標題: [本港新聞評論] BNO|英國撥款4.6億協助移居港人融入當地 [打印本頁]

作者: cskch    時間: 2021-4-8 01:56 PM

英媒報道,英國承諾提供4,300萬英鎊(約4.6億港元)幫助來自香港的人找到工作、住房和學校。據悉,這項計劃允許數百萬香港人重新定居。據路透社4月

點解我之前睇黃媒話有錢人先用BNO Visa. 但英國又要推出 "關愛基金" 支援新移民既?

英國脫歐後, 小左吉卜賽人, 當地人唔太喜歡 吉卜賽人, 但有些工作白人唔肯做, 總要有人做, 英國佬呢個如意算盤真係做得好, 一方面可以填補吉卜賽的空間, 另一方面又可以貶低華人.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/609387/bno-英國撥款4-6億協助移居港人融入當地

作者: peter925    時間: 2021-4-8 01:58 PM

Bno去到有4千幾萬鎊。
作者: ryokun99    時間: 2021-4-8 02:12 PM

希望迷茫中喞港人多了解些歷史,睇睇英國對其殖民過喞地方,如緬甸、印度、眾非洲國家做過d咩,依家喞現狀如何?
一個海盜源起喞文明,你會相信佢真心對你付出愛?唔好妄想啦
盡力致力於自己國家民族強大,令海盜臣服於你更加實際啦。
作者: 香港偽民為患    時間: 2021-4-8 02:17 PM

4.6億僅夠支援1000個新投奔英國異士一年生活費
作者: cskch    時間: 2021-4-8 02:19 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-4-8 14:17 發表

4.6億僅夠支援1000個新投奔英國異士一年生活費
又唔好咁講,

英國脫歐後, 小左吉卜賽人, 當地人唔太喜歡 吉卜賽人, 但有些工作白人唔肯做, 總要有人做,

異士去到英國就可以搶呢D 位.
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-4-8 02:23 PM

批錢古古怪怪。系直接比新移民定點?定系錢比英國人,再由英國人指點你。?
作者: 香港偽民為患    時間: 2021-4-8 02:29 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 02:19 PM 發表

又唔好咁講,

英國脫歐後, 小左吉卜賽人, 當地人唔太喜歡 吉卜賽人, 但有些工作白人唔肯做, 總要有人做,

但有些工作白人唔肯做
但可能不足以提供200萬職位比呢批奔向自由高尚港人,4.6億實在太少
作者: suzume    時間: 2021-4-8 02:30 PM

計劃通過未?
作者: mflyer    時間: 2021-4-8 02:32 PM

記得唔好返來 攞綜援!

作者: cskch    時間: 2021-4-8 02:35 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-4-8 14:29 發表

但有些工作白人唔肯做
但可能不足以提供200萬職位比呢批奔向自由高尚港人,4.6億實在太少
吉卜賽人係英國都有20-30萬.

香港有 200萬+1過英國都無人信啦。 10萬左右啦.

去到當地後, 取代脫歐後, 小左既吉卜賽人, 做番以前gypsy 做開既野. 應該問題唔大既.
作者: mflyer    時間: 2021-4-8 02:36 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-4-8 02:32 PM 發表

記得唔好返來 攞綜援!
鴉片販子 咁 闊綽, 幾千萬 GBP!
鴉片販子 真的 日落左好耐!!!
作者: tinlong    時間: 2021-4-8 02:36 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 01:56 PM 發表

英媒報道,英國承諾提供4,300萬英鎊(約4.6億港元)幫助來自香港的人找到工作、住房和學校。據悉,這項計劃允許數百萬香港人重新定居。據路透社4月

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210408/456787946922577920930674.jpeg/qb-u12Bc2mTqRRsDcgsido_TsDdCYRT2TSBcek0gXHo

點 ...
唔信英國佬咁好死!?
作者: cskch    時間: 2021-4-8 02:37 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-4-8 14:32 發表

記得唔好返來 攞綜援!
唔係綜援, 綜援係比公民先有. 佢地只係可以拿英國版的 關愛基金.

作者: mflyer    時間: 2021-4-8 02:38 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-4-8 02:36 PM 發表

鴉片販子 咁 闊綽, 幾千萬 GBP!
鴉片販子 真的 日落左好耐!!!
BNO 有當然 居英權, 唔係 5+1!
記得唔好返來 攞綜援!
作者: cskch    時間: 2021-4-8 02:38 PM

引用:
原帖由 tinlong 於 2021-4-8 14:36 發表

唔信英國佬咁好死!?
我相信係真的, 因為吸左咁多低質新移民, 唔出番類似 "關愛基金" 既野, 將來會出現社會問題.

而且仲有好多低收入工作要轉介比呢D 新移民.
作者: 香港偽民為患    時間: 2021-4-8 02:45 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 02:35 PM 發表

吉卜賽人係英國都有20-30萬.

香港有 200萬+1過英國都無人信啦。 10萬左右啦.

去到當地後, 取代脫歐後, 小左既吉卜賽人, 做番以前gypsy 做開既野. 應該問題唔大既.
就算只有10萬異士投奔,你所講工種好難滿足佢地,而且未有工作仍需依靠基金維生,所以我認為最少要撥備46億
作者: kk5032019    時間: 2021-4-8 02:47 PM

去到英國就算申請左,又係要等...........
大佬 ! 資助依家野有時可能唔批,或者介紹你去搵工,全部都係低人工又高危既職位又點算???
作者: loginiphone999    時間: 2021-4-8 02:48 PM

又用數字出招啦!
作者: no_ic    時間: 2021-4-8 02:56 PM

大英真係照顧200幻BNO,一人有廿幾英鎊,夠食一餐飽飯。
作者: 千堂    時間: 2021-4-8 03:23 PM

過多幾年後就會有今次移民英國的香港人,透過無線說自己移民慘況,香港賣曬資產放棄高薪同子女移居英國,初到步買到間有問題屋,子女讀書又未能融入學費各樣超出想像,兩夫婦也找不到在香港的一半人工,英國政府所謂的協助都是要申請及高門檻,在電視上非常後悔當天决定還害了一對子女。
作者: lawumi    時間: 2021-4-8 03:30 PM

收左你申請費、稅、NHS等等,女王開恩嘔個零頭出來,咁仲唔快d移民
作者: MoonRackers    時間: 2021-4-8 03:30 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 01:56 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210408/456787946922577920930674.jpeg/qb-u12Bc2mTqRRsDcgsido_TsDdCYRT2TSBcek0gXHo

點 ...
4.6億?好似無講分幾多年用噃?到時一句話唔多人申請,用唔哂,又可以慳返呢?
作者: 虎門叮噹    時間: 2021-4-8 03:35 PM

曱甴話點解唔將廣東話列為官方語言,佢哋唔係乞兒唔係嚟挨苦嘅
作者: touya08    時間: 2021-4-8 03:37 PM

引用:

點 ...
咁優惠, 黃c們唔好再日日上香討唱衰香港啦, 快去吧, 心動不如行動
作者: QK130    時間: 2021-4-8 03:40 PM

引用:

點 ...
政治show
作者: ttkwan    時間: 2021-4-8 03:41 PM

引用:

點 ...
觀乎兩個嘅移民政策 兩國對國土邊彊及國人界線嘅處理有顯著不同。
作者: bronze18man    時間: 2021-4-8 03:45 PM

手足們快去支援國際線囉!搶糧搶金搶女人!
作者: jht    時間: 2021-4-8 03:50 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-8 02:23 PM 發表

批錢古古怪怪。系直接比新移民定點?定系錢比英國人,再由英國人指點你。?
我睇到內文既意思就係後者。
協助到英港人搵工,學英文。
意思即係驚你搵唔到地方工作去交稅,又搵唔到地方比錢學習交學費,所以批筆錢比一啲機構去協助你地。
作者: tongtong2047    時間: 2021-4-8 03:52 PM

英國撥款4.6億?
咁小邊夠果班乞兒曱甴洗呀
作者: sony99hk    時間: 2021-4-8 03:53 PM

哈哈,原來得小貓三四隻去
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-4-8 03:57 PM

引用:
原帖由 jht 於 2021-4-8 03:50 PM 發表

我睇到內文既意思就係後者。
協助到英港人搵工,學英文。
意思即係驚你搵唔到地方工作去交稅,又搵唔到地方比錢學習交學費,所以批筆錢比一啲機構去協助你地。
咁系。批錢比英國人,由英國人收錢後教導你。你本質上無得到一分錢。其實主體系幫英國本土人
作者: 一個中國人!    時間: 2021-4-8 03:58 PM

引用:

點 ...
咁咪幾好,二百幻曱甴廢青一人可以分到兩萬幾蚊,叼,仲唔快啲跪安
作者: 寒冬富有蝦仁    時間: 2021-4-8 03:59 PM

支持曱甴去陰國厄福利
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2021-4-8 03:59 PM

小財唔出大財唔入,做下呢啲措施畀啲有錢曱甴睇我哋點樣幫你哋啲窮曱甴,到時佢哋就毫無憐憫地奉獻佢一生嘅積蓄金錢比大英帝國。
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-4-8 03:59 PM

二等公民
作者: 一個中國人!    時間: 2021-4-8 03:59 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-4-8 02:23 PM 發表

不要問,只要信
作者: 張寶成打老虎    時間: 2021-4-8 03:59 PM

發達囉 香港班曱甴肯走未 ?

唔好奶係香港唔走啦
作者: dtw    時間: 2021-4-8 04:00 PM

比個郡香港人啦!
比錢冇用架!
可以獨立果種
福克蘭群島都唔驅
作者: 哪singh    時間: 2021-4-8 04:00 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 02:19 PM 發表

又唔好咁講,

未必!仲有南亞人争!港腥高高在上怎争
作者: MuTeKi    時間: 2021-4-8 04:04 PM

4.6億, 真係好撚多錢, 100萬港人, 每人分$460
作者: 小窮鬼    時間: 2021-4-8 04:04 PM

黃絲們~仲唔起程?!🤭
作者: ono119394    時間: 2021-4-8 04:06 PM

引用:

點 ...
不过,留意内容,吾係比班黄毒废嘅,係自己落袋,教你点租屋(睇你班PK买吾到),教你揾学校,教你揾工。。。。咁又可以贪几億。
作者: 今天的事今晚做    時間: 2021-4-8 04:06 PM

黃人快走啦,香港無咗你哋先會繁榮昌盛
作者: 亨盤真人    時間: 2021-4-8 04:07 PM

快d走,去到英國佬會照顧你生養死葬,千祈咪返來
作者: productdesigner    時間: 2021-4-8 04:13 PM

引用:

點 ...
機會黎啦!黃人
作者: kid_a    時間: 2021-4-8 04:17 PM

引用:
原帖由 ryokun99 於 2021-4-8 02:12 PM 發表

希望迷茫中喞港人多了解些歷史,睇睇英國對其殖民過喞地方,如緬甸、印度、眾非洲國家做過d咩,依家喞現狀如何?
只係拋磚引玉..
作者: BUSYMAN    時間: 2021-4-8 04:21 PM

假紳仕,無錢不要打腫臉,提議:每名 BNO移民派五年醫保生活費,包食宿和工人,肯定有過十萬人申請?英國求香港人移居給多些福利才有誠意!
作者: 地獄硬硬的貓奴    時間: 2021-4-8 04:21 PM

撥咁少支援,港移民搬去都幾仟億喇!
作者: kid_a    時間: 2021-4-8 04:27 PM

引用:
原帖由 kk5032019 於 2021-4-8 02:47 PM 發表

去到英國就算申請左,又係要等...........
大佬 ! 資助依家野有時可能唔批,或者介紹你去搵工,全部都係低人工又高危既職位又點算???
其實支助真係可能只比幫助你既英國機構...佢地就同香港社處咁囉...推介你去做D無人做既工...然後袋左你D支助..
作者: cskch    時間: 2021-4-8 04:29 PM

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-4-8 16:27 發表

其實支助真係可能只比幫助你既英國機構...佢地就同香港社處咁囉...推介你去做D無人做既工...然後袋左你D支助..
白人唔做掃街, 洗廁所果類工. 但一個社會需要唔同既人, 唔好歧視人
作者: 阿火~~    時間: 2021-4-8 04:29 PM

引用:
原帖由 ryokun99 於 2021-4-8 02:12 PM 發表

由佢地走啦,快潻呀,全部都係垃圾
作者: CS601P    時間: 2021-4-8 04:29 PM

"英媒報道,英國承諾提供4,300萬英鎊(約4.6億港元)幫助來自香港的人找到工作、住房和學校。據悉,這項計劃允許數百萬香港人重新定居。

據路透社4月8日報道,英國政府於當日推出一項歡迎香港人定居計劃,該計劃的大部分資金將由當地政府用於幫助新移民支付英語語言支持和住房費用的項目。政府還將推出12個虛擬區域辦事處,為註冊醫療保健和學校等工作提供幫助。此外,這些「歡迎中心」(Welcome Hubs)還將為如何在英國開展業務提供建議。"

=============

似乎是英國撥款建立職位給國民,職位是盲公竹替BNO友找學校學英文,找地方居住,介紹工作等等,並非幫BNO友比學費及租金....
作者: 阿火~~    時間: 2021-4-8 04:30 PM

引用:

又唔好咁講,

嘩。。。大好前途喎,恨都恨唔到
作者: Versailles    時間: 2021-4-8 04:30 PM

五億港紙實在太少

加多個零就差唔多
作者: rosemary1216    時間: 2021-4-8 04:31 PM

金毛今次計錯數嘞,竟然有咁多香港黃屍窮鬼先有興趣去蠅國....呢個梗係啦大家都屬昆蟲類,物以類聚嘛。
作者: 秋天的人話    時間: 2021-4-8 04:33 PM

150萬人,一人得306蚊,當佢地乞衣🤣
作者: cskch    時間: 2021-4-8 04:33 PM

引用:
原帖由 阿火~~ 於 2021-4-8 16:30 發表

嘩。。。大好前途喎,恨都恨唔到
我有D 擔心第日去英國旅行. 比佢地影衰哂.
作者: 阿火~~    時間: 2021-4-8 04:34 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 04:33 PM 發表

我有D 擔心第日去英國旅行. 比佢地影衰哂.
到時佢地咪諗辦法呃同搶自己同胞囉
作者: big3624    時間: 2021-4-8 04:35 PM

支持輸出曱甴,清潔香港運動!!
作者: 黃金馬3    時間: 2021-4-8 04:36 PM

黃人快D去英國啦!

7.6 zG:/ 北爱尔兰暴力事件紧张升级,双层巴士被扔汽油弹燃烧成废铁 https://www.iesdouyin.com 緮制佌链接,达开Dou䜾搜索,直接觀看视频!

圖片附件: Screenshot_2021-04-08-16-32-42-157_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-4-8 04:36 PM, 695.85 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_2021-04-08-16-32-24-874_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-4-8 04:36 PM, 777.82 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: 2046jj    時間: 2021-4-8 04:38 PM

Yc快d去 唔洗考慮
作者: 丁常唔多旺    時間: 2021-4-8 04:38 PM

引用:

點 ...
大家唔好會錯意,英國政府係用4300萬招聘英國人做地產經紀,學校中介同職業介紹咋。
作者: bigbig69    時間: 2021-4-8 04:38 PM

垃圾小陰國,實在是欺人太甚!
作者: 連續默默的浴缸    時間: 2021-4-8 04:40 PM

YC快D去英國分錢啦
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2021-4-8 04:43 PM

哈哈哈…做戲做全套
作者: Samam    時間: 2021-4-8 04:48 PM

引用:

...
咁撚好死?咁申請BNO就唔駛收費用啦,雕狸獅狒😄
作者: luckduck    時間: 2021-4-8 04:48 PM

中國應該早D決定同宣佈
取消雙重國籍
去嘅就去吧
留下嘅留下
無謂再拖拖拉拉
引起社會爭拗
作者: fcw99    時間: 2021-4-8 04:49 PM

英狗主話有500萬曱甴享有此優惠,除開啫係每隻曱甴享有92蚊港元
作者: deechai    時間: 2021-4-8 04:49 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-4-8 02:37 PM 發表

唔係綜援, 綜援係比公民先有. 佢地只係可以拿英國版的 關愛基金.
會唔會比當地人民小....
好似香港人吊, 成日話果D拿福利係大陸人!!!!

到時會唔會去到英國, 被人腳踢唊......
作者: 台灣小榴槤    時間: 2021-4-8 04:50 PM

係英國要報稅但無福利!真係呃到盡
作者: wwwvv0701    時間: 2021-4-8 04:51 PM

引用:

仲有,英國掠奪咗查戈斯群島,國際法院判決歸還毛里求斯,英國仍然厚顏無恥拒絕交還,真係無恥海盜!
作者: cskch    時間: 2021-4-8 04:52 PM

引用:
原帖由 deechai 於 2021-4-8 16:49 發表

會唔會比當地人民小....
好似香港人吊, 成日話果D拿福利係大陸人!!!!

到時會唔會去到英國, 被人腳踢唊......
開頭唔會, 但後期絕對會.

英國佬因為脫歐無左吉卜賽人, 就要搵小黃人做呢D 位, 但小黃人去到做呢D 低下階層, 慢慢就會比人睇小.

然後部份黃人會騙福利等等, 最後英國就會歧視番小黃人. 呢個結局其實今日都可以估到. 英國佬都知, 但佢都係利用果D 小黃人去做一D 厭惡性工作
作者: 來自M78星雲的神    時間: 2021-4-8 04:56 PM

英國佬都知黃絲手足無錢無學歷無技能, 過到去英國都係乞架啦, 所以預早比定幾億出泥當買狗糧
作者: wk221ab    時間: 2021-4-8 04:57 PM

引用:

...
攞回去支持北愛好啲喎
作者: 人之初大大    時間: 2021-4-8 04:58 PM

咁少點分
作者: 普通話太難學    時間: 2021-4-8 04:59 PM

英國原以為可以收到一班有錢的香港人,點知來了一班乞兒。
作者: ahmei    時間: 2021-4-8 05:01 PM

搞分化,本地市民憎死呢班港人。
作者: omega33    時間: 2021-4-8 05:02 PM

真係早去早享受 有機會見到羅湖蔥
作者: caorenjie    時間: 2021-4-8 05:05 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-4-8 02:45 PM 發表

就算只有10萬異士投奔,你所講工種好難滿足佢地,而且未有工作仍需依靠基金維生,所以我認為最少要撥備46億
大英帝国如果真有诚意
就应该派发免费机票最为实际
作者: fileefeinei    時間: 2021-4-8 05:10 PM

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2021-4-8 04:04 PM 發表

4.6億, 真係好撚多錢, 100萬港人, 每人分$460
咁又應該唔止嘅
總有幾個真係有啲錢嘅過去唔駛乞
人均應該分到5舊幾架
作者: fileefeinei    時間: 2021-4-8 05:15 PM

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2021-4-8 04:36 PM 發表

黃人快D去英國啦!

7.6 zG:/ 北爱尔兰暴力事件紧张升级,双层巴士被扔汽油弹燃烧成废铁 https://www.iesdouyin.com/share/video/6948588197387439391/?region=HK∣=6948588221085371174&u_code=0&titleType=title&did=MS4wLjABAAAA6v24f7Nx-p-_4-STkXpVlohOccz1AGuceyk_pVx-CMs&iid=MS4wLjABAAAAsd44jhMQFbv42pVj2Z1kQ9ySpe7sHyX3TjVExSJ6c_A&with_sec_did=1&utm_source=copy_link&utm_campaign=client_share&utm_medium=android&app=aweme&scheme_type=1
嘩 曱甴首粥直情可以磚材移民喎
作者: 山邊委屈的老闆    時間: 2021-4-8 05:24 PM

香港人帶錢移民英國 點止4.6億 100倍以上
作者: bebe1226    時間: 2021-4-8 05:34 PM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-4-8 02:29 PM 發表

但有些工作白人唔肯做
等同香港一樣囉!有啲工種香港人多數吾做要內地人做例如:地盤、户外路邊維修、任何清潔工、餐廳食店之類
作者: chriswong1010    時間: 2021-4-8 05:34 PM

作者: 山邊變態的留言    時間: 2021-4-8 05:35 PM

引用:

...
4300萬英鎊開設機構,聘請英人,港人俾錢報名、交學費,由英國人協助移居港人融入當地,係一門生意,唔通係慈善?

如果係強制接受服務,每人交500英鎊,10萬人頭,就5000萬英鎊收入

直接為當地人創造咗就業機會

作者: ballpro    時間: 2021-4-8 05:36 PM

用4000萬請一大堆英國人帮曱甴
作者: joseph_cmk    時間: 2021-4-8 05:48 PM

4.6億請英國人指導香港移民去投資,幫助英國  ,到時推高消費價格價格又神憎鬼厭😂
作者: 义電機    時間: 2021-4-8 06:04 PM

正呀喂
4.6億喎
快D過去分錢
作者: 赤共    時間: 2021-4-8 06:06 PM

大英祖國真係偉大
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2021-4-8 06:22 PM

200幻曱甴快走有錢派
作者: sos2288    時間: 2021-4-8 06:38 PM

多謝英國收留黑暴曱甴
作者: jlam829    時間: 2021-4-8 06:43 PM

睇新聞有個唔知咩位嘅英國人話依個政策慷慨, 真係笑咗出嚟!  如果將D錢現兜兜的分派俾來英之香港人就是真的慷慨!!
作者: dogfamily    時間: 2021-4-8 06:56 PM

睇新聞,
英國提供四千三百萬英鎊, 係協助bno新移民, 啲錢唔係畀新移民,係比番英國人,係畀錢英國人去協助香港新移民。
大家想多了。
作者: keyman98    時間: 2021-4-8 07:00 PM

作者: ntworks    時間: 2021-4-8 07:02 PM

引用:

...
講乜嘢大仁大義啊。英國嘅外謂協助,只不過係借機提高英國人就業。
作者: kwma    時間: 2021-4-8 07:05 PM

引用:

...
分比二百幻.每人$320
作者: zier2    時間: 2021-4-8 07:09 PM

支持黃畜大遷徙
作者: 焦急熱情的主席    時間: 2021-4-8 07:28 PM

本身持BNO去英國已有一定資產,服務始終要繳費🤑🤑🤑
作者: 真。藍色世界    時間: 2021-4-8 07:30 PM

老英還以為可以以一博十,發吓夢好啦!垃圾以後全歸你。
作者: hellexpress    時間: 2021-4-8 07:48 PM

咁好黃絲快D過去啦