標題: [政治討論] 大國博弈,秋後算賬(12):疫苗外交 [打印本頁]

作者: 大叔5935    時間: 2021-2-17 09:05 AM

今天是2021年2月17日,辛丑年農曆正月年初六。

對於愚港面對新冠疫情嚟講,差不多剛好過咗一年。 在今次第四波疫情裡,昨日嘅確診數字為9宗,係第四波疫情最高峰时期百多宗確診數字後,再次回落到單位數。而第四波疫情對於愚港人嚟講,比較早前三波疫情,係更加難捱。不過由明日開始,加之於飲食業食肆嘅禁令就可以放寬,可以放寬晚上六点至十点,每一台食客可以四個人,呢個放寬對於飲食業嘅生意,係好重要嘅幫助。而事實上,對於大部分嘅愚港人(包括大叔) ,晚上6點後禁堂食,其實有時都幾唔方便,不过無計,呢個係愚港人自己攞嚟嘅,因為抗疫無決心之餘,又比班YC拖後腿,再加上負責抗疫嘅官員或明或暗hea做,令到愚港要經歷一波又一波嘅疫情,真係自作自受!經過四波疫情,現在才有部份愚港人肯會跟隨政府嘅抗疫政策及步伐,再一次證明愚港人係犯賤嘅。

同時間,昨晚我哋香港果班所謂嘅磚家可能俾人鬧得多,所以急急忙忙,过年前開咗一次會議之後,隔咗唔够兩個禮拜,又肯再開會審批科興疫苗嘅紧急使用申請,结果呢,可能班磚家俾人鬧得多,各方面都有压力啦,所以今次就係短時間內,開完會及基本上同意咗可以比科興疫苗係愚港可以紧急使用。

現時中國嘅新冠疫苗有三支箭,分别係國藥、科興及嚟紧嘅康希諾疫苗。而對於全世界大部份嘅國家,有别白皮及佢老尾嗰班吸血鬼,阿爺晨早講咗中國嘅新冠疫苗將會係全世界嘅「公共產品」(public goods),重重打咗白皮及佢老尾(連埋果堆國際大藥廠)一大巴掌!所以阿爺嘅新冠疫苗某程度上可以達到兩個目標:第一個目標當然係增加咗可以接種疫苗嘅人數,而我哋喺呢個星期嘅新聞已經睇到,阿爺已經分别向唔同嘅國家捐赠左某個数量嘅疫苗。我相信,呢類捐贈行動会陸續有來,而收到捐赠嘅國家大部分都係一啲比较弱勢嘅國家,而呢啲國家要争購勾尾嘅疫苗,佢哋真係無優勢,真係唔知幾時先會買夠疫苗。而家阿爺出手先捐赠後再提高生產畀佢哋購買疫苗,係造福全世界嘅一件好事。第二個目標,中國疫苗嘅出現,亦都防止咗白皮嘅新冠疫苗炒到天價咁高,唔比機會班勾尾白皮及藥廠謀取暴利。

有人話阿爺利用新冠疫苗去爭取更多國家支持及國際事務話語權,呢個當然亦係事實。

當年(廿幾三十年前)喺大學上國際政治嘅第一堂,阿講C就講,外交就係一個國家内政嘅延伸。同時,我哋中國人都有所謂嘅「弱國無外交」之說。何為弱何為强,喺國際政治裡,都係相對嘅,但基本上係有某啲指標可以參考,例如人口、天然資源、經濟發展狀況、文化底蘊、科技水平等,各方面都可以睇到一個國家相對於其他國家,究竟係强定係弱。根據以上指標,現時嘅中國係強國之列,當然順理成章。

講返今次疫苗外交,係去年新冠疫情開始時,白皮已經講緊中國進行緊「医療外交」,而現時嘅疫苗外交,當然亦係醫療外交嘅延伸。去年阿爺派出咗好多隊專家醫療隊到有需要嘅國家,支援其他國家去抗擊疫情,同時亦捐贈一大批醫療物資。當然,遣派醫療支援隊伍,過後好多國家真係反面唔認人,仲反咬阿爺一口,話阿爺隱瞞疫情甚至故意傳播新冠病毒 ,例如截黑及意粉國,就係呢類賤國嘅最佳例子,完美示範咗,咩叫「忘恩負義」。但係國際政治上,呢堆賤國點忘恩負義都好,始终基於利益考慮,阿爺唔會同佢哋反面,雖然幫咗佢哋之後,佢哋嘅劣根性會反咬阿爺一口,但在現今疫情吃緊嘅時候,提供大量疫苗或捐贈疫苗比唔同國家,對於全世界遏止疫情,又或者令全世界變得稳定,是好重要的行動。何況阿爺晨早係疫苗開發初期已经讲咗,疫苗係全世界嘅公共產品,唔會賣到天價之餘,亦都會主動捐出嚟又或者以平價賣比一啲较弱勢嘅國家。呢啲係白皮佢哋做唔到嘅。呢個解釋咗點解勾尾白皮國家又或者所謂嘅屎眼聯盟佢哋會咁憎恨中國!因為阿爺令到白皮賺唔到暴利,亦唔能夠利用疫苗去控制其他弱國!

中國人係「窮則獨善其身,達則兼濟天下」,呢個係中國人幾千年嚟嘅傳統。过去200幾年中國比白皮及AV國㩒住嚟打,比人搶比人呃俾人㩒,係無奈嘅事實。但係過去幾十年,中國從後追上,漸漸强起來,中國不再被欺,外交層面亦真係可以企直腰板,向外國说不,甚至反擊!現在阿爺話:你哋想點,放馬過嚟!中國在又窮又弱嘅時候,中國人都唔驚你班白皮,何況現在廿一世紀嘅中國盛世!

作者: kenywj    時間: 2021-2-17 09:06 AM

支持大叔
作者: 一手濃    時間: 2021-2-17 09:06 AM

報到
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 09:06 AM

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:05 AM 發表

對於愚港面對新冠疫情嚟講,差不多剛好過咗一年。 在今次第四波疫情裡,昨日嘅確診數字為9宗,係第四波疫情最高峰时期百多宗確診數字後,再次回落到單位數。而第四波疫情對於愚港人嚟講,比較早前三波疫情,係更加難捱。不過由明日開始,加之於飲食業食肆嘅禁令就可以放寬,可以放寬晚上六点至十点,每一台食客可以四個人,呢個放寬對於飲食業嘅生意,係好重要嘅幫助。而 ...
報咗到先睇
作者: abba007    時間: 2021-2-17 09:06 AM

作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 09:06 AM

報到,支持大叔!
作者: microstation    時間: 2021-2-17 09:08 AM

報到✌️✌️
作者: 微塵一粒    時間: 2021-2-17 09:08 AM

早晨and 報到

哇我第一次有第一版😳✌🏻

作者: 大叔5935    時間: 2021-2-17 09:09 AM

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-17 09:06 AM 發表

報咗到先睇
你有無咁快反應呀?!
作者: mickyhon    時間: 2021-2-17 09:10 AM

支持大叔
作者: 非熊    時間: 2021-2-17 09:10 AM

支持。
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 09:11 AM

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:09 AM 發表

你有無咁快反應呀?!
講真呀大師兄,我打多咗幾個字仲要send唔到,quit咗再入返鄉土,都有place
作者: wcandtt    時間: 2021-2-17 09:14 AM

好開心見到中國強大起嚟,多謝大叔的文章,很有深度
作者: 一個中國人!    時間: 2021-2-17 09:14 AM

立即支持咗先!!
作者: horse2014    時間: 2021-2-17 09:15 AM

報到!
哈哈!#15
作者: cheupath    時間: 2021-2-17 09:15 AM

支持大叔,支持大家。
作者: geometric    時間: 2021-2-17 09:16 AM

報到!
繼續食住滷蛋咁睇~ 也食住滷蛋咁睇戲,看白皮藥廠氣急敗壞的樣子~
作者: hk77    時間: 2021-2-17 09:19 AM

Support  大叔
作者: TWSK73    時間: 2021-2-17 09:21 AM

「窮則獨善其身,達則兼善天下」
我地中国行的就是王道,一帶一路,讓全世界互惠互利,重新崛起沒有發起任何一場戰爭。希望國家能好好打輿論戰,撕破白皮的虛偽面具,讓世界更多國家加入中國追求世界大同的陣營。
作者: OIWMM    時間: 2021-2-17 09:21 AM

報到,繼續支持大叔
作者: goodfriend01    時間: 2021-2-17 09:21 AM

又來學野,支持大叔👍
作者: 三英小狸    時間: 2021-2-17 09:21 AM

繼續支持
作者: zamora    時間: 2021-2-17 09:22 AM

新春依始......齊來支持大叔....
作者: Ming_仔仔    時間: 2021-2-17 09:22 AM

支持大叔!
作者: mk_lyhaa    時間: 2021-2-17 09:24 AM

支持
作者: 高達無雙    時間: 2021-2-17 09:24 AM

继續支持大叔,看看幾時可以打中國疫苗👍
作者: lung_block    時間: 2021-2-17 09:24 AM

支持,同埋西方想借疫苗試新方式mRNA.

其實等同拖全民大練蠱,mRNA有沒有如當初轉基因食物般,隱藏不為人知既後遺效果,真係短期內無人知..

加上新近發現中左新冠病毒後,有成20%男士精液居然無精子,25%精子量減少..
西方想用群體免疫,mRNA疫苗..

最後可能令白皮人種大幅減少.印弟安人復仇咀咒可能應驗...
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 09:25 AM

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:05 AM 發表

對於愚港面對新冠疫情嚟講,差不多剛好過咗一年。 在今次第四波疫情裡,昨日嘅確診數字為9宗,係第四波疫情最高峰时期百多宗確診數字後,再次回落到單位數。而第四波疫情對於愚港人嚟講,比較早前三波疫情,係更加難捱。不過由明日開始,加之於飲食業食肆嘅禁令就可以放寬,可以放寬晚上六点至十点,每一台食客可以四個人,呢個放寬對於飲食業嘅生意,係好重要嘅幫助。而 ...
睇完,感嘆大叔智慧!
辛苦大叔師兄了,謝謝你!🙋‍♂️
作者: MatCoop    時間: 2021-2-17 09:25 AM

支持大叔!
作者: 一個中國人!    時間: 2021-2-17 09:27 AM

巴西龜🇧🇷都喺其中一個福街國家,做好準備佢哋將來反轉豬肚
作者: p靈    時間: 2021-2-17 09:27 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 09:24 AM 發表

其實等同拖全民大練蠱,mRNA有沒有如當初轉基因食物般,隱藏不為人知既後遺效果,真係短期內無人知..

加上新近發現中左新冠病毒後,有成20%男士精液居然無精子,25%精子量減少..

呢隻病毒真係夠毒, 毒你唔死都要你冇後代...
作者: Gabbe    時間: 2021-2-17 09:28 AM

作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 09:28 AM

引用:

單睇疫苗發展,中國確實令世界改觀,泱泱大國,將知識產權用於支援落後國家,向世界展示咗何謂兼善天下。
作者: billyyam    時間: 2021-2-17 09:29 AM

報到
作者: 大叔5935    時間: 2021-2-17 09:30 AM

引用:
原帖由 高達無雙 於 2021-2-17 09:24 AM 發表

继續支持大叔,看看幾時可以打中國疫苗👍
相信短期內可以成事了。
作者: 半空熱情的腰部    時間: 2021-2-17 09:31 AM

支持加報到
作者: lung_block    時間: 2021-2-17 09:34 AM

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:30 AM 發表

相信短期內可以成事了。
香港唔做,旅行社可以和國內合作,在關口內或附近設疫苗注射處..

而家國內回港免檢疫,港人過關只係打疫苗再入境香港應該可行..

最好在西九高鐵站內中方管轄局注射..就更加方便...
作者: Swedenlion    時間: 2021-2-17 09:34 AM

支持大叔
作者: 做乜很    時間: 2021-2-17 09:35 AM

引用:

大叔Well said
作者: 貓男    時間: 2021-2-17 09:36 AM

推!
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 09:36 AM

引用:
原帖由 TWSK73 於 2021-2-17 09:21 AM 發表

「窮則獨善其身,達則兼善天下」
我地中国行的就是王道,一帶一路,讓全世界互惠互利,重新崛起沒有發起任何一場戰爭。希望國家能好好打輿論戰,撕破白皮的虛偽面具,讓世界更多國家加入中國追求世界大同的陣營。
師兄冇錯,中國在國際輿論媒體需要加大實力,不能俾白皮的虛偽指鹿為馬癲倒眾生。
作者: pig24    時間: 2021-2-17 09:40 AM

路过支持
作者: jessie500    時間: 2021-2-17 09:40 AM

祝大叔及各師兄姐弟妹,新一年身體健康萬事如意!全力支持祖國偉大,林鄭及香港警察!
繼續開心圍爐🥳🥳狂食花生🥜
作者: 小市民0009    時間: 2021-2-17 09:40 AM

繼續支持 🙋‍♂️
作者: happyfatcats    時間: 2021-2-17 09:40 AM

支持大叔
支持中國💪
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 09:42 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 09:24 AM 發表

呢埸瘟疫,隱藏著"盎格鲁·撒克遜計劃"陰謀,即人類人口减半計劃!
作者: 菠蘿包2018    時間: 2021-2-17 09:43 AM

報到
作者: 大叔5935    時間: 2021-2-17 09:44 AM

引用:
原帖由 jessie500 於 2021-2-17 09:40 AM 發表

祝大叔及各師兄姐弟妹,新一年身體健康萬事如意!全力支持祖國偉大,林鄭及香港警察!
繼續開心圍爐🥳🥳狂食花生🥜
花生食得多,唔好㗎!
駛唔駛幫你食啲?

作者: qweeeeqq    時間: 2021-2-17 09:46 AM

哎呀
mola mola
遲左打卡啦😂😂😂
作者: kwongmango    時間: 2021-2-17 09:46 AM

支持樓主!
作者: 有女萬事足    時間: 2021-2-17 09:47 AM

引用:

报到,支持国家
作者: eos888    時間: 2021-2-17 09:48 AM

支持
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 09:48 AM

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-17 09:46 AM 發表

哎呀
mola mola
遲左打卡啦😂😂😂
QQ笑到唔知醒呀?我嘆住杯香滑奶茶睇住大師兄出文時間啱啱好👅👅👅
作者: big3624    時間: 2021-2-17 09:49 AM

支持大叔
作者: kan08642hhh    時間: 2021-2-17 09:49 AM

報到
新帖 開唔夠 40分鐘 已經 4,5頁
作者: patrickthm    時間: 2021-2-17 09:49 AM

支持
作者: jessie500    時間: 2021-2-17 09:51 AM

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-2-17 09:44 AM 發表

花生食得多,唔好㗎!
駛唔駛幫你食啲?
梗係好,始終獨食難肥,大家一齊食仲開心
作者: qweeeeqq    時間: 2021-2-17 09:51 AM

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-17 09:48 AM 發表

QQ笑到唔知醒呀?我嘆住杯香滑奶茶睇住大師兄出文時間啱啱好👅👅👅
太過分!!!
飯桶竟然排第4!!!! 😱😱
作者: 微塵一粒    時間: 2021-2-17 09:52 AM

白皮做咩又唔搞醫療外交?不過佢地無心又無力😏
作者: horse2014    時間: 2021-2-17 09:54 AM

引用:

(一文二贴)
今次阿爷疫苗操作算是無意有心,無意是估唔到白皮咁不濟,做做隻疫苗都搞成咁;有心係當發现白皮搞成咁,阿爷當然食住上,所谓第三期報告,不就是白皮话语權吧!我隻野有用,点解我要跟你话语權 這場鬪爭,就係渔村活灵活现了出来了。渔村的下台階就係话佢地十二條友都係评審,所以無问题,笑死 投降国马统領就直接开聲话中俄疫苗祗要申请,投降国就批,结果,中俄疫苗啋你都有味 要就你尼申请!结果,匈牙利的藥到了,德法還在掙扎中
疫苗和防疫,现在就是话语權之爭!
作者: paulaalan    時間: 2021-2-17 09:54 AM

报到!祝各位六六大顺!
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 09:58 AM

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-17 09:51 AM 發表

太過分!!!
你都唔弱,5O强之内🤭
作者: goodfriend01    時間: 2021-2-17 10:02 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 09:34 AM 發表

香港唔做,旅行社可以和國內合作,在關口內或附近設疫苗注射處..

而家國內回港免檢疫,港人過關只係打疫苗再入境香港應該可行..

有回鄉咭先有得打
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 10:03 AM

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-17 09:51 AM 發表

太過分!!!
身不在港,網路來回慢咗啲啲,打多咗三隻字,又慢咗啲啲,鄉土app出閘脫腳又慢咗啲啲,仲有,#4=回帖#3
作者: 大笑姑姐    時間: 2021-2-17 10:04 AM

支持大叔
作者: lung_block    時間: 2021-2-17 10:05 AM

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2021-2-17 10:02 AM 發表

有回鄉咭先有得打
冇回鄉咭唯有打廢水疫苗..但預左下半生要靠偉哥振雄風..
作者: goodfriend01    時間: 2021-2-17 10:07 AM

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-17 09:54 AM 發表

(一文二贴)
今次阿爷疫苗操作算是無意有心,無意是估唔到白皮咁不濟,做做隻疫苗都搞成咁;有心係當發现白皮搞成咁,阿爷當然食住上,所谓第三期報告,不就是白皮话语權吧!我隻野有用,点解我要跟你话语權 這場鬪爭,就係渔村活灵活现了出来了。渔村的下台階就係话佢地十二條友都係评審,所以無问题,笑死 投降国马统領就直接开聲话中俄疫苗祗要申请,投降国就批,结果,中俄疫苗啋你都有味; ...
臭港所謂磚家,人哋期刊出左之後,搵個 student 都識睇住黎講啦。
而且呀爺呢次係要你跪低呀
作者: goodfriend01    時間: 2021-2-17 10:10 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 10:05 AM 發表

有得炒番一轉, 癈水股價又會 gogogo
作者: lung_block    時間: 2021-2-17 10:10 AM

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-2-17 09:42 AM 發表

呢埸瘟疫,隱藏著"盎格鲁·撒克遜計劃"陰謀,即人類人口减半計劃!
不過被中國借力打力..
盎格魯·撒克遜計劃本來想減滅有色人種,主力在中國漢族..

點知一個回馬槍,今次中招最多係歐美白人..
半白既拉丁南美人..
仲有擁有印歐白人基因雅利安人後代既阿三....

看歐美最初反應,背後真係以為新冠係專對付華人及東亞人種...
作者: qweeeeqq    時間: 2021-2-17 10:10 AM

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-2-17 09:52 AM 發表

如果佢哋隻疫苗又貴又唔得的話
好難搞到(醫療外交)啊
作者: 三級警司    時間: 2021-2-17 10:12 AM

簽到
作者: 前期雀躍的希望    時間: 2021-2-17 10:13 AM

大叔
作者: lung_block    時間: 2021-2-17 10:14 AM

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-17 09:54 AM 發表

(一文二贴)
今次阿爷疫苗操作算是無意有心,無意是估唔到白皮咁不濟,做做隻疫苗都搞成咁;有心係當發现白皮搞成咁,阿爷當然食住上,所谓第三期報告,不就是白皮话语權吧!我隻野有用,点解我要跟你话语權 這場鬪爭,就係渔村活灵活现了出来了。渔村的下台階就係话佢地十二條友都係评審,所以無问题,笑死 投降国马统領就直接开聲话中俄疫苗祗要申请,投降国就批,结果,中俄疫苗啋你都有味; ...
等睇未攪清楚就玩mRNA疫苗跟住又爆大鑊...

跟手急住要乞求傳統滅活疫苗...
邊個首先轉軚就有疫苗供應..
死都唔認輸就等住國運沉淪...
作者: SKY2019    時間: 2021-2-17 10:16 AM

支持
作者: yaomn    時間: 2021-2-17 10:16 AM

支持大叔
作者: lung_block    時間: 2021-2-17 10:18 AM

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-17 10:10 AM 發表

好難搞到(醫療外交)啊
疫苗成本反而廢水mRNA比滅活疫苗應該更低..產量更快

但關乎歐美藥廠既利潤,和廢水疫苗後期運輸處理好多麻煩野...

唔係剩係送俾你就用到,對窮國廢水疫苗引起既問題可能更大...
作者: ing.baring    時間: 2021-2-17 10:18 AM

近日確診數字已見顯著回落,數字說明一切,所以誰說之前的圍封強檢無成效?
作者: krypton00    時間: 2021-2-17 10:18 AM

支持大叔💪🏿
作者: funny12    時間: 2021-2-17 10:19 AM

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2021-2-17 09:52 AM 發表

美腳自己都唔夠分,歐洲又
作者: diverstranger    時間: 2021-2-17 10:22 AM

報到! 支持大叔! 
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 10:22 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 10:05 AM 發表

廢水不流別人田
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 10:24 AM

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-17 10:10 AM 發表

好難搞到(醫療外交)啊
內外交困就有份
作者: fairview    時間: 2021-2-17 10:32 AM

支持大叔
作者: kei1230899    時間: 2021-2-17 10:33 AM

引用:

大叔你好嘢!🌹🌹🌹
作者: 桑下樽前    時間: 2021-2-17 10:35 AM

報個到先
謝大叔
作者: diverstranger    時間: 2021-2-17 10:38 AM

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-17 09:34 AM 發表

有人做先成事, 唔係似得以家咁, 好似自己唔急, 人哋急咁樣.
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 10:38 AM

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-2-17 10:18 AM 發表

近日確診數字已見顯著回落,數字說明一切,所以誰說之前的圍封強檢無成效?
唉!愚港施政艱難,黄人抗拒,唯有拖長自打3O大板才一動,有咁成績己算唔錯。
作者: ono119394    時間: 2021-2-17 10:40 AM

作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 10:40 AM

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-17 10:22 AM 發表

廢水不流別人田
係咪又講環保?
作者: ricebuket    時間: 2021-2-17 10:41 AM

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2021-2-17 10:40 AM 發表

係咪又講環保?
輝瑞的矛攻輝瑞的盾
作者: lilily97    時間: 2021-2-17 10:43 AM

報到,刚刚坐的士,唔好彩坐中黄的,聽到賤台又低扁中國疫苗,又羅64出黎講祖國,又系度播毒巨婴國好安全等等...聽到火都黎,唔系有一家大細,一定即刻落車.雖然新年流流要做多D善事,但我都系黑心果句,鬼唔望呢班人快D滚出中國傾土,中美肺,客死異郷,做游魂野鬼,有家歸不得
作者: 彩霞奔放的妹妹    時間: 2021-2-17 10:47 AM

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-2-17 10:41 AM 發表

輝瑞的矛攻輝瑞的盾
哈哈,真係玩煲喎,完全唔浪費☺
作者: francepeugeot    時間: 2021-2-17 10:51 AM

多謝大叔開新帖。
身為中國人,睇到國家為全球作出如此巨大貢獻,真係非常自豪。
作者: hp_ho    時間: 2021-2-17 10:52 AM

報到
作者: ono119394    時間: 2021-2-17 10:52 AM

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-2-17 09:15 AM 發表

報到!
哈哈!#15
15 号六合彩做胆。祝你新春大胜
作者: joaman    時間: 2021-2-17 10:52 AM

報到, 支持大叔 
作者: Psxzero    時間: 2021-2-17 11:00 AM

😊支持
作者: qweeeeqq    時間: 2021-2-17 11:01 AM

引用:
原帖由 ing.baring 於 2021-2-17 10:18 AM 發表

yc咪話冇效同搵到中招者比率好低囉😓😓

我問番佢:睇你目標係乜囉。同想唔想搵隱形患者囉。你想清零吖?定咁繼續死唔斷氣無限loop.......

佢聽完又冇聲出😏😏
作者: nldw    時間: 2021-2-17 11:05 AM

支持大叔

關於疫苗,仲有一單新聞話南非要退回阿三生產的嬰國阿屎你坑疫苗,因為保護力不足
作者: Vmc01354    時間: 2021-2-17 11:07 AM

支持大叔
希望國家快收拾白皮賤畜