標題: [其 他 討 論] 接種助港走出「疫」境 [打印本頁]

作者: 旺季加加速裙    時間: 2021-2-23 05:58 PM

行政長官林鄭月娥昨日下午與多名司局長率先接種由內地研發和生產的科興新冠疫苗。她其後在會見傳媒時表示非常高興和興奮,形容疫苗接種計劃為全世界包括香港開啟了一個走出「疫」境的機會,並感謝令疫苗接種計劃可以成功展開的團體和人士,包括各地的科學家和中央人民政府等,又呼籲市民及早接種,護己護人,保障香港社區的公共衞生,以助本地經濟和民生稍後得以恢復正常。
約200萬名屬於優先接種組別的市民今日開始可在網上預約接種科興疫苗。林鄭月娥昨日率先與一眾司局長在香港中央圖書館展覽館的社區疫苗接種中心接種科興新冠疫苗。其中,財政司司長陳茂波、商務及經濟發展局局長邱騰華和環境局局長黃錦星因公務缺席。

https://www.youtube.com/watch?v=r1u0h8ehVng
林鄭月娥身穿白色短袖上衣及戴上銅芯抗疫口罩,神情輕鬆地接種疫苗,整個過程歷時約3分鐘,並在接種後獲發實體的針卡記錄。隨後,政務司司長張建宗、律政司司長鄭若驊和其他局長依次接種。
林鄭月娥在會見傳媒時表示非常高興和興奮,形容疫苗接種計劃為全世界包括香港開啟了一個走出「疫」境的機會,同時為奮鬥了一年的抗疫工作帶來曙光,希望她和多名司局長一起帶頭接種疫苗能起示範作用,以行動鼓勵市民從護己護人、愛社區、愛香港的角度積極參與新冠疫苗接種計劃,保障香港社區的公共衞生,有助本地經濟和民生稍後得以恢復正常。
她強調,接種疫苗是抗疫措施中的重中之重,在全球疫苗供應緊張的情況下,政府致力為市民提供符合安全、效能和質素要求的新冠疫苗,讓市民有序接種。
作者: 半夜強勁的海鮮    時間: 2021-2-23 06:03 PM

有咗特區官員以身試劑,相信接種計畫一定可以順利進行,而哩場事關800萬市民生命安全嘅戰役我哋一定可以打贏。
作者: 泠吢    時間: 2021-2-23 06:03 PM

特首以及特區官員昨日嘅表現更係讓那些對抗疫嘅貢獻停留喺嘴上嘅反對派閉上嘴。
作者: flex1234    時間: 2021-2-23 06:04 PM

引用:
原帖由 泠吢 於 2021-2-23 06:03 PM 發表

特首以及特區官員昨日嘅表現更係讓那些對抗疫嘅貢獻停留喺嘴上嘅反對派閉上嘴。
特首接種科興新冠疫苗,為即將開展嘅覆蓋全港嘅免費新冠疫苗接種計畫開咗一個好頭。
作者: 訴夠離殤    時間: 2021-2-23 06:05 PM

特首接種疫苗消疑慮振民心。穩控疫情病例清零指日可待
作者: 半夜冰凍的表妹    時間: 2021-2-23 06:05 PM

越早接種疫苗,越有助經濟復蘇,香港就會早日走出陰霾!
作者: 公園失控的名婊    時間: 2021-2-23 06:08 PM

常言道事在人為,疫苗已經到港,香港抗疫有咗「天時」和「地利」,剩下嘅「人和」就要靠香港市民嘅全力合作,越多市民接種疫苗,越有利於疫情控制
作者: 江湖進擊的裙    時間: 2021-2-23 06:08 PM

引用:
原帖由 半夜冰凍的表妹 於 2021-2-23 06:05 PM 發表

特首第一個接種咗國產疫苗,用實際行動支持香港抗疫,用實際行動打咗質疑者一個響亮嘅耳光
作者: 夜雪    時間: 2021-2-23 06:09 PM

行動永遠比語言更直接、更真誠,真正愛香港,守護香港嘅仲係像特首、特區政府官員及議員等咁樣有責任有擔當
作者: 煙刺痛咗眼    時間: 2021-2-23 06:09 PM

親力親為帶動全港市民接種遠比闢謠更有說服力,亦更重要。
作者: cecunbi    時間: 2021-2-23 06:10 PM

通過接種有效疫苗嚟擺脫疫情嘅困擾系當務之急,呢個時候越需要團結一致
作者: 心願⊕    時間: 2021-2-23 06:10 PM

少數人別有用心、惡意造謠、對國產疫苗大勢抹黑,嚴重影響疫情嘅防疫
作者: 萬家平平美人    時間: 2021-2-23 06:12 PM

引用:
原帖由 心願⊕ 於 2021-2-23 06:10 PM 發表

少數人別有用心、惡意造謠、對國產疫苗大勢抹黑,嚴重影響疫情嘅防疫
一款合格嘅產品無論係國產仲係進口,上市都有嚴格嘅審核和檢驗標準,市民無需擔心安全問題,使用疫苗只選有效嘅、安全嘅,而唔係選誰生產嘅
作者: ミ﹏紀念憂傷    時間: 2021-2-23 06:12 PM

其實市民並唔係唔想打疫苗,而係因為有民主黨哩類不負責任,似是而非嘅言論,先導致市民喺政府嘅宣傳和謠言之間舉棋不定。
作者: 離島    時間: 2021-2-23 06:13 PM

引用:
原帖由 訴夠離殤 於 2021-2-23 06:05 PM 發表

特區政府永遠要比佢哋有擔當,負責任,更值得信賴,通過對待接種疫苗一事嘅態度就高下立分。
作者: 鬼屋明裙    時間: 2021-2-23 06:13 PM

特首帶頭接種,更係吹響咗成功嘅號角
作者: 七分呃。    時間: 2021-2-23 06:14 PM

早點預約打科興,為己為人,呢個系我哋市民嘅責任
作者: poinodo    時間: 2021-2-23 06:14 PM

接種疫苗不僅護己護人,亦對香港走出疫情很有幫助,這是共同責任。
作者: 靈安    時間: 2021-2-23 06:15 PM

內地嘅抗疫反擊戰已經告捷,香港嘅防疫反擊戰亦已經打響。
作者: wisvire    時間: 2021-2-23 06:16 PM

呼籲市民及早接種,護己護人,保障香港社區的公共衞生,以助本地經濟和民生稍後得以恢復正常。
作者: 皮耶羅羅    時間: 2021-2-23 06:16 PM

任何人妄圖通過傳播一啲西方國家嘅謠言,炮製一啲毫無根據嘅話題,妄圖擾亂國產疫苗救助香港擺脫新冠疫情之大局,居心叵測,人人可誅。
作者: 代桃    時間: 2021-2-23 06:17 PM

犯民港獨真係唔放過每一個可能破壞政府嘅防疫措施,應該馬上將呢啲散播假消息嘅泛民港獨區議員繩之於法。
作者: 清晨花花女俠    時間: 2021-2-23 06:17 PM

香港黃絲比新冠病毒還要毒,可以以毒攻毒,疫苗就唔好打了,留畀需要嘅人
作者: 青柏    時間: 2021-2-23 06:18 PM

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-2-23 06:04 PM 發表

特首接種科興新冠疫苗,為即將開展嘅覆蓋全港嘅免費新冠疫苗接種計畫開咗一個好頭。
有特首帶頭呢下大家行動起嚟吧!加油。只打國家疫苗。
作者: 夜義    時間: 2021-2-23 06:19 PM

引用:
原帖由 flex1234 於 2021-2-23 06:04 PM 發表

支持林鄭月娥,支持特區政府,同心抗疫!
作者: 夢魘≈    時間: 2021-2-23 06:20 PM

引用:
原帖由 代桃 於 2021-2-23 06:17 PM 發表

犯民港獨真係唔放過每一個可能破壞政府嘅防疫措施,應該馬上將呢啲散播假消息嘅泛民港獨區議員繩之於法。
特首接種國產新冠疫苗 用行動戳破謊言!
作者: 悲劇嘅    時間: 2021-2-23 06:20 PM

積極參與疫苗接種、阻斷疫情傳播,助力香港戰勝疫霾,再寫新章
作者: 唔系邊    時間: 2021-2-23 06:23 PM

引用:
原帖由 半夜冰凍的表妹 於 2021-2-23 06:05 PM 發表

疫情嚴重打擊本港經濟,近期本港失業率屢創新高,早接種就可以早通關恢復經濟
作者: 唇膏半嗰    時間: 2021-2-23 06:23 PM

引用:
原帖由 公園失控的名婊 於 2021-2-23 06:08 PM 發表

常言道事在人為,疫苗已經到港,香港抗疫有咗「天時」和「地利」,剩下嘅「人和」就要靠香港市民嘅全力合作,越多市民接種疫苗,越有利於疫情控制
接種新冠疫苗既能保護自己,亦能對身邊親友提供保障,甚至為保護香港出一份力,試問何樂而不為?
作者: 舊情亽    時間: 2021-2-23 06:23 PM

護己護人、積極接種,助力香港控制疫情,恢復通關
作者: 滾喉    時間: 2021-2-23 06:24 PM

最近針對新冠疫苗慨抹黑言論,大多系圍繞其安全性及有效性方面。然而,疫苗接種問題必須以科學角度看待,臨床及研究數據就系最有力慨回應。
作者: 痴者    時間: 2021-2-23 06:24 PM

全港市民只要能積極參與,提升疫苗接種率,越多人接種對社會效益越大,亦能為港人恢復正常生活及與恢復通關等,提供更有利條件。
作者: 妙之    時間: 2021-2-23 06:25 PM

引用:
原帖由 江湖進擊的裙 於 2021-2-23 06:08 PM 發表

特首第一個接種咗國產疫苗,用實際行動支持香港抗疫,用實際行動打咗質疑者一個響亮嘅耳光
此舉徹底粉碎針對國產疫苗慨各種謠言
作者: srinanbeac    時間: 2021-2-23 06:25 PM

林鄭月娥率先接種國產新冠疫苗用行動戳破謊言!齊打疫苗護己護人
作者: 羞稚    時間: 2021-2-23 06:26 PM

帶頭接種疫苗能起示範作用,以行動鼓勵市民從護己護人、愛社區、愛香港的角度積極參與新冠疫苗接種計劃
作者: 搵ナ魚dε貓    時間: 2021-2-23 06:26 PM

林鄭月娥率先接種科興新冠疫苗,抵大贊
作者: 英雄夢    時間: 2021-2-23 06:26 PM

及早接種,護己護人,保障香港社區的公共衛生,以助本地經濟和民生稍后得以恢復正常。
作者: 冷煖    時間: 2021-2-23 06:27 PM

市民接種疫苗對社會走出疫情有很大幫助
作者: 塔塔貓    時間: 2021-2-23 06:27 PM

坊間對接種疫苗有很多抹黑、失實嘅消息,呢下大家可以安心接種了
作者: 柳昏花暝    時間: 2021-2-23 06:28 PM

引用:
原帖由 訴夠離殤 於 2021-2-23 06:05 PM 發表

政府會不斷進行宣傳教育推廣工作,讓市民了解打針的好處和各款疫苗效能
作者: 蠕蠕蟲    時間: 2021-2-23 06:28 PM

引用:
原帖由 江湖進擊的裙 於 2021-2-23 06:08 PM 發表

有好嘅領導人,市民市民系迫唔及待希望接種疫苗
作者: 星軌    時間: 2021-2-23 06:28 PM

特首接種疫苗後無唔良反應徹底粉碎了亂港分子嘅陰謀
作者: 嗔痴    時間: 2021-2-23 06:29 PM

特首示范帶頭接種國產疫苗,全港市民勢必跟上步伐
作者: 安謐    時間: 2021-2-23 06:29 PM

疫情下嘅香港,切勿喺被「中國疫苗不可信」牽着鼻哥走,香港社會各界應同心同德,積極配合港府接種疫苗
作者: 潶ブ天使    時間: 2021-2-23 06:29 PM

疫情當前,人命關天,我哋共同嘅敵人系病毒,香港市民應打消顧慮,科學、理性睇待疫苗,安心接種疫苗,共同幫助香港走出疫境。
作者: 潺夜    時間: 2021-2-23 06:30 PM

國產疫苗有效性和安全性已得到廣泛驗證
作者: 釋歡    時間: 2021-2-23 06:31 PM

隨着世界各國新冠疫苗接種工作嘅啟動,中國疫苗喺國際上嘅使用愈發普遍,為全球抗疫增添了力量和信心。
作者: 勿亂    時間: 2021-2-23 06:31 PM

作為對抗疫情嘅有效手段,接種疫苗系抗疫措施中嘅重中之重,疫苗嘅價值唔應被懷疑。
作者: 渡歡    時間: 2021-2-23 06:31 PM

目前已有多國領導人「帶頭」公開接種了中國生產嘅新冠疫苗,對中國疫苗安全性和有效性投下信任票。
作者: 明媚    時間: 2021-2-23 06:32 PM

林鄭月娥接種疫苗後表示,抗擊疫情嘅勤力,包括疫苗接種計劃,需要香港人嘅全力合作。
作者: 劫難    時間: 2021-2-23 06:32 PM

香港特區行政長官林鄭月娥與多名政府官員,在位於香港中央圖書館展覽館嘅社區疫苗接種中心接種科興新冠疫苗,正式開啟了香港疫苗接種計劃。