標題: [本港新聞評論] 陳文敏憂控方提出檢控是為令被告數個月不會獲得保釋 [打印本頁]

作者: ninebirds    時間: 2021-3-5 10:47 AM

港大法律學院公法講座教授陳文敏在本台節目《千禧年代》回應民主派初選案件,對於案件經過4日聆訊,多名被告未能更換衣物和休息,他形容是可悲,有如第三世界的情況。陳文敏表示,懲教署、律政司等部門應該照顧被告的基本人道安排,保障被告尊嚴。 陳文敏認為,國安法的保釋條件比其他案件的門檻更高,法庭要先考慮有否充足理由相信被告不會繼續做出危害國家安全的行為,才考慮會否批准保釋申請,情況絕不理想。他擔心控方提出檢控時,目的是令被告數個月不會獲得保釋,憂慮出現濫用權力,隨意提出起訴等情況。 對於法庭拒絕放寬有關傳媒報道保釋程序的限制,陳文敏表示,一般來說,法庭拒絕保釋申請的理由可能涉及部分證據,公開相關證據可能會對被告或控方不公平,但他認為國安法的案件受公眾及國際關注,法院可以考慮如何取得平衡,盡量披露更多內容。

----------------------------------------------------------------
食得鹹魚抵得渴. 曱甴成功爭取到國安法, 所以要找數. 要擔心嘅, 唔係保釋問題, 而係罪成之後要坐幾耐.

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/陳文敏憂控方提出檢控是為令被告數個月不會獲得保釋-014946248.html
作者: siuhung    時間: 2021-3-5 10:51 AM

憂乜得幾多丫,乖乖地認罪,坐少1/3,咁咪最快解決架啦,快快坐完出黎又可以做過一條好漢(奸)啦,莫忘初心丫嘛!
作者: 香港偽民為患    時間: 2021-3-5 10:51 AM

如法理上可拖延佢哋保釋,何樂而不為
作者: Peter_H    時間: 2021-3-5 10:52 AM

有佢⋯只會令件事難睇,生出更多難解問題
依加跑走了的撤的全呼哦做對了包括郭台m

作者: SOHEUNG    時間: 2021-3-5 10:54 AM

整個台灣人民都不知幾想獨立, 甚至班專搞屎既美國佬日日推波助瀾, 蔡姨都從來唔敢明碼搞行動, 反而你班魚毛蝦餃竟然係阿爺頭上搞佢d頭髮, 真係自己攞黎賤
作者: gakoduck    時間: 2021-3-5 10:54 AM

教獸出嚟9up, 傷港賤台又幫手做宣傳
作者: highwiseman    時間: 2021-3-5 10:55 AM

一於押上內地審判一乾二淨!
咪畀黑暴黃畜有機會演悲劇先得㗎!
作者: dtw    時間: 2021-3-5 10:55 AM

佢哋成功爭取成果,當然要享受下啦!
作者: 抗毒果勇士    時間: 2021-3-5 10:56 AM

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-3-5 10:47 AM 發表

港大法律學院公法講座教授陳文敏在本台節目《千禧年代》回應民主派初選案件,對於案件經過4日聆訊,多名被告未能更換衣物和休息,他形容是可悲,有如第三世界的情況。陳文敏表示,懲教署、律政司等部門應該照顧被告的基本人道安排,保障被告尊嚴。 陳文敏認為,國安法的保釋條件比其他案件的門檻更高,法庭要先考慮有否充足理由相信被告不會繼續做出危害國家安全的行為,才考慮會否批准保釋申請,情況絕不理想。他擔心控方提出檢 ...
陳文文真係信被告無得換衫?唔係咁低能呀
作者: workdboy169    時間: 2021-3-5 10:58 AM

其實要唔要拉埋陳文敏,張達明
作者: terada    時間: 2021-3-5 10:59 AM

但凡對泛民陣營不利的就叫不公平,濫捕,打壓

同樣,對反對泛民陣營的人,就要求極刑,要求消滅異己

這就是民主自由?
作者: skyeyes    時間: 2021-3-5 11:00 AM

以為佢瓜咗點知仲喺度
作者: 明日純情的馬    時間: 2021-3-5 11:00 AM

引用:
原帖由 ninebirds 於 2021-3-5 10:47 AM 發表

港大法律學院公法講座教授陳文敏在本台節目《千禧年代》回應民主派初選案件,對於案件經過4日聆訊,多名被告未能更換衣物和休息,他形容是可悲,有如第三世界的情況。陳文敏表示,懲教署、律政司等部門應該照顧被告的基本人道安排,保障被告尊嚴。 陳文敏認為,國安法的保釋條件比其他案件的門檻更高,法庭要先考慮有否充足理由相信被告不會繼續做出危害國家安全的行為,才考慮會否批准保釋申請,情況絕不理想。他擔心控方提出檢 ...
陳文敏碩士賣左樓未?
先幾年我親眼見到尼條粉腸帶住個公文袋行入花園道美國領事館
作者: ichthys2    時間: 2021-3-5 11:01 AM

倘若奸邪妖獸有機會保釋,豈不立即相約「出海釣魚」?
作者: MarkIV    時間: 2021-3-5 11:03 AM

Kiss my ass MM Chan 
作者: 瑪卡    時間: 2021-3-5 11:03 AM

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-3-5 10:56 AM 發表

口交覺授係咁上下🤔🤔
作者: lrr174    時間: 2021-3-5 11:04 AM

陳大文 你憂下自己好過啦  成日胡言亂語 以為唔駛上身? 
作者: 短棍    時間: 2021-3-5 11:06 AM

唉 最低消費都十碌,最多又唔使死,終身既姐,日日人生更精彩
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-3-5 11:06 AM

一早提咗班人會犯法都要做就要承擔後果

圖片附件: Screenshot_20210228_162258.jpg (2021-3-5 11:06 AM, 530.01 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: kw_lam    時間: 2021-3-5 11:09 AM

阝東文每文自身難保
作者: H-KBoy    時間: 2021-3-5 11:09 AM

自己約的炮,含淚也要把它打完。
自己成功爭取到的國安法,捨命也要保證它順利執行。
作者: owen11223344    時間: 2021-3-5 11:10 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-5 10:52 AM 發表

當奴侵做翻總統未?
作者: 每一天望海    時間: 2021-3-5 11:11 AM

擺明就係,吹咩
作者: 幪面超人    時間: 2021-3-5 11:13 AM

你呢啲敗類又唔見你憂下呢班人渣搞到香港人分化分裂,家人朋友成對立,年幼無知青年學生被洗腦煽動做暴徒。
走去憂心班人渣垃圾有無得保釋,應該捉埋開口支持呢班人渣嘅人。
作者: 抗毒果勇士    時間: 2021-3-5 11:14 AM

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-3-5 11:03 AM 發表

口交覺授係咁上下🤔🤔
入冊可以著自己衫真係至高無上特權😂🤣
作者: tommy32800    時間: 2021-3-5 11:15 AM

應該全部返內地受審就对全中國香港人才是公平審訊
作者: ngben    時間: 2021-3-5 11:15 AM

作者: ngben    時間: 2021-3-5 11:15 AM

作者: 505249341    時間: 2021-3-5 11:16 AM

不是精彩人生嗎?
作者: tamadabi    時間: 2021-3-5 11:18 AM

根本就係要佢地無得保釋

鬼咩個個都大模廝樣棄保潛逃
作者: bigmouth2006    時間: 2021-3-5 11:18 AM

阿彌陀佛
慈航普渡

收妖除魔
河晏海清

係時候努力工作.謮書
唔好再理呢D.妖人穢物
作者: 霸王擰    時間: 2021-3-5 11:19 AM

駛憂?佢地自己申請入獄
作者: smart889    時間: 2021-3-5 11:19 AM

其實被告可以申請休息但係無人申請,目的就係制造悲情

陳文敏明知因由,刻意詆毁香港法治,厚顏無恥

作者: bigmouth2006    時間: 2021-3-5 11:21 AM

引用:
原帖由 smart889 於 2021-3-5 11:19 AM 發表

其實被告可以申請休息但係無人申請,目的就係制造悲情

陳文敏明知因由,該意詆毁香港法治,厚顏無恥
佢係咁架啦
信佢壽短幾年
作者: pqrdownloader    時間: 2021-3-5 11:22 AM

引用:

條友都硬膠,國家安全係本國內部嘅事,所謂國際關注同此有乜野關係?唔通單案件同外國政府有關?
作者: 暴徒黑衣人    時間: 2021-3-5 11:22 AM

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-3-5 10:52 AM 發表

呆仔?????
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-3-5 11:23 AM

依法有乜問題??
作者: Ct4683    時間: 2021-3-5 11:25 AM

港大幾時將呢d播毒狗獸踢出校園?陳大文仲脅逼港大升佢做講師招募副校,想建立講毒山頭,唔炒9佢就分佢去做filing打雜啦。🙄🙄
作者: edbe    時間: 2021-3-5 11:27 AM

引用:
原帖由 gakoduck 於 2021-3-5 10:54 AM 發表

一條龍做謠服務
作者: townace177    時間: 2021-3-5 11:31 AM

正常香港人2019年都俾曱甴害到做第三世界人民
作者: chaolininin    時間: 2021-3-5 11:32 AM

就是怕漢奸棄保潛逃
作者: 場上靠隊友    時間: 2021-3-5 11:32 AM

47隻妖畜送上大陸坐,先有阻嚇力。
作者: thunderpig    時間: 2021-3-5 11:32 AM

送上內地審判,最平衡到大眾利益
作者: ntworks    時間: 2021-3-5 11:33 AM

【陳文敏表示,懲教署、律政司等部門應該照顧被告的基本人道安排,保障被告尊嚴。】

又想散播假消息畀外媒報導?而家香港監獄對在囚人士好唔人道咩?定係特區會對佢哋同對其他在囚人士不同,會用非人道方式對佢哋?
作者: richandhealthy    時間: 2021-3-5 11:34 AM

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-3-5 11:25 AM 發表

港大幾時將呢d播毒狗獸踢出校園?陳大文仲脅逼港大升佢做講師招募副校,想建立講毒山頭,唔炒9佢就分佢去做filing打雜啦。🙄🙄
國安處駛唔駛搵佢解釋下先

『有港媒披露稱,夏博義上世紀90年代與香港大學法律學院教授陳文敏等人共同成立「香港人權監察」。該組織與「美國國家民主基金會」(NED)有政治聯繫,1995年起已收取近1500萬港元撥款,更資助了2014年非法「佔中」。』

https://huacheng.gz-cmc.com/page ... ed8ca34a8df9ee.html
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2021-3-5 11:35 AM

受靶啦人渣

圖片附件: discuss2_1584613266681-picsay.png (2021-3-5 11:35 AM, 172.66 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: discuss2_1600769036010.png (2021-3-5 11:35 AM, 911.23 KB) / 該附件被下載次數 0

圖片附件: Screenshot_20200702_150451.jpg (2021-3-5 11:35 AM, 323.33 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 19611691    時間: 2021-3-5 11:36 AM

引用:

再嘈拉9埋你 陳生。
作者: Man208    時間: 2021-3-5 11:36 AM

So what?!🤭🤭
作者: thunderpig    時間: 2021-3-5 11:37 AM

引用:

叫得返許先生返嚟,咪俾你哋保釋囉,鬼叫你哋嘅手足做衰條路啫 😒

作者: winghing007    時間: 2021-3-5 11:37 AM

國安法無L得保釋,你唔系唔L知丫麻
作者: vanga    時間: 2021-3-5 11:37 AM

吹呀 
作者: thunderpig    時間: 2021-3-5 11:38 AM

再者,唔使為佢哋擔心,每一步戴敎授都有後着的。😏
作者: food    時間: 2021-3-5 11:41 AM

拉得你就梗係唔想你出返嚟,有乜問題?
作者: 筒子章    時間: 2021-3-5 11:44 AM

攬炒是玉石俱焚,目標成功
作者: sosoluck    時間: 2021-3-5 11:44 AM

點會唔俾換衫,你有帶去咪換囉,你無帶咪借件囚犯衫你換住先,有幾唔人道。
前兩日妓者先報導左有條前智障主席去買賴佬鞋,俾哂充足準備時間你預備齊野入去踎架啦。
電視畫圖都見岑傲輝個背包漲卜卜,唔會剩係得支牙擦呱
作者: 大圍宝叔    時間: 2021-3-5 11:45 AM

呢條陳文敏都on9!好似警方第一日拉人!之前咁多手足入去坐佢唔講第三世界!
on99!
仲有呀!想推番共產黨,衰9左唔洗付出代價呀!
要怪就怪你哋班黃絲玩到過晒條紅線!
又獨立又要外國政府制裁香港!
白9痴!
作者: 歸去來兮    時間: 2021-3-5 11:45 AM

佢應該小心自己會不會也被拉進去! 他和戴耀廷根本係一丘之貉  
作者: 割C字    時間: 2021-3-5 11:46 AM

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-3-5 11:37 AM 發表

叫得返鄺先生返嚟,咪俾你哋保釋囉,鬼叫你哋嘅手足做衰條路啫 😒
鄺生?許生下話
作者: 素食小魔女    時間: 2021-3-5 11:46 AM

引用:
原帖由 highwiseman 於 2021-3-5 10:55 發表

一於押上內地審判一乾二淨!
咪畀黑暴黃畜有機會演悲劇先得㗎!
對香港人來説是喜劇
作者: pc238    時間: 2021-3-5 11:47 AM

保釋未精彩,入獄先精彩
作者: TheVirgo    時間: 2021-3-5 11:48 AM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-3-5 10:58 AM 發表

佢地都有份出聲發表意見,但實際冇行動,哩d先係高招,政棍行為
作者: 割C字    時間: 2021-3-5 11:48 AM

引用:
原帖由 大圍宝叔 於 2021-3-5 11:45 AM 發表

呢條陳文敏都on9!好似警方第一日拉人!之前咁多手足入去坐佢唔講第三世界!
on99!
仲有呀!想推番共產黨,衰9左唔洗付出代價呀!
要怪就怪你哋班黃絲玩到過晒條紅線!
又獨立又要外國政府制裁香港!
白9痴!
咪臭係,
一係你地成功咗, 咁咪變成黎突手, 槍都無枝就學人玩革命, 點知革咗自己條命
作者: ntydad    時間: 2021-3-5 11:49 AM

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2021-3-5 10:51 AM 發表

如法理上可拖延佢哋保釋,何樂而不為
你哋响立法會拉布就合情合理合法,控方就算係技術上拉你布,都冇乜唔妥吖,你做就得,人地做唔得?
作者: 食死貓的肉肉    時間: 2021-3-5 11:49 AM

有乜憂姐,國安法就是不會獲得保釋,尼d泛黃泛暴學者律師睇d係其他國家嘅國安法吧,誤導年輕人,以為還是無罪推定
作者: 叻B仔    時間: 2021-3-5 11:49 AM

引用:

己經進入私法程序,你仲9up 咪會引起你地成日講既寒蟬效應🤭
作者: 食死貓的肉肉    時間: 2021-3-5 11:50 AM

引用:
原帖由 gakoduck 於 2021-3-5 10:54 AM 發表

依家呢種套路走唔通喇
作者: hkjacky    時間: 2021-3-5 11:51 AM

YC最鍾意憂, 擬, 有傳, 估計, 之後就開始作文 
作者: 加燦    時間: 2021-3-5 11:51 AM

又憂?
作者: ansonkpl    時間: 2021-3-5 11:51 AM

咁又點,在控方立場看,梗係想唔畀保釋啦
作者: 睇天做人    時間: 2021-3-5 11:53 AM

憂……即係作
作者: 曲明    時間: 2021-3-5 11:53 AM

會俾佢地去厠所,有厠紙㗎,合晒基本人權
作者: kwma    時間: 2021-3-5 11:54 AM

引用:

抵撚死杏+惨
作者: 曹三豐    時間: 2021-3-5 11:54 AM

拉埋陳文敏
作者: az222    時間: 2021-3-5 11:54 AM

引用:

提出檢控唔係為令走狗數個月不會獲得保釋,
而係要佢地坐監,承擔自己所作所為的責任。
明嗎?麈敎獸!
作者: @海東青    時間: 2021-3-5 11:54 AM

國安法根本不可保釋。
作者: Houdini~~    時間: 2021-3-5 11:55 AM

引用:
原帖由 terada 於 2021-3-5 10:59 AM 發表

但凡對泛民陣營不利的就叫不公平,濫捕,打壓

同樣,對反對泛民陣營的人,就要求極刑,要求消滅異己

這就是民主自由?
徹头徹尾的民粹主義!顺我者生、逆我昔亡!
作者: 理+誠    時間: 2021-3-5 11:58 AM

語不驚人誓不休!
一味用陰謀論去抹黑,配合控制下之傳媒,製造恐慌,煽動民意。
一貫手法。
作者: cu3128    時間: 2021-3-5 11:58 AM

引用:

同意Ching, 幾時到呢條友
作者: 天恩圓夢    時間: 2021-3-5 11:58 AM

引用:
原帖由 siuhung 於 2021-3-5 10:51 AM 發表

憂乜得幾多丫,乖乖地認罪,坐少1/3,咁咪最快解決架啦,快快坐完出黎又可以做過一條好漢(奸)啦,莫忘初心丫嘛!
或者鬥快篤灰轉做污點證人

呢幾十條友, 分開倉監禁既話, 怕佢地晚晚都訓唔着, 15,16篤唔篤好, 定有無人篤佢
作者: lam4451    時間: 2021-3-5 11:58 AM

引用:
原帖由 短棍 於 2021-3-5 11:06 AM 發表

唉 最低消費都十碌,最多又唔使死,終身既姐,日日人生更精彩
肥佬黎就唔使指意出返來,戴妖出到來都跟手入老人院,黃痴瘋出來後應該連電話都唔識用。
作者: garoaida    時間: 2021-3-5 12:00 PM

新冠肺炎,甕中捉鱉
地網張開來捉鬼
作者: 飛天盒仔    時間: 2021-3-5 12:01 PM

引用:

乜坐監唔係人生好精彩嘅咩?
作者: garoaida    時間: 2021-3-5 12:01 PM

47人啱啱好都係坐47年
好意頭
作者: nicekate    時間: 2021-3-5 12:02 PM

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-3-5 10:58 AM 發表

呢D人精過冇尾蛇!
作者: 全馬    時間: 2021-3-5 12:04 PM

點革命呀?
年輕人幫你擋子彈,你3日無衫換就喊苦喊忽??
作者: nicekate    時間: 2021-3-5 12:05 PM

引用:
原帖由 全馬 於 2021-3-5 12:04 PM 發表

點革命呀?
年輕人幫你擋子彈,你3日無衫換就喊苦喊忽??
冇得上網,慘過死老豆!
作者: tomymt    時間: 2021-3-5 12:05 PM

叫佢睇吓〈港區國安法〉第42條例吧!個個扮盲,定目不識丁?
究竟香港法大定國家法大?

作者: rinrinrinrin    時間: 2021-3-5 12:05 PM

引用:

希望呢隻陳曱甴早日入去陪佢地
作者: 消失的香蕉    時間: 2021-3-5 12:06 PM

幾時拉七my呢條友
作者: A1000    時間: 2021-3-5 12:08 PM

罪有應得。
作者: singtest    時間: 2021-3-5 12:13 PM

毛抆淨條底褲包夠味,可以高價出售
作者: A1000    時間: 2021-3-5 12:14 PM

後果自負。
作者: 大林林    時間: 2021-3-5 12:15 PM

引用:

陳文敏教授點解匿係電腦後面指手畫腳,唔包攬所有被告做義務律屍
作者: arhon009    時間: 2021-3-5 12:15 PM

引用:

多謝陳教授提點,既然咁受國際關注, 好易引起國際問題, 香港處理唔到。
陳教授意思係呢班人應該根據香港國安法中香港沒法處理情況下, 將呢班人全部送上國內受審
作者: 神殿老子    時間: 2021-3-5 12:17 PM

引用:

冇得換衫那是小事,休息?遲啲在牢內大把時間你休息。
作者: 大林林    時間: 2021-3-5 12:18 PM

引用:
原帖由 抗毒果勇士 於 2021-3-5 10:56 AM 發表

每人上囚車拎住果袋一定係發泡膠
作者: 棧道    時間: 2021-3-5 12:20 PM

突然覺得沖涼咁緊要,犯緊法呀傻西
作者: 食花生的閒人    時間: 2021-3-5 12:21 PM

哈哈,真的嗎?如是真的我支持。
作者: ifung5    時間: 2021-3-5 12:21 PM

陳大文都頂得幾耐,仲未炒
作者: ie7    時間: 2021-3-5 12:21 PM

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-3-5 10:54 AM 發表

整個台灣人民都不知幾想獨立, 甚至班專搞屎既美國佬日日推波助瀾, 蔡姨都從來唔敢明碼搞行動, 反而你班魚毛蝦餃竟然係阿爺頭上搞佢d頭髮, 真係自己攞黎賤
所以話香港人比豬更蠢