標題: [本港新聞評論] 親妹病危不能回港肺癌病人無藥食過千滯英港人促港府盡快開關 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2021-2-23 09:06 AM

新冠肺炎疫情反覆,去年底英國更爆出變種病毒,港府在德國、法國等地對英國載客航班實施禁飛令後亦宣布跟隨,至今(23日)禁飛令已生效兩個月。過

新冠肺炎疫情反覆,去年底英國更爆出變種病毒,港府在德國、法國等地對英國載客航班實施禁飛令後亦宣布跟隨,至今(23日)禁飛令已生效兩個月過千港人因此滯留英國,回家團圓無期,在異鄉渡過了冷冰冰的農曆新年。
有以工作假期簽證到英國打工的港人,月初得悉妹妹因罕見病突然病危入院,現正於深切治療病房接受治療,她急須返港探望至親,惟禁飛令下令她無法入境。她多次向入境處和衞生署查詢,卻遭港府拒諸門外,只能取道杜拜轉機,惟每天均憂慮港府突然對杜拜「落閘」,直斥港府對港人水深火熱的情況冷眼旁觀,甚至在此危急時期勸籲她不要返港,她促請港府派包機接載滯英港人回家,並提供適切援助。
保安局回覆《香港01》查詢表示,接獲約800名港人求助和查詢,強調已為他們提供可行的協助,但明言暫未有放寬禁令的消息,亦無正面回應會否考慮派包機到英國接載港人。
「我個妹未必等到我40幾日」
以工作假期簽證到英國打工的文小姐本月初收到家人通知,妹妹突然患上罕見的「自體免疫腦炎」,短短五日內,由健康的少女變成危殆病人,更一度心臟停頓須接受搶救,現時陷入昏迷,留醫深切治療部。
現時政府禁止返港前21日曾逗留英國超過2小時的居民上機回港,惟一方法是在第三地「過冷河」21日,到港後再於指定酒店隔21日。
文小姐決定回港探望妹妹,惟十分擔心時間太長,「我個妹未必等到我40幾日。」情急之下致電入境處求助,希望當局能酌情豁免,讓她能入境本港,惟當局僅着她尋求衞生署協助。可是文小姐引述衞生署回覆指,「嗰21日基本上都冇得豁免㗎喇,亦都唔係佢哋負責,叫我問返入境處。」她再把出世紙、妹妹的醫生證明等電郵至入境處,得到的回應卻是要向衞生署查詢。
面對妹妹病危,卻被港府「當波咁踢」,文小姐慨嘆與港府求助時亦難忍傷痛的眼淚,「我個妹危殆啊而家,我希望返到去起碼都見到佢」,惟當局卻勸她打消回港的念力。她對此深感無助,最終花費逾萬元,從杜拜中轉返港,「過冷河」的21日住宿便要8,000元,連同機票和生活費等,額外的支出近1.5萬元,她無奈嘆道,其積蓄不夠,幸得親友借錢才熬過此關。
倡港府派包機接載滯英港人回來
不少在英國的港人亦感無助。文小姐表示,得悉有肺癌患者藥物耗盡,卻未獲補給,生命危在旦夕,亦有港人在英國驚恐症發作、年輕人「彈盡糧絕」,無法支撐未來的生活。文小姐坦言,身處英國的港人只能自救,在同樣滯英的觀塘區議員畢東尼協助下,大家在Whatsapp群組互相幫忙,分享轉機回港路線圖,並互相噓寒問暖。
她表示,Whatsapp群組「爆咗至少3個」,估計有過千港人滯留英國,返港之日遙遙無期,「真係覺得好荒謬,有乜理由一個政府會唔畀自己嘅市民入境。」她對港府冷眼旁觀深感憤怒和失望,促請港府能早日派包機接載仍在英國的港人返回家園,並提供適切的援助。
若本周無消息 最終要取道泰國或杜拜返港
另一名滯英港人梁先生表示,他於12月中因公司事務和私務飛英國,未幾便傳出港府下禁飛令,他以為當英國疫情緩和後,港府便會放寬禁令,可是事與願違,儘管因為英國已開始為國民進行大規模疫苗接種計劃,令疫情由上月每日逾6萬宗確診個案,急跌至現時僅約1萬宗,港府卻仍未開關,形容任由港人在英國自生自滅。他多次去信衞生署要求為放寬禁令訂下標準和時間表,至今卻音訊全無。
從事凍肉進出口業的梁先生指,公司有不少項目因為他的滯留未能推進,急須回港處理,每周寄望港府公布新消息,惟全部落空,若港府本周內仍未有最新措施,將跟隨其他港人取道泰國或杜拜返港。他表示,內地近日已對英國開關,港府卻未有動靜,質疑港府背後的防疫理由是否有科學根據,他強調自己並非要求港府派包機接載,只希望當局能酌情處理滯英港人的個案,甚至要與去年港府派包機接載滯留秘魯港人一樣,自行承擔費用,只要能重返家園便可。
保安局:至今接獲約800名港人查詢及求助
在英國攻讀碩士的商科生陳先生指,原定12月20日返港,惟其病毒檢測證明未能及時出報告,令他錯過返回香港的航班,滯留英國至今。當時他大學的宿舍居住期屆滿,未有落腳地,只能暫時寄居朋友家中,再找地方暫住,惟他帶到英國的資金有限,需要靠家人匯錢接濟,壓力沉重。其在港的家人和女朋友多番向入境處查詢,惟至今仍未有正面回覆。
保安局回覆《香港01》查詢表示,至今接獲約800名港人查詢及求助,已即時提供相關資訊,及按其意願提供可行協助,亦會在有需要時聯絡中國駐當地領事館,而入境處已經將最新求助情況向相關政策局及部門反映。至於何時放寬禁航令及會否考慮派包機到英國,保安局和食衞局均無正面回應,僅重申港府本月10日已公布維持對英國禁飛的限制措施,並在有需要時或可行情況下適當調整。

英國講人權人道...醫療點會無藥食...
揸也野護照先...問過醫護手足未呀?要求封關架...而家咪封關囉...
香港有國安法...仲危險...順便攪移民...

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/590540/親妹病危不能回港-肺癌病人無藥食-過千滯英港人促港府盡快開關

作者: chowcn    時間: 2021-2-23 09:08 AM

英國好,點會無醫生睇,講人權,病人有人權睇醫生。
作者: type100q    時間: 2021-2-23 09:09 AM

英國爆左咁耐,你地都唔返黎
封左,又話想返...又係政府問題
作者: 007star    時間: 2021-2-23 09:15 AM

if you bring virus to HK, we are dangerous
作者: jumboleung    時間: 2021-2-23 09:15 AM

一定要戴口罩,唔好去人多嘅地方。
作者: 誰說我無堅不催    時間: 2021-2-23 09:15 AM

黃屍黑醫護話封關架diu 你, 又賴鳩政府
作者: 人之初大大    時間: 2021-2-23 09:15 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-23 09:06 AM 發表

新冠肺炎疫情反覆,去年底英國更爆出變種病毒,港府在德國、法國等地對英國載客航班實施禁飛令後亦宣布跟隨,至今(23日)禁飛令已生效兩個月。過

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210223/440675050434072576265403.jpeg/hEZUoz0DwC3GWfi8FXnp29a27U7TaYy_gU89uKtPPbg?v=w1280r16_9 ...
文小姐情況令人同情,但也不可同情你禍害全港
作者: o_0    時間: 2021-2-23 09:18 AM

一睇就知fake news. 英國無藥咪笑死班黃人。
作者: ansonkpl    時間: 2021-2-23 09:19 AM

英國買唔到藥咩,啊!係!無錢買啫係嘛,窮就認啦,屌
作者: dtw    時間: 2021-2-23 09:20 AM

英國咁好,唔好返啦!
作者: walkera2006    時間: 2021-2-23 09:24 AM

香港人由大陸返港,攞個核酸測試陰性報告申請回港易就得,由英國回港就唔得,特區政府政治考慮大細超
作者: 你封我唔到    時間: 2021-2-23 09:26 AM

係仆街曱甴話要封關,香港有暴政去左就咪撚返黎啦!
作者: s-chris    時間: 2021-2-23 09:27 AM

有時啲嘢就係咁無奈
希望英國疫情早日改善
香港盡快對英國開返關
作者: ngblowwater-a1    時間: 2021-2-23 09:28 AM

返香港隔成個月又嘈
作者: skirt333    時間: 2021-2-23 09:28 AM

疫情期間自己去旅遊而滯留就梗係自己負責
因公事出去工幹而滯留, 應該公司負責
作者: hatejap    時間: 2021-2-23 09:30 AM

真係怪事年年有 而發生喺曱甴黃絲生活圈 特別多。

如今每日都有 曱甴舉家 拖男帶女移民去大陰蒂國 勇闖陰蒂變種病毒之都並視死如歸,確實令人陰敬;相反早期已有另一班爛屍吉路到咗大陰蒂國嘅曱甴又忽然要想盡辦法 逃回香港。

呢班粉頭 究竟喺度搞乜春?

作者: 香江人    時間: 2021-2-23 09:30 AM

引用:
原帖由 chowcn 於 2021-2-23 09:08 AM 發表

英國好,點會無醫生睇,講人權,病人有人權睇醫生。
抵死藍絲。
作者: Tokyo2040    時間: 2021-2-23 09:31 AM

包你老母
作者: chargeurs    時間: 2021-2-23 09:32 AM

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-2-23 09:15 AM 發表

文小姐情況令人同情,但也不可同情你禍害全港
yes, right
作者: lung_block    時間: 2021-2-23 09:32 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-23 09:06 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210223/440675050434072576265403.jpeg/hEZUoz0DwC3GWfi8FXnp29a27U7TaYy_gU89uKtPPbg?v=w1280r16_9 ...
「過冷河」的21日住宿便要8,000元,連同機票和生活費等,額外的支出近1.5萬元,她無奈嘆道,其積蓄不夠,幸得親友借錢才熬過此關。

錢可以解決既問題,想搵政府過橋???

作者: 六月飛釘    時間: 2021-2-23 09:33 AM

禁飛令又唔係針對你一個人,只係防疫措施之下嘅其中一樣禁令,最多話你係好無奈甚至不幸,但係你冇得怪邊個㗎喎其實。

個個都俾個理由又可以免左條禁令,咁所有人都可以有自己理由要返香港㗎啦,免得幾多個呢?
作者: 公園冰凍的核心    時間: 2021-2-23 09:33 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-2-23 09:24 AM 發表

香港人由大陸返港,攞個核酸測試陰性報告申請回港易就得,由英國回港就唔得,特區政府政治考慮大細超
你食屎啦
作者: dhammika2    時間: 2021-2-23 09:34 AM

引用:

每個人都要為自己的抉擇承擔結果,你要去陰國就抵死。咪回港播毒!
作者: Chan67099728    時間: 2021-2-23 09:34 AM

支持政府對歐美全面封關 !
作者: 每一天望海    時間: 2021-2-23 09:34 AM

有事就想返來攞著數
作者: lung_block    時間: 2021-2-23 09:34 AM

引用:
原帖由 walkera2006 於 2021-2-23 09:24 AM 發表

因為英國BJ最初攪群體免疫,結果變大練蠱.練出英國變種肺炎...

全世界都封鎖英國...
作者: lostofbubble    時間: 2021-2-23 09:36 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-23 09:06 發表

你地要求開關手足都唔撐, 佢地繼續鬧緊政府唔肯封關喎!!
作者: 小西灣三少爺    時間: 2021-2-23 09:38 AM

任性又沒本錢,慢慢哭吧,活該.
作者: 恩23    時間: 2021-2-23 09:39 AM

引用:

BNO 人点解唔門你阿爸英国。你喜歡英国,只識拿香港人及阿爺著數。
作者: 8888beebee    時間: 2021-2-23 09:41 AM

當天大陸高逢每天2-3千確疹,禁飛、封關、隔離,乜都做足。現在英國天天過萬,都要飛去。乜嘢神邏輯
作者: andonlyu    時間: 2021-2-23 09:42 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-23 09:32 AM 發表

「過冷河」的21日住宿便要8,000元,連同機票和生活費等,額外的支出近1.5萬元,她無奈嘆道,其積蓄不夠,幸得親友借錢才熬過此關。

錢可以解決既問題,想搵政府過橋???
係囉1.5萬都俾唔起
同埋為左見親妹, 1.5萬已經唔係大數目, 起碼返到黎先.
唯一係時間問題, 21天隔離, 如果係隔離期間,死左都無計.
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-2-23 09:43 AM

挑!英國醫療咁好點會無藥食吖
作者: 金鴻峰    時間: 2021-2-23 09:44 AM

抵L死
作者: LaLaChow39    時間: 2021-2-23 09:44 AM

灰色衫個女仔如果個胸再大一cup就會見到條事業線啦🤤🤤🤤
作者: 你封我唔到    時間: 2021-2-23 09:46 AM

引用:

香港係中國領土,你真係戇鳩到暈!
作者: 虎門叮噹    時間: 2021-2-23 09:46 AM

英國冇藥房嗎,問醫生攞處方喺英國買唔得嗎,益或香港買藥平啲
作者: 老納    時間: 2021-2-23 09:47 AM

唔係香港政府叫你地去英國架,係你自己選擇去架,去得就要承擔風險,如果草率放你哋返嚟,再散咗病毒入社區,到時又對香港人公平咩?香港已經承受唔到再爆一波疫情了!
作者: 真.錦馬超    時間: 2021-2-23 09:47 AM

底q死吖,鬼叫你去英國咩。
作者: 200888    時間: 2021-2-23 09:47 AM

蠅國無藥食唔人道,手足可以私鳥蠅女皇,用磚頭掟死佢
作者: ATP    時間: 2021-2-23 09:47 AM

引用:

共媒01
作者: 你封我唔到    時間: 2021-2-23 09:47 AM

又話香港有暴政,仆街曱甴死左去英國就咪撚返黎啦!
作者: lung_block    時間: 2021-2-23 09:48 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-2-23 09:42 AM 發表

係囉1.5萬都俾唔起
同埋為左見親妹, 1.5萬已經唔係大數目, 起碼返到黎先.
唯一係時間問題, 21天隔離, 如果係隔離期間,死左都無計.
正常中國人思維,都會留至少3個月人工為積儲做預備...(合理係3個月流動資金,再多9個月既可短期吐現資產).
除左崇洋媚外黃C,以借錢度日為時尚..
1.5萬都俾唔起,自然知報導中既係什麼人...
作者: MarkIV    時間: 2021-2-23 09:48 AM

開你老母!經杜拜或者卡塔爾咪返到香港囉DLLMCFH!
作者: biker2015    時間: 2021-2-23 09:48 AM

去英國好丫
支持
作者: king-man    時間: 2021-2-23 09:49 AM

大陆有多少确诊个案?英国有变种病例!点可一蓋而论?
作者: 連續默默的浴缸    時間: 2021-2-23 09:49 AM

英國醫療咁好去英國睇,會冇藥買咩
作者: janjanjanus    時間: 2021-2-23 09:50 AM

引用:
原帖由 o_0 於 2021-2-23 09:18 AM 發表

大英帝國係一個崇尚民主人權既地方
科技醫療先進,不知幾多黃畜想去,
肯定係假新聞詆毀大英帝國
作者: freemind1    時間: 2021-2-23 09:50 AM

你幾百隻曱甴黃人,香港七百萬市民,有老有少,睇牌面都知啦
作者: boss2000    時間: 2021-2-23 09:50 AM

係啲黃人叫封關的😂😂😂
作者: starr    時間: 2021-2-23 09:50 AM

引用:

當初武漢只發現500例,香港黑醫就要罷工封關

英國係一日50000呀,封關合情合理
作者: Gzman    時間: 2021-2-23 09:50 AM

大陰國幫緊你,幫緊你!👏👏👏
作者: 安迪2000    時間: 2021-2-23 09:51 AM

黃醫護話要封關喔
作者: edbe    時間: 2021-2-23 09:51 AM

一路好走啦
大陰蒂國咁好
以後唔好返黎啦
作者: wongkit1    時間: 2021-2-23 09:52 AM

引用:

回港易只適用於廣東省,不是全國。   

另外, 美國疫情係每日幾萬宗, 對比廣東省只係幾宗什至係0宗 不能相比。
作者: pig00083    時間: 2021-2-23 09:53 AM

引用:

用Zoom探啦!
作者: 黃色大香蕉    時間: 2021-2-23 09:53 AM

引用:

英國咁好點解不在英國治療?
作者: 0803    時間: 2021-2-23 09:54 AM

只能取道杜拜轉機,惟每天均憂慮港府突然對杜拜「落閘」, 咁急去杜拜啦, 每日幻想等人救....
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2021-2-23 09:54 AM

呃人咩,英國人咁關心香港,應該好多家庭排隊爭住照顧佢

同埋想返香港既,一早就返工,轉機轉幾十次都夠時間,

鬼叫你唔識計劃
作者: 200888    時間: 2021-2-23 09:55 AM

黑醫話要封關喎

作者: glau88    時間: 2021-2-23 09:55 AM

想免費番黎香港, 無咁易. .
作者: k514    時間: 2021-2-23 09:55 AM

少少病毒怕乜嘢,最緊要呼吸到自由空氣
作者: arhon009    時間: 2021-2-23 09:55 AM

疫情期間走去外國旅行, 滯留外國係意料中事吧...
香港一定唔可以比去過英國嘅人黎香港, 萬一比變種病毒喺香港散播開黎就煩
作者: team123456    時間: 2021-2-23 09:55 AM

引用:

難得係英國仲返香港?仆街黃甴唔係話係英國訓街都好過係香港住幾千呎豪宅咩,做英國人隻狗又好過做中國人,仲返乜香港
作者: tongtong2047    時間: 2021-2-23 09:56 AM

咁唔喜歡中國香港做乜要回來呢?
乜英國無醫生睇?
無藥買咩?
作者: Votenoteking    時間: 2021-2-23 09:56 AM

引用:
原帖由 誰說我無堅不催 於 2021-2-23 09:15 AM 發表

黃屍黑醫護話封關架diu 你, 又賴鳩政府
ED就係D黃C,公就我贏, 字就你輸。
作者: applebbkk1982    時間: 2021-2-23 09:56 AM

去英國,幾皮都無,明白了!
作者: ijkn    時間: 2021-2-23 09:56 AM

BNO黄人争去的大英帝國,據然没藥食
作者: 紫縈仙子    時間: 2021-2-23 09:57 AM

封關又嘈唔封又嘈。
強制隔離又嘈唔強制隔離又嘈。
總之做乜都係政府o既錯。
香港人,全部姓賴架。
即使包機俾你地返黎,強制廿一日我都覺得少呀。
作者: 必佬    時間: 2021-2-23 09:58 AM

引用:

有腌割國民護照喎!你們都係腌割人
作者: skirt333    時間: 2021-2-23 09:58 AM

港府封關助千人係英國住夠5+1拎居留權
作者: anitalo    時間: 2021-2-23 09:58 AM

英國又自由又民主,仲幫人移民,冇謂來回浪費時間,快D叫英國佬醫啦!
作者: discuss.woddboy    時間: 2021-2-23 09:58 AM

偉大既英國NHS 無幫佢地嗎??
作者: 愛1c蛋    時間: 2021-2-23 09:58 AM

引用:

大陰咁好! 即刻伸請埋移民啦
作者: chiuys4    時間: 2021-2-23 09:58 AM

引用:

留係英國仲好啦,香港有國安法, 唔適合黃人
作者: k514    時間: 2021-2-23 09:59 AM

引用:

英角肺炎爆到七彩,如果比佢哋返嚟,果D乞兒護又大做文章,所以政府都係迫於無奈,睇諒吓啦
作者: monitor    時間: 2021-2-23 09:59 AM

小黃人包括張堅庭同某d醫護,唔係話要封關封關封關架咩?
作者: 怒風    時間: 2021-2-23 10:00 AM

引用:

收爹啦狗一隻出乜聲呀。
作者: discuss.woddboy    時間: 2021-2-23 10:01 AM

但係有人話唔好喎

圖片附件: 20201112_5afdbc762f4ea9802bb8lYztgUyiHxEq.jpg (2021-2-23 10:01 AM, 81.58 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: acacac    時間: 2021-2-23 10:01 AM

想移民?
作者: 200888    時間: 2021-2-23 10:01 AM

能夠死係英國係黃屍既嬌傲,棺材上面蓋上英國旗,死後就可以含洋撚
作者: 我係掟磚廢青1號    時間: 2021-2-23 10:01 AM

醫護最新行動係封關救港,都唔要安心出行喎
作者: paul-lo    時間: 2021-2-23 10:02 AM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-23 09:06 發表

[本港新聞評論] 親妹病危不能回港肺癌病人無藥食過千滯英港人促港府盡快開關

看完整篇報導覺得好無奈,點解還有咁嘅人咁嘅思維,在英國醫藥都極先進,怎會有病缺藥呢?若真是必須要返港的人,只須到航空公司查詢途徑,肯定對方會協助如何轉机及須遵守的檢疫程序便可到香港;為何必須要港府安排包机接載? 現在全世界都知英國的病毒已變異對疫情更具傳染力,絕不能對防疫有絲毫妥協.
作者: 魚之悠悠的游    時間: 2021-2-23 10:02 AM

係英國好啊,空氣都清新啲,又民主又自由!
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-2-23 10:02 AM

引用:

段新聞好長,無心機睇
總之,疫情過左咁耐,而你地仲嚮外國,梗係覺得外國好先唔返來啦,咁點解而家又無啦啦要返?

探妹妹?搵人幫你視像囉!

病左?英國唔醫你咩?u諗u啦!

支持香港特區政府企硬!唔好俾佢地返來!
作者: 愛1c蛋    時間: 2021-2-23 10:03 AM

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-23 10:01 AM 發表

但係有人話唔好喎
多謝黃黑醫護
作者: miumiujorden    時間: 2021-2-23 10:03 AM

無事反政府, 有事賴政府
做黃人真好.
作者: krolik    時間: 2021-2-23 10:03 AM

梗係保險公司負責啦
作者: yeungph    時間: 2021-2-23 10:03 AM

2019年尾開始爆,歐美都爆左成年,仲咁開心係核爆中心之一英國玩咁耐,依家又要話香港政府無人道?係咪思覺失調。
作者: sdmy    時間: 2021-2-23 10:03 AM

張相里面個個都好開心喎。
作者: welbur2000    時間: 2021-2-23 10:03 AM

引用:

高危病人,不留都唔適合搬黎搬去㗎啦
作者: 夜來人    時間: 2021-2-23 10:03 AM

佢地故鄉唔係英國咩,返乜春黎
作者: unoteseven    時間: 2021-2-23 10:04 AM

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2021-2-23 09:31 AM 發表

包你老母
我一次過算啦!
你仲包佢老母!
好野!
作者: smallcannon2002    時間: 2021-2-23 10:04 AM

引用:
原帖由 o_0 於 2021-2-23 09:18 AM 發表

大英帝國咁好, 點會冇藥食呀? 一定係假新聞。
作者: 200888    時間: 2021-2-23 10:04 AM

啲仆街黃醫護阻住手足回港養病
作者: 200888    時間: 2021-2-23 10:05 AM

聽講黃人含住碌洋撚能醫百病
作者: briancccc    時間: 2021-2-23 10:05 AM

引用:
原帖由 我係掟磚廢青1號 於 2021-2-23 10:01 AM 發表

醫護最新行動係封關救港,都唔要安心出行喎
封關,就會有黃人話港府無情,唔封關,黃色醫護又會出黎話政府唔做野。不如佢地係連登討論清楚先出黎柒啦🤔
作者: Anthony。。So    時間: 2021-2-23 10:05 AM

同情 但唔抵幫
換轉地方係中國嘅話
出嚟嘅報道係點大家心照不宣😑
作者: imad    時間: 2021-2-23 10:05 AM

引用:

班曱甴 求中國大使館 早就返左黎 中國,再返返香港容易得多
作者: lctj9    時間: 2021-2-23 10:06 AM

呢期英國好似好番啲?
作者: 黑白的界線    時間: 2021-2-23 10:07 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 23-2-2021 09:48 AM 發表

正常中國人思維,都會留至少3個月人工為積儲做預備...(合理係3個月流動資金,再多9個月既可短期吐現資產).
除左崇洋媚外黃C,以借錢度日為時尚..
1.5萬都俾唔起,自然知報導中既係什麼人...
佢仲要去英國工作假期,英國爆到咁都唔早D返港,等到封關先返?你自己要為自己行為負責,唔好下下賴政府