標題: [轉貼]印度得寸進尺,剛脫離接觸就在關鍵地形部署重砲,揚言高原作戰 [打印本頁]

作者: ichthys2     時間: 2021-2-21 18:31

最近,我國官方公開了去年中印對峙爆發時的具體情況,我軍4名將士英勇犧牲的消息,也引發了很多人的關注。然而就在中印雙方就已達成的協議內容,著手脫離接觸時,印度方面的動向卻令人憤怒......

全部圖文︰https://www.163.com/dy/article/G39DRAQU0535N260.html

印度軍表面上後撤,但卻在設下「重炮陣」,我看威脅程度不比後撤前低。
作者: 城市擺渡人     時間: 2021-2-21 18:37

其實都係打鑊阿三哥,等佢輸得清清楚楚,之後可能分裂成幾份,咁我國先有和平嘅日子過......太煩人了!
作者: ilovenikita     時間: 2021-2-21 19:53

用武器阿三輸得仲慘,解放軍火炮射程遠過阿三好多
作者: mcfadian     時間: 2021-2-21 21:47

三哥部署幾多大炮都冇用,解放軍嘅大炮同火箭炮射程比三哥的大炮遠得多,解放軍可以遠離邊境火力覆蓋三哥嘅大炮陣地。三哥攪咁多野,都係想分散國民注意力,睇唔到政府抗疫低能同埋農民對政府嘅不滿。三哥邊有能力同解放軍軍打仗!
作者: wuenxiao     時間: 2021-2-21 22:01

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-2-21 06:31 PM 發表
  最近,我國官方公開了去年中印對峙爆發時的具體情況,我軍4名將士英勇犧牲的消息,也引發了很多人的關注。然而就在中印雙方就已達成的協議內容,著手脫離接觸時,印度方面的動向卻令人憤怒......

全部圖文︰https://www.163.com/dy/article/G39DRAQU0535N260.html

印度軍表面上後撤,但卻在設下「重炮陣」,我看威脅程度不比後撤前低。
K-9“金刚”自行榴弹炮是多次发生爆炸事故名声在外的棒子武器  阿三也够胆用

此榴弹炮是阿三苦等40年的第一款自行火炮

作者: rambotam2008     時間: 2021-2-21 22:11

如果退兵之後 喺退兵範圍 珍珠武器 印度只會輸得好慘 中國地勢區高臨下 武器更加先進 點樣計數佢都應該知道會輸 但係都要咁做嘅話 一定係引開國民嘅注意 印度內憂外患 國內有內亂 新冠肺炎 又要同巴基斯坦打 只能夠做呢啲嘢引開國民嘅注意力 將壓力減低
作者: wuenxiao     時間: 2021-2-21 22:17

已過去2天 印度官方沒有任何直接間接證據(當時事件發生視頻 對方俘虜屍體傷員等)拿出反擊 此次事件可以盖棺定论 就是中方所說那樣
任何媒體及民間傳說關于雙方傷亡數字再怎麼說的天花亂墜都沒有任何可信度  誰都可以報個任意數據數字  證明任何事實就得拿出證據(雙方官方正式聲明及有現場視頻有對方屍體俘虜等等)

拿不出东西反击中国 对内外没法交代 没面子 所以又来了 不意外 演戏了 做样子 量它没这个胆真干

作者: chowcn     時間: 2021-2-22 09:27

長痛不如短痛,狠狠打阿三一鑊勁嘅,可換10年邊境和平,又可震攝其他國家。
作者: ilovenikita     時間: 2021-2-22 11:03

引用:
原帖由 wuenxiao 於 2021-2-21 10:17 PM 發表
已過去2天 印度官方沒有任何直接間接證據(當時事件發生視頻 對方俘虜屍體傷員等)拿出反擊 此次事件可以蓋棺定論 就是中方所說那樣
任何媒體及民間傳說關于雙方傷亡數字再怎麼說的天花亂墜都沒有任何可信度  誰都可以報個任意數據數字  證明任何事實就得拿出證據(雙方官方正式聲明及有現場視頻有對方屍體俘虜等等)

拿不出东西反击中国 对内外没法交代 没面子 所以又来了 不意外 演戏了 做样子 量 ...
8個月前阿三死20個,果時中方都講咗俘虜咗好多個,果時阿三都無出來否定
我想阿三唔敢否定,因為俘虜一定有文件記錄(交收文件),有相

作者: 心很想     時間: 2021-2-22 11:42

夠膽開第一炮, 遠程火箭炮侍候, 掃平阿三(重炮陣)
作者: cwilson1     時間: 2021-2-22 12:00

都話咗中國咪懶好人,懶王道!做東郭先生都有限期吧!?到今年6月印度軍又會來玩過!
作者: cwilson1     時間: 2021-2-22 12:07

引用:
原帖由 chowcn 於 2021-2-22 09:27 AM 發表
長痛不如短痛,狠狠打阿三一鑊勁嘅,可換10年邊境和平,又可震攝其他國家。
我都係咁話,大陸係要一場速戰速決的勝仗來震攝,一隻象怒吼一班餓狼,餓狼被嚇窒,都只係一次,如果象唔踩死一兩隻來殺一警百,

班餓狼試幾次隻象原來只得怒吼就冇下文,佢地認為隻象原來只得個叫,冇料的話,佢地會連象都會食咗佢!
作者: 半頁肥沃的湯圓     時間: 2021-2-22 13:19

作者: 樹上喜歡了豬豬     時間: 2021-2-23 10:33

天欲令其亡,必先令其狂。
作者: 棧道     時間: 2021-2-23 23:45

唔好打三哥,比機會佢地發圍
作者: 海灣強勁的桌布     時間: 2021-2-24 00:56

我國威武 立即核平咖哩
作者: 笑到最後     時間: 2021-2-24 09:05

尾角佬知道大陸已部署打台湾,所以指令阿三不停地搞住大陸边境。