標題: [國際新聞評論] 美日組聯盟 攻6G抗內地 - 東方日報 [打印本頁]

作者: supertom123     時間: 2021-4-20 11:25 AM

如果老尾堂堂正正同阿爺較量, 絕對歡迎, 唔好用制裁呢D小學雞手段阻止人發展, 世界係要不停進步人類生活先愈來愈好. 老尾連5G都未掂, 6G可能仲係幻想緊.

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20210420/00202_001.html
作者: 綠腳趾     時間: 2021-4-20 11:26 AM

佢意思即係中國勁到要全球聯合先叫做頂得下?
作者: Peter_H     時間: 2021-4-20 11:28 AM

星鏈6G使用⋯配合唐納d侵上埸👍 🤗🤗🤗🤗🤗歡呼
希拉利判上絞刑架後、下1個到~

作者: ngblowwater-a1     時間: 2021-4-20 11:30 AM

碌豬??
作者: b888999     時間: 2021-4-20 11:35 AM

不如9G吖笨,狗嗡當自己赢
作者: bnqmaksir8     時間: 2021-4-20 11:43 AM

西方國家5G都落後,我哋國家已經6G研發中
作者: 大腳傳中     時間: 2021-4-20 11:48 AM

引用:
原帖由 b888999 於 2021-4-20 11:35 AM 發表

9g,咁要配孖6喎
作者: cwilson1     時間: 2021-4-20 11:54 AM

谷金融的消息,根本45億美元用來發展6g就吔蕉啦,呃儍仔投資就真
中國投資係佢24x億美元,上年仲特為6g發射了衛星上太空,而美日又來炒作!
作者: st105     時間: 2021-4-20 11:57 AM

單挑吾夠打,要聯手先得。
作者: 2282008     時間: 2021-4-20 12:00 PM

5🐷還未搞掂 搞6🐷🤔西方民💩自信心爆棚🧐
作者: paulchen     時間: 2021-4-20 12:00 PM

老尾5G技術水平都未掂
仲FF有6G
總之一句抗中國
就可以呃預算費
作者: lrr174     時間: 2021-4-20 12:02 PM

不如講10G啦  反正都係吹水 
作者: lung_block     時間: 2021-4-20 12:03 PM

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2021-4-20 11:43 AM 發表

西方國家5G都落後,我哋國家已經6G研發中
中國已在去年發射試驗衛星..未必真係未來6G標準,但已經唔係POWERPOINT或吹水中..

用行動去試驗技術可行性....

唔再等歐美日韓等國..中國內循環,一帶一路,東盟各國可優先採用...

https://udn.com/news/story/7333/4998418

各國混戰5G技術 中國6G已先測試

中國成為世界第1個發射6G通訊衛星的國家。中國近日發射了1枚通訊衛星,是全世界第1顆6G(第6代通訊)的通訊衛星,未來中國還會發射12顆衛星測試6G通訊,而且中國採用太赫茲(terahertz)的傳輸速度,比5G還要快而且較不受干擾,應用的潛力非常高。
根據《英國廣播公司》報導,中國於近日在山西的太原衛星發射中心發射了第1枚6G的通訊衛星「電子科技大學號」,未來中國還要發射12枚類似的衛星,進行6G通訊系統的測試。相比目前全球最好的5G通訊,6G的頻譜資源更豐富、傳輸速率更高。
《騰訊新聞網》提到,衛星上採用電子科技大學和國星宇航等單位共同研發的太赫茲通信。一般衛星之間通信主要依靠雷射傳輸,在傳輸文件方面不僅速度慢,且遇見陽光等還容易受到影響。但是太赫茲通信完全沒有這方面的困擾,不僅傳輸速度飛快,受光學影響也比較小。
《今日俄羅斯》也提到,目前中國除了打算測試通訊以外,未來也希望將6G率先應用在旱災監控與森林野火調查方面,雖然各國目前仍在發展5G科技,6G科技被認為仍不夠成熟,但如果順利發展的話,6G可能還會比5G快100倍,也讓外界見識到中國在科技發展上想獨立自主的決心。
《彭博社》報導提到,華為因受到西方制裁,也開始決心要在上海自行生產關鍵的晶片,在美中貿易戰下,中國也希望在戰略核心產業上與美國供應鏈脫鉤,在5G戰開打正酣的時候,中國也開始布局6G。
作者: ntworks     時間: 2021-4-20 12:03 PM

互相競爭係好事,但決不能打壓中國發展。
作者: lung_block     時間: 2021-4-20 12:05 PM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-20 11:54 AM 發表

谷金融的消息,根本45億美元用來發展6g就吔蕉啦,呃儍仔投資就真
中國投資係佢24x億美元,上年仲特為6g發射了衛星上太空,而美日又來炒作!
華為一間公司每年研發經費都超過100億美元....
2020年初步話有200億美元..

美日加埋投資45億美元,可能要10年先追得上華為...
作者: 香港偽民為患     時間: 2021-4-20 12:06 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-20 11:28 AM 發表

龐sir,今日院舍飯餸好啱胃口食到hi過食k仔
作者: Batman008     時間: 2021-4-20 12:09 PM

秋田汪汪又要泵水俾主人
作者: laws168168     時間: 2021-4-20 12:13 PM

尾日星鏈6G?GPS嗎?
尾日連3G都未全國覆蓋,還吹6G,已廢到無人信。
作者: 幪面超人     時間: 2021-4-20 12:15 PM

佢以為講就係,有錢都唔代表科研你地做到。
科技成功要有錢,經驗及人才。其他國家有咩!美國人只識開住部印刷機,用爛紙印銀紙出黎呃人。
作者: lung_block     時間: 2021-4-20 12:17 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-20 11:28 AM 發表

笑死人.星鏈每個衛星得20GB頻寬...

就算最終真係射夠12000粒上太空..全部加埋都係得240TB..

剩係一個深圳市,5G基站總容量已經係佢10倍...
作者: 大肥肥綿羊     時間: 2021-4-20 12:20 PM

5豬都未有,6豬?
作者: alvinm     時間: 2021-4-20 12:20 PM

把家下D4.5G直叫45G吾系得羅,直接比中國快成39G
作者: 秋落     時間: 2021-4-20 12:20 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 12:05 PM 發表

45億外判、外判再外判用作研發經費得5億。
作者: lung_block     時間: 2021-4-20 12:22 PM

引用:
原帖由 laws168168 於 2021-4-20 12:13 PM 發表

尾日星鏈6G?GPS嗎?
尾日連3G都未全國覆蓋,還吹6G,已廢到無人信。
傳統無線電通訊在5G技術下已到左瓶頸...
華為既POLAR CODE實現了在有干擾下既大氣傳播下,100%到達香農極限..
未來通訊如果仍然只係用現有無線電技術,相信未必可以稱為下一代技術..只可叫5.5G.或5.75G..

一個可能係準6G技術係量子通訊,都係由中國領先全球...
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-4-20 12:22 PM

有6豬又如何,邊個做?邊個用?

大陸有產能,有市塲!點抗?
作者: siuhung     時間: 2021-4-20 12:24 PM

要個 碌豬 有何用呢?兩國政府同工商界都冇實則發展在應用上,等如有飛機不過冇乘客,咁要飛機又有何用!
作者: 徐庶     時間: 2021-4-20 12:24 PM

引用:
原帖由 supertom123 於 2021-4-20 11:25 AM 發表

如果老尾堂堂正正同阿爺較量, 絕對歡迎, 唔好用制裁呢D小學雞手段阻止人發展, 世界係要不停進步人類生活先愈來愈好. 老尾連5G都未掂, 6G可能仲係幻想緊.

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20210420/00202_001.html
好簡單啊,將5g 改個名叫7G.
立即就可以贏中共啦。😁
駛乜攪咁多啊
作者: 廿一號     時間: 2021-4-20 12:25 PM

引用:

同你老母玩6p? 
作者: amypat     時間: 2021-4-20 12:25 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 12:17 PM 發表

笑死人.星鏈每個衛星得20GB頻寬...

就算最終真係射夠12000粒上太空..全部加埋都係得240TB..

剩係一個深圳市,5G基站總容量已經係佢10倍...
仲有,衛星發射地上點都要有終端接收,流動接受一係要有隻大碟,一係部手機要大過乜,仲要d電要好勁,用衛星代替地上基站根本不實際。衛星對海上同人煙少既地方就有大幫助。
作者: ABBA9999     時間: 2021-4-20 12:28 PM

引用:
原帖由 b888999 於 2021-4-20 11:35 AM 發表

你要知道厘個世界有幾多on9仔,用耳仔黎睇野
作者: 小魔怪     時間: 2021-4-20 12:31 PM

由領導者變成挑戰者,的確係好難接受,慢慢就會慣
作者: laws168168     時間: 2021-4-20 12:32 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 12:22 PM 發表

傳統無線電通訊在5G技術下已到左瓶頸...
華為既POLAR CODE實現了在有干擾下既大氣傳播下,100%到達香農極限..
未來通訊如果仍然只係用現有無線電技術,相信未必可以稱為下一代技術..只可叫5.5G.或5.75G..

一個可能係準6G技術係量子通訊,都係由中國領先全球...
中國華為5G是萬物聯通,用在民用生產力。
而老尾吹星網6G都是用作軍事,燒殺搶,不開放民用。
作者: robin09     時間: 2021-4-20 12:33 PM

45亿,真是笑死了人。
纽约修了3个地铁站,就用了45亿,这还是5年前的价码。放现在只够修2个站。
45亿开发6G ?   
作者: bennyfucc     時間: 2021-4-20 12:34 PM

引用:
原帖由 supertom123 於 2021-4-20 11:25 AM 發表

新聞來源連結:
講真,世界係要不停進步人類生活先愈來愈好,呢句絕對認同,但美國觀點係要佢果套價值主導,唔俾中國制度在西方國家掘起。因為佢地覺得會影響到佢地民主,但有人就buy 中國果套,人民生活好就可以了,老實講,李克強話大陸仲有一半人係低收入,好彩我地生活在香港,如果貴洲雲南果d地方就慘啦,不過國家發展有得就有失理得佢果6億人無錢,珠三角富裕就得了
作者: 誰說我無堅不催     時間: 2021-4-20 12:35 PM

民主黨諗下3年後點樣選舉好過LA。
4年一次,洗乜咁務實,飛黎飛去唱衰中國。

之後BOM 水選舉,又可以玩多4年
作者: acacac     時間: 2021-4-20 12:36 PM

尋晚先睇完教主講
每人25億美金
加埋先50億
整個發射站都未夠
仲6G...
笑大人個口
作者: pooh1971     時間: 2021-4-20 12:36 PM

好心日本仔有錢就搞掂D廢核水先啦, 科技既嘢你識條鐡咩. 
作者: 大江東去     時間: 2021-4-20 12:36 PM

引用:
原帖由 supertom123 於 2021-4-20 11:25 發表

新聞來源連結:
其實係4.8G
作者: 山邊懷舊的才藝     時間: 2021-4-20 12:37 PM

6G由上而下打破所以防火牆
作者: 遊鯤     時間: 2021-4-20 12:37 PM

佢嘅意思可能係4G+2G
作者: lung_block     時間: 2021-4-20 12:37 PM

引用:
原帖由 amypat 於 2021-4-20 12:25 PM 發表

仲有,衛星發射地上點都要有終端接收,流動接受一係要有隻大碟,一係部手機要大過乜,仲要d電要好勁,用衛星代替地上基站根本不實際。衛星對海上同人煙少既地方就有大幫助。
星鏈只係對輪船,郵輪,人口極稀疏地區等有效..
同埋就算呢D地方,都唔會直接用星鏈,最簡單係星鏈接WIFI AP..或4G LTE基站...
手一個轉駁站,轉發俾附近手機駛用...
作者: ckn929     時間: 2021-4-20 12:38 PM

5G都未有
不如起跳做十G啦笨
作者: 16610joey     時間: 2021-4-20 12:38 PM

搞完咪又係得4.5g, 不過無所謂啦,揾個借口同日笨狗攞錢啫
作者: SOHEUNG     時間: 2021-4-20 12:39 PM

真係好搞笑, 全球係到6 7 8 9 G甘進步, 美國佬就為抗痕而情願浪費d金錢去搞攬炒, 依家情況已經發展到中國猶如一場越熱越大既火, 傻佬美國今時今日既能力只是用一督督口水去妄想吐熄團火, 所以中國依家都費事出聲任你吠, 根本美國遲早壽終正寢
作者: 虎榮     時間: 2021-4-20 12:40 PM

引用:

圖片附件: 1618893632367.jpg (2021-4-20 12:40 PM, 17.22 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: dr.paterpang     時間: 2021-4-20 12:40 PM

5G都未掂
作者: lung_block     時間: 2021-4-20 12:41 PM

引用:
原帖由 robin09 於 2021-4-20 12:33 PM 發表

45亿,真是笑死了人。
纽约修了3个地铁站,就用了45亿,这还是5年前的价码。放现在只够修2个站。
45亿开发6G ?   
抽APPLE重稅或告APPLE壟斷罰佢錢..
隨時都有過100億攞來發展科技...
可惜APPLE變左守財奴..收埋大量現金,唔駛研發都大把人奉獻買高價低技術手機..
作者: jl1008     時間: 2021-4-20 12:42 PM

正正睇出外國人的"小家",但就唔好真係講就天下無敵,到真係做就冇心冇力.
作者: 肥仔xxx     時間: 2021-4-20 12:43 PM

放心喎,亞爺好快推7G
作者: 我係Miss大佬     時間: 2021-4-20 12:44 PM

香港起條三跑都過千五億
作者: 艾斯     時間: 2021-4-20 12:45 PM

引用:

新聞來源連結:
仲以為發展到9G添
作者: 邪惡死神     時間: 2021-4-20 12:45 PM

引用:
原帖由 supertom123 於 2021-4-20 11:25 發表

新聞來源連結:
佬尾還用緊4G!
作者: manmangrey     時間: 2021-4-20 12:46 PM

引用:

新聞來源連結:
直上10G 啦一步到位咪比中國5G 咁串再唔係老美可以叫100 G 都得
作者: SamuraiBlack     時間: 2021-4-20 12:47 PM

連5G也末做好, 何來6G....
係咪6隻雞?
作者: kxkx     時間: 2021-4-20 12:49 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 12:05 PM 發表

十年後能追上華為只有一個可能性, 就係十年後華為已經唔再存在
作者: kowloon3388     時間: 2021-4-20 12:51 PM

引用:

原來peter 仔最犀利,原來佢係8G,陰莖,陰莖
作者: tam_n     時間: 2021-4-20 12:51 PM

美日要攻6G抗內地,即係承認好難喺5G追到中國啦。
黃人唔係話中國仲喺石器時代嘅咩?點會有嘢咁先進㗎?
作者: richardli008     時間: 2021-4-20 12:52 PM

只要中國人唔用根本就等於將研發費用倒落海,唔通展望印度印尼等人口多但無錢既人買?
作者: Littletiger2016     時間: 2021-4-20 12:53 PM

一早打下嘴炮先,到時中國發明6G,美狗又屈中國抄佢
作者: 黃昏委屈的獅子     時間: 2021-4-20 12:54 PM

引用:

新聞來源連結:
跟據般競爭原則,跳一格係冇用.
要追就最少跳2格,即係盡快研究七G才有機會反超前.
但係大前提係晶片同相关科研是否可配合.

其實美國只要再開放軍用碼源去民用,應該有機會去到6G,但係咁相关嘅軍用科技就變咗冇優勢.
作者: skwongskwong     時間: 2021-4-20 12:54 PM

有無8g呀
作者: john117     時間: 2021-4-20 12:56 PM

引用:

新聞來源連結:
我諗美國宜家最成功科技係SpaceX

6G只係空談
作者: Berlinetta     時間: 2021-4-20 12:56 PM

引用:

新聞來源連結:
美國人就係咁賤格

希望再來一個911給美國教訓
作者: longgun67     時間: 2021-4-20 12:59 PM

美國真係好撚怨婦,日撚日中國前中國後
作者: 無聊傻佬     時間: 2021-4-20 01:00 PM

同200幻一條路,連登班廢物文宣見到佢老尾咁寫又當執撚到寶
作者: 200888     時間: 2021-4-20 01:00 PM

美國最成功就係荷里活片場登月,仲整條7頭太空人彈吓彈吓咁,呃晒全人類
作者: 工廠男     時間: 2021-4-20 01:01 PM

引用:

新聞來源連結:
美日係咪已經承認5G輸咗比阿爺?
攻6G?成功再講。
作者: hadong     時間: 2021-4-20 01:04 PM

引用:
原帖由 Peter_H 於 20/4/2021 11:28 發表

你老味,食咗藥先死出嚟柒啦,講句嘢都九唔撚搭八。
作者: 袋中野性的牛     時間: 2021-4-20 01:08 PM

引用:
原帖由 bennyfucc 於 2021-4-20 12:34 PM 發表

講真,世界係要不停進步人類生活先愈來愈好,呢句絕對認同,但美國觀點係要佢果套價值主導,唔俾中國制度在西方國家掘起。因為佢地覺得會影響到佢地民主,但有人就buy 中國果套,人民生活好就可以了,老實講,李克強話大陸仲有一半人係低收入,好彩我地生活在香港,如果貴洲雲南果d地方就慘啦,不過國家發展有得就有失理得佢果6億人無錢,珠三角富裕就得了
香港都好多籠屋,太空艙甚至乎天桥底啫。民主美國都週街露宿者。仲有好多人表面睇光鮮,轉頭就愁爆跳樓,總之各有因緣,有啲前世,有啲今生。
作者: 大圍宝叔     時間: 2021-4-20 01:09 PM

高材生,跳級!🤭
作者: 破曉微涼

作者: andy1958_1     時間: 2021-4-20 01:12 PM

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-4-20 11:26 AM 發表

佢意思即係中國勁到要全球聯合先叫做頂得下?
所以我一直有潤九鄉土波叔話佢曲線撑大6
作者: 急焦勁花貓     時間: 2021-4-20 01:13 PM

引用:
原帖由 徐庶 於 2021-4-20 12:24 PM 發表

好簡單啊,將5g 改個名叫7G.
立即就可以贏中共啦。😁
駛乜攪咁多啊
中國又改返個叫 6. 1G😁
作者: zambo     時間: 2021-4-20 01:14 PM

尾腳佬科技咁厲害,已經直達9G馬碌了!讚呀~
作者: X_ANDY_X     時間: 2021-4-20 01:16 PM

6G尾國佬識條撚咩
作者: BritHK1842     時間: 2021-4-20 01:16 PM

樓主,有個事實係被美國制裁得個啲人或者公司都係身有屎
作者: 前進可愛的波菜     時間: 2021-4-20 01:19 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 12:03 PM 發表

中國已在去年發射試驗衛星..未必真係未來6G標準,但已經唔係POWERPOINT或吹水中..

唔再等歐美日韓等國..中國內循環,一帶一路,東盟各國可優先採用...

https://udn.com/news/story/7333/4998418

...
🤔用6G監控森林?
7G就監控海洋,
咁就唔怕天災了!
作者: hk_fletcher     時間: 2021-4-20 01:20 PM

拎45億出黎,請幾個自已友開間公司,工作就係遊說D通訊企業科技公司入黎開會,問佢地點搞。
2年後洗晒45億,但結論就係冇進展,最好再撥幾十億研究7、8、9g啦
作者: X_ANDY_X     時間: 2021-4-20 01:22 PM

引用:
原帖由 hadong 於 2021-4-20 01:04 PM 發表

你老味,食咗藥先死出嚟柒啦,講句嘢都九唔撚搭八。
呢條阿叉唔識中文架。
作者: vanga     時間: 2021-4-20 01:22 PM

講囉 
作者: songsong17     時間: 2021-4-20 01:23 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-4-20 01:16 PM 發表

有個事實係, 反中都是白痴的...
作者: 煩Q死     時間: 2021-4-20 01:24 PM

引用:

新聞來源連結:
尾🐶5G都未搅掂.學人整6G?
真係笑L到肚痛
作者: 連續默默的浴缸     時間: 2021-4-20 01:27 PM

不如話十G啦
作者: hadong     時間: 2021-4-20 01:28 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 20/4/2021 13:16 發表

事實係你班曱甴仲未認清事實,仲生活係老尾嘅幻景中。
作者: 曲明     時間: 2021-4-20 01:35 PM

美國D GPS 都就嚟用30年,快跌落嚟
作者: MuTeKi     時間: 2021-4-20 01:35 PM

6G?  你搞掂個5G至講啦老美
作者: ryokun99     時間: 2021-4-20 01:40 PM

佢地d咁喞國家,先通過咗預算案同徵到地至算啦。講就天下無敵
作者: supertom123     時間: 2021-4-20 01:40 PM

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-4-20 01:16 PM 發表

唔面對現實, 生活係老尾製造既虛假民主, 人權世界, 永遠反中, 覺得唔可以比人超越呢種心態已經再唔係大家認識既老尾

能夠放下身段, 接受挑戰, 或者自己再進步, 世界先可以繼續前進.

當年八國聯軍, 衣家唔會行得通, 中國人不吃這一套.
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-4-20 01:41 PM

尾狗靠吹,用把口做,中國就做實事
作者: Dani123     時間: 2021-4-20 01:42 PM

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-4-20 12:49 PM 發表

十年後能追上華為只有一個可能性, 就係十年後華為已經唔再存在
都幾難
華為每年的營收差唔多一萬億

香港有邊間公司可以做得到呀
作者: freddieking     時間: 2021-4-20 01:45 PM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-4-20 12:03 PM 發表

...
老尾同羅白2條廢柴要跟住中國後面執口水尾,真係肉L酸
作者: 叫我馬神     時間: 2021-4-20 01:45 PM

吹係无用嘅!啱啱公布嘅一款全部使用华为智能操控的电车,特斯拉嘅盲点都被华为攻破啦!华为真的是劲爆!而家嘅华为非常低调,但是分分钟有惊喜!
作者: 金光大盜     時間: 2021-4-20 01:46 PM

老美係唔係講緊發明愛G呀?
作者: richandhealthy     時間: 2021-4-20 01:46 PM

美國:今日話大陸乜野好呢?就講6G 
作者: macaukit2014     時間: 2021-4-20 01:49 PM

人地叻過你(老尾),你就屈鳩人,制裁人,咁叫發展咩?食屎啦!世界沒有美國,一定世界和平!
作者: 必佬     時間: 2021-4-20 01:50 PM

6g聽講華為好似早幾年已經開始研發緊,唔知進度如何
作者: smarthoKEUNG     時間: 2021-4-20 01:51 PM

點解唔索性攻7G?
作者: 鬼屋加加速神童     時間: 2021-4-20 01:51 PM

引用:

新聞來源連結:
老尾在阻住地球轉,將佢踢出地球
作者: kwokk2014     時間: 2021-4-20 01:52 PM

慳L啲啦,
5G都落後一大段,
6G?  吹水就得!
一係就揾埋阿三哥,
他們16G都得!
作者: macaukit2014     時間: 2021-4-20 01:52 PM

引用:

...
小心老尾連5G都未搞好就屈大陸偷佢6G技術!