標題: [本港新聞評論] 中大促學生會自行負法律責任 幹事會凌晨撤回參選宣言等 [打印本頁]

作者: 紅色薰衣草    時間: 2021-2-27 09:24 AM

中文大學表示,新當選的學生會幹事會在參選宣言針對國家安全的言論可能違法,校方關注學生會利用校園作政治宣傳,令大學聲譽受損,要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任。幹事會候任內閣對校方做法表示極度遺憾,在凌晨宣布撤回參選宣言和政綱。

中大學生會幹事會內閣「朔夜」周三以約四千票當選。他們的參選宣言批評《港區國安法》;又指校方向政府低頭、獻媚,政綱之一是不讓「國安教育」進入校園。

其後校方發聲明指,幹事會所發表的政綱內容並不代表大學立場;又指幹事會對大學的失實指控,以及利用校園作政治宣傳,不但違背了大學宗旨,亦令大學聲譽受損。

而幹事會經勸喻及提醒後仍未澄清涉嫌違法及失實的言論,校方決定暫停代收會費,亦暫停他們在校內不同委員會的職務、暫停提供行政與場地支援;又要求學生會註冊為獨立社團或公司。

校方重申大學絕不容許校園出現危害國家安全之事,若有學生作煽動違法言論會予以嚴厲處分,包括暫時停學或開除。

幹事會午夜召開記者會,對校方做法感到極度遺憾。

中大學生會幹事會候任會長林睿睎表示:「校方今天決定肆意剝奪我們的職務,無疑是在剝奪超過四千名同學的意願。希望校方明白這樣的舉動並不是單純普通的決定,而是赤裸裸對學生自治的打壓。」

幹事會成員又向同學鞠躬致歉,稱會盡最大努力履行選舉時的承諾,並將發起學生聯署。

擁有二百名會員的中大研究院舊生會幹事會發聲明,嚴厲譴責一小撮學生會幹事會成員「騎劫」廣大中大學生,發布失實指控及涉嫌違法的言論,污衊中大聲譽;又稱香港無一寸土地是法外之地,全力支持校方決定。

幹事會候任內閣凌晨在社交網站宣布,正式撤回參選宣言及政綱等有關文件,但無交代原因,而候任內閣社交網站以往的帖文的圖片都已刪除。

为什么

新聞來源連結:

http://news.tvb.com/local/60398b8a34b031f437abdecf

作者: banjo.    時間: 2021-2-27 09:27 AM

咁L快跪?
作者: 明亮的晨星二    時間: 2021-2-27 09:28 AM

奇怪,點解呢個「朔夜」學生會,兩次聲明都在凌晨發出?香港所有人已睡,是否發俾美國人睇?

或者呢班學生,根本就係夜晚生活既甲由?
作者: ichthys2    時間: 2021-2-27 09:28 AM

因為奸邪妖獸口講「良知」,但其實內心深處只愛「糧資」。
作者: shichendao    時間: 2021-2-27 09:32 AM

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-2-27 09:27 AM 發表

咁L快跪?
唔跪可以點,唔代收會費喎,點掠水呀.
呃鳩黃屎掠水,搵儍仔衝自己鬆是常識吧.
自己註冊自己孭飛佢哋唔是儍的.
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-2-27 09:32 AM

再一次証明港童冇L用
作者: 紅色薰衣草    時間: 2021-2-27 09:33 AM

但係撤回政綱,可能令選舉涉及欺詐
作者: 高大冰凍的世界    時間: 2021-2-27 09:45 AM

一班有大學學位的小學雞
夠膽做,不夠膽承受自己的責任
真係高學歷低智商
作者: andywong196922    時間: 2021-2-27 11:02 AM

真on 9,呢班依家比人點哂相,名又臭咗加豆令都冇得落袋.
作者: 減肥唔准減對波    時間: 2021-2-27 11:44 AM

吽底獸!🤣
作者: lostofbubble    時間: 2021-2-27 11:46 AM

我依家先知學生會原來唔洗登記註冊, 但可以收錢開戶口?!
作者: 綠腳趾    時間: 2021-2-27 11:47 AM

本來諗住唔駛自己負法律責任所以就喺度做埋啲傷天害理?
作者: ntworks    時間: 2021-2-27 11:57 AM

出嚟攪亂社會,但又要逃避承擔法律責任。
佢哋真係香港未來嘅棟梁?

作者: chichunlo    時間: 2021-2-27 11:59 AM

就係有學校包庇、D學生先會咁放肆去攪事、學校冇辦法治呢班人咩?就係連學校有約章都唔去守、失德失專業操守教畜、唔好以為就咁割到席、最後一定法網難逃!!!!
作者: dianaprince    時間: 2021-2-27 01:08 PM

作者: tam_n    時間: 2021-2-27 01:17 PM

1月30日新聞:中大學生會候選內閣:12 閣員全部有被捕準備 遇打壓會守住底線
來源:
https://www.thestandnews.com/politics/中大學生會候選內閣-12-閣員全部有被捕準備-遇打壓會守住底線/

睇下佢哋1月時幾威。
守住底線嘅方法,原來係撤回政綱。
1月:守住底線,2月:撤回政綱,可信嗎?

圖片附件: CU.jpg (2021-2-27 01:17 PM, 85.02 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-2-27 01:20 PM

又話勇武抗爭大學比學牲會獨立一話要自己負責任就縮
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-2-27 01:22 PM

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-2-27 09:28 AM 發表

奇怪,點解呢個「朔夜」學生會,兩次聲明都在凌晨發出?香港所有人已睡,是否發俾美國人睇?

曱甴喜歡夜晚出動怕見光比正常人踩死
作者: type100q    時間: 2021-2-27 01:23 PM

🤣叫人衝,自己鬆
作者: waltzno2    時間: 2021-2-27 01:25 PM

撤回唔等於你地唔會唔做,退學啦
作者: 胡姫爸爸    時間: 2021-2-27 01:26 PM

冇guts
作者: 220    時間: 2021-2-27 01:43 PM

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-2-27 09:32 發表

唔跪可以點,唔代收會費喎,點掠水呀.
呃鳩黃屎掠水,搵儍仔衝自己鬆是常識吧.
自己註冊自己孭飛佢哋唔是儍的.
唔知傻,但黃絲普遍是弱智
作者: textxt    時間: 2021-2-27 01:43 PM

真係好黃人style。
作者: 宇宙野生的主席    時間: 2021-2-27 01:44 PM

幾千人選出嚟喎,撤回就真係對唔住佢哋。集體辭職啦!
作者: andywong196922    時間: 2021-2-27 01:56 PM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-2-27 11:46 AM 發表

呢個真係要規管吓,d會費點用及用咗去邊,會長有冇人工?今次可能改變咗全港學生會,嗉嘢真係神助工
作者: 小朋友JJ    時間: 2021-2-27 01:57 PM

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-2-27 09:28 AM 發表

係喎, 凌晨先出聲明, 緊係等美國人指示先有行動, 成日話要打國際線同外國人配合行動一D都唔奇
作者: 理+誠    時間: 2021-2-27 01:59 PM

大學再唔係呢班懦夫嘅護身符。
作者: ifung5    時間: 2021-2-27 02:03 PM

乜唔係已經搵到五千幾條懵仔魚嘅咩
作者: team123456    時間: 2021-2-27 02:04 PM

引用:

無咁瘀皮
作者: 小朋友JJ    時間: 2021-2-27 02:05 PM

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-2-27 11:46 AM 發表

佢地唔想同中大脫離關係, 會唔會係想用中大黎做掩飾, 用中大既戶口黎收克金, 所以今次被逼跪低, 因為變左做註冊社團就會有收"捐款"限制, 會冒更大既法律風險
作者: ax7ax    時間: 2021-2-27 02:49 PM

中大學生會奶港共政權wo
黃絲做咩唔批鬥
作者: andywong196922    時間: 2021-2-27 03:03 PM

想問一下,收咗d會費嗰d乜嘢正副會長乜乜物物幹事等一大班人其實有冇人工?如果有人工就好賺呀,會費就收咗,個個月求其發幾行字叫吓口號咁就支人工,另外吃喝玩樂又是否開公數?
作者: wilsonkf    時間: 2021-2-27 03:05 PM

自己收會費,自己注冊社團,咁叫打壓?好撚好笑。
作者: 1223456    時間: 2021-2-27 03:19 PM

冇撚7用
作者: 望見灰象棋    時間: 2021-2-27 04:14 PM

咁冇 guts點做黄屍呀
作者: 笑看流浪英犬    時間: 2021-2-27 04:16 PM

那就重選啊
作者: andonlyu    時間: 2021-2-27 04:33 PM

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2021-2-27 02:05 PM 發表

佢地唔想同中大脫離關係, 會唔會係想用中大黎做掩飾, 用中大既戶口黎收克金, 所以今次被逼跪低, 因為變左做註冊社團就會有收"捐款"限制, 會冒更大既法律風險
似係. 出左事又可以推個波俾學校.
然後又可以用"學生"呢個名義做擋箭牌, 政府出手, 毒媒就可以寫打壓學術自由, 學生都唔放過.
作者: 萬家長長腳指    時間: 2021-2-27 04:36 PM

班細路自High 以為好形,在外人看只覺得是一班無知兒童。
作者: ballking13    時間: 2021-2-27 04:42 PM

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-27 04:16 PM 發表

那就重選啊
重選都是得一隊

其他已經縮

係得一隊7頭出來

一隊都可以叫民主選舉,笑死人
作者: 門前送行    時間: 2021-2-27 04:47 PM

鶴牲壺根本係一盤生意,我哋D凡人識L咩
作者: ansonkpl    時間: 2021-2-27 04:48 PM

知道舐嘢,仲唔縮咩
作者: manhoxyz    時間: 2021-2-27 04:57 PM

冇撚用!
作者: champion2005    時間: 2021-2-27 05:01 PM

''聯署''?巧驚驚喎!
作者: (ツ)    時間: 2021-2-27 05:21 PM

咁衰仔?
喂!改乜𨶙嘢政綱!
選𨶙過啦!𨳒你老母!
作者: goaheadman2300    時間: 2021-2-27 07:29 PM

廢柴,垃圾, 無能用, 一要自行負責任就淆底,退縮,做烏龜, 你班人去食屎吧啦
作者: wow...    時間: 2021-2-27 07:32 PM

要自負法律責任就縮?即係班友知道自己違法
作者: oneafterone    時間: 2021-2-27 07:43 PM

選完就撤回宣言!真係好L聞煮
作者: 宇宙野生的主席    時間: 2021-2-27 09:35 PM

人哋就話入世未深,你班廢柴先剛剛DSE 完,世都未入,學人反國安法,啲老豆老母老師教屎片!見下世面先決定反唔反啦!
作者: discuss-5    時間: 2021-2-27 10:50 PM

要負責就唔玩,果然暴大