標題: [本港新聞評論] 許樹昌:若科興下月中未有詳細數據應研另選滅活疫苗 - RTHK [打印本頁]

作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 04:16 PM

疫苗接種計劃專責工作小組專家成員許樹昌說,政府購入的新型肺炎疫苗抵港時間未能確定,難以評估是否能於今年底,做到全港有7成市民已接種疫苗的目標。他又認為,如果科興疫苗到下月中,仍未能提供詳細數據,當局應研究是否需要另選其他公司的滅活疫苗

他出席無綫電視節目《講清講楚》時指出,首批復星/BioNTech的疫苗,將於下月底到港,共為香港提供750萬劑,會分6批底港,首3批有150萬劑,之後每批100萬劑。至於有由牛津大學及阿斯利康藥廠共同研發的疫苗,預期在6月底才抵港

他說科興疫苗暫時仍未向衞生署提交申請和詳細資料,如果對方可以盡快提交數據,當局會盡快審批

許樹昌在節目後補充,當局每種疫苗的接種平台,只會選擇一款疫苗,科興較先與當局接洽,認為雙方有協議在先,應再等候對方提供數據。他又指出,世衞亦會檢視科興和國藥的疫苗資料,估計科興會盡快公布詳細數據。
===============================================================================================

最後通牒 Ultimatum, 都咪話唔俾足機會。不過科興可能嗤之以鼻,挑!我都唔憂賣!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1572088-20210124.htm
作者: 出入夜婆仔    時間: 2021-1-24 04:28 PM

要保護醫護人員。 請許醫生團隊的醫護人員先接種。 因為高風險應該優先。
作者: freemind1    時間: 2021-1-24 04:35 PM

曱甴磚家不如公佈吓輝瑞及阿斯利康嘅報告比市民睇吓,一或呢兩間根本亦冇報告,不過曱甴磚家可以接受。支持回歸一國一制,香港市民再咁樣繼續一定比班BNO垃圾磚家害死
作者: andysan4    時間: 2021-1-24 04:36 PM

黃樹娼
班黃醫護畜都話要打科興疫苗呀!

圖片附件: 1611477361875.jpg (2021-1-24 04:36 PM, 314.68 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1611477362003.jpg (2021-1-24 04:36 PM, 258.4 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 皇旺絲    時間: 2021-1-24 04:37 PM

黑醫護就反中,想要美國即死疫苗
作者: 今天回收的山頭    時間: 2021-1-24 04:41 PM

藍斯話要打科興.
作者: 初級投資者    時間: 2021-1-24 04:44 PM

科興唔好交數據,咁黃醫護就局住打輝瑞,一陣無人打就醜死怪。
作者: 逆風的肥牛    時間: 2021-1-24 04:46 PM

引用:
原帖由 今天回收的山頭 於 2021-1-24 04:41 PM 發表

藍斯話要打科興.
黃絲話要打輝瑞,唔知嘴巴誠實D定係身體誠實D呢 ?
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-1-24 05:00 PM

引用:
原帖由 今天回收的山頭 於 2021-1-24 04:41 PM 發表

藍斯話要打科興.
黄人打親中國疫苗x全家
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 05:07 PM

好有興趣睇吓科興同國藥交啲乜嘢資料俾世衛審批。
作者: 明日野性的老闆    時間: 2021-1-24 05:22 PM

傳媒話美英疫苗可能減少供貨給歐盟
作者: 明日野性的老闆    時間: 2021-1-24 05:23 PM

根據報告歐盟向美英下訂單未必如期供貨
作者: 明日野性的老闆    時間: 2021-1-24 05:25 PM

韓國劇許浚醫道
作者: XEO    時間: 2021-1-24 05:34 PM

BioNTech 收到貨先講
作者: 令狐椒    時間: 2021-1-24 05:37 PM

就係呢啲黃色磚家累到香港人冇得打科興.
作者: benho118    時間: 2021-1-24 05:39 PM

我覺得根本科興就係怕咗黑暴醫畜抹黑,寧願唔做香港人生意!
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 05:41 PM

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-1-24 05:37 PM 發表

唔好話呢12個專家唔係民選,就算係都可以隨時DQ,換過12個聽話嘅。

又或者特首會同行政會議即時決定採用科興疫苗,點解唔做?

將責任推落人哋度,只係卸責。

作者: leucocyte    時間: 2021-1-24 05:42 PM

引用:
原帖由 令狐椒 於 2021-1-24 05:37 PM 發表

我想打國藥
作者: 努力,支持    時間: 2021-1-24 05:54 PM

許專業人士,你地有無追究過兩種外國疫苗係邊度同埋幾時測試做出數據,我只係知道科興在不同地方進行測試,

作者: 努力,支持    時間: 2021-1-24 05:55 PM

許專業人士,你地有無追究過兩種外國疫苗係邊度同埋幾時測試做出數據,我只係知道科興在不同地方進行測試,
作者: 前往粗野的樓主    時間: 2021-1-24 05:58 PM

引用:

藍斯話要打科興.
咁你打輝瑞啦。
作者: XEO    時間: 2021-1-24 06:00 PM

國家隊唔供貨,莫講話科興、國藥,可能連BioNTech都唔會有,都係等收左貨先講.
作者: CB1668_2    時間: 2021-1-24 06:00 PM

引用:
原帖由 努力,支持 於 2021-1-24 05:54 PM 發表

人哋第三期臨床實驗報告,
以輝瑞為例,佢从美国,德国,土耳其,南非,巴西和阿根廷大约150个临床试验地点,搵大約4萬幾人做實驗。
作者: 貓兒休假    時間: 2021-1-24 06:00 PM

芝麻作數據都要時間架 

隻野效用咁垃圾...仲有咁多副作用...

作數據都要大量人力物力 
作者: 版煮報夢.    時間: 2021-1-24 06:04 PM

呢條人渣想害香港人 然後歸咎政府

作者: XEO    時間: 2021-1-24 06:08 PM

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 06:00 PM 發表

人哋第三期臨床實驗報告,
以輝瑞為例,佢从美国,德国,土耳其,南非,巴西和阿根廷大约150个临床试验地点,搵大約4萬幾人做實驗。
外國咁多地方打緊國產疫苗,人地唔洗睇報告? 米玩啦....

作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:09 PM

引用:
原帖由 努力,支持 於 2021-1-24 05:54 PM 發表

唔使問專家,全世界都可以 download 自己睇。

PFIZER-BIONTECHCOVID-19 VACCINE ADVISORY COMMITTEE BRIEFING DOCUMENT

https://www.fda.gov/media/144246/download

坐喺井度 challenge 人哋,徒落得一個貽笑大方。 事實係你「只係知道」好有限嘅嘢!

"The Phase 3 clinical trial of BNT162b2 began on July 27 and has enrolled 43,661 participants to date, 41,135 of whom have received a second dose of the vaccine candidate as of November 13, 2020. Approximately 42% of global participants and 30% of U.S. participants have racially and ethnically diverse backgrounds, and 41% of global and 45% of U.S. participants are 56-85 years of age. A breakdown of the diversity of clinical trial participants can be found here from approximately 150 clinical trials sites in United States, Germany, Turkey, South Africa, Brazil and Argentina. The trial will continue to collect efficacy and safety data in participants for an additional two years."

作者: XEO    時間: 2021-1-24 06:14 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 06:09 PM 發表

唔使問專家,全世界都可以 download 自己睇。

PFIZER-BIONTECHCOVID-19 VACCINE ADVISORY COMMITTEE BRIEFING DOCUMENT

https://www.fda.gov/media/144246/download

坐喺井度 challenge 人哋,徒落得一個貽笑大方。
好多人睇左,得果幾十頁紙,輝瑞自己批自己,你自己信就得.
https://www.youtube.com/watch?v= ... channel=波士顿自干五-圆脸传媒
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:18 PM

Modern Covid-19 Vaccine: FDA Briefing Document for Advisory Committee Meeting of Dec 17 2020

https://www.fda.gov/media/144434/download
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 06:23 PM

英變異病毒引恐慌!香港第一時間“禁航”,有些脏心思的港人卻不開心了?

此前,許樹昌與何栢良及香港大學醫學院院長梁卓偉、香港大學教授袁國勇曾多次呼籲封閉香港來往內地的關口此次英國疫情再暴,許樹昌卻沒有透露出需要斷航的意思,再加上香港疫情形勢嚴峻,全面遏止疫情已刻不容緩,許的表態引發香港和內地兩地網民譁然。內地有網民認為,香港對內地封關嚴格,卻對英國斷航猶豫,是否內外有別?有香港網民則質問當初高呼“封關救港”的一群醫護人員去哪了,“着曬草(跑路)”啦,“香港人自求多福”。

而香港評論員何亮亮則認為,某些“專業人士”的脏心思是存在的。比如前文提到的許樹昌就曾接受“港獨”媒體專訪稱警方使用的催淚彈是“化學武器”。去年“黑暴”形勢嚴峻,香港特區政府在中央政府的幫助下渡過了政治上非常困難的時期一些人也就此“潛伏”下來,並在疫情中發泄“反中”情緒。

[size=1.25]香港2月5日封關,直到最近才部分解封。一個月前香港“跳舞組”引爆疫情,鍾南山表示香港當務之急是需要進行全民核酸檢測。

結果“四大顧問”一致出來反對全民檢測。

禁航令前,大部分抵港人士都需要接受14天隔離觀察,但一些人可以獲得豁免,包括來往跨境運輸工作人員例如貨船船員、貨車司機、航班機組人員。歐美國家人士來港也不需要提供健康證明。

作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:25 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 16:16 發表

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1572088_1_L_20210124134738.jpg

疫苗接種計劃專責工作小組專家成員許樹昌說,政府購入的新型肺炎疫苗抵港時間未能確定,難以評估是否能於今年底,做到全港有7成市民已接種疫苗的目標。他又認為,如果科興疫苗到下月中,仍未能提供詳細數據,當局應研究是否需要另選其他公司的滅活疫苗。

他出席無綫 ...
大家都知mRNA 係高風險. 班高官好似發夢咁. 政府如果入唔到滅活就唔該自己請辭啦.

mRNA 留比黃人打.

黃人唔鐘意, 佢地大可以用mRNA, 又唔係迫人選一種. 呢個政府做野真係好低能. 正路政府應該入兩隻滅活, 加一隻 mRNA. 然後邊隻多人用就補貨. 咁好簡單姐. 亦唔需要偏幫任何一隻.
作者: 英犬喪鐘起    時間: 2021-1-24 06:26 PM

一些專業人士在抗疫過程中扮演了極不光彩的角色,包括早先以現行香港法例限制,內地疫苗沒有得到“國際認證”為由,不批准內地疫苗在香港的使用。甚至網絡上流傳出所謂“民主的疫苗”與“集權的疫苗”說法。
這些專業人士“反中”情緒嚴重,
他們一方面對疫情很焦慮,另一方面又抗拒內地的檢測隔離措施,一些觀點做法明顯是違背理性科學的。

作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:28 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 06:25 PM 發表

大家都知mRNA 係高風險. 班高官好似發夢咁. 政府如果入唔到滅活就唔該自己請辭啦.

mRNA 留比黃人打.

黃人唔鐘意, 佢地大可以用mRNA, 又唔係迫人選一種. 呢個政府做野真係好低能. 正路政府應該入兩隻滅活, 加一隻 mRNA. 然後邊隻多人用就補貨. 咁好簡單姐. 亦唔需要偏幫任何一隻.
「政府如果入唔到滅活就唔該自己請辭啦」

林奠?陳姑娘?係佢哋話事喎? 專家只係建議,冇決定權㗎!

作者: Marlboro22    時間: 2021-1-24 06:32 PM

愈來愈發覺香港有d人乜都要政治化
你痴唔緊要 咪逼人一齊痴
打個疫苗都煩過人
你班磚家唔打咪阻住想打既人
日日係度拖後腿 係勁既香港就唔洗搞成咁啦
搗亂就叻
作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:33 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:28 發表

「政府如果入唔到滅活就唔該自己請辭啦」

林奠?陳姑娘?假佢哋話事喎?  專家只係建議,冇決定權㗎!
正路就係陳姑娘. 專家都係比意見, 大家可以討論成件事.

如果佢估許滅活小人用. 就入小D. 入多D mRNA 咯. 好過現在成班傻既咁樣玩. 玩玩下咩貨都拿唔到來香港.
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:34 PM

引用:
原帖由 Marlboro22 於 2021-1-24 06:32 PM 發表

打個疫苗都煩過人
搗亂就叻
唔好話呢12個專家唔係民選,就算係都可以隨時DQ,換過12個聽話嘅。

又或者特首會同行政會議即時決定採用科興疫苗,點解唔做? 專家只係建議,冇決定權㗎!

作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:35 PM

引用:
原帖由 Marlboro22 於 2021-1-24 18:32 發表

打個疫苗都煩過人
搗亂就叻
全世界都搶緊,

就算英國簽mRNA 疫苗都講明煇端係免責. 呢批政府高官好似發緊夢咁.
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:36 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 06:33 PM 發表

正路就係陳姑娘. 專家都係比意見, 大家可以討論成件事.

如果佢估許滅活小人用. 就入小D. 入多D mRNA 咯. 好過現在成班傻既咁樣玩. 玩玩下咩貨都拿唔到來香港.
你要專家審批,但生產商連最基本嘅「完整報告」都交唔出,你叫人點開綠燈呀?
作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:38 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:36 發表

你要專家審批,但生產商連最基本嘅「完整報告」都交唔出,你叫人點開綠燈呀?
唔好玩啦. 你要專家建議, 都要引導佢地方向. 現在首要方向係搶貨. mRNA 要跟足程序批, 人地個個國家都唔批呀. 佢地都係緊急咁批.

無辦法, 現在風頭火勢. 如果香港淨係得番mRNA 最後因為玩野, 無左大家都想要的滅活疫苗, 咁由邊個負責呢?
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:41 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 06:38 PM 發表

唔好玩啦. 你要專家建議, 都要引導佢地方向. 現在首要方向係搶貨. mRNA 要跟足程序批, 人地個個國家都唔批呀. 佢地都係緊急咁批.

無辦法, 現在風頭火勢. 如果香港淨係得番mRNA 最後因為玩野, 無左大家都想要的滅活疫苗, 咁由邊個負責呢?
「人地個個國家都唔批呀」

唉!真不知從何說起。
作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:43 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:41 發表

「人地個個國家都唔批呀」

唉!真不知從何說起。
我係話"如果跟足程序"呀. 佢地個個都係唔跟程序咁審批.  佢地係用 "Emergency use" 咁批..  你有無睇"正常" 新聞架?

"Emergency use, the FDA said, is not the same as full approval, which would require Pfizer to file a separate application to secure."

其實我地正常人唔介意你打mRNA 疫苗架. 因為大家都要搶貨, 現在點計都係打比唔打好. 就係咁簡單.

不過政府唔好迫正常人都打mRNA 就夠啦.

作者: 我股飛飛    時間: 2021-1-24 06:44 PM

數據咪前排發布會供佈咗囉,我都知啦!
係都要書面通知?
現在係非常時期,吓吓要用正規做法,你估科興好得閒服侍你咩!
其實數據係藥廠自己造出來,真實情况難知.
反而觀察各地接种後嘅報導情况,可能仲實際啦!
作者: 清風水靜    時間: 2021-1-24 06:45 PM

國藥高層有見地................!!
作者: eliskw2000    時間: 2021-1-24 06:45 PM

其他疫苗既報告有幾完整? 人地造假都無人敢踢爆啦。
作者: testfriend    時間: 2021-1-24 06:47 PM

咁多國家都打緊,香港政府仲要人地比數據
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:50 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 06:43 PM 發表

我係話"跟足程序"呀. 佢地個個都係唔跟程序咁審批.

你有無睇"正常" 新聞架. 其實我地正常人唔介意你打mRNA 疫苗架. 不過政府唔好迫正常人都打mRNA 就夠啦.
「我係話"跟足程序"呀. 佢地個個都係唔跟程序咁審批」

「跟足程序」個程序應該係點呢?若果你用以前疫苗研發所用時間做標準,可以話冇一隻疫苗係「跟足程序」,包括國藥、科興。科興連大陸藥監局都未批准使用。
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:51 PM

引用:
原帖由 testfriend 於 2021-1-24 06:47 PM 發表

咁多國家都打緊,香港政府仲要人地比數據
咁即係做嘢冇規冇矩。樓上啱啱仲有人話要「跟足程序」嘛!
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2021-1-24 06:52 PM

先打黑醫再打黑謢用廢水,正常醫護打科興,我衹打科興疫苗
作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:53 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:50 發表

「我係話"跟足程序"呀. 佢地個個都係唔跟程序咁審批」

「跟足程序」個程序應該係點呢?若果你用以前疫苗研發所用時間做標準,可以話冇一隻疫苗係「跟足程序」,包括國藥、科興。科興連大陸藥監局都未批准使用。
FDA 講明 "Emergency use", 要後補資料. 其實香港大約都係咁. 而香港可以選 mRNA/滅活. 就係咁簡單. 而打疫苗都要提醒每隻疫苗都有一定風險. 老實講, 世衞之後都會批國藥/科興, 唔通香港專家咁自大? 好心你睇多D '正常' 新聞啦.
作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:54 PM

引用:
原帖由 廚房粗俗的留言 於 2021-1-24 18:52 發表

先打黑醫再打黑謢用廢水,正常醫護打科興,我衹打科興疫苗
最好比黑醫護同小黃人打 mRNA..
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:55 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-1-24 06:45 PM 發表

其他疫苗既報告有幾完整? 人地造假都無人敢踢爆啦。
港府專家話輝瑞交咗過千頁資料。

「人地造假都無人敢踢爆啦」,咁冇乜討論空間喎。呢啲事通常大陸比較常見,踢爆就帖都俾人删埋!
作者: cskch    時間: 2021-1-24 06:56 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 18:55 發表

「人地造假都無人敢踢爆啦」,咁冇乜討論空間喎。呢啲事通常大陸比較常見,踢爆就帖都俾人删埋!
希望呢批專家都打mRNA 啦.
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 06:57 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 06:53 PM 發表

FDA 講明 "Emergency use", 要後補資料. 其實香港大約都係咁. 而香港可以選 mRNA/滅活. 就係咁簡單. 而打疫苗都要提醒每隻疫苗都有一定風險. 老實講, 世衞之後都會批國藥/科興, 唔通香港專家咁自大? 好心你睇多D '正常' 新聞啦.
我食緊花生睇吓國藥、科興交乜嘢資料俾世衛審批,定係世衛話唔需要。
作者: 三碌木    時間: 2021-1-24 07:05 PM

唔知點解我覺得係國產疫苗唔想賣俾我哋⋯⋯
作者: whiskybase    時間: 2021-1-24 07:05 PM

科兴点解唔交报告?
作者: eliskw2000    時間: 2021-1-24 07:06 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 06:55 PM 發表

千頁又點? 你分到真偽咩? 美國要造假,全世界都唔敢出聲啦。
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 07:08 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-1-24 07:06 PM 發表

千頁又點? 你分到真偽咩? 美國要造假,全世界都唔敢出聲啦。
係呀!登月做假連死對頭蘇聯都唔敢踢爆,反而仲要恭起美國。美國實在太可怕喇!
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2021-1-24 07:09 PM

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-24 06:54 PM 發表

最好比黑醫護同小黃人打 mRNA..
這是最好的,我絕對支持
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 07:11 PM

引用:
原帖由 whiskybase 於 2021-1-24 07:05 PM 發表

科兴点解唔交报告?
交唔出不外乎幾個可能:

1.  根本未有完整報告、數據,做緊。

2.  唔打算做報告,以多個國家大量採購、接種呢個事實代替報告、數據。

3.  有,但難睇,一公開隻嘢唔使賣。

4.  有,但公開要得到國家機構批准。 未開綠燈,原因未明。

中國嘅嘢,有其獨特一套!

作者: CB1668_2    時間: 2021-1-24 07:21 PM

引用:
原帖由 XEO 於 2021-1-24 06:08 PM 發表

外國咁多地方打緊國產疫苗,人地唔洗睇報告? 米玩啦....
人哋國家有佢自己法律,
事實上,中共連第三期臨床實驗都係剛剛開始就批左。
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 07:23 PM

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-1-24 07:21 PM 發表

人哋國家有佢自己法律,
事實上,中共連第三期臨床實驗都係剛剛開始就批左。
附合國情。不能照搬西方一套。
作者: peter925    時間: 2021-1-24 07:25 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 07:08 PM 發表

係呀!登月做假連死對頭蘇聯都唔敢踢爆,反而仲要恭起美國。美國實在太可怕喇!
應該佢地大家都係做梗同一樣嘢,不過蘇聯電影技術落後,只好認輸。
作者: 廚房橙色採購    時間: 2021-1-24 07:28 PM

提供乜數據,痴痴哋,緊急時候仲阿吱阿咗
作者: eliskw2000    時間: 2021-1-24 07:29 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 07:08 PM 發表

你快d去問美國攞月球岩石啦,佢地大把貨。
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 07:32 PM

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-1-24 07:29 PM 發表

你快d去問美國攞月球岩石啦,佢地大把貨。
"July 24 (p. 244): ... In U.S.S.R. TV viewers had live coverage for first time during mission at Moscow TV station hooked into Eastern Europe's Intervision network for live transmission of astronauts being deposited on carrier Hornet. Later, station devoted first two-thirds of final newscast to Apollo 11 and announced that Soviet President Nikolay V. Podgorny had sent telegram to President Nixon offering "our congratulations and best wishes to the space pilots."

Soviet Academy of Sciences president Mstislav V. Keldysh called voyage "a big contribution to space exploration and further progress of world science." Cosmonauts send message to Apollo 11 crew: "We... closely followed your flight. We wholeheartedly congratulate you on the completion of your wonderful journey to the moon and safe return to earth.""
===============================================================================================

Self-explanatory!

Can someone translate what  "We... closely followed your flight" means?

作者: eliskw2000    時間: 2021-1-24 07:43 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 07:32 PM 發表

"July 24 (p. 244): ... In U.S.S.R. TV viewers had live coverage for first time during mission at Moscow TV station hooked into Eastern Europe's Intervision network for live transmission of astronaut ...
嘩好勁呀,仲唔去攞月球岩石~
作者: 武德鼎    時間: 2021-1-24 07:49 PM

買輝瑞啦,我唔打 
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 07:51 PM

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-1-24 07:49 PM 發表

買輝瑞啦,我唔打 
咁你點算? 科興又凍過水!
作者: WWarmani    時間: 2021-1-24 07:52 PM

因為研究時間不足,其實幾隻疫苗都係未成熟,即係比較風險和效用之間作出選擇,白啲講有份接種的人都要承受風險,冇嘢係百分百的更何況這種特殊情況,但香港班所謂專家話未收到科興詳細數據所以唔比打喎?我想問下中國果班就唔係專家咩?但國家已正式批准使用喎!不少國家已經用緊啦!真係得啖笑⋯⋯
作者: laws168168    時間: 2021-1-24 07:56 PM

黃色磚家累到香港人冇得打科興。
作者: hk_hacker    時間: 2021-1-24 07:58 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 06:55 PM 發表

香港d垃圾專家,睇唔睇得明都成問題,望一望猿國勇都知乜料
作者: Henrywu18    時間: 2021-1-24 07:59 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: KC15    時間: 2021-1-24 08:00 PM

吔屎啦磚加!
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 08:03 PM

引用:
原帖由 hk_hacker 於 2021-1-24 07:58 PM 發表

香港d垃圾專家,睇唔睇得明都成問題,望一望猿國勇都知乜料
咁就梗係唔夠話板藍根可以醫沙士嗰啲專家勁啦!
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 08:05 PM

引用:
原帖由 WWarmani 於 2021-1-24 07:52 PM 發表

因為研究時間不足,其實幾隻疫苗都係未成熟,即係比較風險和效用之間作出選擇,白啲講有份接種的人都要承受風險,冇嘢係百分百的更何況這種特殊情況,但香港班所謂專家話未收到科興詳細數據所以唔比打喎?我想問下中國果班就唔係專家咩?但國家已正式批准使用喎!不少國家已經用緊啦!真係得啖笑⋯⋯
你好似連中國未批准使用科興都未知喎?!

自己未批就賣俾人哋,係咪好奇怪呢?

「中國果班就唔係專家咩?」,不予置評。

作者: 清風水靜    時間: 2021-1-24 08:31 PM

引用:
原帖由 laws168168 於 2021-1-24 07:56 PM 發表

黃色磚家累到香港人冇得打科興。
醫生及護士的壓力很大..........這群人不明白.........!!
香港一定要開放醫護市場........否則亂作為的人太多........很多小鬼自稱王......唉....!!
作者: ic310    時間: 2021-1-24 08:41 PM

許生你自己會打邊隻?
作者: kcfreechat    時間: 2021-1-24 08:44 PM

引用:
原帖由 出入夜婆仔 於 2021-1-24 04:28 PM 發表

要保護醫護人員。 請許醫生團隊的醫護人員先接種。 因為高風險應該優先。
同意,等看直播打輝瑞
作者: s-chris    時間: 2021-1-24 08:51 PM

科興對香港啲服務咁差
就算唔換都要向中國投訴下

隻嘢真係奇奇怪怪
中國本身到依家都未批佢用
香港應該要想下有無得要中國畀香港用改訂國藥嗰隻
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-1-24 09:18 PM

如果繼續硬性推英美的疫苗,港人可能唔會首先接種,咁就要由班專家帶頭打了。
作者: 鬼屋加加速神童    時間: 2021-1-24 09:21 PM

引用:
原帖由 前往粗野的樓主 於 2021-1-24 05:58 PM 發表

咁你打輝瑞啦。
今日講加州打輝x即死一個,唔怕咩?
作者: kwongtony    時間: 2021-1-24 09:24 PM

政府快啲買國藥疫苗啦
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 09:26 PM

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-1-24 09:21 PM 發表

今日講加州打輝x即死一個,唔怕咩?
美國打咗1100萬劑至死一個?  冇可能咁少!

仲有,好似未證實係輝瑞。

"The Placer County Sheriff’s Office said in a Facebook post that the individual tested positive for the virus in late December, KTLA’s sister station KTXL in Davis reported.

"The individual was administered a COVID-19 vaccine several hours before their death on January 21, 2021,” the agency wrote. “The vaccine was not administered by Placer County Public Health.”

Officials did not elaborate on where the patient received the shot and which vaccine was used in this particular case."
作者: 買乜股好    時間: 2021-1-24 10:11 PM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-24 05:42 PM 發表

我想打國藥
專家講左話美國出的
肯定唔係國藥
作者: 令狐椒    時間: 2021-1-24 10:13 PM

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-1-24 05:41 PM 發表

又或者特首會同行政會議即時決定採用科興疫苗,點解唔做?

林鄭暗黃, 太重用黃色物體.
希望下任特首唔好再由公務員做.
作者: leucocyte    時間: 2021-1-24 10:26 PM

引用:
原帖由 買乜股好 於 2021-1-24 10:11 PM 發表

專家講左話美國出的
肯定唔係國藥
專家話如二月十五仍未收到科興數據就會開會考慮第二隻
仲有機會,政府速度最快四月

好多高管呢幾日返左上去打國藥
作者: 買乜股好    時間: 2021-1-24 10:28 PM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-24 10:26 PM 發表

專家話如二月十五仍未收到科興數據就會開會考慮第二隻
仲有機會,政府速度最快四月

好多高管呢幾日返左上去打國藥
之後問佢會揀咩?
佢話應該會揀美國的滅活疫苗
作者: leucocyte    時間: 2021-1-24 10:29 PM

引用:
原帖由 買乜股好 於 2021-1-24 10:28 PM 發表

之後問佢會揀咩?
美國邊間出滅活?
作者: kcfreechat    時間: 2021-1-24 10:36 PM

妖,deadline 原來係這個磚家定? 有本事就叫輝瑞快的供貨香港,我想看班黃醫護,磚家直播打mrna
作者: 買乜股好    時間: 2021-1-24 10:37 PM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-24 10:29 PM 發表

美國邊間出滅活?
電視新聞聽到 無留心聽
作者: 腸旦丁麵    時間: 2021-1-24 11:00 PM

既然香港專家設關卡,科興係外國亦已經開始大规模接種,香港醫護界為自身利益不會理香港死活,中央應讓香港人持回鄉証過深圳接種疫苗,就算要收費我唸大把人會去打。
作者: caritalau    時間: 2021-1-24 11:10 PM

唔打科興咪打國藥!
作者: laws168168    時間: 2021-1-24 11:13 PM

引用:
原帖由 買乜股好 於 2021-1-24 10:28 PM 發表

之後問佢會揀咩?
老尾是沒滅活廠房的。。。不要等了
作者: andysan4    時間: 2021-1-24 11:13 PM

食屎啦黃樹娼
作者: snooboy    時間: 2021-1-24 11:13 PM

黃人同黑記一開始就唱衰科興,人地又唔係賺你錢,外國大把人要,唔俾香港都好正常

作者: andysan4    時間: 2021-1-24 11:14 PM

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-1-24 07:59 PM 發表

睇左無线新聞,主持間佢點解唔買國藥時,仾的回答,,,垃圾磚家
條躝癱答乜
作者: hfceddie    時間: 2021-1-24 11:27 PM

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-1-24 07:59 PM 發表

睇左無线新聞,主持間佢點解唔買國藥時,仾的回答,,,垃圾磚家
唔知仲以為香港最高領導人,或者公共衛生最高負責人係許樹昌。佢話買就買,唔買就唔買!
作者: laws168168    時間: 2021-1-24 11:36 PM

引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-24 10:29 PM 發表

美國邊間出滅活?
滅活疫苗必須是P3實驗室+車間,
老尾都是P2之下實驗室,是無法生產滅活疫苗,
只能生產低成本不明成效的改基因疫苗。
作者: hfceddie    時間: 2021-1-25 12:06 AM

引用:
原帖由 laws168168 於 2021-1-24 11:36 PM 發表

滅活疫苗必須是P3實驗室+車間,
老尾都是P2之下實驗室,是無法生產滅活疫苗,
只能生產低成本不明成效的改基因疫苗。
美國生產唔到滅活疫苗,呢個笑話都幾好笑!我睇好似75年前都生產緊!

又或者1945年中國已經幫美國代工?

美國本土疲苗生產商。

作者: 最愛收息股    時間: 2021-1-25 12:11 AM

咁國藥呢?