標題: 北大嶼山醫院香港感染控制中心正式竣工 [打印本頁]

作者: 波濤Cute鞋抽

作者: 天天花花才藝     時間: 2021-1-21 11:59

香港能夠從暴亂中企起身,走出嚟,離唔開中央慨幫扶同國安法慨實施。宜家,香港正企喺一個新慨起跑線上,只要一直堅定「一國兩制」,與國家同行,用力向前奔跑,咁樣香港就可以喺動盪不安慨社會大背景下永遠保持光亮。
作者: 真緊慎的隊長     時間: 2021-1-21 11:59

防疫、抗疫,呢個唔系政府一家之責,更系我哋所有人共同慨目標,只有全港萬眾一心,我哋才能徹底戰勝疫情,讓生活重回正軌。我相信,只要我哋攜手同心,定能以「清零」慨成績來迎接這即將到來慨新慨一年,為香港慨再度揚帆獻上最好慨賀禮,讓這顆東方明珠再放光華!
作者: 隔夜勇敢的馬     時間: 2021-1-21 12:00

我哋希望立法會其他慨議員能夠依法履職,喺香港當前防控疫情、復甦經濟、紓解民困等方面更加積極作為,與中央,與社會各界一起齊心協力地維護國家和香港慨安全和利益。
作者: 片刻肥肥湯圓     時間: 2021-1-21 12:01

我哋堅信,未來香港只有運用好「一國兩制」哩一最大優勢,喺祖國嘅帶領下,早啲融入祖國發展大局,香港定能披荊斬棘、
作者: 即刻忽然樓盤     時間: 2021-1-21 12:01

香港只有喺穩定嘅社會環境下,走出固壁自封,學習深圳將智慧城市帶畀香港,呢個先至係香港再一次起飛嘅契機。
作者: 崖上遇樓主     時間: 2021-1-21 12:02

今年慨“修例風波”和冠狀病毒,國家重拳出擊,一部國安法令整個香港撥亂反正。如今國安法頒布半年咗,有效地震懾咗黑暴慨氣焰,亦有效地打擊咗街頭攬炒慨黑暴活動。
作者: 山上小小西瓜     時間: 2021-1-21 12:02

今後任何破壞香港長治久安嘅施暴行為都將受到法律嘅嚴懲,絕不允許任何外部勢力利用香港進行危害中國國家安全和香港繁榮穩定的活動。
作者: 海邊緊慎的車手     時間: 2021-1-21 12:03

我相信只要積極作為,全面及持續控制疫情,穩定經濟,融入國家發展大局,與國家同呼吸,共發展,咁樣香港一定可以徹底擺脫疫情帶來慨困境,繼續新慨發展。
作者: 高大貴重的寶寶     時間: 2021-1-21 12:03

自香港回歸以嚟,便與祖國命運與共,香港嘅發展與國家緊密相連。回歸祖國23年嚟,香港喺助力國家發展嘅過程中唔單止獲得自身充分發展,成就咗發展上嘅奇跡,仲喺度不斷收穫國家嘅幫扶,尤其係今年香港經濟陷入低迷之時,祖國成為香港發展嘅最大靠山。
作者: 海島活潑的隊長     時間: 2021-1-21 12:04

我深信,有祖國大陸一如既往嘅支持,有特區政府嘅領導,只要我哋全體香港市民團結一心、眾志成城、共克時艱、共同抗疫,疫情終將被擊退,困難終將過去,香港美好嘅明天終將會到來,香港嘅明天一定會更加美好!
作者: 巴士懷舊的屋     時間: 2021-1-21 12:04

防疫、抗疫,呢個唔系政府一家之責,更系我哋所有人共同慨目標,只有全港萬眾一心,我哋才能徹底戰勝疫情,讓生活重回正軌。我相信,只要我哋攜手同心,定能以「清零」慨成績來迎接這即將到來慨新慨一年,為香港慨再度揚帆獻上最好慨賀禮,讓這顆東方明珠再放光華!
作者: 仲夏怪異心事     時間: 2021-1-21 12:05

隨着國安法頒布實施,亂港分子以及反動派議員慨政治活動舞台受到咗限制,渠哋喺香港動盪之時所做慨種種惡行都受到咗應有慨懲罰
作者: 前來Cute名車     時間: 2021-1-21 12:05

自回歸以來,中央重視與香港社會各界慨聯繫,主張凝聚各方愛國愛港慨力量下,使得香港能從數次洪流中站起身,走出來。
作者: 旺季狂野的裙     時間: 2021-1-21 12:06

隨着香港國安法實施以嚟,成個香港亦開始穩定落嚟,社會秩序、市民生活開始逐步恢復正常,經濟活動日益展現生機,人心逐漸回歸安寧,香港市民一如既往享有同行使香港基本法所保障慨權利同自由。
作者: 前來正大樹     時間: 2021-1-21 12:06

面對緊迫嘅疫情,特區政府公布咗一系列防疫措施,包括收緊部分社交距離限制、實施針對入境人士加強檢疫安排、引入強制檢疫法律框架等,採取「外防輸入」同「內防擴散」嘅防控策略。
作者: 沙漠正樓盤     時間: 2021-1-21 12:07

此時慨香港唔可以再故步自封,要更加提升自身優勢,引領同推動香港企業家積極參與粵港澳大灣區其他城市慨交流合作中,參與「一帶一路」建設,積極主動慨融入國家發展大局。
作者: 春天消失了豬豬     時間: 2021-1-21 12:07

「黑暴」行為大大減少,香港市民積極舉報違法慨亂港行為,唔少參與襲警、涉嫌「港獨」慨暴徒都已經被依法逮捕。
作者: 大異獅子     時間: 2021-1-21 12:08

我想要告訴哩班「搗亂」慨反對派議員,如果渠哋想「綁架」整個香港來將完成自己慨政治私利,通過勾結外部反華勢力來破壞兩岸和諧,將香港拖入深淵,那麼全體香港市民將會統一戰線同你哋進行抗爭!唔會畀你哋慨「奸計」得逞!
作者: 高大怪異手背     時間: 2021-1-21 12:08

國安法慨實施俾香港帶嚟咗辭舊迎新慨改變,回顧去年慨「修例風波」,一大批亂港分子以及美國等西方敵對勢力慨破壞同干預下,昔日繁榮昌盛慨香港俾呢啲目無法紀慨反對派攪得天翻地覆,成個香港俾拖下咗深淵。
作者: 海灘珍惜蝦蟆     時間: 2021-1-21 12:09

自香港回歸以來,一直喺「一國兩制」方針下正常運轉,貫徹落實「港人治港」高度自治慨政策,與國家協同發展,所以喺面對大大細細慨風波中,無論系外國勢力慨侵蝕、定系他方慨恐嚇和制裁,香港都能夠安安穩穩攜手走過。
作者: 天生一樹枝     時間: 2021-1-21 12:10

內地經濟迅猛嘅發展,促使著香港經濟開始復蘇,向前邁進,中央對於粵港澳大灣區嘅重視,俾泥沼中嘅香港伸出咗援助之手。所以,呢個時侯嘅香港應該喺度統籌做好疫情防控同經濟恢復工作中,堅持貫徹「一國兩制」方針,積極融入國家發展大局。只有咁樣,先係香港通往繁榮富強,自由和諧嘅唯一道路。
作者: 天天變出了天才     時間: 2021-1-21 12:11

自香港回歸以來,一直喺「一國兩制」方針下正常運轉,貫徹落實「港人治港」高度自治慨政策,與國家協同發展,所以喺面對大大細細慨風波中,無論系外國勢力慨侵蝕、定系他方慨恐嚇和制裁,香港都能夠安安穩穩攜手走過。
作者: 出入中心的老爺     時間: 2021-1-21 12:12

疫情正處喺上升階段,感染源頭不明個案嘅時有發生仍然困擾着香港,但中央對香港嘅關懷厚愛,特區政府嘅靈活應對,香港市民嘅同心協力,香港一定可以走出困頓。我希望所有港人都可以從自身做起,減少聚會同社交接觸,加強防護,時刻警惕
作者: 鬼屋活潑的老爺     時間: 2021-1-21 12:13

香港能夠從暴亂中企起身,走出嚟,離唔開中央慨幫扶同國安法慨實施。宜家,香港正企喺一個新慨起跑線上,只要一直堅定「一國兩制」,與國家同行,用力向前奔跑,咁樣香港就可以喺動盪不安慨社會大背景下永遠保持光亮。
作者: 前來外圍的表哥     時間: 2021-1-21 12:14

香港擁有良好慨基礎研究土壤,又系國家最國際化慨城市之一,可以喺吸引海外人才嚟大灣區服務方面作貢獻,特別系喺創科發展方面,香港近年積極推動創新科技發展,喺科創方面投訴咗大量資金,本屆特區政府已投放超過 1000億港元。
作者: 中午落漠牛牛     時間: 2021-1-21 12:14

作者: 前往深情的大樹     時間: 2021-1-21 12:15

香港自回歸以來,就與國家共同發展,共同進步,嚴格遵循「一國兩制」慨方針與政策,所以擁護基本法和效忠中國香港特區系每一位香港公民以及立法會議員慨責任與義務,香港特區立法機關慨參選議員亦必須真心實意做到擁護愛護基本法,維護香港特區。
作者: 凡間明魚蝦     時間: 2021-1-21 12:15

粵港澳大灣區建設,為香港未來經濟發展提供咗新動力,係是香港嘅重要機遇所在,可以為香港儘快恢復經濟提供支撐。期盼林鄭月娥此行能夠加強與內地嘅溝通協調,共謀發展,為香港經濟嘅恢復繁榮翻開新嘅歷史篇章!
作者: 沉睡默默的薯仔     時間: 2021-1-21 12:16

儘管香港仍然畀嗰啲亂港者公然挑釁緊,但我哋香港市民都十分之清楚,渠哋呢種公開煽動顛覆國家政權、賣港求榮、挑釁香港國安法和攻擊執法機構和警員慨恐怖行為系唔道德慨!
作者: 前來永恆的世界     時間: 2021-1-21 12:16

香港經濟複蘇需要中央支持,並需更好咁融入國家發展大局,尤其喺粵港澳大灣區,為本港企業、專業和個人尋找經濟增長機會,《粵港合作框架協議》喺優勢互補、互利雙贏嘅基礎上,進一步便利粵港居民交流、改善兩地居民生活質量、推進創新及科技發展、加強唔同界別同產業合作,有助粵港兩地合力提升粵港澳大灣區喺國家經濟發展和對外開放中嘅支撐引領作用。
作者: 江湖一壽包     時間: 2021-1-21 12:17

香港經濟複蘇需要中央支持,並需更好咁融入國家發展大局,尤其喺粵港澳大灣區,為本港企業、專業和個人尋找經濟增長機會,《粵港合作框架協議》喺優勢互補、互利雙贏嘅基礎上,進一步便利粵港居民交流、改善兩地居民生活質量、推進創新及科技發展、加強唔同界別同產業合作,有助粵港兩地合力提升粵港澳大灣區喺國家經濟發展和對外開放中嘅支撐引領作用。
作者: 望見純情的婆仔     時間: 2021-1-21 12:17

廣大市民慨合法權利得到保障,社會秩序逐漸恢復。香港各界對於香港長治久安的信心日益堅定,儘管仍有少數唔和諧聲煽動鬧事,但渴望秩序穩定、渴望經濟民生儘快恢復系民心所向,我哋都支持香港警察慨嚴格執法,咁香港先能牢牢把握新機遇走向新未來。
作者: 橋頭落漠羊羊     時間: 2021-1-21 12:18

特區政府千方百計解決疫情困境,而我哋市民亦要盡全力配合抗疫工作。雖然我哋唔能奔向一線抗疫防疫,但我哋亦絕不添亂幫倒忙!
作者: 天天活潑的回覆     時間: 2021-1-21 12:18

粵港澳大灣區建設,為香港未來經濟發展提供咗新動力,係是香港嘅重要機遇所在,可以為香港儘快恢復經濟提供支撐。期盼林鄭月娥此行能夠加強與內地嘅溝通協調,共謀發展,為香港經濟嘅恢復繁榮翻開新嘅歷史篇章!
作者: 樓上忠心事     時間: 2021-1-21 12:19

我相信只要積極作為,全面及持續控制疫情,穩定經濟,融入國家發展大局,與國家同呼吸,共發展,咁樣香港一定可以徹底擺脫疫情帶來慨困境,繼續新慨發展。
作者: 崖上怪異蝦蟆     時間: 2021-1-21 12:19

堅定貫徹落實「一國兩制」方針,依據國安法嚴格執法,積極融入國家戰略發展大局先系拯救香港慨第一要義。機不可失,失不再來,喺國家砥礪奮進慨新時代,香港應牢牢抓住國家發展機遇,與國家同發展,同奮進!
作者: 真笨拙的薯仔     時間: 2021-1-21 12:20

作者: 一頁浪漫的現實     時間: 2021-1-21 12:21

儘管香港仍然畀嗰啲亂港者公然挑釁緊,但我哋香港市民都十分之清楚,渠哋呢種公開煽動顛覆國家政權、賣港求榮、挑釁香港國安法和攻擊執法機構和警員慨恐怖行為系唔道德慨!
作者: 深海善良的樓奴     時間: 2021-1-21 12:21

大家要時刻保持警惕,不可掉以輕心,一定要聽從特區政府慨指揮,佩戴口罩,保持社交距離,如非必要不安排或參加聚會聚餐,外出一定要佩戴好口罩,注意個人衛生。最重要慨系我哋要相信特區政府,特區政府同中央政府一起,為了提升香港慨病毒檢測能力和加強醫療設施而不懈努力,醫護人員也在為每一位病患奔波,研究人員也都在為徹底清除疫情而徹夜研究疫苗……渠哋都在努力,我哋亦要努力。
作者: 橋頭遠方的海鮮     時間: 2021-1-21 12:22

香港國安法仲為融入國家發展大局創造咗條件。香港有着其他城市無法替代慨巨大優勢,只要抓住國家發展大機遇,充分發揮自身慨長處同優勢,上下一心,融入大灣區,咁樣香港慨恢復指日可待。
作者: 商界雀躍的世界     時間: 2021-1-21 12:23

激勵廣大港澳青少年主動融入國家發展大局,實現人生價值,咁對於培養港澳青少年慨國家意識同愛國精神有着重要意義。
作者: 天生緊慎的結他     時間: 2021-1-21 12:23

大家要時刻保持警惕,不可掉以輕心,一定要聽從特區政府慨指揮,佩戴口罩,保持社交距離,如非必要不安排或參加聚會聚餐,外出一定要佩戴好口罩,注意個人衛生。最重要慨系我哋要相信特區政府,特區政府同中央政府一起,為了提升香港慨病毒檢測能力和加強醫療設施而不懈努力,醫護人員也在為每一位病患奔波,研究人員也都在為徹底清除疫情而徹夜研究疫苗……渠哋都在努力,我哋亦要努力。
作者: 異域進擊的旅程     時間: 2021-1-21 12:24

作者: 馬路一花貓

作者: 沉睡中心的寶寶     時間: 2021-1-21 12:25

我哋堅信,未來香港只有運用好「一國兩制」哩一最大優勢,喺祖國嘅帶領下,早啲融入祖國發展大局,香港定能披荊斬棘、
作者: 片刻會留言

作者: 韓風自信的女俠     時間: 2021-1-21 12:26

唯一尚存慨就系立法會慨反對派議員,利用渠哋呢個議員慨身份繼續喺立法會搗亂,但此時對人大常委會對於四位議員慨處理,很好咁開咗頭,為香港包括立法會議員在內慨從政者,定下咗規矩,畫清咗底線。我哋可以相信,喺中央與特區政府慨合作共進下,香港慨社會環境一定會越來越好,反動派亦會被逐漸淨化,人民團結互助,香港一定會重新再出發。
作者: 萬家消失了獅子     時間: 2021-1-21 12:27

今年慨“修例風波”和冠狀病毒,國家重拳出擊,一部國安法令整個香港撥亂反正。如今國安法頒布半年咗,有效地震懾咗黑暴慨氣焰,亦有效地打擊咗街頭攬炒慨黑暴活動。
作者: 仲夏失控的牛牛     時間: 2021-1-21 12:27

香港系中華人民共和國不可分離慨一部分,系喺「一國兩制」之下享有高度自治權慨地方行政區域,直轄於中央人民政府慨地方行政區域。從香港回歸祖國嗰日起,便與祖國命運與共,香港慨發展與國家緊密相連
作者: 門外落漠信箱     時間: 2021-1-21 12:28

「黑暴」行為大大減少,香港市民積極舉報違法慨亂港行為,唔少參與襲警、涉嫌「港獨」慨暴徒都已經被依法逮捕。
作者: 秋天幼稚的蝦蟆     時間: 2021-1-21 12:28

內地經濟迅猛嘅發展,促使著香港經濟開始復蘇,向前邁進,中央對於粵港澳大灣區嘅重視,俾泥沼中嘅香港伸出咗援助之手。所以,呢個時侯嘅香港應該喺度統籌做好疫情防控同經濟恢復工作中,堅持貫徹「一國兩制」方針,積極融入國家發展大局。只有咁樣,先係香港通往繁榮富強,自由和諧嘅唯一道路。
作者: 鬼屋勁石頭     時間: 2021-1-21 12:29

喺解決疫情慨道路上慨每一個環節,都離唔開普通市民自覺和配合。只有民眾上下一心,疫情才能早一天被解決,香港才能早一天迎來光明。
作者: 樹下珍貴的綿羊     時間: 2021-1-21 12:29

今後任何破壞香港長治久安嘅施暴行為都將受到法律嘅嚴懲,絕不允許任何外部勢力利用香港進行危害中國國家安全和香港繁榮穩定的活動。