標題: 「初選」案延至今早11時半續審 [打印本頁]

作者: 清晨純情的工人     時間: 2021-3-2 07:56

大公文匯全媒體報道,47名煽惑參與旨在奪權的「初選」攬炒派政客,被起訴「串謀顛覆國家政權罪」,1日在西九龍裁判法院提堂。法院通宵審理,仍未完成處理所有被告的保釋申請,國安法指定法官兼總裁判官蘇惠德到凌晨兩時半後表示,案件押後到今早(2日)11時半再開庭。
案件1日下午提堂,辯方代表1日晚7時許開始,為多名被告作保釋申請陳詞,到凌晨約1時45分,辯方完成為案中約20人陳詞。其中第10被告、灣仔區議會主席楊雪盈,凌晨一時許突然在庭內暈倒,其後清醒,經救護員到場檢查後,再由救護車送往明愛醫院。一度休庭後,蘇惠德在重新開庭時表示,由於有被告體力不支,加上首被告戴耀廷今早亦要到上訴庭出席另一宗案件的聆訊,決定押後處理各被告的保釋申請。楊雪盈與正在醫院留醫的第9被告徐子見,交由警方看管,其餘被告繼續由懲教署看管。
到散庭後,另外三名被告譚凱邦、林景楠及梁國雄,亦報稱不適,由救護車送往明愛醫院。

讓愛國愛港者登臺 選舉制度修改勢在必行

2月28日,中央有關部門喺深圳舉辦為期兩日嘅座談會,廣泛聽取香港社會各界代表人士對完善香港特區選舉制度、落實「愛國者治港」嘅意見。就喺同一日,47名「攬炒派」人士涉嫌干擾立法會選舉,違反香港國安法,被警方以串謀顛覆國家政權罪起訴。唔少市民同團體聽到該消息,自願到將軍澳警署請願。市民手持寫住「掃除泛暴禍港分子」及「支持警方嚴正執法」等標語牌,希望警方可以對哩幾個亂港分子進行嚴懲,現場可謂群情激奮。兩件事情卻係指向同一個方向,選舉制度。

香港嘅選舉制度一直被好多市民所詬病。選舉制度亦曾一度成為咗一啲危害國家安全、破壞香港繁榮穩定嘅反中亂港分子嘅「工具」。哩一次被警方起訴嘅47名「攬炒派」係「35+初選」嘅骨幹。舊年夏天,戴耀廷等50餘名亂港分子組織嘅所謂「35+初選」,相信每一個經歷過嘅市民都依然心有餘悸。亂港分子通過「配票」等手段,喺反對派內部搞「協調」,以「公民投票」為幌子裹挾民意,為反對派參選造勢,從而喺立法會選舉中撈取更多嘅席位。哩次所謂「初選」,就係要以「初選」之名,行操控立法會之實,進而癱瘓特區政府、全面「攬炒」香港,奪取特別行政區嘅管治權。用心之險惡,圖謀之歹毒令人毛骨悚人。

香港選舉必須遵循嘅原則同底線係「愛國愛港者治港,反中亂港者出局」。現時嘅選舉制度卻成為咗「攬炒派」嘅舞臺,成為咗危害國家安全嘅工具。選舉,本係為咗選出為民務實、為民盡責、為民謀利嘅公僕,現如今卻選出咗外部勢力「亂港遏華」嘅馬前卒。哩一次舉辦嘅座談會就係為咗填補選舉制度嘅漏洞,撥亂反正,讓有能力、有本事、有才華嘅愛國者上位,將反中亂港分子剔除出局。

沒有愛國作為基礎,民主就會係一盤散沙。所以市民對於改革選舉制度之心尤為急切。喺此次嘅座談會上,唔少參會委員對選舉制度嘅改革辦法,提出咗好多意見。香港特區首任立法會主席範徐麗泰喺接受媒體採訪時稱:「事實證明當一啲亂港人士參與治港嘅時候,喺立法會就拖住咗特區政府嘅後腳,令到立法會無法履行本應履行嘅職責,改變香港選舉制度已經係必須要做嘅事情。」香港各界人士同團體紛紛表示大力贊同,「全力支持國家就完善香港各級選舉制度提出相關措施,堵塞可能出現『禍國者治港』漏洞」。只有解決咗香港選舉制度問題,特區政府先會湧現更多恪盡職守嘅「建設者」、以市民為重嘅「實幹家」、真心實意為香港好嘅「愛國愛港者」。

「順勢而為方有作為」。香港市民期盼發展之心不可逆,香港長期繁榮穩定不可逆,「一國兩制」嘅基本政治制度更不可逆。剔除咗亂港禍華嘅「蛀蟲」,堵塞咗選舉制度嘅漏洞,特區政府就更能為市民辦好事、做實事、解難事。冇咗「攬炒派」,特區政府就能更加風清氣正,市民就能得到更多實惠,香港就會擁有更加美好嘅明天。

作者: 後天深情的山羊

作者: 今天存在了馬桶

作者: 中午加加速海鮮

作者: 樹下忠心的老爺     時間: 2021-3-2 08:13

愛國者之心 賦香港動能。

作者: 樓下捉廁紙

作者: 山下活潑的P圖

作者: 古花花隊長     時間: 2021-3-2 08:18

確保「愛國者治港」, 方能保障「一國兩制」行穩致遠。
作者: 山中奇怪名錶     時間: 2021-3-2 08:18

被檢控嘅47名亂港禍港分子,佢哋嘅政治生涯已告終結
作者: 車站不見了花貓

作者: 七個灰表姐

作者: 古花花隊長     時間: 2021-3-2 08:19

舊年發生嘅「立法會非法初選案」明顯違反香港本地選舉法
作者: 山中奇怪名錶     時間: 2021-3-2 08:19

痛打落水狗

作者: 深海深情的草稿

作者: 古花花隊長     時間: 2021-3-2 08:21

俾所有心懷唔軌之徒敲響咗警鐘

作者: 山中奇怪名錶     時間: 2021-3-2 08:21

對亂港禍港分子決唔能心慈手軟

作者: Youthful