標題: 其實八國聯軍侵華戰爭是打敗了滿族人 [打印本頁]

作者: fb2276048d1377

作者: 樓上中心的山羊     時間: 2021-4-10 05:35

黃尸已经成为低B嘅代名词
作者: ookiroppi     時間: 2021-4-10 06:13

一樓條L樣痴L線, 自問問題, 繼而自圓其說, 希望一啲冇腦嘅人跟隨。
作者: ookiroppi     時間: 2021-4-10 06:16

前年嘅黑暴,有咁多嘅人出嚟, 都係邪教組織用呢啲宣傳手法, 引領一班愚民, 所造成嘅。
作者: cyberport555     時間: 2021-4-10 08:59

無語。青山逃犯,香港的教育去中后,洋奴漢奸特多。
作者: 輪皇     時間: 2021-4-10 09:03

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-4-10 02:15 AM 發表
清朝是滿族政權,滿族依賴八旗騎兵抗拒外敵,滿人明知火槍軍隊厲害,確偏不學造火槍,所以愚蠢的滿族人戰敗了,割地賠款使國家徹底崩潰。

滿人也知道火槍比騎兵厲害,但是怕漢族掌握火槍造反,滿族人估計的不錯,最後確是漢人袁世凱統領火槍軍就立即造反了,成功的推翻了清朝。

漢人第一次用熱兵器與外敵戰爭是韓戰,志願軍打退了美軍,守住了北朝鮮,之後打印度,打蘇聯,打越南都是勝利的,所以漢族不用替 ...
但冇唔記得滿人是打敗了漢人才得到江山,漢人以前是滿人的手下敗將。
作者: tomlee021239

作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 13:52

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-4-10 02:15 AM 發表
清朝是滿族政權,滿族依賴八旗騎兵抗拒外敵,滿人明知火槍軍隊厲害,確偏不學造火槍,所以愚蠢的滿族人戰敗了,割地賠款使國家徹底崩潰。

滿人也知道火槍比騎兵厲害,但是怕漢族掌握火槍造反,滿族人估計的不錯,最後確是漢人袁世凱統領火槍軍就立即造反了,成功的推翻了清朝。

漢人第一次用熱兵器與外敵戰爭是韓戰,志願軍打退了美軍,守住了北朝鮮,之後打印度,打蘇聯,打越南都是勝利的,所以漢族不用替 ...
孫中山百多年前
己經將漢滿蒙回藏等等56個民族聯在一起,建立成新中國 -- 中華民國.
作者: 狂人甲     時間: 2021-4-10 13:56

有創意!佩服!!
作者: 良心打白條     時間: 2021-4-10 14:52

鴉片戰爭又關八國聯軍咩事呢?
作者: 良心打白條     時間: 2021-4-10 14:53

如果認同是中國人,又何必分滿漢呢?
作者: bondinhk     時間: 2021-4-10 15:07

我們都是中國人!
作者: 良心打白條     時間: 2021-4-10 16:17

樓主的中國歷史,是體育老師教的嗎?
作者: ivan00000     時間: 2021-4-10 16:35

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-4-10 09:03 AM 發表

但冇唔記得滿人是打敗了漢人才得到江山,漢人以前是滿人的手下敗將。
滅明朝不是滿清
作者: discuss-wing     時間: 2021-4-10 16:39

满清已有火槍隊。
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 17:15

引用:

米低B啦,你咁講中共成日話炎黃子孫華夏文明5000年米斷LINK,反黨反共可惡
你姐係話中共得100年就好心米下下尻吹5000年傳承啦... 高級黑... 學到野... 高手

作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 17:19

引用:

仲有偉大的漢人被人精服了,被北方遊人統治點講都係柒過柒頭皮,姐係話漢人根本就係癈物奴隸種
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 17:23

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-4-10 09:03 AM 發表

漢人柒左仲敢大大聲講出黎,假軍迷高級黑我要跟樓主學習
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 17:24

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 01:52 PM 發表

孫中山百多年前
己經將漢滿蒙回藏等等56個民族聯在一起,建立成新中國 -- 中華民國.
第2個高級黑,支持台灣國民黨高手如雲呀呢到
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 17:26

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-4-10 02:53 PM 發表
如果認同是中國人,又何必分滿漢呢?
八國聯國都是中國人四海之內皆老襟大家都是在共用中國女人的子宮吧

作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 17:36

引用:
原帖由 ivan00000 於 2021-4-10 04:35 PM 發表

滅明朝不是滿清
點都係滅黎滅去嫁啦,姐係中國人根本跟邊個奴隸主其實沒什麼所謂,中共收皮後下一任接手ONLY,咁為中共上戰場死個班米ON撚尻
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 17:55

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 05:24 PM 發表

第2個高級黑,支持台灣國民黨高手如雲呀呢到
共產黨也承認國父是孫中山的
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 17:57

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 05:26 PM 發表

八國聯國都是中國人四海之內皆老襟大家都是在共用中國女人的子宮吧
你美爹話自己係中國人嗎????
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 18:16

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 05:57 PM 發表

你美爹話自己係中國人嗎????
過一排搶左成個中國陸架米變身做中國人囉,名呢D野無咩所謂啦
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 18:19

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 05:55 PM 發表

共產黨也承認國父是孫中山的
光復中華民國,傳統正室,由台獨開始好危險WOR師兄...你認真
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 18:25

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 06:19 PM 發表

光復中華民國,傳統正室,由台獨開始好危險WOR師兄...你認真
中華民國依家名義上都是九百六十萬平方公里土地
台獨同中華民國係兩回事
台獨就是將台灣從中華民國分裂出去

有人將台灣島等同中華民國,
這是錯誤的!!!
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 18:29

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 06:25 PM 發表

中華民國依家名義上都是九百六十萬平方公里土地
台獨同中華民國係兩回事
台獨就是將台灣從中華民國分裂出去

有人將台灣島等同中華民國,
這是錯誤的!!!
你話呀,總之開左個頭就要打場國共內戰2.0分勝負啦嬴左講咩都岩,輸左就收皮斬頭
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 18:34

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 06:29 PM 發表

你話呀,總之開左個頭就要打場國共內戰2.0分勝負啦嬴左講咩都岩,輸左就收皮斬頭
刮民黨up左反攻大陸幾廿年
up到自己收皮啦
作者: 明亮的晨星二     時間: 2021-4-10 20:01

引用:
原帖由 discuss-wing 於 2021-4-10 04:39 PM 發表
满清已有火槍隊。
據我記憶所及,鴉片戰爭時,大約50%清正規軍(綠營兵)有火器,八旗騎兵則不知

清軍主要問題是質素太差;鴉片戰爭,幾乎每一次遇上英軍,都是一觸即潰(英軍用炮兵攻擊清軍,清軍多數都會潰散,所以英軍甚少直接跟清軍作接觸戰)
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 20:06

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 05:19 PM 發表

仲有偉大的漢人被人精服了,被北方遊人統治點講都係柒過柒頭皮,姐係話漢人根本就係癈物奴隸種
中國歷史從冇否認過中原曾經被蒙古族及女真族征服過呀!

中國是56個民族共同擁有的中國
不只是漢人擁有的中國
中國歷史亦是56個民族的歷史
不只是漢族的歷史

作者: mflyer     時間: 2021-4-10 21:22

再之前有 天主教 的暗渠, 亂華? 
耶教 不可不防? 
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 21:48

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-4-10 09:22 PM 發表
再之前有 天主教 的暗渠, 亂華? 
耶教 不可不防? 
反上帝,無宗教自由,萬軍之耶和華來劈你嫁
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 21:50

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 08:06 PM 發表

中國歷史從冇否認過中原曾經被蒙古族及女真族征服過呀!

中國是56個民族共同擁有的中國
不只是漢人擁有的中國
中國歷史亦是56個民族的歷史
不只是漢族的歷史
漢人正一癈物奴隸種,成日被人精服,垃圾基因
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 21:54

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 09:50 PM 發表

漢人正一癈物奴隸種,成日被人精服,垃圾基因
征服極也只是中華民族中的其他民族.

好過香港人黄屍喜歡被外族人征服.好過呆灣人有舔西人的基因
香港的黄屍及呆灣人才是奴隸種,垃圾基因.

作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 21:57

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 09:54 PM 發表

征服極也只是中華民族中的其他民族.

好過香港人黄屍喜歡被外族人征服.好過呆灣人有舔西人的基因
劣種基因,咁大版圖咁多資源咁多奴隸人口用,都可以成日輸俾人...中國漢人真係癈物賤種基因輸左仲要東拉西扯唔認低威
阿Q精神上腦,谷Q上腦點兜都無用,癈就是癈,鐵一般的事實

作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 22:00

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 09:57 PM 發表

劣種基因,咁大版圖咁多資源咁多奴隸人口用,都可以成日輸俾人...中國漢人真係癈物賤種基因輸左仲要東拉西扯唔認低威
刮民黨餘孽

連你口中的“ 垃圾人種” 都打唔贏
才是最垃圾最奴隸
作者: 人類仔     時間: 2021-4-10 22:03

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-10 10:00 PM 發表

刮民黨餘孽

連你口中的“ 垃圾人種” 都打唔贏
才是最垃圾最奴隸
無台灣國父孫中山邊有新中國用番你講D野插你
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-10 22:12

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 10:03 PM 發表

咁又點
刮民黨腐敗無能令人民唾棄刮民黨.

不如話冇秦始皇統一六國
就冇今日的中國啦
作者: 泛民之星陳盲刎     時間: 2021-4-10 22:20

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 09:57 PM 發表

作者: cwilson1     時間: 2021-4-11 00:01

引用:

"漢人第一次用熱兵器與外敵戰爭是韓戰"

呢句好有問題喎, 日本都係外敵喎!
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-11 00:30

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 10:03 PM 發表

咁孫中山建立的新中國
是怎樣的新中國呀
佢並冇排斥滿族呀
反而大方地
既住不咎
邀請滿族一齊合組新中國

作者: Lorijin     時間: 2021-4-11 01:29

引用:

人蠢唔緊要, 最悲哀係低智
作者: 人類仔     時間: 2021-4-11 01:43

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-4-11 12:56 AM 發表
中國比日本發展工業遲完全是滿清的罪過,漢人很愛學科學,如果不是滿族人阻止,中國應該比日本先進,咁樣洋人就不敢入侵中國了。
芯片...造不如買...
作者: kira36     時間: 2021-4-11 02:22

樓主在玩分化中國人唔好中計
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-11 02:27

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-4-11 12:56 AM 發表
中國比日本發展工業遲完全是滿清的罪過,漢人很愛學科學,如果不是滿族人阻止,中國應該比日本先進,咁樣洋人就不敢入侵中國了。
中國歷史是屬於中華民族的
榮就56個民族共榮
辱就56個民族共辱
槍口一致對外
不要再細分什麼漢族,滿族,回族............

如果要計
咁孫中山成立的新中國
應該是恢復明國的版圖
但我們的國父
都既住不咎
同滿族及其他54個民族
一齊和平地共享九百六十萬平方公里的土地

作者: pp49pp     時間: 2021-4-11 10:35

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-4-10 02:52 PM 發表
鴉片戰爭又關八國聯軍咩事呢?
鴉片戰爭是英國人不滿清朝從事販賣毒品貿易。
八國聯軍是幫助漢人推翻滿清政府。
從清朝手中奪取香港是為了歸返中華人民共和國,讓中國BB有奶飲。
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-11 13:40

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-4-11 10:35 AM 發表

鴉片戰爭是英國人不滿清朝從事販賣毒品貿易。
八國聯軍是幫助漢人推翻滿清政府。
從清朝手中奪取香港是為了歸返中華人民共和國,讓中國BB有奶飲。
維多利亞女王才是最大的毒販
作者: pp49pp     時間: 2021-4-11 14:58

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-11 01:40 PM 發表

一隻手係拍唔响嘅
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-11 15:22

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-4-11 02:58 PM 發表

一隻手係拍唔响嘅
事實卻是清政府想唔拍
日落帝國迫你拍呀!!!!!
作者: mflyer     時間: 2021-4-11 16:01

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-10 09:48 PM 發表

反上帝,無宗教自由,萬軍之耶和華來劈你嫁
好驚!
太太天國已經劈死半壁中國人了!
天主教 的暗溝 不可不防!!!???
作者: mflyer     時間: 2021-4-11 16:04

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-4-11 04:01 PM 發表

好驚!
太太天國已經劈死半壁中國人了!
天主教 的暗溝 不可不防!!!???
2019年 的黑暴禍港 天主教/基督教 的暗溝 亦積極參與?
作者: pp49pp     時間: 2021-4-11 16:52

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-11 03:22 PM 發表

事實卻是清政府想唔拍
日落帝國迫你拍呀!!!!!
塞舊屎比你,都要你肯食先得架。
作者: 人類仔     時間: 2021-4-11 18:45

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-4-11 04:52 PM 發表

有D野唔好講太白啦,睇下現代中共煙草生意賺得幾爽先啦,古代毒品條水明顯係清廷有份玩的,開到成行成市有煙館就知,
滿人仲可以癈掉漢人戰鬥力,防止漢人造反,滿英雙嬴局面,不過天朝發癲,後尾要大份,同英國玩野燒鴉片,傾唔掂數米同英國反面開波囉... 點知一打無估到自己咁癈... 有D野中共都唔好意思講

作者: 人類仔     時間: 2021-4-11 18:56

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-4-11 04:04 PM 發表

2019年 的黑暴禍港 天主教/基督教 的暗溝 亦積極參與?
再唔聽教皇話仔就好好炮製你我出動教皇令,命令中共派使節過黎歐洲聽書,再唔聽教聽話就捏蛋蛋
作者: 人類仔     時間: 2021-4-11 19:00

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2021-4-11 01:40 PM 發表

錯... 係猶太鬼子,沙遜家族中共同猶太鬼子不知幾Friend,分蛋糕分唔掂又要推你班傻仔上戰場示威俾西方陰謀集團睇,同志們上吧

https://www.youtube.com/watch?v=XnAgiX-DZf8

作者: 人類仔     時間: 2021-4-11 19:07

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-4-11 12:01 AM 發表

"漢人第一次用熱兵器與外敵戰爭是韓戰"

呢句好有問題喎, 日本都係外敵喎!
老實講漢人出名癈,成日唔夠北方蠻族打
衰D講文又唔得,武又唔得,現代來說
科技仲未到西方水平,軍人素質就差幾班,有幾多個戰機師到美國水平係一個謎...
真係只能屈人多了,但人海打法送人頭在現代作用不大,因為高科技可以輕鬆屠殺人海戰術
作者: 人類仔     時間: 2021-4-11 19:11

引用:
原帖由 kira36 於 2021-4-11 02:22 AM 發表
樓主在玩分化中國人唔好中計
就算佢唔係真心分化,但歷史事實證明,的確中國人就是可悲的賤種,再講落去就只會發現更多問題,更知道中國人真係垃圾賤種
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-11 19:24

引用:
原帖由 pp49pp 於 2021-4-11 04:52 PM 發表

幾個大隻佬绑哂手腳
然後擺舊屎落你口
你可以點呢?
作者: 路過的人_甲     時間: 2021-4-11 19:25

引用:
原帖由 人類仔 於 2021-4-11 07:11 PM 發表

就算佢唔係真心分化,但歷史事實證明,的確中國人就是可悲的賤種,再講落去就只會發現更多問題,更知道中國人真係垃圾賤種
中國人之中
嗎有你呢D賤種囉
死黄屍西奴美狗
去食你美爹D屎啦