標題: 「國民神車」五菱宏光擊敗特斯拉首度全球電動車型銷量稱冠 [打印本頁]

作者: 飛天盒仔     時間: 2021-3-7 15:59

一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

有班人要扮盲,唔係今日又會崩潰。

最近,炙手可熱的新能源車領域又迎來一個勁爆新聞,中國「國民神車」五菱宏光MINI EV拿下了全球電動車銷量冠軍的寶座。《每日經濟新聞》周四(4日

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/財經快訊/594637/國民神車-五菱宏光擊敗特斯拉-首度全球電動車型銷量稱冠?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=MoneyFlowHK&fbclid=IwAR3XVVFQ4TYjiv7Pq7Zux2HSNfp3oaEx22qKlS3hcX2sxnlKJl4txcY03pM
作者: 筒子章     時間: 2021-3-7 16:38

黃人又玻璃心話假新聞
作者: 中國香港001     時間: 2021-3-7 16:46

睇樣大陸嗰架似節能車,Tesla車身重,一啲都唔環保。
作者: 來自M78星雲的神     時間: 2021-3-7 16:46

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-3-7 03:59 PM 發表
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

最近,炙手可熱的新能源車領域又迎來一個勁爆新聞,中國「國民神車」五菱宏光MINI EV拿下了全球電動車銷量冠軍的寶座。《每日經濟新聞》周四(4日

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210304/444207161464066048382709.jpeg/w9yXRXN1w_4qRsTV-h2lJp_lDjc1RhN9gXIu1YFyLtU ...
客觀講
五菱宏光同特斯拉完全唔同級別,一架係買餸車,一架係揸出去威,好難比較
作者: 人之初大大     時間: 2021-3-7 17:01

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-3-7 03:59 PM 發表
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210304/444207161464066048382709.jpeg/w9yXRXN1w_4qRsTV-h2lJp_lDjc1RhN9gXIu1YFyLtU ...
呢架神車買黎短距離玩下尚可
作者: discuss.woddboy     時間: 2021-3-7 17:12

五菱宏光真係好野黎
作者: Peter_H

作者: qq338     時間: 2021-3-7 17:16

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-3-7 04:46 PM 發表
睇樣大陸嗰架似節能車,Tesla車身重,一啲都唔環保。
似招搖過市多啲

作者: qq338     時間: 2021-3-7 17:18

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-3-7 04:46 PM 發表

客觀講
五菱宏光同特斯拉完全唔同級別,一架係買餸車,一架係揸出去威,好難比較
任何一個社會,中間實用需要的人為多,要威嘅人一定少啲
五菱車仔好賣係好合理囉
作者: XEO     時間: 2021-3-7 17:19

2.8萬人仔,好抵玩.
https://www.youtube.com/watch?v= ... nel=玩车报告CarReports!
作者: 五光初現     時間: 2021-3-7 17:20

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

幾錢一架?  
作者: Tokyohot888     時間: 2021-3-7 17:24

唔通BMW 買得多過toyota 咩??

價錢差十倍...
比離都白痴....
作者: top11     時間: 2021-3-7 17:26

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-7 05:14 PM 發表
金額🙈
計件喎
金額係幾多?
作者: 令狐椒     時間: 2021-3-7 17:27

平價產品做得好賣得好, 都是一種成就.

香港曱甴王首富都只是做下超級市場, 起樓啲低科技嘢. 車都未識造.
作者: Tokyohot888     時間: 2021-3-7 17:28

引用:
原帖由 top11 於 2021-3-7 05:26 PM 發表

金額係幾多?
2萬幾人仔!!
作者: 半夏善良的黑頭     時間: 2021-3-7 17:31

邊間車廠?乜嘢股票號碼?
作者: Peter_H

作者: ikeafoot     時間: 2021-3-7 17:36

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-3-7 15:59 發表
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

其實有乜值得驕傲
價錢
利潤
作者: 夢幻極光星     時間: 2021-3-7 17:37

上星期嘅消息。😙
作者: Tokyohot888     時間: 2021-3-7 17:40

Tesla 賣30萬一架

你賣2萬幾...

檔次唔同

禁都有得比較??
作者: Perfect     時間: 2021-3-7 17:46

引用:
原帖由 Tokyohot888 於 2021-3-7 17:24 發表
唔通BMW 買得多過toyota 咩??

價錢差十倍...
比離都白痴....
邊架寶馬貴邊款豐田十倍?
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-3-7 17:46

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

勁,可惜香港對電車的支援不夠,否則可以買部玩下
作者: 山下真手機

作者: esprithk     時間: 2021-3-7 17:51

這個五菱車聚

拼车好看还是人好看的时候到了!%潮装腔调 @五菱汽车  

https://v.douyin.com/edQBBp3
作者: 寒冬富有蝦仁     時間: 2021-3-7 17:55

厲害
作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-3-7 17:57

引用:
原帖由 五光初現 於 2021-3-7 05:20 PM 發表

幾錢一架?  
30000人仔左右,叉滿電可行170公里左右,賣餸車代步不錯。
作者: caorenjie

作者: 殘廁變態的豬豬     時間: 2021-3-7 18:00

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-3-7 05:51 PM 發表
這個五菱車聚

估唔到內地都有咁多人玩痛車

作者: ninebirds     時間: 2021-3-7 18:01

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

高配版本售價約 3.8 萬人民幣,極速 100 公里,續航 170 公里,最大功率一樣是 20kW,但多了冷氣、彩色儀表板、副駕遮陽板。

平成咁, 一定多人買.

作者: ff88     時間: 2021-3-7 18:02

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

一定係假
作者: CP-KELVIN     時間: 2021-3-7 18:03

引用:
原帖由 esprithk 於 2021-3-7 05:51 PM 發表
這個五菱車聚

3幾萬, 當玩具咁, 又可以代步, 抵玩啦!
作者: hfceddie     時間: 2021-3-7 18:07

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-7 06:03 PM 發表

我個車位收8個月租就買到,抵呀!

係個名柒啲唧,冇傷肝!

作者: mixit     時間: 2021-3-7 18:07

比電單車更平價,有其吸引力,當然會有缺點。
作者: 電梯真空的筍盤     時間: 2021-3-7 18:13

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

点解你唔用法拉利来比銷量呢?咁样米仲犀利!
作者: 機械佬     時間: 2021-3-7 18:14

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-3-7 05:57 PM 發表

30000人仔左右,叉滿電可行170公里左右,賣餸車代步不錯。
用廉價實用嘅陸產電動車作短程出門梗會引來眼紅兼鄙視

去買餸揸美產又貴又重又食油嘅 pick-up 先至夠高尚
作者: CP-KELVIN     時間: 2021-3-7 18:15

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-3-7 06:03 PM 發表

其實同當年萬事得121差不多, 果時新車賣十萬蚊唔駛, 好多人都平平地出一架黎玩下, 顏色任揀又可以整埋開蓬添

https://youtu.be/pXAOenOgB3g
作者: X_ANDY_X     時間: 2021-3-7 18:15

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-3-7 06:01 PM 發表

高配版本售價約 3.8 萬人民幣,極速 100 公里,續航 170 公里,最大功率一樣是 20kW,但多了冷氣、彩色儀表板、副駕遮陽板。

平成咁, 一定多人買.
你要睇下養車,如果係廣州住宅無買車位分分鍾無地方比你停車
作者: 超級扁扁的妹頭     時間: 2021-3-7 18:17

大陸車厘子 vs Tasmania車厘子
作者: BritHK1842

作者: manhoman     時間: 2021-3-7 18:21

呢部野行唔到遠架...
又平..咁多計埋佢入去講到咁勁?
作者: 色香的龜頭     時間: 2021-3-7 18:22

香港幾時會引入!我都想買
作者: francishonlkl     時間: 2021-3-7 18:25

級別及價格問題
單講銷量兩者無可比性
就好似勞斯萊斯, 賓利並吾會同豐田比銷量
五菱作爲代步工具爲主
對中低資家庭算係比較化算個選擇
國產品牌近年崛起得好快
但諸如蔚來等等主打中高端市場新興品牌
仍然要付出更多努力改善產品質素同建立品牌形象

作者: 雞扒丁面     時間: 2021-3-7 18:28

在大陸出燃油藍牌幾乎冇何能,只有出新能源綠牌,電動車更可免稅出車,充電樁又非常普及,五菱宏光成為很多人首車
作者: @海東青     時間: 2021-3-7 18:29

呢架在省內買餸行街代步最好。
作者: fcw99     時間: 2021-3-7 18:33

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 7-3-2021 03:59 PM 發表
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

日本人都想要

作者: panthercww     時間: 2021-3-7 18:34

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

哈哈,核突到爆炸,除山村野人,邊個買呀。🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
作者: djimavic     時間: 2021-3-7 18:40

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2021-3-7 04:46 PM 發表

客觀講
要威買Porsche啦
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2021-3-7 18:41

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

勝在性價比高,只兩三萬一輛。
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2021-3-7 18:46

以🇰car來看,都幾吸睛。

圖片附件: 246373118144661768503093182.jpg (2021-3-7 18:46, 78.19 KB) / 該附件被下載次數 5

圖片附件: s_114594c5697b4c98a986232fbe45dd9c.png (2021-3-7 18:46, 548.78 KB) / 該附件被下載次數 4

圖片附件: 6373224800081619258977459.jpg (2021-3-7 18:46, 252.53 KB) / 該附件被下載次數 6

圖片附件: 20200814002116707.jpeg (2021-3-7 18:47, 1.34 MB) / 該附件被下載次數 22

作者: rambotam2008     時間: 2021-3-7 18:47

大陸兩三萬左右就可以做到電動車 呢啲技術去邊度搵呀 如果恆常使用冇問題 佢做出高端嘅電動車 絕對有能力成為世界第一
作者: BC0101     時間: 2021-3-7 18:48

引用:

客觀講
唔反對五菱係cheap車, 但Tesla有幾威?
作者: 假如白滑的獅子     時間: 2021-3-7 18:48

圖片附件: 20200814002116707.jpeg (2021-3-7 18:48, 1.34 MB) / 該附件被下載次數 19

作者: 球麟麒     時間: 2021-3-7 18:51

買嚟系香港車camping都正,香港唔大,呢d車仔啱晒
作者: ovshk     時間: 2021-3-7 18:52

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

corolla夠賣得多過benz啦🤣
作者: candyloveandy     時間: 2021-3-7 18:52

引用:
原帖由 panthercww 於 2021-3-7 06:34 PM 發表

哈哈,核突到爆炸,除山村野人,邊個買呀。🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
如果係其他國家品牌你可能馬上審美觀突變,立場行頭,梗係迷失自我
作者: 十字軍     時間: 2021-3-7 18:53

買餸我不如踏單車!多餘!
作者: productdesigner     時間: 2021-3-7 18:54

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

唔多Smart嘅Smart Car電動版🚐
作者: candyloveandy     時間: 2021-3-7 18:55

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2021-3-7 06:41 PM 發表

勝在性價比高,只兩三萬一輛。
主要係中國人工同各樣成本跟西方不一樣,你換著係西方國家生產一模一樣同質量的車,價格可能貴几倍,但鄉港人會覺得高級馨香D
作者: 阿乜水     時間: 2021-3-7 18:56

依家周街都見D 友揸電動輪椅, 都要皮幾兩皮野.
作者: candyloveandy     時間: 2021-3-7 18:57

引用:
原帖由 十字軍 於 2021-3-7 06:53 PM 發表
買餸我不如踏單車!多餘!
你行路都得添
作者: starr     時間: 2021-3-7 18:58

引用:

客觀講
完全唔覺有乜咁威
作者: @海東青     時間: 2021-3-7 19:01

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-3-7 18:47 發表
大陸兩三萬左右就可以做到電動車 呢啲技術去邊度搵呀 如果恆常使用冇問題 佢做出高端嘅電動車 絕對有能力成為世界第一
大陸前年開始全國的士全電動化,技術配套是全球領先的。
作者: 理+誠     時間: 2021-3-7 19:01

引用:

客觀講
喺現今呢個環保年代,車都應該反璞歸真,回歸初心。
車係代步工具,唔應該再用嚟威,而過分消耗能源,製造污染。
作者: 孫果     時間: 2021-3-7 19:01

賺咗夠五年使用, 多謝...繼續支持!
作者: Y-hk     時間: 2021-3-7 19:02

呢架車當然係同Tesla 唔同級數, 好明顯係另一個市場定位.
雖然係cheap, 不過唔到你唔服, 可以咁既價錢做到一架功能上符合大部份人基本既交通需要. 只要冇大問題, 想唔大賣都難.
大部份人用車其實都只求基本運輸功能, 其他既都係附加價值. 平車同貴車係功能上差別唔係好大.
如果間車廠可以賺到錢, 已經叻過Tesla. Tesla 虧損多年, 雖然個老細好叻形象工程, 實際上間公司都唔知可以玩到幾多年. 
作者: friendchanli     時間: 2021-3-7 19:04

引用:

客觀講
不過睇片架車防撞就差。當電單車咁用就差不多。https://youtu.be/gd29cUH3GBw
作者: chaolininin     時間: 2021-3-7 19:16

很多國家都用中國比亞迪的巴士,糜蟈,小陰蒂國都有用,只有香港要用歐盟500油渣車
作者: sdmy     時間: 2021-3-7 19:20

六七十年代,買嘢要耐用一定要來佬貨,日本仔嘢好似紙札一樣,後來有目共睹。
作者: djimavic     時間: 2021-3-7 19:27

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-3-7 07:20 PM 發表
六七十年代,買嘢要耐用一定要來佬貨,日本仔嘢好似紙札一樣,後來有目共睹。
走狗盲又玻璃心,其他無樣識!
作者: 逆風的肥牛     時間: 2021-3-7 19:27

美國好快又歷史重演

圖片附件: 29a63252503fac2224cde511364281b9.jpg (2021-3-7 19:28, 260.1 KB) / 該附件被下載次數 4

作者: 高高陳高高     時間: 2021-3-7 19:29

希望香港快啲有得賣
作者: simpson777     時間: 2021-3-7 19:33

引用:
原帖由 qq338 於 2021-3-7 05:18 PM 發表

任何一個社會,中間實用需要的人為多,要威嘅人一定少啲
五菱車仔好賣係好合理囉
你咁講,我想起米芝蓮與茶餐廳的客量,肯定是茶記龐大好多。
作者: mikis     時間: 2021-3-7 19:34

竟然唔係比亞迪
作者: christ201430     時間: 2021-3-7 19:35

3.7萬輛的成績排名第一
原來電動車仲未普及
作者: top11     時間: 2021-3-7 19:45

引用:
一定係偷人哋技術
一定會爆炸
一定係假車
一定係⋯⋯

呆灣又有綽頭, 你有無聽過:

網路流傳政大校長郭明政在一場演講中,指父母「把小孩送到北京大學、清華大學那麼落後的地方,是頭殼壞掉」,並指「政大絕對是華人社會在人文科學的第一名」。

國民黨前副祕書長蔡正元在臉書發文,指大學評鑑最具影響力和公信力的英國QS公布2021年世界大學排行榜,政大排第590名,而清華大學、北京大學排第15名、第23名,狠批酸郭明政夜郎自大,大酸政大算不算「很落後的地方」,政大校長該有的自知之明也很落後,如何能帶領政大向前衝呢?

作者: 球場上的貴公子     時間: 2021-3-7 19:50

五菱出名平靚正,歷史又悠久過Tesla多多聲
作者: tam_n     時間: 2021-3-7 19:52

引用:
原帖由 筒子章 於 2021-3-7 04:38 PM 發表
黃人又玻璃心話假新聞
黃人對呢啲新聞有免疫力,會自動過瀘,而且黃媒又多數唔會報道,所以黃人根本未必睇到。
住喺井底,係咁㗎啦。
作者: andonlyu     時間: 2021-3-7 19:56

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-3-7 07:35 PM 發表
原來電動車仲未普及
根本只係啱啱開始.
所以電動車股熱炒唔係無原因.
作者: wilsonts     時間: 2021-3-7 19:56

引用:
原帖由 christ201430 於 2021-3-7 19:35 發表
原來電動車仲未普及
始終電動車舊電幾年就開始 '走電' , 換電又一大筆錢......
作者: tam_n     時間: 2021-3-7 20:00

引用:
原帖由 五光初現 於 2021-3-7 05:20 PM 發表

幾錢一架?  
經銷商報價:28800-38800元人民幣
來源:
https://youjia.baidu.com/view/ca ... a=alapc_4526_series
作者: tam_n     時間: 2021-3-7 20:06

「在全球電動車銷量榜單中,前十車輛名單中,國產車品牌佔據7席」
好現像!
傳統國產汽車要追上美、日、德……唔容易,不過可能冇需要,因為未來可能係電動車嘅天下。
作者: 廿一號     時間: 2021-3-7 20:08

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-7 05:14 PM 發表
金額🙈
計件喎
特斯拉市場值即將上全球十大內
去幫襯令壽堂係次數計定磅數計?
作者: XEO     時間: 2021-3-7 20:17

引用:
原帖由 top11 於 2021-3-7 07:45 PM 發表

呆灣又有綽頭, 你有無聽過:

網路流傳政大校長郭明政在一場演講中,指父母「把小孩送到北京大學、清華大學那麼落後的地方,是頭殼壞掉」,並指「政大絕對是華人社會在人文科學的第一名」。

國民黨前副祕書長蔡正元在臉書發文,指大學評鑑最具影響力和公信力的英國QS公布2021年世界大學排行榜,政大排第590名,而清華大學、北京大學排第15名、第23名,狠批酸郭明政夜郎自大,大酸政大算不算「很落 ...
睇過片... 可能睇得太多三立新聞.
作者: 美國病毒     時間: 2021-3-7 20:19

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-3-7 05:31 PM 發表
邊間車廠?乜嘢股票號碼?
作者: 巴菲特     時間: 2021-3-7 20:23

其實Tesla出左名產量低, 如果唔係早2年中國政府救左佢, 而家都破左產囉
作者: 香港地盤佬     時間: 2021-3-7 20:24

真代步車
作者: 找不到用戶

作者: Tokyohot888     時間: 2021-3-7 20:26

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-3-7 05:46 PM 發表

邊架寶馬貴邊款豐田十倍?
最貴那部BMW ...香港賣275萬!!
作者: kof2002um     時間: 2021-3-7 20:27

唔知香港幾時先有? 3萬人仔真係好平. 6000蚊首期就可出車. 
作者: fcw99     時間: 2021-3-7 20:29

引用:
原帖由 tam_n 於 7-3-2021 07:52 PM 發表

黃人對呢啲新聞有免疫力,會自動過瀘,而且黃媒又多數唔會報道,所以黃人根本未必睇到。
住喺井底,係咁㗎啦。
黃畜唔做呢d嘢生存
作者: 真.錦馬超     時間: 2021-3-7 20:29

唔知香港幾時有得買呢?
作者: momo1234

作者: Versailles     時間: 2021-3-7 20:30

個樣太玩具車 代下步還可 出去溝女冇女肯上車 
作者: wkon99     時間: 2021-3-7 20:31

想知除咗祖國有得賣,點解香港冇嘅?仲有邊個國家咁識貨支持五菱?
作者: top11     時間: 2021-3-7 20:33

引用:
原帖由 XEO 於 2021-3-7 08:17 PM 發表

睇過片... 可能睇得太多三立新聞.
三立係綠營的?
作者: christ201430     時間: 2021-3-7 20:37

引用:
原帖由 wilsonts 於 2021-3-7 07:56 PM 發表

始終電動車舊電幾年就開始 '走電' , 換電又一大筆錢......
also, 原來Tesla 咁廢
兩個models 的sales 加埋都唔夠大陸牌子賣得多
其一model 只賣九千輛
作者: my77     時間: 2021-3-7 20:40

呢架我都有留意過,除左續航力外其他都好吸引
作者: SamuraiBlack     時間: 2021-3-7 20:46

五菱 👍