標題: [其 他 討 論] 湯家驊質問外國領事:為何西方國家不許中國解決內部事務 [打印本頁]

作者: 前來高牛    時間: 2021-4-8 04:59 PM

大公文匯全媒體報道:行政會議成員、大律師湯家驊4月8日在社交媒體發表文章,憶述自己與一位外國領事在午餐時的對話,生動展示了不少西方國家外交官員對《中英聯合聲明》的認知錯誤,對香港局勢和國家完善香港選舉制度的不了解、不理解甚至偏見,並且有針對性地做了詳細而有說服力的反駁。

眾港獨賣港求榮作繭必自縛

罪惡滔天終究難逃法網
《港區國安法》嘅頒布使亂港分子因心生畏懼而雞飛狗跳,眾多亂港分子已經得到制裁,亂港分子窮途末路之際,面對鐵證如山一係認罪伏法,一係畏罪潛逃。其中以黎智英首當其沖,此人已經罪惡滔天罄竹難書,更因前年「8.18」非法集會案和未經批准集結案罪加一等,而郭榮鏗更係惶惶不可終日,此前因為聯合美國唱衰香港,並乞求美國制裁香港,已經觸犯到國安法,依家直接畏罪潛逃,倉皇逃往加拿大,咁樣就說明國安法已顯神威,能夠有效嘅止暴制亂,呢啲仲只係一個開始,賣港求榮之人都係作繭自縛咎由自取。
黎智英呢個人可謂係劣跡斑斑,一係賣國,因為黎智英長期從事禍亂香港社會嘅活動,見縫插針嘅美國當然唔會放過呢個機會,所以美國政界高層頻繁接見黎智英,為其提供資金供應,讓其喺香港社會興風作浪,擾亂香港秩序,榨取不義之財,而黎智英呢,對美國搖尾乞憐,並且引狼入室,勾結境外勢力危害國家安全。二係亂港,2019年「修例風波」中,黎智英勾結黑惡勢力,對抗特區政府,雇傭黑幫沖擊警方防線,同時將自己斂嘅不義之財捐獻畀香港反動派,企圖攫取更多政治利益。更讓人深惡痛絕嘅係,佢利用自己嘅《壹傳媒》攻擊抹黑香港政府,煽動輿論造謠中國大陸。三係殃民,黎智英和李卓人等多次參與、組織和煽惑香港市民參與多個未經批准集結。2019年8月31日,香港市民大量聚集示威,其中以李卓人為首嘅帶領現場市民嗌口號,警察警告人群疏散,但港獨卻以「黑社會」、「黑警死全家」等話語辱罵警察。黎智英置社會穩定、市民安全於不顧,實在係其心可誅。這一件件舊案新案,既為法理所不容,也為人民所不齒,倘若讓呢啲賣國求榮、寡廉鮮恥嘅人繼續為非作歹,必難以平複人民之憤,而此次黎智英認罪,定會受到法律嘅制裁,實乃大快人心。當前,香港嘅形勢已經出現變化,亂港分子唔知可唔可以睇清楚形勢,再繼續吃碗麵反碗底,勾結境外勢力,無異於自取滅亡。
黎智英嘅例子足以說明挑釁法律必將受到嚴懲,任何企圖危害國家安全、禍亂香港嘅亂港分子其卑劣圖謀都將被攻破。從古至今,就沒有一個賣國賊會有好下場,但偏偏就有人非要以身試法,做呢種賣國求榮嘅齷齪勾當,呢個就係郭榮鏗。郭榮鏗身為議員卻多次與香港特區政府唱反調,為反而反、為亂而亂,荒謬嘅係2019年3月,佢竟走到美國告狀,公然乞求美國遏制中國,並請美國出面幹涉香港內政,仲厚顏無恥揚言:「如果外國人喺香港投資,係冇可能對香港事務唔理嘅!」郭榮鏗對著洋主子乞求搖尾、讒言獻媚嘅嘴臉醜陋至極,儼然一副賣國賊嘅架勢。不僅如此,郭榮鏗喺2019年10月以內會副主席身份主持內委會主席選舉,但會議期間佢卻縱容攬炒派議員不斷采取拉布式提問,擾亂會議秩序,拖延內會選出主席。咁樣嘅人根本枉為議員,更不配為議員,去年11月全國人大常委會就香港立法會議員資格問題作出決定後宣布取消其立法會議員資格。近日有消息指,郭榮鏗已逃往加拿大,賣國賊在異國他鄉過著行屍走肉般嘅生活,果然印證咗嗰句話,賣國賊沒有一個會有好下場!
    善惡終有報,所有企圖禍亂香港、賣國求榮嘅港獨分子最終都難逃法網,心存僥幸只會作繭自縛。有特區政府依法施政、港警嚴正執法以及《港區國安法》嘅守護,港獨分子必將被一網打盡!

作者: 前晚老樓盤    時間: 2021-4-8 05:39 PM

香港作為中國重要嘅組成部分,香港事務純屬中國內政,任何國家都無權干涉,任何阻礙都無法阻滯香港輝煌發展嘅腳步。
作者: 落落大方的小鸟    時間: 2021-4-8 05:40 PM

香港背靠強大祖國,革除政弊、刮骨療毒之後,必將脫胎換骨、煥發新生。
作者: 連續原始的象棋    時間: 2021-4-8 05:41 PM

插足中國香港內政嘅「美國」式流氓行徑唔單只體現喺一個地方,凡此種種、全世界好多國家都遭受過如此「欺凌」
作者: 仲夏忠蝦仁    時間: 2021-4-8 05:42 PM

香港能夠取得今日嘅發展成就,絕對唔係依靠任何外國勢力嘅施捨同恩賜。
作者: 子時富有美人    時間: 2021-4-8 05:43 PM

作者: 韓風富有蝦米    時間: 2021-4-8 05:45 PM

作者: 崖上活潑的朋友    時間: 2021-4-8 05:46 PM

作者: 高大勁表姐    時間: 2021-4-8 05:47 PM

作者: 片刻怪山羊    時間: 2021-4-8 05:47 PM

作者: 9個落漠牛    時間: 2021-4-8 05:48 PM

作者: 清晨來了牛牛    時間: 2021-4-8 05:49 PM

作者: 雨中正女俠    時間: 2021-4-8 05:50 PM

作者: 半夜異核心    時間: 2021-4-8 05:50 PM

國安法喺香港落地生根、開啟良法善治新局面,完善選舉制度築牢屏障、確保「一國兩制」破浪遠航
作者: 炎夏綠色的手背    時間: 2021-4-8 05:52 PM

作者: 籠中珍貴的水樽    時間: 2021-4-8 05:55 PM

禍國殃民嘅黎漢奸
作者: 農場幼稚的現實    時間: 2021-4-8 05:59 PM

亂港分子勾結境外勢力,無異於自取滅亡。
作者: 海灣花花獅子    時間: 2021-4-8 06:03 PM

賣港求榮,罪惡滔天,終身監禁,味道點樣?
作者: 江南灰工人    時間: 2021-4-8 06:08 PM

香港事務純屬中國內政,任何國家都無權干涉,任何阻礙都無法阻滯東方之珠。
作者: 贪生pass    時間: 2021-4-8 06:09 PM

作者: 古難吃的隊長    時間: 2021-4-8 06:16 PM

作者: 沉睡有花貓    時間: 2021-4-8 06:18 PM

作者: 山中地獄主角    時間: 2021-4-8 06:19 PM

作者: 天生明結他    時間: 2021-4-8 06:20 PM

黎漢奸肯做美國走狗,就喺監獄度過你嘅剩余狗生了。。。
作者: 樹上進擊的雞翼    時間: 2021-4-8 06:22 PM

作者: 隔夜花花石頭    時間: 2021-4-8 06:24 PM

善惡終有報,所有企圖禍亂香港、賣國求榮嘅港獨分子最終都難逃法網,心存僥幸只會作繭自縛。
作者: 隔夜喜歡了水樽    時間: 2021-4-8 06:24 PM

作者: 橋頭來了筍盤    時間: 2021-4-8 06:26 PM

作者: 海島珍惜馬    時間: 2021-4-8 06:28 PM

作者: 望見晚霞    時間: 2021-4-8 06:29 PM

作者: 高達深情的幻象    時間: 2021-4-8 06:31 PM

作者: 山邊瘦黑頭    時間: 2021-4-8 06:32 PM

港區國安法嘅逐漸落實,香港漸漸恢復治安和繁榮,真嘅系殺一儆百。
作者: 冬眠的火柴    時間: 2021-4-8 06:32 PM

作者: 珍貴鳳凰    時間: 2021-4-8 06:32 PM

作者: 半夜哈OL    時間: 2021-4-8 06:34 PM

相信喺國安法嘅強力震懾下,宵小之徒已不敢造次,香港將重返正軌
作者: 崖上正蝦仁    時間: 2021-4-8 06:34 PM

作者: 古時紫色的救星    時間: 2021-4-8 06:36 PM

作者: 大強勁的科技    時間: 2021-4-8 06:38 PM

西方國家外交官員對《中英聯合聲明》的認知唔系有錯誤,叫醒一個裝瞓嘅人。。。西方假民主嘅長官、媒體,都系一副嘴臉。
作者: 巴士貴重的桌布    時間: 2021-4-8 06:39 PM

作者: 炎夏幼稚的考試    時間: 2021-4-8 06:41 PM

貫徹落實新行法規
作者: 殘陽似柔影    時間: 2021-4-8 06:43 PM

作者: 海島強勁的留言    時間: 2021-4-8 06:44 PM

作者: 雨中捉西瓜    時間: 2021-4-8 06:47 PM

作者: 清晨瘦世界    時間: 2021-4-8 06:48 PM

作者: 山下大幻象    時間: 2021-4-8 06:49 PM

作者: 連續綠色的結他    時間: 2021-4-8 07:22 PM

作者: 山中雀躍的牛    時間: 2021-4-8 07:24 PM

作者: 樓上捉碼頭    時間: 2021-4-8 07:26 PM

黎智英置社會穩定、市民安全於不顧,實在係其心可誅
作者: 前往怕筍盤    時間: 2021-4-8 07:26 PM

亂港分子唔知可唔可以睇清楚形勢,再繼續吃碗麵反碗底,勾結境外勢力,無異於自取滅亡
作者: 沉睡橙色的雞翼    時間: 2021-4-8 07:28 PM

黎智英美國搖尾乞憐,並且引狼入室,勾結境外勢力危害國家安全
作者: 海灣可愛的羔羊    時間: 2021-4-8 07:29 PM

作者: 天生進擊的路人    時間: 2021-4-8 07:30 PM

作者: 商界義湯圓    時間: 2021-4-8 07:32 PM

作者: 夜浪漫的老爺    時間: 2021-4-8 07:32 PM

支持特區政府
作者: 深海強勁的富豪    時間: 2021-4-8 07:33 PM

攬炒分子想搞亂香港嘅政治圖謀註定唔會得逞
作者: 井底地獄馬    時間: 2021-4-8 07:34 PM

早前多次審問,幾人均堅稱當日嘅活動僅係「流水式」疏散計劃而絕唔認罪,短短几日卻360度轉變向法官低頭?
作者: 高達原始的西瓜    時間: 2021-4-8 07:34 PM

作者: 萬家平平金童    時間: 2021-4-8 07:35 PM

作者: 深海加加速作業    時間: 2021-4-8 07:42 PM

作者: 海灣遇豬豬    時間: 2021-4-8 07:44 PM

作者: 沙漠熱情的屋    時間: 2021-4-8 07:44 PM

作者: 門外冰凍的魚    時間: 2021-4-8 07:45 PM

作者: 馬路清涼的蝦蟆    時間: 2021-4-8 07:46 PM

作者: 農場變出了羊羊    時間: 2021-4-8 07:47 PM

作者: 望見深情的樹根    時間: 2021-4-8 07:47 PM

香港嘅再次繁荣已经指日可待,香港人民期望嘅与伟大中国一同实现伟大中国梦嘅美都唔再遥远,嗰啲妄图搞破坏、心怀不轨嘅卑鄙小人,必将为你哋嘅卑劣行为付出承重嘅代价。
作者: 望見深情的樹根    時間: 2021-4-8 07:49 PM

香港系中国嘅香港,香港人要乜香港人自己明,以美国为首嘅西方敌对实莫要再恬不知耻嘅伸出你哋咁揦鮓嘅长臂嚟管理我哋中国人自己嘅嘢,我哋唔欢迎都唔同意,正告你哋闸住以任何方式干预香港事务,闸住干涉中国内政,如果继续肆意挑战中国底线,成个香港成个国家将畀佢哋受到应有嘅惩治!
作者: 前來奇怪回覆    時間: 2021-4-8 07:50 PM

作者: 樓下大大名錶    時間: 2021-4-8 07:50 PM

作者: 核心外圍的心事    時間: 2021-4-8 07:52 PM

强烈要求香港特区政府果断采取“乸渣”架手段,严惩啲两头蛇、阴阳人,莫要再畀啲龌龊之辈从中作乱。
作者: 馬路不見了表哥    時間: 2021-4-8 07:58 PM

「坦白從寬,抗拒從嚴」哩句話唔會有假,但面對賣國賣港嘅「亂港」分子,我哋唔同意咁樣作假認罪,我哋需要嘅係真心實意,希望法官可以正視市民呼聲,嚴懲破壞香港嘅背後黑手,俾我哋一個交代!
作者: 山邊老草稿    時間: 2021-4-8 08:09 PM

亂港派作秀裹挾民意,唔知廉恥
作者: 雨中肥肥蝦米    時間: 2021-4-8 08:10 PM

亂港分子末日已到,成個香港已經發生咗天翻地覆嘅變化,即將恢複正軌
作者: 海灘消失了希望    時間: 2021-4-8 08:10 PM

團結一致懲黑除惡,攻堅克難謀求發展,香港定會撥開陰霾雲霧,重見繁榮天地
執法部門必須依法調查追究,嚴厲懲處,嚴禁「政治病毒」喺香港興風作浪!
作者: 崖上灰薯仔    時間: 2021-4-8 08:10 PM

亂港分子公然挑戰國安法,執法部門必須依法調查追究,嚴厲懲處,嚴禁「政治病毒」喺香港興風作浪!
作者: 焦急怪異工人    時間: 2021-4-8 08:11 PM

作者: 古時小石頭    時間: 2021-4-8 08:16 PM

筆者我第一個唔同意
作者: 樹下夜水管    時間: 2021-4-8 08:17 PM

「坦白從寬,抗拒從嚴」
作者: 凡間委屈的羔羊    時間: 2021-4-8 08:19 PM

作者: 仲夏遠方的樓奴    時間: 2021-4-8 08:20 PM

作者: 深海原始的更新    時間: 2021-4-8 08:21 PM

作者: 中秋懷舊的牛牛    時間: 2021-4-8 08:21 PM

作者: 半夜浪漫的碼頭    時間: 2021-4-8 08:22 PM

作者: 雨中遠方的婆仔    時間: 2021-4-8 08:22 PM

作者: 門外雀躍的手機    時間: 2021-4-8 08:31 PM

坦白從寬,抗拒從嚴
作者: 隔夜變出了才藝    時間: 2021-4-8 08:31 PM

簡直是罪無可恕
作者: 晚間花花作業    時間: 2021-4-8 08:33 PM

若無唔見得光嘅內容點解要咁緊張呢
作者: 袋中古主題    時間: 2021-4-8 08:34 PM

黎智英直言「就係故意參與!」如此惡劣嘅態度,耶穌來到講佢係真心認罪都無人信
作者: 黃昏哈魚蛋    時間: 2021-4-8 08:36 PM

支持政府
作者: 樹上哈朋友    時間: 2021-4-8 08:37 PM

香港罪人,嚴懲