標題: 如果五桶台灣, 由開始進攻到台灣投降, 需要幾日. [打印本頁]

作者: SOMA1963     時間: 2021-3-18 16:36

應該唔使一星期.
作者: Visita     時間: 2021-3-18 16:47

是需要幾多小時,不是要幾日。
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-18 17:52

早日解放台灣, 等我拉D女戰俘去秘密審訊
作者: SYPL     時間: 2021-3-18 18:27

一定要快,否則某外國可能會用焦土政策"協防"!
作者: 棧道     時間: 2021-3-18 18:38

你不如問菜菜子安排幾小時內逃到日本
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-18 18:46

引用:
原帖由 棧道 於 2021-3-18 06:38 PM 發表
你不如問菜菜子安排幾小時內逃到日本
菜菜子只會去帛琉.
作者: 棧道     時間: 2021-3-18 18:48

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-18 06:46 PM 發表

菜菜子只會去帛琉.
菜菜子逃跑路線已經劃好,副總統去安全室,菜菜子經水路逃跑去日本成立流亡政府
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-18 19:01

引用:
原帖由 棧道 於 2021-3-18 06:48 PM 發表

菜菜子逃跑路線已經劃好,副總統去安全室,菜菜子經水路逃跑去日本成立流亡政府
日本唔會收菜菜子, 唔想激親阿爺.

老美巳經幫菜菜子係帛琉揾到地方成立臨時政府.
作者: bi11     時間: 2021-3-18 19:48

內地有將領表示 是以小時計 即不用一天
作者: 心水清     時間: 2021-3-18 19:51

直接殺咗菜豬頭,唔使打仗。
作者: simpson777     時間: 2021-3-18 20:26

而家應該用小時計,用日計太落後啦
作者: tongtong2047     時間: 2021-3-18 20:32

如果真的動武不需要一天時間!
作者: GP03SE     時間: 2021-3-19 00:11

相信台灣軍隊好快投降,實力,待遇和認同都差太遠了
作者: etetet     時間: 2021-3-19 05:02

呢個題目好撚柒悶,應該討論下收反之後,管理問題會唔會好似伊拉克咁。打唔係問題,管理先係重要
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-19 05:26

引用:
原帖由 etetet 於 2021-3-19 05:02 AM 發表
呢個題目好撚柒悶,應該討論下收反之後,管理問題會唔會好似伊拉克咁。打唔係問題,管理先係重要
只要死傷不太大, 台灣人係唔會反抗.

因為要打的話, 台灣人知一定輸, 投降機會好大.

其實阿爺都唔想管, 同香港一樣給自治就得.
作者: lubet     時間: 2021-3-19 10:21

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-18 05:52 PM 發表
早日解放台灣, 等我拉D女戰俘去秘密審訊
由我押解周子瑜,雞扒妹等台獨份子,由福建游街示眾至北京,再交由主席續個親自拷問
作者: bgjan     時間: 2021-3-19 17:14

一粒氢弹从发射到爆炸的时间,一粒不降就再来多一粒的时,留岛不留人,我们不养白眼狼
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-19 18:03

引用:
原帖由 bgjan 於 2021-3-19 05:14 PM 發表
一粒氢弹从发射到爆炸的时间,一粒不降就再来多一粒的时,留岛不留人,我们不养白眼狼
台灣人也是相當現實, 攪不好老解軍隊開始集結, 菜菜子就投降了.
作者: 8d     時間: 2021-3-20 18:04

引用:
原帖由 心水清 於 2021-3-18 07:51 PM 發表
直接殺咗菜豬頭,唔使打仗。

作者: SOMA1963     時間: 2021-3-20 18:09

引用:
原帖由 8d 於 2021-3-20 06:04 PM 發表

証明不懂台灣人, 殺了菜菜子不會停止反抗, 只要他們間唔中攪吓你就煩了.
作者: 曲明     時間: 2021-3-20 23:54

應該within 54小時,不多於72小時
二萬傘兵自備乾糧可捱三日

作者: date2006     時間: 2021-3-21 00:42

攞曬佢啲 F16v去玩日本玩👍
作者: 現代足球     時間: 2021-3-21 08:28

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-18 04:36 PM 發表
應該唔使一星期.
台灣貪污問題嚴重,光天化日收片都無事,邊個唔搞事喎。
作者: Kai_Fong     時間: 2021-3-21 16:49

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-18 06:46 PM 發表

菜菜子只會去帛琉.
乜佢唔係去佢嘅終極契爺 - 美國咩?!
作者: Kai_Fong     時間: 2021-3-21 16:52

引用:
原帖由 GP03SE 於 2021-3-19 12:11 AM 發表
相信台灣軍隊好快投降,實力,待遇和認同都差太遠了
尤其係依家新一代台灣軍人, 都普遍畀人話係"草莓兵", 唔挨得。
作者: Kai_Fong     時間: 2021-3-21 16:53

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-19 05:26 AM 發表

除非到時美國出兵協防台灣。
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-21 17:10

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-3-21 04:49 PM 發表

乜佢唔係去佢嘅終極契爺 - 美國咩?!
美國驚中國反面
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-21 17:17

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-3-21 04:53 PM 發表

美國出兵要討論2星期, 仲要2到3 星期同大陸定軍需品, 到時恐怕中華民國都巳經消失. 不過美國巳經係帛琉準備咗臨時政府嘅office.
作者: ray99hk     時間: 2021-3-21 18:04

引用:
原帖由 Kai_Fong 於 2021-3-21 04:53 PM 發表

到今日,美國對協助台灣和日本都係用模糊的字眼,例如美日安保條約係講會「共同應對」,而吾係出兵協防。
作者: ray99hk     時間: 2021-3-21 18:07

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-3-21 06:04 PM 發表

到今日,美國對協助台灣和日本都係用模糊的字眼,例如美日安保條約係講會「共同應對」,而吾係出兵協防。
泛民應該好明白歐美幾撐佢地,因為已經出左聲明「深切關注」佢地。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2021-3-21 19:20

引用:
原帖由 lubet 於 2021-3-19 10:21 AM 發表

由我押解周子瑜,雞扒妹等台獨份子,由福建游街示眾至北京,再交由主席續個親自拷問
雞扒妹由我親自審問應該可以
作者: charcharcharlee     時間: 2021-3-21 19:38

美軍用20年也搞唔掂,中越戰爭開戰後,斛放軍只用1個月短時間內攻下了越南北部20餘個重要城市和縣鎮。如攻台只摧毁仲要軍事設施和生擒菜菜子,我諗以現時解放軍實力,不出三日
作者: 愛國愛港中國人     時間: 2021-3-21 20:06

我愛台妹,台妹愛我
作者: bronze18man     時間: 2021-3-21 20:14

一話武統,連東風都未點火,國民黨就話投降投了!(無外力支持)
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-21 20:27

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-19 05:26 AM 發表

阿爺收復台湾之後,一定想全盤控制的,所謂的香港高度自治,其實只是没辦法之下的節衷方法。即係一間公司有班離心的攪事之人係度,做老细的必定会等時機成熟之时剷走佢地。
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-21 20:58

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-21 08:27 PM 發表

阿爺收復台湾之後,一定想全盤控制的,所謂的香港高度自治,其實只是没辦法之下的節衷方法。即係一間公司有班離心的攪事之人係度,做老细的必定会等時機成熟之时剷走佢地。
其實台灣統統唔係好重要, 只要你唔獨, 唔比老美起雷達站, 又唔做奸細, 阿爺係唔想理你, 比你自治都冇所謂.

比香港自治係因為香港法治制度令外國投資人有信心投次內地, 因為好多法律問題可以指定係香港法庭處理.
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-21 21:55

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2021-3-21 08:58 PM 發表

其實台灣統統唔係好重要, 只要你唔獨, 唔比老美起雷達站, 又唔做奸細, 阿爺係唔想理你, 比你自治都冇所謂.

比香港自治係因為香港法治制度令外國投資人有信心投次內地, 因為好多法律問題可以指定係香港法庭處理.
台湾多年來都是反華基地,裡面有好多尾角特務機構活躍,而且有一大批高大上係日本後代,其餘的大部份人都唔認自己的是中国人,情况好恐怖的。阿爺無咁笨收復台湾之後唔斬草除根的。俾台湾自治?香港都未得啦,咁大班漢奸走狗控制住,睇下区議会黑暴大勝就知咩事,香港大部份高層都係英尾走狗,中低下階層默默受苦。

作者: bronze18man     時間: 2021-3-21 22:29

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-21 09:55 PM 發表

台湾多年來都是反華基地,裡面有好多尾角特務機構活躍,而且有一大批高大上係日本後代,其餘的大部份人都唔認自己的是中国人,情况好恐怖的。阿爺無咁笨收復台湾之後唔斬草除根的。俾台湾自治?香港都未得啦,咁大班漢奸走狗控制住,睇下区議会黑暴大勝就知咩事,香港大部份高層都係英尾走狗,中低下階層默默受苦。
所以中央已經無提一國兩制了!
一但武統台灣就一定唔會有一國兩制!
作者: 殘火太刀旭日刃     時間: 2021-3-21 22:41

引用:
原帖由 etetet 於 2021-3-19 05:02 AM 發表
香港七百萬人都咁難馴服,台灣面積大咁多仲有二千三百萬人難度好大,
香港權力和平交接情況下行一國兩制,香港人反心都咁大出現咁大動亂,
台灣被武統會死唔少台灣人,到時在他們眼中大陸係令佢地國破家亡的仇人,
佢地寧死都不會接受一國兩制的,台灣動亂會比香港嚴重好多。
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-21 22:57

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-21 09:55 PM 發表

香港D官大部份都係文官, 所謂文官係跟制度生存嘅官, 唔係冇能力, 只係冇政治觸角, 以為港英時代那一套無理由而家唔得, 其實港英時代, 英國在背後部處多少工作, D 文官一樣唔知.

送中, 佔中等活動唔係一般市民可以攪到, 背後一定有高人指導, 文官以為一般驅趕會有效, 初期都忍手, 以為會風平浪靜, 但最後要阿爺出手.

阿爺話係香港比老外玩咗一舖, 台灣唔會比你嚟多次, 一定速戰速決.

其實台灣自治只會係高度自治, 阿爺一定會攞番某D嘢係手, 其實攪掂咗老美個雷達, 就成功咗大半.

作者: SOMA1963     時間: 2021-3-21 23:05

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2021-3-21 10:41 PM 發表

香港七百萬人都咁難馴服,台灣面積大咁多仲有二千三百萬人難度好大,
香港權力和平交接情況下行一國兩制,香港人反心都咁大出現咁大動亂,
台灣被武統會死唔少台灣人,到時在他們眼中大陸係令佢地國破家亡的仇人,
香港會亂, 我覺得係因為有D人認為香港有機獨立.

但台灣唔同, 巳經比人統咗一次, 應該知冇可能獨立. 所以高度自治係最好, 就算係亂都台灣人右手對左手, 應該唔會有大問題.
作者: ray99hk     時間: 2021-3-21 23:12

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2021-3-21 10:41 PM 發表

國安法之後,絕大部分香港人即時純服哂,聽話程度令人吃驚!連黃色公務員都積極宣誓效忠。

之前爭取訴求,日日掟汽油彈,敢於同警察對抗。宜家政府大舉拘捕犯事者/判監,示威者理應怒氣沖天,但係怒氣、勇氣竟然吾見哂,連一個汽油彈都吾見。

這大致可以用以下理由解釋: 1. 資金鏈斷裂,無錢就無人去掟汽油彈;
2. 大勢已去,被捕風險極高。
作者: ray99hk     時間: 2021-3-21 23:15

引用:

香港好多「義士」本來都話寧死不屈,但現在見得多的是轉軚、著草、沉默。。。拼死抵抗的真係無。
作者: etetet     時間: 2021-3-22 02:58

香港呢D都稱得上叫義士,叫你黃人都已經算比面你啦。講太多都唔想講,施主能回頭就回頭,不能回就隨風飄去,不送。
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-22 17:14

引用:
原帖由 etetet 於 2021-3-22 02:58 AM 發表
香港呢D都稱得上叫義士,叫你黃人都已經算比面你啦。講太多都唔想講,施主能回頭就回頭,不能回就隨風飄去,不送。
叫[耳屎]岩聽d  
作者: Thomas-wang     時間: 2021-3-23 09:53

中国陆军几小时上岸,台湾就几小时解放!试想一下大陆方面用几小时的火箭弹和导弹进行滩头,机场,码头,交通枢纽的压制,掩护陆军直接海空登陆!只要陆军上了台湾岛,绿蛙兵就只剩下举白旗了!😎😎😎
作者: SOMA1963     時間: 2021-3-23 17:57

今年台灣缺水缺電, 係好時機.