標題: [本港新聞評論] 否認參與禁錮被誤當便衣女子女教師辯稱只為幫忙 [打印本頁]

作者: 男E    時間: 2021-2-25 01:59 PM

前年7月7日九龍反修例大遊行結束後,一名30歲女子在旺角用手機拍照,被示威者誤當成便衣女警,期間遭人包圍、禁錮及打傷。兩男一女事後被控非法禁錮、參與非法集結和非禮共3罪,案件今(25日)在區院續審。任職教師的女被告續自辯,稱當時上前只欲了解情況,並曾多次叫現場人士冷靜,又嘗試拉開捉着女事主的人,亦有協助女事主澄清其身份,她強調只想消除在場人士對女事主的質疑,以平息事件讓她離開。
3名被告依次為32歲男廚師黃子隆、24歲大專男生吳睿哲和25歲女教師蘇瑋善。他們被控於2019年7月7日,在旺角山東街與西洋菜南街交界,與其他身份不詳的人士非法集結,以及非法囚禁女事主X。首被告另被控一項非禮罪,指他在同日同地非禮X。
蘇瑋善自辯指當日途經案發現場時,聽聞有人指X「搶嘢」,遂上前了解事件,並見到有人圍着及制服X。蘇亦聽見現場人士要求X出示電話,又指控X是女警,X亦大聲呼叫及不斷掙扎。她見狀便勸他人不要太用力捉着X,亦叫X冷靜。當時她看見X的上衣被拉高,幫忙把X的上衣拉低,她又想拉開捉着X的人,但不成功。後來她見X打一名男子,遂輕輕捉着對方待她冷靜。
蘇承認有叫X出示電話以消除別人質疑,但X拒絕,當時她覺得X想逃避問題怕她會離去,一直猶豫應否放開她。期間X表示自己並非警員,她亦有向現場人士重複X的說話。她強調當時只為了協助平息事件,讓X離去。

「只想消除在場人士對女事主的質疑,以平息事件讓她離開。」
嘩! 咁嘅大話都講得出, 真係當人傻!!!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210225/bkn-20210225133913860-0225_00822_001.html

圖片附件: 70bff581.gif (2021-2-25 01:59 PM, 3.06 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: ichthys2    時間: 2021-2-25 02:04 PM

奸邪妖獸最愛假話連篇。
作者: SiuAlvin    時間: 2021-2-25 02:04 PM

敢做唔敢認,對得起守joke? 
作者: 遊鯤    時間: 2021-2-25 02:06 PM

旁述與畫面嚴重不符呀
作者: hk_mask    時間: 2021-2-25 02:06 PM

自辯?😳
作者: team123456    時間: 2021-2-25 02:07 PM

仆街黃甴做完唔認仲可能屈其他人唔係新聞
作者: 奇異果博士    時間: 2021-2-25 02:16 PM

文宣又話手足雖然犯法但勇於承擔嘅?幾無恥先會敢做唔敢認?有心放人人哋一早走咗啦!真係被你打要企定咩?
作者: Anunnaki    時間: 2021-2-25 02:29 PM

問事主有無咁嘅事就得啦。
作者: 你封我唔到    時間: 2021-2-25 02:30 PM

黃屎教畜滿口謊言!
作者: Leon@99    時間: 2021-2-25 02:41 PM

黑師腦殘仲去教學生
作者: ninebirds    時間: 2021-2-25 02:43 PM

大話連篇.
作者: banjo.    時間: 2021-2-25 02:47 PM

睇吓個官, 會唔會信呢啲咁低能嘅藉口先.
作者: leshui    時間: 2021-2-25 02:48 PM

哇,面皮咁厚架
作者: 小西灣三少爺    時間: 2021-2-25 02:50 PM

狗官會說,案情嚴重,對社會有重大影響,必須重判收阻嚇作用,罰打手掌心一下.
作者: kenchan42015    時間: 2021-2-25 02:57 PM

有哂片啦,黃狗畜牲滿口謊言
作者: stkwok1985    時間: 2021-2-25 03:00 PM

是打算幫暴徒的忙, 佢冇講錯喎. 
作者: wkngtw    時間: 2021-2-25 03:02 PM

當時她(被告)覺得X(受害人)想逃避問題,怕她(受害人)會離去⋯

她(被告)強調當時只為了協助平息事件,讓X(受害人)離去⋯

好矛盾喎。
作者: stabber    時間: 2021-2-25 03:04 PM

有口罩無咁樣衰,除咗口罩,嘩!仆街咁L醜樣!

圖片附件: discuss2_1563266804337.png (2021-2-25 03:04 PM, 305.68 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: yifeifei2    時間: 2021-2-25 03:08 PM

其實,就算嗰個真係女警都好。
都無可能禁固其他人!
唔通佢係女警就合法?
作者: xshellsolong    時間: 2021-2-25 03:08 PM

其實無論受害人是否警察, 佢地跟本無權阻止人地拍照/離開,
件黑教師自己都認左捉住人唔比人離開, 已經好明顯係非法禁錮

如果成件事係因為誤當受害人係警察, 咁應該全部加控佢地意圖襲警, 
有片拍底晒, 基本上圍住受害人果班, 都係非法禁錮, 只係捉到呢3件太小了.
作者: xshellsolong    時間: 2021-2-25 03:10 PM

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-25 03:08 PM 發表

其實,就算嗰個真係女警都好。
都無可能禁固其他人!
唔通佢係女警就合法?
哈哈, 你出快一步, 同期出post 去左你樓下,
英雄所見略同, 唔係抄你!
作者: Vanillaq_L    時間: 2021-2-25 03:14 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-2-25 01:59 PM 發表

前年7月7日九龍反修例大遊行結束後,一名30歲女子在旺角用手機拍照,被示威者誤當成便衣女警,期間遭人包圍、禁錮及打傷。兩男一女事後被控非法禁錮、參與非法集結和非禮共3罪,案件今(25日)在區院續審。任職教師的女被告續自辯,稱當時上前只欲了解情況,並曾多次叫現場人士冷靜,又嘗試拉開捉着女事主的人,亦有協助女事主澄清其身份,她強調只想消除在場人士對女事主的質疑,以平息事件讓她離開。
3名被告依次為3 ...
唔使膠辯啦,有曬視頻啦!!!
作者: yifeifei2    時間: 2021-2-25 03:15 PM

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2021-2-25 03:08 PM 發表

其實無論受害人是否警察, 佢地跟本無權阻止人地拍照/離開,
件黑教師自己都認左捉住人唔比人離開, 已經好明顯係非法禁錮

如果成件事係因為誤當受害人係警察, 咁應該全部加控佢地意圖襲警, 
有片拍底晒, 基本上圍住受害人果班, 都係非法禁錮, 只係捉到呢3件太小了.
同意你講。
條女自己都講覺得嗰X 係女警,所以捉住佢。

呢個就正正係非法禁錮啦

如果黃官咁都諗到點放生嘅,真係要連升3級
作者: 令狐椒    時間: 2021-2-25 03:18 PM

任職教師.

教畜.
作者: yeungph    時間: 2021-2-25 03:20 PM

成班黃屍禽獸。幫忙?幫忙鉗住女受害人。
https://www.youtube.com/watch?v=4ljzye2dxfA

作者: judylam651    時間: 2021-2-25 03:21 PM

引用:
原帖由 男E 於 2021-2-25 01:59 PM 發表

暴徒圍攻私了暴行,被害人有受傷,必有咩義務急救員=便衣暴徒,假意救助 !

又有假意扮好心的路人=便衣暴徒=呢隻蘇瑋善教畜 ! 假意勸說被害人交出電話,

呢兩種人渣有時比暴徒更冷血,更仆街 !
作者: Vanillaq_L    時間: 2021-2-25 03:24 PM

引用:
原帖由 stabber 於 2021-2-25 03:04 PM 發表

有口罩無咁樣衰,除咗口罩,嘩!仆街咁L醜樣!

送佢上西天!!!
作者: yeungph    時間: 2021-2-25 03:26 PM

女教師,可想而知教到咩人出嚟。
作者: kid_a    時間: 2021-2-25 03:27 PM

引用:

做教師 +喺果個時間果度出現. 都黃到入骨了...
作者: ibm1    時間: 2021-2-25 03:29 PM

喺法庭俾假口供好大罪架喎~ 
作者: 清晨純情的賤嘴    時間: 2021-2-25 03:30 PM

呢d垃圾都仲可以做教師?
作者: siupercy    時間: 2021-2-25 03:31 PM

去片
作者: estateman    時間: 2021-2-25 03:31 PM

引用:

黑教C、黑記
點漂刀吾會白
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-2-25 03:32 PM

蘇瑋善自辯指當日途經案發現場時,聽聞有人指X「搶嘢」,遂上前了解事件,並見到有人圍着及制服X。蘇亦聽見現場人士要求X出示電話,又指控X是女警,X亦大聲呼叫及不斷掙扎。她見狀便勸他人不要太用力捉着X,亦叫X冷靜。

X 比陌生男人攬住,點解被告叫佢冷靜??
作者: disclaimer18    時間: 2021-2-25 03:32 PM

引用:

為幫忙 咁都得?

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
作者: 無盡進擊的小腸    時間: 2021-2-25 03:33 PM

又係黑教, 唔怪得D人變晒💩
作者: chaolininin    時間: 2021-2-25 03:33 PM

如果你不是黑暴曱甴,點會走在非法集結搞事人群中??那堆全是野狼,圍!著那女子來咬
作者: big3624    時間: 2021-2-25 03:34 PM

追捕曱甴!!!
作者: 真正長勝將軍    時間: 2021-2-25 03:34 PM

引用:

有無人(幇)吓佢……
作者: allgoals    時間: 2021-2-25 03:36 PM

好攪笑喎,捉住唔比人走,原來係幫忙

佢真係教師黎?邊間學校呀
作者: 何水    時間: 2021-2-25 03:36 PM

引用:

只想消滅對方而非消除誤會! 哈哈哈。
作者: 小窮鬼    時間: 2021-2-25 03:37 PM

隻隻黃絲曱甴上到庭自辯就話幫受害人, 拉佢唔到就打到人哋血流披面~真 PK😏
作者: nobody2014    時間: 2021-2-25 03:37 PM

教畜!
作者: 我係掟磚廢青1號    時間: 2021-2-25 03:38 PM

呢個扑街,真係唔少唔得🖕
作者: 突然想起    時間: 2021-2-25 03:38 PM

做完唔敢認,枉為人師
作者: win9876432    時間: 2021-2-25 03:40 PM

蘇幫忙捉着X怕她會離去
作者: 四代火影    時間: 2021-2-25 03:40 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-2-25 03:20 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=4ljzye2dxfA
一班畜生
作者: skng2011    時間: 2021-2-25 03:41 PM

老作老屈,  蒙口蒙面,  罪加一等,  最少坐1年,  賠償事主身心受創$20,000,   又要畀錢狀棍打官司,  拖長慢慢打,   狀棍陰陰笑,    傻仔暴民D錢最好賺........
作者: ken61680    時間: 2021-2-25 03:42 PM

「當時她覺得X想逃避問題怕她會離去,一直猶豫應否放開她。」

咁係咪即係間接承應咗非法禁錮呢?
作者: pherrows    時間: 2021-2-25 03:44 PM

引用:

the girl looks cute
作者: 小窮鬼    時間: 2021-2-25 03:45 PM

好想知道佢而家仲係咪教緊英華?!🤗
作者: chriswong1010    時間: 2021-2-25 03:45 PM

作者: cvcv105    時間: 2021-2-25 03:45 PM

希望法律公平公正,如果判左係咪無左份公職?
作者: 追憶之詩    時間: 2021-2-25 03:45 PM

咁無腦嘅人都可做教時唔怪得香港咁多曱甴啦
作者: 股估下    時間: 2021-2-25 03:46 PM

黃L淨係識講大話,講粗既生物
作者: medp111    時間: 2021-2-25 03:46 PM

死黑曱婆,咪能老作,utube 睇到晒你啲暴行。
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-2-25 03:47 PM

好眉好貌生沙蝨
作者: WLKo    時間: 2021-2-25 03:48 PM

故事不錯!我也來講番個先。
我並非想强姦她,但怕她離開,所以才用我的肉棒插入她身體內。她不斷掙扎令我的肉棒 無辜地噴出白槳........我是受害人啊!
作者: smarthoKEUNG    時間: 2021-2-25 03:48 PM

為左甩身,乜都講得出
作者: wk221ab    時間: 2021-2-25 03:49 PM

引用:

幫忙打人
作者: wk221ab    時間: 2021-2-25 03:51 PM

引用:

自辯!
片!
教師
大話

厲害
咁都得!
作者: dtw    時間: 2021-2-25 03:51 PM

大把片
咁吹水啦
作者: 沒自信的人    時間: 2021-2-25 03:51 PM

為人師表。。。
作者: 沒自信的人    時間: 2021-2-25 03:52 PM

入去坐返幾個月先啦垃圾
作者: 大圍宝叔    時間: 2021-2-25 03:52 PM

拍晒片!仲扮傻!🤭
作者: alvinip    時間: 2021-2-25 03:53 PM

拍晒片啦,仲有得辯?
作者: (ツ)    時間: 2021-2-25 03:55 PM

幫你老母臭閪忙咩!
作者: fcw99    時間: 2021-2-25 03:56 PM

幫忙禁錮嘛
作者: 200888    時間: 2021-2-25 03:56 PM

黃屍把口剩係識含撚同講大話
作者: andyyyy    時間: 2021-2-25 03:56 PM

引用:

問番X佢係咪咁做咪一清二楚囉,反正X係受害人,應該唔會講大話屈佢!
作者: andlong    時間: 2021-2-25 03:57 PM

法官唔係傻到,信到咁認真呀,唔認罪加刑判啦
作者: kitkityuan    時間: 2021-2-25 03:59 PM

暴劫梨花2.0
作者: wk221ab    時間: 2021-2-25 03:59 PM

引用:
原帖由 四代火影 於 2021-2-25 03:40 PM 發表

一班畜生
一旁的所謂記者都告得
作者: bnqmaksir8    時間: 2021-2-25 04:00 PM

引用:

黃畜曱甴乜嘢藉口都用
作者: 天下唯攻2.0    時間: 2021-2-25 04:00 PM

引用:
原帖由 ken61680 於 2021-2-25 03:42 PM 發表

「當時她覺得X想逃避問題怕她會離去,一直猶豫應否放開她。」

咁係咪即係間接承應咗非法禁錮呢?
點同,認罪有得減三份一刑期架。
作者: badhotdog    時間: 2021-2-25 04:00 PM

假話連篇 
作者: 天下唯攻2.0    時間: 2021-2-25 04:01 PM

引用:
原帖由 cvcv105 於 2021-2-25 03:45 PM 發表

希望法律公平公正,如果判左係咪無左份公職?
仲想有得撈?
作者: MarkIV    時間: 2021-2-25 04:02 PM

This lying cunt proves there is no threshold to be a teacher in HK nowadays!!! 
作者: charlir2005    時間: 2021-2-25 04:02 PM

咁要追頒個好市民獎俾你喎

作者: 大圍宝叔    時間: 2021-2-25 04:02 PM

其實唔認罪都好!可以判重啲!🤭
作者: 慌失失    時間: 2021-2-25 04:02 PM

啲死曱甴讲大話真係天馬行空
作者: kkyan_hk    時間: 2021-2-25 04:03 PM

有冇講自細思覺失調,大小便失禁,唔緊要,個徦髮佬人講乜都信,因為香港有無腦法官。
作者: 宇宙秘密    時間: 2021-2-25 04:03 PM

引用:

律師作用,,, 係咪教人講大話....
個大話越好用,收費係咪越貴?
作者: lavender18    時間: 2021-2-25 04:03 PM

幫忙?點解唔幫移開堵路嘅物件呢????
作者: ksw722    時間: 2021-2-25 04:03 PM

後面條肥仔系甘用下體頂住條女屁股 條女被非禮 甩身自然打佢一巴 佢地可以講到系條女打人
作者: ngblowwater-a1    時間: 2021-2-25 04:04 PM

同話鴉片戰爭係英國佬幫中國介毒條教畜同門黎啦
作者: 車站雀躍的神童    時間: 2021-2-25 04:04 PM

坐監和除教師牌走唔甩
作者: kevin419    時間: 2021-2-25 04:05 PM

引用:
原帖由 yeungph 於 2021-2-25 03:20 PM 發表

做女人幫啲暴徒一齊強暴女人,呢個女人真係畜生,個肥仔好似成世未掂過女人,係咁抽水!
作者: 三碌木    時間: 2021-2-25 04:05 PM

有片影實晒,淫師都吟唔甩。
作者: redsoon    時間: 2021-2-25 04:05 PM

引用:

啲咁嘅天使

付出你嘅肉體咪算咯,又要禁固人
作者: shit1697    時間: 2021-2-25 04:06 PM

大話連篇, 枉為人師, 應該重判入獄, 永久除牌
作者: 上環    時間: 2021-2-25 04:06 PM

引用:

拿~呢D咪係香港的所謂教師咯,做左唔撚認,重要大義凜然咁話自己係幫緊事主,為左脫罪有乜撚野講唔出做唔出,你而家叫呢位所謂教師除左條褲比個官插二下即判無罪的話,佢諗都唔駛諗即時答應啦
作者: kkyan_hk    時間: 2021-2-25 04:06 PM

全世界香港獨有,香港無腦法官害有收黑錢。
作者: lavender18    時間: 2021-2-25 04:06 PM

即你將責任推畀其他手足?!
作者: lung_block    時間: 2021-2-25 04:06 PM

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2021-2-25 02:04 PM 發表

敢做唔敢認,對得起守joke? 
即係篤灰其他兩名被告唔俾事主離去...

頭兩名被告辯護劣C要打殘教師被告既口供先得喎...
作者: 木兆    時間: 2021-2-25 04:07 PM

又唔認罪又講大話重判佢啦
作者: eliskw2000    時間: 2021-2-25 04:07 PM

做得出唔敢認,無恥到極。
作者: lung_block    時間: 2021-2-25 04:09 PM

引用:
原帖由 wkngtw 於 2021-2-25 03:02 PM 發表

當時她(被告)覺得X(受害人)想逃避問題,怕她(受害人)會離去⋯

她(被告)強調當時只為了協助平息事件,讓X(受害人)離去⋯

好矛盾喎。
受害人有人身自由.想離去就離去,逃避乜鬼問題.
都係你班曱甴攪出黎..

罷明係意圖禁錮,愈講愈矛盾...
作者: mc4870    時間: 2021-2-25 04:10 PM

哦. 呢個名校女黑教呀痳. 你比人影到拉住人, 唔比人走. 黃哂啦. 兜唔到啦. 怪就怪你班手足直播幫你紅左. 入去坐下, 感受一下精彩人生啦. 
作者: 無諗聊聊    時間: 2021-2-25 04:11 PM

給人質吃飯的綁匪是否無罪????