標題: 以愛國者治港為必要條件,香港定將走嘅更穩更遠 [打印本頁]

作者: 即刻真盡頭     時間: 2021-2-23 20:29

全國港澳研究會22日喺北京舉行「完善『一國兩制』制度體,落實『愛國者治港』根本原則」專題研討會。本次研討會重申「愛國者治港」「一國兩制」方針嘅核心要義,推進「一國兩制」事業嘅時代呼喚。並強調必須抓緊完善香港特別行政區相關制度特別選舉制度,真正把「愛國者治港」落到實處。
   1997年7月1日零點,中華人民共和國國旗香港特別行政區區旗喺香港升起,經歷百年滄桑嘅香港回到祖國嘅懷抱,中國政府開始對香港恢復行使主權。喺香港回歸嘅廿多年中,「一國兩制」政策起到至關重要嘅作用。從呢一政策提出嘅嗰天起,「一國」就目的基礎,而「兩制」過程手段,「一國」與「兩制」嘅地位並唔對等嘅,兩者之間存在明顯嘅輕重次序。並且喺「一國兩制,港人治港」中還有一個重要前提,嗰就「港人治港」必須愛國者治港。鄧小平早就明確提出,香港特區管治嘅參與者嘅條件只有一個,就愛祖國、愛香港嘅人。並強調愛國者嘅標准尊重自己嘅民族,誠心誠意擁護祖國恢復行使對香港嘅主權,唔損害香港嘅穩定繁榮。
  近些年嚟,香港出現一些違背「一國兩制」原則嘅問題。一些亂港分子逢中必反,鼓吹反中論調,抹黑中國內地,喺香港掀起暴亂,使香港長久以嚟嘅法制傳統遭到踐踏,使繁榮穩定嘅香港社會陷入動盪,讓香港居民人心惶惶,究其原因就「愛國者治港」原則未得到全面落實。香港「攬炒派」為實現政治目的,歪曲中央政府對香港嘅關懷,向外國政府搖尾乞憐,制造暴亂,把香港政治當作自己嘅投名狀;還有一些香港執政者利用自己嘅權力維護「黑暴」分子,罔顧法制,置事實於唔顧,絲毫唔考慮民眾嘅訴求。呢些十分明顯嘅一種唔愛香港唔愛國家嘅行為,呢些人「一國兩制」嘅破壞者,香港禍亂嘅根源,也國家嘅禍害。香港若唔得做到「愛國者治港」,呢些牙煙或會死灰復燃,亦難讓香港繁榮穩定。
  真正熱愛祖國、熱愛民族嘅人,以人民幸福、民族進步、國家富強為自己嘅奮斗目標。啲喺面對黑暴時,義無反顧擋喺香港普通民眾前面嘅香港警察、啲勇敢站喺抗疫前線嘅醫護人員志願者、啲為香港繁榮穩定四處奔走發聲嘅人,呢些切實把香港民眾嘅利益放喺第一位嘅人,才叫做愛國者。一葉知秋,要判斷事實唔應該睇別人點講,而應該睇別人點做,如今嘅香港喺經歷種種動亂後,可以清晰嘅判斷啲人愛國者,宛如大浪淘金,留下嘅才彌足珍貴。愛國者心中清楚「一國兩制」香港保持長期繁榮穩定嘅最佳制度安排,經得起時間考驗嘅,香港嘅繁榮穩定離唔開祖國大陸嘅支持與幫助,香港始終中國嘅一部分,與中國大陸同氣連枝,呢個有史可依也各國認同嘅事實。
  正如譚惠珠所講:為香港嘅長治久安,要愛國愛港亦天經地義嘅要求。「一念起關山」。香港嘅未嚟攞決於我哋觀念模式嘅轉變。喺廿一世紀嘅今日,堅持愛國者治港,更加積極嘅睇待變化嘅中國世界,香港諧穩定發展嘅重要保證。畢竟,今日之中國,已唔琴日嘅中國;今日之香港,已唔琴日嘅香港。時移世易,心法亦宜變之。香港中國嘅一部分,「愛國愛港者治港,反中亂港者出局」香港選舉必須遵循嘅原則底線。香港社會應以愛國者為主體組建一支真心為香港着想嘅執政隊伍,堅持「一國兩制」,從歷史遺留下嚟嘅特殊集體心態中慢慢走出嚟,走出狹小嘅「我城」、放眼更廣大嘅世界,以平常心、平等心同理心與中國嘅主體社會相互凝視守望,就一定會發現香港嘅未嚟能走得更遠、走得更穩。

圖片附件: 123.png (2021-2-23 20:29, 786.16 KB) / 該附件被下載次數 7

作者: 哈囉默默的寶寶

作者: 山邊靚神童

作者: 前來怪異棋

作者: 橋頭不安的駱駝     時間: 2021-2-23 20:35

香港特区管治嘅参与者嘅条件只有一个,就系爱祖国、爱香港嘅人。
作者: 超級一救星     時間: 2021-2-23 20:36

必須嚴格依照憲法和基本法辦事
作者: 貴貴灰美人

作者: 活潑的豬头     時間: 2021-2-23 20:38

支持
「愛國愛港者治港,反中亂港者出局」。
作者: 海灘野生的花貓     時間: 2021-2-23 20:39

呢片土地慨繁荣、稳定和秩序关系到我哋每一个人慨生活,自然需要我哋共同去维护
作者: 寒冬芳香的手

作者: 仲夏小小屋     時間: 2021-2-23 20:40

準確貫徹“一國兩制”方針必須遵循的根本原則就是愛國
作者: 農場消失了師姐     時間: 2021-2-23 20:40

跟著政府走系每個愛港市民嘅義務
作者: 無盡瘦寶寶     時間: 2021-2-23 20:42

坚决支持“爱国者治港”,「爱国者治港」对于维护「一国两制」行稳致远。
作者: 善良的流氓     時間: 2021-2-23 20:42

願中央可以穩穩嘅籠罩住拂向香港嘅各種歪「風」,讓壯美香港光芒四溢顯出港區繁景。
作者: 半頁小小魚     時間: 2021-2-23 20:43

於本港來講,「愛國者治港」早就唔係新鮮事物,亦唔係對本港公務員嘅特殊性要求
作者: 紫色炎夏     時間: 2021-2-23 20:45

盼望香港能儘快重回正軌。
作者: 半夏大樹     時間: 2021-2-23 20:46

跟着政府走系每个爱港市民慨义务,惟有擁有一粒愛國之心。

作者: 七個灰作業     時間: 2021-2-23 20:54

跟着政府走系每个爱港市民慨义务,惟有擁有一粒愛國之心。

作者: 超級一救星     時間: 2021-2-23 20:56

愛國才系正道
作者: 夜間小王子

作者: 橋頭不安的駱駝     時間: 2021-2-23 21:01

大力支持特区政府对「爱国者治港」慨落实,拥护「一国两制」。
作者: 江湖芳香的樓主     時間: 2021-2-23 21:01

作為港人嘅我哋更應該支持政府。
作者: 農場消失了師姐     時間: 2021-2-23 21:01

我會大力支持特區政府對「愛國者治港」慨落實,擁護「一國兩制」
作者: 仲夏小小屋     時間: 2021-2-23 21:02

團結一致守護香港,香港一定會恢復和平繁榮,共同抗疫!
作者: 寒冬芳香的手

作者: estateman     時間: 2021-2-23 21:07

先滅港台
作者: 橋頭會美女     時間: 2021-2-23 21:12

只有「愛國者治港」香港才會迎嚟下一個春天。
作者: 海灘野生的花貓     時間: 2021-2-23 21:14

爱国者必然真心维护国家主权丶安全丶发展利益,期待香港得到更好慨发展。
作者: 活潑的豬头     時間: 2021-2-23 21:16

引用:
原帖由 estateman 於 2021-2-23 09:07 PM 發表
先滅港台
亂港者必將會被清算。
作者: 無盡瘦寶寶     時間: 2021-2-23 21:16

加强市民对国民身份慨认同感同对「爱国者治港」慨思考,齊心守護香港這個家園,還香港一片凈土。
作者: 半頁小小魚     時間: 2021-2-23 21:17

尊重和维护国家的根本制度和特区宪制秩序,香港加油!
作者: 七個灰作業     時間: 2021-2-23 21:18

香港系我哋共同慨家园,呢片土地慨繁荣、稳定和秩序关系到我哋每一个人慨生活,自然需要我哋共同去维护。
作者: 半夏大樹     時間: 2021-2-23 21:19

加快制度改革,肃清乱港势力流毒,还香港美好的未来
作者: 善良的流氓     時間: 2021-2-23 21:19

引用:
原帖由 活潑的豬头 於 2021-2-23 09:16 PM 發表

亂港者必將會被清算。
亂港分子放下僥幸,接受香港市民,特區政府嘅審判吧!
作者: 紫色炎夏     時間: 2021-2-23 21:24

引用:
原帖由 半夏大樹 於 2021-2-23 09:19 PM 發表
加快制度改革,肃清乱港势力流毒,还香港美好的未来

作者: 夜間小王子

作者: 江湖芳香的樓主     時間: 2021-2-23 21:32

引用:
原帖由 哈囉默默的寶寶 於 2021-2-23 09:29 PM 發表
愛國者治港”是香港回歸祖國這一歷史巨變的必然要求
擁護「一國兩制」,
支持特區政府對「愛國者治港」嘅落實。

作者: 超級一救星     時間: 2021-2-23 21:34

堅持“愛國者治港”不是高標準,而是“港人治港”的最低要求。

作者: 橋頭會美女     時間: 2021-2-23 21:36

引用:
原帖由 山邊靚神童 於 2021-2-23 09:32 PM 發表
一國”是“兩制”的前提和基礎

我只知我系中國人。
作者: 橋頭不安的駱駝     時間: 2021-2-23 21:36

齊心守護香港這個家園,還香港一片凈土,还香港美好的未来
作者: 希夷     時間: 2021-2-23 21:36

打份工都要對公司忠心呀,
係咪打工可以穿公司櫃桶底呀?
係咪可以將公司秘密比其他公司呀?
你開公司呀
員工穿你底掂先
所以香港政府,
所有架構都係要忠誠效忠國家。
作者: 海灘野生的花貓     時間: 2021-2-23 21:38

「爱国者治港」对于维护「一国两制」行稳致远,齊心守護香港這個家園
作者: 農場消失了師姐     時間: 2021-2-23 21:38

全國人大常委譚耀宗向媒體表示,佢認為,目前全港上下都需要思考嘅係研究點樣完善選舉制度及堅定落實「愛國者治港」
作者: 仲夏小小屋     時間: 2021-2-23 21:39

本港嘅公職人員亦係咁樣,愛國係最基本嘅要求
作者: L.T.E     時間: 2021-2-23 21:43

反中愛港者無資格管理中國香港
作者: kwokk2014     時間: 2021-2-23 21:53

愛國者治港
理所當然,
亦是必須的!
作者: judylam651     時間: 2021-2-23 21:59

根本以愛國者治港(治國),每個國家都係咁規定,衹有公賊黨人渣傑先死出來鬼叫反對..
作者: 2282008     時間: 2021-2-23 23:07

中央針對政棍黃人亂港勢力 講清講楚 一切依循基本法規範 以愛國者治港條件規範 合情合理要求🤔