過,世上就有這麼一份工,即使給你大好「錢」途,你卻不要也罷? 「聽到啲消息係會宣誓嘅⋯⋯想嚟呢度(英國)畀個女接受教育,咁我哋都選擇辭職。」 雖千萬人吾往矣的主角,乃是前公務員阿樂(化名...

阿樂坦言,原本薪水大概$26,000左右若升職的話,既「跳point」又加薪,5年間可加至$43,000,10年後可升達近$60,000。但跟太太商量後,夫妻倆還是選擇斷捨離,不宣誓、不升職,瀟灑地遞上辭職信,毅然離港,一家三口齊上齊落地來到了英國列斯。正式開展了「公務員・公務完」的新歷程。

因此到埗後他也會替鄰居義務修繕花園,尤其是住在隔鄰的那位老婆婆,「我走過去打理佢花園啦我都無同佢講剪完先算,好多玻璃樽好多垃圾就清咗佢同佢修剪咗先,起碼企企理理吖!善惡到頭終有報,而且報應不爽︰「鄰居話好靚呀,完全唔同晒呀,仲成日畀手指公我

呢張插圖毒果話代表同鄰居關係好, 但明眼人一睇就感覺到個英國佬有D 想小佢, 而且似偷拍多, 關係好既人咁影相架?!

奇怪了?! 睇個樣點睇都唔似讀過書, 更唔似賺緊6萬蚊一個月. 睇埋內文原來係指26,000.

毒果連搵過賺6萬的都搵唔到.  為左呃like, 竟然自願幫人拾拉圾/玻璃樽,  仲要開心死啦,

點解連最基本既自尊都無埋? 同係香港黑暴期間既暴徒, 成強烈既對比.

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/lifestyle/20210505/ZKNMVP3WZRGXBLWIFPDOO73OEU/

作者: 找不到用戶

作者: denniscwip     時間: 2021-5-5 06:59

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-5 06:51 AM 發表
辛勤工作,營營役役,為了甚麼?不外乎是升職加薪、一展抱負,過一些更好的生活吧?但你又可曾想過,世上就有這麼一份工,即使給你大好「錢」途,你卻不要也罷? 「聽到啲消息係會宣誓嘅⋯⋯想嚟呢度(英國)畀個女接受教育,咁我哋都選擇辭職。」 雖千萬人吾往矣的主角,乃是前公務員阿樂(化名...

阿樂坦言,原本薪水大概$26,000左右,若升職的話,既「跳point」又加薪,5年間可加至$43,000 ...
所以on9仔先信毒果。
作者: wk221ab     時間: 2021-5-5 06:59

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-5 06:51 AM 發表

阿樂坦言,原本薪水大概$26,000左右,若升職的話,既「跳point」又加薪,5年間可加至$43,000 ...

果然毒果是作文
六萬錢途算吧啦
作者: 綠腳趾     時間: 2021-5-5 07:00

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 06:57 AM 發表
周圍都係生豬肉 住都住得唔快樂
又引入篤背脊文化 真係好難和你癲
係啊,你班曱甴真係砌警察好多生豬肉,砌完被踢爆潛水就當無野,勁癲
作者: green2016     時間: 2021-5-5 07:01

個女俾佢害 L 死啦,成世俾白皮豬歧視,出街分分鐘又俾黑鬼打,好樣 d 會俾警察姦殺,大鑊鳥 😷

作者: apmichael     時間: 2021-5-5 07:06

咁我無買六合彩我放棄咗幾千萬添
作者: 錢太多4     時間: 2021-5-5 07:07

一百年後會升60萬添
作者: 綠腳趾     時間: 2021-5-5 07:08

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:05 AM 發表

例如呢?
你啲曱甴手足彈珠射爆眼就砌警察生豬肉布袋彈射爆爆眼女隻眼
作者: 新型冠狀病毒     時間: 2021-5-5 07:08

明智決定!👍🏼
作者: 老納     時間: 2021-5-5 07:09

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 06:57 AM 發表
周圍都係曱甴,真係住得唔快樂,而家佢哋自動自覺走去英國,香港又可以再進步了
作者: songsong17     時間: 2021-5-5 07:15

引用:
D反中白一日人在中國地方, 講既野都無說服力...
作者: cusooninhk     時間: 2021-5-5 07:15

好奇怪,不停宣傳移民英國,毒蘋果日報記者仲未走?🤣🤣🤣🤣
作者: 綠腳趾     時間: 2021-5-5 07:15

引用:
原帖由 老納 於 2021-5-5 07:09 AM 發表

周圍都係曱甴,真係住得唔快樂,而家佢哋自動自覺走去英國,香港又可以再進步了
啲曱甴成日話中共好驚佢地走,照理應該即走啦,但佢地又好賴共咁配合中共唔走繼續賴死喺香港喎
作者: hundredhundred     時間: 2021-5-5 07:17

引用:

絶對支持佢全家走路英國
作者: eric71191     時間: 2021-5-5 07:21

又係一個傻仔

作者: wk221ab     時間: 2021-5-5 07:23

引用:
原帖由 cusooninhk 於 2021-5-5 07:15 AM 發表
好奇怪,不停宣傳移民英國,毒蘋果日報記者仲未走?🤣🤣🤣🤣
走唔到 不是本土香港人 怎樣有bno

作者: 綠腳趾     時間: 2021-5-5 07:27

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:25 AM 發表

但真係有射爆印尼記者隻眼喎
你問我舉例你班曱甴砌警察生豬肉例子嘛,咁我舉眾多例子既其中一個俾你睇囉,事實係你班曱甴砌生豬肉嘛
作者: richardli008     時間: 2021-5-5 07:29

想個女含英國L多啲!

作者: dontbitconned     時間: 2021-5-5 07:30

引用:
原帖由 cskch 於 2021-5-5 06:51 發表

毒果淫報,總係做假!

就睇去到英國變赤貧!

作者: 老納     時間: 2021-5-5 07:32

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:23 AM 發表

管理質素唔得
已大不如前
搞個疫情都搞唔掂
令中央擔心
係市民唔肯配合政府的防疫政策,就懶政府防疫不力!
作者: 睇天做人     時間: 2021-5-5 07:33

若升職 即係未升職
作者: krolik     時間: 2021-5-5 07:36

小英最多變態佬
輪姦獸交玩糞戀童樣樣有得玩
Welcome to the heaven
作者: krolik     時間: 2021-5-5 07:37

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-5 07:33 AM 發表
若升職 即係未升職
升多幾升容乜易升到政務司司長

作者: 中國人不吃這兔     時間: 2021-5-5 07:42

公務員 子女讀書免費播.. ??
作者: hadong     時間: 2021-5-5 07:43

引用:
原帖由 刺客禁言 於 5/5/2021 06:57 發表
一句到尾,你隻仆街死曱甴肯走未?
作者: afternoon     時間: 2021-5-5 07:43

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:05 AM 發表

例如呢?
沙田站,太子站,周梓樂,假文宣不停老屈警察

仲扮無知?

作者: luckyma     時間: 2021-5-5 07:44

毒果既新聞恐怕只有個日期先有機會係真的...
作者: montejo     時間: 2021-5-5 07:45

引用:

有冇留意個鬼佬對眼係望個垃圾桶?
個中國人對腳係穿水靴?你係自己屋企會唔會咁穿?

作者: mancheonghoho     時間: 2021-5-5 07:45

父母決定往英國,讓女兒接受種族歧視、校園欺凌、校園性侵的文化,有了自由,都無所謂了!
作者: montejo     時間: 2021-5-5 07:45

引用:
你仲留係中國香港?
作者: hadong     時間: 2021-5-5 07:47

引用:
原帖由 cskch 於 5/5/2021 06:51 發表

毒果妓者眼中嘅六雞嘢就係錢途,唔怪之得黃媒為咗雞碎咁多糧支就出賣良知啦,原來佢哋眼中嘅錢途係值六雞。
作者: 山邊變態的留言     時間: 2021-5-5 07:47

引用:

見到佢有個女仲要接受教育,我就會心一笑
作者: cskch     時間: 2021-5-5 07:48

引用:
原帖由 montejo 於 2021-5-5 07:45 發表

有冇留意個鬼佬對眼係望個垃圾桶?
個中國人對腳係穿水靴?你係自己屋企會唔會咁穿?
成篇文作都... 呢次作者穿哂煲. 個英國佬眼神完全唔似識佢, 表情仲有D 唔佬like.. 咁既相都登出來話叫關係好?!
作者: 三碌木     時間: 2021-5-5 07:49

公務員搵26k算基層而已,同埋講咩如果升職頂薪60k呀?如果中六合彩有幾千萬添,點解唔寫佢有幾千萬?
作者: montejo     時間: 2021-5-5 07:49

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:23 AM 發表

管理質素唔得
已大不如前
搞個疫情都搞唔掂
令中央擔心
原來你都贊成好似殖民地咁,特首直接由中央委派,命令由中央發出
作者: andyyyy     時間: 2021-5-5 07:49

若升職的話……真係笑左!我若果不停升職的話,做特首啦,得果26000人工,即係低級工務員啦!正白痴!
作者: afternoon     時間: 2021-5-5 07:50

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:45 AM 發表

沙田站係乜?
新城市廣場,假文宣看圖作文,屈警察打人
但相中遊客事後面書貼文多謝警方保護
作者: 冰風蓋天     時間: 2021-5-5 07:52

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:38 AM 發表

點樣唔配合?
抹黑全民檢測,及安心出行……
作者: 三級警司     時間: 2021-5-5 07:52

引用:

咁即係唔夠料升啦!
作者: hk_fletcher     時間: 2021-5-5 07:52

原來搵26000,咁都吹到放棄60000,不過走得好呀!
仲有好多曱甴留低宣誓效忠共港政權真犯賤
作者: afternoon     時間: 2021-5-5 07:53

引用:

2.6萬升到6萬?
升幾級再差不多去到頂薪喎
等十年啦

毒果去食窮英國啦
作者: hli9     時間: 2021-5-5 07:54

多鳩餘,不如寫做到退休有退休金幾百萬,咁先夠吸引力呀
作者: songsong17     時間: 2021-5-5 07:55

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:29 AM 發表

所以而家香港人先可以理解
國內就算係乜野階層都有吸錢走人既傾向
中國係最大移民輸出國呢
係同胞黎
所以正常中國人先理解,走既人1%都無... 中國先吸到錢去外國吸唔到,仲走咩? 反中白痴只識FF,講既野邊有說服力...

(D反中白一日人在中國地方, 講既野都無說服力...)
作者: amenN     時間: 2021-5-5 07:56

吹得就吹, 唔走做埋 國家主席添呀!
作者: 啡色小毛毛     時間: 2021-5-5 07:57

結婚有個女,人工得26k一早就要走啦!
作者: 人之初大大     時間: 2021-5-5 07:58

引用:

如果有得升職
作者: golfboy     時間: 2021-5-5 07:58

引用:

例如呢?
當年柒警咪惨惨囉,如果係而家,点会有事,攞架鈇馬撞人都冇事,估柒警仲有水蓋攞tim
作者: 跌打風濕藥膏     時間: 2021-5-5 07:58

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:29 AM 發表

所以而家香港人先可以理解
國內就算係乜野階層都有吸錢走人既傾向
中國係最大移民輸出國呢
係同胞黎
咁你仲唔走?瀨死喺度奶共?係咪想話宜家已經身在外國?
作者: rs2754     時間: 2021-5-5 07:58

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 06:57 發表
難得明白
黑記日日咁砌生豬肉
黃網民日日玩起底
作者: gakoduck     時間: 2021-5-5 07:59

毒果……睇到笑L左……

小黄L睇完又射到一地都係
作者: 老納     時間: 2021-5-5 08:00

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:38 AM 發表

點樣唔配合?
有安心出行又唔用,有疫苗又唔接種,又唔保持社交距離!
作者: 人之初大大     時間: 2021-5-5 08:00

引用:

毒果d news真有娛樂性
作者: andysan4     時間: 2021-5-5 08:01

曱甴王唔走
甴巨甴佳霍廢老明偉唔走
黃油雞唔走
10A林作鍾培更加唔會走
竹星妹竹星仔個個湧港發展

係得班無名無姓自稱搵好多錢嘅話走人

https://1253590913.vod2.myqcloud.com/743b5de7vodhk1253590913/e5a34c8f5285890817730690903/L9sMSpFg3YIA.mp4?videoid=5285890817730690903
作者: 跌打風濕藥膏     時間: 2021-5-5 08:01

引用:
原帖由 hadong 於 2021-5-5 07:43 AM 發表

一句到尾,你隻仆街死曱甴肯走未?
走條毛,黃曱甴🪳得把口打飛G,事實上日日奶共
作者: 籠中滴滴西瓜     時間: 2021-5-5 08:01

引用:

例如呢?
係警署強姦個女仔又去咗邊度!老屈警察
作者: lawumi     時間: 2021-5-5 08:02

引用:
邊度有砌生豬肉呢?
作者: lamlampeter1     時間: 2021-5-5 08:02

政府工得26000?要10年升職+通脹加薪先60000?
即而窮L一名!如果係真(多數老作),去到英國乞米啦,捱到一年俾個叻你!
作者: 9big     時間: 2021-5-5 08:02

勁阿  咩 post 來的 再做多幾十年咪可以升處長 月薪幾十萬喎
作者: OOCL123     時間: 2021-5-5 08:04

睇毒果都儍架啦
作者: s-chris     時間: 2021-5-5 08:04

做咗七年先2萬6
應該係啲比較基層工作者
去到英國好可能要爭扎一段較長時間
總之成本好高風險極大
衷心祝佢好運
作者: green2016     時間: 2021-5-5 08:04

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-5-5 07:33 AM 發表
若升職 即係未升職
條死差妹唔炒既話可能做埋廣播處長添呀 😀😀😀
作者: 19611691     時間: 2021-5-5 08:04

引用:

條友可能犯咗法停咗職,蘋果唔講
作者: uturn2     時間: 2021-5-5 08:04

對個女洗腦咁多年,唱衰🇭🇰政府。
宜家爸爸宣誓效忠🇨🇳🇭🇰。
個女:爸爸,你有病呀💉💊
作者: ooqq3     時間: 2021-5-5 08:05

我一表人才, 十年後做特首 
作者: 山中古高峰     時間: 2021-5-5 08:05

引用:

宣誓嘅嘢!唔一定做嘅!
作者: 綠腳趾     時間: 2021-5-5 08:06

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 07:32 AM 發表

警察邊會畀人砌到生豬肉?
不嬲視而不見架話人抹黑架啦
事實係你班曱甴礙警生豬肉屈警察嘛,又爆眼又雞姦咁

香港市民無你班曱甴咁好呃唔相信啫,但唔代表你地無做過呢啲傷天害理

作者: LimaW     時間: 2021-5-5 08:07

引用:
我好多朋友係黑衫人破壞香港期間離開, 放棄錢途, 因為怕唔支持暴力行為比黑衫人私了,  佢當時搵一萬, 預計十年後搵一億🤣
作者: Tokyo2040     時間: 2021-5-5 08:08

2萬6,好大犧牲啊
作者: 工廠男     時間: 2021-5-5 08:08

引用:

屌,26k。
十年後,順利,如果升兩級,頂薪,先有機60k。
唔知佢老婆咩料?
26k都去移民,遜仔真係多L謝你全家。
作者: 急屎     時間: 2021-5-5 08:09

睇左小小內容先知原來係十年後嘅60000月薪?!!!十年後俾個聯合國秘輸長你做添啦!
作者: sunday8999     時間: 2021-5-5 08:09

26000只可算係中低級公務員 有意bno 5+1好多都唔想簽宣誓 驚對移民有影響
作者: omega33     時間: 2021-5-5 08:09

張相有啲問題,著水鞋係垃圾桶前,似返馬工倒垃圾
作者: chimingchan2014     時間: 2021-5-5 08:09

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-5-5 07:00 AM 發表

係啊,你班曱甴真係砌警察好多生豬肉,砌完被踢爆潛水就當無野,勁癲
哈哈,瘀佢真係瘀得好,呢啲人真係完全無恥到佢地做過啲乜都可以扮失憶。
黃人最喜歡就係學歐美嗰啲政客咁,抹黑人地砌人地生豬肉,最弊就係佢地自己完全就做晒佢地所講嘅嘢。就好似歐美白人話中國種族滅絕維吾爾人,但中國嘅維吾爾人口就越來越多,而且仲可以脫貧同越來越生活得好。但反觀歐美白人呢,佢地就係種族滅絕咗好多土著來侵佔人地嘅土地。
一班黃人就係學足歐美嗰啲人咁,不但衰嘢做足,仲要反而砌人生豬肉,呢種人咪就係最可恥嘅囉。
作者: mlf707a     時間: 2021-5-5 08:09

其實e+英國經濟一潭死水、帝國又正在沒落中,正所謂凡事睇結果啫.....英國有版你睇,証明英國佬D教育制度唔掂,先搞到英國半死不活.......咁都仲去讀咁蠢豬???

作者: banjo.     時間: 2021-5-5 08:10

毒果作到, 好似好L幸福咁喎.
作者: sunday8999     時間: 2021-5-5 08:10

引用:
原帖由 急屎 於 2021-5-5 08:09 發表
睇左小小內容先知原來係十年後嘅60000月薪?!!!十年後俾個聯合國秘輸長你做添啦!
公務員跳point 升職都排隊 10年後幾錢人工好易估 相信無吹水
作者: 日照雷門     時間: 2021-5-5 08:11

希望佢唔好失敗後返香港
作者: howevera     時間: 2021-5-5 08:11

唔想個女接受香港教育係因為唔想過女變成黑暴 
作者: 2006Win-Cat     時間: 2021-5-5 08:12

leeds 都好住嘅? 貪屋平
作者: wkkenneth     時間: 2021-5-5 08:12

過到英國連 26K 都無🤣

作者: 石器貧民     時間: 2021-5-5 08:13

走得好😊
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-5-5 08:14

唔好得個講字,快啲辭職。

不過呢個故仔毒果日報10成10都係「偽造」出嚟多
作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-5-5 08:15

走啦曱甴,唔好留喺香港
作者: ivan00000     時間: 2021-5-5 08:16

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-5-5 08:09 AM 發表

太多警察打人相
我都唔知你講邊張
我都見過好多警察用武力制服暴徒相片,我同你所講相片應該相同
作者: billyfung11     時間: 2021-5-5 08:16

走下走下
香港人才凋零
作者: 出入枯燥的流彈     時間: 2021-5-5 08:17

引用:

唔走佬,分分中有免費食宿。
作者: 咕咕700     時間: 2021-5-5 08:17

白痴仔
作者: ivan00000     時間: 2021-5-5 08:18

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-5-5 08:10 AM 發表

公務員跳point 升職都排隊 10年後幾錢人工好易估 相信無吹水
唔宣誓邊有得升職跳point
作者: sunday8999     時間: 2021-5-5 08:19

引用:
原帖由 ivan00000 於 2021-5-5 08:18 發表

唔宣誓邊有得升職跳point
明知無得升職加人工不如移民走先