標題: [政治討論] 大叔短評002:愚港媒體,時辰快到了! [打印本頁]

作者: 大叔2020     時間: 2021-4-7 01:10 AM

媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情,亂象叢生,對管治大大不利。因此,阿爺對媒體監管是絕不手軟,縱時有公知及恨國黨之輩,在阿爺或明或暗的打擊下,這些反動的公知或恨國黨,始終被絕對壓制著,作不了大惡。

愚港情況,不用多說,現時和國內是截然不同。回歸後的許多政治風波,興風作浪者,與黑媒體的操弄風向及民意,有著非常大的關係。可以說,媒體不整頓,愚港沒重生之可能。而且,愚港是中國不可分割的一部份,愚港媒體不整頓,最終會影響國家穩定及安全,大叔相信阿爺深明這個道理。若然不報,時辰未到,但許多正常的中國人常問:阿爺何時才會整頓愚港媒體?

大叔在2019年8-9月時曾作出以下預測,原載於「大鳴大放,漁人收網3」,原文節錄如下:

「但仍有威攝及遏止暴徒的可能手段,例如:
1. 有武警長時間在深圳香港邊境結集,以作威攝;
2. 增加解放軍駐軍人數,用作直接威攝;
3. 由人大決定,於基本法附件三加入國安法;
4. 應用法例,禁止及打擊支持犯民及港獨暴徒的企業在國內的業務;
5. 由現在起2022年,強力改組政府領導架構,並大力遏止公務員黃毒;
6. 改革親中媒體,加強網絡及紙媒文宣。」
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

以上係2019年8-9月嘅預測,當中第1,3,4,5,6點,曾經或現在都某程度實現了。

差不多兩年後嘅今日,大叔在此再立帖為證,預測在今年年尾立法會換屆後,阿爺就會借新一屆立法會之手,立法整頓愚港媒體!到時,可能是立法杜絕假新聞或不實的報道,也有可能為媒體使用者推行責任制,例如將網媒或社交平台納入於國安法重點監察之下..........

現時或許是時辰未到,但大叔相信時辰快到了!愚港媒體等住找數吧!

作者: Yanie     時間: 2021-4-7 01:11 AM

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表

媒體,包括有傳統的紙媒及出版企業,也還包括了各類社交平台及網上媒體。回歸後,媒體自稱有所謂的「第四權」,到現在,大叔仍然唔明,這個所謂的「第四權」,是由誰授權?又由誰可以制衡?

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
#1報到
作者: 無爪的八爪魚     時間: 2021-4-7 01:18 AM

作者: babyna     時間: 2021-4-7 01:18 AM

支持大叔!跟住🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️🏃🏻‍♀️
作者: hanE     時間: 2021-4-7 01:18 AM

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 AM 發表

得媒體者可以得天下,就連佢老尾選總統都不能倖免。君不見傻侵被媒體禁言了,或多或少影響了一場大選的結果!國內對於媒體,早已視之為需要恆常整頓的大環節,無他,因為作為一個有14億人的國家,對媒體管理一有鬆漏,就會影響民生民情 ...
到,支持大叔。
作者: 無爪的八爪魚     時間: 2021-4-7 01:18 AM

第一次入三甲
作者: 桑下樽前     時間: 2021-4-7 01:28 AM

報到
辛苦哂

希望如大叔所言
儘快整治霉體

作者: 扯旗幫     時間: 2021-4-7 01:30 AM

報到
作者: friendchanli     時間: 2021-4-7 01:33 AM

引用:

快D搞好呢班人就更好了。
作者: DaDaMiMi     時間: 2021-4-7 01:38 AM

支持大叔
先報到再慢慢睇

作者: 菠蘿包2018     時間: 2021-4-7 01:38 AM

報到 
作者: Gabbe     時間: 2021-4-7 01:42 AM

作者: muihin     時間: 2021-4-7 01:43 AM

來啦....
作者: 有女萬事足     時間: 2021-4-7 01:43 AM

到,实在不明白为何大叔短评001被搬到了吹水区,在在001帖中大家已经没有闲话家常,乱噏廿四。
是版主打压?还是另有原因?
可否请版主解释一下呢。

再次说声支持中央,支持警队
作者: hanE     時間: 2021-4-7 01:56 AM

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-4-7 01:43 AM 發表

到,实在不明白为何大叔短评001被搬到了吹水区,在在001帖中大家已经没有闲话家常,乱噏廿四。
是版主打压?还是另有原因?
可否请版主解释一下呢。

再次说声支持中央,支持警队
證明大叔受到重視,大叔呢到拮親人囉!我哋繼續講💪
作者: 小查理     時間: 2021-4-7 02:03 AM

繼續支持大叔,不論時政版好吹水版好,都唔會影響到各位繼續發言和keep住睇。
作者: CP-KELVIN     時間: 2021-4-7 02:04 AM

引用:

繼續支持大叔係時政區開帖
作者: westwest     時間: 2021-4-7 02:20 AM

他自狠來他自惡,大叔一口真氣足。開個新帖又串嘴,大家圍爐水照吹
作者: 3848     時間: 2021-4-7 03:04 AM

支持大叔💪💪💪
作者: 沉淪緊的腥港     時間: 2021-4-7 03:22 AM

一追再追,追到氣咳
作者: 山邊變態的留言     時間: 2021-4-7 03:29 AM

打殘班bbc, cnn, nyt, 大妓院喺香港嘅分舵,同埋影子(tvbbc, 毒果,毒臘腸 ,日月邪報,妖,歪k暴,膠tv。。。。。
一於來個冚家剷。
作者: kylohk     時間: 2021-4-7 05:32 AM

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 01:10 發表

好多反中港人仲未識驚,以為現時唔反制對佢哋就一定安全。

始終港府現時搞緊政改已經會忙佐成年,仲未輪到郁佢哋! 好多人就算親中人士都冇想像個今個政改會出咁辣嘅招,到時可能會有更好嘅戲睇啦。
作者: 放假喇     時間: 2021-4-7 05:33 AM

支持大叔👍🏼
希望所言早日實現💪🏼
作者: 一個局外人     時間: 2021-4-7 05:57 AM

引用:

支持大叔!
我喺兩極經濟體有一個回貼,都持同樣嘅觀點,而家系三軍未動,輿論先行。而鄉港直情是“第四權”橫行無王管!造就今日愚港“政治神教、選舉第一”的泛政治化現象。全霉始終是鄉港現時的隱患之一,應該清算了!
作者: yaomn     時間: 2021-4-7 06:25 AM

報到
作者: ckn929     時間: 2021-4-7 06:31 AM

強烈支持整頓乞妓
支持大叔
支持中央,支持林鄭,支持警隊!!
作者: blueyuyu     時間: 2021-4-7 06:32 AM

大叔唔瞓開貼,一定支持。
作者: geometric     時間: 2021-4-7 06:36 AM

支持大叔!
我認同大叔大叔所講,究竟是誰賦予所謂的第四權?
媒體只應是中立報導事實的真相,但在近二十多年被偷換概念為他們擁有監察社會的第四權。媒體自我授權後更恃惡橫行....
愚港很多這些偷換概念例子:
例如,立法會工作是協助制訂法例政策而不是監察政府;
偷換概念的目的,又是圍繞了一個權字。
看看現在洗了多年腦,鮮少有人質疑第四權的否正確說法。
作者: cool_stone     時間: 2021-4-7 06:38 AM

支持大叔
作者: kenywj     時間: 2021-4-7 06:40 AM

報到先~
作者: 巴巴先生     時間: 2021-4-7 07:01 AM

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-4-7 05:32 AM 發表

好多反中港人仲未識驚,以為現時唔反制對佢哋就一定安全。

始終港府現時搞緊政改已經會忙佐成年,仲未輪到郁佢哋! 好多人就算親中人士都冇想像個今個政改會出咁辣嘅招,到時可能會有更好嘅戲睇啦。
中央做野向來都係一步到位,而且會殺過措手不及.....

有D建制人繼續痴埋地產黨度吧...睇下中央會唔會對付佢地....
作者: 巴巴先生     時間: 2021-4-7 07:03 AM

引用:
原帖由 一個局外人 於 2021-4-7 05:57 AM 發表

支持大叔!
我喺兩極經濟體有一個回貼,都持同樣嘅觀點,而家系三軍未動,輿論先行。而鄉港直情是“第四權”橫行無王管!造就今日愚港“政治神教、選舉第一”的泛政治化現象。全霉始終是鄉港現時的隱患之一,應該清算了!
假新聞,假消息,假留言.....全部都係古惑人心既行為......
作者: horse2014     時間: 2021-4-7 07:05 AM

報到!媒体一定要清算!
作者: 巴巴先生     時間: 2021-4-7 07:05 AM

引用:

"改革親中媒體,加強網絡及紙媒文宣"

呢樣野真係要逐步黎,始終西方的造謠手法已有過百年歷史......
作者: Goslar     時間: 2021-4-7 07:10 AM

morning
作者: 大魚魚     時間: 2021-4-7 07:22 AM

支持!!
作者: qweeeeqq     時間: 2021-4-7 07:27 AM

引用:
原帖由 大魚魚 於 2021-4-7 07:22 AM 發表

支持!!
唔該大叔
跑過來支持
好好運動

ps傳媒一定要整頓!
作者: qweeeeqq     時間: 2021-4-7 07:29 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-7 07:03 AM 發表

假新聞,假消息,假留言.....全部都係古惑人心既行為......
要同教育一齊雙管齊下
因為一街蠢人同個腦未開發果d🐸🐷
咩假野都信以為真
作者: qweeeeqq     時間: 2021-4-7 07:38 AM

引用:
原帖由 geometric 於 2021-4-7 06:36 AM 發表

支持大叔!
媒體只應是中立報導事實的真相,但在近二十多年被偷換概念為他們擁有監察社會的第四權。媒體自我授權後更恃惡橫行....
同民主個概念一樣
係大眾市民賦予第四權權力掛?😏😏
然後d媒體又以為自己好勁乜都佢地話事

君不見
曱甴叫d人投訴吓,面書油管就封人account
唔like佢講d嘢,就禁言侵侵
所有平台都有呢個問題啊(包括呢度)
去到國家層面,呢個國家唔鍾意你,就算係好正常嘅媒體都唔會報導喎⋯⋯

未來嘅資訊仲需唔需要靠一d媒體或平台去運作呢?人同人之間嘅溝通點先可以最淸楚、直接、冇雜質同唔會加鹽加醋呢?😏😏

我浄係想接收純資訊,自己會分析。唔想接收佢地d立場, stories, conclusions.....或者媒體早就淪為一個工具,遲早式微

作者: ricebuket     時間: 2021-4-7 07:49 AM

引用:

疲於奔命……到……
作者: qweeeeqq     時間: 2021-4-7 07:53 AM

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2021-4-7 03:29 AM 發表

打殘班bbc, cnn, nyt, 大妓院喺香港嘅分舵,同埋影子(tvbbc, 毒果,毒臘腸 ,日月邪報,妖,歪k暴,膠tv。。。。。
一於來個冚家剷。
仲有衆xx, 端xx
仲有社交平台😈
作者: frmrom     時間: 2021-4-7 07:53 AM

報到
作者: abba007     時間: 2021-4-7 08:00 AM

支持
作者: 微塵一粒     時間: 2021-4-7 08:05 AM

報到報到。
真係好討厭啲所謂傳媒,佢地自甘墮落,不過我覺得有需求先有供應,有人鍾意聽假新聞,咪有人做假新聞囉...
作者: kwongmango     時間: 2021-4-7 08:05 AM

支持大叔
作者: 小市民0009     時間: 2021-4-7 08:14 AM

繼續支持🙋‍♂️
作者: 救火佬     時間: 2021-4-7 08:14 AM

引用:
原帖由 大叔2020 於 7-4-2021 01:10 發表

不得不佩服大叔精闢獨到的遠見,回想2019年8月,除咗武警長駐港深邊緣,震攝黑暴,其他各項都有點mission impossible 。但2年快到了,各項真的一步一步實現,可見阿爺已經放棄以前的玩法,而用上同以前相反的玩法。反正以前的玩法唔得,予其繼續玩愚港繼續爛,可不就原全改變玩法。所以,可見嘅未來,處理媒體,教育及法律界,絕對可以發生。

再一次支持大叔
作者: OIWMM     時間: 2021-4-7 08:16 AM

到,支持大叔
作者: 微塵一粒     時間: 2021-4-7 08:25 AM

豬員好早開工。
唔知係咪係1毛買返來的水軍之一。
作者: 大叔2020     時間: 2021-4-7 08:25 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-7 07:05 AM 發表

"改革親中媒體,加強網絡及紙媒文宣"

呢樣野真係要逐步黎,始終西方的造謠手法已有過百年歷史......
阿爺其實知道親中媒體在愚港好有問題,力度唔夠。所以去年2020年尾,文匯大公曾經都幾著意咁係招聘渠道,招募新媒體嘅編輯及寫手/製作人。有關招聘資訊,鄰貼馬兄都有post過出嚟。我唔知現時招聘成點,但好明顯現在仍未見到有效果。

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不痒」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派人嚟督軍,否則只能望親中媒體有日頓悟,會奮起力追。

作者: 井底花色流彈     時間: 2021-4-7 08:25 AM

支持大叔💪💪💪
作者: 靚c9     時間: 2021-4-7 08:31 AM

引用:

大叔早晨,支持大叔論點,港毒媒風氣必須大力整頓。

第四權等同無法無天, 唯恐天下不亂,網軍,ig, fb等輩, 長期在臭港 興風作浪,制造不穩。🤬🤬🤬
作者: 半空熱情的腰部     時間: 2021-4-7 08:38 AM

支持大叔兄
黑媒黃媒一定要打殘去地 ,我只想聽到新聞報導而不是去地的評論,我只須真實報導而不要加鹽加醋,
作者: fairview     時間: 2021-4-7 08:39 AM

支持大叔
作者: 一手濃     時間: 2021-4-7 08:39 AM

早,支持支持
作者: paulaalan     時間: 2021-4-7 08:42 AM

传媒,教育,司法都会整顿及清理,好快啦!
作者: 微塵一粒     時間: 2021-4-7 08:43 AM

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 08:25 AM 發表

阿爺其實知道親中媒體在愚港好有問題,力度唔夠。所以去年2020年尾,文匯大公曾經都幾著意咁係招聘渠道,招募新媒體嘅編輯及寫手/製作人。有關招聘資訊,鄰貼馬兄都有post過出嚟。我唔知現時招聘成點,但好明顯現在仍未見到有效果。

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不痒」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派 ...
如果真係想喺近年做些少效果,繼續用大公文匯應該無咩效,有幾多40歲以下的會睇?真心講我自己一份都無睇過...
同埋佢地官媒形象太深入,唔少人一望到報紙名已經決定唔睇。。。
作者: realfo     時間: 2021-4-7 08:43 AM

引用:
原帖由 大叔2020 於 2021-4-7 08:25 AM 發表

不過咁,文匯大公有心做新媒體,都未必做得到,始終話事果班都係舊媒體嘅人,而且係愚港媒體市場慣咗「不痛不痒」咁做,要佢地一時間改頭換面改埋心態,真係難,除非阿爺係國內親自派 ...
其實李梓敬同陳穎恩係youtube都算搞得唔錯,我覺得新媒體應該向呢個方向發展
作者: edenfovwin     時間: 2021-4-7 09:02 AM

支持整頓港媒
作者: Vmc01354     時間: 2021-4-7 09:03 AM

支持大叔
假新聞可恥
濫用權力可恥
作者: 黃黎耀曉明     時間: 2021-4-7 09:05 AM

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-4-7 07:01 AM 發表

中央做野向來都係一步到位,而且會殺過措手不及.....

有D建制人繼續痴埋地產黨度吧...睇下中央會唔會對付佢地....
中央也常打開口牌,未開牌前都會講明是大牌,醒水就投降輸一半,唔信邪跟落去,底褲都輸埋。
作者: 一個局外人     時間: 2021-4-7 09:05 AM

唐湘龍喺最後的幾分鈡講咗一個嬰角餐厅的故事。一個青年人開一間虛拟餐厅,然後自己寫評論,經過半年的努力而成為嬰角最紅的餐厅。不妨聽聽,最後十分鈡左右,全片約48分鈡,從39分钟開始說的這個故事。網路是如何帶風向,影響群體的?
https://youtu.be/DfLP2nqhw5I

作者: 054D     時間: 2021-4-7 09:08 AM

引用:

唔關所謂話事人事。

主要問題係兩方面,一係對面例如毒果某報係請作家,傳統媒體係記者,記者依據係事實。呢一點輸九成。

另外發放渠道,新媒體幾乎全部美資社交媒體作為渠道,佢地封號不手軟。抖音企係美國個邊。

最後,要有效果都要幾年。
作者: hk_mask     時間: 2021-4-7 09:09 AM

👍有關香港媒體嘅嘢真要好好整治!😶
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-4-7 09:11 AM

引用:

可恨的愚港霉體,支持大叔正能量。
作者: geometric     時間: 2021-4-7 09:14 AM

引用:
原帖由 realfo 於 2021-4-7 08:43 AM 發表

其實李梓敬同陳穎恩係youtube都算搞得唔錯,我覺得新媒體應該向呢個方向發展
愚港有一個問題,起底批鬥的惡劣文化嚴重。
沒後台沒背景的人有多少有膽子站出來?我佩服這兒很多師兄在2019年已在這網絡世界冒着可能被駭取身份的風險發聲(前兩個貼子大叔有個回應坎入我心--這已是一場戰爭,不能被滅聲。我是衷心認同大叔的觀點。)
但是,如果要回到現實報業用實名寫文,又有多少人能拱得起隨時在不同環境被外人找麻煩等等的壓力?外部勢力很喜歡用行政方式欺壓我們,當茶餐廳實名撐警會被人投訴得經常被查牌,這反映了對方的攻勢是多方位的。暫時,我仍認同之前網友師兄們有個看法,「初九-潛龍勿用」,意思是先低調隱藏實力,靜待時機。
雖然要隱忍,但在大是大非上一定要絕不含糊.
作者: tommy414     時間: 2021-4-7 09:19 AM

引用:

呢個 topic 一絕,喺資訊泛濫世紀,黑媒借假新聞作霸凌行為,立法管制絕對應該,媒體尤其要為自己嘅報導負責!
佢哋咁鍾意監察,就立法媒體要互相監察,整個scorecard出嚟每年(督)夠幾多個就加分作為續牌之用🤔
作者: Loving11     時間: 2021-4-7 09:24 AM

支持大叔,第一時間追蹤收藏
作者: celiacty     時間: 2021-4-7 09:27 AM

支持大叔
作者: owan12345678     時間: 2021-4-7 09:27 AM

引用:
原帖由 geometric 於 2021-4-7 06:36 AM 發表

支持大叔!
所謂第四權,只係毒媒自己講
作者: owan12345678     時間: 2021-4-7 09:28 AM

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-7 07:05 AM 發表

報到!媒体一定要清算!
仲有班教畜
作者: 一個中國人!     時間: 2021-4-7 09:28 AM

報到支持!!
作者: big3624     時間: 2021-4-7 09:33 AM

報到
作者: RockMe     時間: 2021-4-7 09:39 AM

一定要控制假新聞。
好多国家对假新聞都有懲罸法例。
作者: steiner     時間: 2021-4-7 09:41 AM

繼續支持大叔
作者: catcrystal     時間: 2021-4-7 09:42 AM

支持大叔
作者: tommy414     時間: 2021-4-7 09:46 AM

引用:
原帖由 owan12345678 於 2021-4-7 09:27 AM 發表

所謂第四權,只係毒媒自己講
三權分立都無,仲第四權,我哋都可以9吹香討係第五權😎
作者: G36     時間: 2021-4-7 09:50 AM

引用:
原帖由 tommy414 於 2021-4-7 09:19 AM 發表

呢個 topic 一絕,喺資訊泛濫世紀,黑媒借假新聞作霸凌行為,立法管制絕對應該,媒體尤其要為自己嘅報導負責!
佢哋咁鍾意監察,就立法媒體要互相監察,整個scorecard出嚟每年(督)夠幾多個就加分作為續牌之用🤔
scorecard? 誰定 weighing?
攪定黃務員同NGO再說吧
作者: kenywj     時間: 2021-4-7 09:50 AM

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-4-7 08:31 AM 發表

大叔早晨,支持大叔論點,港毒媒風氣必須大力整頓。

第四權等同無法無天, 唯恐天下不亂,網軍,ig, fb等輩, 長期在臭港 興風作浪,制造不穩。🤬🤬🤬
呢個第四權都唔知邊度開始講既~講到至高無上神聖不可侵犯咁
作者: wskwan     時間: 2021-4-7 09:50 AM

好事,支持整頓假媒體
作者: siuming711     時間: 2021-4-7 09:58 AM

繼續支持。
作者: mickyhon     時間: 2021-4-7 10:00 AM

引用:

到到到
作者: 黃黎耀曉明     時間: 2021-4-7 10:04 AM

引用:
原帖由 054D 於 2021-4-7 09:08 AM 發表

唔關所謂話事人事。

主要問題係兩方面,一係對面例如毒果某報係請作家,傳統媒體係記者,記者依據係事實。呢一點輸九成。

另外發放渠道,新媒體幾乎全部美資社交媒體作為渠道,佢地封號不手軟。抖音企係美國個邊。

最後,要有效果都要幾年。
西方資本控制網上資訊

有一次在google搜尋一些新聞,搜尋結果除了第一頁有一些其他傳媒內容,跟著全是立場新聞的內容,第23456789頁都清一色立場新聞,無論內容有沒有我搜的關鍵字。
作者: Y-hk     時間: 2021-4-7 10:23 AM

見有人問"國安啤牌"上人物既近況, 原來有一副新既近況更新版.
都係唔知乜野人出既. 有乜含意啟示就要自己解讚.

梁生應該好驚.  

https://www.bastillepost.com/hon ... 單人物近況-joker、a、k只有梁家

神秘部門再流出54啤牌名單人物近況 Joker、A、K只有梁家傑未坐監未退出
作者: ahmei     時間: 2021-4-7 10:28 AM

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-4-7 10:23 AM 發表

見有人問"國安啤牌"上人物既近況, 原來有一副新既近況更新版.

梁生應該好驚.  

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8231242-神秘部門再流出54啤牌名單人物近況-joker、a、k只有梁家
公民袋老鬼最終可能走嗮。
作者: noeru0315     時間: 2021-4-7 10:35 AM

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-4-7 10:23 AM 發表

梁生應該好驚.  

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/8231242-神秘部門再流出54啤牌名單人物近況-joker、a、k只有梁家
公賊黨其實係咪應該宣佈得certified? 連嗰件郭公公都着埋草, 得返袋巾一個,
垃圾會冇晒人, 咁都唔算滅黨?
不過唔睇嗰副國安啤牌, 都唔知原來有姚蟲炎, 仲已經走埋佬...
作者: kingchan75     時間: 2021-4-7 10:42 AM

引用:

支持!!
作者: tommy414     時間: 2021-4-7 10:42 AM

引用:
原帖由 noeru0315 於 2021-4-7 10:35 AM 發表

公賊黨其實係咪應該宣佈得certified? 連嗰件郭公公都着埋草, 得返袋巾一個,
垃圾會冇晒人, 咁都唔算滅黨?
不過唔睇嗰副國安啤牌, 都唔知原來有姚蟲炎, 仲已經走埋佬...
唔知公賊黨員收夠錢過世未呢😏
最好吊銷埋佢哋啲律師牌無得翻身
作者: hk_mask     時間: 2021-4-7 10:48 AM

涼瓜要好好招呼佢!😏
作者: 有女萬事足     時間: 2021-4-7 10:49 AM

在內地港澳同胞接種新冠疫苗 保障政策與內地居民一致

國家衛健委發出通知,在內地港澳同胞接種新冠疫苗,保障政策與內地居民一致。根據通知,在內地工作和生活的港澳同胞,可在知情自願的前提下,憑公安部門制發的港澳居民居住證或內地醫保參保憑證,免費接種疫苗。在內地各類學校工作和學習的港澳籍師生,接種疫苗政策與內地師生一視同仁,同等對待。港澳同胞在內地接種疫苗後如果出現異常反應,有關救治和補償政策原則上與內地居民保持一致。不在有關接種範圍內的港澳同胞,原則上不納入在內地免費接種疫苗範圍。如果今後開放自費接種疫苗,可在知情自願的前提下,參加自費接種。

在內地的港人留意下,應该各城市陸續开比持居住证的港人打針了
作者: cool_stone     時間: 2021-4-7 10:53 AM

引用:
原帖由 realfo 於 2021-4-7 08:43 AM 發表

可惜某自稱支持政府既生果網台卻成日單打其他藍營網台,都唔知佢地係唔係扮藍營網台去攪分化?
作者: cool_stone     時間: 2021-4-7 10:56 AM

引用:

支持大叔!
大話講一百次就會有人信係真
作者: billyyam     時間: 2021-4-7 11:00 AM

報到
作者: 8ming8     時間: 2021-4-7 11:06 AM

引用:

加快整頓黑記,第一就出個統一登記發牌制度(政府機構發出先承認),系采訪場地做出擾亂行為,要停牌等罰則.第二就緊系訂立假新聞罰則(標題有誤導成份都算)
作者: 小米大猴     時間: 2021-4-7 11:19 AM

支持大叔,預測一定準確!
作者: ET0101     時間: 2021-4-7 11:30 AM

引用:
原帖由 黃黎耀曉明 於 2021-4-7 10:04 AM 發表

西方資本控制網上資訊

有一次在google搜尋一些新聞,搜尋結果除了第一頁有一些其他傳媒內容,跟著全是立場新聞的內容,第23456789頁都清一色立場新聞,無論內容有沒有我搜的關鍵字。
恐怖

19年黑暴期間
用埃phone打”香港警”之後會出現個”賊”字
但如果打”美國警”就會彈出個”察”字
我心諗:你老闆呀,正一狗賊,係度玩嘢呀。
作者: kenywj     時間: 2021-4-7 11:37 AM

引用:

梁生應該好驚.  

袋巾捉埋就完美,想當日佢成日寸寸貢一副中央奈佢唔何個仆街樣就想佢快啲比人拉
作者: HFLily     時間: 2021-4-7 11:53 AM

支持大叔!!! 亞媽話齋: 寧比人忌, 莫比人嫌. 大叔同馬兄貼有料到自然若人妒. 大海有個貼先搞笑, 日日有個怨婦(?)黑你哋, 好無聊, 又冇移去吹水版 尋晚大台講虎豹別墅開放, 我就即刻諗到啲D大話精西黃媒體一定要落去被勾舌根的了 . 民主啊第四權啊通通都係營銷, 小小市民心願: 教訓佢哋ge時辰快D到呀!!! 講開媒體, 家下每日都要睇埋大公網, 好多實用資料做到比對. 
作者: 6月飛雪     時間: 2021-4-7 12:00 PM

報到
大叔短評咁快就開002

愚港媒體一定要整頓
好似粉報頭版根本係煽動市民憎政府
睇到火滾
作者: Chilie     時間: 2021-4-7 12:04 PM

民婦唔識分析時事,不過會全力比like支持大叔!