標題: [本港新聞評論] 35+初選|吳敏兒辭任職工盟主席保留執委身份 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2021-3-7 05:45 AM

警方國安處1月拘捕50多名去年參與初選的民主派人士,其中47人被控串謀顛覆國家政權罪,職工盟吳敏兒為其中之一。職工盟今日(6日)晚上表示,收到

警方國安處1月拘捕50多名去年參與初選的民主派人士,其中47人被控串謀顛覆國家政權罪,職工盟吳敏兒為其中之一。
職工盟今日(6日)晚上表示,收到吳敏兒透過代表律師的通知,辭去職工盟主席一職,只保留一般執委成員身份。
職工盟表示,這是她經過苦苦掙扎、反覆思量,與代表律師詳細商討後作出的艱難決定,職工盟亦透過律師,向吳敏兒表達完全理解和支持。職工盟代表今日到懲教所探訪吳敏兒時,亦確認了此一決定。
職工盟表示,吳敏兒投身工會運動廿載,是職工盟的緊密戰友,未來亦將會如此。又指吳敏兒擔任主席期間,對工運作出無私的奉獻和犧牲,職工盟表示衷心感謝,並會繼續全力支援,爭取她早日釋放。

吳敏兒經過苦苦掙扎、反覆思量...辭去職工盟主席一職...
《港區國安法》現出小丑原形:爛泥扶唔上壁狗急跳船...《保釋大龍鳳》...淆晒底
如果去到真係坐監...咪好似世界末日喇...
吳敏兒只保留一般執委成員身份...係咪去到監獄再玩大罷工...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/595885/35-初選-吳敏兒辭任職工盟主席-保留執委身份
作者: ichthys2    時間: 2021-3-7 06:12 AM

「無畏無懼,無怨無悔」只不過笑話一句,奸邪妖獸其實內心諸多畏懼。
作者: 加燦    時間: 2021-3-7 06:18 AM

以後無得眾籌,一於廿蚊一Q吊命啦.
作者: 笑看流浪英犬    時間: 2021-3-7 06:29 AM

反動禍國亂港組織 都應該取締  
作者: 六月飛釘    時間: 2021-3-7 06:54 AM

仆街啦「無私奉獻」????

幾個會都有出糧俾佢㗎!

搞暴動搞工業行動又罷工又乜又七,唔係有人覺得係「免費」吓話?

街邊籌款啲「義工」都有糧出啦!

當人白痴咩!

坐監啦八婆!

作者: 學民高潮~黃之瘋    時間: 2021-3-7 06:54 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-3-7 05:45 AM 發表

警方國安處1月拘捕50多名去年參與初選的民主派人士,其中47人被控串謀顛覆國家政權罪,職工盟吳敏兒為其中之一。職工盟今日(6日)晚上表示,收到

https://cdn.hk01.com/di/media/images/3202255/org/2b112c0ae56e346ef3b976f7b290cef5.jpg/OPdsi4FAb6w2UT_9_-kch544eHGVfsT46bbwPum28D4?v=w1280r16_9 ...
呢條臭八婆害死唔小人,應該判終身監禁!
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-3-7 07:02 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-3-7 05:45 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/3202255/org/2b112c0ae56e346ef3b976f7b290cef5.jpg/OPdsi4FAb6w2UT_9_-kch544eHGVfsT46bbwPum28D4?v=w1280r16_9 ...
經過苦苦掙扎都無快感,當然要換另一種玩法了。
作者: alex33hewlett    時間: 2021-3-7 07:17 AM

引用:
原帖由 加燦 於 2021-3-7 06:18 AM 發表

加幣都唔得喇.
作者: alex33hewlett    時間: 2021-3-7 07:23 AM

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2021-3-7 06:54 AM 發表

幾個會都有出糧俾佢㗎!

搞暴動搞工業行動又罷工又乜又七,唔係有人覺得係「免費」吓話?

當人白痴咩!

坐監啦八婆!
當年 "你啅人" 陰點佢損垃圾會已完, 條女以為以後唔使做飛G, 做已完收過10幻已完人工, 好過 coffee or tea, chicken or beef.
作者: chaolininin    時間: 2021-3-7 07:27 AM

即刻割蓆,還想翻身???下期會到你
作者: iamsamuel    時間: 2021-3-7 07:27 AM

轉發 :

昨日還口說無畏無懼,今日則哭得無比淒涼,
他日真正就國安重罪進入法律清算,真不知他們會不會在法庭上哭得變成滾地葫蘆。

政客化身丁蟹打感動
電視劇《大時代》有一幕講述鄭少秋飾演的丁蟹,因為打死劉松仁飾演的方進新而被控謀殺,一直自以為打死人沒有錯的丁蟹決定放棄律師代表,改為自辯「打感動」。詎料電視劇的荒謬情節竟在現實上演,47名反對派政客為求保釋,大部分人選擇自辯,然而正如丁蟹一樣,不論自辯得多麼七情上面,多麼自我陶醉,有罪就是有罪,最終也是難逃法網。
據報道,這幫政客在裁判法院為求獲准保釋,千方百計「打感動」,例如楊岳橋擺老母上枱,指自己曾是母親最驕傲的人,現在卻成為母親最擔心的人,一度哽咽;譚文豪提及6歲女兒更激動落淚,又自爆在木屋和安置區出身,花兩代人時間脫貧,但好景不常,父親患上末期大腸癌離世。郭家麒亦提及,如果當日選擇在中環當醫生,今天就不會得到三日三夜的牢獄之災。
哈哈哈,筆者本以為丁蟹「打感動」已是搞笑之最,但原來戲劇遠遠不如現實般離奇。這班「大狀黨」政客,一直以反中亂港為己任,2019年黑暴爆發,他們與總指揮黎智英密謀於暗室,甚至赤膊上陣,帶隊衝擊挑釁警方,唯恐天下不亂之餘,部分人更親身跑往美國乞求制裁,活脫脫一副賣國賊的嘴臉。只是當日港府軟弱怕事,這幫賣國賊才自以為得米,終於將香港搞得支離破碎。
到了《港區國安法》推出,他們初時還是一臉輕蔑,以為有外國撐腰便能讓港府再次跪低,殊不知今時不同往日,這幫垃圾政客終於知道自陷於絕境。昨日還口說無畏無懼,今日則哭得無比淒涼,想當日跑出來奪權,難道沒有想過後果嗎?有薪高糧準的大狀機師醫生不做,偏要叛國禍港,難道又是有人拿起槍逼你們?何況留案底不是令人生更精彩嗎?現在只不過爭取保釋,這幫人已淆晒底,他日真正就國安重罪進入法律清算,真不知他們會不會在法庭上哭得變成滾地葫蘆。
作者: 叻B仔    時間: 2021-3-7 07:43 AM

引用:

隻It狗太大想頭
作者: nitricacid    時間: 2021-3-7 07:43 AM

唔抆屎?結果未搞到自己臭晒!弓起!
作者: 寒冬巨大的牛    時間: 2021-3-7 07:52 AM

引用:

貴咗D喎!賣全年套票平D啦!
作者: workdboy169    時間: 2021-3-7 07:53 AM

貪生怕死又割蓆
作者: ifung5    時間: 2021-3-7 07:54 AM

晚晩用拖鞋打64仁仆街小人
作者: 睇天做人    時間: 2021-3-7 07:55 AM

似足當年樓吊厲
作者: 威廉PO    時間: 2021-3-7 07:57 AM

叫人衝,去坐監。輪到自己,就驚到死。 。。哈!
作者: 真暴徒    時間: 2021-3-7 08:00 AM

緊係帶領職工盟成員反抗啦
作者: 騎豬王    時間: 2021-3-7 08:00 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 7/3/2021 05:45 發表

入去爭取福利
作者: 六月飛釘    時間: 2021-3-7 08:02 AM

引用:
原帖由 alex33hewlett 於 2021-3-7 07:23 AM 發表

當年 "你啅人" 陰點佢損垃圾會已完, 條女以為以後唔使做飛G, 做已完收過10幻已完人工, 好過 coffee or tea, chicken or beef.
咁飛雞會都出6皮幾野一個月俾佢啦!

仲未計報銷同左袋交右袋啲嘢。
作者: maskman2020    時間: 2021-3-7 08:07 AM

引用:

玩大啲 玩途肉
作者: 何紅申    時間: 2021-3-7 08:09 AM

肥西
作者: 央走    時間: 2021-3-7 08:12 AM

引用:

老老实实,我都想試下屌漢奸嘅滋味
作者: gotomylord    時間: 2021-3-7 08:12 AM

呢班抗爭人士,原來咁脆弱
作者: 黑色勇士    時間: 2021-3-7 08:14 AM

又為糧支。黃畜真失敗
作者: seven3137    時間: 2021-3-7 08:14 AM

剝奪小黄人政治權利

作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2021-3-7 08:17 AM

呢啲聲稱係為公義既人
見倒暴徒殺人放火既時候,仍然係保持住尖酸刻薄既嘴臉,甚至會為暴徒護航

而家知反唔倒政府啦,就驚坐監,
嘴角都唔敢郁多郁,搵個人為佢啲所謂手足講兩句都無,真係肉酸到爆
作者: estateman    時間: 2021-3-7 08:20 AM

引用:

做李卓淫情婦⋯⋯偷呃拐騙衆籌
作者: fishing3000    時間: 2021-3-7 08:21 AM

有因必有果
作者: 哪singh    時間: 2021-3-7 08:24 AM

引用:

呢個晤抆怡做一樓一可以一試
作者: maskedrider2158    時間: 2021-3-7 08:25 AM

吾係為左民主、公義,可以坐監、甚至中槍都吾怕架?何解未判就驚到割席!
作者: 123456siu    時間: 2021-3-7 08:26 AM

點解要退縮?
作者: 家中藍色手袋    時間: 2021-3-7 08:26 AM

引用:

入監大三罷, 唔肯車口罩,洗醫院制服,做路牌
作者: 真忠心的鞋抽    時間: 2021-3-7 08:31 AM

引用:

不自量力的一堆垃圾 革命喔 要流血死人嫁 垃圾!
作者: Dani123    時間: 2021-3-7 08:33 AM

說好的又話擋子彈
無畏無懼
作者: 遊鯤    時間: 2021-3-7 08:37 AM

名為工會組織,實為顛覆攬炒組織
名為社會運動,實為暴力違法活動
掛羊頭賣狗肉
作者: Anthony。。So    時間: 2021-3-7 08:39 AM

太遲了 依家先辭任 冇任何作用
作者: fiogermi    時間: 2021-3-7 08:39 AM

又無畏無懼,齊上齊落,不割席

作者: wong7fai    時間: 2021-3-7 08:43 AM

呢件禍港八婆
判坐十年八載反思吓
作者: 木兆    時間: 2021-3-7 08:52 AM

跪低就跪低啦講咁多嘢
作者: discuss.woddboy    時間: 2021-3-7 08:55 AM

作者: Tokyo2040    時間: 2021-3-7 09:05 AM

引用:
原帖由 iamsamuel 於 2021-3-7 07:27 AM 發表

轉發 :

他日真正就國安重罪進入法律清算,真不知他們會不會在法庭上哭得變成滾地葫蘆。

政客化身丁蟹打感動
電視劇《大時代》有一幕講述鄭少秋飾演的丁蟹,因為打死劉松仁飾演的方進新而被控謀殺,一直自以為打死人沒有錯的丁蟹決定放棄律師代表,改為自辯「打感動」。詎料電視劇的荒謬情節竟在現實上演,47名反對派政客為求保釋,大部分人選擇自辯,然 ...
簡單一句:造反不成,要殺頭的。 1d6437c4a6044a6cbe116cb3085cdfb1.jpeg (18.95 KB)

附件: 1d6437c4a6044a6cbe116cb3085cdfb1.jpeg (2021-3-7 09:05 AM, 18.95 KB) / 該附件被下載次數 7
作者: ngben    時間: 2021-3-7 09:10 AM

作者: ngben    時間: 2021-3-7 09:10 AM

作者: A1000    時間: 2021-3-7 09:12 AM

不過都要找埋條舊數先。
作者: chowcn    時間: 2021-3-7 09:12 AM

下一部取諦所有反政府組織。
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2021-3-7 09:15 AM

漢奸走狗政變失敗,下場慘淡!

圖片附件: Screenshot_20201105_084241_com.news.on.jpg (2021-3-7 09:15 AM, 116.78 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20201105_084230_com.news.on.jpg (2021-3-7 09:15 AM, 140.95 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20201105_084232_com.news.on.jpg (2021-3-7 09:15 AM, 139.67 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20201105_084555_com.tencent.mm.jpg (2021-3-7 09:15 AM, 27.56 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20201105_084239_com.news.on.jpg (2021-3-7 09:15 AM, 118.22 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: wongmilano    時間: 2021-3-7 09:16 AM

引用:
原帖由 wong7fai 於 2021-3-7 08:43 AM 發表

呢件禍港八婆
判坐十年八載反思吓
支持重判亂港臭化
作者: 紅星加盈    時間: 2021-3-7 09:18 AM

預祝吳刎兒坐七碌
出泥去廟街企企
作者: wongmilano    時間: 2021-3-7 09:19 AM

引用:

呢條爛化都惡得耐啦,洗乾淨等入冊
作者: 每一天望海    時間: 2021-3-7 09:24 AM

之前叫(越打壓越頑強)口號係假
作者: onepunchman101    時間: 2021-3-7 09:25 AM

引用:
原帖由 iamsamuel 於 2021-3-7 07:27 AM 發表

轉發 :

政客化身丁蟹打感動
電視劇《大時代》有一幕講述鄭少秋飾演的丁蟹,因為打死劉松仁飾演的方進新而被控謀殺,一直自以為打死人沒有錯的丁蟹決定放棄律師代表,改為自辯「打感動」。詎料電視劇的荒謬情節竟在現實上演,47名反對派政客為求保釋,大部分人選擇自辯,然 ...
最重要係香港當時並非處於民不聊生或戰争動亂,中国大陸亦已全国脱貧,亦榮升超级大国之列,佢哋班人走去煽动攪奪權!
作者: 月華敏棋之遺憾    時間: 2021-3-7 09:26 AM

引用:

坐監啦!肥婆
作者: caorenjie    時間: 2021-3-7 09:28 AM

实在好打击我黄儿信心啦
作者: ifung5    時間: 2021-3-7 09:30 AM

計錯數
作者: 雨中花花榴槤    時間: 2021-3-7 09:32 AM

點解隻老肥雞咁快鳩縮嘅?
唔係話無畏無懼咩?
作者: 東方紅    時間: 2021-3-7 09:32 AM

引用:

小人物,無知無識,幻想當救世主,其實只係個人利益,不自量力。
作者: kauser    時間: 2021-3-7 09:32 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2021-3-7 07:27 AM 發表

即刻割蓆,還想翻身???下期會到你
天網恢恢疏而不漏。。。。唔會漏左佢既
作者: kcsam    時間: 2021-3-7 09:34 AM

恭喜老飛雞人生即將精彩
作者: tabgo367367    時間: 2021-3-7 09:36 AM

坐監啦!
作者: hatejap    時間: 2021-3-7 09:39 AM

無脊椎動物, 曱甴當然之選。

貪生怕死偷偷摸摸, 見光死曱甴天性; 敏儀姐姐非戰之罪, 罪在己身曱甴 dna。

革命分分鐘冇命, 唔啱你哋嘅, 玩返低端偷呃拐騙 例如 眾籌街邊乞錢 就算撚數啦!
作者: 曲明    時間: 2021-3-7 09:40 AM

呢條係臭八婆
作者: 高達性感的獅子    時間: 2021-3-7 09:47 AM

引用:

(她經過苦苦掙扎、反覆思量),曱甴都有思想
作者: lavender18    時間: 2021-3-7 09:47 AM

引用:
原帖由 Anthony。。So 於 2021-3-7 08:39 AM 發表

太遲了 依家先辭任 冇任何作用
冇錢途就唔做囉~
作者: bonod    時間: 2021-3-7 09:48 AM

咁以前講乜嘢無畏無懼, 都係呃會員會費呃市民捐款, 推會員市民去抗爭送頭
作者: acacac    時間: 2021-3-7 09:53 AM

幫監犯爭取
入到去大把野可以做
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-3-7 09:54 AM

點解要辭任呀??
作者: fai28    時間: 2021-3-7 10:01 AM

靠呢班垃圾搞革命,哈哈,所以曱甴俾人睇唔起
作者: peimak    時間: 2021-3-7 10:02 AM

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2021-3-7 06:54 AM 發表

幾個會都有出糧俾佢㗎!

當人白痴咩!

坐監啦八婆!
你就講錯啦!啲曱甴小黄人真係白痴㗎!
作者: 出入夜婆仔    時間: 2021-3-7 10:03 AM

呢次真係成為兇姐囉!
作者: MarkIV    時間: 2021-3-7 10:05 AM

老肥西識得乜吖?草包一個!
作者: 金鴻峰    時間: 2021-3-7 10:07 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-7 06:12 AM 發表

「無畏無懼,無怨無悔」只不過笑話一句,奸邪妖獸其實內心諸多畏懼。
米系!笑左!
作者: 鐵打醫師何英彪    時間: 2021-3-7 10:07 AM

引用:

正嗅系
作者: 抗毒果勇士    時間: 2021-3-7 10:08 AM

引用:

轉發 :

政客化身丁蟹打感動
@689倒轉又係689 有無睇過大時代
作者: tiii    時間: 2021-3-7 10:16 AM

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-3-7 07:55 AM 發表

似足當年樓吊厲
你講呢位無哂聲氣
作者: tiii    時間: 2021-3-7 10:18 AM

引用:
原帖由 央走 於 2021-3-7 08:12 AM 發表

老老实实,我都想試下屌漢奸嘅滋味
唔信你未屌過囉,之前屌左你唔知啫
作者: BBQ_GUTS    時間: 2021-3-7 10:20 AM

咁多嘢吾玩?政治遊戲啱妳咩
作者: siuhung    時間: 2021-3-7 10:26 AM

民陣被調查之後,就輪到職工盟,等班人袋住先d「老美政治捐獻」袋得咁過癮丫嗱!
話時話,「你呃人」果50萬袋住先 係咪仲 袋很住呢?定係已經偷偷地用晒呢,應該係啦,仲賣埋層樓轉移資產預走路!
作者: civic11111    時間: 2021-3-7 10:26 AM

呢個大面人最Q麻煩
有正經嘢唔做專搞屎棍
作者: iapple2    時間: 2021-3-7 10:29 AM

點解無人玩大三罷,十大訴球,要求釋放35+
作者: luckluck00    時間: 2021-3-7 10:29 AM

大家忙住退羣,好感動,大家真係落實做到共同x退,齊x齊落

作者: 大肥肥綿羊    時間: 2021-3-7 10:31 AM

垃圾肥西天使
作者: 央走    時間: 2021-3-7 10:31 AM

引用:
原帖由 tiii 於 2021-3-7 10:18 AM 發表

唔信你未屌過囉,之前屌左你唔知啫
我真係未試过,唔係用口屌个隻,係用细侥屌个隻
作者: tiii    時間: 2021-3-7 10:35 AM

引用:
原帖由 央走 於 2021-3-7 10:31 AM 發表

可能你細佬屌過無話你知
作者: tomymt    時間: 2021-3-7 10:38 AM

遲早拉晒班漢奸!以為退咗會就無事?時辰未到啫!
作者: bnqmaksir8    時間: 2021-3-7 10:39 AM

引用:

呢個死監𧄌,死喺監獄入面就大機會,唔好出嚟搞搞震
作者: tam_n    時間: 2021-3-7 10:39 AM

職工盟(李呃人)長期收過美國國家民主基金會錢,《國安法》立法之後有冇就唔知,如果有,拉得。
作者: tomymt    時間: 2021-3-7 10:40 AM

引用:

梗有人出錢資助啦!請大狀唔使錢呀?保釋100萬?我都無呀!
作者: iamsamuel    時間: 2021-3-7 10:40 AM

引用:
原帖由 央走 於 7-3-2021 10:31 發表

女漢奸係咪特別好水
作者: Boomber123    時間: 2021-3-7 10:41 AM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-7 06:12 AM 發表

x2
作者: OLB    時間: 2021-3-7 10:41 AM

她破壞香港咁努力,坐監是她終身報酬👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
作者: ichthys2    時間: 2021-3-7 10:45 AM

既想發動政變,但卻又怕死。
作者: 快活下半場    時間: 2021-3-7 10:46 AM

呢隻老飛雞
真係俾李呃人害撚死
😆
作者: Dani123    時間: 2021-3-7 10:48 AM

引用:
原帖由 tiii 於 2021-3-7 10:16 AM 發表

你講呢位無哂聲氣
呢條粉腸 一早就退出名節保身
證明一樣嘢都係一個利益集團嚟啫
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-3-7 10:48 AM

吳敏兒淆底
作者: Boomber123    時間: 2021-3-7 10:51 AM

黃屍、黑暴們睇清楚班泛暴政棍真面目未?
「叫人衝,自己鬆」,「違法達義」,「入牢令人生更精彩」……等歪理。
當發生係自己身上,班泛暴政棍係乜反應,一目了然。呢班畜生害咗咁多年青人,真係死一百次都贖唔到自己嘅罪。
作者: johnchu777    時間: 2021-3-7 10:53 AM

這條漢奸, 終於有報應.
作者: 689倒轉又係689    時間: 2021-3-7 10:57 AM

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-3-7 10:08 AM 發表

@689倒轉又係689 有無睇過大時代
冇睇過
作者: 8d    時間: 2021-3-7 10:57 AM

引用:

轉發 :

政客化身丁蟹打感動