標題: 點解仲要講消費券唔可以用嚟交租 [打印本頁]

作者: ntworks     時間: 2021-2-28 19:14

今日城市論壇中,又有政治團體為民請命話有啲人交租都冇錢,質疑點解消費券唔可以用嚟交租。
呢啲左袋右袋問題真係咁難理解嗎?
作者: ntworks     時間: 2021-2-28 19:21

電台又成日播一個大嬸話佢每個月只能用到$700,點解餘額唔可以帶入下個月。
既然佢每月只能用到$700,餘額帶入下個月對佢有乜好處?不如政府只分$700消費券畀佢算喇。
作者: sclee1209     時間: 2021-2-28 20:13

全世界發消費券國家
目的係刺激消費,以利活絡經濟
如果俾你交租,可以留下個月用
不如直接發現金
每個月只用七百?
如果我係政府代表
我會咁回應,一個月用唔晒一千?
歡迎退還俾政府
作者: daimonster     時間: 2021-2-28 20:25

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-28 07:21 PM 發表
電台又成日播一個大嬸話佢每個月只能用到$700,點解餘額唔可以帶入下個月。
既然佢每月只能用到$700,餘額帶入下個月對佢有乜好處?不如政府只分$700消費券畀佢算喇。
吾知係為反而反定係真係吾會變通

1/ 超市買多包米, 油, 廁紙. 而且有時超市兩件價可以比較貼近出面藥房價. 買多左收到印花重亦都值皮毛零錢

如住擋房地方有限, 冇地方買罐奶粉改善下饍食營養都好丫

2/ 如果好彩(未知詳情), 可以買定x記飯券, 某店豬手劵等, 日後慢慢用/加餸.

X星大利雞+燒肉券自己每年都買定, 過年買餸咩都搶貴晒.  過年果$700咪見使啲囉

3/ 退一百步, $700使一個月一定係極簡生活, 有咩快壞, 用多餘錢換左佢. 平日冇機會冇錢做嘅社交......

$300一定要有效使左佢真係咁難諗? 真係貧窮限制左想像?

作者: 傷心尋回犬     時間: 2021-2-28 20:41

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-2-28 20:25 發表

吾知係為反而反定係真係吾會變通

1/ 超市買多包米, 油, 廁紙.  而且有時超市兩件價可以比較貼近出面藥房價.  買多左收到印花重亦都值皮毛零錢

如住擋房地方有限, 冇地方買罐奶粉改善下饍食營養都好丫

2/ 如果好彩(未知詳情), 可以買定x記飯券, 某店豬手劵等, 日後慢慢用/加餸.

3/ 退一百步, $700使一個月一定係極簡生活, 有咩快壞, 用多餘錢換左佢.  平日冇機會冇錢做 ...
辦法總比困難多
消費券就好似泥碼咁
要套現真係冇辦法?
啲人真係懶
作者: ichthys2     時間: 2021-3-1 08:32

消費券設立原意,在於幫助零售業,若果用消費券支付屋租,有違原意。
作者: ntworks     時間: 2021-3-1 08:51

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-3-1 08:32 AM 發表
消費券設立原意,在於幫助零售業,若果用消費券支付屋租,有違原意。
冇消費券本來就要自己全額支付購買經常同品及服務。而家可以用消費券買經當用品同服務,即係已經慳咗一畢錢。將用消費券消費後慳到嘅錢交租,同用消費券直接交租有乜分別?
作者: daimonster     時間: 2021-3-1 09:18

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-1 08:51 AM 發表

冇消費券本來就要自己全額支付購買經常同品及服務。而家可以用消費券買經當用品同服務,即係已經慳咗一畢錢。將用消費券消費後慳到嘅錢交租,同用消費券直接交租有乜分別?
咁又吾可以排除真係有部份人零收入, 用積儲入晒肉, 食可以慳到使700但租交4,5千.....如此你幾多都好折現好過

只係消費券回的吾只幫其中一類人, 仲要諗計提振經濟呢
作者: ntworks     時間: 2021-3-1 09:25

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-3-1 09:18 AM 發表

咁又吾可以排除真係有部份人零收入, 用積儲入晒肉, 食可以慳到使700但租交4,5千.....如此你幾多都好折現好過

只係消費券回的吾只幫其中一類人, 仲要諗計提振經濟呢
唔明你嘅意思。
用消費券慳咗$700,然後將慳出喺嘅$700減輕交租負擔,同畀$700蚊佢交租有乜分別?
作者: daimonster     時間: 2021-3-1 10:09

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-3-1 09:25 AM 發表

唔明你嘅意思。
用消費券慳咗$700,然後將慳出喺嘅$700減輕交租負擔,同畀$700蚊佢交租有乜分別?
因為食可以慳食少啲e.g. $700, 租金硬掘.  你有$1000幫助佢寧願吾食都用泥調度去交租

一句講晒吾可以最大化去幫補佢利用呢$1000, 你叫佢食多$300佢吾開心覺得你果$300等同幫吾到佢啦總之....
作者: ntworks     時間: 2021-3-1 11:42

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-3-1 10:09 AM 發表

因為食可以慳食少啲e.g. $700, 租金硬掘.  你有$1000幫助佢寧願吾食都用泥調度去交租

一句講晒吾可以最大化去幫補佢利用呢$1000, 你叫佢食多$300佢吾開心覺得你果$300等同幫吾到佢啦總之....
死慳死底食少啲,同有消費券冇關系。如果一個家庭去到要死慳死底去交租,有消費券後就唔使死慳死底都可以交租。
用唔盡一千蚊係另一個問題。如你所講,用唔盡一千蚊就唔關心,係個人心理問題,同消費券無關。係唔係死慳死底之下冇消息券佢哋就過得更開心?點解就唔可以用餘款令自己生活過得好一啲?如唔使咁死慳死底。
而且,政府推出消費券,目的係鼓勵消費刺激經濟。你唔用餘款去消費,反而自怨自艾,咁就真係幫唔到你,幫唔到香港。