標題: 一張美國航母被貼身跟隨圖,在恥笑香港人沒見過大蛇痾屎 [打印本頁]

作者: 瓦良格hk     時間: 2021-4-12 11:32

1. 公海上這種你跟我我跟你的事多了去了,當年美蘇兩國可是跟得更近,圖中是中途島級與蘇聯的卡辛級,卡辛級最後一艘去年剛退役。
2. 今日航母戰鬥群的船通常不多,陣型範圍拉得很疏開,以盡量擴大防空與反潛網。大家以為還是二戰時一樣大家要排戰列嗎?
3. 就算是冷戰時期航母戰鬥群船較多,一旦拉鬆起來,一眼望去都可以看不到其他護衛艦。何況攝影師不想拍到其他船,總有他自己的辦法呢!

XX仔學嘢啦

圖片附件: 170710354_10222780041083031_949037674490086578_n.jpg (2021-4-12 11:32, 152.43 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 人類仔     時間: 2021-4-13 01:36

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2021-4-12 11:32 AM 發表

1. 公海上這種你跟我我跟你的事多了去了,當年美蘇兩國可是跟得更近,圖中是中途島級與蘇聯的卡辛級,卡辛級最後一艘去年剛退役。
2. 今日航母戰鬥群的船通常不多,陣型範圍拉得很疏開,以盡量擴大防空與反潛網。大家以為還是二戰時一樣大家要排戰列嗎?
3. 就算是冷戰時期航母戰鬥群船較多,一旦拉鬆起來,一眼望去都可以看不到其他護衛艦。何況攝影師不想拍到其他船,總有他自己的辦法呢 ...
膠 開個無聊Post又拉我落水 想我幫你推post... 咁奸

你係反擊就殺番入美國西岸走2圈,成日以為做下跟尾狗 玩下胸推就好威...
你地High飽佢... 我就無咩感覺... 姐係人地壓埋你屋企,你仲要俾佢周圍走都唔敢打佢獲金...

我已經好收歛... 你話咁樣又叫嬴左
作者: 瓦良格hk     時間: 2021-4-13 18:19

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-13 01:36 AM 發表

膠 開個無聊Post又拉我落水 想我幫你推post... 咁奸

你係反擊就殺番入美國西岸走2圈,成日以為做下跟尾狗 玩下胸推就好威...
你地High飽佢... 我就無咩感覺... 姐係人地壓埋你屋企,你仲要俾佢周圍走都唔敢打佢獲金...

我已經好收歛... 你話咁樣又叫嬴左
多謝閣下再次證明自己是個軍盲。
作者: Peter_H

作者: 明日平平美人     時間: 2021-4-13 18:43

其實香港有好多軍事專家,衹不過叫得最大聲啲係黃絲。2016年海軍168“廣州艦”就在目視範圍內跟蹤美航母,所以在非軍演,非戰斗狀態下,航行在公海啲所有軍艦,都是可靠近航行啲。睇睇美軍撞船意外就知。
作者: ichthys2     時間: 2021-4-13 19:07

香港缺乏有見識的人,無可奈何。
作者: royng     時間: 2021-4-13 22:55

有啲白痴好好笑!又話艦長翹曬腳喺度睇好勁呀不得了呀!又唔係打緊仗又喺公海!佢嗰架係船仔如果打緊將佢都走咗啦仲得閒影相咩
作者: wuenxiao     時間: 2021-4-13 23:40

多年前中国168舰也这样与美国航母相望,注意168舰位置及主炮指向,好像在美国航母正前方

圖片附件: 20210411_3097f8e2d91432e48ad4Tq1hcifGlh1U.jpg (2021-4-13 23:40, 94.75 KB) / 該附件被下載次數 9

作者: wuenxiao     時間: 2021-4-13 23:51

美国导弹驱逐舰跟踪航母辽宁舰的实际状态。

美国海军驱逐舰照片角度就是在摆拍跟作秀。知道中国平时不会主动攻击它,所以摆高姿态给世界看。真要是战时不要说一艘驱逐舰就是航母编队也不敢靠近中国航母及中国周边海域。
中国航母编队就那么自信,大方给你看,懒得理你。

圖片附件: [1)辽宁舰;2)黄冈舰;3)呼伦湖补给舰;4)中国052D导弹驱逐舰;5)跟踪的美国阿里伯克导弹驱逐舰;6)正在起飞的J-15舰载机。] 20210411_99a17cd5d750fec9b2feJuYp2iOWkywZ.jpg (2021-4-13 23:51, 75.61 KB) / 該附件被下載次數 8

圖片附件: [在辽宁舰编队外有更多的中国舰艇] 20210411_d2868c20eb5c32c8108aZJ5LN7fQDtqF.jpg (2021-4-13 23:51, 46.43 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: catcatsunny     時間: 2021-4-14 01:41

瓦良格hk 
作者: 人類仔     時間: 2021-4-14 03:40

明明係俾人踩到上心口,點知你地咁都可以解讀成中國又嬴了... 無眼睇你班阿Q...
作者: 13個加速馬達     時間: 2021-4-14 10:53

以前細路無知,睇 Top Gun都覺得老尾好威武!

但係而家睇落,美軍除咗遊下船河,影下相之外,對住老解已經係有心無力啦!
作者: tradewindrider     時間: 2021-4-14 12:54

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-14 03:40 AM 發表
明明係俾人踩到上心口,點知你地咁都可以解讀成中國又嬴了... 無眼睇你班阿Q...
係你自己喺度分勝負姐