標題: [本港新聞評論] 市民拒做白老鼠大量預約接種疫苗時段無人問津 [打印本頁]

作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:24 PM

本港發生首宗有人接種新冠疫苗2日後死亡的事件後,新冠肺炎疫苗預約便持續「滯銷」。今日(5日)網上預約系統登入時暢通無阻,

科興疫苗有不少預約名額,截至今日下午1時半,除了18間普通科門診及5間接種中心大致滿額外,葵青林士德體育館、將軍澳體育館、屯門友愛體育館均有大量預約名額。其中友愛體育館除明日(6日)滿額外,未來3周的時段全部可供預約;將軍澳體育館的6日及7日預約時段,昨日本已額滿,今日卻由「紅燈轉黃燈」,意味有市民取消預約,令名額被釋出,該中心直至本月28日均有大量名額。
就疫苗安全引發市民信心動搖,議員葛珮帆今早在立法會一個會議上指出,近日疫苗中心由早前「逼到爆」,變成現時不少市民抱觀望態度,導致疫苗接種時段有大量名額,她建議當局可開放給部分預約讓其他組別人士接種,食衞局僅指會向公務員事務局反映。

仆你個臭街杏加橙, 呢個政府真係廢到冇朋友, 林鄭上京開會, 光頭宗就柒下柒下唔敢做決定.
依家打針中心係門可羅雀, 職員人數係多過打針的人, 每間打針室內的護士大部份時間都在玩手機, 打針室上面支燈係長時間都係綠燈, 即係冇人入去打針. 現場的職員都係三五成群在傾計閒談打發時間.
政府應該立即開放50+的人去打針, 絕對唔可以等運到, 外國很多國家都係無分年齡組別去打針, 依家有網上登記, 可以做到分流時間, 都唔知政府驚乜鳩.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210305/bkn-20210305122007421-0305_00822_001.html
作者: 我要真發達復活    時間: 2021-3-5 05:25 PM

唔做老鼠做甲由. 
作者: ichthys2    時間: 2021-3-5 05:26 PM

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
作者: 普通話太難學    時間: 2021-3-5 05:28 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 05:24 PM 發表

本港發生首宗有人接種新冠疫苗2日後死亡的事件後,新冠肺炎疫苗預約便持續「滯銷」。今日(5日)網上預約系統登入時暢通無阻,

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210305/photo/bkn-20210305122007421-0305_00822_001_01b.jpg?20210305160125

科興疫苗有不少預約名額,截至今日下午1時半,除了18間普通 ...
絕對支持立即開放給50歲以上的人預約打針。
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:32 PM

呢班60+老嘢唔敢打針, 就由得佢哋囉, 條命係由自己負責, 美國都死50幾萬人喇, 美國政府屁都唔放一個.
作者: jacli0318    時間: 2021-3-5 05:33 PM

挑! 搞到我即刻入網站睇下有冇人取消 等我幫阿媽去book科興, 完全都唔係個回事, 沙田區都係滿江紅.
作者: christ201430    時間: 2021-3-5 05:34 PM

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-3-5 05:28 PM 發表

x2
作者: eliskw2000    時間: 2021-3-5 05:34 PM

我想打科興,輝瑞留俾黃人。
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-3-5 05:35 PM

講真,後生既可以等下先打。幾十歲唔系重病既人要快小小打 因為你地一中招。死亡機會好大。
作者: 天外有天s    時間: 2021-3-5 05:35 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 05:24 PM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210305/photo/bkn-20210305122007421-0305_00822_001_01b.jpg?20210305160125

科興疫苗有不少預約名額,截至今日下午1時半,除了18間普通 ...
中國科興疫苗推出以來,最大力唱衰嘅媒體就係方向,大家千祈咪當方向係愛國媒體

方向由中國科興疫苗、國藥疫苗一誕生就一直唱衰末停過,居心叵測
作者: 光棍man    時間: 2021-3-5 05:35 PM

冇人爭唔馨香,快啲開放冇限制接種,等我有得打針
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:35 PM

呢個仆街杏加橙政府, 各個部門MEMO傳來傳去又要 cc 各個阿頭, 真係要傳一個月時間先至可以有決定, 真係蛇都死.
作者: 220    時間: 2021-3-5 05:37 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-5 17:26 發表

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
你不明白政府策略嗎?
先全部公務員打科興,之後留下BioNtach半迫50以下的人打,咁就可以省下疫苗錢
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:39 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-5 05:35 PM 發表

講真,後生既可以等下先打。幾十歲唔系重病既人要快小小打 因為你地一中招。死亡機會好大。
50+都已經步入老年期, 呢班人都有迫切性打針.
作者: 吃飯的人    時間: 2021-3-5 05:41 PM

引用:

廢人當政
作者: lostofbubble    時間: 2021-3-5 05:42 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 17:24 發表

依家打科興可以去私家醫生到打, 唔洗用政府系統預約, 方便簡單好多!!
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:43 PM

引用:
原帖由 天外有天s 於 2021-3-5 05:35 PM 發表

中國科興疫苗推出以來,最大力唱衰嘅媒體就係方向,大家千祈咪當方向係愛國媒體

方向由中國科興疫苗、國藥疫苗一誕生就一直唱衰末停過,居心叵測
毒果日報有個新聞編輯轉咗去方向報工作, 即係木馬屠城記2.0
毒果餓底編輯日日在方向報唱衰國產疫苗, 搞到很多人都唔敢去打針.
作者: lctj9    時間: 2021-3-5 05:43 PM

確實有位就開俾其他人去打, 總有人願意試, 唔好浪費工作人員
政府反應唔好咁慢
作者: lostofbubble    時間: 2021-3-5 05:44 PM

引用:
原帖由 天外有天s 於 2021-3-5 17:35 發表

一向都唔係, 我只信佢報導蘋果, 消防, 國泰的新聞
作者: supremeabc    時間: 2021-3-5 05:44 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-5 05:26 PM 發表

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
政府永遠唔識因時制宜 ! 既然咁少人打就應該先放寛限制俾其他類別的人申請 !
作者: 054D    時間: 2021-3-5 05:45 PM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-3-5 05:42 PM 發表

依家打科興可以去私家醫生到打, 唔洗用政府系統預約, 方便簡單好多!!
其實預約政府打都好方便, 但係問題係港九的接種中心爆晒
作者: 笑看流浪英犬    時間: 2021-3-5 05:45 PM

市民還是蠢啊
被毒媒 毒磚家
耍的團團轉
作者: Ymtymt03    時間: 2021-3-5 05:46 PM

快開放其他年齡組別打啦
作者: 快樂迪迪尼員工    時間: 2021-3-5 05:46 PM

有得揀我寧願做老鼠🐭都不做曱甴🪳!!!
作者: lrr174    時間: 2021-3-5 05:46 PM

開放晒俾所有人啦, 等咩
作者: 大雀躍的作業    時間: 2021-3-5 05:46 PM

你唔打,仲有好多人想打,唔好浪費d資源
作者: cck27    時間: 2021-3-5 05:50 PM

引用:

廢官當道,冇辦法
作者: ckn929    時間: 2021-3-5 05:51 PM

伏必中就伏必中,做乜拉埋科興講
作者: 大林林    時間: 2021-3-5 05:53 PM

引用:

師兄上次咪排到,第一針打左未?
無人排就開放比職業司機,外勤可以打
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:53 PM

依家有兩隻疫苗任人揀, 政府可以立即開放50+的人去打針.
打針打死人全世界都有, 唔可以因為有一個人死咗, 政府就唔敢做嘢.
作者: 慌失失    時間: 2021-3-5 05:53 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 秋落    時間: 2021-3-5 05:54 PM

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-3-5 05:35 PM 發表

冇人爭唔馨香,快啲開放冇限制接種,等我有得打針
開放接種,驚後續疫苗針不足都係大問題。
作者: 大林林    時間: 2021-3-5 05:55 PM

引用:
原帖由 jacli0318 於 2021-3-5 05:33 PM 發表

挑! 搞到我即刻入網站睇下有冇人取消 等我幫阿媽去book科興, 完全都唔係個回事, 沙田區都係滿江紅.
科興就無,曱甴至愛面癱就大把籌
作者: 買大陸股等跳樓    時間: 2021-3-5 05:55 PM

死咗都係話唔關事,最终都係無得賠
作者: 大林林    時間: 2021-3-5 05:55 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-3-5 05:34 PM 發表

我想打科興,輝瑞留俾黃人。
黃人精過無尾蛇
作者: 山下真手機    時間: 2021-3-5 05:55 PM

唔打疫苗何以防控何談恢復
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:55 PM

引用:
原帖由 大林林 於 2021-3-5 05:53 PM 發表

師兄上次咪排到,第一針打左未?
無人排就開放比職業司機,外勤可以打
我已打第一針.
作者: ballsici    時間: 2021-3-5 05:56 PM

引用:

照內文描述其實係大部份已滿額,同標題完全相反喎。
作者: 賢豬    時間: 2021-3-5 05:56 PM

引用:
原帖由 jacli0318 於 2021-3-5 05:33 PM 發表

通常有親關於伏必大既負面新聞,方向都唔會開名,但如果係科興,方向會指明係中國科興疫苗,所以冇人排9成9係癈水伏必大
作者: hwwong    時間: 2021-3-5 05:57 PM

引用:

留意下這則新聞是由那一間傳媒出稿的, 就明白相關傳媒的創作老屈能力了... 牠已經變質成為了毒果3.0了...
作者: 大雀躍的作業    時間: 2021-3-5 05:57 PM

文宣話睇完醫生都有機會死人,所以唔去睇醫生
作者: 吃飯的人    時間: 2021-3-5 05:57 PM

引用:
原帖由 天外有天s 於 2021-3-5 05:35 PM 發表

近排的方向報真係有啲似蘋果
作者: 指南車    時間: 2021-3-5 05:59 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-5 05:26 PM 發表

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
Me too
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 05:59 PM

引用:
原帖由 秋落 於 2021-3-5 05:54 PM 發表

開放接種,驚後續疫苗針不足都係大問題。
開放50+, 人數有得預, 而且中央政府一定撐香港.
作者: 大林林    時間: 2021-3-5 06:00 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 05:55 PM 發表

我已打第一針.
我第一批排三個鐘入到去已滿!第二批先報到名
我果區9點10分開始排都已爆滿,要跨區試幾次先成功登記,排成三星期後先有位
作者: 肥輝仔    時間: 2021-3-5 06:00 PM

呢類媒體真係垃圾
作者: 明玉九垂天    時間: 2021-3-5 06:01 PM

引用:
原帖由 ballsici 於 2021-3-5 05:56 PM 發表

方向報玩嘢囉, 方向報一直都係玩唱衰.
作者: 蟑螂媽媽係天使    時間: 2021-3-5 06:02 PM

作者: king-man    時間: 2021-3-5 06:05 PM

引用:

我今早到楼下诊所登记都要下星期五才轮到,怎可能无人打?
作者: cwbguy    時間: 2021-3-5 06:06 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 5-3-2021 05:24 PM 發表

年老又長期病患者,本來就係高危一族
過去一年因染上Covid-19而病死的,大多都是呢類人
所以政府才俾佢地優先接種
不要本末倒置
作者: moon2004girl    時間: 2021-3-5 06:07 PM

引用:

正確講係:發現自己唔適合打。
作者: rayparty    時間: 2021-3-5 06:09 PM

愛國者身體都好誠實的
作者: 初級投資者    時間: 2021-3-5 06:11 PM

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-3-5 05:32 PM 發表

呢班60+老嘢唔敢打針, 就由得佢哋囉, 條命係由自己負責, 美國都死50幾萬人喇, 美國政府屁都唔放一個.
其實政府反而做得啱,以不變方式應對,信心依家係受動搖,唔可以太硬銷,過一排自然無事。
作者: 邦之星    時間: 2021-3-5 06:12 PM

不了
作者: 急焦正金童    時間: 2021-3-5 06:12 PM

甘都有得攞泥講,得喎少少額可book,就吹到無人打甘。睇埋有無人book去打輝瑞先講,可能一個都無。
作者: 牙擦蘇    時間: 2021-3-5 06:13 PM

龜公宗無能至極,份糧係白出
作者: 點解要話你知    時間: 2021-3-5 06:13 PM

我覺得如果預約左但人冇到的話 , 其實係咪可以開放俾 walk in 的人打呢 ?
作者: lam_km    時間: 2021-3-5 06:14 PM

引用:

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
非优先的香港市民预约了也不让接种
作者: 急焦正金童    時間: 2021-3-5 06:15 PM

啲人話開放比50歲人士打,乜而加50歲以上人士吾可以book去打咪。吾好玩誤導先得架,正一PK福街。
作者: 遊樂人間    時間: 2021-3-5 06:16 PM

引用:

嚴重懷疑毒菓D黑記依家走晒去東方
作者: hfceddie    時間: 2021-3-5 06:18 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-5 05:35 PM 發表

但大陸都唔俾60歲以上打科興喎?!
作者: 遊樂人間    時間: 2021-3-5 06:18 PM

引用:
原帖由 普通話太難學 於 2021-3-5 05:28 PM 發表

為什麼不是40歲以上,我們也想打,不想最後只有牛津選
作者: 急焦正金童    時間: 2021-3-5 06:18 PM

引用:

香港夠晒民主,book 得到咪打羅。幾會人人有。
作者: 急焦正金童    時間: 2021-3-5 06:20 PM

引用:

收左輝瑞蜜糖,四圍針。
作者: 無諗聊聊    時間: 2021-3-5 06:20 PM

點解今日沙田間疫苗中心排到出街???

圖片附件: IMG-20210305-WA0007.jpg (2021-3-5 06:21 PM, 327.38 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 急焦正金童    時間: 2021-3-5 06:22 PM

引用:
原帖由 220 於 2021-3-5 05:37 PM 發表

你不明白政府策略嗎?
先全部公務員打科興,之後留下BioNtach半迫50以下的人打,咁就可以省下疫苗錢
打吾打無人迫得到,自己兩隻腳行去打,自己負責。
作者: 323236281    時間: 2021-3-5 06:22 PM

係時候強制所有中國香港人打中國內地疫苗了。
作者: 急焦正金童    時間: 2021-3-5 06:23 PM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-3-5 05:42 PM 發表

私家免費打?
作者: 明日真香    時間: 2021-3-5 06:27 PM

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-3-5 06:23 PM 發表

私家免費打?
有私家診所拉左幾百個預約 
第1批得80針
要錢 我諗幾百蚊咁囉
我覺得私家診所打會好d 
因為睇到病歷
但係有冇得休息30分鐘先走都成問題
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2021-3-5 06:30 PM

可考盧把飲食業和建造業加入優先羣組!

圖片附件: Screenshot_20210304_235807_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-3-5 06:30 PM, 117.81 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20210304_235804_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-3-5 06:30 PM, 113.54 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20210304_235801_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-3-5 06:30 PM, 111.85 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 樹上真空的師姐    時間: 2021-3-5 06:30 PM

五毛優先,曱甴殿後
作者: 一帥孤單    時間: 2021-3-5 06:31 PM

開比80後去打
作者: 狄克    時間: 2021-3-5 06:31 PM

On L 醫護 老野年齡大、三高、長期病患同時有齊都俾接種!

係唔係特登害 政 府!

基本隻疫苗已講邊啲人唔好打
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2021-3-5 06:32 PM

引用:
原帖由 無諗聊聊 於 2021-3-5 06:20 PM 發表

點解今日沙田間疫苗中心排到出街???

中國是世上唯一有滅活新冠疫苗的國家。
科興值得信賴!👍

圖片附件: Screenshot_20210304_235807_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-3-5 06:32 PM, 117.81 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20210304_235801_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-3-5 06:32 PM, 111.85 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: Screenshot_20210304_235804_com.ss.android.ugc.aweme.jpg (2021-3-5 06:32 PM, 113.54 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 夢幻極光星    時間: 2021-3-5 06:33 PM

鄉港正苦不嬲都垃圾,比有心人專登做瓜一件,全冇危機意識(有心冇心都好,目的已達,以上係我個人估計),總之呢個阿伯死得唔抵。
作者: eliskw2000    時間: 2021-3-5 06:33 PM

引用:
原帖由 山下真手機 於 2021-3-5 05:55 PM 發表

唔打疫苗何以防控何談恢復
想開關大家都應該打。
作者: liu3666    時間: 2021-3-5 06:34 PM

市民拒做白老鼠???
危言聳聽!!!!
神台香爐...................等插!!!
作者: eliskw2000    時間: 2021-3-5 06:36 PM

引用:
原帖由 吃飯的人 於 2021-3-5 05:57 PM 發表

近排的方向報真係有啲似蘋果
可能蘋果被裁班友仔去晒方向報。
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2021-3-5 06:39 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-3-5 06:36 PM 發表

可能蘋果被裁班友仔去晒方向報。
東方一向都反政府同毒果一樣!
作者: falconV8    時間: 2021-3-5 06:43 PM

無人問津, 可能失去信心。
作者: ballking13    時間: 2021-3-5 06:46 PM

引用:
原帖由 falconV8 於 2021-3-5 06:43 PM 發表

無人問津, 可能失去信心。
市民本來就對biontech 無信心

Biontech 少人約唔好拉科興落水
作者: snooboy    時間: 2021-3-5 06:48 PM

去南韓打啦,安全好多

作者: ballking13    時間: 2021-3-5 06:49 PM

引用:
原帖由 ballsici 於 2021-3-5 05:56 PM 發表

係大部分科興已滿

Biontech 唔係

曱甴就是想誤導
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-3-5 06:49 PM

自己上政府網站睇下科興好多日子已滿
作者: achau    時間: 2021-3-5 06:51 PM

引用:

報導誇大,香港、九龍、元朗同沙田接種中心幾乎全滿,多位的是將軍澳同屯門,方向報在抗疫成日唱衰,極為可恥!
作者: ballking13    時間: 2021-3-5 06:51 PM

引用:
原帖由 香港終歸變漁港 於 2021-3-5 06:49 PM 發表

自己上政府網站睇下科興好多日子已滿
標題只講疫苗

唔講邊隻

有心玩野
作者: falconV8    時間: 2021-3-5 06:51 PM

引用:
原帖由 ballking13 於 5/3/2021 18:46 發表

市民本來就對biontech 無信心

Biontech 少人約唔好拉科興落水
不排除亦有不少市民對兩隻疫苗都同樣缺乏信心。
作者: 48429876    時間: 2021-3-5 06:55 PM

開放比後生仔打,除左第一類高危人士,好多人都需要打,飲食,清潔,保安,地盤。打左可放寬強制撿測大把人打。
作者: 沉睡疑惑的手機    時間: 2021-3-5 06:55 PM

引用:

我願意去注射疫苗。

政府是否願意開放名額?
X 2
作者: 阿乜水    時間: 2021-3-5 06:56 PM

依家東方已經比毒果過檔班作家騎刧, 日日出飛機文. 個 booking 係半粒鐘一段, 又唔收冇 booking, 打完果段就梗係全部打針房綠燈啦, 亦可以比D 人員抖下氣.
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2021-3-5 07:00 PM

引用:
原帖由 achau 於 2021-3-5 06:51 PM 發表

報導誇大,香港、九龍、元朗同沙田接種中心幾乎全滿,多位的是將軍澳同屯門,方向報在抗疫成日唱衰,極為可恥!
香港跟本沒有中立傳媒,全部都是打手!
作者: KarinaLai    時間: 2021-3-5 07:02 PM

引用:
原帖由 急焦正金童 於 2021-3-5 06:23 PM 發表

私家免費打?
私家免費打!病人不用俾錢的!
作者: 電梯真空的筍盤    時間: 2021-3-5 07:04 PM

引用:

开放组别,其实很正常。政府真是废到无轮!
作者: KarinaLai    時間: 2021-3-5 07:04 PM

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-3-5 06:27 PM 發表

有私家診所拉左幾百個預約 
第1批得80針
要錢 我諗幾百蚊咁囉
我覺得私家診所打會好d 
因為睇到病歷
但係有冇得休息30分鐘先走都成問題
私家診所免費的!我見打果D病人都要休息夠30分鐘先可以走!
作者: KarinaLai    時間: 2021-3-5 07:08 PM

引用:
原帖由 點解要話你知 於 2021-3-5 06:13 PM 發表

我覺得如果預約左但人冇到的話 , 其實係咪可以開放俾 walk in 的人打呢 ?
政府好鬼廢,有人有針唔敢打,有人無針想打唔俾打!
作者: 明日真香    時間: 2021-3-5 07:08 PM

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-3-5 07:04 PM 發表

私家診所免費的!我見打果D病人都要休息夠30分鐘先可以走!
咁好!!
但可惜我都仲係未可以排
醫生唔洗收診金咩?
占左佢診症時間喎
作者: 馬路G友    時間: 2021-3-5 07:13 PM

喂愛國個的,忠誠的廢物,係時候出來打針表演啦。
作者: 隔夜忠心的馬    時間: 2021-3-5 07:16 PM

香港曱甴
時代垃圾

圖片附件: Screenshot_20201228_091235_edit_208850605140527.jpg (2021-3-5 07:16 PM, 73.17 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: fb2e7b6e2a4872    時間: 2021-3-5 07:17 PM

喂  藍屍死哂去邊  快去打蟈家疫苗啦
作者: 點解要話你知    時間: 2021-3-5 07:23 PM

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-3-5 07:08 PM 發表

政府好鬼廢,有人有針唔敢打,有人無針想打唔俾打!
我理解有人會"tun 呔" , 不過政府做野有時真係唔夠靈活