標題: 【網民熱話】同事去年移民 因搵唔到工打算回流 網民:移民潮都未完 回港潮就已經開始? - 香港經濟日報 - 即時新聞頻道 - iMoney智富 - 理 ... [打印本頁]

作者: crazymannnnn     時間: 2021-4-6 09:37

近年移民成為城中熱話,最近就有網民在討論區發帖,指同事在去年年中移民,由於在當地找不到工作,於是決定回流香港。帖文引來網民熱議,有網民驚道:「移民潮都未完,回港潮就已經開始?」 同事移民經歷:                 

呢睇到呢啲新聞真係笑左

新聞來源連結:

https://inews.hket.com/article/2 ... 網民:移民潮都未完 回港潮就已經開始?
作者: 光棍man     時間: 2021-4-6 09:42

人哋本土人都揾唔到工,香港人憑乜嘢咁快有工做
作者: 20381766     時間: 2021-4-6 09:43

香港太窄,地方細,返來拓咩,一路好走,唔好返轉頭。
作者: crazymannnnn     時間: 2021-4-6 09:44

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-4-6 09:42 AM 發表
仲要好肯定外國人覺得你唔係中國人添。
作者: 錢太多4     時間: 2021-4-6 09:44

假新聞,我個老友係英國做外賣師月入$50000,仲比其它店爭住請佢
作者: 海島肥馬     時間: 2021-4-6 09:46

移咗民既就取消香港居民身份啦
作者: a94922905     時間: 2021-4-6 09:46

香港冇民主又冇自由,回流第三世界把鬼咩!
作者: 33Chris     時間: 2021-4-6 09:46

唔好啦,離開咗呢個極權地方又要返返嚟,為乜呢? 做黃狗做得咁冇骨氣?
作者: 徐庶     時間: 2021-4-6 09:48

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:37 AM 發表
近年移民成為城中熱話,最近就有網民在討論區發帖,指同事在去年年中移民,由於在當地找不到工作,於是決定回流香港。帖文引來網民熱議,有網民驚道:「移民潮都未完,回港潮就已經開始?」 同事移民經歷:                 

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2915000/2915291/123_1024.png

呢睇到呢啲新聞真係笑左 ...
手足唔好返黎啊😭
港共政權依家秋後算帳架。😎
要堅持民主夢啊
作者: fiogermi     時間: 2021-4-6 09:48

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:37 AM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2915000/2915291/123_1024.png

我就笑唔出啦。因為d 垃圾連病毒一併都回流返香港
作者: 光棍man     時間: 2021-4-6 09:48

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:44 AM 發表

仲要好肯定外國人覺得你唔係中國人添。
講捱講做,現今香港人大部份唔夠大陸人砌
作者: ninebirds     時間: 2021-4-6 09:49

班白痴真係以為外國係人間天堂? 一年都捱唔到就學人移民.
作者: BAN你媽媽     時間: 2021-4-6 09:50

剝奪佢香港公民身份,話走就走話黎就黎
作者: crazymannnnn     時間: 2021-4-6 09:50

引用:
原帖由 a94922905 於 2021-4-6 09:46 AM 發表
香港冇民主又冇自由,回流第三世界把鬼咩!
呢啲咁冇骨氣嘅手足,割咗佢啦
作者: siupercy     時間: 2021-4-6 09:51

香港無野好,唔好番黎,拜託
作者: marawong     時間: 2021-4-6 09:51

咁能快就回流@@ 哈哈我朋友走左去尾角幾年好似又話想返黎。。走黎走去做乜9
作者: zier2     時間: 2021-4-6 09:51

希望黃屍快d走
港人智商可提高

作者: allgoals     時間: 2021-4-6 09:52

香港唔歡迎黃屍暴徒,移左民請取消身份證
作者: 曲明     時間: 2021-4-6 09:52

作者: fiogermi     時間: 2021-4-6 09:53

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-6 09:44 AM 發表
假新聞,我個老友係英國做外賣師月入$50000,仲比其它店爭住請佢
我朋友過到去做街道清潔師話有 $70000 個月,一星期返五日工。你老友有可能講大話
作者: 阻住地球轉     時間: 2021-4-6 09:53

引用:

走左就唔好返黎
比d骨氣
作者: goaheadman2300     時間: 2021-4-6 09:53

垃圾就是垃圾
作者: 55cc     時間: 2021-4-6 09:53

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-4-6 09:44 AM 發表
可唔可以關照下我,我暫時都未搵到嘢做
作者: ATA0075     時間: 2021-4-6 09:54

講笑咩!!返黎送中
作者: fiogermi     時間: 2021-4-6 09:55

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-4-6 09:53 AM 發表

走左就唔好返黎
比d骨氣
乞甴有兩樣野係一定冇,第一樣係骨氣,另一樣係廉恥
作者: chaolininin     時間: 2021-4-6 09:55

小陰蒂國失業率高企,你又無一技之長,想搵工???食女無數,約翰遜呃尻你們,你們咁無腦都信,抵死
作者: 13碎克記

作者: C09088     時間: 2021-4-6 09:59

手足們,要無畏無懼,頂住,堅持,唔好返香港呀!!😣
作者: andlong     時間: 2021-4-6 10:00

回流香港又同人爭份工,都係留原地揾更好工作了
作者: hellexpress     時間: 2021-4-6 10:00

你返到黎見工見HR INTERVIEW 話回流, 仲要係一年, 你認為人地點睇?
作者: moon2004girl     時間: 2021-4-6 10:02

引用:

佢只係想拿護照,所以要求剪身份証係必需
作者: bonod     時間: 2021-4-6 10:03

回流潮太快了, 政府要加速修改法例, 杜絕雙重國籍呃福利
作者: keneggegg     時間: 2021-4-6 10:04

曱甴最叻作野
作者: cmd1503     時間: 2021-4-6 10:05

香港撈唔掂者最宜移民去呆灣。
作者: wilsonts     時間: 2021-4-6 10:05

人地有民主, 自由, 警察又友善, 香港無民主, 而且通街都係口中所謂的X警; 返來做麥
作者: 另一個天堂     時間: 2021-4-6 10:05

引用:
香港少數族裔表示羨慕
作者: 艾斯     時間: 2021-4-6 10:06

引用:

唔好笑傻仔啦!
作者: fcw99     時間: 2021-4-6 10:07

香港冇屎食,曱甴返嚟把L咩
作者: 織菊妨基     時間: 2021-4-6 10:07

回流香港都唔代表佢地會搵到工
作者: icantstop     時間: 2021-4-6 10:09

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 6-4-2021 09:37 AM 發表

一年好短時間啫!5年後睇吓點,返來又無得反清復明,好難頂喎!?
作者: sawmoon7     時間: 2021-4-6 10:10

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:37 發表

呢種仆街想食兩邊茶禮,正中含家鏟,天有眼。
作者: discuss.woddboy     時間: 2021-4-6 10:12

笑左!!
作者: 番攤士碌架     時間: 2021-4-6 10:12

我有朋友 係英國雙碩士
(寶石學 + 時裝設計)
英國 搵到的 都是超市  或者 寫字樓見習生
人工 hk$ 6000
結果 都是返左香港
(留學十多年 已拿國民護照)
作者: 股壇垃圾佬     時間: 2021-4-6 10:12

移民係要講條件的,唔係話移就移,班無腦黃屍真係用個屎忽嚟諗嘢!

作者: abrahamlai2014     時間: 2021-4-6 10:13

引用:

又見到黃🐶,我笑唔出
作者: R2T2D2D2     時間: 2021-4-6 10:15

垃圾曱甴,冇求生技能
作者: wsp     時間: 2021-4-6 10:19

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2021-4-6 10:07 AM 發表
回流香港都唔代表佢地會搵到工
喺香港搵唔到工有綜援呀
外國你食自己啦
作者: 海邊怪老爺     時間: 2021-4-6 10:20

叫你們的同事以後都唔好返黎
作者: woodseedsunmoon     時間: 2021-4-6 10:20

引用:

重點係 有得選擇,可以移,移咗覺得唔適合又可以返來,呢啲咪自由囉。  極權國唔恨得咁多。
作者: goldberg     時間: 2021-4-6 10:21

引用:
我有朋友去左英國做街頭行乞師,老婆就去紅燈區做妓藝師,收入好可觀,預計未到35歲已經可以退休
作者: 9wai     時間: 2021-4-6 10:22

引用:

香港無民主自由喎,返嚟做乜9!!
作者: 洛高達人     時間: 2021-4-6 10:25

當故事聽吓就算,近期作文比較差,窮人繼續留響香港,有錢人就會慢慢走
作者: MySamSam     時間: 2021-4-6 10:26

引用:
原帖由 55cc 於 2021-4-6 09:53 AM 發表

可唔可以關照下我,我暫時都未搵到嘢做
外賣師2500磅返足7日做唔做?
作者: tamadabi     時間: 2021-4-6 10:28

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-4-6 09:42 AM 發表
好多戇鳩仔話過去送外賣喎

唔好話土生土長,閒閒人哋喺嗰度住咗幾年十年,路都熟過你啦係咪啊?
作者: Boomber123     時間: 2021-4-6 10:28

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-4-6 09:46 AM 發表
唔好啦,離開咗呢個極權地方又要返返嚟,為乜呢? 做黃狗做得咁冇骨氣?
X2
作者: MySamSam     時間: 2021-4-6 10:29

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2021-4-6 10:12 AM 發表
我有朋友 係英國雙碩士
(寶石學 + 時裝設計)
英國 搵到的 都是超市  或者 寫字樓見習生
人工 hk$ 6000
結果 都是返左香港
(留學十多年 已拿國民護照)
佢本身家底唔差!係果邊食住應該頂到退休喎
作者: 假藍小人真pk     時間: 2021-4-6 10:29

引用:

外國白鬼都水深火熱,如果佢地好景點會歡迎香港班黃畜去移民吖,現在搞移民果班都係on9兼無腦。
作者: alankhyip     時間: 2021-4-6 10:29

引用:
你騙人
係5幻£
作者: isaacmadtk     時間: 2021-4-6 10:32

去到外國有無遭白眼,
大家心照
d黃色物體係香港已經廢, 去到外國有乜作為, 又係心照啦
作者: c.keung     時間: 2021-4-6 10:34

咁咪證明咗香港自由度有幾咁高囉,郁啲唔滿意就可以移民,話走就走,全世界有邊啲地方可以吖,話回流就回流,咁都重話冇民主,另一個層面亦睇到呢班人只活喺7吋世界入面,都好嘅,唔見吓呢個世界又點知乜叫自由空氣
作者: 華新界     時間: 2021-4-6 10:34

外邊走走,先知香港好
作者: BosomFriend     時間: 2021-4-6 10:35

引用:
原帖由 徐庶 於 2021-4-6 09:48 AM 發表

手足唔好返黎啊😭
港共政權依家秋後算帳架。😎
要堅持民主夢啊
手足一番來,立即被拉去雞姦
正!要求直播😁
作者: BosomFriend     時間: 2021-4-6 10:36

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:50 AM 發表

手足連條J都割🤭
作者: 異國王子     時間: 2021-4-6 10:37

港甴廣受英國民眾歡迎請都請唔切
作者: BosomFriend     時間: 2021-4-6 10:37

引用:
原帖由 woodseedsunmoon 於 2021-4-6 10:20 AM 發表

重點係 有得選擇,可以移,移咗覺得唔適合又可以返來,呢啲咪自由囉。  極權國唔恨得咁多。
美國白皮政權最獨裁
強迫美國人吸美肺
作者: s-chris     時間: 2021-4-6 10:38

睇邊個國家,如果係加拿大、澳洲或紐西蘭,點都會挨到入咗籍先回流。
作者: hfceddie     時間: 2021-4-6 10:42

乜攪到要翻炒?
作者: Versailles     時間: 2021-4-6 10:45

我最憎人移民 不論內地人定係香港人

而家內地有咩唔好 發展機遇遠勝西方外強中乾嘅所謂大國

中囯人要一齊團結齊心 搞好中囯 唔好再畀西方列強欺侮 
作者: lawumi     時間: 2021-4-6 10:46

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-4-6 09:50 AM 發表

12門逃有辦你睇,手足骨氣食咩?
作者: 小窮鬼     時間: 2021-4-6 10:46

必定係假新聞🙈
作者: Versailles     時間: 2021-4-6 10:48

引用:
原帖由 華新界 於 2021-4-6 10:34 發表
外邊走走,先知香港好
而家資訊發達 根本足不出戶都知內地同香港都係全世界最好嘅地方
作者: RogerVsPete     時間: 2021-4-6 10:51

引用:

唔應該畀e班友返香港
等於你飛咗一條女,又要搵番佢
作者: 隔夜遇到了貓奴     時間: 2021-4-6 10:54

拒絕佢哋回流,等佢哋死係英國
作者: jeychow     時間: 2021-4-6 10:55

去英國等幾年入埋藉就可以有福利 朋友話超好 年年去旅行 唔使點做 等幾年 冇事 好快捱過
作者: 馬毛主席     時間: 2021-4-6 10:55

會唔會香港都係揾吾倒又後悔回流!
作者: 139man     時間: 2021-4-6 10:55

我兄弟都準備回流,佢去左英國曼城十一個月 話跟本生活唔到,首先係天氣一年十二個月只有四個月係正常嘅(18-26度)其餘月份2-6度下午四點以經天夜冇太陽。工作又搵唔到開頭諗住去華人餐館做,但果邊太多人搵工跟本唔請,失業率高自然治安差。
作者: richardli008     時間: 2021-4-6 10:57

香港人自大慣真係以為全世界都可以有香港咁易搵份好工?就算搵到人工唔高俾稅都俾窮你!
作者: qhorse     時間: 2021-4-6 11:02

香港一國兩制已死,法治已死
唔係777就689,暴政、亂世!
返來即係奶共,自認支x人
作者: raymond338hk     時間: 2021-4-6 11:02

引用:

做人要有決心,走左就唔好回流!
作者: 生果金     時間: 2021-4-6 11:05

一早知黃曱係真戇鳩,唔係扮架喇!
🤣
作者: 17698lam     時間: 2021-4-6 11:07

首批上年走的人,安排好家人在英,已回流香港,我識4個已3個。用97年為例之後離婚至家庭問題,7成人以上。
作者: 鳳凰嫣韵444     時間: 2021-4-6 11:09

所以成日望人地移民無用,要堅諗辦法唔畀佢地回流先得。
作者: EKK9928     時間: 2021-4-6 11:10

預咗啦
作者: chatjai     時間: 2021-4-6 11:12

人哋香港都撈唔掂,多多埋怨,去到外國又點會撈得掂?
作者: 番攤士碌架     時間: 2021-4-6 11:13

引用:
原帖由 MySamSam 於 2021-4-6 10:29 AM 發表

佢本身家底唔差!係果邊食住應該頂到退休喎
唔算十分有錢
屋企 物業 + 現金
唔過億 7千萬左右
唔打工 其實都可以
係鐘意 個邊生活
但家人朋友 都在香港
所以返來 但佢話 唔排除 日後會返去生活 (已是英國國民)
作者: kenchan42015     時間: 2021-4-6 11:19

聽班傻仔講好好笑,話要打埋針先過去,都係話三個月搵唔到工就走,哈哈。

又話去到搵個外國人結婚。
作者: pkghost12     時間: 2021-4-6 11:19

黃絲狗你地d 骨氣呢?
作者: 高大大大羔羊     時間: 2021-4-6 11:20

支持真香港人去美國造沙包😏😏
作者: 俊楠     時間: 2021-4-6 11:22

好曱不吃回頭草
作者: royng     時間: 2021-4-6 11:23

美英澳加,人工高福利好!過到去先搵工呀大把嘢等住你做!搵唔到嘢做嗰啲假新聞嚟㗎.....
作者: snoopy_fa     時間: 2021-4-6 11:24

香港一街都係鬼佬係香港揾食, 英文又唔好, 你走去外國同本地人搶工好難 除非做餐館洗碗
作者: wayne138     時間: 2021-4-6 11:26

引用:
做倒垃圾仲高人工啦
作者: 香港神仙     時間: 2021-4-6 11:28

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-4-6 09:48 AM 發表

講捱講做,現今香港人大部份唔夠大陸人砌
有,,床砌。
作者: I-HAVE     時間: 2021-4-6 11:28

香港地方細,返來拓咩......
作者: 馬毛主席     時間: 2021-4-6 11:29

以前有人教路英磅定期有10厘年息, 靠收息都夠生活!
作者: snoopy_fa     時間: 2021-4-6 11:29

引用:
原帖由 wayne138 於 2021-4-6 11:26 AM 發表

做倒垃圾仲高人工啦
大把低端啊差做倒垃圾 低端人口就搶低端工作都唔易
作者: snoopy_fa     時間: 2021-4-6 11:30

引用:
原帖由 馬毛主席 於 2021-4-6 11:29 AM 發表
以前有人教路英磅定期有10厘年息, 靠收息都夠生活!
滙率跌得快過年息
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-4-6 11:32

去果邊送外賣、係超市做收銀囉。

反正對呢班人嚟請,外國啲空氣都自由啲,唔好返嚟呀
作者: 光棍man     時間: 2021-4-6 11:35

引用:
原帖由 13碎克記 於 2021-4-6 09:56 AM 發表

個儍L肯定冇响朵,[ 我是港甴] 一定請的
Are you sure?
作者: 阿馬大爺     時間: 2021-4-6 11:35

剃頭,跪低,向全港七佰幾萬人公開識錯,之後等六年才考慮比唔比入境香港