標題: 「上山下鄉」世界兩強封鎖下讓中國人活下去的唯一方法 [打印本頁]

作者: 直線國國王     時間: 2021-2-15 16:43

我想大家都會聽過上「上山下鄉」這個詞:城市知識青年自願也好被逼也罷,都送到農村生活。那「上山下鄉」的原因是甚麼?中共非理性的操作?把知青送到農村操練洗腦以便於管治?還是把人力發配到偏遠地區開發?

回顧當日的時代背景,美國於五十年代封鎖中國,蘇聯於六十年代封鎖中國,中國馬上陷入缺乏資本繼續推動工業化、現代化,大批城市人口失業。若讓這些失業人口留在城市,便會對農村造成額外壓力負責養活這些人口。釜底抽薪之法是讓城市失業人口到農村去,密集人手農業得到額外人手,既養活自己也能供給城市。

用來啟動中國工業化的原始資本,其實是通過國家對農民產出的剝削,才能累積資本換得輕工業、重工業發展。在世界兩強聯手封鎖,他們不但要活下去,還要一代人吃了幾代人的苦,才換得后來的改革開放。
作者: vvoy     時間: 2021-2-15 17:19

許多知青 廢青
錢來伸手 飯來張口
不知盤中飧 粒粒皆辛苦
要佢地捱下騾仔
才知世界艱難
作者: KFC1968     時間: 2021-2-15 17:20

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-15 04:43 PM 發表
我想大家都會聽過上「上山下鄉」這個詞:城市知識青年自願也好被逼也罷,都送到農村生活。那「上山下鄉」的原因是甚麼?中共非理性的操作?把知青送到農村操練洗腦以便於管治?還是把人力發配到偏遠地區開發?

回顧當日的時代背景,美國於五十年代封鎖中國,蘇聯於六十年代封鎖中國,中國馬上陷入缺乏資本繼續推動工業化、現代化,大批城市人口失業。若讓這些失業人口留在城市,便會對農村造成額外壓力負責養活這些人口。釜底抽 ...
所以 前幾年中央廢除 農民重稅,回饋他們咁多年的付出,亦改革咗 中國幾佰年來 農田賦稅傳統👏👏👏
作者: 40342     時間: 2021-2-15 17:53

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-15 04:43 PM 發表

回顧當日的時代背景,美國於五十年代封鎖中國,蘇聯於六十年代封鎖中國,中國馬上陷入缺乏資本繼續推動工業化、現代化,大批城市人口失業。若讓這些失業人口留在城市,便會對農村造成額外壓力負責養活這些人口。釜底抽 ...
上山下鄉1956年就開始,但規模不大,文革後因種種原因才全力推行。

此政策對中國影响極大,一層知青經歷窮鄉的生活,才知民間疾苦,日後有机會上位亦忘不了,產生幫農村脱貧的行動。亦有留在農村,直接協助農村改善。
作者: 直線國國王     時間: 2021-2-15 18:04

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-15 05:53 PM 發表

上山下鄉1956年就開始,但規模不大,文革後因種種原因才全力推行。

此政策對中國影响極大,一層知青經歷窮鄉的生活,才知民間疾苦,日後有机會上位亦忘不了,產生幫農村脱貧的行動。亦有留在農村,直接協助農村改善。
最近有讀温鉄军的書,講新興國家發展的過程,這是其中一段講中國的。大凡跟著西方國家發展思路走的,都是後勁不繼。中國走自己的路,再加上多次掌握到世界變局才有今天的成果,既是運氣也是毅力,愈讀愈覺得一切來之不易。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-15 20:12

當年運動式既上山下鄉, 其實係好壞參半
係城市黎講,為文革降溫, 令城市盡快回復正常生產

鄉村呢, 勞動人口係多左, 但係負擔都大左
同埋唔似得宜家精準扶貧, 分配果度係幾求奇下, 難以發揮知青既優勢

搞運動既問題, 就係容易鑽空子, 所以宜家乜都要制度化

老毛既農村政策, 真係比較一般. 係好在打土豪分田地後, 佢係農村聲望真係高, 加上農民捱得無咁多要求, 果幾廿年先平穩過渡

作者: daimonster     時間: 2021-2-15 21:03

講返今日, 同以前吾同, 農保完善過杜保.
作者: smart889     時間: 2021-2-15 21:52

日本當年直逼美國,美國急了,不斷去研究日本成功嘅經驗,終於將日本打低,可惜依家驚中國崛起,但又唔係去研究中國,而係進行打壓,睇來美國氣數已盡
作者: 40342     時間: 2021-2-15 22:13

引用:
原帖由 smart889 於 2021-2-15 09:52 PM 發表
日本當年直逼美國,美國急了,不斷去研究日本成功嘅經驗,終於將日本打低,可惜依家驚中國崛起,但又唔係去研究中國,而係進行打壓,睇來美國氣數已盡
美國當年都係打壓日本,只是日本骨頭軟立刻跪低。
作者: 彩霞奔放的妹妹     時間: 2021-2-15 23:31

引用:

精髓精彩👍👍👍

作者: 泉船     時間: 2021-2-16 04:08

引用:

我沒有想到這麼深入層次.

糧食和人口的比例,和現今城市的消耗與糧食出產的比例,

===

上山下鄉,現今實施時,仲唔反你滷味。

世道不同,除非世界未日.
很難叫人上山下鄉了
作者: caorenjie

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 09:36

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-15 16:43 發表

有另一种看法;

几千万红卫兵完成「夺权」大业,他们大多数聚集北京。
既然立下大「功」,如何善後?
好个毛泽东,灵机一触;上山下乡向老農学习;其实是将「波」交到農村,更重要的原因;他们都是脑筍未生好的青少年,联群结队终日无所亊亊,亊实上已经发生多起派系武斗亊件;香港当年浮屍相争湧水域。台方额手称庆;心想「你老毛几时死」?

就这样一困十年,长大之後的知青回流城市亊件对中央管治团队压力十分之巨大。邓小平的改革开放,目的第一考虑就是「如何安顿回流」?

邓赢得国民衷心崇敬,因为他「做对的亊」。更重要的是引领始後中央集团的思考模式,走出偉的大中華復兴之路。

很多人痛恨毛,个人原因可以搁置,最大是因为他「破大于兴」。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 09:39

引用:
原帖由 smart889 於 2021-2-15 21:52 發表
美国思考「如何破」,学足老毛,中国思考怎样兴,跟随邓老。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 09:43

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 09:39 發表

美国思考「如何破」,学足老毛,中国思考怎样兴,跟随邓老。
高下立见!
作者: 直線國國王     時間: 2021-2-16 10:07

不管誰鬥誰、耍甚麼計謀,先決條件是讓人活下去。我看温鉄军老先生的感慨,上世紀五六十年代接連給美蘇封鎖,中國本來應該亡國了。能活到今天還有如此成就,那是十分幸運。
作者: 口腔花花留言     時間: 2021-2-16 11:15

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-2-15 05:19 PM 發表
許多知青 廢青
錢來伸手 飯來張口
不知盤中飧 粒粒皆辛苦
要佢地捱下騾仔
才知世界艱難
西方媒体将大陆的扶贫抹黑成集中营,真是无耻。有时间就看看内地今年神剧,了解什么集中营啦內地電視劇《山海情》火爆背後:中國扶貧大計的挑戰和變局https://www.hk01.com/中國觀察/580384/內地電視劇-山海情-火爆背後-中國扶貧大計的挑戰和變局
作者: 40342     時間: 2021-2-16 11:37

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-16 04:08 AM 發表

我沒有想到這麼深入層次.

糧食和人口的比例,和現今城市的消耗與糧食出產的比例,

===

上山下鄉,現今實施時,仲唔反你滷味。

世道不同,除非世界未日.
很難叫人上山下鄉了
現時實際情况是不少以前從農村遷到城市户口的,現在要想辨法返回農村。

昔日的窮鄉交通不便,今日汽車可直達家門。國內這三四十年的變化,真可說是翻天覆地,香港的井蛙真要上去看看。
作者: 40342     時間: 2021-2-16 11:51

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-16 10:07 AM 發表
不管誰鬥誰、耍甚麼計謀,先決條件是讓人活下去。我看温鉄军老先生的感慨,上世紀五六十年代接連給美蘇封鎖,中國本來應該亡國了。能活到今天還有如此成就,那是十分幸運。
中國能有今天,是中國人經歷數千年的磨練,遺存下來刻苦耐勞的精神,逆境時可以默默地幹,當然樹大有枯枝,幸好枯枝大多已脱落而不影响主幹。
作者: ntworks     時間: 2021-2-16 11:58

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-15 05:53 PM 發表

習近平好似係唯一曾下鄉嘅國家主席。
作者: 40342     時間: 2021-2-16 12:04

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-16 11:58 AM 發表

不錯,習近平下鄉了七年,所以他施行的政策沒有忽略了農村。
作者: ntworks     時間: 2021-2-16 12:12

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-2-15 05:19 PM 發表
許多知青 廢青
錢來伸手 飯來張口
不知盤中飧 粒粒皆辛苦
要佢地捱下騾仔
才知世界艱難
人性就係會有不斷嘅追求。
衣食足,知榮辱。

不愁衣食後就會追求更高一層嘅自我滿足。
所以,追求理想並非任何錯誤。錯嘅,只係太過自我中心,將自我無限擴大,最終走向非我即敵嘅鬥爭心態。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 12:56

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 09:36 AM 發表

有另一种看法;

几千万红卫兵完成「夺权」大业,他们大多数聚集北京。
既然立下大「功」,如何善後?
好个毛泽东,灵机一触;上山下乡向老農学习;其实是将「波」交到農村,更重要的原因;他们都是脑筍未生好的青少年,联群结队终日无所亊亊,亊实上已经发生多起派系武斗亊件;香港当年浮屍相争湧水域。台方额手称庆;心想「你老毛几时死」?

就这样一困十年,长大之後的知青回流城市亊件对中央管 ...
毛建立左一個正常既中國.

民國時代中國同今時今日索馬里差唔多.
仲有唔好問無左佢得唔得. 讀過果段歷史既就會知, 真係唔得.
睇長征就知, 長征隊伍一唔聽老毛講就仆街. 你以為國軍追住黎打果幾廿萬人係擺設呀.
無老毛, 中共收左皮好耐, 等唔到全面抗戰. 鄧小平最好結局就係打一世遊擊.
而無左中共今日中國最多就係剛果咁既款.

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:10

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 12:56 發表

毛建立左一個正常既中國.

民國時代中國同今時今日索馬里差唔多.
仲有唔好問無左佢得唔得. 讀過果段歷史既就會知, 真係唔得.
睇長征就知, 長征隊伍一唔聽老毛講就仆街. 你以為國軍追住黎打果幾廿萬人係擺設呀.
無老毛, 中共收左皮好耐, 等唔到全面抗戰. 鄧小平最好結局就係打一世遊擊.
而無左中共今日中國最多就係剛果咁既款.
我冇否定毛对中国的丰功偉绩,但也不忘記他对中華文明与人性的摧残。
功归功,过还过,虽说瑕不掩瑜,但可以不提吗?
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:13

所有認為新中國無乜大不了既, 都應該去讀下民國既歷史, 認清民國實際上係乜野料.

總有人以為民國係一個國家. 錯了. 民國根本唔可以話係一個國家.
唔講有幾多個政治實體, 就講治理水平, 都絕對唔可以話係一個國家.
皇朝時代, 中國起碼係鄉間有鄉紳自治, 民國時代無呢回事, 拳頭大惡晒, 仲衰過清朝.
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:14

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:10 PM 發表

我冇否定毛对中国的丰功偉绩,但也不忘記他对中華文明与人性的摧残。
你話佢破比立多, 就完全錯誤.

原先你要訓天橋底, 有人起間鐵皮屋比你住, 不過漏水, 打風吹左個窿出黎, 破比立多?

除非你幻想, 佢唔起鐵皮屋, 會有第二個人起高樓大厦. 不過中國等左幾廿年都等唔到.
康有為幻想中既四國合邦. 嘿嘿.

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:22

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 13:10 發表

更重要的是「意识」,毛主張不断斗争,就如今天的美国。邓主张和谐,使得中華復兴。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:23

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 11:51 發表

中國能有今天,是中國人經歷數千年的磨練,遺存下來刻苦耐勞的精神,逆境時可以默默地幹,當然樹大有枯枝,幸好枯枝大多已脱落而不影响主幹。
枯枝的成因很多是「文革」做成。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:26

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-16 11:58 發表

对的,亊情总有两面;中国今天的強悍,也该感谢上山下乡的磨练,造成鋼鉄意志的群体。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:26

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:22 PM 發表

更重要的是「意识」,毛主張不断斗争,就如今天的美国。邓主张和谐,使得中華復兴。
當代需要鬥爭意識. 有乜問題?

你已經習慣左不需鬥爭既環境, 當然無法理解點解當年要鬥爭.
偏偏呢個環境係靠鬥爭建立.
當年你唔鬥爭, 人地一樣會打殘你. 國民黨清黨你估講玩? 為左殺幾萬共產黨人, 同時殺埋幾十萬國民黨, 有殺錯無放過.
你同國民黨講和諧?

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:37

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:14 發表

你話佢破比立多, 就完全錯誤.

原先你要訓天橋底, 有人起間鐵皮屋比你住, 不過漏水, 打風吹左個窿出黎, 破比立多?

除非你幻想, 佢唔起鐵皮屋, 會有第二個人起高樓大厦. 不過中國等左幾廿年都等唔到.
康有為幻想中既四國合邦. 嘿嘿.
相信你是年輕人,並未经历当年之苦。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:39

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:26 發表

當代需要鬥爭意識. 有乜問題?

你已經習慣左不需鬥爭既環境, 當然無法理解點解當年要鬥爭.
偏偏呢個環境係靠鬥爭建立.
當年你唔鬥爭, 人地一樣會打殘你. 國民黨清黨你估講玩? 為左殺幾萬共產黨人, 同時殺埋幾十萬國民黨, 有殺錯無放過.
你同國民黨講和諧?
哈哈哈哈!咁熟嘅?黃卫兵都系咁讲。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:39

國民黨軍係江西圍蘇區, 中共反圍剿失敗, 要轉移, 所以有長征.
國民黨佔領蘇區後, 做乜? 大屠殺. 係不問背景果種. 屋企無人加入紅軍, 無做過中共幹部, 都要殺. 成條村成條村咁殺, 老幼不留.
蔣介石理由係佢地比中共統治過. 思想中毒, 唔留得.
咁既政權統治, 中國可以算係一個國家?

你同呢個政權講和諧?

作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:41

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:39 PM 發表

哈哈哈哈!咁熟嘅?黃卫兵都系咁讲。
黃衞兵唔出黎搞事, 佢地乜事都無.

中共唔革命呢?
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:42

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:37 PM 發表

相信你是年輕人,並未经历当年之苦。
相信你係抗戰前未出世, 未經歷過民國時代果種苦.
總係有D 人唔識得換位思考.
國民黨係會屠殺自己人民. 唔係軍隊搶掠行為, 而係統治者下令屠殺

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:45

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:39 發表
國民黨係江西圍蘇區, 中共反圍剿失敗, 要轉移, 所以有長征.

國民黨佔領蘇區後, 做乜? 大屠殺. 係不問背景果種. 屋企無人加入紅軍, 無做過中共幹部, 都要殺. 成條村成條村咁殺, 老幼不留.

咁既政權統治, 中國可以算係一個國家?

你同呢個政權講和諧?
毛泽东反击做得十分好,无人否定他是军亊天才,政治斗争奇才。但過猶不及,教育断層。否则改革开放之後新一代不会一窩蜂出国了。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:45

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:45 PM 發表

毛泽东反击做得十分好,无人否定他是军亊天才,政治斗争奇才。但過猶不及,教育断層。否则改革开放之後新一代不会一窩蜂出国了。
你知道民國時代有幾多人賣豬仔出國?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:48

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:42 發表

相信你係抗戰前未出世, 未經歷過民國時代果種苦.
總係有D 人唔識得換位思考.
國民黨係會屠殺自己人民. 唔係軍隊搶掠行為, 而係統治者下令屠殺
我出于1944年,在广州接受教育,对于国民党的仇怨一定比你熟悉。
但你觉得今天中国是怎样的?
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:53

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:48 PM 發表

我出于1944年,在广州接受教育,对于国民党的仇怨一定比你熟悉。
1944 年既廣州?

你知道我點樣聽返黎?
我聽一個國民黨將領既仔講. 講緊山東果邊既鄉村.還鄉團聽過未?

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 13:57

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:45 發表

你知道民國時代有幾多人賣豬仔出國?
你唔使大我,对于当年惨况,我点会唔比你更清楚?我知唔系睇书或者听人讲,系亲眼见。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 13:59

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:48 PM 發表

老毛果套out了. 所以鄧上台. 好合理.

但係, 你話老毛破大於立, 完全係唔識得果段歷史.

老毛一派到今日基本收皮, 基本無可能翻身, 根本無需要為政治目的去扭曲果段歷史.
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:00

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:57 PM 發表

你唔使大我,对于当年惨况,我点会唔比你更清楚?我知唔系睇书或者听人讲,系亲眼见。
你親眼見既, 已經係解放後既歷史.

同埋你知廣州同華北差幾遠?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:00

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:53 發表

1944 年既廣州?

你知道我點樣聽返黎?
我聽一個國民黨將領既仔講. 講緊山東果邊既鄉村.還鄉團聽過未?
咁你要听多几个。
最重要系;唔好单系纠缠于以往。你点睇「今日中国」?可否讲出你的心声?
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:10

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:00 PM 發表

咁你要听多几个。
最重要系;唔好单系纠缠于以往。你点睇「今日中国」?可否讲出你的心声?
你識既人, 最多只限係一個城市.
你聽過山西人講法未? 聽過河南人講法未?

事實上我聽到既講法係反共既講法, 雖然佢無法掩飾佢對國民政府既失望.
宜家資訊咁發達, 不妨礙我去搵出事實.
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:12

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 13:59 發表

老毛果套out了. 所以鄧上台. 好合理.

但係, 你話老毛破大於立, 完全係唔識得果段歷史.

老毛一派到今日基本收皮, 基本無可能翻身, 根本無需要為政治目的去扭曲果段歷史.
毛建党建国立功至大,可是对同志、对人才,尤其是对待知识份子与異见人士就惨无人道了。而且因为冒進急功,做成的禍害可能大家不愿提,但那並非不存在。评人评亊必须全面。

你都知道「毛果套out」。点解呢?好嘢会out吗?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:14

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:00 發表

你親眼見既, 已經係解放後既歷史.

同埋你知廣州同華北差幾遠?
对于当年中国全国的情况,我当然比你了解得多。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:18

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:12 PM 發表

毛建党建国立功至大,可是对同志、对人才,尤其是对待知识份子与異见人士就惨无人道了。而且因为冒進急功,做成的禍害可能大家不愿提,但那並非不存在。评人评亊必须全面。

你知道國民政府係點對知識份子? 點對政敵?
清黨, 清多十倍自己人, 原因只係佢地基層工作做得好, 所以有親共既嫌疑.
國民黨好殺, 共產黨落手一樣狠.
老毛開始, 扭轉呢個趨勢, 儘量不殺.
但係, 民國遺風係咁, 下面D 人做野, 全部入晒老毛數?

我唔同意老毛運動式治國. 亦唔同意佢冒進係農村搞大鑊飯.
但係, 老毛功績係建立左一個正常國家.
無左一個正常既國家, 唔搞大鑊飯都會年年餓死人, 仲要餓死多好多人, 仲講乜撚功過?
屋都無, 你有得投訴佢漏水穿窿?

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:21

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:10 發表

你識既人, 最多只限係一個城市.
你聽過山西人講法未? 聽過河南人講法未?

事實上我聽到既講法係反共既講法, 雖然佢無法掩飾佢對國民政府既失望.
宜家資訊咁發達, 不妨礙我去搵出事實.
過去是教训,不可不知。不過冇兴趣纠缠于過去,最重要系明白今天,思考未来。

今天中国是大格局,着眼于国际,不但自己内部不讲斗争,对外也要搁置争议,合作共赢。
美国仍然沉淪于斗争,对外不断挑弄是非,製造仇怨。对内也两極分化。所以一定冇运行。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:25

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:18 發表

你知道國民政府係點對知識份子? 點對政敵?
清黨, 清多十倍自己人, 原因只係佢地基層工作做得好, 所以有親共既嫌疑.
老毛開始, 扭轉呢個趨勢.
但係, 民國遺風係咁, 下面D 人做野, 全部入晒老毛數?

我唔同意老毛運動式治國. 亦唔同意佢冒進係農村搞大鑊飯.
但係, 老毛功績係建立左一個正常國家.
無左一個正常既國家, 唔搞大鑊飯都會年年餓死人, 仲要餓死好多人, 仲講乜 ...
如果你唔同意国民党的所作所为,就不应该认同毛的如出一轍。
你都识讲「果套out」,点解唔识「放低」?
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:28

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:25 PM 發表

如果你唔同意国民党的所作所为,就不应该认同毛的如出一轍。
你都识讲「果套out」,点解唔识「放低」?
其實你知唔知老毛係扭轉左呢個趨勢?

你以為老毛話今日開始一個都唔殺, 下面班人真係會當係聖經, 一個都唔殺?

打成右派, 放係國民政府時代, 等於死刑, 邊度有得比你之後平反?
我唔係講緊大陸時代, 仲講埋遷台後既國民政府. 成個大陸文革鬥死既人, 甚至不及一個小小台灣島上因為白色恐怖而消失既人.

作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:29

写于2020/3/22。于香讨发表。

红丝

红丝可能是个新名字;经過一位網友指出“神某是红丝”之後,我才聽到这个大名。

红丝指擁护一党專政,同时反对普选。香港的所谓親中,其实是滥用了親中之名,因為他们一样追求普选,奉普选為圭臬。什么民建联、工联会;從未認同一党專政。所以只能归類為藍丝。

神某信任一党專政,是認同其体制。亊实上不少“民主”国家,其实一直奉行一党專政。新加坡就是个傑出的例子、最強大的美国,其实也奉行一党專政,不過那个党比中共更隐晦,雖然可以感觉到它的存在,卻不易具体地指出那是什么党。大概“共濟会”是个比较明显的组织,和一邦猷太大鳄联手管治美国,乃至欲统領全球。只是出了个特朗普,他的狂妄助他任性胡来,才突破了一党;造成今日美国步向没顶之災。活该!

一党為何值得擁护?请大家不妨用用腦。

政策订長遠
微调稳步行
強权清内耗
富国利民生
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:31

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 14:28 發表

其實你知唔知老毛係扭轉左呢個趨勢?

你以為老毛話今日開始一個都唔殺, 下面班人真係會當係聖經, 一個都唔殺?

打成右派, 放係國民政府時代, 等於死刑, 邊度有得比你之後平反?
我唔係講緊大陸時代, 仲講埋遷台後既國民政府.
尊重你的看法,到止为止吧!
作者: 40342     時間: 2021-2-16 14:31

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:57 PM 發表

台端比44年出生在廣州,49年新中國成立,可以親身見証?

雖然國民党當年做了不少錯事,但亦不至於殺光,那些將領不少都是有抱負,為國為民的人。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:33

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 02:31 PM 發表

雖然國民党當年做了不少錯事,但亦不至於殺光,那些將領不少都是有抱負,為國為民的人。
解放軍有超過一半係原先係國軍, 死晒的話韓戰都唔洗打了.

作者: 40342     時間: 2021-2-16 14:36

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-16 02:33 PM 發表

殺晒? 功德林果班戰犯原來不存在?
解放軍有超過一半係原先係國軍, 死晒的話韓戰都唔洗打了.
仲有, 我唔認為你知道國民政府年代發生乜事, 咪又係聽人地講.
我是對應神兄說國民党軍佔解放區後殺人而言。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:36

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 02:36 PM 發表

sorry. 睇錯人. 七左.
作者: 40342     時間: 2021-2-16 14:40

世無完人,每個人總有最光輝的一刻。

孫中山及周恩來都走得合時。

老蒋抗戰後,老毛建國後即走,評價會怎樣?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:44

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:31 發表

毛对国民党人宽大,反而对共產党员整个不亦乐乎;当年一齐打天下的几乎无一幸免。朱德、刘邓、抗美援朝大功臣彭德怀、連周恩来都想搞……
毛最大的破坏是人性,文革时掀起的相互批斗之風,惨绝人寰。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-16 14:48

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 02:40 PM 發表

韓戰都係老毛堅持要打.

另外, 階級鬥爭意識其實唔係得老毛有. 全國普遍都high high 地.
類似文革既混亂不一定可以避免.
不過宜家推晒去老毛身上.

果十年等於病完有抗體.
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:48

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:40 發表

有兴趣请开新帖讨论。不過会冇乜人回应。依的嘢,边个想知?
作者: 40342     時間: 2021-2-16 14:51

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:44 PM 發表

毛对国民党人宽大,反而对共產党员整个不亦乐乎;当年一齐打天下的几乎无一幸免。朱德、刘邓、抗美援朝大功臣彭德怀、連周恩来都想搞……
毛最大的破坏是人性,文革时掀起的相互批斗之風,惨绝人寰。
毛太祖承繼了歷後開國之君的作風。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 14:53

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:36 發表

中共之间的恩怨情仇都成历史,最重要的是「已经没有研究的价值」。国共经历多代,早已不再是当年的国共。
中共要做国际级大亊;国民党惗下 下次点选已经「消耗殆尽」了。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 15:03

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 14:51 發表

毛太祖承繼了歷後開國之君的作風。
好嘅就话承傳姐,衰嘢都要?
而且当时斗倒的並非威胁毛权力的人。刘上台是「毛自己退下」的,刘並無挑战他的威望。刘与邓都是做亊的人,不擅于权斗,否则刘邓不会就手让红卫兵批斗拉下马。
邓全无野心,他的儿子被人推下楼導至终身残废也不追究,而且下令终生坚持「邓家後代不得参政」。
作者: @海東青     時間: 2021-2-16 15:05

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 14:53 發表

中共之间的恩怨情仇都成历史,最重要的是「已经没有研究的价值」。国共经历多代,早已不再是当年的国共。
中共要做国际级大亊;国民党惗下 下次点选已经「消耗殆尽」了。
中國有今天的成就全是中共法家治國之功。
作者: @海東青     時間: 2021-2-16 15:07

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 15:03 發表

好嘅就话承傳姐,衰嘢都要?
而且当时斗倒的並非威胁毛权力的人。刘上台是「毛自己退下」的,刘並無挑战他的威望。刘与邓都是做亊的人,不擅于权斗,否则刘邓不会就手让红卫兵批斗拉下马。
邓全无野心,他的儿子被人推下楼導至终身残废也不追究,而且下令终生坚持「邓家後代不得参政」。
唔好成日講啲姨媽姑姊八婆嘢啦
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 15:13

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-2-16 15:05 發表

中國有今天的成就全是中共法家治國之功。
是态度;做对的亊,不辯论、不纠缠、有錯误不追究「錯误的原因及应由谁负责、专注于如何一齐修复和避免以后重蹈覆辙」。中国雄起憑的就是如此的「簡单」。
作者: 貓男     時間: 2021-2-16 15:55

老實講,你話"上山下鄉"冇人為嘅悲劇操作(由其係文革期間),我就唔多信,
不過,如果話全部都係當年啲變態嘅高官為咗章顯權力嘅話,我就更加打死都唔信。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 16:50

引用:
原帖由 @海東青 於 2021-2-16 15:07 發表

唔好成日講啲姨媽姑姊八婆嘢啦
我系回覆的姨妈姑姐。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-16 16:53

引用:
原帖由 貓男 於 2021-2-16 15:55 發表
老實講,你話"上山下鄉"冇人為嘅悲劇操作(由其係文革期間),我就唔多信,
不過,如果話全部都係當年啲變態嘅高官為咗章顯權力嘅話,我就更加打死都唔信。
乜都有,有政策就有人有办法食政策。
作者: ooxx13     時間: 2021-2-17 00:00

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 02:12 PM 發表

你识条铁咩,睇你讲嘢就知你吾了解当年嘅事~

早期共產黨嘅宗旨就係破而後立~

无当年嘅事,新中國就会走返民国条路~
邓小平走资本主义,瓜分国家资源,勾結外资进行吸血!
人性就係咁自私,毛澤東都打破吾倒。
依家中國階層分化已經好严重。可笑当年共產黨就係要打破階層。
作者: 泉船     時間: 2021-2-17 04:27

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-16 11:37 AM 發表

現時實際情况是不少以前從農村遷到城市户口的,現在要想辨法返回農村。

昔日的窮鄉交通不便,今日汽車可直達家門。國內這三四十年的變化,真可說是翻天覆地,香港的井蛙真要上去看看。
出了城的人會回歸農務嗎?除非有誘因
作者: 神經箭     時間: 2021-2-17 08:33

引用:
原帖由 ooxx13 於 2021-2-17 00:00 發表

你识条铁咩,睇你讲嘢就知你吾了解当年嘅事~

早期共產黨嘅宗旨就係破而後立~

无当年嘅事,新中國就会走返民国条路~
邓小平走资本主义,瓜分国家资源,勾結外资进行吸血!
人性就係咁自私,毛澤東都打破吾倒。
依家中國階層分化已經好严重。可笑当年共產黨就係要打破階層。
我唔识,剩系得你识,你讲晒得啦!夠未?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-17 08:34

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-17 04:27 發表

唔一定,依家農村机会不錯。
作者: 40342     時間: 2021-2-17 11:14

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-17 04:27 AM 發表

原籍在農村的,多有祖屋,居住比城市好,而且今日絕大部分農村都有水、有電、有交通、上網方面,医療教育亦不差。
而且中國人的家鄉觀念重,不想家鄉沒落。
作者: 分享者     時間: 2021-2-17 11:20

你想講咩咩阿柒視頻

我媽好鐘意睇

其實呢類型既片有市場係因為現代人口老化,呢啲老人都係經驗過村生活

咁而家中國發展咁多年來大城市,啲大成市果啲人口其實好簡單多來自村

咁人老左,想過慢生活,未想起村

仲有,唔好希罕拆迁賠償,果啲唔係賠償,而係比你去成市既轉型費

我好多親人都話後悔
作者: 浪裏白條     時間: 2021-2-17 12:34

@直線國國王  
嘿嘿!那是很好的嘗試:--
讚揚中國共產黨。
對於本版某個帖子:理想社會 A005 盡量 讚美中國共產黨
做了積極的回應。
作者: 直線國國王     時間: 2021-2-17 12:47

引用:
原帖由 泉船 於 2021-2-17 04:27 AM 發表

你可以搜一下「下沉市場」這個詞,指的是大陸三線及以下的城市、鄉鎮或農村地區的市場。過去這些城鎮並不受到企業重視,但隨著一線城市的市場漸趨飽和,越來越多的業者開始加速往這些城鎮布局,消費增長動力也正迅速由一、二線城市向三、四線城鎮轉移。
作者: 明亮的晨星二     時間: 2021-2-17 13:23

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-15 10:13 PM 發表

美國當年都係打壓日本,只是日本骨頭軟立刻跪低。
因為上次老美一出招,就成功打低日本;今次老美以為可以好似上次咁成功打低中國

何況根據消息來源(法輪之類),中共外強中乾,老美只需輕輕一推就可以推翻中共
作者: 40342     時間: 2021-2-17 14:32

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-2-17 01:23 PM 發表

因為上次老美一出招,就成功打低日本;今次老美以為可以好似上次咁成功打低中國

何況根據消息來源(法輪之類),中共外強中乾,老美只需輕輕一推就可以推翻中共
美國佬未懂前車之鑑,手段未必可以用完又用。
作者: 直線國國王     時間: 2021-2-17 15:02

引用:
原帖由 浪裏白條 於 2021-2-17 12:34 PM 發表
@直線國國王  
嘿嘿!那是很好的嘗試:--
讚揚中國共產黨。
對於本版某個帖子:理想社會 A005 盡量 讚美中國共產黨
做了積極的回應。
我這個小人物算甚麼?你應該話馬兄的「天南地北」帖唱好祖國都是受你感召,太陽也是因你而東昇,咁先夠爆嘛
作者: caorenjie

作者: 食指     時間: 2021-2-18 05:44

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-16 01:23 PM 發表

枯枝的成因很多是「文革」做成。
這樣説太偏頗了,中國文化中有很多糟粕已經流傳了幾千年,否則五四不會有要賽先生和德先生的呼聲。我眼中文革固然是施政上的錯誤,但未嘗不能理解作改革嘗試中出現的失敗個案。其實想想鄧小平搞改革開放現在固然看到成績,可以肯定這個發展反向正確。但8964何嘗沒有出現風波?當年的貪腐、官倒不也是枯枝?最後風波雖然平息了,但也最終都成爲敵對勢力攻擊中共的工具。

而用現代人的知識和眼光去看待歷史其實就係另外一種肩離地。可以話+陣個個都有“諸葛之亮,關雲之長”

作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 10:42

引用:
原帖由 食指 於 2021-2-18 05:44 發表

這樣説太偏頗了,中國文化中有很多糟粕已經流傳了幾千年,否則五四不會有要賽先生和德先生的呼聲。我眼中文革固然是施政上的錯誤,但未嘗不能理解作改革嘗試中出現的失敗個案。其實想想鄧小平搞改革開放現在固然看到成績,可以肯定這個發展反向正確。但8964何嘗沒有出現風波?當年的貪腐、官倒不也是枯枝?最後風波雖然平息了,但也最終都成爲敵對勢力攻擊中共的工具。

而用現代人的知識和眼光去看待歷史其實就係另 ...
極端文化

有極端文化,就会衍生出好坏两極;文革造成战狼人性;生出習近平、任正飛等傑出一代,也带来不少極度自私自利,不知廉耻的族群。可以说;他们的行為,就是做成今天世界上人人極度鄙视的那群中国人。他们不但影响下一代,甚至影响全世界;请看看;黃卫兵与红卫兵虽然理念各異,但表达的方式如出一辙。

中華文明的包容谦让、社稷为先变得点滴不存。这些極端行為也把我带到另一个極端,向共產主义和民主政治说「不」!敬鬼神而远之。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-18 20:33

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-18 10:42 AM 發表

極端文化

有極端文化,就会衍生出好坏两極;文革造成战狼人性;生出習近平、任正飛等傑出一代,也带来不少極度自私自利,不知廉耻的族群。可以说;他们的行為,就是做成今天世界上人人極度鄙视的那群中国人。他们不但影响下一代,甚至影响全世界;请看看;黃卫兵与红卫兵虽然理念各異,但表达的方式如出一辙。

中華文明的包容谦让、社稷为先变得点滴不存。这些極端行為也把我带到另一个極端,向共產主义 ...
你知文革之前係點?
魯迅寫既文章, 莫非去到文革先成為事實?
睇過醜陋的中國人未? 柏楊1984年成書, 之前佢無一日接受過中共統治.
呢本書既作者, 就係講緊國民黨治下既中國人民, 仲要係緊講已經發財,理應立品既台灣人.

作者: nikonlee     時間: 2021-2-18 20:40

引用:
原帖由 食指 於 2021-2-18 05:44 AM 發表

而用現代人的知識和眼光去看待歷史其實就係另 ...
法国大革命也有雅阁宾派大屠杀,其实摸着石头过河,总有一点障碍,哪里会一帆风顺
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 20:52

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-18 20:33 發表

你知文革之前係點?
魯迅寫既文章, 莫非去到文革先成為事實?
睇過醜陋的中國人未? 柏楊1984年成書, 之前佢無一日接受過中共統治.
呢本書既作者, 就係講緊國民黨治下既中國人民, 仲要係緊講已經發財,理應立品既台灣人.
文革之前系点?你想问边方面的?
丑陋的中国人写于80年代初,完成于1984年9月。写的正是文革之後的中国人。经典;
美国人说做就做
英国人只做不说
中国人光说不做
幸而邓小平只做不说,連六四都禁止讨论,不争议,不消磨;做就了中国崛起。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 20:56

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-18 20:40 發表

法国大革命也有雅阁宾派大屠杀,其实摸着石头过河,总有一点障碍,哪里会一帆风顺
所以咪不断调囉;邓後的中共只讲方向与大略,从来唔向国民交代细节。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 20:58

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-17 14:32 發表

美國佬未懂前車之鑑,手段未必可以用完又用。
美国佬都唔弱,不過中国佬更強姐。中国最叻系搞好北斗,否则一切只能忍氣呑声。
作者: 40342     時間: 2021-2-18 21:14

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-18 08:58 PM 發表

美国佬都唔弱,不過中国佬更強姐。中国最叻系搞好北斗,否则一切只能忍氣呑声。
強中自有强中手,美國在中國攪的顏色革命 - 六四事件就失敗告终。

翻開廿四史,有什麽事未發生過。

北斗的成功,更填補了中國在軍事上的最大空白。
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-18 21:22

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-18 08:52 PM 發表

文革之前系点?你想问边方面的?
丑陋的中国人写于80年代初,完成于1984年9月。写的正是文革之後的中国人。经典;
美国人说做就做
英国人只做不说
中国人光说不做
幸而邓小平只做不说,連六四都禁止讨论,不争议,不消磨;做就了中国崛起。
一個49年後從來無返過大陸既柏楊,寫文革後既中國人? 憑乜? 國民政府既三手文宣?

宜家D 鍵盤戰士,起碼有得上網。柏楊呢?

唔該你用下腦。
柏楊20年出生,49年去台灣,70年左右開始坐監,80年左右先放出黎。你估下佢寫既係幾時既中國,中國既乜野地方?

作者: nikonlee     時間: 2021-2-18 21:36

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-18 08:56 PM 發表

所以咪不断调囉;邓後的中共只讲方向与大略,从来唔向国民交代细节。
交代?你觉得我尼个生活系广州40几年的大陆人点解可以和你讨论尼点?我又点解会理性睇尼点问题?大陆的教育真系如外媒讲的,只会洗脑?马克思的辩证唯物主义思想也不是白学了10几年的,我地初中12岁一直要学到大学,都有马列哲学

我觉得没人需要一个不停道歉的政府,我们需要的是一个能领导大家,解决问题的政府,

错?谁能无错,我自己都不是圣人,何况一个管理14亿人的政府,所以很多也要在小范围试错,错了,就不要大范围推广了

用圣人的标准要求别人都是不想做好事情,只想用别人过错惩罚他人,求一个痛快,爽快之辈,最后留下一个烂摊子,齐齐完蛋,反正这社会从不缺乏我过不好,你也别想过好的反政府人格

作者: wilsonkf     時間: 2021-2-18 21:41

文革係反人性既
但佢反既人性,包括,甚至係側重於五四運動以來,國人認知既陋習
點解要鬥官? 因為當年既官員仲有唔少民國遺風,腐敗未根除,官僚主義抬頭
點解要鬥知識份子? 因為唔少知識份子仍然係狗眼看人低
呢D 咪就係人性,正常人有幾多可以擺脫?自以為大學生,笑警察毅進仔,香港大把
柏楊寫呢本醜陋的中國人,拎返去六十年代文革睇,只會更加激發紅衛兵既鬥爭熱情

個個都知文革失敗
但唔係個個都知文革衰乜野

作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 21:50

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-18 21:14 發表

強中自有强中手,美國在中國攪的顏色革命 - 六四事件就失敗告终。

翻開廿四史,有什麽事未發生過。

北斗的成功,更填補了中國在軍事上的最大空白。
斗智斗才唔难,不過搞掂北斗唔易嫁,中国科技之前落後了100年。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 21:53

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-18 21:22 發表

一個49年後從來無返過大陸既柏楊,寫文革後既中國人? 憑乜? 國民政府既三手文宣?

宜家D 鍵盤戰士,起碼有得上網。柏楊呢?

唔該你用下腦。
柏楊20年出生,49年去台灣,70年左右開始坐監,80年左右先放出黎。你估下佢寫既係幾時既中國,中國既乜野地方?
如果伯杨好似你咁叻,佢就唔系伯杨啦!
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-18 21:56

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-18 09:53 PM 發表

如果伯杨好似你咁叻,佢就唔系伯杨啦!
你連文革係乜都唔知,左同右調轉,笑死人

柏楊勁唔勁我不作評價,不過呢,你唔好扯開話題了,解釋唔到柏楊點樣知道大陸發生乜事,就認左佢。

唔好同我講柏楊睇新聞知道呀。白色恐怖時期國民黨控制下既新聞,柏楊自己都唔信啦。

作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 22:01

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-2-18 21:36 發表

交代?你觉得我尼个生活系广州40几年的大陆人点解可以和你讨论尼点?我又点解会理性睇尼点问题?大陆的教育真系如外媒讲的,只会洗脑?马克思的辩证唯物主义思想也不是白学了10几年的,我地初中12岁一直要学到大学,都有马列哲学

我觉得没人需要一个不停道歉的政府,我们需要的是一个能领导大家,解决问题的政府,

错?谁能无错,我自己都不是圣人,何况一个管理14亿人的政府,所以很多也要在小范围试错,错了 ...
我话「政府只讲方向和大略,细节从来唔会向国民交代」。

冇要求你交代,请问你讲咗去边?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 22:07

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-18 21:41 發表
文革係反人性既
但佢反既人性,包括,甚至係側重於五四運動以來,國人認知既陋習
點解要鬥官? 因為當年既官員仲有唔少民國遺風,腐敗未根除,官僚主義抬頭
呢D 咪就係人性,正常人有幾多可以擺脫?自以為大學生,笑警察毅進仔,香港大把
柏楊寫呢本醜陋的中國人,拎返去六十年代文革睇,只會更加激發紅衛兵既鬥爭熱情

個個都知文革失敗
但唔係 ...
呢种叫做「文革文化」。
若斗官咁需要,邓之後冇斗官,依家系中華雄起,連美国佬都真正怕得要死。
仲有;古今中外,几时有過咁样嘅政治文化?
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 22:12

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-18 21:56 發表

你連文革係乜都唔知,左同右調轉,笑死人

柏楊勁唔勁我不作評價,不過呢,你唔好扯開話題了,解釋唔到柏楊點樣知道大陸發生乜事,就認左佢。

唔好同我講柏楊睇新聞知道呀。白色恐怖時期國民黨控制下既新聞,柏楊自己都唔信啦。
咁柏杨又冇同我讲喎,点答你好呢?
不如你讲下「唔同意佢边句」好唔好?或者我可以讲讲自己嘅睇法(唔代表啱)。
作者: 神經箭     時間: 2021-2-18 22:15

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-18 21:41 發表
文革係反人性既

個個都知文革失敗
但唔係 ...
文革衰「斗争」,乜七都斗餐死,若你唔明,睇下香港黃卫兵,佢地未学得十足都有几成似。
作者: 食指     時間: 2021-2-19 00:16

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-18 10:42 AM 發表

極端文化

中華文明的包容谦让、社稷为先变得点滴不存。这些極端行為也把我带到另一个極端,向共產主义 ...
文革是民粹主義、平民主義擡頭的表現,實質是當時中共一直找不到正確的發展方向。
以前信奉共產主義,當時認爲是進步思想,其所塑造的世界大同願景成爲一代人的追求,但實踐中卻是行不通。
共產主義產生之初就强調資產階級和無產階級之間的鬥爭,導致當時也錯誤的認爲做好階級鬥爭準備、政治教育群衆是社會、國家發展的首要任務。
殊不知正是全民熱衷政治、參與政治運動,才是社會發展的障礙。尤其是國民素質、教育水平不高的情況下,更會造成災難。
受到文革的慘痛教訓之後,中共才總結出“穩定壓倒一切”,“摸著石頭過河”,“黑貓白貓,抓到老鼠的就是好貓”等治國理論。
但要說大多數“枯枝”都是文革時期產物,這點我不能認同
中國厤朝厤代從來不缺極端文化、行爲,例如焚書坑儒、存天理滅人慾、留髪不留頭...
說中華文明包容謙讓、社稷爲先其實是美化了的一種自我陶醉。
厤朝厤代吞并攻殺,口中說的是吊民伐罪,實際上都是爲了逐鹿中原、家天下。
當然每個雄主都會有“大柄若在手,清風滿天下”的願望,天下都是自己的,誰不想搞好一點?
但這是包容謙讓,社稷爲先嗎?
我們酷愛自己的文化很正常,但也要正視文化中的糟粕。
中國這棵樹49年前已經不能說滿是“枯枝”,就算主幹都已經是枯朽不堪了,所以才會有百年積弱。
這是因爲中國這棵樹沒有經過去蕪存菁,已經跟不上時代的變化,
49年之後各種運動固然帶來巨大損失,但也可看作是浴火重生
不能說蟲患儘去,但起碼主幹是開始煥發新的生命力