標題: 【專欄】反制BNO料不影響其他移民計畫 [打印本頁]

作者: ruspc2     時間: 2021-1-26 11:15

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1983447/即時-港聞-專欄-反制BNO料不影響其他移民計畫

星島又在放風,亦說只針對合資格BNO 用5+1計劃入英藉的人士,不過這存在一個大問題是大部分入英藉的人(包括結婚,技術移民,投資移民)都要經5+1的程序,除咗英國政府,是沒有人能證明該英國國藉是從那一個渠道獲取。
簡單點就是會殃及池魚,而池魚中有唔少是權貴人士或後代。

作者: 找不到用戶

作者: 劉婕     時間: 2021-1-26 11:44

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-26 11:41 AM 發表

權貴人士可以去大灣區!
犯過國安法的不敢去
作者: 秋落     時間: 2021-1-26 15:01

移民來去自茹隻不過以後吾能夠有雙重國籍。
作者: ruspc2     時間: 2021-1-26 20:03

引用:
原帖由 秋落 於 2021-1-26 03:01 PM 發表
移民來去自茹隻不過以後吾能夠有雙重國籍。
咁其他有雙重國藉的人呢?
作者: 秋落     時間: 2021-1-26 20:19

請參閣中華人民共和國《國籍法》。

作者: ruspc2     時間: 2021-1-27 11:58

引用:
原帖由 秋落 於 2021-1-26 08:19 PM 發表
請參閣中華人民共和國《國籍法》。
中國本身都唔少人有雙重國籍,只不過是他們在中國不能行駛作為外國公民的權利,如領事保護權。
桂民海事件中,中國外交部都講桂生係中國人,雖然佢有外國護照。
作者: kim_12346     時間: 2021-1-27 12:01

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-27 11:14 AM 發表

請參考香港特別行政區《基本法》。
乜原來你咁遵守同尊重中國法律架

作者: 冬眠古工人     時間: 2021-1-27 16:05

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-27 03:31 PM 發表

在桂民海事件中,
桂民海在泰國有使用瑞典護照的入境記錄。
卻沒有在泰國的任何出境記錄。

綁架別國公民是違反國際法的行為。
你講得冇錯,係泰國嘅責任,你應該問吓泰國點解,冇啦啦一個人入境,會消失於泰國,答案有兩個,一個係桂民海偷渡入中國,呢個機會甚微,另一個答案就係泰國捉咗桂民海交於中國,呢個責任應該由泰國來負責,以後你重敢到泰國旅行。
作者: 秋落     時間: 2021-1-28 11:41

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-27 03:31 PM 發表

在桂民海事件中,

哪一條國際法不能引渡犯罪者迴國審判。

作者: 冬眠古工人     時間: 2021-2-4 15:39

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-4 02:55 PM 發表

是否泰國政府捉人再交給黃俄土匪但事後否認呢?
很難說,
如果是,
泰國這種敢做不敢認的行為,
此後誰也不敢到泰國燒錢。

讓我們假設不是,
泰國堂堂一個主權國家任由黃俄土匪的間諜橫行,
同樣此後誰也不敢到泰國燒錢。
咁泰國死口唔認又如何,重有泰國成日攪軍事政變,軍人政權大過天,批評泰皇又要坐幾十年又如何,咪又係每年一樣咁多人旅遊,講真如果唔係泰國將人交比中國內地,但佢從來冇批評中國一聲,好明顯泰國一定有份捉人,交比中國。
作者: starr     時間: 2021-2-4 17:58

引用:
原帖由 rigby 於 2021-1-26 11:41 AM 發表

權貴人士可以去大灣區!
權貴去邊都得,hk曱甴就死去5隻屎眼

作者: 冬眠古工人     時間: 2021-2-6 11:38

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-6 10:43 AM 發表

泰國成日攪軍事政變,
軍人政權大過天,
批評泰皇又要坐幾十年等等,
全是泰國的內政,
只有泰國人才有發言權,
你是不說白不說,
說了也是白說!

消費者是否選擇去泰國冒險和燒錢,
那是他們的自由!
輪不到別人說三道四!

泰國政府,黃俄土匪,瑞典政府和桂民海本人四方都從未提及“泰國有份捉人交比黃俄土匪”。
所以你比“陰謀論”高級,
你是“神話”級。
唔好玩啦,泰國捉人要交比邊個,要講嘅咩,你咁L叻,你係泰國捉個人出境比我睇吓,你捉到你講乜咪乜囉,如果冇本事捉人出境,你咪要聽人講囉,如果泰國冇本事保護一個旅客安全,請你去都唔好去啦,呢D咁冇安全嘅國家。

作者: wilsonkf     時間: 2021-2-14 19:08

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-4 02:55 PM 發表

是否泰國政府捉人再交給黃俄土匪但事後否認呢?
很難說,
如果是,
泰國這種敢做不敢認的行為,
此後誰也不敢到泰國燒錢。

讓我們假設不是,
泰國堂堂一個主權國家任由黃俄土匪的間諜橫行,
同樣此後誰也不敢到泰國燒錢。
咁你咪唔好去泰國law.
嘈乜春.

唔會係個心想去, 把口又想J 掛?
作者: wilsonkf     時間: 2021-2-14 19:11

其實呢, 你問泰國知唔知呢條友係大陸想要既人. 認真唔會知. 都話用瑞典護照啦, 入境部門邊X 度有咁得閒去管.

不過, 如果條友唔知搞左乜野事, 比泰國情報部門捉左去審, 咁就自然乜都通晒天.
作者: 冬眠古工人     時間: 2021-2-14 22:43

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-14 03:43 PM 發表

放心!
你請我亦唔會去泰國。
心虛。

作者: wilsonkf     時間: 2021-2-17 18:07

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-17 01:58 PM 發表

只是擔心你會去,
儘管無關痛癢,
也不是件好事。
我唔怕, 只係有戇鳩仔怕O者.

點解總係有戇鳩仔以為人人都好似自己咁戇鳩呢.

作者: wilsonkf     時間: 2021-2-19 19:09

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-19 07:07 PM 發表

你想廁所打燈籠,
我絕對不會欄阻,
只是時候到了
請記住 ... I told you so!
Told 乜撚.
快D去英國啦. 好正架. 人地認為5G 傳播病毒, 去燒4G發射塔抗疫架.

不過仆街時唔好話我昆你喎. 路係自己揀架.
作者: nikonlee     時間: 2021-2-19 19:14

引用:

在桂民海事件中,

区自己从路陆边境偷渡返大陆当然没记录

作者: nikonlee     時間: 2021-2-27 19:25

引用:
原帖由 rigby 於 2021-2-27 02:24 PM 發表

哈哈哈!
師兄臉不紅氣不喘,
欽敬!
你有证据就罗出离,我只是比出一个可能性就

作者: nikonlee     時間: 2021-3-2 14:48

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-2 12:58 PM 發表

可能 ?

泰國邊境管制是豆腐渣嗎?
最重要的是 ...
黃俄土匪邊境管制也是豆腐渣嗎?
学你甘讲,尼个世界就没走私尼样野啦,媚公河的毒品走私又不是一日半日。

美国甘先进,阻止了墨西哥人越境没??能,傻侵就不用起围墙啦

如果一个墨西哥人在美国犯法,又查唔到入境记录,你觉得美国的警察和FBI会不会怀疑区系偷渡入境者?

作者: nikonlee     時間: 2021-3-4 15:07

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-4 02:02 PM 發表

假設我同意你的“走私萬能”論,

你是否也認為“ 12名民主人士偷渡台灣被捕”是被黃俄共狗陷害?
不好意思,我从不说万能论。我只说可能性,没证据前,一切都有可能性,我只是说他可能偷渡了,“12门逃”被捕时候还真有可能是偷渡,当然最后证据证明他们是偷渡,这是在法庭依据证据判刑的,所以你觉得不可能是偷渡,一定是给非法越境拘捕,请提出证据

作者: nikonlee     時間: 2021-3-13 01:00

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-12 12:48 PM 發表

你說“可能”,就可無需提出證據,我說“可能”,但我仍需提出證據,什麼道理 ?
在桂民海事件中,

綁架別國公民是違反國際法的

====

你这话中哪里出现可能二字?就指责绑架??
作者: 生果轉貼員     時間: 2021-3-13 07:44

如何做到?

作者: nikonlee     時間: 2021-3-14 14:20

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-14 09:37 AM 發表

這是事實,
不是“可能”。
甘和中国有咩关系??
你讲到中国可以跨境非法抓人,请问点从泰国离境回中国,特工压住桂生非法偷渡出境?

甘之前你又话边境森严,很难偷渡,一定要中国过来抓人??

你逻辑讲清楚没?

作者: nikonlee     時間: 2021-3-18 19:12

甘关系呢??我睇唔出关系

你还是没讲明区比人带走和向中国自首间的关系。

向中国自首不是很正常的一个行为吗,你能看出什么不正常?或者去比大耳窿追数,或者比CIA灭口,要去中国避难

作者: nikonlee     時間: 2021-3-20 12:03

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-20 10:33 AM 發表

你睇唔出關係 ...
我只能說 ...
深表同情!
这都能牵强说上个关系,我也只能深表同情,证明你理工科学得真不怎么样,至少逻辑学不好

作者: nikonlee     時間: 2021-3-21 18:16

引用:
原帖由 rigby 於 2021-3-21 01:42 PM 發表

證明 ?

哈哈哈!
指责别人,不用证明???
哈哈哈

作者: nikonlee     時間: 2021-4-3 10:13

引用:
原帖由 rigby 於 2021-4-3 09:55 AM 發表

2015年10月17日桂民海於泰國芭提雅公寓被一名男子帶走失蹤,其後有四名男子搜索其公寓,企圖帶走桂的電腦,但被管理人員阻止,最後空手而回。
(根據 2016年1月17日,新華社發表的文章)2015年10月18日桂民海在黃俄淪陷區出現並向公安機關投案自首。

如此明顯的證明 ...
看到但必須假裝看不到,
...
1,既然抓人了,为何不一起带走电脑,既然管理员能阻止搜查,点解阻止唔到抓人??你本身讲的野就不可信

既然你都不能证明桂是给人带走这事,后面的所以跨境捉人就是胡扯,为何不能是他自己跑去自首?

你用一个虚无,毫无证明的抓人事件,证明后面的结论,不是十分可笑?
作者: wilsonkf     時間: 2021-4-3 10:29

引用:
原帖由 rigby 於 2021-4-3 09:55 AM 發表

2015年10月17日桂民海於泰國芭提雅公寓被一名男子帶走失蹤,其後有四名男子搜索其公寓,企圖帶走桂的電腦,但被管理人員阻止,最後空手而回。
(根據 2016年1月17日,新華社發表的文章)2015年10月18日桂民海在黃俄淪陷區出現並向公安機關投案自首。

如此明顯的證明 ...
看到但必須假裝看不到,
...
先唔評論你呢段話既真實性,就當係真啦

一個男人可以帶佢走,下面班實Q唔理
跟住四個男人去拎電腦,班實Q又阻止到

好明顯桂民海係自願跟人走,唔係實Q阻止到四個人,點會阻止唔到一個人?

作故仔前先換位思考,諗下自己故仔有無呢D弱智漏洞。

當然,我明白,我為難一個青山院友,特殊學校都教唔掂既智將,係我唔O岩。