標題: [本港新聞評論] 大肚婆被捕|「撐警家庭」親嚐「警暴」滋味 轉軚鬧爆「差人連狗都不如」 | 蘋果日報 [打印本頁]

作者: WongManTak    時間: 2021-1-23 07:49 PM

土瓜灣一名懷有8個月身孕的孕婦日前被警方粗暴對待,又被手銬「侍候」。「今次咁樣做嘢法,(警察)同暴徒冇乜分別囉,睇得太多電視喇,(警暴)家陣唔到我唔相信囉!」孕婦家人向《蘋果》直斥警方向一個手無寸鐵的孕婦上手銬,粗聲粗氣,行為猶如黑社會一樣,坦言:「啲差人而家越做越衰,簡直唔係人。」

劉女士的大家姐表示,她們一家過去一直支持警方執法,認為「佢維持治安係應該」,但經過今次親身見證,看着懷有8個月身孕的胞妹,竟被警員粗暴對待,直言警隊在她們一家心目中的所謂「正義」形象,已宣告徹底破產,「佢維持治安係應該,但係一個手無寸鐵,又唔去偷又唔去搶,佢都可以咁樣對待,我真係唔知點樣再去相信呢個政府」。

大家姐一想到懷孕胞妹遭警員粗暴對待便感心痛,怒斥警察「一隻狗都可能會知道有人性,呢啲(警員)直情冇人性,明知個大肚婆,小生命七個月,家陣佢(胞妹)一係小產,一係早產」。

事主劉女士的弟弟憶述,事發當時他正在永耀街一間舖頭內,突然聽到有街坊表示自己二家姐被捕,立即上前了解,到場時已見到二家姐坐在地上,雙手被反鎖,警員亦阻止他靠近。劉弟說:「叫我哋唔好阻住差人做嘢,話佢(二家姐)有攻擊性喎!大佬,6、7個差佬喺度,一個大肚婆有咩攻擊性?」

他指近日警方在區內不停截查市民,二家姐亦被警方查身份證兩至三次,每次她亦十分合作,但想不到今次會被粗暴對待,「一個大肚婆,8個月(身孕), 又有血壓高,家姐企喺度,面都紅晒,身體唔舒服,就捱住車胎要求叫白車,差人就話佢玩嘢」。

劉女士的大家姐表示,當日當她獲悉事件後,立即由石硤尾家趕到現場,赫見懷孕妹妹要坐地反鎖,雙手被手扣箍至又紅又瘀,極是心痛,多次與在場至少5名警員理論,要求為妹妹解鎖,但最終妹妹的一隻手還是要扣在救護床上,方可送院。「去到醫院我都唔畀行近細妹,直至姑娘話要家人辦入院,我先見到佢,我見佢(妹妹)簽字手都震埋,佢之前已經做過一次手術,我話如果大細(妹妹和BB)有乜事,我會攬住一齊死!」劉胞姐狠批「點解要咁樣對待市民,我唔只為妹妹發聲,好多基層市民都係被警察咁對待,呼呼喝喝,冇禮貌。」

對於二家姐被警方粗暴對待,劉女士的弟弟續指,警察的態度十分惡劣,猶如「爛仔」,「十足黑社會,一面兩人,估唔到香港差人可以咁樣…呼呼喝喝咁對市民,咁市民點解要畀身份證你哋睇.......真係好唔公平,對一個大肚婆咁樣,相反上次喺旺角嗰單嘢(大肚婆被推跌)有記者喺度,就好禮貌扶住大肚婆安慰,今日喺度查身份證,可以咁嘅語氣咁嘅態度,香港警察係世界一流」,然後豎起尾指示意。

劉女士的媽媽指家人為免她過於擔心,一直隱瞞事件,「個心好痛,成晚瞓唔著,驚我暈低」。對於警察無理執法,她更怒火中燒,直斥:「叫佢企嗰度佢唔企,之後就開始嘈,佢已經坐喺地下,你仲用手銬鎖佢,話佢阻差辦公,你話佢阻你咩呀?啱啱落樓,啲差人而家越做越衰,簡直唔係人」。

有與劉女士熟落的街坊容女士表示,知道警方向一個手無寸鐵的孕婦鎖手扣,感到憤怒,不齒警察的行為,「真係㷫過辣雞,點可能咁對個大肚婆呀,係咪想佢早產呀?一個大肚婆點阻得到4個差人辦公呀!」

街坊連日來都就事件議論紛紛,但大家都敢怒不敢言,即使願意接受採訪,但亦不願上鏡。「好多街坊都睇到(事發經過),但怕咗啲狗,都唔敢出聲。」街坊均指,大家當日都目擊警員對女事主呼呼喝喝的情景,最看不過眼是指女事主阻差辦公,然後向懷孕的女事主鎖上手銬,「個大肚婆都坐咗喺地啦,應該停止行動,講真一句,你咁多人個大肚婆走得去邊吖,人哋跑都唔敢跑啦」。對於警方指女事主因被兩次口頭警告後仍不出示身份證明文件,所以才遭警員拘捕,有街坊則指女事主有向警員出示身份證,只是因為沒有配合警員呼喝,站在警員所指示的位置接受截查,才引發事件。

一名目擊事件的婆婆,指警員當日態度非常惡劣,不斷呼喝懷孕的女事主「行嚟嗰度」,直言「(警察)以前冇咁衰,而家好臭(脾氣)」。一名老伯則認為現今警察「心地變咗質」,質素跟以前的警察根本一個天一個地,感覺今時今日的警察,心存憤怒及仇恨去對待市民,態度惡劣。

-----------------------

香港已有太多「警暴」, 又有警察濫用警權亂咁拉人, 仲點撐警?
人人都見警察行為, 警隊還要包庇「警暴」的話, 警隊就失公信力.

大肚婆被捕|「撐警家庭」親嚐「警暴」滋味 轉軚鬧爆「差人連狗都不如」
新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/breaking/20210123/AQSQCZR2FFEQ5CS4YUL2HIAXTY/
作者: hw1chan    時間: 2021-1-23 08:01 PM

撐狗俾狗咬親
作者: WongManTak    時間: 2021-1-23 08:05 PM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-23 08:01 PM 發表

撐狗俾狗咬親
「撐警」已是不合常理!
作者: A1899    時間: 2021-1-23 08:42 PM

除時係蘋果安排既臨記
作者: 愛心大使    時間: 2021-1-23 08:52 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: A1899    時間: 2021-1-23 08:53 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:52 PM 發表

見人吊警賊就係臨記,藍友悲歌
鬼叫蘋果個底花晒
作者: 愛心大使    時間: 2021-1-23 08:53 PM

作者: 愛心大使    時間: 2021-1-23 08:55 PM

作者: LEE1989    時間: 2021-1-23 08:56 PM

演員味濃
作者: A1899    時間: 2021-1-23 08:57 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:53 PM 發表

現在領教過黑警 d 衰野先識驚,不過遲晒啦
點解內容差咁遠既...

孕妇遇查拒合作被指阻差办公坐地遭受警员锁手放置拘捕

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0123_00822_001.html
作者: 12瞞徒愛送中    時間: 2021-1-23 08:57 PM

721元朗條大肚曱甴婆又出動玩抹黑呀?隔左年半,條大肚曱甴婆個仔仲未出世咩?成日看圖作文,呢招好悶啦
作者: 12瞞徒愛送中    時間: 2021-1-23 08:58 PM

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-23 08:42 PM 發表

除時係蘋果安排既臨記
我諗起721元朗大肚婆,唔知生左仔定女呢?
作者: A1899    時間: 2021-1-23 08:58 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:55 PM 發表

邊關蘋果事,只係你個人願意唔想信
少d睇蘋果,多睇多幾間對比,個人會正常好多
作者: 愛心大使    時間: 2021-1-23 09:00 PM

作者: IMS    時間: 2021-1-23 09:03 PM

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-23 08:57 PM 發表

點解內容差咁遠既...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210123/bkn-20210123114705149-0123_00822_001.html
可能黃屍家庭扮撐警
作者: WongManTak    時間: 2021-1-23 09:09 PM

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-23 08:42 PM 發表

除時係蘋果安排既臨記
人人都見警察濫用警權亂咁拉人, 仲點蘋果?

作者: WongManTak    時間: 2021-1-23 09:12 PM

引用:
原帖由 12瞞徒愛送中 於 2021-1-23 08:57 PM 發表

721元朗條大肚曱甴婆又出動玩抹黑呀?隔左年半,條大肚曱甴婆個仔仲未出世咩?成日看圖作文,呢招好悶啦
人人都見警察「警暴」行為, 仲點抹黑?
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-1-23 09:20 PM

個男人個肚仲似八個月哪
作者: 香港終歸變漁港    時間: 2021-1-23 09:24 PM

https://std.stheadline.com/realt ... 土瓜灣遭截查-與警員爭執涉阻差辦公被捕

據悉,該名孕婦懷孕近8個月,她於周三下午到寓所附近的永耀街散步,期間遇上警員截查身份證。當時警員正截查另一名市民,指示孕婦站在他身旁,孕婦以保持社交距離為由拒絕,警員因而指控孕婦阻差辦公。孕婦不滿並與警員爭執,期後警員為孕婦鎖上手銬,孕婦情緒激動一度感暈眩,更跌坐地上,警員遂安排救護車將她送院。

警方回覆本報查詢時指,紅磡分區巡邏小隊人員於當日下午約2時,在永耀街一帶進行代號「冠軍行動」的反罪惡巡邏,打擊非法入境者及過期居留人士。期間警員截查一名42歲姓劉女子,並要求她出示身份證明文件,惟該名女子情緒激動並拒絕聽從人員指示。
作者: uturn2    時間: 2021-1-23 09:27 PM

黑暴後遺症,情緒激動。
作者: 焦急Cute樓盤    時間: 2021-1-23 09:37 PM

引用:
原帖由 12瞞徒愛送中 於 2021-1-23 08:58 PM 發表

我諗起721元朗大肚婆,唔知生左仔定女呢?
臨時演員都系演員
專業D好唔好
收工同霞姐攞個飯盒ok
作者: 沙頭角原住民    時間: 2021-1-23 09:37 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-1-23 07:49 PM 發表

土瓜灣一名懷有8個月身孕的孕婦日前被警方粗暴對待,又被手銬「侍候」。「今次咁樣做嘢法,(警察)同暴徒冇乜分別囉,睇得太多電視喇,(警暴)家陣唔到我唔相信囉!」孕婦家人向《蘋果》直斥警方向一個手無寸鐵的孕婦上手銬,粗聲粗氣,行為猶如黑社會一樣,坦言:「啲差人而家越做越衰,簡直唔係人。」

劉女士的大家姐表示,她們一家過去一直支持警方執法,認為「佢維持治安係應該」,但經過今次親身見證,看着懷有8個 ...
黑暴扮撐警

死開啦趴街
作者: 大圍宝叔    時間: 2021-1-23 09:48 PM

撐警的話就唔會唔合作啦!
毒果要重作!
零分!!
作者: 焦急地獄盒子    時間: 2021-1-23 09:50 PM

果然係毒果,完。
作者: msgm929    時間: 2021-1-23 09:51 PM

阿蛇玩鳩你就必然㗎啦..
唔係做阿sir把撚呀..
作者: Cire    時間: 2021-1-23 09:51 PM

撐警點會唔肯比身分證警察查
查完件事就完左
點會咁多事發生比蘋果作
作新聞啫
作者: mlz    時間: 2021-1-23 09:51 PM

毒果新聞?!
作者: 山山山風    時間: 2021-1-23 09:52 PM

作假上腦﹐無藥可救
作者: 20381766    時間: 2021-1-23 09:52 PM

黃畜已入獄,國安大法救香港,滅漢奸。
作者: 家英哥    時間: 2021-1-23 09:52 PM

冇錯 ! 黃畜確實係連狗都不如
作者: chris2015    時間: 2021-1-23 09:52 PM

哦 毒果 pass
作者: tabgo367367    時間: 2021-1-23 09:52 PM

九吹死全家
作者: 阿努阿圖阿圖    時間: 2021-1-23 09:53 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-1-23 07:49 PM 發表

劉女士的大家姐表示,她們一家過去一直支持警方執法,認為「佢維持治安係應該」,但經過今次親身見證,看着懷有8個 ...
毒果?屌!已完!
作者: fa18    時間: 2021-1-23 09:55 PM

點解吾比警察查身分證?吾明
作者: 山山山風    時間: 2021-1-23 09:55 PM

引用:
原帖由 uturn2 於 2021-1-23 09:27 PM 發表

黑暴後遺症,情緒激動。
老曱甴自由閪﹐肚中賤種都唔知邊個曱甴射出來嘅能不燥嗎
老身42對了嚕
作者: 林燊    時間: 2021-1-23 09:56 PM

黎智英死全家日報,殘廢人相信,生癌者轉貼。
作者: 山山山風    時間: 2021-1-23 09:56 PM

引用:
原帖由 fa18 於 2021-1-23 09:55 PM 發表

點解吾比警察查身分證?吾明
可能通緝犯
作者: 山山山風    時間: 2021-1-23 09:57 PM

引用:
原帖由 林燊 於 2021-1-23 09:56 PM 發表

黎智英死全家日報,殘廢人相信,生癌者轉貼。
X 2
作者: 無上帝    時間: 2021-1-23 09:57 PM

自己搞黑暴,話警暴.
黃畜唔好留係中國領土.
作者: bebe1226    時間: 2021-1-23 09:57 PM

引用:

除時係蘋果安排既臨記
宜家知道黃人開始小人要轉策略揾黃人是市民面前假扮撐警人仕屌七警察扮轉軚博人撐黃佢口講撐警啫學黃人話"有咩證據"開fb ig 睇吓有幾撐警
作者: cyberduct    時間: 2021-1-23 09:58 PM

大肚係指個男既嗎?
作者: wingleung0406+    時間: 2021-1-23 09:59 PM

引用:

算把啦!
毒果特約演員!🤭
作者: sillystar    時間: 2021-1-23 10:00 PM

毒果不了
作者: stonelun987    時間: 2021-1-23 10:02 PM

如果係撐警,就唔會唔合作,喺度Belibala。
作者: 山山山風    時間: 2021-1-23 10:03 PM

引用:
原帖由 A1899 於 2021-1-23 08:57 PM 發表

點解內容差咁遠既...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210123/bkn-20210123114705149-0123_00822_001.html
曱甴無良知﹐所以大聲要求別人要有良知﹐以為咁樣就可以抵過自己無良知的事實
作者: 山山山風    時間: 2021-1-23 10:04 PM

引用:
原帖由 stonelun987 於 2021-1-23 10:02 PM 發表

同感
作者: 沙漠默默的幻象    時間: 2021-1-23 10:04 PM

手無寸鐵?!仲講呢啲?
作者: DSOM    時間: 2021-1-23 10:05 PM

引用:

又係毒果!
作者: 連續默默的浴缸    時間: 2021-1-23 10:05 PM

YC扮藍C啫
作者: wingleung0406+    時間: 2021-1-23 10:06 PM

引用:
原帖由 bebe1226 於 2021-1-23 09:57 PM 發表

宜家知道黃人開始小人要轉策略揾黃人是市民面前假扮撐警人仕屌七警察扮轉軚博人撐黃佢口講撐警啫學黃人話"有咩證據"開fb ig 睇吓有幾撐警
原諒佢哋大勢已去,連假撑警都要出嚟吠兩聲㗎!🤭
作者: 連續默默的浴缸    時間: 2021-1-23 10:07 PM

藍C係唔睇爛果日報,仲比訪咩
作者: 任砌天使雞    時間: 2021-1-23 10:07 PM

呢期咁多轉貼犬嘅?又有男人扮孕婦?
作者: cck27    時間: 2021-1-23 10:07 PM

引用:

你老勢都就嚟去勢了,仲系度顛倒是非混淆視聽?屎都冇得比你食啦
作者: frankielam88    時間: 2021-1-23 10:08 PM

劇情需要,梗要話自己本來撐警,搞到香港更加分化,毒果套路。
作者: batboy27    時間: 2021-1-23 10:08 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-1-23 09:12 PM 發表

人人?
二百幻+1
作者: H叔    時間: 2021-1-23 10:09 PM

毒果得價錢同日期係真
作者: frankielam88    時間: 2021-1-23 10:09 PM

曱甴梗要扮嘢話自己好守法,俾得毒果訪問嘅都唔會係本身撐警啦,攞黎鳩噏。
作者: wingleung0406+    時間: 2021-1-23 10:10 PM

引用:
原帖由 stonelun987 於 2021-1-23 10:02 PM 發表

如果雙方無敵意,大家又合作我唔信有依啲事發生囉!
毒果真係當全人類無思考能力???🤔
作者: kan3011    時間: 2021-1-23 10:13 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-1-23 19:49 發表

一看是毒果,便知可信性不大。
作者: JJ15    時間: 2021-1-23 10:14 PM

毒果收皮啦,癲佬侵都收咗皮
作者: frankielam88    時間: 2021-1-23 10:14 PM

成篇野都無提過前文,只係講來講去都係警察鎖佢,前面發生乜事隻字不提,毒果風格。
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2021-1-23 10:15 PM

走啦,毒果遠離大家好唔好🙄🙄🙄 大肚婆運毒都唔少case,好地地查完身份証,冇可疑咪走得囉,關撐唔撐警膠事咩🙄🙄🙄
作者: H叔    時間: 2021-1-23 10:15 PM

引用:
原帖由 大圍宝叔 於 2021-1-23 09:48 PM 發表

撐警的話就唔會唔合作啦!
毒果要重作!
零分!!
撐警家庭仲會接受毒果訪問嗰下先神奇,比我即時屌佢個死黑妓,問佢老母啦🤣
作者: 油站自我的工人    時間: 2021-1-23 10:15 PM

見到爛仔,就快D走,是常識吧!
作者: 689倒轉又係689    時間: 2021-1-23 10:16 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:52 PM 發表

見人吊警賊就係臨記,藍友悲歌
喺佢地心目中,全世界都係支持警察
作者: auceo    時間: 2021-1-23 10:16 PM

他朝君體也相同
遲早有個日
我有三萬警察
作者: formula0106    時間: 2021-1-23 10:16 PM

引用:

又搵份老作報紙出嚟吹水
唔好侮辱香土人嘅智慧啦
作者: fcw99    時間: 2021-1-23 10:17 PM

毒果慣性加鹽加醋作故仔
作者: 土瓜灣雙刀    時間: 2021-1-23 10:17 PM

引用:
原帖由 WongManTak 於 2021-1-23 09:12 PM 發表

幾廿年前搬屋就人
作者: 鐵打醫師何英彪    時間: 2021-1-23 10:19 PM

引用:

大肚婆又係臨記、演員 ?
作者: frankielam88    時間: 2021-1-23 10:21 PM

九成身有屎,唔想被查,之後發爛渣,跟住咪鎖佢,正常程序。
作者: wong0172    時間: 2021-1-23 10:21 PM

一日一蘋果毒引又發作
作者: 龍潭老鼠    時間: 2021-1-23 10:23 PM

引用:

點解內容差咁遠既...

蘋果日報应改名幻想日報了。哈哈!
作者: xx36    時間: 2021-1-23 10:23 PM

引用:

毒果故事可以吾洗睇
作者: 王久官將癲雞    時間: 2021-1-23 10:23 PM

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-1-23 10:16 PM 發表

喺佢地心目中,全世界都係支持警察
咪戇鳩啦,係人都知曱甴唔支持警察,郁啲扮專家仲全世界,你自己弱智咪以為人地都同你一樣

仲有你自己諗撐警會接受毒果訪問,仲要話自己撐警,嗰啲咩人大家心照啦,我見到毒果妓者訪問我都廢事屌佢呀
作者: 花生之友    時間: 2021-1-23 10:23 PM

那又如何?
支持香港警察嚴正執法
作者: fcw99    時間: 2021-1-23 10:24 PM

睇咗幾份報紙,只有毒果日報跟事實不符,作故仔
作者: xx36    時間: 2021-1-23 10:25 PM

引用:

人人? 邊到人人 ? 樓主又咁岩係現場?🧐 又想代表全香港人?
作者: 76banana    時間: 2021-1-23 10:26 PM

引用:

熟口熟面🤔
作者: 龍潭老鼠    時間: 2021-1-23 10:26 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:55 PM 發表

邊關蘋果事,只係你個人願意唔想信
蘋果日報应改名幻想日報了。哈哈!

爬文#10
作者: mansonchung    時間: 2021-1-23 10:27 PM

引用:

now you know the facts
作者: sokwokwai    時間: 2021-1-23 10:27 PM

用短片去誤導大眾已經成為傳媒常用手法,部份既真相可以同成件事既真相有好大出入。美國都有好多人鬧爆傳媒唔中立報導,企圖令人民支持某一方。
作者: frankielam88    時間: 2021-1-23 10:27 PM

全香港人都知毒果係反中亂港嘅報章,撐警嘅藍絲會接受佢地訪問,毒果作嘢真係作到,就黎話全香港都係毒果fans。
作者: 堂朝    時間: 2021-1-23 10:27 PM

引用:

啲白痴曱甴睇到哩D作文幾燃開心
作者: cockatiel167    時間: 2021-1-23 10:27 PM

42歲大肚婆,高齡產婦!小心生個唐氏B!
作者: 股市係我提款機    時間: 2021-1-23 10:28 PM

等法官判,唔信一面之詞
作者: nose    時間: 2021-1-23 10:29 PM

而家黃店都要 show 證據,咁唔該 show 下個大肚婆撐警嘅證據。
作者: BlackAjah    時間: 2021-1-23 10:29 PM

作文死全家
作者: BUSYMAN    時間: 2021-1-23 10:30 PM

生果有無請大肚婆老公去叫雞延續故事?
作者: AABB999    時間: 2021-1-23 10:30 PM

揾隻曱甴扮話撐警再玩個大龍鳳,曱甴最叻系咁
作者: kenwong131415    時間: 2021-1-23 10:31 PM

引用:

點解內容差咁遠既...

點解差咁遠?一定有人作故仔。
作者: 花生之友    時間: 2021-1-23 10:33 PM

引用:
原帖由 愛心大使 於 2021-1-23 08:53 PM 發表

現在領教過黑警 d 衰野先識驚,不過遲晒啦
係呀!香港警察仲衰過大陸城管,又如何?
一早知又點咪又係惡唔出咩樣,個個俾人收皮
唔喜歡就早啲過主移民吧
支持香港警察唔正執法,講完
作者: 隔夜冰凍的手袋    時間: 2021-1-23 10:33 PM

引用:

又係毒果啊。
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2021-1-23 10:33 PM

又出臨記
作者: 廚房粗俗的留言    時間: 2021-1-23 10:34 PM

睇守城
作者: hiro0500    時間: 2021-1-23 10:34 PM

毒果又做大龍鳳
作者: 濟顛    時間: 2021-1-23 10:34 PM

又係蘋果做新聞。
作者: 野性筍盤    時間: 2021-1-23 10:35 PM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-23 08:01 PM 發表

撐狗俾狗咬親
睇毒果嗰班夠比佢隻毒股毒到嘔晒白泡啦,依家仲有冇人每日買一棟毒果日報呢,真係想知
作者: 扒龍舟    時間: 2021-1-23 10:35 PM

CLS 唔合作的精神病黃屍
作者: YFC07    時間: 2021-1-23 10:35 PM

引用:

又系毒果?🙄