標題: [本港新聞評論] 石樂蕎失蹤|三大疑團未解 警明再登山調查失蹤三日行蹤 [打印本頁]

作者: productdesigner    時間: 2021-4-18 10:52 PM

24歲女子石樂蕎失蹤三日後,消防員今(18日)傍晚於飛鵝山尋獲其遺體,並由直升機吊送至東區醫院。石女杳無音訊的三天內,親友、網民、行山友及政

呢單嘢刀幾怪異,有好多疑點要查明

消息指,今午4時許,救援人員於飛鵝山頂及鵝肚棧道之間一處峭壁發現石女的蹤影,消防等救援人員游繩而下後,在一處石罅間尋獲石女,她當時已全無知覺。兩個多小時後,她被吊上政府飛行服務隊的直升機後,隨機醫生證實她已當場不治。經初步調查後,現場發現石女的隨身背囊,上面染有疑似乾涸血漬的污跡,亦發現石女的身份證明文件、財物及手機

然而,案件仍有三個謎團未解,將交由刑事調查隊跟進,消息稱,警方明日將再登山調查。

首先,人員今凌晨於鵝肚棧道行山徑尋獲石女的行山鞋時,發現它擺放工整,似是有人刻意脫下擺放,目的為何?

其次,警方想重組石女生前失蹤三天內行蹤,包括她所到過的地點,例如新蒲崗太子道東714號捷景工業大廈發射站曾接收到石女手機最後訊號,石女曾否前往該工廈,以及石女登山的路徑,是否單獨登山等。

最後是石女致死原因,傷勢是否墮崖或其他因素致死,以了解事件有無可疑,是否意外造成抑或自殺輕生,除驗屍確認外,亦希望在現場找到更多證據。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/613819/石樂蕎失蹤-三大疑團未解-警明再登山調查失蹤三日行蹤

作者: cwbguy    時間: 2021-4-18 11:24 PM

法醫要調查死者死亡時間,為何昨天早上她的手機會在新蒲崗接上網?
要調查死者之前有冇被性侵
若死者手機係被人拿到新蒲崗賣二手機,便有可能係劫殺,但機會不大,因行果條山路的多是成班人,較難下手,亦難逃走
若死者當日係除低行山鞋及手機自殺,可能有人路過見到,應該估到似係自殺,但只偷取了手機去賣,卻沒有報警,延誤了搶救機會
似乎自殺機會最大.....RIP

作者: 香港雞蟲    時間: 2021-4-18 11:25 PM

RIP
作者: 錢太多4    時間: 2021-4-18 11:38 PM

兩個字:结界
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-4-18 11:39 PM

希望香港警察能夠查明真相,明白點解黃絲憎警察,因為黃絲壞在心中。
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-4-18 11:39 PM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-4-18 11:24 PM 發表

法醫要調查死者死亡時間,為何昨天早上她的手機會在新蒲崗接上網?
若死者手機係被人拿到新蒲崗賣二手機,便有可能係劫殺,但機會不大,因行果條山路的多是成班人,較難下手,亦難逃走
若死者當日係除低行山鞋及手機自殺,可能有人路過見到,應該估到似係自殺,但只偷取了手機去賣,卻沒有報警,延誤了搶救機會
似乎自殺機 ...
你未睇新聞內容就隨口噏, 真係好笑.
手機係跟身.
作者: cwilson1    時間: 2021-4-18 11:45 PM

這單嘢真係太多疑點,

請香港差人查明, 

好地地一個熱血行山的酒店女廚師會死得咁離奇??

會在遠遠地方先甩帽??仲要隔半公里甩鞋??
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-4-18 11:46 PM

我認為佢係特登除咗對鞋, 擺放在路上之後去跳崖, 即係畀人見到佢對鞋, 就容易搵到佢在附近自殺.
作者: 東方轉貼員    時間: 2021-4-18 11:49 PM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-4-18 11:24 PM 發表

似乎自殺機 ...
睇內文
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-4-18 11:50 PM

警察消防見到佢對鞋, 就縮窄搜索範圍,
生要見人, 死要見屍, 係中國人的傳統.
作者: Freemantho    時間: 2021-4-18 11:50 PM

睇落疑點重重......    .......
作者: cwilson1    時間: 2021-4-18 11:53 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-18 11:46 PM 發表

我認為佢係特登除咗對鞋, 擺放在路上之後去跳崖, 即係畀人見到佢對鞋, 就容易搵到佢在附近自殺.
咁都應擺在個真係跳涯十尺範圍, 但聽講話都好遠下喎.
作者: cwilson1    時間: 2021-4-18 11:54 PM

引用:
原帖由 Freemantho 於 2021-4-18 11:50 PM 發表

睇落疑點重重......    .......
佢冇自殺理由!
作者: 48429876    時間: 2021-4-18 11:55 PM

失蹤甘快搵到,算巴閉了。
作者: 2046jj    時間: 2021-4-18 11:58 PM

係講新蒲崗某大廈收到佢訊號 不代表手機係上址 一般4G覆範圍1至3公里 5G就100至300米
作者: Freemantho    時間: 2021-4-19 12:03 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-18 23:54 發表

佢冇自殺理由!
似被X殺.  
作者: 男E    時間: 2021-4-19 12:06 AM

晚上獅子山附近依然有直昇機

圖片附件: th_102_.gif (2021-4-19 12:06 AM, 15.47 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 桑下樽前    時間: 2021-4-19 12:06 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-18 11:45 PM 發表

這單嘢真係太多疑點,

請香港差人查明, 

頂帽會唔會畀風吹咗去嗰度?
作者: laws168168    時間: 2021-4-19 12:10 AM

等法醫幾日,政府部門一定查清事實。
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-4-19 12:10 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-18 11:45 PM 發表

這單嘢真係太多疑點,

請香港差人查明, 

正常人甩帽都會即時執番,点解唔執呢? 自殺的話又点會除左對鞋,赤腳行山路?
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 12:13 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-4-18 10:52 PM 發表

24歲女子石樂蕎失蹤三日後,消防員今(18日)傍晚於飛鵝山尋獲其遺體,並由直升機吊送至東區醫院。石女杳無音訊的三天內,親友、網民、行山友及政

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210418/460571042092421120791354.jpeg/TSJ4k87NHit3cxfjQDxjVSAugGgYN4Q5bJAFhmyQBYY

...
又要辛苦警察同消防民安員
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 12:18 AM

引用:
原帖由 2046jj 於 2021-4-18 11:58 PM 發表

係講新蒲崗某大廈收到佢訊號 不代表手機係上址 一般4G覆範圍1至3公里 5G就100至300米
尋日天氣有一段時間轉好,接收信號會比較好。
作者: JNC117    時間: 2021-4-19 12:18 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-18 11:46 PM 發表

如果佢想其他人知,可以自殺之前send個自殺地點俾朋友就可以。呢單野應該係結界case
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 12:20 AM

引用:
原帖由 男E 於 2021-4-19 12:06 AM 發表

晚上獅子山附近依然有直昇機
晚上機送死者去港岛柴湾東區政府醫院
作者: Coldblade    時間: 2021-4-19 12:23 AM

咩叫結界case?
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-4-19 12:24 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-4-18 10:52 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210418/460571042092421120791354.jpeg/TSJ4k87NHit3cxfjQDxjVSAugGgYN4Q5bJAFhmyQBYY

...
講真一日幾多人死?一日幾多人自殺?其實人已去矣,做乜要寫到咁奇幻咁煽情?俾佢安息好無?只是普通一個女子唔開心去自尋短見而已!
作者: 凸凸凹凹    時間: 2021-4-19 12:25 AM

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2021-4-19 12:10 AM 發表

正常人甩帽都會即時執番,点解唔執呢? 自殺的話又点會除左對鞋,赤腳行山路?
山上風大,好易吹甩帽,如果你反射作用即時去執仲危險,因為路段一兩呎闊,凹凸不平,錯腳即時跌落崖底,對鞋就比較奇怪
作者: 五月牛棚    時間: 2021-4-19 12:29 AM

R.I.P.
作者: 番攤士碌架    時間: 2021-4-19 12:32 AM

引用:
原帖由 2046jj 於 2021-4-18 11:58 PM 發表

信號 都唔係 100% 準確

我試過 三次  
我在親友家中 馬鞍山迎海高層
有SMS 話我 進入去中國漫遊
頭兩次 都收我 幾十蚊 數據費
我都要打電話上去cs求原因
結果 無解決 只免收費
第三次 我只好 先關漫遊數據
作者: cwilson1    時間: 2021-4-19 12:34 AM

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2021-4-19 12:06 AM 發表

頂帽會唔會畀風吹咗去嗰度?
要看當日風向了, 從前平時我早上在山, 風是由扎山道那邊吹上來的
作者: 胡言    時間: 2021-4-19 12:38 AM

到時警方將死因講出來,肯定一大班人唔相信結論!等睇呢班人話的質疑吧,只要唔啱佢哋想要的結論就不相信,等著睇呢班人的反應吧!
作者: 23337799    時間: 2021-4-19 12:39 AM

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2021-4-19 12:10 AM 發表

自殺吾會特登除鞋,更加吾會特登全裸,又海上浮屍,又半裸跳樓,世界真恐怖
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 12:48 AM

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-19 12:34 AM 發表

要看當日風向了, 從前平時我早上在山, 風是由扎山道那邊吹上來的
星期五明顯北西貢風向吹大風兼且茫茫雨間中大聚雨
作者: 初級投資者    時間: 2021-4-19 12:49 AM

無啦啦尋死?
作者: novi_ange    時間: 2021-4-19 12:50 AM

鞋喺崖頂發現,除左鞋喺度坐,諗左陣,決定跳。
帽個時仲帶住,唔排除跳落去個時吹走。
自殺可能係賭波輸大左。
作者: 大寶二寶    時間: 2021-4-19 12:53 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-4-19 12:24 AM 發表

講真一日幾多人死?一日幾多人自殺?其實人已去矣,做乜要寫到咁奇幻咁煽情?俾佢安息好無?只是普通一個女子唔開心去自尋短見而已!
你信係自殺?
作者: 傻西侵侵    時間: 2021-4-19 12:56 AM

作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-4-19 12:59 AM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-4-19 12:53 AM 發表

你信係自殺?
咁大個女子,有人孭佢上山再掉佢落山?呢個兇手都幾有氣力,再者,途中無人睇到?

仲有,或者可能唔係自殺,可能一時間跣腳跌落去,總之好難想像係點樣他殺
作者: 家中紫色的腰部    時間: 2021-4-19 12:59 AM

RIP
作者: christ201430    時間: 2021-4-19 01:02 AM

死都要百幾個人去找
這條飛鵝山自殺崖根本不是一般行山路
真不負責任
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:02 AM

引用:
原帖由 23337799 於 2021-4-19 12:39 AM 發表

自殺吾會特登除鞋,更加吾會特登全裸,又海上浮屍,又半裸跳樓,世界真恐怖
落大雨也有可能除鞋,带雨遮就唔會除鞋。鞋入水是有可能除,恐且又大風。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:05 AM

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-4-19 12:49 AM 發表

無啦啦尋死?
没可能自殺。
有可能以爲個缺口係落山路口去望下就跣脚,而証明死者完全唔熟山頂。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:06 AM

引用:
原帖由 novi_ange 於 2021-4-19 12:50 AM 發表

鞋喺崖頂發現,除左鞋喺度坐,諗左陣,決定跳。
帽個時仲帶住,唔排除跳落去個時吹走。
自殺可能係賭波輸大左。
交代唔返屋企食飯就唔會賭馬會嘅
作者: 大寶二寶    時間: 2021-4-19 01:07 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-4-19 12:59 AM 發表

咁大個女子,有人孭佢上山再掉佢落山?呢個兇手都幾有氣力,再者,途中無人睇到?

仲有,或者可能唔係自殺,可能一時間跣腳跌落去,總之好難想像係點樣他殺
或者途中遇上劫匪,色魔,錯脚跌咗落山都可以㗎
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:08 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-4-19 12:59 AM 發表

平日同落雨,少人,早上就比較人多。
作者: vincent.AC7    時間: 2021-4-19 01:10 AM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-4-19 01:05 AM 發表

没可能自殺。
有可能以爲個缺口係落山路口去望下就跣脚,而証明死者完全唔熟山頂。
有可能

因為平台石位其實一D危險都無
反而高危條大徑行出自殺崖平台位有個位係得一隻腳掌位
作者: 羊谷c叔    時間: 2021-4-19 01:10 AM

疑團太多,另有內情。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:10 AM

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-4-19 01:07 AM 發表

或者途中遇上劫匪,色魔,錯脚跌咗落山都可以㗎
山頂多数老伯老嬸行走
作者: cwbguy    時間: 2021-4-19 01:12 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 18-4-2021 11:39 PM 發表

你未睇新聞內容就隨口噏, 真係好笑.
手機係跟身.
樓主原來張帖冇quote詳細新聞內容的,後來先edit補番
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:12 AM

引用:
原帖由 vincent.AC7 於 2021-4-19 01:10 AM 發表

有可能

因為平台石位其實一D危險都無
反而高危條大徑行出自殺崖平台位有個位係得一隻腳掌位
可能性就是第一次行去嗰個位出事,唔同晴天。
作者: LaLaChow39    時間: 2021-4-19 01:12 AM

香港01都幾無鬼聊呀喎,講到有三大疑團未解咁鬼秘但寫出呢就9唔搭8。
就係得隻鞋同發現個石女嘅位置有距離先有啲怪啫,另外果兩點都係其求砌落去呀
話係新蒲崗個工業大廈發射站收到石女最後訊號,曾否前往該工廈:屌,飛鵝山同新蒲崗相距幾遠呀,而且佢仲係住石硤尾咪又係果頭,佢由屋企去飛鵝山就實經過新蒲崗呀啦,又唔係係元朗啲發射站收到
石女是否單獨登山:咁就算係單獨發山又點呢,佢約唔到朋友去又或者想自己一個靜靜的行山都得掛,有幾疑團呢
作者: kwailo1233789    時間: 2021-4-19 01:12 AM

引用:

...
請問閣下可以得知行山鞋被發現時擺放工整?
㨗景工業大廈在新蒲崗太子道東,在行人路可望見距離2.4公里遠整座飛鵝山,是4G訊號有效覆蓋範圍,所以㨗景4G訊號基站收到石樂蕎手機訊號不足為奇。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:14 AM

引用:
原帖由 羊谷c叔 於 2021-4-19 01:10 AM 發表

疑團太多,另有內情。
覺得落雨天没内情,純少女又樂觀唔同小氣鬼格。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:16 AM

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-4-19 01:12 AM 發表

香港01都幾無鬼聊呀喎,講到有三大疑團未解咁鬼秘但寫出呢就9唔搭8。
就係得隻鞋同發現個石女嘅位置有距離先有啲怪啫,另外果兩點都係其求砌落去呀
話係新蒲崗個工業大廈發射站收到石女最後訊號,曾否前往該工廈:屌,飛鵝山同新蒲崗相距幾遠呀,而且佢仲係住石硤尾咪又係果頭,佢由屋企去飛鵝山就實經過新蒲崗呀啦,又唔係係元朗啲發射站收到
石女是否單獨登山:咁就算係單獨發山又點呢,佢約唔到朋友去又或者想自己一個靜 ...
有落雨大風天時上到山頂就會理解到環境
作者: LaLaChow39    時間: 2021-4-19 01:21 AM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-4-19 01:16 AM 發表

有落雨大風天時上到山頂就會理解到環境
你提出呢點應該比香港01更到位,點解會揀落雨天去行山囉,不過呢幾日雨又唔算大就真
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:23 AM

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-4-19 01:21 AM 發表

你提出呢點應該比香港01更到位,點解會揀落雨天去行山囉,不過呢幾日雨又唔算大就真
星期四是有落大雨的
作者: 七個粗俗的樹根    時間: 2021-4-19 01:27 AM

咁想知點解,去問米咪得囉
作者: stormy10    時間: 2021-4-19 01:31 AM

唔似係第一發現死者。
作者: 伊頭臭作    時間: 2021-4-19 01:35 AM

又死一隻曱甴😂
作者: kingcup    時間: 2021-4-19 01:41 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-18 11:50 PM 發表

喺見到一隻右脚嘅鞋。
作者: 黃昏自信的蝦米    時間: 2021-4-19 01:46 AM

意外,跣腳跌落山,完。
作者: 至愛老輝2    時間: 2021-4-19 01:49 AM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-4-18 11:50 PM 發表

呢個有可能,但既然要自殺,點解要去跳崖,跳樓跳橋燒炭一樣死得,動機上有D講唔通,除非呢段山路對佢有特別意義。
作者: andonlyu    時間: 2021-4-19 01:51 AM

引用:

這單嘢真係太多疑點,

請香港差人查明, 

盪失路, 放低物品做記號?
又或者如果係自殺, 可能都想事後有人搵到佢. 所以放低啲個人物品.
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:54 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-19 01:51 AM 發表

盪失路, 放低物品做記號?
又或者如果係自殺, 可能都想事後有人搵到佢. 所以放低啲個人物品.
諗得太复雜,有時間上山頂望下就知。
作者: andonlyu    時間: 2021-4-19 01:55 AM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-4-19 01:10 AM 發表

山頂多数老伯老嬸行走
呢條路高難度, 唔會多老伯老嬸行.
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 01:56 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-19 01:55 AM 發表

呢條路高難度, 唔會多老伯老嬸行.
早上4點开始有人行走咯,你有時間去睇下。

作者: Silver-Lion    時間: 2021-4-19 01:58 AM

希望遲D警方能查個水落石出
知道她的死亡原因
作者: andonlyu    時間: 2021-4-19 02:01 AM

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-4-19 01:12 AM 發表

樓主原來張帖冇quote詳細新聞內容的,後來先edit補番
你被陰了
根本好多時所謂既迷團, 都係啲媒體急住出文, 就算啲資料好零碎, 都照出街先.
過一兩日, 警方搵梗多啲資料, 到時就"水落石出".
作者: 464806224    時間: 2021-4-19 02:01 AM

自殺唔需要除鞋
作者: forevermore    時間: 2021-4-19 02:03 AM

RIP
作者: LaLaChow39    時間: 2021-4-19 02:03 AM

引用:
原帖由 Silver-Lion 於 2021-4-19 01:58 AM 發表

希望遲D警方能查個水落石出
知道她的死亡原因
睇埋法醫解析報告個死因都8/9成有呀啦
作者: andonlyu    時間: 2021-4-19 02:06 AM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-4-19 12:24 AM 發表

一年都有九百幾左右自殺. 平均一日有2.x.
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 02:11 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-19 02:06 AM 發表

一年都有九百幾左右自殺. 平均一日有2.x.
自殺使乜去山頂,去山頂使乜著全套装。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 02:14 AM

著套装摆明行山啦
作者: 愛你就是害你    時間: 2021-4-19 02:16 AM

肯定不是自殺是意外失足機會大
作者: LaLaChow39    時間: 2021-4-19 02:16 AM

引用:

係,香港啲傳媒係咁仆街呀啦,仲要扮到自己係偵探查案咁作出啲所謂嘅疑團出來搏收視
作者: andonlyu    時間: 2021-4-19 02:18 AM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-4-19 01:23 AM 發表

星期四是有落大雨的
睇地區. 我個頭只係小小雨.
飛鵝山一帶, 雨量有幾大就唔知了.
作者: andonlyu    時間: 2021-4-19 02:19 AM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-4-19 02:11 AM 發表

自殺使乜去山頂,去山頂使乜著全套装。
我又唔係話佢自殺.
我只係回另一個post.

其實網民呢刻都係9吹.
過兩日又會有多啲料報出黎.

作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 02:20 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-19 02:18 AM 發表

睇地區. 我個頭只係小小雨.
飛鵝山一帶, 雨量有幾大就唔知了.
唔係成日,幾陣。我去官塘飲茶没带遮知道。
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 02:21 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-19 02:19 AM 發表

我又唔係話佢自殺.
我只係回另一個post.

其實網民呢刻都係9吹.
過兩日又會有多啲料報出黎.
大家吹水,假設性。
作者: mtchan    時間: 2021-4-19 02:24 AM

問米啦
一定好精楚
作者: 大聚焦    時間: 2021-4-19 02:32 AM

引用:
原帖由 mtchan 於 2021-4-19 02:24 AM 發表

問米啦
一定好精楚
問來都無遺產分,除非中六合彩票放的地方。
作者: acer2014    時間: 2021-4-19 02:37 AM

要去揾問米婆...
作者: takkimok    時間: 2021-4-19 02:41 AM

引用:
原帖由 464806224 於 2021-4-19 02:01 AM 發表

自殺唔需要除鞋
咪係,除褲放屁
作者: ansonexpress    時間: 2021-4-19 02:54 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 18-4-2021 23:52 發表

...
死一個人 又疑團 又呢樣 又果樣 香港人真係好撚得閒
搵柯南 金田一 出嚟幫下手囉
作者: chungxxx    時間: 2021-4-19 02:55 AM

1. 自殺,想比人揾到條屍,放低對鞋
2. 第一日已死,無行踪
3. 自殺
作者: keigohgoh    時間: 2021-4-19 03:33 AM

唔知使唔使又嘥錢開死因研究庭……
作者: 雨中小樹根    時間: 2021-4-19 03:40 AM

引用:
原帖由 大聚焦 於 2021-4-19 01:05 AM 發表

没可能自殺。
認同,一個人要尋死,使乜咁麻煩,直接跳樓了事,唔熟路跣腳機會大D!
作者: ufo2018    時間: 2021-4-19 04:03 AM

曱甴又會屈警察做
作者: 中環浪漫的裙    時間: 2021-4-19 04:07 AM

引用:

疑點重重耐人尋味
作者: 商界長長主題    時間: 2021-4-19 04:33 AM

引用:

...
真係好可疑,
作者: bike123    時間: 2021-4-19 04:43 AM

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2021-4-18 11:39 PM 發表

希望香港警察能夠查明真相,明白點解黃絲憎警察,因為黃絲壞在心中。
早二年又可以屈警察做 毒果+白痴曱甴!
作者: workdboy169    時間: 2021-4-19 04:45 AM

會唔會被C了滅口
作者: bike123    時間: 2021-4-19 04:52 AM

引用:
原帖由 胡言 於 2021-4-19 12:38 AM 發表

到時警方將死因講出來,肯定一大班人唔相信結論!等睇呢班人話的質疑吧,只要唔啱佢哋想要的結論就不相信,等著睇呢班人的反應吧!
挑 太子站都死好多人 都好多曱甴和你飞信 咁又点解释?
作者: 阿記狂徒    時間: 2021-4-19 04:53 AM

所羅門係係跣地之王, 係跣到仆街果隻, 15/4當日下午有雨, 個人猜想有兩個可能:

1) 佢覺得對鞋太跣除左放埋一邊, 再去一個地方打咭(自殺崖臭名遠播, 未去過,唔知咩地方,詳細其他師兄描述), 然自後行到去某個位跌到落崖

2) 佢跣腳跌左落崖, 但當時未死只係傷左, 除左除鞋之外, 做唔到其他動作(羅唔到電話求救,背包有血可以證明), 於是佢除左對鞋, 想人知佢傷左救佢, 隨後失救而死

自殺可能好低, 因為要死無必要搞咁大場龍鳳, 跳樓跳海燒炭可以, 無必要放假花行兩個鐘行上去, 仲要一身行山look除褲放屁
作者: 風流盲俠花滿樓    時間: 2021-4-19 05:25 AM

引用:
原帖由 Coldblade 於 2021-4-19 12:23 AM 發表

咩叫結界case?
類似俾鬼迷咁啦🤷🏼‍♂️眼睇嘅嘢同現實唔同🤷🏼‍♂️又或者入咗個地方行嚟行去都走唔返出去,都歸類為結界case🤷🏼‍♂️
作者: 風流盲俠花滿樓    時間: 2021-4-19 05:31 AM

引用:

失蹤加死人,對鞋喺好遠,咁點都要查吓啦🤷🏼‍♂️你咁唔想警方查,條女你殺㗎?🤷🏼‍♂️定想警方唔做嘢俾人屌你就開心?🤷🏼‍♂️ 英明嘅警隊一定會查出真想,你咪旨意陷警方於不義,你個仆街🤷🏼‍♂️
作者: bike123    時間: 2021-4-19 05:44 AM

引用:
原帖由 阿記狂徒 於 2021-4-19 04:53 AM 發表

所羅門係係跣地之王, 係跣到仆街果隻, 15/4當日下午有雨, 個人猜想有兩個可能:

1) 佢覺得對鞋太跣除左放埋一邊, 再去一個地方打咭(自殺崖臭名遠播, 未去過,唔知咩地方,詳細其他師兄描述), 然自後行到去某個位跌到落崖

2) 佢跣腳跌左落崖, 但當時未死只係傷左, 除左除鞋之外, 做唔到其他動作(羅唔到電話求救,背包有血可以證明), 於是佢除左對鞋, 想人知佢傷左救佢, 隨後失救而死
...
肯定不是自杀
他杀也有可能但机率好低
意外机会极大 宜家好多白痴行D不正當山路!
作者: 鄉貢仁    時間: 2021-4-19 05:48 AM

老生常談,做人點解唔腳踏實地,成日好高騖遠,挑戰危機,咁麻最終累咗自己,RIP.
作者: 雕狗豹狸    時間: 2021-4-19 05:51 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-4-19 02:01 AM 發表

你被陰了
根本好多時所謂既迷團, 都係啲媒體急住出文, 就算啲資料好零碎, 都照出街先.
過一兩日, 警方搵梗多啲資料, 到時就"水落石出".
媒體唔專業的表現。