標題: 政治大清洗(文:梁美儀) (09:00) - 20210302 - 文摘 [打印本頁]

作者: Boris2600     時間: 2021-3-2 09:38

在「愛國者治港」旗幟下,一場跨界別的政治大清洗正在進行,繼兩級議會成員後,從前被譽為「天之驕子」的政務主任(AO)、向來地位超然的司法人員的人事管理,將來也難逃被中央直接抓的命運。

所謂高官!
有厚祿自然要付出!有同心口罩你唔用,用五一口罩!就算口罩廠真的與曱由無關,你係官黎,其心可誅
另一個想漂白升棺發財,用唔做唔錯既心態,就想揾廿万一個月?升佢既人、家下保佢既人難當大任

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/文摘/article/20210302/s00022/1614608641598/政治大清洗(文-梁美儀)
作者: 瑪卡     時間: 2021-3-2 09:41

社會上有邊個可以唔受法律制約?🤔🤔
作者: Tokyo2040     時間: 2021-3-2 09:43

乜撚嘢叫做天之驕子、地位超然?佢哋唔洗用納稅人嘅錢出糧?
作者: XEO     時間: 2021-3-2 09:45

當然係愛國者治港,唔通要叛國者治港... 
作者: 香港地盤佬     時間: 2021-3-2 09:57

天之驕子是科學家,而不是AO
作者: 顛顛     時間: 2021-3-2 09:57

瘀血係要清嘅!
作者: wk221ab     時間: 2021-3-2 09:59

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-3-2 09:38 AM 發表
在「愛國者治港」旗幟下,一場跨界別的政治大清洗正在進行,繼兩級議會成員後,從前被譽為「天之驕子」的政務主任(AO)、向來地位超然的司法人員的人事管理,將來也難逃被中央直接抓的命運。

https://fs.mingpao.com/ins/20210302/s00022/4e64d0e0c7eced7a32e2b589149fa858.jpg

所謂高官!
有厚祿自然要付出!有同心口罩你唔 ...
即係反對派都好明顯覺得法官有問題
作者: fake_west     時間: 2021-3-2 10:02

作者真係做惯白人狗奴隶,AO=天之骄子都噏得出
作者: ricolau88     時間: 2021-3-2 10:16

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-3-2 09:38 AM 發表

https://fs.mingpao.com/ins/20210302/s00022/4e64d0e0c7eced7a32e2b589149fa858.jpg

所謂高官!
你仲係停留係英國統治香港嘅思維,以前英國人做嘅野,而家大陸照炒姐,同埋已經遲左20幾年俾你班黑暴迫佢加速推出來架,人地唔做野就以為人地無料到,想玩到對方死,一反撲你地即刻收,政治幼稚到小學都未夠班
作者: ichthys2     時間: 2021-3-2 10:24

以前非建制派玩弄政治,但中國大陸暫且容忍,當非建制派愈玩愈癲狂,最終迫中國出手。
作者: vanga     時間: 2021-3-2 10:26

條路自己揀 
作者: gakoduck     時間: 2021-3-2 10:27

認同呀,政治大清洗,將瘀血同根深蒂固嘅腐朽清走,香港先至有希望
作者: johntt     時間: 2021-3-2 10:28

挑!天之嬌子?世界上冇話冇咗邊個邊個就唔得🙄
作者: waltzno2     時間: 2021-3-2 10:30

真係多得泛桶2019 做場大龍鳳,比晒位中央直接出手,再加上戴妖呢件冷氣軍師,一獲過炒起晒香港啲陋習
作者: siuhung     時間: 2021-3-2 10:31

若果唔係攪乜嘢大攬炒,大暴亂,又點會被清洗丫!
忍咗班飯民廿幾年,飯民就越來越得戚,中央都驚佢地會拖呱香港,破壞香港的繁榮穩定,攪成咁,飯民都仲以為自己冇錯,仲怪罪中央誅除異己,呢鑊野歸根究底都是飯民自己攞黎衰,明言選出35+去破壞香港拖政,中央又點會比佢地亂黎!
作者: maygii     時間: 2021-3-2 10:34

阮民安
資深社會運動家
作者: fiogermi     時間: 2021-3-2 10:59

乞甴而家咪好撚開心,咁多高官被清算
作者: 找不到用戶

作者: (ツ)     時間: 2021-3-2 11:22

同隻閪一樣,要大清洗!
作者: 油站強勁的核心     時間: 2021-3-2 11:23

斩草必除根!!
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 11:25

引用:
原帖由 fake_west 於 2021-3-2 10:02 AM 發表
作者真係做惯白人狗奴隶,AO=天之骄子都噏得出
香港好多洋奴向洋人跪得太耐,腰骨都挺唔直了。
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 11:27

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-3-2 10:30 AM 發表
真係多得泛桶2019 做場大龍鳳,比晒位中央直接出手,再加上戴妖呢件冷氣軍師,一獲過炒起晒香港啲陋習
其實係新冠肺炎打敗了西方世界,阿爺睇準時机出鞘了。
作者: ie7     時間: 2021-3-2 11:30

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 11:27 AM 發表

其實係新冠肺炎打敗了西方世界,阿爺睇準時机出鞘了。
九吾搭八,黃狗搞到香港甘樣,就算天塌落來阿爺都會出手啦,井蛙國人到今時今日都未知香港邊個話事,真係當自己系國家咩,揾盘水照下樣啦
作者: 誰說我無堅不催     時間: 2021-3-2 11:33

我記得HONG KONG 本來無乜政治議題。
係有班友突然走出黎大大聲話生活就係政治,
柯個屁都同政治有關。強係0係HK行銷政治...........................

咁而家如你所言,政治黎搵你LA,
你應該開心先係..................
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 11:37

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-2 11:30 AM 發表

九吾搭八,黃狗搞到香港甘樣,就算天塌落來阿爺都會出手啦,井蛙國人到今時今日都未知香港邊個話事,真係當自己系國家咩,揾盘水照下樣啦
你咪傻啦,阿爺忍左咁多年,次次都係派糖安慰香港果班反対派,点解今次先出鞘呢?果阵23條收回,佔中果陣梁振英都要吞聲忍氣啦。仲有,林鄭都要收回逃犯條例啦。咩事突然阿爺出手呀?你睇返個時間,係外國肺炎大爆發開始之後,阿爺就放心出手了。因為阿爺睇到外國根本就是垃圾,原來一直高估左外國的能力,宜家睇清楚了。
作者: 萬家進擊的弟弟     時間: 2021-3-2 11:42

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 11:37 AM 發表

你咪傻啦,阿爺忍左咁多年,次次都係派糖安慰香港果班反対派,点解今次先出鞘呢?果阵23條收回,佔中果陣梁振英都要吞聲忍氣啦。仲有,林鄭都要收回逃犯條例啦。咩事突然阿爺出手呀?你睇返個時間,係外國肺炎大爆發開始之後,阿爺就放心出手了。因為阿爺睇到外國根本就是垃圾,原來一直高估左外國的能力,宜家睇清楚了。
認同你👍👍👍
作者: amypat     時間: 2021-3-2 11:47

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 11:37 AM 發表

依家阿爺出手相信的確有內外既原因,外既就係中美對抗,疫情爆發。內既就係香港反對派踩過紅界,愈黎愈癲,再加上外國 同台獨係香港愈出位,所以,就有依家咁既結果。其實阿爺都忍左香港20幾年啦,忍唔落去一定有原因啦。香港黑暴正好俾阿爺一個出手既楔機,國安法平亂,出師有哂名。依家一捉就40幾個反動派,戴sir拎梗一等功,有機封埋烈士。
作者: DZDD     時間: 2021-3-2 11:48

引用:

所謂高官!
染黄一律收皮
作者: absdorfhq     時間: 2021-3-2 11:54

港府滲入不少牛鬼蛇神公務員,從低到高都有,根據呀爺提出的愛國者治港原則,以後高級公務員一定要作政治審查,並且要絕對服從,忠誠,無得政治中立,發覺有偏差就要炒.
作者: nikonlee     時間: 2021-3-2 12:01

引用:
原帖由 maygii 於 2021-3-2 10:34 AM 發表
阮民安
資深社會運動家
阮民安??阮姓,越南人后代?
作者: nikonlee     時間: 2021-3-2 12:07

引用:

主要系肺炎后,各国自身一堆问题,出手都不怕区地搞事,如果搞事想转移视线,万一搞唔掂,就内外一起都死,学侵侵甘倒台,政治野就系甘,几强手段手腕都要背后有实力支持,诸葛亮甘强都斗唔赢司马懿,因为魏国有钱有粮草有地利。英国佬,台湾佬耍甘多手段,都系徒劳,自身国力唔允许区地搞甘多野,浪费精力,搞好自身肺炎和脱欧先啦,还开甘多战线,以为早100年日不落咩,现在系日落帝国

作者: ie7     時間: 2021-3-2 12:26

引用:

你又真係低能,以前你見過有人掉汽油彈,要光復香港未呀,去到玩獨任何一個國家都吾會扮盲啦
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 12:32

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-2 12:26 PM 發表

你又真係低能,以前你見過有人掉汽油彈,要光復香港未呀,去到玩獨任何一個國家都吾會扮盲啦
要出手幾時都可以,但係要睇時机呀。講你都唔明架啦。
台湾夠越玩越大啦,咁大陸出兵未呀。最快都要等多一兩年先啦。
作者: ie7     時間: 2021-3-2 12:38

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 12:32 PM 發表

照你甘天真既政治思維甘台灣都可以趁而家收啦,甘點解阿爺無你甘蠢呢
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 12:40

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-2 12:38 PM 發表

照你甘天真既政治思維甘台灣都可以趁而家收啦,甘點解阿爺無你甘蠢呢
你真係蠢到無藥救,阿爺做野使你教咩,上面大把天才軍師计算啦。一出手不失算
作者: ie7     時間: 2021-3-2 12:42

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 12:32 PM 發表

吾怕教精你啦,阿爺吾止等多1.2年都吾收,系有排都吾會收,你的蠢人只管記住我今日所講,香港人識閪政治咩
作者: ie7     時間: 2021-3-2 12:43

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 12:40 PM 發表

你真係蠢到無藥救,阿爺做野使你教咩,上面大把天才軍師计算啦。一出手不失算
你估到呢個世界就無白痴啦
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 12:54

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-2 12:43 PM 發表

你估到呢個世界就無白痴啦
最白痴就是你
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 12:55

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-2 12:42 PM 發表

吾怕教精你啦,阿爺吾止等多1.2年都吾收,系有排都吾會收,你的蠢人只管記住我今日所講,香港人識閪政治咩
呢一两年一定收台湾,你记住,蠢人是你。
作者: ie7     時間: 2021-3-2 13:13

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 12:55 PM 發表

呢一两年一定收台湾,你记住,蠢人是你。
.傻仔,阿爺對台灣底牌系,只要台吾踩紅線,不統不獨乃共識,除非台灣出左個似香港大部份人甘蠢既領導人啦,甘就有變數
作者: 笑到最後     時間: 2021-3-2 13:19

引用:
原帖由 ie7 於 2021-3-2 01:13 PM 發表

.傻仔,阿爺對台灣底牌系,只要台吾踩紅線,不統不獨乃共識,除非台灣出左個似香港大部份人甘蠢既領導人啦,甘就有變數
都话左唔关事囉,講極你都唔明,係睇時机呀。
你認為時机成熟,想開戰打,只要製造一個開戰藉口就夠,就可以開戰啦。
你唔想打唔想亂,總有好多藉口解脱。
作者: ie7     時間: 2021-3-2 13:22

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 01:19 PM 發表

你認為時机成熟,想開戰打,只要製造一個開戰藉口就夠,就可以開戰啦。
你完全吾明阿爺底牌,算啦,拭目以待
作者: ie7     時間: 2021-3-2 13:23

引用:
原帖由 笑到最後 於 2021-3-2 01:19 PM 發表

阿爺可以一日收復台灣,但背後代價吾係政治白痴的香港人所能理解的
作者: 烈火雄雄     時間: 2021-3-2 13:58

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-2 10:24 AM 發表
以前非建制派玩弄政治,但中國大陸暫且容忍,當非建制派愈玩愈癲狂,最終迫中國出手。
在一國兩制原則下,承認中國的主權,本來無野既。
但班非建制玩至唔承認中國的主權,甚至講到明話為美國而戰變成漢奸要消滅中國,想將香港變成戰場,中央定要解救香港。
作者: _JoN_     時間: 2021-3-2 14:06

痴孖根,原來真係有人覺得司法人員地位特別高
作者: maygii     時間: 2021-3-2 14:53

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-3-2 12:01 PM 發表

阮民安??阮姓,越南人后代?
混種
作者: 無盡白滑的蛋     時間: 2021-3-2 15:31

儍🐔:全世界都是同一道理,由愛國者管治。你都底有沒腦?
作者: andysan4     時間: 2021-3-2 15:32

引用:

所謂高官!
食屎啦港奸明報!
作者: 神經箭     時間: 2021-3-3 15:58

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-3-2 09:38 發表

所謂高官!
迟来好過冇到。回归以来初见起色。💪💪💪
作者: 生果轉貼員     時間: 2021-3-3 16:08

田飛龍稱建制派「不是橡皮圖章或忠誠的廢物,而是賢能的愛國者」。
阿娟阿彪阿強鼎佢阿秋阿葛阿賢阿朱阿九阿盛⋯⋯聽到都應該淆淆哋!
作者: captkkk

作者: 怪醫間黑男     時間: 2021-3-4 02:41

昔日土耳其政變,情況與情質近似香港...被老尾滲透大量內奸入各階層,政變失敗後...土國在全國各階層拉內奸....有報導指近在全國拉了近七萬人...香港那些黃毒蟑螂賣國賊...也是時間向你們討債了
https://zh.wikipedia.org/wiki/2016年土耳其整肃
作者: 2020biden53     時間: 2021-3-5 07:44

引用:
原帖由 Boris2600 於 2021-3-2 09:38 發表

所謂高官!
絕世靚抽!

理應支持政府!
作者: 貓男     時間: 2021-3-5 09:15

政將污糟邋遢,
今次唔承機清洗乾淨,
唔通留低嚟嘔發霉?