標題: [國際新聞評論] 【新冠疫苗】加州有人接種數小時後死亡 上月曾染疫 - 香港經濟日報 - 即時新聞頻道 - 國際形勢 - 環球社會熱點 [打印本頁]

作者: 瘟吐奶奶    時間: 2021-1-24 06:29 PM

美國的新冠肺炎疫情嚴峻,美國正加緊為民眾接種新冠疫苗。新任美國總統拜登更豪言上任百日,可為民眾接種1億劑新冠疫苗。但加州1名上月曾感染新冠肺炎的民眾,接種新冠疫苗數小時後死亡。當局目前正調查他的死因,

按專家解釋,應該又係唔打都自然死果隻

新聞來源連結:

https://inews.hket.com/article/2 ... 後死亡 上月曾染疫?mtc=20023
作者: 初級投資者    時間: 2021-1-24 06:30 PM

又話同疫苗無關
作者: songsong17    時間: 2021-1-24 06:31 PM

舊病復發者...
作者: tri333    時間: 2021-1-24 06:31 PM

冇問題啦香港有專家話日日都有人死㗎啦死咪死囉有咩問題呀
作者: tri333    時間: 2021-1-24 06:32 PM

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2021-1-24 06:29 PM 發表

美國的新冠肺炎疫情嚴峻,美國正加緊為民眾接種新冠疫苗。新任美國總統拜登更豪言上任百日,可為民眾接種1億劑新冠疫苗。但加州1名上月曾感染新冠肺炎的民眾,接種新冠疫苗數小時後死亡。當局目前正調查他的死因,

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2860000/2860972/0124_death_1024.jpg

按專家解釋 ...
挪威死廿幾人香港有專家都話挪威日日都有人死㗎喇有咩問題!
作者: 錢太多4    時間: 2021-1-24 06:32 PM

正常,其實佢唔打輝瑞遲早都會死
作者: 油站強勁的核心    時間: 2021-1-24 06:33 PM

一定

冇看6000页的 疫苗数据!!!
作者: 寒冬小老闆    時間: 2021-1-24 06:37 PM

引用:
原帖由 瘟吐奶奶 於 2021-1-24 06:29 PM 發表

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2860000/2860972/0124_death_1024.jpg

按專家解釋 ...
可能好似CB仔話齋😎吃飯死之嗎,唔關疫苗事🤣
作者: ichthys2    時間: 2021-1-24 06:41 PM

官腔回應︰一定與疫苗無關。
作者: 33Chris    時間: 2021-1-24 06:43 PM

總之就係同疫苗無關
作者: ooxx13    時間: 2021-1-24 06:47 PM

總之就係同疫苗無關~

黄人黑医护吾使怕。
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 06:47 PM

辉瑞疫苗疫苗全球接种之后 死亡不断增加
有的人心真大啊!!!

在试验阶段都死了近10人!!
正式接种还在不断死亡!!

一些人真是脑残啊!!!
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-1-24 06:48 PM

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-1-24 06:31 PM 發表

舊病復發者...
當流感死就好了
作者: songsong17    時間: 2021-1-24 06:49 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-24 06:48 PM 發表

當流感死就好了
又得者...
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 06:49 PM

引用:
原帖由 tri333 於 2021-1-24 06:32 PM 發表

光已知的 挪威死亡  35以上
德国死亡 10 以上
法国
以色列也有很多死亡
。。。。。。

还有美国 英国 巴西  墨西哥。。。。。。

作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-1-24 06:50 PM

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-1-24 06:32 PM 發表

係人一出生就等死架喇打唔打輝瑞始終都要死
作者: freemind1    時間: 2021-1-24 06:51 PM

香港班奴性磚家話冇問題,疫苗打死人仍然非常安全,因為係外國貨。反而國產冇問題都唔安全,因國產係原罪
作者: songsong17    時間: 2021-1-24 06:51 PM

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-24 06:47 PM 發表

辉瑞疫苗疫苗全球接种之后 死亡不断增加
有的人心真大啊!!!

在试验阶段都死了近10人!!
正式接种还在不断死亡!!

一些人真是脑残啊!!!  
港專家: 只信藥廠報告, 其他都無證據顯示同西方疫苗有直接關係...
作者: tri333    時間: 2021-1-24 06:52 PM

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-24 06:49 PM 發表

光已知的 挪威死亡  35以上
德国死亡 10 以上
法国
以色列也有很多死亡
。。。。。。

还有美国 英国 巴西  墨西哥。。。。。。

香港專家話齋日日都有人死㗎啦唔關疫苗事嘅,繼續打啦!
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 06:55 PM

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-1-24 06:43 PM 發表

總之就係同疫苗無關
家住柏林的85歲退休中學老師克勞斯告訴記者:

我本想早日接種疫苗。
現在看到歐美國家政府和疫苗製造商不公開疫苗到底會不會有嚴重的副作用,我為此感到很擔心。”

作者: Joyidea    時間: 2021-1-24 06:58 PM

佢已經有抗體,點解仲要去打疫苗?
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 06:59 PM

引用:
原帖由 tri333 於 2021-1-24 06:52 PM 發表

英變異病毒引恐慌!香港第一時間“禁航”,有些脏心思的港人卻不開心了?

此前,許樹昌與何栢良及香港大學醫學院院長梁卓偉、香港大學教授袁國勇曾多次呼籲封閉香港來往內地的關口。此次英國疫情再暴,許樹昌卻沒有透露出需要斷航的意思,再加上香港疫情形勢嚴峻,全面遏止疫情已刻不容緩,許的表態引發香港和內地兩地網民譁然。內地有網民認為,香港對內地封關嚴格,卻對英國斷航猶豫,是否內外有別?有香港網民則質問當初高呼“封關救港”的一群醫護人員去哪了,“着曬草(跑路)”啦,“香港人自求多福”。

而香港評論員何亮亮則認為,某些“專業人士”的脏心思是存在的。比如前文提到的許樹昌就曾接受“港獨”媒體專訪稱警方使用的催淚彈是“化學武器”去年“黑暴”形勢嚴峻,香港特區政府在中央政府的幫助下渡過了政治上非常困難的時期,

一些人也就此“潛伏”下來,

並在疫情中發泄“反中”情緒。

香港2月5日封關,直到最近才部分解封。一個月前香港“跳舞組”引爆疫情,鍾南山表示香港當務之急是需要進行全民核酸檢測。

結果“四大顧問”一致出來反對全民檢測。

禁航令前,大部分抵港人士都需要接受14天隔離觀察,但一些人可以獲得豁免,包括來往跨境運輸工作人員例如貨船船員、貨車司機、航班機組人員。歐美國家人士來港也不需要提供健康證明。

一些專業人士在抗疫過程中扮演了極不光彩的角色,
包括早先以現行香港法例限制,內地疫苗沒有得到“國際認證”為由,不批准內地疫苗在香港的使用。甚至網絡上流傳出所謂“民主的疫苗”與“集權的疫苗”說法。
這些專業人士“反中”情緒嚴重,
他們一方面對疫情很焦慮,另一方面又抗拒內地的檢測隔離措施,一些觀點做法明顯是違背理性科學的。

作者: morning521    時間: 2021-1-24 07:00 PM

個别例子。
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2021-1-24 07:02 PM

打完疫苗即死啱晒曱甴打
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 07:03 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ijkn    時間: 2021-1-24 07:04 PM

磚家: 肯定會說没有証據和疫苗有關
作者: 冰風蓋天    時間: 2021-1-24 07:04 PM

引用:
原帖由 tri333 於 2021-1-24 06:32 PM 發表

咁多打完針後死亡,全部都話同疫苗無關!又會咁啱全部打完後就自然死?
作者: peter925    時間: 2021-1-24 07:17 PM

香港人好幸運地可以自己揀疫苗,命運在自己手,西方各國選擇不多,只有富豪可以打黑市中國疫苗。
作者: candyloveandy    時間: 2021-1-24 07:18 PM

引用:

按專家解釋 ...
磚家學者:同逆苗無直接關係
作者: 無諗聊聊    時間: 2021-1-24 07:21 PM

與疫苗無關
一定係,除非唔係
作者: suzume    時間: 2021-1-24 07:22 PM

一定唔關事啦
所有死亡都係個別事件
因為人總會一死
作者: workdboy169    時間: 2021-1-24 07:22 PM

等睇邊個打香港第—針,—定要live

作者: 殘廁變態的豬豬    時間: 2021-1-24 07:27 PM

引用:

按專家解釋 ...
香港磚家:其實每個人最後都會死,所以打咗輝瑞mRNA疫苗後死亡,理論上同輝瑞無關係。。。
作者: siu_siu_nei_00    時間: 2021-1-24 07:30 PM

引用:
原帖由 錢太多4 於 2021-1-24 06:32 PM 發表

你啱人終會一死
作者: lung_block    時間: 2021-1-24 07:32 PM

引用:

按專家解釋 ...
廢水毒苗,全世界整死多少人?
作者: krolik    時間: 2021-1-24 07:32 PM

唔怪得黑醫護都話要打中興
作者: FENFAY    時間: 2021-1-24 07:33 PM

可能本身好返已經有抗體,再打就抗體過量.純粹猜測.
作者: orabuln    時間: 2021-1-24 07:34 PM

如果打完就死,我都想打
作者: bitebite    時間: 2021-1-24 07:39 PM

Scary
作者: 一個中國人!    時間: 2021-1-24 07:44 PM

引用:

按專家解釋 ...
好快會有曱甴廢青衝出嚟話飲水都會死人
作者: hwwong    時間: 2021-1-24 07:44 PM

接種後數小時咁短時間就死亡... 老外西毛藥廠同所謂專家不是想講, 這個人根本就快死, 所以在佢臨死前幫佢完成接種疫苗的遺願... 這個解釋比較有創意了...

老外西毛藥廠的美國肺炎疫苗, 越來越似安樂死的概念了...
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 07:44 PM

引用:
原帖由 peter925 於 2021-1-24 07:17 PM 發表

香港人好幸運地可以自己揀疫苗,命運在自己手,西方各國選擇不多,只有富豪可以打黑市中國疫苗。
是哦
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2021-1-24 07:45 PM

好危險😂最岩時代垃圾注射
作者: timmm    時間: 2021-1-24 07:46 PM

呢一單,話無關都無人信呀
作者: timmm    時間: 2021-1-24 07:49 PM

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-24 07:03 PM 發表

哈哈哈    hfceddie  
不敢面对 辉瑞试验数据造假
死亡不断
不禁言别人  
不敢让别人继续说了

條友比人串爆就會禁人言,點會應你呀
作者: kwan1516    時間: 2021-1-24 07:49 PM

中國疫苗由始至終安全第一、未有人死亡、未有人面癱、未有人脊椎炎
作者: 海邊的快樂小魚    時間: 2021-1-24 07:51 PM

挪威同美國加州都有人打輝瑞疫苗死左,唔該黑醫護及正垃圾馬仲儀醫生出來解釋回應下
作者: keho4    時間: 2021-1-24 07:53 PM

打完數小1時後自殺?
作者: 春雨彎刀    時間: 2021-1-24 07:54 PM

引用:

按專家解釋 ...
柒狼普👹種下禍根💀
作者: 海灣捉高峰    時間: 2021-1-24 07:56 PM

死咁多…你叫毒果同磚家點幫手漂白好?雖然手足無L腦…不過死咁多人點拆呀?黎緊漂白費應加倍啦!最多加返藥費!智將手足比$5000都照打嫁啦
作者: heyworld    時間: 2021-1-24 07:58 PM

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-1-24 07:51 PM 發表

挪威同美國加州都有人打輝瑞疫苗死左,唔該黑醫護及正垃圾馬仲儀醫生出來解釋回應下
隨手在網上 Google 一吓:

A) 杜特爾特:想步挪威後塵請隨意,我看好中國疫苗
科興公司的疫苗安全性有口皆碑,目前正在使用的多個國家都沒有報告死亡案例杜特爾特在演講中揶俞了國內支持輝瑞疫苗的參議員,“25人在接種(輝瑞)疫苗後死亡,你們自己選。”http://www.hkcna.hk/content/2021/0119/874474.shtml

B) 报告:美国55人接种新冠病毒疫苗后死亡
https://new.qq.com/omn/20210118/20210118A04U0800.html

c) 法国5名 7旬老者接种新冠疫苗后死亡引发关注
法国5名 7旬老者接种新冠疫苗后死亡引发关注 (rfi.fr)
作者: laws168168    時間: 2021-1-24 07:58 PM

又是自然死亡。
作者: 瑪卡    時間: 2021-1-24 07:59 PM

唔係中國苗苗出事無呻淫價值🤔🤔
作者: JV3733    時間: 2021-1-24 08:00 PM

藥廠:這是在預計之內
作者: wilsonkf    時間: 2021-1-24 08:02 PM

免疫糸統被刺激過度, 死人有乜出奇.
上次未醫好, 一打輝瑞咪仆街. 的確唔可以怪疫苗既, 要怪就要個仆街政府.
作者: chimingchan2014    時間: 2021-1-24 08:04 PM

一定又會話同疫苗無關。
當然啦,即使知道真係同疫苗有關,都唔會出聲啦。因為現在只能靠注射疫苗嚟抗疫,才可以恢復正常經濟活動,所以即使要死一部份人都係在所不惜嘅。呢啲咪就係民主自由國家政府嘅處事方法囉,無問題喎,人民認為政府做得差,下次咪以選票推佢落台囉,呢啲就係民主選舉嘅好處。至於犧牲咗幾多人,對唔住,呢啲唔係民主選舉制度要考慮嘅嘢。
作者: 滴滴流彈    時間: 2021-1-24 08:09 PM

遲唔死早唔死,依家死。一定係自然死亡😂😂😂😂😂😂😂😂
作者: 阿聞    時間: 2021-1-24 08:12 PM

引用:

按專家解釋 ...
可能之前中過的人不適合打?
作者: ronnietsang    時間: 2021-1-24 08:14 PM

引用:

按專家解釋 ...
建制打先
作者: eclipseone    時間: 2021-1-24 08:15 PM

作者: pqrdownloader    時間: 2021-1-24 08:17 PM

打虧衰,同打滴露都無乜野分別。
作者: 神名綾人    時間: 2021-1-24 08:17 PM

知就知道輝瑞實出事

估唔到咁大獲啫
作者: 單嫖獨賭kaka    時間: 2021-1-24 08:18 PM

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-1-24 06:41 PM 發表

官腔回應︰一定與疫苗無關。
例牌對白

無證據顯示同疫苗有關
作者: 生生不息2014    時間: 2021-1-24 08:20 PM

引用:
原帖由 tri333 於 2021-1-24 06:52 PM 發表

我淨係想班專家打先。佢哋唔打叫市民打嘅話。正仆街。
作者: ax7ax    時間: 2021-1-24 08:20 PM

外國果啲,不了
作者: 樹上芳香的油站    時間: 2021-1-24 08:23 PM

引用:

按專家解釋 ...
說來說去, 專家認為美國新冠疫苗無敵
作者: law31    時間: 2021-1-24 08:23 PM

Errr..

圖片附件: bandicam 2021-01-24 20-23-05-422.jpg (2021-1-24 08:23 PM, 113.81 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: mousehunter    時間: 2021-1-24 08:25 PM

藥廠話一早預左
作者: fksimonhk    時間: 2021-1-24 08:27 PM

專家話:食飯都有人哽死啦,唔通唔食咩!無事既,總之一概同輝瑞疫苗無關。
作者: 突然的自我    時間: 2021-1-24 08:27 PM

中左新冠都唔死,点知比支毒針打死,真冤呀!
作者: mousehunter    時間: 2021-1-24 08:27 PM

感染過本身有免疫力, 仲打乜鬼
作者: kwood    時間: 2021-1-24 08:28 PM

香港既黃醫護話:佢地就算唔接種都係會死,不過只係剛巧死前接種了。
作者: 算爆    時間: 2021-1-24 08:30 PM

咁啱時辰到啫,死於自然無事
作者: 生生不息2014    時間: 2021-1-24 08:35 PM

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-1-24 07:27 PM 發表

香港磚家:其實每個人最後都會死,所以打咗輝瑞mRNA疫苗後死亡,理論上同輝瑞無關係。。。
同一理論染咗新冠死可能都唔關新冠事。
作者: god    時間: 2021-1-24 08:36 PM

專家話 閻王要你三更死,不許留人到五更呀
作者: 莫小問    時間: 2021-1-24 08:39 PM

感染肺炎死就3%,打左輝瑞又就3%死!
未計將來副作用
作者: erickiki    時間: 2021-1-24 08:40 PM

留比黃L打,佢哋話死都願
作者: 200888    時間: 2021-1-24 08:43 PM

以後美國一街都係X-men,完勝中國!
作者: lam4451    時間: 2021-1-24 08:43 PM

引用:
原帖由 timmm 於 2021-1-24 07:49 PM 發表

條友原來連我都禁左,我一向唔多出聲,都記唔起幾時串過佢,老實講呢啲人屌佢都廢撚事啦,點會專登串佢吖。
作者: 一個夢    時間: 2021-1-24 08:44 PM

發放假消息是刑事罪行
作者: 野性筍盤    時間: 2021-1-24 08:44 PM

引用:
原帖由 樹上芳香的油站 於 2021-1-24 08:23 PM 發表

說來說去, 專家認為美國新冠疫苗無敵
收咩人錢,自然要為咩人講野架啦,大部份專家都係
作者: 樹上芳香的油站    時間: 2021-1-24 08:46 PM

引用:
原帖由 野性筍盤 於 2021-1-24 08:44 PM 發表

收咩人錢,自然要為咩人講野架啦,大部份專家都係
現實的商業社會
作者: 美國病毒    時間: 2021-1-24 08:46 PM

一定又係賴打錯大陸疫苗
作者: freddieking    時間: 2021-1-24 08:47 PM

總之黃曱畜打輝瑞疫苗,偷打中國疫苗冚包橙
作者: cusooninhk    時間: 2021-1-24 08:48 PM

唔該唔好打哂,要留比黃屍/曱甴打呀🤣🤣🤣🤣
作者: 200888    時間: 2021-1-24 08:49 PM

你今日打咗未?

作者: manyau622    時間: 2021-1-24 08:50 PM

引用:

按專家解釋 ...
又要靠專家搬龍門了!
作者: leucocyte    時間: 2021-1-24 08:50 PM

引用:

按專家解釋 ...
D香港磚家打左輝瑞未?
作者: 史太夫    時間: 2021-1-24 08:51 PM

所有證據直指尾畜毒液苗不單止無效零保護,還是一支控制人口的隨機毒針!死白鬼從來冇科技,只是想用邪術去支配人體!
作者: eliskw2000    時間: 2021-1-24 08:51 PM

又話唔關疫苗事啦。死咁多人都無人敢出聲,呢D就真係霸權喇。
作者: manyau622    時間: 2021-1-24 08:52 PM

引用:

按專家解釋 ...
地球靠晒你哋啦!
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-1-24 08:52 PM

引用:
原帖由 tri333 於 2021-1-24 06:31 PM 發表

冇問題啦香港有專家話日日都有人死㗎啦死咪死囉有咩問題呀
專家都會死,早死就唔駛累人累物
作者: TKLS    時間: 2021-1-24 08:53 PM

南無阿彌陀佛
作者: manyau622    時間: 2021-1-24 08:54 PM

奇 實人必會一死, 解釋晒!
作者: eliskw2000    時間: 2021-1-24 08:56 PM

引用:
原帖由 timmm 於 2021-1-24 07:49 PM 發表

仲有個WongMakTak同唔記得乜水,不停開帖但就禁人言,幼稚到呢。
作者: 大腳傳中    時間: 2021-1-24 08:58 PM

流感死,電子煙死,唔關疫苗事
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-1-24 08:58 PM

引用:
原帖由 英犬喪鐘起 於 2021-1-24 06:59 PM 發表

英變異病毒引恐慌!香港第一時間“禁航”,有些脏心思的港人卻不開心了?

此前,許樹昌與何栢良及香港大學醫學院院長梁卓偉、香港大學教授袁國勇曾多次呼籲封閉香港來往內地的關口。此次英國疫情再暴,許樹昌卻沒有透露出需要斷航的意思,再加上香港疫情形勢嚴峻,全面遏止疫情已刻不容緩,許的表態引發香港和內地兩地網民譁然。內地有網民認為,香港對內地封關嚴格,卻對英國斷航猶豫,是否內外有別?有香港網民則 ...
這些專家都是反中的專業人士,林鄭政府要撤換咗呢啲專家才可達至真正的抗疫目標。
作者: 9wai    時間: 2021-1-24 08:58 PM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-24 06:48 PM 發表

當流感死就好了
又或者電子煙肺炎呢!
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-1-24 08:59 PM

美國疫苗
作者: niceowlowl    時間: 2021-1-24 09:00 PM

比拜登害死