標題: [本港新聞評論] 餐飲長假生意升回疫前九成 美食節慘淡 [打印本頁]

作者: JoeSenior123    時間: 2021-4-7 09:22 AM

【明報專訊】一連5日復活節及清明節假期結束,餐飲業協會表示假期生意暢旺,較去年同期上升約四成,每日平均生意額達3.2億元,回復疫情前九成,業界需增聘臨時工。同期的美食及購物節等則銷情慘淡,92萬人次入場,是近5屆新低,部分展商說生意額不夠付場租、「蝕住做」,生意較上屆跌兩至七成不等;有專賣凍肉的展商則表示力保不失,生意與以往相若。

香港餐飲聯業協會會長黃家和表示,餐飲業在復活節長假期生意反彈,較去年同期升約四成,每日平均生意額達3.2億元,相比疫情前同期每日3.5億元,恢復九成生意,「係幾好嘅數字」。他相信港人不能外遊,加上疫情放緩放心外出用餐,令生意好轉;餐廳要增聘臨時工,但因怕疫情反覆收緊限聚令,故不敢聘請長工。

昨日閉幕的第18屆美食節則生意淡薄,美食及購物節等同期展覽,5日錄得約92萬總入場人次,是近5屆新低,較上屆少約43萬人次。數家參展商說今屆市民較手緊,生意額跌兩成至七成不等,不足支付場租、「蝕住做」;有賣凍肉的展商則表示力保不失,生意額與往年相若、算「合格」。

「大德海味」連續7年參與美食節,銷售經理王先生說今年生意最差,較上屆大跌約七成,生意額不足以支付3萬元場租。他說秋冬是海味銷售旺季,但疫情令美食節延至春天,100元以下貨品較暢銷,逾千元的花膠、海參少人問津。

賣台灣食品凍貨的哈特有限公司營業經理區先生說,生意較往年跌兩成,並批評主辦單位安排差及「好唔人道」,「連攤檔內飲水都畀人話」,又沒預留場內空間讓職員飲食,稱日後未必參與該主辦單位舉辦的展覽。主辦的香港亞洲展覽(集團)有限公司回應稱,根據政府條例及要求制定場內防疫守則。

主題樂園在假期後繼續旺場。香港迪士尼樂園稱,今日入園的單日預約名額已滿,將暫停即場購票安排,並延長開放時間至晚上8時半。

另外,酒吧、麻將館和卡拉OK未准復業,業界代表在政府總部門外接力絕食,稱若政府沒回應,將延長絕食。

呢幾日係邊都咁多人...食野又要排隊...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20210407/s00002/1617732867432/餐飲長假生意升回疫前九成-美食節慘淡
作者: 007star    時間: 2021-4-7 09:26 AM

no advertisement, many people do not know
作者: banjo.    時間: 2021-4-7 09:50 AM

冇9得試食, 梗係慘淡啦.
作者: 空我    時間: 2021-4-7 10:12 AM

今届都有去,無左試食,係少左吸引力,得返急凍食品,海味,副食品同零食多
作者: 賭爸    時間: 2021-4-7 10:36 AM

散貨就散貨埸
所謂美食,依家通街都係
仲平過在這裡買
作者: amstrong668    時間: 2021-4-7 10:39 AM

餐飲回復九成生意,大家開心,起碼多返d 人有工做
作者: Peter_H    時間: 2021-4-7 10:42 AM

班友仔免費的就樣樣都報復⋯就是唔肯去消費 
作者: hw1chan    時間: 2021-4-7 12:04 PM

美食節, 冇興趣
作者: 米妮=]    時間: 2021-4-7 12:16 PM

"餐飲業在復活節長假期生意反彈,較去年同期升約四成"
拎上年同期比較緊係升啦...
上年同期初初爆疫...
作者: skwongskwong    時間: 2021-4-7 12:17 PM

咁就好啦
作者: 沒自信的人    時間: 2021-4-7 12:29 PM

疫情真係麻煩
作者: 綠腳趾    時間: 2021-4-7 12:35 PM

引用:
原帖由 賭爸 於 2021-4-7 10:36 AM 發表

散貨就散貨埸
所謂美食,依家通街都係
仲平過在這裡買
滿足港人小農社會口腔期DNA
作者: 一人行    時間: 2021-4-7 12:43 PM

叫得美食節但唔比食嘢,想多人都難啦!
作者: charmaine999    時間: 2021-4-7 12:59 PM

清明嚟開,個個去晒拜山啦
作者: 涼鎮鷹    時間: 2021-4-7 02:30 PM

引用:
原帖由 空我 於 2021-4-7 10:12 AM 發表

今届都有去,無左試食,係少左吸引力,得返急凍食品,海味,副食品同零食多
啲人主要試食
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-4-7 02:36 PM

擔心疫情第五波
作者: manhong1128    時間: 2021-4-7 02:41 PM

引用:
原帖由 JoeSenior123 於 7-4-2021 09:22 AM 發表

【明報專訊】一連5日復活節及清明節假期結束,餐飲業協會表示假期生意暢旺,較去年同期上升約四成,每日平均生意額達3.2億元,回復疫情前九成,業界需增聘臨時工。同期的美食及購物節等則銷情慘淡,92萬人次入場,是近5屆新低,部分展商說生意額不夠付場租、「蝕住做」,生意較上屆跌兩至七成不等;有專賣凍肉的展商則表示力保不失,生意與以往相若。

https://fs.mingpao.com/pns/20210407/s00007/93b723b9c5b074a88bd064362ee0ca9b.jpg ...
早幾日睇第二個報導先話有個旺角食店老闆叫苦,話假期都無客無生意,皆因 D 人去晒行山同離島,而家呢個話好生意左

大哥,我信邊個好?
作者: manhong1128    時間: 2021-4-7 02:43 PM

引用:
原帖由 賭爸 於 7-4-2021 10:36 AM 發表

散貨就散貨埸
所謂美食,依家通街都係
仲平過在這裡買
個重點根本唔係特別平,買完又要去果到拎返屋企。只係叫集中 D,又無試食又無大媽去,我公司做食品一早都唔做啦,連工展會都唔做,因為根本賺唔到場租同人力錢番黎,更何況而家有疫情!

作者: 涼鎮鷹    時間: 2021-4-7 02:57 PM

引用:
原帖由 amstrong668 於 2021-4-7 10:39 AM 發表

航空,健身未有呢
作者: 一人行    時間: 2021-4-7 04:50 PM

引用:
原帖由 manhong1128 於 2021-4-7 02:43 PM 發表

個重點根本唔係特別平,買完又要去果到拎返屋企。只係叫集中 D,又無試食又無大媽去,我公司做食品一早都唔做啦,連工展會都唔做,因為根本賺唔到場租同人力錢番黎,更何況而家有疫情!
我舊公司都係做食品,都冇參加,一來人流預左唔會多,二來公司大部分產品都唔算出名,但價錢又唔算平,好靠臨場試食去推,啲客冇得試,好難賣。
作者: 奇異果博士    時間: 2021-4-7 04:54 PM

餐廳啲侍應黑面指數都回復返疫症前嘅九成😔
作者: kk2964    時間: 2021-4-7 05:43 PM

唔係咩叫復活節
作者: 足智阿拉丁    時間: 2021-4-7 06:06 PM

真係宣傳不足,我完全唔知有美食節
作者: manhong1128    時間: 2021-4-7 07:22 PM

引用:
原帖由 一人行 於 7-4-2021 04:50 PM 發表

我舊公司都係做食品,都冇參加,一來人流預左唔會多,二來公司大部分產品都唔算出名,但價錢又唔算平,好靠臨場試食去推,啲客冇得試,好難賣。
我地公司同你相反,不過我地係知名品牌,唔需要 hard sell,名我就唔公開喇,公司只係覺得大費周章做完無咩得著,分分鐘場租都輸埋
作者: bestwin61    時間: 2021-4-7 07:34 PM

又吹牛
作者: fb95c9207ee716    時間: 2021-4-7 09:33 PM

引用:
原帖由 涼鎮鷹 於 2021-4-7 02:30 PM 發表

啲人主要試食
有得比試食都唔敢食啦
作者: makm    時間: 2021-4-7 10:02 PM

年年迫餐死去到試飲試食完都買咗好多無謂嘢返屋企,主要係以前未飲過未食過嘅新口味。但今年場內無得試飲試食,唔會去。
作者: 副見習初級新手    時間: 2021-4-7 10:29 PM

美食節啲嘢好多都係貴咗
本來有試食,玩個氣氛
依樣都無埋,都好正常嘅
作者: falconV8    時間: 2021-4-7 10:31 PM

引用:
原帖由 amstrong668 於 7/4/2021 10:39 發表

同意。
作者: 賭爸    時間: 2021-4-7 11:35 PM

引用:
原帖由 manhong1128 於 2021-4-7 02:43 PM 發表

識得朋友係食品公司做
高級食材
平民價

其實去這些展覽會真係專登入去迫下 感受下氣氛
作者: 紅星加盈    時間: 2021-4-8 12:06 AM

無試食即時少左班貪小便宜港人
作者: 破曉微涼    時間: 2021-4-8 12:06 AM

有排玩
作者: 464806224    時間: 2021-4-8 02:01 AM

疫情快啲過啦!
作者: 33444433    時間: 2021-4-8 02:58 AM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-4-7 02:36 PM 發表

擔心疫情第五波
試食完變美食群組
作者: 33444433    時間: 2021-4-8 03:01 AM

引用:
原帖由 涼鎮鷹 於 2021-4-7 02:57 PM 發表

航空,健身未有呢
航空鐘意罷工,健身興貼身舞
作者: jophy1988    時間: 2021-4-8 06:15 AM

五多人
作者: 大能穫    時間: 2021-4-8 06:17 AM

無左比貪心師奶一蚊夾龍蝦鮑魚環節緊係唔來啦!你見佢幾貪心

https://youtu.be/aJ_lUTjftRw
作者: manhong1128    時間: 2021-4-8 08:37 AM

引用:
原帖由 賭爸 於 7-4-2021 11:35 PM 發表

識得朋友係食品公司做
高級食材
平民價

其實去這些展覽會真係專登入去迫下 感受下氣氛
絕對係,為賺錢你死得
作者: 涼鎮鷹    時間: 2021-4-8 08:48 AM

引用:
原帖由 33444433 於 2021-4-8 03:01 AM 發表

航空鐘意罷工,健身興貼身舞
健身係掠人水堒人教練堂
作者: chandaiman05    時間: 2021-4-8 10:42 AM

引用:
原帖由 amstrong668 於 2021-4-7 10:39 AM 發表

X2.正能量!
作者: kk2964    時間: 2021-4-8 11:06 AM

疫情下邊个搞美食節?
作者: 羊佬🐐    時間: 2021-4-8 09:08 PM

從來無去過