標題: 香港經濟發達,係因為英國統治英明?話你知,香港60年代經濟大爆發既真正原因! [打印本頁]

作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-23 08:33

一直以來好多人都話 , 香港經濟發達 , 全因英國統治英明 ... 是實係咪咁呢???
首先 , 大家要知道一個事實 , 清朝割讓香港島比英國 ,
到1997年香港回歸 , 一共約140年 ; 如果計租借新界就係99年 , 即係1898年開始借
但事實係 , 香港係係1960年代經濟先大幅增長 , 之前香港雖然重要港口 ,
但平民百姓 , 係60年代之前既50年間 , 生活並唔見有大幅改善 ...

咁係咩原因 , 令香港係60年代經濟大爆發??? 係咪英國突然大發善心 , 要發展香港???
唔係 !!! 其實原因一句咁淺 , 就係 ... 大陸變天 !!!
因為filter_199結束左國共內戰 , 國民黨治下既好多資金  技術  設傋  人材 ,
直接走到黎香港 , 呢個先係香港60年代工業化既啟動資金 ... 或者大家都係無咩印象
我講一個我又熟  大家又熟既例子--電影產業

香港電影產業 , 係整個影視娛樂圈既領頭羊 , 早到50年代己經不停橫掃東南亞影展 ,
而大家可能唔知 , 香港最早期既電影 , 其實係國語電影 ...
果時既電影一姐林黛 , 就係國民黨大佬既女 ; 張徹  胡金泉等名導 , 無不是國語人
連到我地呢代都仲知道既 "叉燒包" 等國語名曲 ,
都係國民黨大陸時期既作品

豪不誇張咁講一句 , 香港電影產業既第一波強盛 , 其實就係直接由上海移植落黎 !!!
(之前既上海 , 一直係中國流行文化之都)

而更加好彩既 , 就係係6/70年代第一波工業化之後 , 中國又迎來 "開放改革"
香港立即成為中國對外既 "寫字樓" ... 同時 , 中國市場就係最早  並最直接  最大程度
咁開放左比香港先 , 可以話比香港賺第一批錢先 !!!
就係係呢個環境下 , 香港迎來經濟第二波發展 , 亦由此達至其最癲峰時期 !!!

咁英國係香港經濟發達上面 , 有無幫助??? 有 !!!
就係因為英國本身 , 係全球金融領域上既地位 , 香港先有可能打造成只僅次紐約  倫敦 ,
世界第三大既金融中心 ; 而英資企業都唔可以話 , 對香港經濟無幫助 ...
但係 , 香港只係英國既殖民地 , 其實係無可能成為金融中心 ,
最堅實既原因都仲係佢後面係中國 , 外國公司要入中國 , 就先要進駐香港 ...

咁你地話勒 , 香港既經濟崛起 , 係因為中國多 D , 定因為英國多 D???
作者: Mr.T8     時間: 2021-2-23 10:40

咁..香港嘅PK又係乜嘢原因呢?
作者: hk_mask     時間: 2021-2-23 11:26

跟本香港成功從來都係中國因素!😶
作者: ntworks     時間: 2021-2-23 11:47

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 AM 發表
一直以來好多人都話 , 香港經濟發達 , 全因英國統治英明 ... 是實係咪咁呢???
到1997年香港回歸 , 一共約140年 ; 如果計租借新界就係99年 , 即係1898年開始借
但事實係 , 香港係係1960年代經濟先大幅增長 , 之前香港雖然重要港口 ,
但平民百姓 , 係60年代之前既50年間 , 生活並唔見有大幅改善 ...
香港第一代經濟起飛,仲有紡織業,紡織業亦係內地變天時、內地人帶資金同技術落香港。
另外可以提嘅係航運業。當年以美國為首嘅西方國家對中國禁運,香港就暗中將中國需要嘅物品運上內地。但呢樣都有殖民政府隻眼開、隻眼閉。
內地人大量偷渡到香港,都帶動到各行各業興盛。
作者: kw_lam     時間: 2021-2-23 12:37

英國在鴉片戰爭奪取香港因為要同中國做生意
作者: 貓男     時間: 2021-2-23 12:38

學馬雲話齋:
風起時,豬都會飛,
但風一停了,豬都跌死。

能繼續飛嘅先係成功者。

(原話係海爾CEO張瑞敏講嘅)
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-23 14:45

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
你講邊方面???

嚴格來講 , 香港係經濟方面其實無p過k(除左98金融風暴至沙士) ,
如果你講民生問題 , 恕我坦言 ... 去工業化  m型社會  人口低端化 ,
其實係英美法等先進國家既共同問題 , 唔見得香港特別差 ...
作者: oyear     時間: 2021-2-23 16:45

引用:
原帖由 Mr.T8 於 2021-2-23 10:40 AM 發表
根本由滿清時期開始,英國搶香港都係想有個駐軍既地方,同大陸做貿易/或打刧大陸豐富資源。

香港豆腐甘細, 無左大陸豐富資源,英國要香港來做咩

所以搞港毒,從來就係玩死自己
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-23 18:38

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-2-23 12:37 PM 發表
無錯 ... 英國要香港本身 , 就係因為中國 !!!

我想問班港獨派 :
好 , 就唔好計中國打壓你 , 就當中國係地圖上憑空消失 , 我就想問下你地 ,
咁既香港可以食咩??? 可以憑咩做國際金融中心???
作者: starr     時間: 2021-2-23 19:03

引用:
成敗都係內地改革開放

內地改革開放係漸進過程,初期大量商貿經香港,10億人口規模既國際貿易經小小既香港,想唔發都唔得
但隨內地深化改革開放,已經係直接對外唔再需要經香港,而香港被地產幫綁架而遲遲無法轉型
老董推數碼港、中藥港就遇到03反國安法
CYL再推創科已經遲左,仍然未上任就遇國教科、之後仲有佔中
林鄭時又有河套區科技園,19年黑暴就來了
貪曾呢? 風平浪靜吧!推倒數碼港中藥港、取消科技局就係佢

作者: montejo     時間: 2021-2-23 19:52

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 AM 發表
五十年代韓戰中國被禁運,香港成為內地對外窗口,八十年代改革開放,內地提供大量廉價勞工畀香港廠佬。所以我一向話,無內地的窮,無香港的富
作者: montejo     時間: 2021-2-23 19:53

引用:
因為內地一直發展,香港新一代食老本
作者: montejo     時間: 2021-2-23 19:55

引用:
原帖由 kw_lam 於 2021-2-23 12:37 PM 發表
因為要上廣州,香港係補給站
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-24 08:35

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:55 PM 發表

因為要上廣州,香港係補給站
絕對係!

果時中國一口通商,就係係廣州。e+深圳係對應香港既特區,但最初既香港,就係對應廣州既特區。。。

其實後來五口通商,因為上海可以玩晒長江流域,廣州地位已經下降。當時,英國想搶舟山做殖民地,
但清朝唔肯。。。後來內地變天,上海又衰落返,所有又變返係香港出入口,亦即係#1所講既5/60年代
香港第一個真正既爆發期!

所以我話呢,香港真係超級無敵死好彩。。。
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-24 10:45

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-23 07:03 PM 發表

成敗都係內地改革開放

內地改革開放係漸進過程,初期大量商貿經香港,10億人口規模既國際貿易經小小既香港,想唔發都唔得
但隨內地深化改革開放,已經係直接對外唔再需要經香港,而香港被地產幫綁架而遲遲無法轉型
老董推數碼港、中藥港就遇到03反國安法
CYL再推創科已經遲左,仍然未上任就遇國教科、之後仲有佔中
林鄭時又有河套區科技園,19年黑暴就來了
貪曾呢? 風平浪靜吧!推倒數碼港中 ...
咁話晒仲有唔少野 , 中國仲係要香港出口 , 好似人民幣咁 ...

不過 , 有關得益既行業太集中 , 所以先有貪富差距既問題 ,
同意 S兄所講 , 香港無產業轉型係同地產商 , 但我黑心 D坦白講
數碼港  中藥港一樣要專業技能 , 而E+好多後生仔 , 我唔覺得有羅 ...

始終 , 香港入唔到精英階層既都會係多數 , 而一 D非精英但高薪工種 ,
如建築咁又無後生仔肯做 ...
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-24 12:51

引用:
原帖由 montejo 於 2021-2-23 07:52 PM 發表

五十年代韓戰中國被禁運,香港成為內地對外窗口,八十年代改革開放,內地提供大量廉價勞工畀香港廠佬。所以我一向話,無內地的窮,無香港的富
你可以咁講 , 亦可以話因為中國對外資總算有一定戒心 ,
所以佢仍需要香港呢個出入口 ...

以其他新興國家/發展中國家做例子 , 對外資全面性開放
絕對唔係一件好事 ... 有(中等)限度開放 ,
以香港為當中既關卡 , 咁就可以對三方都有利 ,
可惜香港太多人唔明世界點運作 ... ^.^"
作者: bigmouthlady     時間: 2021-2-24 15:01

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 06:38 PM 發表

我想問班港獨派 :
好 , 就唔好計中國打壓你 , 就當中國係地圖上憑空消失 , 我就想問下你地 ,
以前見到有人拎星州同香港比.....兩者真係完全唔同羅!!

星州既純地理位置就好優勢, 係印度洋同太平洋既交通口,
你香港係D咩??

唔計中國既話, 正常海運真係點都無可能經香港.....仲有呀
星州係家族式獨裁架, 你地得唔得先??
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-24 17:08

引用:
原帖由 oyear 於 2021-2-23 04:45 PM 發表

根本由滿清時期開始,英國搶香港都係想有個駐軍既地方,同大陸做貿易/或打刧大陸豐富資源。

香港豆腐甘細, 無左大陸豐富資源,英國要香港來做咩

所以搞港毒,從來就係玩死自己
其實 , 英國最想要既係近上海既舟山 , 可惜清國唔比 ;
後來內地變天 , 香港變左唯一對外接口 ... 真係一句講晒 : 死好彩 !!!
作者: 阿克立多依     時間: 2021-2-24 19:41

引用:
就是梁特向地產財閥宣戰。。。李黃瓜也都出埋面拉!
作者: oyear     時間: 2021-2-24 20:35

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-24 05:08 PM 發表

後來內地變天 , 香港變左唯一對外接口 ... 真係一句講晒 : 死好彩 !!!
有讀歷史都知
回歸前歷史係必修科,回歸後反而唔駛讀
你話大陸怎可以忍
作者: chimingchan2014     時間: 2021-2-24 22:20

引用:
咪就係香港新一代年青人只識食老本,唔識上進,而大陸不斷進步,已經趕過香港人,所以香港已經失去以往嘅重要地位。
最差嘅更加係香港新一代年青人還想同大陸割斷關係,不懂得借大陸發展自己嘅長處,所以衰落係必定嘅結果。
作者: 神經博士     時間: 2021-2-24 22:21

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-24 05:08 PM 發表

英國同其他歐洲列強係上海都有租界
公共租界時代既上海已係亞洲金融中心
比同期香港繁榮多!
要吾係上海同其他城市比香港早半個世紀回歸中國 當地既企業吾會解放後大量搬到香港 令香港有5 60年代工業資本累積同工業興旺。
所以毛澤東決定暫不收回港澳對中港日後發展都起正面作用。

作者: 烏咀     時間: 2021-2-24 22:41

引用:
樓主講得無錯

其實重可以加多句,蠅國佬以住咁Q多殖民地,為何只係得香港叫做彈得起上嚟呢?

你唔係同我講香港能夠彈起,係因為有咩獅子山下精神吓嘩?

好似香港咁經濟叫發達既蠅國殖民地,又真係有幾多個呢?
作者: 天下唯攻2.0     時間: 2021-2-25 00:28

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-24 10:41 PM 發表

樓主講得無錯

其實重可以加多句,蠅國佬以住咁Q多殖民地,為何只係得香港叫做彈得起上嚟呢?

全靠内戰,内地班有錢佬走嚟香港發展,香港政府至有資金去變身之嘛。
作者: 神經博士     時間: 2021-2-25 01:34

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-24 10:41 PM 發表

樓主講得無錯

英國前殖民地,除以白人為主既美加澳等一早係發達國家外,都仲有幾個相對上開發度比較高既殖民地!
好似肯尼亞 南非雖然係第三世界 但都比其他非洲國家相對繁榮同較高開發度!
而法西葡等列強既前殖民地更不堪,幾乎直到21世紀仍全部係發展中國家,
什至係低度開發地區!
澳門係回歸前比香港差好多 回歸後反面奇蹟彈得比香港更高!
作者: 神經博士     時間: 2021-2-25 01:36

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-2-23 11:26 AM 發表
其實即使係毛時代中國也對香港過去經濟起飛有重要幫助 如果周恩來不決定供應東江水等物資中國 又要求遣返以前的逃港者 香港也無法成為經濟繁榮的城市 頂多是個大難民營而已
作者: 神經博士     時間: 2021-2-25 01:45

其實港英年代 少有忠正做過實事 的港督,真正可以稱道的只有麥理浩同佢兩位繼任人。三個港督算係對香港繁榮有貢獻付出既務實派!算得上係中國人既老朋友!
再之前既不過係殖民侵略者同貪腐份子。

不過 當時經濟繁榮有天時地利因素。也不能全歸功於3人。
本身70年代未環球經濟處於增長狀態,加上中國處於改革開放初期,同以美國為首既五眼聯盟英語國家處於密月期,之間貿易都係經香港!
中美一買一賣,香港做中間人抽水抽左三十年,財運都算係咁!
再加上當時工業尚未開始大規模北移,成形香港百業興旺既現象!

麥里浩所做既不過順應時勢 堆出一些德政善政 助香港既實力同國際形象進一步提升,算係"捉到鹿識脫角"。

作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 08:20

引用:
原帖由 oyear 於 2021-2-24 08:35 PM 發表

有讀歷史都知
回歸前歷史係必修科,回歸後反而唔駛讀
你話大陸怎可以忍
丫 ... 老董教改  校本  通識自主真係為禍非淺
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 10:30

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-24 10:21 PM 發表

英國同其他歐洲列強係上海都有租界
公共租界時代既上海已係亞洲金融中心
比同期香港繁榮多!
要吾係上海同其他城市比香港早半個世紀回歸中國 當地既企業吾會解放後大量搬到香港 令香港有5 60年代工業資本累積同工業興旺。
所以毛澤東決定暫不收回港澳對中港日後發展都起正面作用。
絕對係拉 !!!

上海係全中國所有商業流行文化既集中地 ,
阮玲玉  周旋  李香蘭都係係上海發展 ... 李香蘭日本人來架 !!!
就好似8/90年代美國人羅芙洛  日本人大島由加利都要來香港發展一樣

上海當年有兩大優勢 , 一個係長江出海口 , 用殖民地理論去講 ,
就係搶奪殖民地資源既關口 , 好似印度孟買  加爾各答 , 南非約翰內斯保
巴西里約熱內盧 , 阿根庭布誼諾斯艾利斯咁 ... 無一個唔發達 !!!

二是法租界 ... 上海既流行曲  電影文化都係搞娛樂事業既法國佬引入既 ,
同期既香港唔計英國人 , 都仲係聽緊粵曲 ... ^.^"
作者: 神經博士     時間: 2021-2-25 11:17

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-25 10:30 AM 發表

絕對係拉 !!!

上海係全中國所有商業流行文化既集中地 ,
阮玲玉  周旋  李香蘭都係係上海發展 ... 李香蘭日本人來架 !!!
就好似8/90年代美國人羅芙洛  日本人大島由加利都要來香港發展一樣

上海當年有兩大優勢 , 一個係長江出海口 , 用殖民地理論去講 ,
就係搶奪殖民地資源既關口 , 好似印度孟買  加爾各答 , 南非約翰內斯保
巴西里約熱內盧 , 阿根庭 ...
所以如果吾係因為果D租界比香港早半個世紀回歸,
今日中國可能多幾多一國兩制既特別行政區。
就算香港仍係其中一個 相比之下都失色得多!!!!

前戰上海同70至90年代既香港非常相似。70至90年代香港經濟起飛都出左許氏兄弟 羅文 梅豔芳 BEYOND 四大天王等!

作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 13:24

引用:

樓主講得無錯

其實呢個要分開講 ... 好似美國  加拿大  澳洲  紐西蘭呢D
(無錯就係 "五眼聯盟")就算唔錯 , 不過 ... 都一定要係白人國家 ,
順帶一提 , 其實南非係曼德拉上台前 , 係國際上係有一定程度上 ,
被認為係同白人國家的
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 16:02

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 11:17 AM 發表

所以如果吾係因為果D租界比香港早半個世紀回歸,
今日中國可能多幾多一國兩制既特別行政區。
就算香港仍係其中一個 相比之下都失色得多!!!!

前戰上海同70至90年代既香港非常相似。70至90年代香港經濟起飛都出左許氏兄弟 羅文 梅豔芳 BEYOND 四大天王等!
同意 ... 班自由黃成日話 , 中共拖累中國發展 , 一是中國以外 ,
其實無幾個發展中國家成功返身 ; 二是如果全中國開放 , 汁都無滴比香港撈拉
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 18:09

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 01:45 AM 發表
其實港英年代 少有忠正做過實事 的港督,真正可以稱道的只有麥理浩同佢兩位繼任人。三個港督算係對香港繁榮有貢獻付出既務實派!算得上係中國人既老朋友!
再之前既不過係殖民侵略者同貪腐份子。

不過 當時經濟繁榮有天時地利因素。也不能全歸功於3人。
本身70年代未環球經濟處於增長狀態,加上中國處於改革開放初期,同以美國為首既五眼聯盟英語國家處於密月期,之間貿易都係經香港!
中美一買一賣,香港做 ...
聽講果時 , 建築工  裝修工都可大大條金連 ,
有自己屋+大陸有大屋+二奶 !!!

作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 20:26

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 01:34 AM 發表

英國前殖民地,除以白人為主既美加澳等一早係發達國家外,都仲有幾個相對上開發度比較高既殖民地!
好似肯尼亞 南非雖然係第三世界 但都比其他非洲國家相對繁榮同較高開發度!
而法西葡等列強既前殖民地更不堪,幾乎直到21世紀仍全部係發展中國家,
什至係低度開發地區!
南非絕對係 !!!

問題係黑人當政後急速下滑 , 仲要玩埋 D咩去工業化 ...
又係跟西方果套 "比較優勢" 理論去做拉 !!!

唔好講笑 , 係小弟接受社會主義  殖民地理論之前 ,
己經唸唔通呢樣野 ... 一直跟生產比較優勢去做 , 咁窮國
咪永遠都係窮國羅 ...

而呢個就係中學經濟既 "鐵律" , 係不可違抗既宗旨 ...
咁又難怪香港人咁多西方駛左腦 , 我唔係過左台灣讀書 ,
接觸到社會主義既解釋 , 都唔會有E+既唸法 ...
作者: 烏咀     時間: 2021-2-25 20:38

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-25 01:24 PM 發表

其實呢個要分開講 ... 好似美國  加拿大  澳洲  紐西蘭呢D
(無錯就係 "五眼聯盟")就算唔錯 , 不過 ... 都一定要係白人國家 ,
順帶一提 , 其實南非係曼德拉上台前 , 係國際上係有一定程度上 ,
被認為係同白人國家的
屎眼聯盟呢d國家,基本都係白鬼為主

覺得屎眼聯盟唔可以叫殖民地,係叫"白鬼移民地"多d

唔係白鬼為主係其他種族為主,好似香港呢d地方先係叫殖民地
作者: 軍閥政治     時間: 2021-2-25 22:51

引用:
原帖由 烏咀 於 2021-2-25 08:38 PM 發表

屎眼聯盟呢d國家,基本都係白鬼為主

覺得屎眼聯盟唔可以叫殖民地,係叫"白鬼移民地"多d

唔係白鬼為主係其他種族為主,好似香港呢d地方先係叫殖民地
果個唔係白人 , 直情係 "撒克遜聯盟" ... 全部係英語白人 ,
英國既文化後代
作者: 正字     時間: 2021-2-25 23:37

英國用香港本來係入口中國嘅落腳點,但由於中國不斷內亂,歐洲又有一、二次大戰,所以香港作為貿易落腳點作用不大。只係為英國官員提供一個厚薪職位。主要工作係防共防反,所以起用華探長,以求有效控制香港嘅秩序,經濟屬於次要。
以至香港三合會勢力龐大,60年代逢警必貪,直到80年代黑社會正式及非正式會員高達百萬人。
英國只係意識到不能再放任式管治香港,所以先有ICAC,麥理浩事實對香港有莫大嘅貢獻。
防內亂、防官貪係華人社會正常發展嘅必然前提。華人官員信唔過,洋官要起主導作用。有咗一個正常嘅社會,即係冇暴動、冇貪污、唔搞政治華人社會就自然會好。
政治係暴亂嘅主因,香港兩次暴動都係搞政治引發,所以除咗ICAC,就係有同等權力嘅政治部,雙管齊下以確保香港嘅正常發展,缺一不可。洋官主導華官都係呢兩項措施嘅一部分。
中國大陸其實都係做緊同一樣野,中國唔會有洋官主導,所以要用高壓統治,反貪防亂以保障社會正常發展。香港冇咗洋官主導,也沒有高壓統治,再加上大陸崛起,失去從前嘅優越感,又受到大陸嘅文化衝擊,以及媒體嘅煽動,人心思反,二百幻+1,事出并非無因。

作者: 神經博士     時間: 2021-2-26 01:35

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-25 10:51 PM 發表

果個唔係白人 , 直情係 "撒克遜聯盟" ... 全部係英語白人 ,
英國既文化後代
但原來德裔美國人比英裔美國人既人數更多!
美國背後既政治勢力更係由猶太人 仲有光明會等組織操控
英語不過係技術上成為全美既身一官方語!
反而澳洲就真係英裔較多!!!!
作者: Mr.T8     時間: 2021-2-28 18:51

年青人同大陸割席,可能覺得自己輸蝕畀對方掛
作者: chan2001     時間: 2021-2-28 20:08

引用:
原帖由 hk_mask 於 2021-2-23 11:26 AM 發表
中國成功唔關港澳台事,是習大大一人功勞。
作者: 靚c9     時間: 2021-2-28 23:08

引用:
因為多漢奸走狗,以做白皮奴隸為榮既曱甴!!
作者: 神經箭     時間: 2021-3-1 11:41

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 08:33 發表
民主不提是主因
人人苦干揾真銀
中華大国当门将
出入商机纳宝珍
作者: dogdogchiV     時間: 2021-3-1 13:35

英國號稱日不落帝國,全球殖民地大過香港十萬八千倍,點解就獨獨系香港先搞得起

即係賭仔買佐成10季8季馬,中得一次咁大把,你會贊佢賭馬叻,定覺得佢屎忽撞棍好彩先中
作者: dogdogchiV     時間: 2021-3-1 13:38

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-2-23 06:38 PM 發表

我想問班港獨派 :
黃屍既幻想中,廣東等地全部認香港做大佬,香港人負責吹水,廣東等地負責做牛做馬,供養香港喎
作者: Mr.T8     時間: 2021-3-1 21:09

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-2-28 11:08 PM 發表

因為多漢奸走狗,以做白皮奴隸為榮既曱甴!!
你同意己經PK咗?
作者: 笑看流浪英犬     時間: 2021-3-2 02:23

引用:
原帖由 神經博士 於 2021-2-25 01:34 AM 發表

什至係低度開發地區!
澳門 與 香港 真是最好的 比照!!!
香港就是自作自受
作者: 神經博士     時間: 2021-3-4 01:55

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-3-2 02:23 AM 發表

澳門 與 香港 真是最好的 比照!!!
香港就是自作自受
有好多野其實港澳兩地完全相反!
澳門係上世妃123事件後已係半個解放區 親中勢力濃厚!
香港係回歸前仍係特務之都 反動勢力濃厚!

澳門地方細產業單一 回歸後彈起原因係因為回歸後開放賭權!
回歸前葡國佬無心管治 經濟不景 基本上係比何生壟斷!
一直無開放賭權令澳門人係回歸前食吾到經濟起飛既甜頭!
所以除左少數土生葡人外 無幾多澳門人會懷念前宗主國!!!