標題: 可怕! 北京支持緬甸政變? [打印本頁]

作者: 家中遇婆仔     時間: 2021-2-5 20:41

當新任美國總統針對他的第一次重大危機採取行動時,拜登政府需要中國方面的澄清。

緬甸軍方塔達瑪德(Tatmadaw)上週開始暗示該國發動政變,預示著他們將於2月1日奪取政權,這使許多國際觀察家感到驚訝。

https://www.youtube.com/watch?v=sPOjvhBuXeU
作者: 一個局外人     時間: 2021-2-5 20:53

引用:
原帖由 家中遇婆仔 於 2021-2-5 08:41 PM 發表
當新任美國總統針對他的第一次重大危機採取行動時,拜登政府需要中國方面的澄清。

緬甸軍方塔達瑪德(Tatmadaw)上週開始暗示該國發動政變,預示著他們將於2月1日奪取政權,這使許多國際觀察家感到驚訝。

https://www.youtube.com/watch?v=sPOjvhBuXeU
賊喊捉賊嘅嘢美國做得少咩?點解美國唔解釋佢支助緬甸“民主選舉”啲錢去咗邊?
作者: bronze18man     時間: 2021-2-6 05:11

關我地咩野樹!
更何況天疫19已經證明左民主自由制式係天地不容啦!
人家有自由撰擇自己要行既制式嘅!
作者: cwilson1     時間: 2021-2-6 06:48

呢件政變軍閥, 先前被影到同肥佬黎及mark simon走埋一齊, 好明顯美國背後支持.
作者: cwilson1     時間: 2021-2-6 06:53

支持中國的要緬甸自行處理, 怎知係咪美國暗煽這個軍閥政變, 再扮正義揮軍入去殺軍閥, 來一招美雄救昂山淑姬, 讓她以後對美國死心塌地.

美國最叻用這些招數氹女喎!!
作者: 神殿老子     時間: 2021-2-6 08:40

引用:
原帖由 家中遇婆仔 於 2021-2-5 08:41 PM 發表

敵人反對的就要支持,敵人支持的就要反對。
作者: 橋頭石頭

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: bondinhk     時間: 2021-2-6 11:13

中國一貫立場, 不干預別國內政。 只參與人道救援。
作者: cwbguy     時間: 2021-2-6 14:11

引用:
原帖由 家中遇婆仔 於 5-2-2021 08:41 PM 發表

當初美國捧左昂山素姬呢個傀儡出來,就應該撐到底,唔好理佢點對羅興亞人,反正美國其它盟友沙地阿拉伯、以色列都唔見得尊重人權
但美國傻更更咁褫奪左昂山素姬個諾貝爾和平獎,令她失去道德高地護身符,軍方咪可以放心郁佢囉
依家美國冇哂代言人,唯有再用香港及泰國果招,捧個學生哥出黎啦
香港用交叉手勢,泰國舉三隻手指,緬甸用乜野代號好呢?伸條利好唔好?
作者: ricolau88     時間: 2021-2-6 17:51

咁美國支持香港政變又可唔可怕呢
作者: ricolau88     時間: 2021-2-6 17:53

你不如講下點解登登上台軍方先至政變仲好拉
作者: gofifi     時間: 2021-2-6 18:05

作者: chenflie     時間: 2021-2-7 00:12

引用:
原帖由 bondinhk 於 2021-2-6 11:13 AM 發表
無干預別國內政?
https://youtu.be/KtkLXIroENk
各位觀眾,請欣賞緬甸佤邦聯合軍閱兵儀式。去片!
作者: 無愛     時間: 2021-2-7 04:27

引用:
原帖由 ricolau88 於 2021-2-6 17:51 發表
咁美國支持香港政變又可唔可怕呢
好驚驚
作者: jaccjacc     時間: 2021-2-7 10:06

美國佬又開始文宣。
作者: fb2276048d1377

作者: agrikolisk

作者: 真。藍色世界     時間: 2021-2-7 11:56

廢話,緬甸之問題,關別人春事,最好置身事外。
作者: 水泥牛

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: DDG98     時間: 2021-2-7 12:18

關中國乜撚事,多餘。。尾國係支持緬甸政變囉!
作者: ilovenikita     時間: 2021-2-7 13:22

現在緬甸文人政府是極度親華 都唔知點解北京要支持政變,美國就有可能
作者: fb2276048d1377

作者: 秋落     時間: 2021-2-7 13:30

五大素求返版,又老屈北京都幾搞笑。
作者: ilovenikita     時間: 2021-2-8 17:45

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2021-2-7 01:28 PM 發表

文人政府及昂山素機是反華的,水壩工程停了,角漂港縮小90%。
文人政府對比軍方是親華,尤其是昂山
作者: 水底人家     時間: 2021-2-8 20:38

引用:

又嚟抹黑!穩定嘅緬甸對中國更有利。
作者: ray99hk     時間: 2021-2-8 22:17

引用:

美國俾著數夠,軍方就叫停中資密松水壩工程;美國俾吾夠錢,軍方咪推翻昂山咯。
作者: 沒有醉的瘋子     時間: 2021-2-8 22:26

https://www.storm.mg/article/3136104
點解昂山素姬被軟禁後要被宣揚打左印度製新冠疫苗?
今年打通中國同緬甸的大柱山隧道即將落成,大瑞鐵路、皎漂港計劃、中緬油管、中國將低端產業大規模轉移至緬甸,若緬甸倒向中國,作為鄰國的印度情何以堪,印度東北各邦隨時鬧分裂,通向東南亞影響力更被打斷,印度豈會坐以待斃?
作者: mflyer     時間: 2021-2-8 23:32

緬甸 新英國殖民地!!! 
作者: mflyer     時間: 2021-2-8 23:36

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-2-8 11:32 PM 發表
緬甸 新英國殖民地!!! 
鴉片販子 政治塗毒 佛教淨土!!!
作者: Chelseaaa     時間: 2021-2-9 08:24

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-2-7 12:12 AM 發表

無干預別國內政?
https://youtu.be/KtkLXIroENk
各位觀眾,請欣賞緬甸佤邦聯合軍閱兵儀式。去片!
你講下條片有乜問題?
作者: 樹上喜歡了豬豬     時間: 2021-2-9 09:49

唔太可信
作者: chenflie     時間: 2021-2-9 14:17

引用:
原帖由 Chelseaaa 於 2021-2-9 08:24 AM 發表

你講下條片有乜問題?
你睇下上邊閱兵臺d字 軍隊裝備 同佢地講個係咩?
字全部簡體,講法都系大陸個套。 軍隊全中共裝備,士兵戴紅領巾 個緬甸軍閥係姓彭。 然後全程講中文……
問題個度係緬甸而唔係大陸…… 唔講 你會以為就係大陸裏邊咯。

無干預內政……
作者: Chelseaaa     時間: 2021-2-9 17:59

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-2-9 02:17 PM 發表

字全部簡體,講法都系大陸個套。 軍隊全中共裝備,士兵戴紅領巾 個緬甸軍閥係姓彭。 然後全程講中文……
問題個度係緬甸而唔係大陸…… 唔講 你會以為就係大陸裏邊咯。

無干預內政……
你都on9,全世界d華人去到邊都係講中文啦,
香港d阿叉夠係講叉話,架仔講架話有咩問題?
另外佢地邊d中共裝備係由中共提供?
作者: 冰風蓋天     時間: 2021-2-14 12:32

引用:
原帖由 chenflie 於 2021-2-9 02:17 PM 發表

無干預內政……
緬甸嘅佤邦及果敢地區,係華人區域。有D地方屬清朝,但被割讓給英國。有D地方係清、元入關後嘅明、宋軍後裔。有D係國民黨遺裔。
作者: 40342     時間: 2021-2-14 14:00

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2021-2-14 12:32 PM 發表

緬甸嘅佤邦及果敢地區,係華人區域。有D地方屬清朝,但被割讓給英國。有D地方係清、元入關後嘅明、宋軍後裔。有D係國民黨遺裔。
有人不讀歷史,就獻醜於人前。
作者: tongtong2047     時間: 2021-2-14 15:11

中國不會干預別國內政的!
正一白痴智障!
作者: 崖上的地獄     時間: 2021-2-22 13:54

假新聞喎
作者: 崖上的地獄     時間: 2021-2-22 13:56

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-14 02:00 PM 發表

有人不讀歷史,就獻醜於人前。
梗係用代理人啦