標題: [本港新聞評論] 5歲男童病發逾一星期壽星仔討糖果後一睡不起父母悲痛不已 [打印本頁]

作者: 愛1c蛋    時間: 2021-1-21 12:17 AM

昨日深水埗一名5歲姓潘的壽星仔猝死,死者的父母悲痛不已。今早(20日)潘媽媽接受《香港01》訪問指,昨日是細仔業仔的5歲生日,一家打算買蛋糕為

哭至雙眼通紅的潘媽媽指,她與丈夫、8歲大仔及5歲業仔一家四口住在深水埗一個單位。業仔於1月13日開始感到不適,家人遂帶他到診所求醫。3日後,他的病情惡化,上吐下瀉,家人立即帶他到醫院急症室求診,當時醫生經檢查並開出5日藥,業仔便回家。潘媽媽表示:「細佬佢每日都嘔,以為佢嘔哂啲菌就無事!」豈知連日來細仔病情仍未有改善,更每日躺在床上睡覺。

呢個急症室醫牲真係害撚死人! 排隊等幾粒鐘睇就睇兩分鐘! 結果換得剛剛5歲就同家人永別!
香港有掟汽油彈嘅憂獸細路仔又有草菅人命嘅憂獸醫牲! 香港真係一個充滿憂獸嘅地方
希望小朋友來生不再這麼不幸. RIP

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/576732/5歲男童病發逾一星期-壽星仔討糖果後一睡不起-父母悲痛不已
作者: 愛1c蛋    時間: 2021-1-21 12:24 AM

呢單嘢真係睇到流眼淚
作者: productdesigner    時間: 2021-1-21 12:27 AM

其實上吐下瀉一齊出現已經好大鑊,可能肺炎病毒入腸
作者: 愛1c蛋    時間: 2021-1-21 12:34 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2021-1-21 12:27 AM 發表

其實上吐下瀉一齊出現已經好大鑊,可能肺炎病毒入腸
其實要住院檢查同吊鹽水
作者: 理+誠    時間: 2021-1-21 12:42 AM

作為醫生,請尊重下生命,人哋有病睇醫生,就幫人做過詳細啲檢查喇!
忙、唔夠人手唔係藉口,因為係你哋大力反對引入外地醫生嘅。
將自己之經濟利益置於別人生死之上,係好無良嘅!
作者: 鬼屋理性的榴槤    時間: 2021-1-21 12:47 AM

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-21 12:42 AM 發表

作為醫生,請尊重下生命,人哋有病睇醫生,就幫人做過詳細啲檢查喇!
無錯  班醫生只會諗自己利益
作者: 天驌久策1    時間: 2021-1-21 12:47 AM

作者: 素食小魔女    時間: 2021-1-21 12:50 AM

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-21 00:42 發表

做人清醒D...
醫者父母心, 尼D 絕種啦...
樣樣都係利字當頭,
特別係D 西醫,
只顧自己集團利益,
好醫生真係萬中無一...
作者: 刺客禁言    時間: 2021-1-21 12:51 AM

隻野好毒
作者: 半夏善良的黑頭    時間: 2021-1-21 12:52 AM

引用:
原帖由 理+誠 於 2021-1-21 12:42 AM 發表

人工心肺機接駁不當 東區醫院列醫療風險向家屬致歉 - 雅虎香港

https://yns.page.link/ZJEUq
作者: 愛1c蛋    時間: 2021-1-21 12:59 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-21 12:52 AM 發表

人工心肺機接駁不當 東區醫院列醫療風險向家屬致歉 - 雅虎香港

最大不了咪停牌但仲可以緩刑
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-1-21 01:05 AM

正常應該會照過曬,抽下血驗下。住一晚觀察下先走得。。。
作者: 夜來人    時間: 2021-1-21 01:09 AM

呢樣我可以答佢...生老病死,唔係話政治,有啲真係😭😭
作者: laws168168    時間: 2021-1-21 01:10 AM

人工心肺機接駁不當,醫護連機器都駁錯。
作者: siutatbo    時間: 2021-1-21 01:33 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:59 AM 發表

最大不了咪停牌但仲可以緩刑
醫醫相衛是常識,所以佢哋之前要努力拉倒醫改
作者: 崖上的地獄    時間: 2021-1-21 01:36 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:17 AM 發表

昨日深水埗一名5歲姓潘的壽星仔猝死,死者的父母悲痛不已。今早(20日)潘媽媽接受《香港01》訪問指,昨日是細仔業仔的5歲生日,一家打算買蛋糕為

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210120/428614847530274816274608.jpeg/eTpa5wZSQxpIhJwVUmO_jBnun3GNZWA_9om5NfaJuTU

哭至雙 ...
dllm 咁咪好囉又小一個優質細路
作者: akh2907    時間: 2021-1-21 01:40 AM

類似經驗,我個仔上年發燒到抽根又疴,叫白車留公立醫院住左兩晚,都係只開退燒藥比佢食,我發覺唔對路,我個仔不斷疴醫生冇理過佢,我即刻要求出院,馬上去私家,私家一陣就驗到中左沙門士菌,好快就醫好。
如果當日仲留係公立,一係脫水死,一係燒壞腦。
香港啲醫護成日好proud自己點樣點樣比大陸好,好條毛,如我冇錢的話,我個仔咪係醫院等死,最後我咪係要比更多錢去攞更好服務,比大陸好啲咩
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-1-21 01:49 AM

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 01:40 AM 發表

類似經驗,我個仔上年發燒到抽根又疴,叫白車留公立醫院住左兩晚,都係只開退燒藥比佢食,我發覺唔對路,我個仔不斷疴醫生冇理過佢,我即刻要求出院,馬上去私家,私家一陣就驗到中左沙門士菌,好快就醫好。
香港啲醫護成日好proud自己點樣點樣比大陸好,好條毛,如我冇錢的話,我個仔咪係醫院等死,最後我咪係要比更多錢去攞更好服務,比大陸好啲咩:s ...
咁真系每個醫生唔同,上年入院,主動照過曬有無事,再驗埋血。話無事後先出院。藥到無開,開幾包鹽。張單就過萬。只系交幾十文費藥費
作者: 阻住地球轉    時間: 2021-1-21 01:58 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:17 AM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210120/428614847530274816274608.jpeg/eTpa5wZSQxpIhJwVUmO_jBnun3GNZWA_9om5NfaJuTU

哭至雙 ...
真係慘情…
作者: cwbguy    時間: 2021-1-21 02:00 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 21-1-2021 12:17 AM 發表

哭至雙 ...
係咪去左伊利沙伯醫院急症室,撞正周梓樂案出庭作供果位梁子恆醫生呀?
難怪 ...... RIP
作者: akh2907    時間: 2021-1-21 02:03 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-21 01:49 AM 發表

咁真系每個醫生唔同,上年入院,主動照過曬有無事,再驗埋血。話無事後先出院。藥到無開,開幾包鹽。張單就過萬。只系交幾十文費藥費
係醫院疴兩日兩夜,公立連大便都唔同佢驗,不斷餵佢食退燒藥,到我屌七佢地要出院,先叫我留大便比佢地,啲醫護仆街到。
甘啱係上年農曆年爆新冠,好多私家醫院一係冇床位,一係講明一有發燒唔收,我住大埔,揾私院揾到香港仔港怡先肯收兼有床位。
其實係好普通既病,公立肯同你驗就好快冇事,佢見你未死,佢係要拖下你,唔好再同我講香港醫護有幾proud,如果要引入外地醫護,什麼什麼改革,我舉腳讚成
作者: ttkwan    時間: 2021-1-21 02:06 AM

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-21 12:52 AM 發表

每日痊癒出院嘅有幾多個?
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-1-21 02:07 AM

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 02:03 AM 發表

係醫院疴兩日兩夜,公立連大便都唔同佢驗,不斷餵佢食退燒藥,到我屌七佢地要出院,先叫我留大便比佢地,啲醫護仆街到。
甘啱係上年農曆年爆新冠,好多私家醫院一係冇床位,一係講明一有發燒唔收,我住大埔,揾私院揾到香港仔港怡先肯收兼有床位。
其實係好普通既病,公立肯同你驗就好快冇事,佢見你未死,佢係要拖下你,唔好再同我講香港醫護有幾proud,如果要引入外地醫護,什麼什麼改革,我舉腳讚成 ...
專業系吹出哩既。唔吹邊有人肯出咁貴。。好多醫生既醫德都麻麻
作者: 阻住地球轉    時間: 2021-1-21 02:07 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-21 01:49 AM 發表

而家公立既質素係越來越差,好既係有,但唔多,上次親友入醫院,醫生無打電話交代病情,叫護士打過黎就算,同佢地講草餅無用,開另一d藥,講左五次,個醫生都無理過,照開藥餅
引入醫護先至能解決,無競爭又高薪就會hea做
作者: abbame    時間: 2021-1-21 02:07 AM

其實好睇個别醫生判斷,始終政府資源有限,  好難做到有懷疑, 就去驗哂所有可能既野, 加上有d醫生係危機意識不足。

私家好處係無論醫生質素好與壞, 只要你有錢肯比, 就乜都同你做齊, 咁斷錯症或錯失時機既風險, 就相對較低。
作者: lubu    時間: 2021-1-21 02:08 AM

電解質失衡!!急証室醫生害死人!
嘔3日5歲都唔收入院吊水!!正仆街!
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-1-21 02:11 AM

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-1-21 02:07 AM 發表

而家公立既質素係越來越差,好既係有,但唔多,上次親友入醫院,醫生無打電話交代病情,叫護士打過黎就算,同佢地講草餅無用,開另一d藥,講左五次,個醫生都無理過,照開藥餅
引入醫護先至能解決,無競爭又高薪就會hea做
私家醫生都好古惑。前幾年去銅鑼灣看醫生。比幾百文醫生費,想問下個小手術要大約幾錢。居然唔答。要照過曬先肯講。。最後佢失約。我屌七佢,佢先叫個護士長查電腦。一查最平十萬,最貴12萬。最重要系全院咁耐先做過七單
作者: 無盡奔馳的烈車    時間: 2021-1-21 02:13 AM

深水埗啲議員死咗去邊?竟然唔出現陪同死者家屬去醫院,好心唔好成日標其立異搞搞震,為死者家屬做返啲嘢啦。
作者: 無盡奔馳的烈車    時間: 2021-1-21 02:17 AM

阿彌陀佛。人窮志屈,真係反映在知識困乏唔識為自己爭取應有的權益,已經屙嘔幾日,就咁俾急症室灑返出嚟,當藥物無效仲一往情深咁三四五六七八日食落去唔識即刻返去急症室,是為無知的疏忽。
作者: 無盡奔馳的烈車    時間: 2021-1-21 02:19 AM

家屬家無餘財,如果殮葬方面幫到吓嘅請 post 響度。
作者: 23337799    時間: 2021-1-21 02:21 AM

引用:

哭至雙 ...
所以生仔至少3個,比自己2個保障,冇錢另計
作者: 工廠男    時間: 2021-1-21 02:26 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-21 01:05 AM 發表

正常應該會照過曬,抽下血驗下。住一晚觀察下先走得。。。
會死就係。
如果,當腸胃炎……。
作者: 工廠男    時間: 2021-1-21 02:27 AM

件事仲未明朗化。
屋企死,等驗屍,再討公道。
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-1-21 02:27 AM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-1-21 02:26 AM 發表

會死就係。
如果,當腸胃炎……。
可能看醫生。或者看年齡。當時都系肚O。。或者系我先看私家有份推薦信。會重視小小
作者: 工廠男    時間: 2021-1-21 02:34 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-21 02:27 AM 發表

可能看醫生。或者看年齡。當時都系肚O。。或者系我先看私家有份推薦信。會重視小小
師兄大命。
我試過診所,叫我注意水份流失,多休息。
醫生9成機械操作。
出事後,法律文書,說穿了,賠錢了事。
作者: 魚仔曲其    時間: 2021-1-21 02:35 AM

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-1-21 02:34 AM 發表

師兄大命。
我試過診所,叫我注意水份流失,多休息。
醫生9成機械操作。
出事後,法律文書,說穿了,賠錢了事。
講真,有哩個新聞經驗,以後都要小心班醫生。一日唔好轉,再去急診
作者: royalkwan    時間: 2021-1-21 02:36 AM

政府醫院的醫生,特別是年輕果d, 問佢地嘢都唔多識,有時亂9咁講,做得好求其,想快快送走你似的。如果自己覺得不安心,肯比多少少錢,寧願去私家好過,人地真是認真及詳細好多。
作者: 九巴6C線    時間: 2021-1-21 02:37 AM

人間悲劇 rip
作者: cognacxo    時間: 2021-1-21 02:40 AM

醫院好多玩玩下嘅人 古古惑惑 日日去代政府人工 想住加薪  好浪費資源 好克薄市民.  中央要出手
作者: royalkwan    時間: 2021-1-21 02:46 AM

引用:
原帖由 23337799 於 2021-1-21 02:21 AM 發表

所以生仔至少3個,比自己2個保障,冇錢另計
咁理想? 生幾多次才集齊3個仔?在香港生活,邊有咁多錢養咁多個小朋友,傳說養大一個都要500萬,我以前唔信,而加開始信,就算你有錢, 付出時間及精神,大把嘢煩。
作者: billy80    時間: 2021-1-21 02:50 AM

死醫畜做唔掂就開放醫療市場,引入國內專才啦!害死不知幾多人!
作者: 人一王老變殘    時間: 2021-1-21 02:51 AM

死黃💩黑醫護
作者: 工廠男    時間: 2021-1-21 02:52 AM

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-1-21 02:35 AM 發表

講真,有哩個新聞經驗,以後都要小心班醫生。一日唔好轉,再去急診
係架。
其實,三十年前剛流行癌症,電視電影已經成日用醫生斷錯症做橋。
睇醫生唔好,再睇第二個醫生,係普通人唯一保命行為。
作者: cognacxo    時間: 2021-1-21 03:10 AM

賤格衰格香港醫管局 自我利益掛帥 不引入有資格醫務人員. 滅共濟會香港分會及賽馬會! 太多香港所謂醫生係這兩會會員 不知所謂 利益為上 反天朝反人民, 將人類分等 又自我感覺良好, 有違醫得. 一個小朋友的死 足夠滅香港共濟及馬會矣.

圖片附件: mobile_1.jpg (2021-1-21 03:10 AM, 16.33 KB) / 該附件被下載次數 1

圖片附件: mobile_2.jpg (2021-1-21 03:10 AM, 28.97 KB) / 該附件被下載次數 1

作者: 油站自我的工人    時間: 2021-1-21 03:14 AM

如果佢係大陸就好啦!聽講大陸醫療好好,一定唔駛死!
作者: cooltea8118    時間: 2021-1-21 03:28 AM

最慘係個小朋友、咁就去咗。連屋企人都唔好過。RIP
作者: djimavic    時間: 2021-1-21 03:35 AM

黑醫護不學無術,醫人?
作者: 明日野性的老闆    時間: 2021-1-21 03:38 AM

RIP
作者: geroldleg    時間: 2021-1-21 03:41 AM

RIP
作者: 史太夫    時間: 2021-1-21 03:41 AM

一定要背後用邪術殺害小孩的美畜賠命!
作者: littlebanana    時間: 2021-1-21 03:49 AM

So sad ...  little kid, so much pain, holding candy .. and gone ..   

Seems like allergy?

RIP ..  Feel so bad for the family ...

At least, not too much pain for the kid ...  

作者: unoteseven    時間: 2021-1-21 03:53 AM

香港標準
衣L死人,
黃醫無事,
唔 L洗坐,
關人忍事。

dklmw,朴街衣生
作者: wlwong1024    時間: 2021-1-21 04:10 AM

医生,可否認真一點?😤😩
作者: montejo    時間: 2021-1-21 04:35 AM

引用:

哭至雙 ...
如果唔係因為疫情要檢測,小孩最好睇兒科醫生
作者: 香港進擊的P圖    時間: 2021-1-21 04:38 AM

好多急症室係19醫生,我曾經見過啲實習生,尤其聯合醫院,真係容易死人。
作者: Jackishere    時間: 2021-1-21 04:48 AM

唉⋯⋯RIP
作者: Iamshameless    時間: 2021-1-21 04:48 AM

上吐下瀉三日,仲係五歲,脱水同電解質失衡機率極高,病者家人好明顯不懂應對所以送回家是下策,留院吊點滴先係正路,這醫生個牌唔知點嚟
作者: 商界長長主題    時間: 2021-1-21 04:53 AM

引用:

哭至雙 ...
我2020年12月腎石痛,入明愛,乜都check唔到,瞎搞幾粒鐘後趕出來,後來去法國醫院,即係安排搞掂,
作者: 廣東南蠻子    時間: 2021-1-21 05:05 AM

引用:

黃醫歧視新移民,草草比藥,無heart
作者: tkmeb    時間: 2021-1-21 05:12 AM

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-21 03:14 AM 發表

您咁講真係on 9
作者: celica9204    時間: 2021-1-21 05:21 AM

五歲小朋友都唔仲未識清楚表達自己有乜唔舒服。真惨,希望佢來生會生活得好啲!
作者: hk_vr    時間: 2021-1-21 05:23 AM

引用:

哭至雙 ...
班醫護根本係有牌殺人犯!
作者: sowina    時間: 2021-1-21 05:26 AM

引用:
原帖由 cooltea8118 於 2021-1-21 03:28 AM 發表

最慘係個小朋友、咁就去咗。連屋企人都唔好過。RIP
過唔到年堅慘,不過上吐下瀉都唔留院觀察?
係咪上吐下瀉一般都冇得留院?
作者: dan_dan524    時間: 2021-1-21 05:32 AM

引用:

哭至雙 ...
好難怪醫生,急症室醫生開了藥,還是天天嘔,父母就應該再帶佢再睇多次的。
作者: dan_dan524    時間: 2021-1-21 05:38 AM

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-1-21 12:34 AM 發表

其實要住院檢查同吊鹽水
呢個環境,醫生都會認為吾好住院安全,我估計係家長以為嘔曬D菌就無事,又無補充水份,又話飲水太多,如果急症室醫生開了藥,吃了藥仍然繼續嘔無改善,家長就應該要留意,如多次嘔吐,就要補充水份,但吾可以一次飲太多,只可以一杯水,分多次飲,否則會飲幾多嘔幾多,身體就會缺水。
作者: 熊本肥熊    時間: 2021-1-21 06:20 AM

恐怖
作者: unico    時間: 2021-1-21 06:35 AM

唔滿意搬返去大陸睇人民醫院
作者: A1000    時間: 2021-1-21 06:39 AM

RIP.
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-1-21 06:42 AM

RIP
作者: 香港雞蟲    時間: 2021-1-21 06:43 AM

人間悲劇
作者: 恩23    時間: 2021-1-21 06:55 AM

急症室一些医生出名罷工、返工攪政治、用市民健康迫政府..
作者: 公園冰凍的核心    時間: 2021-1-21 06:59 AM

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-1-21 03:14 AM 發表

系大陸第一時間會驗血,睇下系病毒性感染還是細菌性感染,如果連繼屙嘔幾日,通常會判斷腸胃感染,會配沙星之類的藥,比較對症,唔同香港,開的退燒藥,只會要病人死撐,撐到好為止,
作者: 謀人寺    時間: 2021-1-21 07:03 AM

香港醫護真係令人無語👎👎👎
本人都試過腸胃炎入院,由晚上11時等到第二朝5時,由痛都等到唔痛,見醫生都係得果幾分鈡,然後開d止痛葯就俾打發走了
作者: ichthys2    時間: 2021-1-21 07:04 AM

才不過五歲,匆匆一生。
作者: ken2431    時間: 2021-1-21 07:11 AM

去睇政府醫生病多二錢重,佢地求其望你兩眼,問你兩句就開藥,完全唔會同你詳細檢查的,兩三分鐘就睇一個症,但你都要等幾個鐘先輪到你!
作者: 曲明    時間: 2021-1-21 07:15 AM

醫生以前有班建制同你護航,現在?
作者: 謀人寺    時間: 2021-1-21 07:15 AM

引用:
原帖由 unico 於 2021-1-21 06:35 AM 發表

唔滿意搬返去大陸睇人民醫院
正如香港黃人,唔滿意咪滾出中國香港
作者: ken2431    時間: 2021-1-21 07:15 AM

個細佬仔可以講枉死!係大陸肯定救得返!
作者: bobo_wong    時間: 2021-1-21 07:17 AM

引用:

哭至雙 ...
好傷感。RIP
作者: kuwait    時間: 2021-1-21 07:19 AM

引用:

哭至雙 ...
我都試過等左5,6個鐘,仲要俾人串,第二朝再睇多次醫生先得!太過份!
作者: s1no    時間: 2021-1-21 07:19 AM

RIP
作者: 山行者    時間: 2021-1-21 07:20 AM

呢單醫療失誤一定要檢,给死者屋企人一個交代。
作者: 小邪靈子    時間: 2021-1-21 07:35 AM

引用:
原帖由 鬼屋理性的榴槤 於 2021-1-21 00:47 發表

香港有部分醫生睇症好鬼求其!
睇病要靠彩數
作者: Duncan_Nadal    時間: 2021-1-21 07:36 AM

RIP
作者: freetongg    時間: 2021-1-21 07:39 AM

根本香港政府醫療系統係廢既,入得急症室10個有10個都醫唔好,我有個frd早幾年普通感冒有入無出,明明好簡單既病係都要等佢惡化
作者: 2Ocean    時間: 2021-1-21 07:40 AM

心都嗡埋。小朋友RIP,願你回歸天主懷抱
作者: 鐵路嘅牛油果    時間: 2021-1-21 07:41 AM

RIP
希望你到天國好好再生活
作者: 高大大大羔羊    時間: 2021-1-21 07:42 AM

香港黑醫護已經因「求9其」而令好多醫人去世,人手不足又要搞暴動罷工都依然唔俾引入外地醫生,本身救人的人成為了殺人的人,真是令人憤慨!
作者: babikobi    時間: 2021-1-21 07:43 AM

引用:

哭至雙 ...
可能沙門士菌入血。應該入院。
作者: MeoMeo88    時間: 2021-1-21 07:45 AM

正常都要收個小朋友入院..咁細個,又柯咁耐

作者: Timothy226    時間: 2021-1-21 07:48 AM

RIP
作者: 鄉貢仁    時間: 2021-1-21 07:49 AM

聽講,如果是劇毒性的菇菌類中毒,唔洗胃換肝換腎,真係幾日內就會死。所以腸胃病可大可小唔好睇輕。
作者: WentWorth.Miler    時間: 2021-1-21 07:51 AM

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-1-21 01:40 AM 發表

香港啲醫護成日好proud自己點樣點樣比大陸好,好條毛,如我冇錢的話,我個仔咪係醫院等死,最後我咪係要比更多錢去攞更好服務,比大陸好啲咩:s ...

作者: 200888    時間: 2021-1-21 07:52 AM

有次病得好嚴重,半夜入政府醫院急症室,得我1個無人排隊,都等咗2個鐘完全無人理,於是轉的士入私家醫院,嗰次爭啲死!
作者: ringringcheung    時間: 2021-1-21 07:54 AM

樓主香港未有運動,急症室都係禁關咩事丫
作者: MeoMeo88    時間: 2021-1-21 07:55 AM

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2021-1-21 04:48 AM 發表

上吐下瀉三日,仲係五歲,脱水同電解質失衡機率極高,病者家人好明顯不懂應對所以送回家是下策,留院吊點滴先係正路,這醫生個牌唔知點嚟
如果屋企人有多少少危機意識就可以避免.其實小朋友有病真係唔可以大意
作者: jj138    時間: 2021-1-21 07:58 AM

引用:
原帖由 山行者 於 2021-1-21 07:20 AM 發表

呢單醫療失誤一定要檢,给死者屋企人一個交代。
每一宗醫療失誤,分分鐘要等十年八載都未必有結果,最後可能不了了之。
作者: ginger.333    時間: 2021-1-21 07:59 AM

引用:

哭至雙 ...
3日後,他的病情惡化,上吐下瀉,家人立即帶他到醫院急症室求診,當時醫生經檢查並開出5日藥。

5歲仔,  太可憐了。
作者: lauyin6    時間: 2021-1-21 08:04 AM

引用:
原帖由 鬼屋理性的榴槤 於 2021-1-21 12:47 AM 發表

又唔可以講全部,大部分系!
加上現在啲醫生質素太太太屎!只可以話讀過醫睇你,無實踐經驗!
作者: 呼吸也會肥的人    時間: 2021-1-21 08:04 AM

政府醫院急症室啲醫生實習多,特別夜晚。試過好唔舒服都等咗五個鐘,比咗藥食完都無用。最後等到日頭去樓下睇醫生食藥就好好多。所以真係唔好信政府的醫生,可以負擔得到既都去私家診所。