標題: 預測 [打印本頁]

作者: 神經箭     時間: 2021-1-20 09:08

美国腫痛今天晚上开始交接;绝大多数中国国民(其实是全世界)都希望见到美国烽烟不断,内战連场,萌生分裂的种籽到处发芽;美国步向衰亡。

可惜「不可能」,因为道理很易明白;作为美国人,只要稍作深思即明白这是十分危险的玩意,追求安定繁荣才是人类最大的同理心。骚动的侵侵擁躉只是一时躁动的烏合之众,经不過連番鎮压,美国很快回復正常。再者;顏色革命必需強大而深远的外力支持;看不到中、俄有心有力有意搞局,所以美国不会有即时的危难。
但长远看;

交接有烽煙
無柴难续燃
美夷垮结构
逐步入衰延
作者: Perfect     時間: 2021-1-20 16:48

追求安定繁榮已不是人類最大的同理心
此等人士已變成弱勢社群

今時今日的人食飽飯太多,好想世界大亂的
作者: sclee1209     時間: 2021-1-20 18:44

美國不會發生政變
所謂亂都是小規畫抗爭
他們軍隊國家化
只靠忠國家和憲法
不會聽從總統或軍頭不合法的指揮
侵侵上台時用了很多軍人做幕僚
侵侵的理由是軍人服從命令
他自己沒當過兵,權力慾想要補償
誤認為三軍統帥至高無上,當然希望手下絕對服從
後來這些軍人官員因為跟總統理念不同,一個個掛冠求去
哪個前國防部長有瘋狗之稱
不滿侵侵宣布自敘利亞撤軍,出賣庫德族盟友
辭職不做
今時今日,美國要發生內戰,基本上是不可能

最近不是有提美國憲法第二十五條修正案
副總統有權聯同閣員解除總統職權
看過美國軍事電影
副指副官也有同樣權力,遇到指揮官發神經想做出越軌行為
可以聯合其他幹部解除指揮官職權
作者: 神經箭     時間: 2021-1-20 22:21

引用:
原帖由 Perfect 於 2021-1-20 16:48 發表
追求安定繁榮已不是人類最大的同理心
此等人士已變成弱勢社群

今時今日的人食飽飯太多,好想世界大亂的
人有很多種;当然不少坏蛋想世界大乱,否则香港唔会有咁多人要求揽炒。但我不相信大部份人想世界大乱。(被人洗脑例外)
雖然我好想美国大乱,但我不信大部份美国人会希望美国大乱。因为並無外力為美国人洗脑。
美国暴乱会有,但会逐步淡化,後继無力。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-20 22:34

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-20 18:44 發表
美國不會發生政變
所謂亂都是小規畫抗爭
他們軍隊國家化
只靠忠國家和憲法
不會聽從總統或軍頭不合法的指揮
侵侵上台時用了很多軍人做幕僚
侵侵的理由是軍人服從命令
他自己沒當過兵,權力慾想要補償
誤認為三軍統帥至高無上,當然希望手下絕對服從
後來這些軍人官員因為跟總統理念不同,一個個掛冠求去
哪個前國防部長有瘋狗之稱
不滿侵侵宣布自敘利亞撤軍,出賣庫德族盟友
辭職不做
今時 ...
一个最简单的方法可以知道香港与美国的暴乱是完全两回亊;
香港暴乱经多年部署,一切按指揮行动,完全看不到有人可以趁火打劫,因为一路有专人睇到实。
美国呢?谁在指揮?特朗普只憑一張咀九噏,撩到的粉丝無限衝动,但,以後侵侵还有力吗?他連发声的地盆也被封。而且,我不信特朗普真心想美国衰。
估计特朗普与执政者会取得妥协,此後弄孙為樂。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-20 22:48

雖然不少报道说「特朗普谋四年之後翻閹」。但我不信;四年之後他已是78歳。难道美国真的無人吗?
作者: 嘻哈嘻哈     時間: 2021-1-20 22:53

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-20 09:08 AM 發表
美国腫痛今天晚上开始交接;绝大多数中国国民(其实是全世界)都希望见到美国烽烟不断,内战連场,萌生分裂的种籽到处发芽;美国步向衰亡。

可惜「不可能」,因为道理很易明白;作为美国人,只要稍作深思即明白这是十分危险的玩意,追求安定繁荣才是人类最大的同理心。骚动的侵侵擁躉只是一时躁动的烏合之众,经不過連番鎮压,美国很快回復正常。再者;顏色革命必需強大而深远的外力支持;看不到中、俄有心有力有意搞局 ...
對,根本不會有暴亂,特朗普都已認輸離開了白宮,還抗爭什麼?加上大量軍警在場,想搞事也搞不到了。

作者: 巴巴先生     時間: 2021-1-20 23:14

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-20 10:21 PM 發表

人有很多種;当然不少坏蛋想世界大乱,否则香港唔会有咁多人要求揽炒。但我不相信大部份人想世界大乱。(被人洗脑例外)
雖然我好想美国大乱,但我不信大部份美国人会希望美国大乱。因为並無外力為美国人洗脑。
美國暴亂一無媒體報道就好快收皮......

香港暴亂最大原因係有美國贊助的黑媒去搞大件事.....

你見到爆眼女單野竟然可以令機場癱瘓一個星期....
相反美國特勤打死人?依家已經無人題了....
作者: 巴巴先生     時間: 2021-1-20 23:15

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-20 10:48 PM 發表
雖然不少报道说「特朗普谋四年之後翻閹」。但我不信;四年之後他已是78歳。难道美国真的無人吗?
佢已經被邊緣化,就算佢自己拎支旗出黎做獨立候選人,佢都唔會搞到局......

佩羅兩次做獨立候選人都唔得,何況佢?

唔好忘記魯比奧,肥佩奧呢D大白右會同佢爭......
作者: 食指     時間: 2021-1-21 01:10

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-20 10:21 PM 發表

被洗腦的人不少,侵支持者起碼有接近一半,右翼勢力一d都唔嘢小。要讚嘅係美國主流傳媒識得顧住大局,冇一家表示同情或支持暴動(或者因爲要交安全審批),唔似香港d撲街黃媒。
作者: starr     時間: 2021-1-21 01:17

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-20 09:08 AM 發表

可惜「不可能」,因为道理很易明白;作为美国人,只要稍作深思即明白这是十分危险的玩意,追求安定繁荣才是人类最大的同理心。骚动的侵侵擁躉只是一时躁动的烏合之众,经不過連番鎮压,美国很快回復正常。再者;顏色革命必需強大而深远的外力支持;看不到中、俄有心有力有意搞局 ...
美國軍警十分強大,目前看不到有軍隊叛變可能性,民兵掀不起大風浪
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 07:44

还有最明的是;他们示威暴乱都是自发的成年白人。美国传媒一致口徑口诛笔伐,警察即捕暴徒即关,毫不留情;香港呢?绝大部份是飽受洗脑的年輕黃卫兵,被捕的暴徒之中竟然有十三歳的。警察拘捕,即时保释,回身又参予暴乱。
香港黃媒不少非正式参予暴乱,並全力美化暴乱。

致于法庭?哈哈哈哈!很想知道什么叫做「天渊之别」。
作者: sclee1209     時間: 2021-1-21 10:41

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-20 10:48 PM 發表
煽動衝國會玩太大
呢個全世界認為係美國史上最黑暗日子
冇發生呢單野或者仲有機會
而且根據美國憲法
就算俾佢四年後再選上,也只能做一任
共和黨係政治盤算
一個沒有未來的候選人
一上台就等四年後落台
美國史上總統連任失敗比較少
通常四年可以做得幾多野?
要倒亂好容易,要建設四年根本就唔夠
共和黨除非全部人撞邪
冇可能會咁順灘俾佢選,唔推個可以做八年候選人
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 10:46

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-20 23:14 發表

顏色革命有特色;香港现晒形。
美国只是党争,这次更见特朗普孤掌难鸣,暴乱自然好快收皮。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 10:49

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-20 23:14 發表

美国打死暴民天经地义,不但冇人出声,連香港的鬼都认同,收晒嗲!
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 10:53

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-1-20 23:15 發表

佢已經被邊緣化,就算佢自己拎支旗出黎做獨立候選人,佢都唔會搞到局......

佩羅兩次做獨立候選人都唔得,何況佢?

唔好忘記魯比奧,肥佩奧呢D大白右會同佢爭......
讲真;去过龙果的儍西,連美国人都觉得硬眼。佢地通通可以休矣!
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 10:56

引用:
原帖由 食指 於 2021-1-21 01:10 發表

被洗腦的人不少,侵支持者起碼有接近一半,右翼勢力一d都唔嘢小。要讚嘅係美國主流傳媒識得顧住大局,冇一家表示同情或支持暴動(或者因爲要交安全審批),唔似香港d撲街黃媒。
連特儍都儍唔晒;你地攻,佢一早鬆,並且急急划清界线。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 10:59

引用:
原帖由 starr 於 2021-1-21 01:17 發表

美國軍警十分強大,目前看不到有軍隊叛變可能性,民兵掀不起大風浪
美国人爱国,国民意识極重,可以讲冇美国人想美国衰。

只有被洗脑的可憐虫才会反国家、反自己種族、玩揽炒。
作者: wsp     時間: 2021-1-21 11:00

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-21 10:41 AM 發表

煽動衝國會玩太大
而且根據美國憲法
共和黨係政治盤算
一個沒有未來的候選人
一上台就等四年後落台
共和黨除非全部人撞邪
示威人群衝國會根本就係民主黨做俾侵侵踩嘅陷阱 
在此之後 
白人至上右翼主張雖然在民間仍有支持
但侵侵本人嘅支持應該已經逐漸煙消雲散 
原本支持侵侵嘅普羅市民(非上街結集嘅激進份子)
就會被蓬佩奧之流招攬

整件事其實就如法輪功在中國 
如果不搞上訪圍堵中南海 
安安份份作為一個體育組織甚至宗教組織
最多只是間歇性受到壓力被要求低調
不至於會被圍剿
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 11:04

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-21 10:41 發表

煽動衝國會玩太大
而且根據美國憲法
共和黨係政治盤算
一個沒有未來的候選人
一上台就等四年後落台
共和黨除非全部人撞邪
唔系共和党人推佢,而系特的自我表演与抹黑对手赢得「民意」。他挟強大的票源,谁与争鋒?
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 11:10

引用:
原帖由 wsp 於 2021-1-21 11:00 發表

在此之後 
就會被蓬佩奧之流招攬

如果不搞上訪圍堵中南海 
不至於會被圍剿
估计很少人会预料到「衝国会」咁戆九。睇来系有样学样,学九晒美国輸出果的衰嘢作为内銷。天理循环,现眼报也!
作者: wsp     時間: 2021-1-21 11:13

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-21 11:10 AM 發表

估计很少人会预料到「衝国会」咁戆九。睇来系有样学样,学九晒美国輸出果的衰嘢作为内銷。天理循环,现眼报也!
有報導話係有警察帶路入去
而且佩洛西女婿被發現喬裝混入人群中
作者: andy14011982     時間: 2021-1-21 11:35

引用:

問題係美國國內黨派鬥爭, 社會撕裂, 貧富懸殊, 種族歧視, 經濟走下坡等種種問題仍然存在, 唔係拜登上場就可以解決到, 當內部民生問題無法處理, 就會出現更多的紛爭, 要知道侵的支持者其實不少, 到時美國只會有更多內亂, 當然美國人為了轉移視線, 會張更多矛頭指向中國, 中美問題一日不能解決, 世界也不會安寧
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 12:11

引用:
原帖由 wsp 於 2021-1-21 11:13 發表

有報導話係有警察帶路入去
而且佩洛西女婿被發現喬裝混入人群中
特朗普当时仲想垂死挣扎,搏一搏;班自己友自然要做下嘢。不過依家勝负分明,已無转环餘地。低低地跌一鋪系唯一可行之路。

有人估计特朗普仍然搞嘢,但我不认同,理由系「冇人儍到走入窮巷,行唔翻转头」。

香港中毒冇脑儍西除外。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 12:15

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-1-21 11:35 發表

問題係美國國內黨派鬥爭, 社會撕裂, 貧富懸殊, 種族歧視, 經濟走下坡等種種問題仍然存在, 唔係拜登上場就可以解決到, 當內部民生問題無法處理, 就會出現更多的紛爭, 要知道侵的支持者其實不少, 到時美國只會有更多內亂, 當然美國人為了轉移視線, 會張更多矛頭指向中國, 中美問題一日不能解決, 世界也不會安寧
冰封三万丈,是长年積聚之寒。美国人唯有长命债长命还。
作者: sclee1209     時間: 2021-1-21 12:30

引用:
原帖由 wsp 於 2021-1-21 11:00 AM 發表

在此之後 
就會被蓬佩奧之流招攬

如果不搞上訪圍堵中南海 
不至於會被圍剿
又民主黨陰謀論? 民主黨冇咁醒
大妓院發好多假消息不斷栽贓民主黨
民主黨會用自己條命仔黎引侵侵入陷阱?
班暴民擺明針對民主黨人
佩洛西辧公室被侵佔
如果民主黨議員走唔切,俾班暴民捉住,後果難以想像
實情係侵侵冇腦,一直想翻盤
官司輸晒想用倒亂方法阻擋拜登上任
知點解佢下台前特赦咁多人
特赦最重要人物,係侵侵個策士巴農
衝國會係佢策劃

媒體都報,好彩國會助理夠醒,撤離時搬走所有選舉人票箱
如果唔係有計劃攻入國會啲人
燒左啲票箱,甚至燒埋國會
缺少左一個國會認證程序,拜登未必順利上任

你睇下侵侵個大仔自拍,佢地全家人睇支持者衝國家現場直播
大家開心到跳晒舞,就知佢地想越亂越好

如果計劃成功,戰線再延長回到各州抗爭,再阻選舉人重投
天下大亂形勢大好
侵侵仲係總統一日,都有權頒布緊急命令延後交接
到時仲會玩幾大?
打伊朗? 同中國開戰?

總之條友怕失去權力怕到瘋狂,咩野都敢做
只不過事與願違,衝國會不如預期之亂,一下就平息

作者: cnfr     時間: 2021-1-21 13:37

引用:

短期唔會崩潰。
但係如果唔改革,長期嚟講會崩潰。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 16:34

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-21 13:37 發表

短期唔會崩潰。
但係如果唔改革,長期嚟講會崩潰。
改革冇可能;民主已经成为宗教,当潘多拉盒子打便冇得翻轉头。

美夷垮結構
逐步入衰延
作者: cnfr     時間: 2021-1-21 19:38

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-21 04:34 PM 發表

改革冇可能;民主已经成为宗教,当潘多拉盒子打便冇得翻轉头。

美夷垮結構
逐步入衰延
如果中國成功成為世界第一,西方民主意識形態會崩潰。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 21:33

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-21 19:38 發表

如果中國成功成為世界第一,西方民主意識形態會崩潰。
唔一定崩溃,有的国家民主系冇问题嘅,不過大国就一党专政较为好的。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 21:39

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-1-21 12:30 發表

又民主黨陰謀論? 民主黨冇咁醒
大妓院發好多假消息不斷栽贓民主黨
民主黨會用自己條命仔黎引侵侵入陷阱?
班暴民擺明針對民主黨人
佩洛西辧公室被侵佔
如果民主黨議員走唔切,俾班暴民捉住,後果難以想像
實情係侵侵冇腦,一直想翻盤
官司輸晒想用倒亂方法阻擋拜登上任
知點解佢下台前特赦咁多人
特赦最重要人物,係侵侵個策士巴農
衝國會係佢策劃

媒體都報,好彩國會助理夠醒,撤離時 ...
成家冇脑。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 21:42

引用:
原帖由 andy14011982 於 2021-1-21 11:35 發表

積重难返,长命债长命償。

盛極必衰,否極泰来!中華古慧早有明训;我地学嘢囉!
作者: cnfr     時間: 2021-1-21 21:45

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-1-21 09:33 PM 發表

唔一定崩溃,有的国家民主系冇问题嘅,不過大国就一党专政较为好的。
意識形態崩潰係指冇咗優越感同埋自信。

而家係單極世界,世界係有一定嘅秩序,我哋亦都習慣咗有秩序嘅國際社會。如果世界係多極甚至係冇極嘅話,國際之間將會有劇烈嘅競爭,呢種情況下民主制度真係好難生存。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 21:52

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-1-21 21:45 發表

意識形態崩潰係指冇咗優越感同埋自信。

而家係單極世界,世界係有一定嘅秩序,我哋亦都習慣咗有秩序嘅國際社會。如果世界係多極甚至係冇極嘅話,國際之間將會有劇烈嘅競爭,呢種情況下民主制度真係好難生存。
其实美国文化就是如此,历史与国情形成他们的意识形态;好战成性,非挑弄是非不可。
作者: 神經箭     時間: 2021-1-21 21:53

遇着太極中国,冇咁易玩了。
作者: 一個中國人!

作者: 神經箭     時間: 2021-1-22 11:01

今天和何志平先生的诗;

何志平專欄:大團結

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0122_00822_001.html

腫痛登基日
千篇籲大融
深層矛盾在
结构極端充
風水沉淪尾
花旗国运终
狂瀾谁可挽
霸业早该空

更多勁爆猛料,請下載《東網》APP:
http://bit.ly/2w9ebqD