標題: [本港新聞評論] 【大三罷】中大女生路軌放竹枝囚8個月上訴罰得重 官:已好寬大上訴庭還打算加刑 [打印本頁]

作者: pugbb    時間: 2021-1-22 04:14 PM

21歲中大女生盧佩瑤前年11月11日「大三罷」,在大埔火車軌上投擲竹枝及拒捕,被判囚 8 個月。她不服刑罰過重向高院提上訴,今遭高等法院法官

21歲中大女生盧佩瑤前年11月11日「大三罷」,在大埔火車軌上投擲竹枝及拒捕,被判囚 8 個月。她不服刑罰過重向高院提上訴,今遭高等法院法官李運騰駁回。李官在判辭中形容,刑期已經是相當寬大,甚至可以說是略低若非她的良好背景和年輕等個人情況,上訴庭還打算上調刑期。
上訴人透律師反映,原審裁判官由起初便沒有考慮社會服務令,而且沒有適當地考慮感化主任正面建議。
但法官認為,被告的罪行不但威脅鐵路系統穩定運作和車上司機和乘客安全,而且萬一列車出軌,可能會牽連毗鄰民居,故判刑同須要一定阻嚇力,防止他人有樣學樣。上訴人求情稱受社會事主犯案,但法官不接納為求情理由,因為她選擇用非法和不和平的手段,漠視別人權利,強迫別人被動參與他們的「大三罷」,是為自私,目無法紀及文明社會不能接受的,上訴人請求法庭考慮社會服務令,是不切實際的。
但法官同意原審裁判官以上訴人沒有勸阻未成年人退出示威,作為她的加刑理由。因為沒有證據反映她知悉對方是成年或否。

被判囚 8 個月...官:已好寬大上訴庭還打算加刑...
可能唔係「上進的小孩子」...

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1482052/即時-港聞-大三罷-中大女生路軌放竹枝囚8個月上訴罰得重-官-已好寬大上訴庭還打算加刑
作者: andysan4    時間: 2021-1-22 04:18 PM

....
作者: sunboy36    時間: 2021-1-22 04:26 PM

坐八個月咁少都想上訢,啲黃人真係食撚懵咗
作者: waltzno2    時間: 2021-1-22 04:29 PM

呢啲最高可以判10年,8個月仲要上訴,正傻仔
作者: 12345六    時間: 2021-1-22 04:31 PM

黃人死不認錯,
法官放得就放。
作者: ic310    時間: 2021-1-22 04:33 PM

有錢上訴不如捐左佢啦,
益晒班攬炒派狀棍
作者: hw1chan    時間: 2021-1-22 04:38 PM

路軌放竹枝, 好易搞出人命, 罪大惡極
作者: 阿兜    時間: 2021-1-22 04:40 PM

上訴即不服,唔係要加監?
作者: wk221ab    時間: 2021-1-22 04:41 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-22 04:14 PM 發表

21歲中大女生盧佩瑤前年11月11日「大三罷」,在大埔火車軌上投擲竹枝及拒捕,被判囚 8 個月。她不服刑罰過重向高院提上訴,今遭高等法院法官

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/8eed70fb10176346362c5bb9c3645ab1/stheadline/inewsmedia/20210122/share_2021012215440367863.png ...
唔怕
出嚟做鼔油雞
逼人出精
繼續精彩人生
作者: 千堂    時間: 2021-1-22 04:43 PM

這單8個月真心算輕,火車上成千條人命+如果出軌炒出去損失更是無可估計。
作者: lavender18    時間: 2021-1-22 04:47 PM

痴線,車上咁多人,反咗車佢死十次都嫌少!!
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-1-22 04:48 PM

DKLM ,掟竹枝落路軌同拒捕,仲諗住判社會服務令
作者: 遊鯤    時間: 2021-1-22 04:48 PM

咁嚴重嘅罪行,唔判佢坐一年都冇天理啦
仲以為自己大晒
咁嘅態度理應加刑
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-1-22 04:49 PM

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-1-22 04:29 PM 發表

21歲中大女生盧佩瑤...........

係女黎架
作者: benben999    時間: 2021-1-22 04:52 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-22 04:14 PM 發表

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/8eed70fb10176346362c5bb9c3645ab1/stheadline/inewsmedia/20210122/share_2021012215440367863.png ...
律政司好明顯失職, 呢單野分分鐘死幾百人, 點可以俾佢坐8個月咁少? 香港D官同司法機構點做野
作者: charlir2005    時間: 2021-1-22 04:52 PM

引用:
原帖由 阿兜 於 2021-1-22 04:40 PM 發表

試過有辯護律師攬上身, 話忘記向被告提醒敗訴有機會加刑, 法官就唔可以加佢刑

作者: benben999    時間: 2021-1-22 04:53 PM

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-1-22 04:48 PM 發表

咁嚴重嘅罪行,唔判佢坐一年都冇天理啦
仲以為自己大晒
咁嘅態度理應加刑
5年都太少
作者: goggo    時間: 2021-1-22 04:53 PM

上訴想判社會服務令?to young,too simple,sometimes naive.
作者: 樹下靚雞翼    時間: 2021-1-22 04:53 PM

8個月姐 又不是劏子彈
作者: ~JW    時間: 2021-1-22 04:54 PM

鐵轆車唔係話停就停, 就算司機睇到都末必停到, 出軌可大可小,輕則傷人,重則死人,8個月算輕
作者: Diego88    時間: 2021-1-22 04:55 PM

8個月好輕姐
作者: nslaw1100@gmail    時間: 2021-1-22 04:55 PM

曱甴人生!
作者: 日子都係要捱    時間: 2021-1-22 04:55 PM

坦白講刑期 已經是相當寬大

但都要反應一下 香港還有上訴機制
上訴減一減 但再俾少少錢囉
作者: wow...    時間: 2021-1-22 04:55 PM

不知悔改,應該加刑
作者: 丁常唔多旺    時間: 2021-1-22 04:56 PM

引用:

唔告佢企圖謀殺已經要還神啦,仲夠膽上訴。
作者: 返工會暈    時間: 2021-1-22 04:56 PM

仆街母曱甴
抵X死
作者: 天下唯攻2.0    時間: 2021-1-22 04:56 PM

引用:
原帖由 waltzno2 於 2021-1-22 04:29 PM 發表

連一成判刑都無,其實真係執撚到喎。
作者: 054D    時間: 2021-1-22 04:56 PM

引用:
原帖由 sunboy36 於 2021-1-22 04:26 PM 發表

咁過一堂, 大把人搵到錢
作者: 12瞞徒愛送中    時間: 2021-1-22 04:56 PM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-22 04:38 PM 發表

嘩屌!連你都唔撐手足!咁班手足真係食得屎
作者: JamesJamesLau    時間: 2021-1-22 04:56 PM

加佢老尾刑啦
等佢淫生更精彩
作者: freddieking    時間: 2021-1-22 04:57 PM

引用:

黃曱畜坐8年就差唔多
作者: chriswong1010    時間: 2021-1-22 04:57 PM

又係中大
作者: 唔岩就要鬧    時間: 2021-1-22 04:57 PM

李運騰法官好野!真正香港良心!
講出大部分香港人既心聲 —- “強迫別人被動參與他們的「大三罷」,是為自私“
作者: seiyachan    時間: 2021-1-22 04:57 PM

呢個中大女生好明顯太過港女
作者: 春雨彎刀    時間: 2021-1-22 04:57 PM

引用:

應判十年✊
嚴懲社會敗類💀
作者: montejo    時間: 2021-1-22 04:58 PM

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-1-22 04:38 PM 發表

香港巨嬰,從來唔考慮別人
作者: bnqmaksir8    時間: 2021-1-22 04:58 PM

引用:
原帖由 sunboy36 於 2021-1-22 04:26 PM 發表

竹枝放在路軌,隨時列車反肚,死傷無數,坐8個月,已經著數
作者: siupercy    時間: 2021-1-22 04:59 PM

原來呢單只係 8 個月,律政司應該要上訴刑期。
作者: SamuraiBlack    時間: 2021-1-22 04:59 PM

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-1-22 16:14 發表

精彩人生
作者: 龍潭老鼠    時間: 2021-1-22 05:00 PM

引用:

咪系。
危害成车人性命,判咁轻!
香港法律好奇怪???
作者: EJ20    時間: 2021-1-22 05:02 PM

賤畜黃屍 頒埋個汽水蓋比妳好唔好 入去洗能乾淨個屎坑呀
作者: 前往有盒子    時間: 2021-1-22 05:04 PM

律政司非常不负责任,連上诉庭都話8个月太軽,佢捞毛律政司点解吾上诉加判,这种違法行为绝对应判最少五年。律政司必须出来交代,民建聯必须召见律政司解釋
作者: disclaimer18    時間: 2021-1-22 05:05 PM

引用:

乜唔係品學兼優、孝順父母嘅優秀學生咩?

😓
作者: thanks123654    時間: 2021-1-22 05:06 PM

咁精彩的人生,仲想點。
作者: 一個中國人!    時間: 2021-1-22 05:06 PM

引用:

佢只喺細路咋,21碎嘅巨嬰
作者: zorowa    時間: 2021-1-22 05:07 PM

咁先係 判佢入去 諗下自己做緊乜
作者: howevera    時間: 2021-1-22 05:08 PM

人生更精彩
作者: 廚房橙色採購    時間: 2021-1-22 05:08 PM

路軌放竹枝只判8個月重話重,萬一出軌死得人多,死曱甴想死自己去死啦,唔好害人
作者: coppercoke    時間: 2021-1-22 05:08 PM

引用:

613 基金救手足呀⋯⋯泛民自肥
作者: kyaushun    時間: 2021-1-22 05:09 PM

俾著係我....我會認左佢. 8個月. 我認的話. 減3/1, 是係5.3個月, 再入到去., 又減1/3 .... 最後只係坐3個半. 

3個半月當渡假啦. 攪咁多野做咩能呀真係. 
作者: coppercoke    時間: 2021-1-22 05:09 PM

防止他人有樣學樣
作者: 綠腳趾    時間: 2021-1-22 05:11 PM

引用:
原帖由 廚房橙色採購 於 2021-1-22 05:08 PM 發表

路軌放竹枝只判8個月重話重,萬一出軌死得人多,死曱甴想死自己去死啦,唔好害人
班曱甴就係想咁去無差別屠殺香港市民

點解要無差別屠殺香港市民?咪就係因為香港市民唔撐佢地「大三罷」囉
作者: 百厭仔    時間: 2021-1-22 05:11 PM

上訴原因,可能判8個月留案底
作者: 普通話太難學    時間: 2021-1-22 05:11 PM

法官應該要加刑才合理。
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-1-22 05:11 PM

支持加刑👍🏼
作者: coppercoke    時間: 2021-1-22 05:11 PM

引用:
原帖由 ic310 於 2021-1-22 04:33 PM 發表

有錢上訴不如捐左佢啦,
益晒班攬炒派狀棍
你想阻住泛民 搵水
作者: vampire912    時間: 2021-1-22 05:11 PM

放竹支同佢嘅訴求有咩關係?想殺人?應該加刑。
作者: Cmray2017    時間: 2021-1-22 05:11 PM

引用:
原帖由 benben999 於 2021-1-22 04:52 PM 發表

律政司好明顯失職, 呢單野分分鐘死幾百人, 點可以俾佢坐8個月咁少? 香港D官同司法機構點做野
用返老美班官的言論反駁佢地
作者: annabb    時間: 2021-1-22 05:12 PM

引用:

擺明叫你唔好再上訴
作者: dinodragon    時間: 2021-1-22 05:12 PM

咁今次阿法官點解唔加刑?好明顯條女係獄中都仲係無悔意.
作者: kauser    時間: 2021-1-22 05:12 PM

引用:
原帖由 阿兜 於 2021-1-22 04:40 PM 發表

加監啦😪
作者: 廚房橙色採購    時間: 2021-1-22 05:12 PM

係美國分分鐘用反恐告你,判十年
作者: guccirodney    時間: 2021-1-22 05:12 PM

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-1-22 04:57 PM 發表

李運騰法官好野!真正香港良心!
講出大部分香港人既心聲 —- “強迫別人被動參與他們的「大三罷」,是為自私“
睇住先啦,呢個李運騰就係放左肥佬黎出來
作者: mflyer    時間: 2021-1-22 05:13 PM

HK教育 專出禽獸!!! 
作者: ricky6823    時間: 2021-1-22 05:14 PM

引用:

諗起佢比人爆菊花就好興奮!
作者: 口腔花色核心    時間: 2021-1-22 05:14 PM

死曱甴
八個月坐完都唔洗大一歲仲妄想輕判根本無悔意
一於加9佢刑啦dllm
作者: coco2146541    時間: 2021-1-22 05:14 PM

引用:
原帖由 千堂 於 2021-1-22 16:43 發表

這單8個月真心算輕,火車上成千條人命+如果出軌炒出去損失更是無可估計。
紅磡出軌果單野可能真係咁九成地鐵D黃人自己食哂
作者: mflyer    時間: 2021-1-22 05:14 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-1-22 05:13 PM 發表

都係果句: 癈乞死全家!!!
作者: Violet_Cadence    時間: 2021-1-22 05:14 PM

法官大人,希望你可考慮到被告現在尚年輕,可以多判幾年,等到佢地幾年後變成熟,出來處事就會深思熟慮,唔會再禍害全港。
作者: 花心大大大少    時間: 2021-1-22 05:14 PM

就算唔加監!都要加比我插。
作者: inyourarms    時間: 2021-1-22 05:15 PM

如果死左人就會坐在十年啦,你好彩咋
作者: 烈火雄雄    時間: 2021-1-22 05:15 PM

引用:

咁你有無做過吖?
作者: R2T2D2D2    時間: 2021-1-22 05:15 PM

呢啲垃圾曱甴,應該加監
作者: trake    時間: 2021-1-22 05:15 PM

加刑才合理
作者: supersupersam    時間: 2021-1-22 05:16 PM

下次學下我
擲竹枝
只係罰5百
因為我只係擲了枝篤魚旦用的竹枝
所以冇事
又可表達訴求
五大技竹,缺一不可
作者: CatTooQQ    時間: 2021-1-22 05:16 PM

中大女生:咁叫我衝嗰班人話做勇武無事㗎嘛,而家要坐八個月梗係多啦
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2021-1-22 05:16 PM

引用:
原帖由 bnqmaksir8 於 2021-1-22 04:58 PM 發表

竹枝放在路軌,隨時列車反肚,死傷無數,坐8個月,已經著數
如果佢哋因為甘嘅行為而死傷無數到時唔係八個月係228個月
作者: wkkenneth    時間: 2021-1-22 05:17 PM

重判條八婆啦
作者: longgun67    時間: 2021-1-22 05:17 PM

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-1-22 04:49 PM 發表

21歲中大女生盧佩瑤...........

係女黎架
正傻西...
作者: baichifai    時間: 2021-1-22 05:18 PM

一經染黃的人,已經變種,沒有思想概念扭曲的機械人
作者: 真灰大樹    時間: 2021-1-22 05:19 PM

引用:

屋企有錢人, 係任性d

明知輸硬, 都上訴

揾堆人制下旗, 班後生先會接到地氣
幾多公主症啊媽, 嚴重妄想症,寵到班細

個個古時d格格貝子咁, 大L 晒
作者: chaolininin    時間: 2021-1-22 05:19 PM

仲想減刑?慢慢坐啦
作者: jimjim2046    時間: 2021-1-22 05:19 PM

換咗水官判會話優秀細路判感化
作者: richland373    時間: 2021-1-22 05:19 PM

強迫別人被動參與他們的「大三罷」,是為自私。👍👍👍
作者: bnqmaksir8    時間: 2021-1-22 05:21 PM

引用:
原帖由 樓上進擊的羔羊 於 2021-1-22 05:16 PM 發表

如果佢哋因為甘嘅行為而死傷無數到時唔係八個月係228個月
基本上係意圖謀殺
作者: 另一個天堂    時間: 2021-1-22 05:21 PM

傻西,下次試下放鐵枝睇下出軌死幾多人
作者: miumiujorden    時間: 2021-1-22 05:21 PM

八個月無得做天使, 會令好多義士失望架.
作者: 旺季難吃的信箱    時間: 2021-1-22 05:22 PM

引用:

上訴輸咗要加監
睇下班契弟會唔會乜都話上訴
作者: bronze18man    時間: 2021-1-22 05:22 PM

恐襲火車導致出軌閒閒地死過千人!現在只囚8個月?
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2021-1-22 05:22 PM

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-1-22 05:13 PM 發表

師兄小心啲講嘢命仔要緊

圖片附件: 1611307345822.jpg (2021-1-22 05:22 PM, 263.62 KB) / 該附件被下載次數 0

作者: LEE1989    時間: 2021-1-22 05:22 PM

中大女生,讀咁多書...
作者: yy1211    時間: 2021-1-22 05:22 PM

人到去比D大山婆日日磨佢豆腐
作者: 樓上進擊的羔羊    時間: 2021-1-22 05:23 PM

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-1-22 05:21 PM 發表

傻西,下次試下放鐵枝睇下出軌死幾多人
呢啲仆街根本就唔會諗自己會有親戚朋友老竇老母係會坐呢班車。
作者: Delimali    時間: 2021-1-22 05:24 PM

條中大女甴曱點解唔向法庭大嗌5大訢求決一不可,可能法官聼到後判她無罪釋放。
作者: 半夜默默的臂彎    時間: 2021-1-22 05:25 PM

算你唔好彩囉,如果你遇着水官就會讚你優秀細路輕判。
作者: 無聊之無聊    時間: 2021-1-22 05:26 PM

哈哈哈
全條例線車上啲人
每人就算只浪費10分鐘
都比妳浪費咗過百萬分鐘
坐8個月都唔夠賠吖

作者: 初出熱身    時間: 2021-1-22 05:26 PM

依個法官係正常嘅法官👏👏👏
作者: 歡天喜地    時間: 2021-1-22 05:26 PM

作者: 007kk    時間: 2021-1-22 05:27 PM

出軌就大件事!冇腦的人永遠不計後果。
作者: tiger115    時間: 2021-1-22 05:27 PM

引用:

躝癱垃圾曱甴理應加監