標題: 國安法三大謊言 [打印本頁]

作者: 時光五缺     時間: 2021-4-7 22:58

國安法三大謊言:
無追溯力、只與四類罪有關、使用普通法原則
港區國安法通過時,香港特區政府強調這只是針對「一小撮人」,並強調它的「合理性」以「釋除公眾疑慮」,包括它「無追溯力」、「只」與顛覆/恐怖主義/分離主義/勾結外國四類「罪」有關、以及一切繼續依據像無罪假定 / 公開透明等普通法原則行事。但時至今日,種種案例出現後,公眾都知道上述三大「承諾」,只是三大謊言。究竟國安法的「法律」條文,怎樣成為凌駕一切的莫須有法典?這就是中國式「依法」體制的精要,值得詳細說明之。

依家近半年既案件見到完全係大話,尤其係李宇軒案
家人都無法探望果然大陸講既野一成都唔信得!

作者: oyear     時間: 2021-4-7 23:32

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-4-7 10:58 PM 發表
國安法三大謊言:
港區國安法通過時,香港特區政府強調這只是針對「一小撮人」,並強調它的「合理性」以「釋除公眾疑慮」,包括它「無追溯力」、「只」與顛覆/恐怖主義/分離主義/勾結外國四類「罪」有關、以及一切繼續依據像無罪假定 / 公開透明等普通法原則行事。但時至今日,種種案例出現後,公眾都知道上述三大「承諾」,只是三大謊言。究竟國安法的「法律」條文,怎樣成 ...
你自己無知識,學人評論
全世界攪毒都要死,這包括在英國。

圖片附件: Screenshot_20210202_140729_com.android.chrome.jpg (2021-4-7 23:32, 105.6 KB) / 該附件被下載次數 13

圖片附件: Screenshot_20210202_140645_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg (2021-4-7 23:32, 125.25 KB) / 該附件被下載次數 8

作者: Perfect     時間: 2021-4-7 23:33

做乜?你好驚?
作者: nigel2014     時間: 2021-4-8 00:10

國安法好波!
作者: nigel2014     時間: 2021-4-8 00:20

搞革命仲學人講法律?
而家細路仔玩泥沙咩!
作者: mart1212     時間: 2021-4-8 08:58

首先要知係邊啲人自己申請國安法。
本來無國安法呢樣嘢!
自己申請,怪得誰?

作者: 33Chris     時間: 2021-4-8 09:05

泛民頭目全線收皮,唔係走佬就坐監,淨返班無主孤魂黃狗仔曱甴仔日日係網上9叫
作者: 劉婕     時間: 2021-4-8 09:27

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-4-7 10:58 PM 發表
國安法三大謊言:
港區國安法通過時,香港特區政府強調這只是針對「一小撮人」,並強調它的「合理性」以「釋除公眾疑慮」,包括它「無追溯力」、「只」與顛覆/恐怖主義/分離主義/勾結外國四類「罪」有關、以及一切繼續依據像無罪假定 / 公開透明等普通法原則行事。但時至今日,種種案例出現後,公眾都知道上述三大「承諾」,只是三大謊言。究竟國安法的「法律」條文,怎樣成 ...
港區國安法是近廿年來最保障香港良民的法律。
十四億加五百萬人支持
作者: captkkk

作者: 山上的天才     時間: 2021-4-8 13:21

國安法係犯民集團申請返嚟咖,
經過多年為反而反,議會倒屎,無限拉布,占中,旺暴...
最後借修例打、砍、燒香港
去美國乞求美國賊制裁香港,
千辛萬苦先修成正果,

樓主你咁樣閙犯民好唔啱!
作者: sclee1209     時間: 2021-4-8 13:38

引用:
原帖由 nigel2014 於 2021-4-8 12:20 AM 發表
搞革命仲學人講法律?
而家細路仔玩泥沙咩!
咪係囉
呢啲咁既死細路
革命輸左就走黎嘴炮
玩政治又唔學識進退之道
貪勝不知輸
而家只不過係找數時間到

開個主題發下爛渣都冇用
個班人監就係要坐
樓主好在係嘴炮友,只出張嘴
人地衝,佢只敢係呢度講廢話
作者: 貓男     時間: 2021-4-8 15:11

樓主驚到亂噏廿四...
要唔要call青山好呢?

一陣學咗土瓜灣嗰癲佬咁亂打人亂踢人出街...
作者: 日出東海     時間: 2021-4-9 14:00

支持香港定立國安法,清除黑暴!
作者: Duncan_Nadal     時間: 2021-4-9 18:55

井底之蛙
作者: Mr.T8     時間: 2021-4-9 19:08

全力支持制度北朝鮮化!
作者: 食指     時間: 2021-4-9 22:08

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-4-7 11:33 PM 發表
做乜?你好驚?
睇op個id就知佢可能有犯事
作者: 後不見來者     時間: 2021-4-10 02:42

引用:
國安法三大謊言:
我在香港经常和黄丝人群擦肩而过,
我感受到一种强烈的土味,很土,
一种渔民后代的那种土,或者是印度越南人后裔的那种土,
总之很乡下佬、很脏、很落后的那种,
黄丝崇尚黄,在阴阳五行说里,黄为土,一股浓浓的土味
作者: Gzman     時間: 2021-4-10 08:45

樓主講咁多廢话干什?? 輸到PK就准時返工,按時食藥,堅持睇医生啦!
作者: 時光五缺     時間: 2021-5-18 18:07

所以趙婷話出生既地方係充滿謊言既地方
依家只會係當年既十倍起跳!
作者: hk_hacker     時間: 2021-5-18 19:20

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-8 01:38 PM 發表

咪係囉
呢啲咁既死細路
革命輸左就走黎嘴炮
玩政治又唔學識進退之道
貪勝不知輸
而家只不過係找數時間到

開個主題發下爛渣都冇用
個班人監就係要坐
樓主好在係嘴炮友,只出張嘴
人地衝,佢只敢係呢度講廢話
佢地班甲甴,幾時攪過革命呀? 跌襯都鬼殺咁嘈,成堆都係垃圾廢柴!
作者: 傷心尋回犬     時間: 2021-5-18 21:50

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-4-9 19:08 發表
全力支持制度北朝鮮化!
不如同大家講下朝鮮既制度係點?
作者: big3624     時間: 2021-5-18 21:58

做個好市民

圖片附件: FB_IMG_1620621277475.jpg (2021-5-18 21:58, 31.55 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: FB_IMG_1620621273372.jpg (2021-5-18 21:58, 46.91 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: ioriyagami0442     時間: 2021-5-18 22:53

已向國安局舉報此post
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-5-19 02:55

引用:
國安法三大謊言:
本來就是無追溯力啊
但是還有一條,你是不是忘了,要是正式實施之後還有違反國安法,那就會追溯之前的!!

本來就是一小撮人!!鬧事的暴力的有幾十萬!!現在抓捕真正判刑的寥寥幾個!! 還差的遠!!這當然是一小撮,非常少的比例!!

不犯法就不怕!!
不作虧心事不怕鬼敲門!!
你與其這樣期期艾艾,不好好好做個人吧!!

作者: strawberry_c     時間: 2021-5-19 06:12

支持國安法!我在香港感到了安全,國安法杜絕了黑暴的恐怖襲擊!
作者: siu_siu_nei_00     時間: 2021-5-19 07:59

曱甴仆街,香港人最開心
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-5-19 09:55

引用:
國安法三大謊言:
恭喜你國安幫到你,等拉啦