標題: 台媒 : 殲20 未服役已落後?? 原來台灣已經有偵驗殲20 雷達 [打印本頁]

作者: highbury64

作者: cwilson1     時間: 2021-4-8 12:55

哦!

發完夢,就睇下大陸如攻過黎台灣,幾多小時就被攻陷這現實吧
作者: 良心打白條     時間: 2021-4-8 13:07

打臺灣要用殲20?
作者: cwilson1     時間: 2021-4-8 13:11

中國擺了30部殲20係福建,距離台北得323公里,殊聲就打到你凱達格蘭啦!

仲發緊夢

https://youtu.be/E2WCD6n3qhk
作者: 良心打白條     時間: 2021-4-8 13:19

算吧!臺灣官方消息都未必真,何況係萍果?
作者: smmmfami     時間: 2021-4-8 14:06

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 12:45 PM 發表
https://tw.appledaily.com/politics/20210408/76FQ5JLA3FF3PNL5VYWHBS72OM/

海軍151艦隊中和級戰車登陸艦LST 233中平軍艦,日前在執行馬公運補任務,與登陸艇隊合群艇配合,實施艉艇艏結合,順利將車輛載運上岸。中平軍艦輔導長以此提供文稿給《青年日報》刊登,不過,文中卻將中科院最新研發、可偵測中共最新型的殲-20隱型戰機的「 ...
64仔,你真不會放過任何機會自high。
作者: yeungph     時間: 2021-4-8 15:23

大陸打台灣都唔駛用殲20,個雷達做到都無用,晒錢。買菠蘿好過。
作者: Sun021212     時間: 2021-4-8 15:36

呆蛙打個飛機先。谷得太多對身體唔好

作者: yeungph     時間: 2021-4-8 16:24

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 04:14 PM 發表

等我教下你軍事常識
如果雷達睇到J-20, 咁大陸所有戰機都可以睇到,
你話係咪令人好担心
等我又話你知,如果個雷達連普通戰機都睇唔到,應該係未插電。呢D雷達幾十年前連阿星都做到,你話呆灣係咪好心噏。

作者: yeungph     時間: 2021-4-8 16:36

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 04:30 PM 發表

原來幾十年前雷達都可以偵破J-20
估吾到J-20 咁垃圾
第一波導彈,第二波驅逐艦兩棲艦,你D呆灣戰機唔駛空戰都自墮,殲10C已經夠殺你F-16。派殲20?唔好自作多情啦。

圖片附件: 下載 (3).jpg (2021-4-8 16:39, 12.15 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: 笑到最後     時間: 2021-4-8 17:26

台蛙人話唔使用雷逹,用肉眼都睇到殲20。
作者: 神殿老子     時間: 2021-4-8 17:33

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 12:45 PM 發表
https://tw.appledaily.com/politics/20210408/76FQ5JLA3FF3PNL5VYWHBS72OM/

海軍151艦隊中和級戰車登陸艦LST 233中平軍艦,日前在執行馬公運補任務,與登陸艇隊合群艇配合,實施艉艇艏結合,順利將車輛載運上岸。中平軍艦輔導長以此提供文稿給《青年日報》刊登,不過,文中卻將中科院最新研發、可偵測中共最新型的殲-20隱型戰機的「 ...
美國都未有,台灣何來?
作者: UFB     時間: 2021-4-8 18:04

木有怕,有楼主系度,外星人都落后.
作者: ichthys2     時間: 2021-4-8 18:29

照我所了解,雷達能偵察到J-20沒有甚麼大不了。

所謂「隱形戰機」不是在雷達上完全隱形,只不過因為特別設計構造、外殼有特殊噴漆,以及導彈可藏於「機腹彈倉」內,所以能反射回到雷達的電磁波,比一般戰機相對少,所以會被雷達監察人員誤判為其他物体(例如小型民用飛機、無人機、雀鳥等)。

所以,台灣若果有雷達聲稱能發現J-20,不是甚麼驚天動地之事,重點在於J-20所反射電磁波相對少,台灣軍方雷達監察員會不會將J-20誤判為其他飛行物。

作者: 籠中污濁的黑頭     時間: 2021-4-8 18:31

引用:

卵型? 同樓豬襯到絕啦
作者: wuenxiao     時間: 2021-4-8 19:45

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-4-8 05:33 PM 發表

美國都未有,台灣何來?
美国跪求购买湾湾雷达
作者: 心水清     時間: 2021-4-8 21:25

64仔係越南人,專門厄9人。
作者: 福建一幫     時間: 2021-4-8 22:14

引用:
原帖由 smmmfami 於 2021-4-8 02:06 PM 發表

64仔,你真不會放過任何機會自high。
64仔重唔去幫呆灣拖!?
作者: 秋落     時間: 2021-4-8 22:19

但偵測吾到殲-16這才是主菜,呆蛙太高估自身,殲-20專門對付來自太平洋威脅。
作者: fwho     時間: 2021-4-9 09:12

偵測到無用架,要導彈能夠鎖定先得架。。
作者: nikonlee     時間: 2021-4-9 09:19

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 04:14 PM 發表

等我教下你軍事常識
你話係咪令人好担心
睇到又点?睇到你都打唔到,用咩同歼20斗,靠点老掉牙F16v?

你地面雷达哪怕看到,不代表你空中战机雷达可以捕捉,战斗起身,还是要靠战机自身雷达发现目标

我福建离你这么近,我明讲你听我飞到你上空了,妳耐我何?最多就是比机会蔡英文快快坐飞机走佬,去冲绳基地寻求庇护,还能点?
作者: Markham1993     時間: 2021-4-9 09:21

仲發緊夢
作者: joe123lau2002     時間: 2021-4-9 10:12

引用:

等我教下你軍事常識
你話係咪令人好担心
64仔講軍事常識?笑死人
如果被動雷達咁好取代晒主動雷達啦!
事實反而大部份性能都不如主動雷達。
作者: joe123lau2002     時間: 2021-4-9 10:16

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-4-8 05:33 PM 發表

美國都未有,台灣何來?
美蘇冷戰時一早有,
只係主動雷達更好。
台灣主動雷達好差,
先覺得被動雷達好。
作者: kingking99     時間: 2021-4-9 12:13

只不過是找個借口,為主子米國服務,打台灣根本用不著殲20,台灣只是為米國和倭子收集資料,提供數據,隨時可能連國軍也沒有這些雷達的數據,要主子批准才可以看到
作者: 子時善良的天才     時間: 2021-4-9 12:42

吹水唔抹嘴,打台灣直接用火箭炮就得啦!
作者: 自信的業主     時間: 2021-4-9 12:51

咪係,灣灣會唔會太睇得起自己?

作者: 13個加速馬達     時間: 2021-4-9 13:43

所以老尾都放棄 F35 啦!

一隻被動雷達救全家!
作者: nikonlee     時間: 2021-4-9 13:46

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-9 01:32 PM 發表

F16v有美製AESA
殲20用咩同佢斗
美制咩话??哈哈哈,系啦F16系全世界最厉害的五代机,得没?
作者: 宇宙可愛的採購     時間: 2021-4-9 13:56

引用:

等我教下你軍事常識
你話係咪令人好担心
固掂F22、F35先啦,開架炊事車當雷達車睇到隱形戰機雷達接收發射天綫裝置吾知怎樣就當係又一個南波灣。
作者: joe123lau2002     時間: 2021-4-9 14:50

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-9 01:29 PM 發表

我係呢度資深會員
梗係有資格講軍事常識
專門發笑話既資深會員
有何能耐講軍事常識呀?

何况知識水平從來都唔係論資排輩
你幾時見過機龍瓦良格話自己資深?
有料既第一日到香討就以理服人啦
冇料亂吹亂up既人先會用年份嚇人

而且講資歷資深你排係我後面呀
我地討論J-20時你ACC都未開呀
作者: joe123lau2002     時間: 2021-4-9 15:05

引用:
原帖由 宇宙可愛的採購 於 2021-4-9 01:56 PM 發表

固掂F22、F35先啦,開架炊事車當雷達車睇到隱形戰機雷達接收發射天綫裝置吾知怎樣就當係又一個南波灣。
台灣不論資金技術人才其實都只係小規模
由以前經國雄風天弓光六雲豹蜂眼沱江等
就知轉移技術造武器設備都唔到一流水平
最多都只係國際同類武器設備既中上水平
作者: Visita     時間: 2021-4-9 16:11

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-4-8 06:29 PM 發表
照我所了解,雷達能偵察到J-20沒有甚麼大不了。

所謂「隱形戰機」不是在雷達上完全隱形,只不過因為特別設計構造、外殼有特殊噴漆,以及導彈可藏於「機腹彈倉」內,所以能反射回到雷達的電磁波,比一般戰機相對少,所以會被雷達監察人員誤判為其他物体(例如小型民用飛機、無人機、雀鳥等)。

所以,台灣若果有雷達聲稱能發現J-20,不是甚麼驚天動地之事,重點在於J-20所反射電磁波相對少,台灣 ...
任何戰機,只要不開機載雷達,台蛙的被動雷達就乜都探測不到。 台蛙的被動雷達是半廢物,等於一個普通收音機,要人自己開聲送上門。 如果隱形機這容易探測到,老美研發F22、F35豈不是好蠢,台蛙是在踩老美。
作者: caorenjie

作者: 後不見來者     時間: 2021-4-9 16:16

引用:

你错了。
台湾的雷达技术是非常落后的,台湾的科技水平也很落后,不会做呼吸机、不会做ECMO,不会做疫苗、不会做高铁,不会做铁路监测系统,只能做一点技术含量最低的口罩。
中国的反隐身雷达研究目前世界领先,不仅用雷达发现过F22,用更先进的卫星连续照相技术也捕捉到过F22的飞行影像。
在这方面,台湾比大陆落后30年。

作者: 路過的閑人     時間: 2021-4-9 16:44

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-4-8 04:24 PM 發表

等我又話你知,如果個雷達連普通戰機都睇唔到,應該係未插電。呢D雷達幾十年前連阿星都做到,你話呆灣係咪好心噏。
呆灣離大陸咁近,使鬼雷達咩,用肉眼都睇到啲飛機啦
作者: nikonlee     時間: 2021-4-9 20:14

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-9 04:37 PM 發表

这两天台湾频繁出事
感觉有点不太正常
哈哈,演示紧点切断台湾交通,台湾长型岛屿,中间有阿里山几座大山,沿海公路经常掉石块,只要用飞弹射悬崖,基本能用石块切断那天东海岸公路,我想指出,其实台湾岛的机动部队是可以给首尾切开两块,但同时间当然解放军也需要多地同时登陆,分隔歼灭。因为公路切断
作者: waikeekee2003     時間: 2021-4-9 22:25

填海又近了
作者: briancccc     時間: 2021-4-9 23:25

引用:

等我教下你軍事常識
你話係咪令人好担心
如果中國唔知有呢個雷達就話可出其不意,知道就唔會驚啦。中國有好多方法能令雷達失效。
作者: DocHolliday     時間: 2021-4-10 00:13

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-4-8 04:36 PM 發表

第一波導彈,第二波驅逐艦兩棲艦,你D呆灣戰機唔駛空戰都自墮,殲10C已經夠殺你F-16。派殲20?唔好自作多情啦。

導彈洗地,無人機蜂羣,全部機場,雷達,防空陣地玩完。 之後出殲七執手尾都夠啦,使L用到殲二十。
作者: Driveffun     時間: 2021-4-10 18:19

引用:
原帖由 joe123lau2002 於 9-4-2021 02:50 PM 發表

專門發笑話既資深會員
有何能耐講軍事常識呀?

何况知識水平從來都唔係論資排輩
你幾時見過機龍瓦良格話自己資深?
有料既第一日到香討就以理服人啦
冇料亂吹亂up既人先會用年份嚇人

而且講資歷資深你排係我後面呀
我地討論J-20時你ACC都未開呀
資深白卡會員,當然自覺資深,就如屯門某醫院入面好多李嘉誠一樣
作者: Driveffun     時間: 2021-4-10 18:24

樓主都係過返去電視版踩吓TBB算啦
作者: vghy1234     時間: 2021-4-11 15:00

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-8 04:30 PM 發表

原來幾十年前雷達都可以偵破J-20
估吾到J-20 咁垃圾
傻狗,就是几十年前的雷达先可以破F22和F35.
不过探测到,要打下也不容易。
作者: 心很想     時間: 2021-4-11 15:21

彭湖面積有幾大, 除非擺出來做裝飾, 衛星逐格掃瞄實搵到雷達車, 導彈先除頭陣眼睛, 後來的任何戰機就可以長驅直取飛去呆灣.
作者: tradewindrider     時間: 2021-4-11 15:52

引用:

姐係咁講,就假設台灣領先美國,有反5代雷達

點算?用問題答你問題:大陸有n咁多種非穩型戰機既手段,台灣除左無骨氣,抱洋人大腿外,又有幾多手段壓驚?點算?
作者: 秋落     時間: 2021-4-11 16:54

引用:
原帖由 highbury64 於 2021-4-9 01:32 PM 發表

F16v有美製AESA
殲20用咩同佢斗
F16V二手貨同殲20當然冇得鬥,二手貨一起飛就跪下怎鬥。