標題: [趣聞評論] 【大棋盤】「愛國者治港」區議員忽然「變乖」? [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2021-3-4 02:54 PM

中央近期提出落實「愛國者治港」原則,近日不斷傳出改革香港選舉制度方案,加上港府準備修例落實區議員宣誓,如有違反誓言或不符合「擁護《基本法》、

中央近期提出落實「愛國者治港」原則,近日不斷傳出改革香港選舉制度方案,加上港府準備修例落實區議員宣誓,如有違反誓言或不符合「擁護《基本法》、效忠特區」都可喪失議員資格,民主派議席岌岌可危。有建制派發現,一些民主派的言行似乎有所收斂,部分泛民政黨中人更在議會上「忽然愛國」及「忽然變乖」將焦點都放回民生議題,議會氣氛有如當年建制主導之時。
就以觀塘區議會在剛過去的星期二所召開的大會為例,其中一個議程討論「觀塘綜合發展項目」,包括公務員學院及附近配套設施,會上除了陳嘉言一人以「個人政治理由」表明反對項目反對公務員學院作國家事務培訓「洗腦」,其他多名區議員都支持。當中身兼民主黨副主席的梁翊婷,除了沒有反對,又主動提出希望附近的行人天橋接駁可以規劃得更好。
此外,該會在討論「觀塘道交通擠塞問題及整體交通及道路規劃檢討」之前,觀塘區議會主席蔡澤鴻更主動感謝及表揚警隊不辭勞苦處理開源道交通擠塞問題,「唚氣啲講句,係度好感謝、表揚觀塘警區同事……再次多謝觀塘警區同事的努力,多謝前綫警務人員佢哋的辛勞。」他又乘勢表揚秀茂坪警區以視像方法就違泊執法,此話與一直憂慮政府及警隊利用視像監控港人的說法截然不同。
議會監察召集人、前中西區召議會副主席陳學鋒亦說,以往民主派甚麼也會跳出來反對,拉橫額、在區議會會議中討論,如今香港政制即將出現大變動,政府又準備要區議員宣誓,這段時間除了零星議員表明不宣誓,都沒有人公開表態及發表意見。他又指,中西區議會中討論的議題亦由以往經常批評「警暴」逐漸轉回民生議題,另外早前有議員提出自己小時候曾參與《基本法》問答比賽去表示自己「好愛國」,他認為有議員怕被取消資格。
「忠誠反對派」有生存空間
另一議會監察召集人、深水埗區議員劉佩玉則認為,民主派的「忽然愛國」是「玩野」,她舉例指,民主黨袁海文早前提出關注港人移居外地對香港及深水埗的影響,提交了一份題為「熱愛祖國是義務和正道 大灣區發展機遇處處」的文件;此外冼錦豪曾在發言前表示「多謝中央及特區政府讓他在此發言」等說話,明顯是虛偽。
對於劉佩玉所指的「忽然愛國」例子,港區人大代表葉國謙認為相關區議員一定是「假愛國」,又批評民主派能夠取得席位,是打着反中央政府及「港獨」口號而達成。不過,在「愛國者治港」討論中,有聲音認為可讓忠誠反對派創造生存和發展空間,亦有建制中人認同可接納溫和、走中間路綫的民主派,當中最有條件做「忠誠反對派」的應是民主黨,不過該黨如希望繼續議會路綫,難逃「變革」命運,包括需與激進的「乳鴿」分開,更有人點名若單仲偕可重新「揸旗」則較為理想。

唔講都唔知道:
民主黨副主席的梁翊婷,沒有反對「觀塘綜合發展項目」公務員學院作國家事務培訓「洗腦」又主動提出希望附近的行人天橋接駁可以規劃得更好。
觀塘區議會主席蔡澤鴻唚氣啲講句,係度好感謝、表揚觀塘警區同事……再次多謝觀塘警區同事的努力...
沒有批評「警暴」還多謝警隊...
民主黨袁海文提交「熱愛祖國是義務和正道大灣區發展機遇處處」的文件...情不自禁愛國...
今非昔比不勝唏噓「糧支」可以去到幾盡...忠誠反對派「忽然愛國」

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/politics/article/1513345/政治-時局解碼-大棋盤-愛國者治港-區議員忽然-變乖
作者: eos888    時間: 2021-3-4 02:55 PM

最最緊要都係糧支
作者: 神殿老子    時間: 2021-3-4 03:00 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-3-4 02:54 PM 發表

中央近期提出落實「愛國者治港」原則,近日不斷傳出改革香港選舉制度方案,加上港府準備修例落實區議員宣誓,如有違反誓言或不符合「擁護《基本法》、

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/1f01d8fa0e06a7d4cc0da6ca92cc0717/stheadline/inewsmedia/20210304/_2021030406475121171.jpg ...
識時務者為家傑
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-3-4 03:02 PM

國家同家庭一樣。系先輩建立,你服和不服,事實都系咁。你提議無問題,但你反家庭,正常一屋之主都趕你走啦。你唔走,要鬥爭,咁系內戰咯。有本事你就上。但依家你地就系無本事,仲要允埋外人哩打一家之主。都幾好笑。外國一早比人拉或暗殺。。香港人以為允個有力外人,一家之主就唔夠力。真系計錯數
作者: 2282008    時間: 2021-3-4 03:03 PM

審時度勢趨炎附之🤭變乘了人心常情🤭
作者: ichthys2    時間: 2021-3-4 03:03 PM

事實再三證明,「糧資」比「良知」更重要。
作者: ibm1    時間: 2021-3-4 03:04 PM

佢地O既熱血無左毒果呢個美資平台, 
表演嚟都無人睇... 
有需要時, 佢地其實都可以好理智咁繼續呃 D 選民O既... 
作者: bwah    時間: 2021-3-4 03:06 PM

將來梁家傑應會最親中
作者: ichthys2    時間: 2021-3-4 03:06 PM

預計有一部分奸邪妖獸可能投身建制陣營,猶如黑幫小卒「轉字頭」一樣。
作者: seikohk    時間: 2021-3-4 03:09 PM

再次證明傻佬係識避開危險 不過切勿心軟,必須清除妖邪

作者: bwah    時間: 2021-3-4 03:10 PM

中央只用一年時間就可以搞得掂香港二十幾年的问题
作者: vanga    時間: 2021-3-4 03:10 PM

話左佢地奶共架喇 
作者: seikohk    時間: 2021-3-4 03:12 PM

引用:
原帖由 vanga 於 2021-3-4 03:10 PM 發表

話左佢地奶共架喇 
人地奶点同自己奶呢又
作者: 13個加速馬達    時間: 2021-3-4 03:12 PM

變成京官口中嘅 “忠誠廢物” !?
作者: seikohk    時間: 2021-3-4 03:13 PM

引用:
原帖由 bwah 於 2021-3-4 03:06 PM 發表

將來梁家傑應會最親中
佢出手打黑暴我就可能信
作者: vanga    時間: 2021-3-4 03:13 PM

引用:
原帖由 seikohk 於 2021-3-4 03:12 PM 發表

人地奶点同自己奶呢又
根本 700 幾萬人無人不奶
作者: team123456    時間: 2021-3-4 03:14 PM

仆街黃甴睇到會唔會嬲嬲豬
作者: 後天紅色的羊    時間: 2021-3-4 03:15 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-4 03:02 PM 發表

國家同家庭一樣。系先輩建立,你服和不服,事實都系咁。你提議無問題,但你反家庭,正常一屋之主都趕你走啦。你唔走,要鬥爭,咁系內戰咯。有本事你就上。但依家你地就系無本事,仲要允埋外人哩打一家之主。都幾好笑。外國一早比人拉或暗殺。。香港人以為允個有力外人,一家之主就唔夠力。真系計錯數
唔好咁認真, 大家都係做戲, 我個人就覺得, 只要唔係整爛我飯碗, 我就冇咩所謂, 中央只要係為國家好, 就算佢做戲我都唔會投訴佢
作者: hk_mask    時間: 2021-3-4 03:16 PM

副主席黑暴時在嗰區做咁多衰嘢,現在唱好扮愛港愛國就想過骨?😠
作者: 叫我馬神    時間: 2021-3-4 03:16 PM

这叫手足情何以堪?黄c有无被出卖的感觉?齐上齐落?好似有人上位变节了!手足点算?
作者: ninebirds    時間: 2021-3-4 03:16 PM

我好相信班政棍中, 有啲係壞腦冇得醫, 有啲只係借黃血饅頭上位.
作者: seikohk    時間: 2021-3-4 03:16 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-4 03:03 PM 發表

事實再三證明,「糧資」比「良知」更重要。
證明祭出國安大法非常合時及精準,阿爺好波

唔明点解區議會唔主動立正唱國歌呢
作者: 無諗聊聊    時間: 2021-3-4 03:18 PM

呢班友,連愛都可以造假

不過算啦,如果佢哋轉軚可以幫到民生,亦唔係壞事
不過如果係曾經串通外國破壞香港嘅頭目,害咗咁多熱血青年,果d人就不能放過。
作者: 叻B仔    時間: 2021-3-4 03:18 PM

係人係鬼而家大家都知
作者: tomymt    時間: 2021-3-4 03:20 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-4 03:06 PM 發表

預計有一部分奸邪妖獸可能投身建制陣營,猶如黑幫小卒「轉字頭」一樣。
卧底?
作者: 寒冬富有蝦仁    時間: 2021-3-4 03:20 PM

死曱甴為糧支忽然奶共
作者: ie7    時間: 2021-3-4 03:21 PM

引用:
原帖由 bwah 於 2021-3-4 03:06 PM 發表

將來梁家傑應會最親中
梗係無可能啦,人地上晒岸又吾需要為三斗米折腰,親中來做乜,玩泥沙呀
作者: tomymt    時間: 2021-3-4 03:21 PM

最弊到選特首時先反枱!
作者: 賢豬    時間: 2021-3-4 03:22 PM

支持愛國者治港,支持設框架,等班想做議員既仆街唔可以再冇掩雞籠式逢中必反,出賣國家,出賣香港
作者: seikohk    時間: 2021-3-4 03:24 PM

中央用左廿年試煉港人,已太清楚,成大业怎会再婦人之仁?
作者: ie7    時間: 2021-3-4 03:24 PM

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-3-4 03:16 PM 發表

副主席黑暴時在嗰區做咁多衰嘢,現在唱好扮愛港愛國就想過骨?😠
呢的招數呃比豬更蠢的香港人當然得,阿爺采佢都生臭狐啦,不過老共一向仁慈,你吾搞事佢都吾會犯你,只不過難負重任甘解
作者: 兩生花    時間: 2021-3-4 03:25 PM

睇風向做人,有乜問題。
作者: gakoduck    時間: 2021-3-4 03:25 PM

梁翊婷愛國?

圖片附件: _2020050219264190034.jpg (2021-3-4 03:25 PM, 30.84 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 真。理性的牛牛    時間: 2021-3-4 03:26 PM

全世界人類看到高質香港人的表現,就深深地感受到成龍曾說過的一句話
作者: ie7    時間: 2021-3-4 03:27 PM

引用:
原帖由 叻B仔 於 2021-3-4 03:18 PM 發表

係人係鬼而家大家都知
未必架,香港人出名善忘,你請佢食粒糖就已經忘記上年你喂佢食屎啦,好聽叫善忘,難聽即係蠢
作者: 急屎    時間: 2021-3-4 03:29 PM

班黃畜忽然轉軚,有啲唔習慣添
作者: louie2006    時間: 2021-3-4 03:29 PM

5萬元工資,還可以用經費買新電子產品。 
肯定扮工作啦
作者: 必佬    時間: 2021-3-4 03:30 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-3-4 02:54 PM 發表

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/1f01d8fa0e06a7d4cc0da6ca92cc0717/stheadline/inewsmedia/20210304/_2021030406475121171.jpg ...
大家比次機會佢哋啦!起碼識得改,就算係曱甴派如果做得好嘅及唔反中亂港的話我下次都會投票比你
作者: 一個討論者3.0    時間: 2021-3-4 03:31 PM

引用:

驚被DQ下次冇得選嘛……
作者: ie7    時間: 2021-3-4 03:31 PM

引用:
原帖由 真。理性的牛牛 於 2021-3-4 03:26 PM 發表

全世界人類看到高質香港人的表現,就深深地感受到成龍曾說過的一句話
近年半全世界都睇到香港人好似小醜同智障既混合物
作者: Joeycky    時間: 2021-3-4 03:32 PM

果然漢奸本色,跟形勢變面。
作者: ansonkpl    時間: 2021-3-4 03:32 PM

佢哋咁做,對得住選佢哋出嚟嘅人咩,佢哋點解當選,睇佢哋嘅參選政綱,便知一二,若果選佢哋嘅人只著重民生,結果就唔係咁樣啦

作者: 泛民假仁假義    時間: 2021-3-4 03:32 PM

引用:
原帖由 seikohk 於 2021-3-4 03:13 PM 發表

佢出手打黑暴我就可能信
黑暴打佢就有!
作者: kwokk2014    時間: 2021-3-4 03:32 PM

事實証明,
工資最實!
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-3-4 03:33 PM

最緊要有糧支
作者: ie7    時間: 2021-3-4 03:33 PM

引用:
原帖由 必佬 於 2021-3-4 03:30 PM 發表

大家比次機會佢哋啦!起碼識得改,就算係曱甴派如果做得好嘅及唔反中亂港的話我下次都會投票比你
你真係頭腦簡單,我就一世都吾會原諒黃狗,我附近的黃店,就算成個區得佢有我都吾會幫襯,呢少少風骨我絕對做到
作者: 真。理性的牛牛    時間: 2021-3-4 03:34 PM

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-4 03:31 PM 發表

近年半全世界都睇到香港人好似小醜同智障既混合物
沒名字的怪物
作者: alvin0722    時間: 2021-3-4 03:35 PM

不務正業就每月至少袋三皮幾糧支,而家咁嘅時勢去邊度呃到丫,唔通仲玩腫遲咩!
作者: k1l    時間: 2021-3-4 03:36 PM

引用:
原帖由 bwah 於 2021-3-4 15:06 發表

將來梁家傑應會最親中
咪幾好,阿爺叫佢含就含,乃就乃,梁家傑直頭改名做乃中傑
作者: captkkk    時間: 2021-3-4 03:38 PM

民主係一種病毒, 唔好好去控制佢, 佢就會調轉頭控制你
作者: kid_a    時間: 2021-3-4 03:38 PM

引用:

真心又好. 假意都好. 區議員就做返區議員既工作...咁先啱架嘛.
作者: MARCOGIGGS    時間: 2021-3-4 03:39 PM

好多5毛
作者: LX8000    時間: 2021-3-4 03:40 PM

手足捧佢哋出嚟,依家佢哋為糧資離棄手足,手足們有冇覺得自己好柒昂9呢?
作者: 何紅申    時間: 2021-3-4 03:40 PM

為錢做契弟
作者: louie2006    時間: 2021-3-4 03:41 PM

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-3-4 03:38 PM 發表

真心又好. 假意都好. 區議員就做返區議員既工作...咁先啱架嘛.
同意 真心又好. 假意都好. 就看作一家大公司,好多人都係心裏面吊公司說公司壞話。但作爲員工,工作就要做。 做不做得好也是另外的事情
你拿公司人工沒貢獻之外,暴動‘’搞‘’損害公司的事情,就係有問題
作者: andywong196922    時間: 2021-3-4 03:42 PM

關鍵只有一個,想唔想出糧
作者: type100q    時間: 2021-3-4 03:42 PM

糧支萬歳
作者: 天靖    時間: 2021-3-4 03:43 PM

督灰手足背叛,糧支派小心手足私鳥,速逃
作者: genpao    時間: 2021-3-4 03:43 PM

引用:
原帖由 何紅申 於 2021-3-4 03:40 PM 發表

為錢做契弟
正狗西
作者: 台灣小榴槤    時間: 2021-3-4 03:44 PM

垃圾一班
作者: 工廠男    時間: 2021-3-4 03:44 PM

引用:

官塘區,洪駿軒已經被DQ,佢哋實縮。
作者: 小窮鬼    時間: 2021-3-4 03:45 PM

一講到要DQ無幾萬蚊個月,幾撚🐶都可以🤭
作者: mc4870    時間: 2021-3-4 03:46 PM

為份糧真係乜都做得出. 咁咪好囉. 唔使日日乜都反反反. 
作者: Newpopcorn2    時間: 2021-3-4 03:46 PM

引用:

遲下約一哥去區會, 以VIP規格接待, 男甴洗腳, 女甴波推
作者: miumiujorden    時間: 2021-3-4 03:46 PM

區議會就係為當區謀福祉的, 唔係宣揚劣理的,
做好本份好應該.

我個區之前都有黑暴已完拉了五一, 12逃犯的橫額,  
後來都靜雞雞的拆了.
作者: 真.自稱的天才    時間: 2021-3-4 03:47 PM

一講到錢。。。
🤑瞬間變"愛國"。。。
好想講粗口!

作者: hk_mask    時間: 2021-3-4 03:49 PM

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-4 03:24 PM 發表

呢的招數呃比豬更蠢的香港人當然得,阿爺采佢都生臭狐啦,不過老共一向仁慈,你吾搞事佢都吾會犯你,只不過難負重任甘解
大方還大方,佢地黑暴時一個臉,阿爺強勢又一個臉,他日阿爺手鬆啲咪又嚟過!唔得,要斬草除根,一個黑暴都不能留!😠
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-3-4 03:50 PM

賤骨頭
作者: 87er    時間: 2021-3-4 03:50 PM

引用:

將來梁家傑應會最親中
唔會親中,
佢都揾到唔少啦!
作者: batboy27    時間: 2021-3-4 03:50 PM

引用:
原帖由 seikohk 於 2021-3-4 03:13 PM 發表

佢出手打黑暴我就可能信
投名狀
作者: H-KBoy    時間: 2021-3-4 03:50 PM

引用:
原帖由 bwah 於 2021-3-4 03:10 PM 發表

中央只用一年時間就可以搞得掂香港二十幾年的问题
香港攬炒派想同中共玩政治,無疑是班門弄斧。
作者: ie7    時間: 2021-3-4 03:50 PM

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-3-4 03:49 PM 發表

大方還大方,佢地黑暴時一個臉,阿爺強勢又一個臉,他日阿爺手鬆啲咪又嚟過!唔得,要斬草除根,一個黑暴都不能留!😠
我一向贊成吾好比生路黃狗
作者: hk_mask    時間: 2021-3-4 03:51 PM

引用:
原帖由 小窮鬼 於 2021-3-4 03:45 PM 發表

一講到要DQ無幾萬蚊個月,幾撚🐶都可以🤭
啲資源金錢點可以浪費響佢地身上?🤮
作者: 小豬2016    時間: 2021-3-4 03:51 PM

睇錢份上真係唔使開飯咩,骨氣嘅嘢得啖笑
作者: theharbourside    時間: 2021-3-4 03:53 PM

現時所謂區議會是非法的,中央政府從未承認過前年的所謂區議會選舉結果,現時所謂區議會必須予以解散,並由分區委員會代替。
作者: su30mk    時間: 2021-3-4 03:53 PM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-3-4 03:02 PM 發表

比喻恰當!
作者: JamesJamesLau    時間: 2021-3-4 03:54 PM

唔洗學歷唔洗經驗低能都可以做
幾皮野一個月呀
見唔到既收幾多唔知
唔能低頭咩
係on9先衝去人生精彩
作者: cvcv105    時間: 2021-3-4 03:55 PM

糧支真係好緊要,活演人渣現實版
作者: 生果金    時間: 2021-3-4 03:55 PM

犯民曱甴呢d忽然變臉奶共真係好撚肉酸!!
連狗都不如!
🤭🤭🤭
作者: fai28    時間: 2021-3-4 03:55 PM

你叫曱甴手足情何以堪
作者: Joeycky    時間: 2021-3-4 03:57 PM

做漢奸出賣手足,要絕對專業,突顯漢奸本色,手足係用黎出賣的。
作者: 莫小問    時間: 2021-3-4 03:58 PM

都係睇份糧姐,遲d奶國家鞋底又有幾奇?
作者: touya08    時間: 2021-3-4 03:59 PM

引用:

愛國者治港萬歳, 議會終於可以變會民生議題而不是政治秀
作者: slk2xx    時間: 2021-3-4 03:59 PM

佢哋睇住糧支做人
作者: danny.chai    時間: 2021-3-4 03:59 PM

佢哋幾時講過真話
作者: kkyan_hk    時間: 2021-3-4 04:00 PM

近期光頭梁,日日眼眉跳,日日夜夜被人 提佢叫家傑,晨早派幾十個老母,夜晚又派幾十個,今年可以提名金牌龜公。
作者: 廿蚊水    時間: 2021-3-4 04:00 PM

成龍話,中國人係要管㗎
作者: _JoN_    時間: 2021-3-4 04:01 PM

仲建制過建制派
作者: 冷漠的香港人    時間: 2021-3-4 04:03 PM

一次不忠,百次不用!
作者: lung_block    時間: 2021-3-4 04:04 PM

引用:

建制要文宣,應該在各區舉行放映會,將"民主"派議員既發言,不斷播出..

睇下班黃絲手足有何感想...
作者: MeoMeo88    時間: 2021-3-4 04:04 PM

叻既人就會知道糧支著真的很重要
作者: researcherleo    時間: 2021-3-4 04:04 PM

君子不立危牆之下
作者: 林燊    時間: 2021-3-4 04:06 PM

睇晒咁多年表現,唔好只睇一時,絕對要趕絕暴派衰耳猿!
作者: 另一個天堂    時間: 2021-3-4 04:06 PM

太好了,終於回頭是岸了
作者: 大圍宝叔    時間: 2021-3-4 04:06 PM

為左錢,班黃狗乜都做得出!吠2聲都無問題!
作者: H叔    時間: 2021-3-4 04:07 PM

幾時都話做人最緊要有 糧支
作者: 逆風的肥牛    時間: 2021-3-4 04:07 PM

係中央落藥先至可以除毒
作者: 如果我變成回憶    時間: 2021-3-4 04:09 PM

引用:

好彩香港論壇都有d正常思維既人
作者: tearstream    時間: 2021-3-4 04:09 PM

要用測謊機去核實
作者: I77ll    時間: 2021-3-4 04:10 PM

引用:

咁叫個D坐監嘅on9手足 情何以堪